Végelszámolás alatt a Sberbank

Az MNB bejelentette, hogy felszámolják a Sberbankot, az OBA a betéteseket 37 milliós forintig kártalanítja. Bővebb információk az MNB honlapján.

Ha hiteled van a banknál, majd keresnek, ne aggódj, hogy melyik másik bank vette át az állományt.

Share

58 hozzászólás

 • Hiteles
  Olyankor mi történik, ha hitelem van a Sberbanknál? Valamelyik másik pénzintézet átveszi? Köszönöm a válaszokat előre is!
 • Én is akarok kommentelni...
  Már értem, miért gyengült tegnap ennyire az euróval szemben a forint!
  Így magasabb összeghatárig lesznek a betétesek kártalanítva.
  Látjátok, Mátolcsyék mindenre gondolnak, csak hogy nekünk jó legyen!
 • KommentElek
  Remélem, hogy aki 100 euro felett volt érdekelt, az költötte kártyával a lóvét, hogy minél kevesebb maradjon bent.
 • Tul
  Remek.
  Vajon, ha hitelkártyáim vannak ott, minimális kis tartozásokkal, azokkal mi történik? A netbankba nem tudtam belépni, így nem tudom a pontos összeget (összesen 100-200eFt).
 • Kaukázusi kismalac
  Azért megnyugtato, hogy ilyen gyorsan kártalanítanak.
  Ugyanakkor jelzés is, hogy nem szabad minden pénzt egy banknál hagyni, főleg ha az több mint 100000 euró.
  Hitelesekkel mi lesz?
 • Kilincs
  Mi történik ilyen esetben egy náluk felvett babaváró hitellel?
 • Cinikus
  Miklós, érdemes most OTP részvényből bevásárolni?
 • hogyisvanez
  Felmerül bennem sok érdekes kérdés, talán megér egy külön posztot. Hogy van az, hogy a hatóság végelszámolást kezdeményez? Végelszámolást a cég maga szokott kezdeményezni, ha a tulajdonosok úgy döntenek, hogy befejezik a tevékenységet, a folyó ügyleteiket lezárják, nem hagynak hátra adósságot, így nincs is kit kártalanítani. Ha hatóság kezdeményezi egy cég megszüntetését, az a felszámolás, meg a kényszertörlés. Vagy bankoknál van valami speciális joga a felügyeletnek, hogy végelszámolást kezdeményezzen?
 • gaborr
  Valszeg rengeteget spóroltak az OBA-nak, hogy még március 1-i dátummal jelentették be, és nem március 2-án. (Eurhuf legalább 5 forintot gyengült azóta)
 • hogyisvanez
  Aztán a másik kérdéskör az OBA kártalalnítás. Most van a neten egy újabb cikk is, hogy a Sberbank kivonul Európából likviditási problémák miatt “de tőkeszintje és eszközminősége elegendő ahhoz, hogy minden betétest kifizessen.” Tehát koránt sem biztos, hogy van itt egyáltalán kártalanítani való. Vagy ez az OBA kifizetés most előleg? Logikus lenne, merthogy a végelszámolás/felszámolás ekkora cégnél évekig eltarthat. Tegyük fel van a bankban 100 millióm. Most megkapom az OBA-tó a 36 milliót, aztán ha minden rendben lesz, akkor a végén nekem utal a bank 64 milliót, és az OBA-nak visszafizeti a “kölcsönt”? A másik kérdés, hogy az OBA max a káromra vonatkozik, vagy a betétemre? Szóval ha a végén az jön ki, hogy nekem csak 70 millió jut a bank végelszámolásából, akkor megkapom-e a 30-at az OBA-tól, vagy azt mondják, hogy már a banktól is többet kaptam 100.000 EUR-nál, és nem adnak semmit.
 • szvoboda
  Mi a teendő ilyenkor annak, akinek hitele van a banknál? Fizesse tovább ugyanoda? Vagy kérdezze meg az MNB-t?
 • Usespanner
  Remek!
  Egy gonddal kevesebb.
  En igazából Paks miatt aggódom.
  Esetleg a franciák építhetnenek nálunk (és a lengyeleknél) atomeromuveket.

  De az is furcsa, hogy maradhatott egy rakat nyugati autogyar az ellenséges Oroszországban.

 • Sber hitelkártyás
  Hitelkártyám van a banknál. Afelől nincs kétségem, h vissza kell fizetnem a tartozást, viszont nem tudom mekkora összegről van szó konkrétan, mert nem tudok belépni az internet bankba. Ha nem fizetem vissza időben a tartozást, behajtják a kamatot rajtam? Több pénzt nyilván nem szeretnék visszafizetni, mint ami szükésges, viszont kamatot se szeretnék emiatt fizetni, mire számítsak?
 • Kastély Ferenc
  Hitelesekkel ilyenkor mi a helyzet?
  Átveszi x bank a követelést vagy választható hogy hova kerüljön?

  Nekem csak babaváróm van náluk, pont tegnap jött levél tőlük, hogy szeptembertől indul a törlesztés.

 • ikelemen5
  Aki itt vett fel babavárót, azokkal mi lesz? 🙂
 • MájkelNájt23
  Tehat, akinek 100 millaja bent volt, bukta a maradek 63at? Azert az meredek. Es az ember ne a cihaja alatt tartsa a penzt…meg jo, hogy forgatom, egyebkent bepeneszesedbe…
 • Moltiszanti
  Kedves Miklós,
  Jó lenne egy cikk, akár egy régebbi ismétlése is, amely egy picit helyre teszi az emberek fejében a dolgokat! A tesóm azzal ébresztett ma reggel, hogy megy a bankba a penzzert mert a barátnője bankos batyja azt javasolta, hogy vegye ki mert hozzánk is “begyuruzik” és korlátozni fogják a hozzáférést. Próbáltam megnyugtatni, hogy ne tegye, hogy pont ebből lehet pánik, nem tudom, hogy mennyire sikerült!
  Jelen állás szerint úgy gondolom, hogy nem racionális döntés, de nyilván sokkakat megijeszt például a forint euró árfolyam drasztikus változása, mindent osszekutyulnak fejben és utánna jön végső dofeskent a barátnő bankban dolgozó bátyja. Én nem akarok pánikot kelteni, szerintem nincs rá ők, az sem baj ha nem engeded ki ezt a kommentet vagy csak cenzurazva!
  Üdv!
 • Aeceh Coras
  Miklós,

  a címben végelszámolás szerepel, a cikkben pedig felszámolás, az egyik biztosan nem igaz. 🙂

 • Károly
  Bye-bye Szása….
 • Pistu
  Sberbank kivonul Európából, de azért tegnap 109,4 millió köbméter orosz gáz bevonult Ukrajnán keresztül. Revolut bukására továbbra sem mer senki tippelni?
 • untermensch4
  Az előbb jártam az egyik fióknál. Semmi mozgás (az automata is zárt ajtón belül). Néhány enyhén ideges ügyfél beszélgetett az utcán.
 • Kacskaszemű
  Szia Miklós!

  Írhatnál pár sorban arról, hogy milyen leheteőségei lesznek /lettek volna / lehetnének a jegybanknak beavatkozni a pénzpiacokba.

  Tegnap azt nyilatkozták, hogy minden eszközt bevetnek, ha szükséges. Nekem az a megérzésem, hogy kb semmit nem fognak csinálni. Az ingatlanáraknál is ez mondták, hogy figyelnek kb ez lett az eredménye.
  Szerinted lesz itt 500 ft -os Euro?

 • Simon
  hupsz, nekem bennmaradt 3 misim meg egy 10 misis babaváró hitelem. Kiszámoló, mit gondolsz ez milyen folyamatokat indít el hazánkban? Tömegesen rohan mindenki a többi magyar bankba pénzt kivenni esetleg deviza, aranyba befektetés? Nem rég költöztünk haza és van 30 ezer fontom savings accountson amit tudok nélkülüzni 1-2 évig és azon dilemmázok hogy hagyom tartalékba fontba 2%-ért vagy átváltom forintra (ma már 454 a font) és veszek valami állampapírt. Te mit tennél?
 • Serrin
  Korábban olvastam, hogy az oroszok egy része sajnálja, hogy a szovjetúniónak vége lett.

  Úgy tűnik, hogy az áruhiányt, sorbanállást, inflációt, politikai elnyomást és hasonló dolgokat visszakapják…

 • mephisto5
  Hitelkártyatartozással mi lesz? Netbank már nem él, fogalmam sincs, mennyivel tartozom pontosan. Ha nem utalom vissza 15-éig (de egyáltalán hova?), elkezd ketyegni a büntetőkamat?
 • Kártyaguru
  Szia Miklós! Bár tudom a betétesek kálváriája sokkal súlyosabb, azt esetleg tudod banki múltadból adódóan, hogy hitel illetve hitelkártya vonatkozásában mi az ilyenkor szokásos eljárásrend? Én utóbbiban vagyok érintett, mint határidőre mindig fizető ügyfél. Hitelkártya esetén a Sberbank zárása a hónap utolsó napja (lett volna), a kivonat pedig eddig szerződés szerint csak online banking felületen (volt) elérhető. Nos, a pontos fizetendő összeg online felület elérésének hiányában nem deríthető ki, mivel oda belépni napok óta nem lehet sem nekem, sem más ügyfélnek. Amennyire tudom, a hiteleket át kell vennie egy másik pénzintézetnek, de ennek mi lehet a kifutási ideje? Vagy a rendkívüli helyzet miatt postai értesítést várjunk, mert a Sberbank online felület már soha nem fog működni? Válaszodat köszönöm.
 • Hiteles
  Egy-két cikk azt írja a hitelekkel kapcsolatban, hogy eladják a hitelállományt és fizetni kell tovább a hiteleket.
  Engem nagyon érdekelne, hogy kinek fogják a vételárat eljuttatni??? Ez nem az a “szokásos” történet, hogy csődbe ment a bank, egy cápa rárabol és viszi. Talán elutalja a “vevő” az oroszoknak???? Ez így nagyon sántít! Tehát kitől is veszi meg az a vevő?
 • gaborr
  Senkinek ne legyen kétsége affelől, hogy a Sberbank magyarországi bukásának költségét, minden magyarországon működő pénzintézetnél számlával rendelkező fizeti meg az OBA által. Nem a Sberbank bukik ezen nagyot, hanem azok akik továbbra is magyarországon bankolnak.

  Pedig tegnap még volt remény, hogy nem került a szankcionált bankok listájára a Sberbank, de valszeg nem sok jövőt láttak az európai operációban.

  Ha a Revolutnak lenne magyar licence, akkor a Revolutosok is fizetnék.

 • tp
  Attol meg, hogy megindul a felszamolas a ceg ezalatt mukodik!

  Akinek kerdese van, bemehet egy fiokba tendezni azt.

  Amigy ilyenkor az OBA bejelentkezik a felszamolasi folyamatba, mint hitelezo, es ot is kartalanitjak mint a tobbi ados (azonos mertekben).

 • Tibi
  Számomra az az érdekes, hogy a horvát és a szlovén leányvállalatot megvette 1-1 ottani bank és minden megy tovább, mintha mi sem történt volna. Ez Magyarországon nem lehetett volna opció?
 • tp
  Tehat, akinek 100 millaja bent volt, bukta a maradek 63at? Azert az meredek. Es az ember ne a cihaja alatt tartsa a penzt…meg jo, hogy forgatom, egyebkent bepeneszesedbe…

  Sokan, sok helyen elmondták, hogy ekkora vagyonnál már mindenképp érdemes diverzifikálni:
  – ha betétben tartasz ennyit, akkor több számlán, még jobb, ha több banknál
  – ha értékpapírszámlán tartod, akkor az ilyenkor nem “veszik el” mert az értékpapírszámla el van különítve, azt nem “adod kölcsön” a banknak.

  Bankbetét = kölcsön a banknak, ha borul a bank, akkor fizetésképtelen!

  Ha van 100M Ft-od, abból most megkapsz 37-et, a maradék 63-mal bejelentkezel mint hitelező és ha a felszámolás során marad fellelhető vagyon, akkor kártalanítanak.

 • Dundika
  Euro 380, dollar 342.
  Ilyenkor örülök, hogy mindössze 100k forintom van bankszámlán.
  Raiffeisennél van 4600 euró tartalékom, ezt szerintetek hagyhatom ott vagy mondjuk wise-on jobb helyen lenne?
 • tp
  Ilyenkor ha 100Ft-ból 85-öt oda tudnak adni akkor így néz ki 100M Ft esetében:

  – te megkapsz az OBA-tól 37M-t, így 63M-mal hitelezel
  – az OBA belép mint hitelező 37M-val

  A hitelezőket 85%-on fizetik ki, így értelmezésem szerint te kapsz:

  37 + 63*0,85M Ft-ot = 90,55 azaz buktál a történeten 9,45M Ft-ot (igen, ez van)

  Az OBA kap:

  37 * 0,85M Ft-ot, bukik az egészen 5,55M Ft-ot

  Így bukik az ügyfél is kicsit, kicsit az OBA is.

  bonyolultabb volt a Buda-Cash, ahol a kielégítési arányt eszközönként kellett meghatározni (Ft, €, értékpapírokra egyenként).

 • Torta69
  A blog olvasói közt különösen szegény embernek számítok 🙂
  A BKV tegnap hívott mint Sberrest, hogy akarom-e másik számlára irányítani a fizetést.
  Ma pedig hívtak, hogy kötelezően menjek be nyilatkozni.

  Személyi hitel mellett folyószámlakeretem is volt. Bent lévő milliók helyett kb -200 ezerben áll a számla.
  Netbank nincs már. A hitelt átveszi valaki másik bank? Hasonló feltételekkel?
  Ha új hitelt szeretnék, nem fogok már tudni számlaforgalmat hitelesen bemutatni? Oké bérpapírom az van.

  A hobbim függesszem föl egy időre; ne költsek? 🙁

 • V.A.Laki
  Ja, az elso bedolo banknal vidaman es gyorsan fizet az OBA (valamennyit, hogy ne valj fizeteskeptelenne, amugy meg varhatod a csodeljarast). A masodiknal meg talan. A harmadiknal? A negyediknel? Ha kimerul a keret, kkor szervusz, ennyi volt.

  Hogy ez az Orban es a Matolcsy mekkora agybajnokok, mekkora otlet volt nem beveztni az Eurot. Meg a vegen teljesen lefedeznenek minket a francia, nemet es spanyol adofizetok egy kelet-europai valsag ellen. Hasonlo zsenialis huzas volt valasztasok elott megszorni a lakossagot hatszaz milliardnyi kapeval, hatha mindenki egyszerre kezd el valtani es beszakitja a forintot. De amiatt is nyugodtan alszom, hogy vegre sikerult a bankszektor gerincet magyar kezbe juttatni, pont mire elmelyedne a valsag, elkeszult Meszaros Lorinc szuperbankja, vegre egy intelligens ember kezeben lesz a kormanyrud a nehez szukseg oraiban. Oh, wait …

 • AAA
  Ruszkik haza! Mehet utánuk a többi is!
 • blue
  sziasztok, segítsetek légyszi, kezdő átváltogató vagyok 🙂 BB bank huf számláról hogyan tudnám a legkevesebb költséggel euróra váltani a pénzt?
  épp kislakást vennék befektetésnek, de lehet kivárok, ingatlanáresésre számítok.
 • mad823
  Aki a hitelkártyával kapcsolatban kérdezett: Nem volt egy nyamvadt SMS szolgáltatásod a kártyához? Nézd meg az utolsó egyenlegedet benne, vond ki a hitelkeretből, kb. annyi a visszafizetendő.
 • .....
  @MájkeOBA összeghatár fölött nem tartunk egy bankban pénzt és az OBA összeghatár is necc, mert igazából miért tartanál a bankban 30-40 milliót betét formájában? Ekkora összeget már azért érdemes lehet megforgatni, természetesen diverzifikáltan. Vagy ha már úgyis Forint, akkor állampapírokat venni rajta, azok sem kockázatosabbak, mint a Forint maga. (Ha meg Euró, akkor is nyugodtan vehetsz magyar állampapírokat, mert ha az ország bedől, akkor az OBA sem fog fizetni.)
 • Jani
  ezt komolyan gondolod vagy csak trollkodni jottel?

  hiszek a szolasszabadsagban de a felelemkeltes es felreinformalast nem szeretem…

  Mi lenne ha mondjuk olyan osztana meg ilyen fajsulyu dolgokat aki mondjuk picit is ert hozza es a foinformacios forrasa nem a politikai kampanyok?

 • .....
  “Hogy ez az Orban es a Matolcsy mekkora agybajnokok, mekkora otlet volt nem beveztni az Eurot.”
  Nézd meg az olaszok és görögök példáját. Nem mentek sokra az Euróval. Nincs értelme bevezetni az Eurót, ha teljesen más szinten van a gazdaságunk stabilitása, mint az Euróövezet többi országáé.

  “Hasonlo zsenialis huzas volt valasztasok elott megszorni a lakossagot hatszaz milliardnyi kapeval”
  Hát az… Ez mindig zseniális ötlet. Soha nem volt még abból semmi baj, ha kiürül az államkincstár. Még jót is tesz a pénzmolyok miatt.
  Orbánék “mentségére”: Putyin mindenkit meglepett. De ez a háború nélkül is tök jó ötlet volt.

  “De amiatt is nyugodtan alszom, hogy vegre sikerult a bankszektor gerincet magyar kezbe juttatni, pont mire elmelyedne a valsag, elkeszult Meszaros Lorinc szuperbankja”
  Engem is csak ez nyugtat álmatlan óráimban. Mi baj lehetne így? Tudod, ők a javunkat (javainkat) akarják.

 • KommentElek
  Van még egy külföldi bank itthon, aminek elég nagy az orosz kitettsége. Érdemes utána nézni, nehogy megleptetés legyen megint. Nevet nem írok, hogy ne vádoljon senki rémhírterjesztéssel, de abba az irányba kell keresni, amerre a Nap nyugszik.
 • tp
  : német, ugye?
 • H.Péter
  Azért az siralmas, hogy a hozzászólások fele ugyanaz a kérdés, valaki meg még azt sem tudja, hogy mennyi személyi hitele van, de nem ám, hogy utánanézne, kiszámolná a körülbelüli összeget, meg esetleg más banki ügyfélszolgálatokat, MNB-t hívná a teendőkkel kapcsolatban, hanem billentyűzet mögött várja a megváltást.

  Miklós már jópár napja írta, hogy aki teheti nézzen utána mindennek, vásároljon állampapírt bankkártyával, szedje ki a pénzét stb.

  Most meg az emberek javarésze tátott szájjal csodálkozik, pedig egy értelmiségi blogon vagyunk.

 • Fabatka
  Nemcsak itthon van ilyen bank, Societe Generale a Rosbank tulajdonosa, Citibanknak is elég nagy kitettsége van, stb… a bankrendszer eléggé szövevényes. Még csak egy tömeges bankcsőd/eszközleírás hiányzik.
 • Vladislav
  Az alabbi cikk szerint az EKB mas bankokat (pl. Raiffeisen) is monitoroz az orosz kitettseguk miatt:
  portfolio.hu/bank/20220301/szoros-felugyeleti-megfigyeles-ala-helyeztek-az-osztrak-raiffeisent-529997

  Aki ugy gondolja, erintheti, annak talan hasznos. Ha volt mar, akkor elnezest kerek.

 • Belavoltam
  Akinek hitele van a sberbanknal, az ne remenykedjen, hogy akkor meguszta 😀 Valaki atveszi a bankot tokkal-vonoval, hitelekkel egyutt, es majd ofele kell tovabb torleszteni. Bizonyara minden adost idoben ertesit majd. Valaki.
 • porthosz

  Minek vennél most OTP részvényt? Vagy egy régi tőzsdei közmondás hogy zuhanó fejsze alá nem állunk (kivéve ha szeretsz veszélyesen élni)

 • orbán=putyin
  ingatlan áresésre a következő 1 évben ne számíts,
  inkább gyors emelkedés várható, a sberbankos bedőlés üzenet volt mindenkinek akinek 37M-nál több pénze van, hogy tegye inkább ingatlanba…
  a többit gondolom nem kell ecsetelnem 🙂
 • Hmmmm.
  Egy elméleti kérdés: Ha van egy cégnek betétje és hitele is a banknál. Akkor 100.000 Eur feletti betétjét bukja, a hitele meg egészben megáll vagy összevezetődik valahogy?