Végrehajtás: ki mit tud róla?

2013-11-27
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Tegnap egy gyárban tartottam előadásokat pénzkezelésről, megtakarításról, hitelekből való szabadulásról, az előadások között pedig jöhettek tanácsot kérni a dolgozók.

Hát, hallottam súlyos, kilátástalan dolgokat. Sokan kerültek hitelcsapdába, sikerült évek alatt egy kis megcsúszásból hatalmas, már kezelhetetlen adóssághegyeket felhalmozni. Aztán végrehajtások jöttek, így lett a sok 20 ezres adósságból 80 ezres követelés, a 300 ezresből meg 700 ezresek, a havi kötelezettségek gyorsan elérték az emberek fizetését.

Az először felvett hitelek törlesztésére felvett hitelek törlesztésére felvett hitelek maguk alá temettek jó pár embert.

Két nagyon szomorú dolog volt ezekben a történetekben: egy-másfél éve még megoldhatóak lettek volna az esetek, a másik pedig az, hogy semmi kiutat nem lehet már találni. A harmadik szomorú dolog, hogy egy kis pénzügyi felvilágosítás után ezek az emberek bele sem ugrottak volna ebbe az egész dologba és nagyon sok tízezer ilyen ember van az országban.

Ezzel kapcsolatban lenne pár kérdésem olyanokhoz, akik benne vannak a behajtás-végrehajtás témájában.

- Az egyik érintettnek több milliós inkasszót tettek a bankszámlájára, de úgy, hogy van olyan hónap, hogy semmi pénzt nem tud felvenni az elutalt fizetéséből, máskor meg csak 24 ezret. Olvasgatva a végrehajtásról szóló törvényt, ha jól értem, csak az öregségi nyugdíj-minimum és annak négyszerese közötti összeg fele vihető el havonta maximum,  plusz a négyszeres nyugdíj feletti rész, illetve fizetésből 33, de maximum 50% tiltható le.

Akkor ezt így hogy? Hogy fordulhat elő, hogy egy fillér sem marad a számlán az inkasszó miatt, máskor meg csak az öregségi nyugdíj-minimum?

- Élettárs esetén közös lakcímnél mit vihet a végrehajtó? Mondhatja a lakás tulajdonosa, hogy övé itt minden, az élettárs csak beköltözött? X év után lesz vagyonközösség, amikor ilyen már nem mondható?

- Mi lehet a legrosszabb ami történhet? Nem tud fizetni, a fizetés felét vonják, ez rendben van. A fizetését készpénzben kéri, akkor hajukra kenhetik a banki inkasszót, ilyenkor csak a 33-50% ugorhat, amit levon a munkáltató. Kimegy a végrehajtó, az életvitelhez szükséges eszközökön túli értékeket lefoglalja, de ha jól értem, az adós felügyelete alatt hagyja, vagyis igazából semmi nem történik, csak nem lehet eladni utána. Ha meg mégis elvinné a tévét meg a hifit, na bumm, hát vigye. Még mindig jobb, mint most, amikor egy fillérük sem marad a fizetésükből. Ha árverésre kerül a sor, gondolom maximum a műszaki cikkek találnak gazdára, a használt női csizma és a papagájkalitka aligha.

Ha a fizetésen túl nem tud mást elvinni, a motyót egyszer már lefoglalta, akkor mi van? A bankok és egyéb végrehajtást kérők előbb-utóbb leírják a követelést és akkor a végrehajtás is megszűnik, nem? A végrehajtás az eredeti követeléssel együtt évül el, ha jól tudom. Ez hány év után szokott megtörténni átlagban?

A pénzbehajtó cégek mikor állnak le az ilyen emberekről? Gondolom agresszívabbak, mint a bankok saját behajtói, de egyszer csak feladják ők is. De vajon hány év után? Ha tudják vonni a fizetést, mikor hagyják abba?

Jó lenne, ha valaki felvilágosítana bennünket, aki benne van a témában. Több embernek semmit nem lehetett a helyzetében ajánlani, még azt sem mondhattam, hogy fizesse tovább a végrehajtók által kirótt törlesztőrészleteket, mert igazából nőtt az adósság hónapról-hónapra és már így is csak abból élt a család, hogy a férj napi 16 órát dolgozott, a második nyolcat feketén. Mindkettőjük hivatalos fizetése a hitelekre, a végrehajtásra és a rezsire ment el. Szó szerint semmi nem maradt megélhetésre.

Az egyik végrehajtó a fizetést tiltotta, a másik inkasszót dobott a számlára, a harmadik meg csekkeket adott, amit havonta fizetni kellett. Tényleg, ez miért nincs összehangolva, miért lehet párhuzamosan több formában csapolni az adós pénzét? Nincs valami kirendelhető szociális alapon működő segítő személy, aki kapcsolatot tartana a végrehajtókkal az adós nevében?

Nekem úgy tűnt, érdemesebb inkább hagyni bedőlni az egészet, jobban járnak a végrehajtással, mint azzal, hogy az erejük felett küzdenek.

Szóval, várjuk a segítséget, ha képben vagy a témával. Előre is köszönjük.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram