Végtelen pénzöntés a piacra

A FED (az amerikai jegybank) tegnap kínjában bejelentette, hogy miután az előző, 700 milliárd dolláros újabb pénznyomtatása még 20 percig sem csökkentette a tőzsdék zuhanását, hogy akkor bedob mindent, mostantól korlát nélkül fog állampapírokat és jelzálog leveleket venni.

A tőzsdét ez kicsit sem hatotta meg, tegnap meredeken esett tovább az összes amerikai tőzsde, mára azonban Ázsiából kiindulva optimista hangulatra ébredtek a befektetők az egész világon, így az amerikai piacok is vidáman kezdtek, közel 7%-kal a tegnapi zárás felett.

Azonban a hangulat bár nem is romlott el, de nem is javult, gyakorlatilag ott mozgott a tőzsde egész nap.

Hogy ki hogy értékeli ezt a helyzetet, az egyénfüggő.

Végül is a meredek zuhanás ha csak egy napra is, de csak megállt, sőt tudott is emelkedni a tőzsde 5-7%-ot.

Másik részről viszont már semmit nem tud csinálni a jegybank: a kamatlábat nullára vágta, végtelen összegű pénzöntést jelentett be, ezt már nagyon nehéz tovább ragozni. (Jó, lehet még, hiszen az euró alapkamata is mínusz fél százalék, de az már a nagyon beteg kategória.)

Viszont a hír hallatán átmenetileg gyengült a dollár és egy kicsit az arany is vissza tudott szerezni az elmúlt napok eséséből.

Az amerikai kongresszus mára ígérte a megállapodást egy kétbillió (kétezer-milliárd) dolláros gazdaság stimulálását szolgáló mentőcsomagról. Még nincs vége a napnak odaát, nem tudom, bejelentik-e ma. Négy napja birkóznak rajta, az ellenzék szerint ez megint csak a nagyvállalatoknak kedvez és nem a kisembereknek, ezért nem megy könnyen a megszavazása.

(Kétezer-milliárd dollár az amerikai GDP közel 10%-a, csak hogy tudd hová tenni a csomag méretét. S ez nem az első bejelentett hasonló csomag.)

A tőzsdei árfolyamon mindenesetre nem nagyon látszik, hogy ez a mentőcsomag lehetősége nagyon meghatotta volna a befektetőket. (Elemzések szerint inkább ennek a csomagnak a mai esélye és nem a tegnapi jegybanki bejelentés miatt erősödött a tőzsde.) Vagy csak kivárnak, amíg meg nem szavazzák? Nem tudom.

(Update: másnap, azaz ma hajnalban (ottani idő szerint) megegyeztek és még ma meg is szavazzák a csomagot, az európai tőzsdék ki is lőttek ennek örömére.)

Közben tovább gyűrűzik a válság, a példa kedvéért most vezetik be az indiai karantént 21 napra, 1,3 milliárd embernek kell otthon maradnia. Indonézia is most szembesül a probléma súlyosságával és a világ nagy részén még el sem kezdődött a komolyabb védekezés. Elmarad a tokiói olimpia, a norvég munkanélküliségi ráta 3,5-szeresére ugrott két hét alatt, soha ilyen magas nem volt a világháború óta és még tippelni sem meri senki, meddig kell még fenntartani a jelenlegi állapotokat világszerte.

Így állunk ma, március 24-én. A dolgok továbbra is gyorsan változnak, még bármi történhet bármilyen irányba.

Share

99 hozzászólás

 • Atom Ant
  @Tükör gratulalok, megfogtad a lenyeget!
  Tehat akkor hulljon a fergese ahogy javasolta!
  Aki eddig egeszsegtelenul elt, az dogoljon meg. Aki nem mozgott dogoljon meg, akin van 30kg plusz az is, meg akinek rejtett betegsege van, enyhe inzulin rezisztenciaja, nem detektalt magas vernyomasa, enyhe sziv-errendszeri betegsege az is.
  Szerintem irasd ezt ki oriasplakatra otthon a Hosok Teren, nagy sikere lenne Europa egyik legrosszabb altalanos egeszsegi allapotban levo orszagaban.
 • Kiszamolo
  Elhízott amerikaiak. Nézzük csak:

  Az elhízottak aránya Európában a felnőtt lakosság körében Magyarországon a legmagasabb, globálisan az OECD országok között pedig az USA, Mexikó és Új-Zéland után a negyedik helyen állunk. Az elhízás számos betegség kialakulásával függ össze, így a társadalombiztosításra rótt terhe is jelentős.

  S akkor nézzük meg az alkoholisták, dohányosok számát és kiderül, hogy az amerikaiak top fitt formában vannak a magyarokhoz képest.

 • Nem Adamo
  “Adamo” egy igazi ballib, “emberbarát” 444 olvasó aki az orránál sem lát tovább… Úgyhogy az ilyenekkel még csak vitatkozni sem érdemes “Tükör”, ezek nem fogják fel a valóságot!
 • jami

  Szuper, akkor csak házi- és mindenféle orvosokból lesz még nagyobb hiány, a pedagógusok átlagéletkora is 50 felett.
  Mivel ugyanőknek többnyire van(ak) krónikus betegsége(i) is…
  A 60-tól fiatalabb orvosainkat is érdemes megnézni…

 • Zupa
  Es hogy a penzontesre is reagaljak.
  Ma kaptam e-mailt a hollandiai DeGiro-tol, amiben elnezest kernek minden regi ugyfeluktol, az ugyfelszolgalat hirtelen megnovekedett reakcioideje miatt.
  Ez kis reszben a virus miatti ceges atrendezodes (otthoni munkalehetosegek kialakitasa) nagyreszt viszont a hirtelen megnovekedett szamlanyitasok miatt van.
  Hogy a meglevo ugyfelek szamara a szolgaltatas szinvonala ne csokkenjen meg ennel is drasztikusabban, korlatozast vezetnek be a naponta nyithato uj szamlakra, es varolistat vezetnek be.
  Ontik a zoldfuluek a penzt a tozsdekaszinoba.

  Ezen kivul a “feleseg indikator” is bejelzett mult heten. Asszony megkerdezte, hogy nem ken-e reszvenyeket vennunk.
  Utoljara 2017 vegen, 13ezres bitcoinnal tett fel hasonlo kerdest…

  Ahogy Andras Gy. irta: “Nem jöhet a medve, amíg nincsenek a balekok kitömve.”
  Erdekes lesz.

 • Tükör

  Tehát gyakorlatilag lassú öngyilkosságot követ el a társadalom jelentős része. Amikor napi egy dobozzal szív valaki cigit, támasztja a kocsmapultot, zabálja az egészségtelen kajákat vagy liftezik a lépcső helyett, akkor nem félti senki az egészségét? Akkor nem fél senki a haláltól? Miért csak a koronavírustól rémül halálra mindenki?

  Másik dolog:
  Tombol a járvány, sokan már nem tudják hova rettegjenek félelmükben a vírustól. Mindenki félti a tyúksz*ros életét. De a nemzeti dohányboltok nyitva vannak. Cigi és pia nélkül ne maradjon senki! A koronavírustól rettegünk, a tüdőráktól és a májkárosodástól viszont nem. Fene vigye el a finnyás agyunkat.

 • Bence
  olvasni kell gazdaságtörténetet, ill. a befektetés pszichológiájáról is. Nagyon sok pszichológiai torzítással mennek neki sokan a befektetésnek, azért nem lesznek sikeresek. Pl. ez a “most sokat estek a részvények, biztos még ezután is fognak, megvárom az alját, aztán veszek” dolog is egy torzítás, semmiféle alapja nincs ennek, a közelmúltat kivetíti valaki a közeljövőbe, mindenféle alap nélkül.
  Volt már hasonló sok válság, minden válság előtt azt mondták, hogy ez most más, aztán mindig az járt jól, aki nem ugrált hanem ült és várt.
  Azért nem jó a kiragadott példád, mert nem úgy fektetnek be az emberek, hogy X időpontban betesznek adott összeget, aztán utána soha többet semmit, majd 10-20-30 év múlva eladnak mindent. Általában sok kisebb összeget, több különböző időpontban fektetnek be az emberek, tehát a kiragadott időszakod hogy bizony az milyen rossz volt, nem annyira releváns.
 • Bence
  Fox (nem az IT-s) 10. éve fektetek be igazi pénzzel (nem demo számla), eddig nagyon jól bejött a stratégia (indexkövetés, olcsó ETF-fel, adóoptimalizálás TBSZ-en, vedd és tartsd, piacot egyáltalán nem időzítem, nem okoskodik hogy mikor kell venni)
  hosszú távon ezzel jobb hozamot lehet elérni a befektetők 70-80%-ánál, erről egyébként már itt a blogon is volt sok cikk. Aki okoskodik és ki-be ugrál, próbálja eltalálni a tetejét/alját, az nem jár jól, főleg nem ha laikus kisbefektetőről van szó.
  Ha van egy hedge fundod és van mögötte programozócsapat, saját fejlesztésű tőzsdeszoftverrel, közel vagy a tőzsdéhez hogy gyorsan megkapd az információkat, egész nap a piacokat elemzed, az más, akkor sok sikert kívánok megverni a piacot.
  Egyéb esetben, laikus kisbefektetőként 0 esélyed van, hogy okosabb legyél, mint a piac. Marad az indexkövetés, amivel viszont a végén okosabb leszel, mint a piac.
 • örök körök

  Továbbra sem azokról van szó, akik minden hónapban/negyedévben betolják a fizetésükből félretett kis összeget. Ők időben diverzifikálnak, velük semmi gond, pontosan tudják, a most betett összegen nyerhetnek is, bukhatnak is, de mindenképp kockázatot porlasztanak.

  Azokról van szó, akik most gondolkoznak azon, hogy páros lábbal beleugranak a tőzsdébe, mert “most olcsó”. Ők pont ugyanúgy időzítik a piacot, mint aki “most inkább kivárna”.

  >10. éve fektetek be igazi pénzzel
  Tehát pont a történelem leghosszabb bikapiacát láttad csak (ahol a gondolkozás nélküli indexkövetés az egyetlen kisbüfik számára is működő módszer), rendes válságot még nem.

  Ajánlom a lustaportos A.Gy. posztját: lustaport.wordpress.com/2020/03/21/reszvenyt-venni-medve-piacon/
  Minden bizonnyal ismered az ürgét a lusta portfólió c. könyve kapcsán, ide is szokott kommentelni (vagy valaki a nevében).

 • Bence
  örök körök én sem ajánlanám senkinek, hogy előképzettség nélkül most nagyobb összeget toljon be a tőzsdére, “mert most olcsó”. Minimum előtte el kell olvasni pár jó könyvet.
  Szerencsére én semmit nem csinálok máshogy ma sem, mint amit eddig tettem, nem is tervezek változtatni később sem. Hiába csökkentek az árak, ha valaki nem adja el, akkor az nem realizált veszteség. Csak akkor vesztesz rajta, ha pánikszerűen eladod.
  Ezt a lustaport blogot ismerem, olvastam is pár bejegyzést. Ez a linkelt bejegyzése szerintem nem sikerült jól, egyedi részvényeket kisbefektető soha ne vegyen. Meg ha eddig azt írta, hogy nem ajánlja az egyedi részvényeket, most hirtelen miért? Egyedi részvényeket venni nemcsak nagyon kockázatos, de drága is. 20 db részvény? Mire megveszed mindet, egy csomó pénzed elment brókeri díjakra (lásd fix minimum díjak vásárlásnál). Ráadásul még a 20 részvény is nagyon kevés.
 • Surci
  Az ilyen “ne időzíts mert nem tudni lesz-e lejjebb” vélemények képviselőitől kérdezném, hogy mi indokol fundamentálisan középtávon (2-3 év) 30.000-es BUX-ot, vagy akár 2200-2500 közötti S&P-t? Vagy kérdezhetném akármelyiket, amikor kb. 3 éve arról megy a szöveg hogy a világgazdaság túlhevült, nem tartható reálisan ami most megy, csak az ingyendrog tartja életben. Erre másfél éve betoltak a raklap heroin mellé még egy kamionnyit. 10 ezres DAX aminek a fele a mindjárt beszaró német autóipar, meg a Deutsche Bank amit 10 éve csak az ingyenpénz ment meg a szanálástól? Ez eurózóna összes problémája jönni fog elő újra. Japánban már a csúcson is csak a BOJ vette a részvényeket, Kínában meg a fene se tudja mit hoz elő a cirkusz de valami lesz, a lakossági hitelállomány 500%-al nőtt 10 év alatt, a gazdaságuk meg hivatalosan is 6%körülire “lassult” a drogidőszakban is.
 • Surci
  Szal értem én hogy technikai szintek, visszapattanások, rallik meg hasonlók napi-heti távlatban, ami nagy fogás egy daytradernek ha jól vette meg, de úgy hosszútávon aki buy&hold stratégiát követne évekig, vagy akár csak pár hónapig, az miből is maradna ki a mostani szinteken?
 • Vasvári Károly

  A leglényegesebb különbség, hogyha a szomszédom dohányzik/alkoholista, attól én még nem leszek az. Ellenben ha vírusos akkor elkaphatom.

 • porthosz

  De akkor ezen logika alapján az se zavarjon senkit ha a nem (annyira) veszélyeztetett korosztály (fiatalok) össze vissza mászkálnak meg party-znak a városban, ők is simán mondhatják hogy hát őket nem öli meg a vírus, az meg hogy a szomszédot igen az a szomszéd baja.

  Szóval érted, kétféle nézőpont van,
  a, csak az számít ami személyesen engem érint, ez esetben viszont ne reklamáljak ha más lesz@rja az én problémámat, mint hogy például megfertőzödök és lélegeztető gépre kell rakni
  b, darabszámot nézzük és azt mondjuk hogy nem hallhat meg Mo-on X tizezer ember pl. a vírus miatt. Csak akkor meg fura hogy ugyanakkor évi másik X tízezer embert hagyunk meghalni a dohányzás és alkoholizmus miatt és ez ellen nem teszünk semmit, pedig elég lenne csak betiltani a cigit, eltekinthetünk a világgazdaság összeomlasztásától.

 • Surci
  Valamiért nem küldte el a hozzászólásom lényegi részet, na mégy 1X, szal érdekelne hogy a “felesleges az időzítés eső piacon” vélemények szerint mi indokol fundamentálisan 23-25 ezres BUX-ot, vagy 2100-2300as S&Pt fél-1-2 éves távlaton? Vagy sorolhatnám az összes többit, amikor 3 éve megy a szöveg hogy ingyendroggal tartják emelkedésben a világgazdaságot, aztán amikor jött egy pici korrekció, megint beletoltak az általános eufória mellett még egy kamion ingyendrogot. 10 ezres DAX aminek a fele a mostanában bedőlő német autógyárak, a Lufthansa meg a Deutsche amit 10 éve csak az ingyenpénz ment meg a szanálástól + megint jönni fog az Eurózóna összes gondja. 20 ezres Nikkei amikor 6 éve csak a BOJ veszi a részvényeit? Vagy kína, ahol nem tudni mi van, de valami lesz mert az eufória alatt hivatalosan volt 6% a növekedés, mellette 500%-al nőtt a lakossági eladósodás 10 év alatt. Szal miért?
 • nobody
  A piacot nem megverni kell, egy daytradernek, hanem pont az ellenkezőjét. Mennie a piaccal.
 • Optiontrader
  Ja, ez egy tipikus “suckers’ rally”, jelenleg is folyamatban.
  Vagy talán a fundamentumok indokolják?
  Aki beszáll MOST, az magára vessen.
  Borzasztó bajok (munkanélküliség, hatalmas és tartós GDP, EPS csökkenés, stb.) következnek, ennek belátásához nem kell zseninek lenni!
 • GrandMasterB
  Mindenki legyen óvatos.

  “Steven Dick budapesti angol nagykövet-helyettes az egyik áldozata a koronavírus járványnak Magyarországon. Ő a tizedik, aki a koronavírus miatt hunyt el hazánkban. A mindössze 37 éves férfi kedden halt meg.”
  (forrás: index.hu/belfold/2020/03/25/a_brit_nagykovet-helyettes_a_koronavirus_egyik_aldozata_magyarorszagon)

 • Fox (nem az IT-s)
  Bence
  Folyamatos emelkedő trendben kereskedve nem csoda, hogy így vélekedsz. Még nem csináltál végig válságot saját pénzzel, ez az első, amiben élesben benne vagy.
  Te sem látod a jövőt, ahogy senki sem. Ugyanúgy a múltat vetíted ki a jövőre, amikor azt írod, hogy a közelmúlt emelkedéséből kimaradni mekkora hiba volt. Honnan tudod? És ha jövő héten zuhan 30%-ot a tőzsde?
 • Bence
  Fox (nem az IT-s) nem csinálok semmit máshogy, teljesen mindegy merre megy a piac, pont ez a passzív indexkövetés lényege. Miért kellene teljesen máshogy tennem valamit, mint eddig?
  A passzív, alacsony költségű buy and hold indexkövetés mindig jobb hozamot ér el költségek levonása után, mint a többi aktív befektető többségének hozama. Ez igaz emelkedő és csökkenő piacon is.
  Közgazdasági Nobel díjas írása erről itt: web.stanford.edu/~wfsharpe/art/active/active.htm

  “(1) before costs, the return on the average actively managed dollar will equal the return on the average passively managed dollar and

  (2) after costs, the return on the average actively managed dollar will be less than the return on the average passively managed dollar

  These assertions will hold for any time period. Moreover, they depend only on the laws of addition, subtraction, multiplication and division.”

 • Családfő
  Bence,
  Ha 10 éve tőzsdézel, akkor a stratégiáddal még akkor sem tudtál volna bukni, ha akartál volna. 11 évig csak emelkedett, apróbb törésekkel…

  porthosz,
  Láthatóan továbbra sem akarod érteni, hogy ez egy vírus, ami nem úgy működik, mint pl. a rák. Azért csak eljut hozzád, hogy mi történik Észak-Olaszországban úgy, hogy közben szobafogságban vannak? Ha az élet a normál mederben folyna, akkor szerinted a vírus kegyeskedne nem még sokkal gyorsabban terjedni?

  Tükör,
  Sarkalatos véleményed van az amerikai fiatalokról. Tapasztalatból mondod? (filmek, bulvár, romkocsmás turista nem ér, illetve Kiszámoló statisztikája sem, ami egyébként valós)

 • Bence
  @Családfő
  ha épp csökkenő trendben vagy, akkor sem “buksz”, hacsak nem adod el pont a legrosszabbkor pánikszerűen. Addig viszont az nem realizált veszteség, tehát csak papíron veszteség, ténylegesen nem.
  Akkor “buksz” ha megpróbálod időzíteni a piacot.
  Egyébként meg úgy beszélsz az esésekről, mintha az valami elkerülendő dolog lenne.

  alapblog.hu/charlie-munger-az-50-szazalekos-esesekrol/

  “Azt hiszem, a hosszú távú részvénybefektetés és a piacok szerves része, hogy egy részvénytulajdonos időnként felezni látja a részvényeit.
  Valójában azt kell mondanom, hogy ha nem vagy hajlandó bölcsen tűrni, hogy évszázadonként két-háromszor feleznek a piaci árak, akkor nem rendelkezel a részvénytulajdonlás legalapvetőbb képességével és megérdemled a középszerű hozamokat azokhoz képest, akik képesek filozófikusan szemlélni ezeket a piaci ingadozásokat.”

  Ezt ki lehetne tenni a falra, olyan jó.

 • Fox (nem az IT-s)
  Bence
  Továbbra sem érted, miről beszélek. Nem a stratégiádat kérdőjeleztem meg. Azt írtad, hogy aki az elmúlt 1-2 hirtelen emelkedésből kimaradt, annak oda az egész éve. Na, ezt senki nem tudhatja, mert senki nem lát a jövőbe. Ha már nem lesz nagy zuhanás, akkor igaz lehet. De ha bezakózik minden, mert Amerikában komolyan elterjed a vírus, akkor lesznek itt még alacsonyabb mélypontok is. Bármelyik eset előfordulhat.
  Ráadásul a tőzsdén minden irányban pénzt lehet keresni, akár esik, akár emelkedik, de még oldalazásban is. Így pedig a csak emelkedésre alapozott hozam a mostani időkben esetleges lesz.
 • fikarcnyi
  Nem teljesen értem azokat, akik óvaintik a kezdőket a részvényvásárlástól.
  Tekintsünk el azoktól, akik csak azért akarnak beszállni, mert a csapból is az folyik, hogy most kell vásárolni, mert utána jön a fellendülés és amúgy fogalmuk sincs a piac működéséről. Ők valószínűleg nem folyamatos olvasói a blognak…
  Mindig is azt olvastam itt, hogy akinek van erre pénze, amit jó eséllyel tud nélkülözni 5-10-20 éven keresztül az nyugodtan vegyen pár jól kiválasztott papírt és szépen üljön rajta, mert hosszútávon szinte biztos lesz olyan időszak, amikor nyereséget tud realizálni.
  Kérdem én, hogy ha ez volt a tanács decemberben, amikor még 100 egységbe kerültek a papírok, akkor most 60 egységért miért ne vásároljon be valaki?
  Függetlenül attól, hogy mennyi pénze van az illetőnek miért ne kezdjen el bevásárolni csak azért mert vihar van? Ha tavaly vette volna meg őket, most akkor is vihar lenne.
 • Lelkes kezdő
  Végigolvasva az eszmecseréket azt vettem észre, hogy ajánlgattatok egymásnak pár forrást. Na én pont hasonlóakat keresnék. Így azzal fordulok a blog népes seregéhez, hogy tudnátok ajánlani egyéb magyar/illetve külföldi követendő blogokat, podcastokat (up-to-date források igencsak érdekelnek, mert szeretném megérteni minél pontosabban mi a fene is történik jelenleg a piacon), könyveket amelyekből lehet okulni pénzügyi, azon belül pedig főleg befektetési téren?

  P.S.: Igen-igen, izgat a tőzsde, izgat a buy-n-hold, izgat az ETF, kezdő is vagyok, nincs még pénzem bent és tisztában is vagyok vele, hogy nem nekem való terep. De valamikor, valahogy el kell kezdeni megismerkedni a témával. 🙂

  Előre is köszi!

 • Családfő
  Bence,
  Csupán arra a kommentedre reagáltam, hogy “10. éve fektetek be igazi pénzzel.., eddig nagyon jól bejött a stratégia (indexkövetés, olcsó ETF-fel, adóoptimalizálás TBSZ-en, vedd és tartsd, piacot egyáltalán nem időzítem, nem okoskodik hogy mikor kell venni)”. Persze, hogy nagyon jól bejött a stratégia, esély sem volt másra (nyilván utólag visszatekintve). A jövőt meg nem látjuk.
  A realizálás tiszta sor, az esések meg a játék része.
 • Fox (nem az IT-s)
  “Persze, hogy nagyon jól bejött a stratégia, esély sem volt másra”
  Én is ezt próbálom megértetni vele.
  Van az a vonal, amikor valaki megvesz egy részvényt, és 15 évig ül benne. Ez is egy jó megoldás.
  És van a másik, amikor 10-12 különböző stratégiából állítja össze valaki a kereskedését, és igyekszik igazodni a piachoz rövidebb távon. Így a csökkenésekből és az oldalazásból is profitot lehet termelni, nem csak az emelkedésből. Ehhez pedig nem kell megtalálni az alját és a tetejét, csak szigorúan következetesnek kell lenni minden körülmények között.
 • Zupa

  “ha épp csökkenő trendben vagy, akkor sem “buksz”, hacsak nem adod el pont a legrosszabbkor pánikszerűen. Addig viszont az nem realizált veszteség, tehát csak papíron veszteség, ténylegesen nem.
  Akkor “buksz” ha megpróbálod időzíteni a piacot.”

  Nem igy mukodik a dolog.
  Abban a pillanatban hogy reszvenyt, ETF-et stb-t vettel, elbuktad a penzedet.
  Az osszeset.
  Volt penzed, nincs penzed.
  Van helyette egy “papircetlid” (az utobbi evtizedekben digitalisan megy a dolog) amire az van irva, hogy reszveny es abban bizol, hogy a jovoben majd talalsz valakit, aki ezert a “papircetliert” neked majd valos penzt ad, es az tobb lesz, mint amit te kiadtal erte.
  Papircetli tetszolegesen behelyettesitheto aranyruddal, ETF-el, olaj kontraktussal, bitcoinnal, tulipanhagymaval, mukinccsel, oldtimerrel, bulinegyedi AirBnB lakassal stb.

  Azt a penzt, amit befektettel, mind elbuktad.
  Van valami masod.

 • Bence
  Fox (nem az IT-s) amit te leírsz, hogy mindig pozitív minél magasabb hozamot akarsz elérni, ezt próbálják megcsinálni az abszolút hozamú alapok, és a hedge fundok. De ha megnézzük a teljesítményüket, azokat is verik hosszú távon az indexkövető alapok a költségek levonása után (mert ezek az abszolút hozamú alapok elég sok díjat szoktak levonni, ami nem jó). És nem tudunk olyan stratégiáról, ami alapján előre ki lehetne választani, hogy melyik alapba fektessünk, ami a sztár lesz. Egyik abszolút hozamú alapnak ez van a tájékoztatójában: “A legtöbb befektetőt nem érdekli, hogy napos idő vagy jégeső van-e a tőkepiacokon, azt szeretné, hogy a vagyona minden körülmények közepette gyarapodjon.”
  Ez jól hangzik, csak kár hogy a gyakorlatban ilyen nincsen, nem tudod kivédeni az eséseket, viszont ki lehet őket ülni, amíg elmúlnak.
 • Bence
  Lelkes kezdő ha tudsz angolul, akkor én ezt az oldalt ajánlanám: bogleheads.org/wiki/Main_Page
  Van fórum részük is, ami nagyon aktív. A Vanguard alapkezelő alapítójának befektetési szemléletét követi az oldal, a Vanguard ma az egyik legnagyobb alapkezelő a világon.

  A leggyorsabb módja a tanulásnak, ha elolvasol pár jó könyvet. Itt van egy jó könyvajánló rész:
  bogleheads.org/RecommendedReading.php

  Magyarul pedig itt a Kiszámoló blogon van sok tartalom, ha rákeresel témákra, visszaolvasol régebbi bejegyzéseket.

 • Fox (nem az IT-s)
  Bence
  Soha nem teszek pénzt befektetési alapba, pont a költségek miatt. Ráadásul olyan belső szabályaik vannak, amik miatt pont a saját ígéreteiket nem tudják tartani. Emiatt a befektetési alapok közül tényleg a passzívak szoktak jobban kijönni. Egyénileg befektetve viszont más a kép.
 • Bence
  Lelkes kezdő még annyit, hogyha angolul olvasol befektetésről, akkor egy részét át kell ültetned a magyar viszonyokra. Pl. ha azt írják, hogy állítsd össze egy kötvény portfóliót USA államkötvényekből, akkor ha te Magyarországon élsz, akkor ne USA államkötvényt vegyél, hanem inkább magyar állampapírt. Meg az USA-ban elég bonyolultak az adózási szabályok, ezért teljes fejezetek szólnak az adóoptimalizálásról. Magyarországon szerencsére egyszerűbb a dolog, nagyjából elég annyit csinálni, hogy nyitsz egy TBSZ számlát, és máris adómentes vagy.
  Arra kell még figyelni, hogy nem érdemes Magyarországon venni USA-ban kibocsátott ETF-et, mert adózási szempontból az nem olyan jó. Viszont szerencsére van már nagyon sok EU-ban bejegyzett ETF is, amiből választhatsz. Az USA ETF-ek mindig kifizetik az osztalékot, az EU-s ETF-eknél viszont van olyan, ami visszaforgatja.
  A devizakockázat is fontos még.
 • Lelkes kezdő

  Köszi a tippeket! Azzal a részével már tisztában vagyok, hogy milyen ETF-ekre fáj a fogam, és hol érhető el, éppen a stratégiámon dolgozom, hogy milyen gyakran rakjak be pénzt és mennyit. Azonban elég zavaró, hogy a legtöbb helyen a “ne időzíts, ne vegyél figyelembe semmit, csak bízz a világgazdaság előremutató voltában” tippet adják. Tisztában vagyok, hogy nem lehet figyelembe venni az összes tényezőt, de legalább pár meghatározó, nagyobb súlyú változót azért csak szeretnék megérteni. Példának okáért a munkanélküliségi ráta az egészen szépen, biztonságosan jelzett nagyobb recessziókat. Na ilyeneket kutatok, hogy fel legyek készülve.

 • Bence
  Fox (nem az IT-s) “Egyénileg befektetve viszont más a kép”
  Csak címszavakban: mesterséges intelligencia, gépi tanulás, big data. Ma már a tőzsdéken a tranzakciók túlnyomó részét algoritmusok hajtják végre, konkrétan a mesterséges intelligencia. Ez azt jelenti, ha te veszel vagy eladsz a tőzsdén, akkor nagy valószínűséggel egy algoritmussal kereskedtél. Tehát okosabbnak kell lenned, mint a mesterséges intelligencia. Ez viszont sajnos nem fog összejönni. Csak részvényből van a világon kb. 630.000 db, és akkor egyéb értékpapírokat nem is említettem. Ezeket te tudod nonstop, valós időben kézzel követni, és megmondani, hogy éppen melyiket kell adni-venni? Persze, hogy nem. Az algoritmusok versenyeznek egymással, akkor tudnál érvényesülni, ha írnál egy jobb algoritmust. Programozni tudsz?
  Ráadásul ha elkezdesz venni sokféle papírt, akkor megeszi a hozamod a brókeri díjak.
 • Bence
  Lelkes kezdő az jó, ha meg akarod érteni a gazdasági mutatókat, de nem kell túlgondolni a piaci időzítést. Tegyük fel, hogy minden hónapban befektetsz 10%-ot a jövedelmedből. Aztán mondjuk amikor nyugdíjba mész, akkor megint csak nem egyszerre adsz el mindent, hanem minden évben fokozatosan eladsz egy kicsit.
  Ezzel szépen ki tudod egyenlíteni a piaci mozgásokat, fogsz venni olcsón és drágán is.
  Továbbá a portfóliód kötvény része arra is jó, hogy megfogja a nagyobb eséseket, csökkentse a kockázatot. De ne a piaci viszonyok alapján változtatgasd a részvény-kötvény arányt, hanem az élethelyzeted alapján. Pl. ha fiatal vagy, sok van még nyugdíjig, akkor lehet nagyobb kockázatot vállalni (magasabb részvény arány), mert van idő kiülni. Ha közeledik a nyugdíj, érdemes növelni a kötvényarányt fokozatosan.
  Szerintem a piaci időzítés helyett használd inkább ezeket a stratégiákat.
 • Fox (nem az IT-s)
  Bence
  Ma adtam el a 4.89 euro átlagárú DB csomagomat 6.25-ért. Másfél hét alatt 27% hozam. A 6.554 usd átlagárú GE pozícióm tegnap záráskor 7.56-ot ért. Nem tudom, hol nyit ma, de lehet, hogy abból is kiszállok. Én így kereskedem, legalábbis a kockáztatásra szánt pénzemmel mindenképpen.
  Miért is kellene több tízezer részvényt figyelnem, meg algoritmussal versenyeznem? Nagyon jó részvényszűrő megoldások vannak a neten, a munka egy részét elvégzik helyettem.
  Ilyen, és ehhez hasonló lehetőségekre egyáltalán nem nehéz ráakadni, ha jól keres az ember.
  Az elmúlt 10 év hatalmas tőzsdei ralija alatt nem kevés pénzt kerestem shortolással is, mert olyan részvényekre is rátaláltam.
 • Bence
  Fox (nem az IT-s): ne így mérd a teljesítményed, minek mérnéd a portfóliód csak egy részének a hozamát? Az számít, hogy az összes félretett pénzed, a teljes portfóliód, mennyit hozott adott időszak alatt, és persze ne másfél hetes időtávot nézz, hanem min. 10 év után lehet már valami következtetést levonni. Nézd meg 10 éves távlatból, hogy a teljes portfóliód mindennel együtt mennyit hozott, és azt hasonlítsd pl. a piaci indexhez, akkor kapsz reális képet. Vond le ebből az időt, amit a tőzsdézgetéssel töltöttél, ahelyett dolgozhattál volna is, tehát ez kiesett bevétel. Indexkövetésnél elég évente pár órát rászánni a befektetésre.
  Algoritmusokkal versenyzel, ha tetszik, ha nem. Tehát okosabbnak kell lenned náluk. Ez sajnos nem fog menni (kivéve, ha szerencséd van), neked is kellene írnod egy saját tőzsdeszoftvert. A nyilvánosan elérhető programokat más is használja, ezért haszontalanok.
 • Fox (nem az IT-s)
  Bence
  Két számjegyű az éves hozamom az elmúlt több, mint 10 évben, stabilan. A teljes tőkémre vetítve. Dolgozom mellette, fix munkaidőben, tehát a szabadidőmben foglalkozom a tőzsdével. Havonta kb 10 óra megy el rá. Nem kell egész nap árfolyamokat és grafikonokat nézegetnem ehhez a teljesítményhez.
  A kockázat, amit vállalok, nagyobb, mint amit általában ajánlanak tőzsdével kapcsolatban, de az eredmény engem igazol.
  Például ebbe a 2 részvénybe a kockáztatni való tőkém 40%-át beletettem, egyenlő arányban. Ez nagyon sok, ha a “tankönyveket” vesszük alapul. De másfél hét alatt lezártam, és mehet a pénz a következő lehetőségbe.
  Számoljunk kicsit: a tőkém 20%-án kerestem most 27%-ot. A teljes tőkére vetítve ez 5.4%.
  Egy év alatt a számlaegyenlegem sokszorosát fektetem be, mivel pörgetem a pozíciókat. Megfelelő kockázatkezeléssel, szükség szerint opcióval fedezve a pozíciót, ez működik.
 • Fox (nem az IT-s)
  “A nyilvánosan elérhető programokat más is használja, ezért haszontalanok.”
  Ki, milyen szűrési paramétereket állít be, milyen jellemzőket figyel elsősorban? Legalább 100 különböző paramétert lehet változtatni ott, ahol én keresgélek.
  Ennyi erővel: a buy-n-hold stratégiát más is használja, tehát haszontalan.
 • Bence
  Fox (nem az IT-s): utóbbi 10 évben az S&P500 évente átlagban 12,5%-ot ért el (dollárban), az is kétszámjegyű hozam.
  A passzív indexkövetés definíciószerűen nem lehet attól haszontalan, ha sokan használják is, mert mindig a piaci átlagot fogja hozni, költségek levonása után pedig annál jobbat.
  Ha használsz egy ilyen bárki által elérhető adatbázist, akkor azzal pont ugyanannyi eséllyel fogod megverni a piacot, mintha véletlenszerűen választottad volna ki a részvényeket.
  A piacokon ma már algoritmusok versenyeznek egymással, az nyerhet, akinek a programozói jobb algoritmust tudtak összehozni. De ha van egy nyerő szoftver, az nem lesz elérhető publikusan, hiszen akkor a szoftver tulajdonosa inkább pénzt keres vele saját magának. Ha találsz egy ilyen nyilvánosan elérhető szoftvert, akkor ha azzal tényleg meg lehetne verni a piacot, akkor nem lenne nyilvános. Azért nyilvános, mert nem működik.
 • Fox (nem az IT-s)
  Bence
  Igen, és mondjuk a 25 is kétjegyű szám. Meg a 38 is, meg a 99 is.
  Ha egy autóversenyen mindenki ugyanolyan specifikációjú autóval indul, attól még lesz első és utolsó is. Sőt, ha konkrétan ugyanazzal az autóval futnak mért köröket, akkor is.
  A részvényszűrő paraméterezésén is sok múlik, az pedig döntő fontosságú, hogy utána hogyan használod fel a kinyert adatokat. Nem kereskedő szoftverről beszélek, te pedig így értelmezed. Mindenki a nyilvánosan elérhető adatokból dolgozik, mert minden más bennfentes információ lenne.
 • Fox (nem az IT-s)
  Közben 8.11 usd-nél kiszálltam a GE-ből is. Lehet, hogy megy még feljebb, de nekem így jó. Ez 23% nyereség ezen a pozin, így a teljes (kockáztatásra való) tőkémen kerek 10%-ot hoztam. Ez egy évi hozamnak is szép, és hol van még a vége…
 • SM
  S az hogy a FED töménytelen mennyiségű pénzt önt a piacra, azt jelenti, hogy folyamatosan vásárol -direktben vagy áttételesen – részvényeket, ezért gyakorlatilag nem várható hogy drasztikusan esnének az árfolyamok?
 • Ungarische betyár
  Írjátok, hogy a pénzpiaci alapoknak magasak a költségei.

  Én az OTP Supránál 0,22 %-ról tudok/év.

  Ez lenne magas? Vagy valamiről nem tudok?

 • Zupa

  Valamit nem jol nezel.
  Az a 0,22 % az lehet, hogy az, amit a brokered/ertekapir forgalmazod szamit fel neked. (kb mint a szamlavezetesi dij a bankoknal)
  Ezen felul van az alapkezelo koltsege es sikerdija, de ezt nem latod, mert amikor publikaljak az arfolyamot, akkor ezt mar levontak belole.
  A bankmonitoron 1.59%-ot irnak:
  bankmonitor.hu/megtakaritasok/befektetesi-alap/HU0000706379/OTP-Supra-Szarmaztatott-Alap

  De ha ennel is pontosabban erdekel, akkor itt:
  otpbank.hu/static/otpalapkezelo/download/Tajek_Supra_20190724.pdf
  36. fejezetet olvasd el.
  A lenyeg, hogy 2% vagy 0,8% (A vagy I sorozat) + 20% sikerdij ha aznap a ZMAX-nal (3 honapnal rovidebb allampapirok) jobban teljesit. (+egyebek)

  lustaport.wordpress.com/2017/02/05/a-meggazdagodas-legrovidebb-utja/

  Ezert veszunk ETF-et befalap helyett.

  youtu.be/O_HXaK5LJkA
  (42.perctol)

 • Zabalint

  Az OTP Supra nem pénzpiaci alap, hanem abszolút hozamú alap, és nem ennyi a költsége, hanem sokszorosa.
 • ETF
  betyár, ajánlom figyelmedbe:
  otpbank.hu/static/otpalapkezelo/download/Tajek_Supra_20190724.pdf

  46,47,48 oldalakat. HÁROM oldalon keresztül részletezi, hogy mikor hogyan mennyit miért számolnak fel költségként. Nem tudom neked az a 0,22 % hogy jött ki, de szerintem számold át még egyszer.

  Én személy szerint nem pazarlom az időmet ilyenekre, nyilvánvaló, hogy az ügyfél (legális) lehúzása a cél, amikor átláthatatlan a költségstruktúra.

  Itt pl 0,07 % a költség, ami a (szerintem fiktív) 0,22-nek a harmadánál kicsit kevesebb:
  ishares.com/uk/individual/en/products/253743/ishares-sp-500-b-ucits-etf-acc-fund

 • Ungarische betyár
  Zabalint!

  Köszönöm. Rendesen benéztem.
  Mondjuk a bankfiókban “Micike” is csak a 0.22%-ot ismételgette, mint a papagáj.

 • Ungarische betyár
  Köszi mindenkinek.
  Suprát már nem veszek.

  Azon gondolkodom, hogy ha végtelenül öntik a pénzt a piacra, az emberekre, akkor a kézzel fogható dolgoknak: fizikai arany, termőföld, ingatlan hosszú távon nem eshet az ára, hiszen a pénz csak egy darab papír fecni ezekkel szemben.

  Érdekes, hogy sem a dédszüleim, se a nagyszüleim nem tartották sokra a pénzt. Mondjuk ők átélték a hiperinflációt.
  A dédanyám azt mondta:”föld és ingatlan, a zsidók is azt vették és milyen jómódúak voltak.”
  Mikor nagyapám kérdeztem valamiről minek az nekik, azt mondta: ” A van-tól nem kell félni.”
  Egyikőjük sem a pénzről beszélt.

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.