A gyerekvállalás pénzügyi oldala

Sokan kértétek már, hogy írjak a gyerekvállalás pénzügyi oldaláról. Bár a gyerekvállalás nem elsősorban pénzügyi döntés, de mivel általában két gyerek felnevelése többe kerül, mint az ingatlan, amiben felneveled őket, bölcs dolog pénzügyileg is felkészülni az életed megváltozására.

Azonban mielőtt erre rátérnénk, hadd tegyek néhány megjegyzést a témához.

Az első, hogy a gyerek soha nem fog jókor érkezni, ha a saját kényelmed szerint akarod időzíteni. A gyerek mindig lemondással jár, mind idő, mind pénz tekintetében. Ezért teljesen felesleges halogatni a dolgot, 25 évesen éppen annyi kifogást fogsz találni, mint 35 évesen.

Nagy valószínűséggel 35 évesen jobban fogsz állni anyagilag, mint 25 évesen, csak az a gond, hogy az idő ellened dolgozik. Sok pár, aki gond nélkül teherbe esett volna 25 évesen, vért izzad tíz évvel később, hogy legalább egy gyereke lehessen. A legtöbb gyerek pedig azért nem születik meg, mert egész egyszerűen a párok kicsúsznak az időből. Az átlag anya jelenleg már 30 éves kora körül szüli az első gyerekét és már nincs idő a második-harmadik gyerekre a nő 35-38 éves kora előtt. Ezért se halogasd a gyerekvállalást.

(Csak zárójelben: ezért is nagyon fontos, kinek adod oda a húszas éveidet. Fél év járás ezzel, három év azzal, egy év emezzel, másfél amazzal és hirtelen arra döbbensz rá, hogy már te is elmúltál 30 és kezdődhet a kapkodás. Aki nem komolyan gondolja a kapcsolatotokat, aki két év ismeretség után sem tudja eldönteni, hogy mit akar tőled, azzal ne állj szóba huszonévesen se, mert egy pótolhatatlan értéket lop el tőled: a fiatalságodat.)

Update: Valamiért némelyek úgy értelmezik a leírtakat, hogy én azt mondom, hogy egyetemisták meg tinédzserek szüljenek. Tehát: a húszas éveidben való szülés azt jelenti, hogy 25-28 évesen. Ekkor már régen nem vagy gyerek és legalább 3-5 éve dolgozol akkor is, ha egyetemre jártál.

Felejtsd el az “először karriert kell építenem” kezdetű butaságot is. Még csak nem is értem, miért gondolják olyan sokan, hogy jobb, ha akkor megy el szülni, amikor már komoly beosztást tölt be és nem előtte? Inkább addig legyél hátrányban kisgyermekes anyaként, amíg nem vagy senki, mint azért ne vegyen fel komoly beosztásba 35 évesen, mert jó-jó, de úgyis minden második héten otthon fogsz maradni a beteg gyerekek miatt. Ez sokkal jobban elmegy, amikor még csak egy könnyen helyettesíthető aktatologató vagy a sok közül, mint amikor már csoportvezető, vagy osztályvezető lennél. Hamarabb fel is vesznek a harmincas éveidben, ha te már túl vagy a két-három gyerek szülésén és nem akkor tűnsz el hét évre gyerekeket szülni.

Újabb gyakori tévedés, hogy addig vársz a gyerekek vállalásával, amíg nincs meg mindened. Lakás, autó, plazmatévé, bőrgarnitúra.

“Micsoda felelőtlenség albérletbe gyereket szülni” mondják azok, akik nyakig ülnek a devizahitelekben és nyögnek hónapról-hónapra.

A Bezzeganyán volt egy cikk, miszerint az olvasói felmérés szerint átlag(!!) másfél millióba kerül egy gyerek megszületése előtt. Két gyerekkel kíváncsi voltam, hogyan tudott ilyen meredek átlag kijönni, mi ennek a tizedéből kihoztuk a gyerekeket.

Elkezdtem olvasni a tételeket. Na igen. A legtöbb ember el sem tudja képzelni, hogy egy gyerek az anyja méhéből nem az autó ülésére pottyan. Autót, azt kell venni, ha jön a gyerek, mert az ugyanolyan alap, mint a pelenka meg a cumisüveg. Csak nem fogjuk gyalog hordani a 300 méterre lévő gyerekorvoshoz, meg a 250 méterre lévő bölcsődébe? Na és ha az anyóst kell meglátogatni a város másik felén?

Most olvastam, hogy a 4,2 millió magyar háztartásra több mint 3 millió személyautó jut. Ha az öregeket kiveszem a képletből, akik már nem vezetnek, szinte minden magyar háztartásban van autó. (Persze ez csak statisztika, van ahol kettő van, van ahol egy sem.) Még hogy szegénység lenne ebben az országban. Autóra, úgy tűnik, a legtöbb embernek telik és a legtöbb ember szerint az élethez éppen annyira szükséges, mint a levegő és a víz.

Másik ilyen zúzós tétel a lakáscsere, lakásfelújítás volt a felmérésben. El sem tudják képzelni némelyek, hogy a gyerekek úgy nőjenek fel, hogy nincs mindenkinek külön szobája és abban ne Micimackó legyen a falon háromméteres kiadásban. Én kilencéves koromig laktam a két testvéremmel egy másfél szobás lakás félszobájában és utána se lett külön szobám, csak a bátyámmal közös. Aztán mégis itt vagyok. Nagyon haragudnék anyámékra, ha azért nem születhettem volna meg, mert nem volt ötszobás lakásuk akkor.

A harmadik tétel a 150 ezres babakocsi volt. Mi is ilyen babakocsikat vettünk. Csak éppen 60 ezerért használtan, szinte új állapotban. Aztán el is adtuk őket, volt hogy még drágábban is, mint vettük. Szerintem összességében még kerestünk is a babakocsikon.

A gyerekruhákat a feleségem veszi a turkálóban kilóra, nem egy ruhán még az eredeti árcímke is rajta van. (A gyerekek egy ruhát három hónapig hordanak az adott évszakban, a következő évben már biztos nem lesz jó rájuk)

Miután hordták, eladja őket a olx-en, annyiért, mint amennyiért vette.

Persze, van olyan ismerősöm, akinek a három hónapos gyerekének már három pár 15 ezer forintos cipője volt. Még fél évig minimum nem tud járni a gyerek, de kellett a lábára az ezüst színű Nike cipő meg a vagány Adidas. Igaz, kinőtte egy hónap alatt mind a három párat, de hát csak egyszer élünk.

Ezeket csak azért írom le, mert nem kötelező ostobának lenni. Lehet gyereket szülni bérelt lakásba is, akkor sincs tragédia, ha nem autóval hordod még a bilire is és nem kell százezreket költeni gyerekruhára, amit úgyis kinőnek két hónap alatt.

(Nehogy megsértődj: ha van pénzed ilyenekre, miután tettél félre a nyugdíjadra és egyéb tartalékokra, nyugodtan vegyél meg mindent a gyereknek. Én arról beszélek, amikor nincs rá pénzed és csak azért nincs gyereked, mert el sem tudod képzelni, hogy például van élet autó nélkül is.)

Egyébként a gyerek három éves koráig, amíg otthon van vele az anya, jóformán nem kerül semmibe. Pelenka, egy kis bébikaja, ha éppen nincs gyümölcsszezon, a ruhákat ingyen kihozod, ha utána el is adod őket. Bébiőrt és a többi kacatot sem kell ám megvenned, amit rád akarnak sózni a boltban. Kádat, pelenkázót és egyebeket kérhetsz kölcsön az ismerőseidtől is.

Van nem egy olyan ismerősöm, ahol annyi játéka van a gyerekeknek, hogy ők már csak lapjával férnek be a gyerekszobába. Az én lányomnak három babája van és egyedül a legolcsóbbal játszik. A nevetős-beszélősökre rá sem néz.

A fiamnak talán egy tucat kisautója van, akkor kap másikat, ha valamelyik leamortizálódott.

Ennek ellenére boldog gyerekek és soha nem unatkoznak a játékok hiánya miatt. (Néha elrakunk néhány megunt játékot két-három hónapra, mikor visszakapják, úgy játszanak vele, mintha még soha nem látták volna.)

Úgyhogy ne hidd el a nagylábon élő embereknek, hogy milyen lehetetlen küldetés a gyerekvállalás.

A világ népességének a 80%-a (jóval) kevesebb pénzből él, mint a magyar minimálbér. Ennek ellenére pont a világnak ezen a részén nem probléma a gyerekvállalás. A fogyasztói társadalom minden átkával megvert Nyugaton a hatalmas jólét ellenére alig születnek gyerekek.

“Ha annyit keresnék, mint a németek, akkor szülnék gyereket.” Hát persze. Németországi nők is az első gyereküket 29,2 évesen szülik és mindössze 1,43 gyereket szülnek csak, ami csak egy lehelettel jobb, mint a magyar 1,3-as adat. S ne feledkezzünk el itt sem a sok bevándorlóról, akik torzítják a statisztikát.

A népszaporulat alapján az első száz országba csak Ciprus és Írország fért bele a nyugati világból, Írország is csak a 99. helyre. A legtöbb európai ország a lista utolsó ötven helyének valamelyikén van. (Ahol pedig nem durván kevés gyerek születik Európában, ott erősen árnyalja a képet a gyerekek származása. Londonban a leggyakoribb újszülöttnek adott fiúnév a Mohamed, a negyedik leggyakoribb pedig a Muhammad. Vagyis a gyerekek minimum fele arab bevándorlóktól születik. De Franciaországban is erősen torzítják a statisztikákat a bevándorlók.)

Vagyis egyáltalán nem a jólét mértéke határozza meg a gyerekvállalási kedvet, hanem éppen ellenkezőleg, a jólét és a hedonista világkép a legnagyobb gátja a gyerekvállalásnak.

A gyerekvállalás nem elsősorban pénzkérdés Magyarországon. Sokkal inkább annak a kérdése, hogy hajlandó vagy-e feladni a kényelmedből azért, hogy azt a pénzt, amit eddig kütyükre, nyaralásra meg a hóbortjaidra költöttél, azt mostantól a gyerekeidre költsd. Azt az időt pedig, amit eddig ostoba szappanoperák nézésére fordítottál, azt mostantól a gyerekek fürdetésére, a leckék átnézésre szánd.

Hidd el, megéri az áldozatot a gyerek. Majd amikor látod felnőni az unokáidat és lesz, aki rád nyissa az ajtót a hetvenes-nyolcvanas éveidben, ha majd lesz kire hagynod a vagyonodat, azt mondod, minden pénzt megért. És fordítva is így van sajnos, kérdezz csak meg gyerektelen időseket, mennyire boldogok vagy boldogtalanok.

Na, ennyi bevezető után nézzük a konkrét lépéseket.

Az első és legfontosabb lépés a pénzügyi életed teljes kontroll alá vonása. Ha te is az átlagemberhez hasonlóan élsz egyik hónapról a másikra és fogalmad sincs, hogy mennyit keresel és mennyit költesz és azt is mire, hogyan akarod megtervezni, hogy mi fog megváltozni a gyerek(ek) érkezésével?

Ezért kezd el írni, mire mennyit költötök, fillérre pontosan, majd három hónap múlva nézzétek meg, hol mennyit tudnátok megtakarítani. Ehhez egy remek telefonos programról már itt írtam.

A gyerekkel járó kiadásokat kérdezd meg azoktól, akik már túl vannak rajta és még követték is a kiadásokat.

A gyerekek, mint fentebb írtam is, az első pár évben szinte semmibe nem kerülnek. Ez azért jó, mert amíg az anya otthon van velük, a kieső jövedelmet nem tetézi nagy kiadásnövekedés.

Ezen túl csökkenek az egyéb kiadásaitok is, ha gyereket vállaltok. A gyerekek mellett sokkal kevésbé jártok el otthonról szórakozni, étterembe, vagy egyéb helyre. Ez persze nem látszik túl örvendetesnek első ránézésre, de anyagilag segítség.

Attól se félj, hogy a későbbiekben megugrik a gyerekekre fordítandó összeg. Az életutadon a fizetésed is nő ideális esetben, nem csak a gyerekekre költött pénz. Ha nem így van, azaz nem vagy képes karriert befutni az életed során, akkor valamit nagyon rosszul csinálsz. Mert hiába tiltakozol, ha te ugyanott tartasz most, mint tartottál 5 vagy 10 éve, akkor valószínűleg két szalmaszálat sem tettél keresztbe, hogy előrébb juthass az életben.

Takarítsatok meg előre. Növeljétek a havi megtakarítást a költések terhére, ezzel is felkészülve az anya jövedelme miatti bevételkiesésre. Ha most tudtok nagyobb összegeket félretenni, az egyrészt segít felkészülni a nadrágszíj esetleg meghúzására, másrészt jól fog jönni az a pénz a gyed és a gyes alatt.

Használjátok ki előre az adókedvezményeket, nyissatok önsegélyező pénztárt, amit remekül fel lehet használni gyerekszülésre, gyedre és egyébre. Erről itt írtam: Önsegélyező pénztár

Kössetek kockázati életbiztosítást legalább a családfőre, amint kiderül a terhesség.

Nézz körül otthon és add el a sok kacatot a házból. Helyet is nyersz és pénzt is. Mindkettőre nagy szükséged lesz a gyerek érkezésével.

Kérj segítséget egy kisgyerekes szülőtől, mire van szükséged a gyerek első pár évében. Írd össze ezeket a dolgokat, majd kérdezd meg a gyerekes ismerőseidet, tudna-e valaki ezek közül kölcsönadni, ajándékozni, esetleg neked olcsón eladni. Elképzelni sem tudod, mennyi mindent fogsz kapni. Mi annyi ruhát kaptunk, hogy a felét sem tudtuk ráadni a gyerekre, mire kinőtte, de kádból is volt kettő és sok minden másból is.

A fennmaradó dolgokat, amiket meg kell venned, árazd be. Nézd meg a végösszeget és döntsd el, hogy tudsz-e vagy akarsz-e ennyit rákölteni. Ha nem, racionalizálj, ahol lehet.

Csinálj költségvetést a szükséges dolgok megvásárlásához. Ha 13 ezer forintod jut a babaágyra, akkor felejtsd el azt a cuki nyuszis ágyat a katalógusból 50 ezerért, nézelődj az OLX-en, vagy maximum az IKEA-ban.

Nézd meg a mostani költségvetésedet (ugye van ilyened?!), hogy miről tudnál lemondani a gyerek költségeinek a javára.

Mivel a gyerekprojekt két évtizedes esemény, fontos, hogy gondold végig a következő húsz évet, azaz próbálj meg hosszú távra tervezni pénzügyileg.

Egyáltalán nem baj, ha várhatóan nem tudsz lakást venni a gyerekednek 20 éves korában, vagy az egyetemét is csak diákhitelből fogja tudni megoldani. Nem attól leszel jó szülő, hogy minden pénzedet a gyerekeidre költöd, aztán majd hetvenévesen beköltözöl hozzájuk, mert elfelejtettél a nyugdíjadra is félretenni és éhezel nyugdíjasként.

Olvass baba-mama fórumokat, blogokat, találsz hasznos tippeket arra, hogyan és min tudsz spórolni.

Kerüld el a konzumidiótizmust ezen  területen is. Nem kell minden hülyeséget megvenni, amit el akarnak adni neked az anyaméh hangját utánzó altatógéptől a lélegzésfigyelőig. Hidd el, ezek nélkül is fel fog nőni a gyerek.

Ha van jó tipped, bátorító szavad, te hogyan vágtál bele, oszd meg a hozzászólásokban.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

333 hozzászólás

 • kisvirag
  egy meggyőződéses katolikussal én se állok le vitatkozni, mert semmi értelme. de a dogmatizmus kicsit más, mint amit én vallok.
  Én nem akarok senkit kényszeríteni. Semmi nem kötelező.
  Isten munkájában ez a csodálatos, hogy nem robotnak teremtett, hanem szabadon dönthetünk a saját sorsunkról.
  Én csak szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy lehet másként. nem kell elfogadni, nem kell vele semmit csinálni, ha nem akarsz. De látok nem egy életet, amiben ez működött (alkoholból, cigiből, drogból szabadult, válás határán lévő házasság után most 4 gyerekük van, és boldogok, stb)
 • kisvirag
  mivel a gyerekvállalás anyasággal is jár női részről, ezért kicsit nehéz szétválasztani, de azt hiszem egyébként is végére értünk, én legalábbis elmondtam, amit szerettem volna a témában, aki érti, érti, aki nem, annak meg úgyis mindegy, mi van még itt 🙂
 • jhonny
  De a lényeg, hogy véleményem szerint annak nincs értelme, hogy az egész életedet, fiatalságodat, legjobb éveidet feláldozd azért, hogy lehessen gyereked. Nem mindenkire igaz ez az áldozat, mert valaki olyan helyzetben van, hogy gond nélkül megteszi, mert ott van a babysitter és a takarítónő, akik minden terhet levesznek a vállukról. Ha valakinek ez az életcélja, akkor hajrá, de saját édesanyámon is látom, hogy milyen durván le lett strapálva, és sokszor elejt olyan mondatokat, amiből kikövetkeztethető, hogy nem élt eleget, magával nem foglalkozott és hiányzik a fiatalsága.
  Csupán annyi, hogy próbáltam megvilágítani a másik oldalát is a dolognak.
 • Jenő
  A poszt pénzügyi része oké; a nem pénzügyi részében megint egy elég egységes kaptafát próbálsz ráhúzni megannyi különböző sorsra, életre. Volt erre egy jó idézetem, de nem találom.

  Ha már valahol gazdasági blog, beszélhetünk a demográfiáról is, mint olyanról, ami csak úgy, mindenféle ideológia nélkül van. Nagyon érdekes:
  hvg.hu/velemeny.nyuzsog/20130808_demografia/

  Meg a hazai válási adatokról, ill. hogy ezt hogy kalkuláltad be a posztodba?
  en.wikipedia.org/wiki/Divorce_demography
  Harmadikok vagyunk a világon, nem rossz.

  Ezt meg majd jól ki fogod moderálni, de érdekes:

  Igazad volt, kimoderáltam. Elég sok cikket linkelsz be, aminek az égegyadta világon semmi köze a témához.

 • Tys
  Mivel “komoly” vita alakult ki a “légzésfigyelő”-rol, igy megneztem mekkora tetel ez. Cirka 15 rugo. argep.hu/trend/LEGZ/Legzesfigyeloe.html
  Emberek, a 1.5 millahoz kepest ez nem tetel szerintem, de meg a felmillahoz kepest sem. Es mivel mai napig nem tudjak mi valtja ki, ezert en speciel nem kockaztatnek. Lehet itt rugozni azon, hogy mindent meg kell adni a gyereknek meg ilyenek, de szerintem az a lenyeg, hogy egeszseges legyen (a tobbi mellebeszeles). Nem szertnek a gyerekemert bemenni a szobaba, es meglatni hogy mar nem lelegzik.
  Amugy a gyes, meg egyeb kedvezmenyekrol is erdemes lett volna irni, legalabbis engem nagyon erdekelne. 🙂
 • jhonny
  Kiszamolo, ahogy a magyar társadalom nem viselkedik felnőttként, ugyanúgy a benne élő emberek sem felnőttek. Főként a huszonévesek. Nem velem kell vitatkoznod ebben a kérdéssel, hanem szociológusokkal és pszichológusokkal. Van szakirodalma a témának jócskán. A 90-es évek után felnőtt egy generáció, amelyik túlságosan szabadon lett engedve. A mai gyerekek viselkedése a szüleik kudarca. Az a vicc sajnos nem vicc, hogy ma már a tanárt veszik elő, ha a gyerek egyest kap.
  Az a szülő, aki így viselkedik éretlen, és nem tudja otthon megnevelni a saját gyerekét, ezért kompenzál. Beszélj pedagógusokkal, kérdezd meg mi a véleményük. Tudom, hogy nem 18 éveseket írtál a cikkben, én egy példát hoztam fel a fiatal vállalásra. A szememben a 26 évesek is fiatalok, pláne, mert a többségük úgy is viselkedik. Kitolódott a felnőttkor elérésének szakasza, ma már nem az a normális, ami 50 éve, de ez OFF
 • Kiszamolo
  Akár át is vehetnétek a cikket, ott is garantált lenne az ötszáz hozzászólás és a nagy vita.
 • Jenő
  “Igazad volt, kimoderáltam. Elég sok cikket linkelsz be, aminek az égegyadta világon semmi köze a témához.”

  Ún. kapcsolódó, “erről jut eszembe” link. Egyébként semmivel sem kapcsolódik kevésbé, mint a másik két linkem, amiket meghagytál, csak másképp vezettem fel. 🙂

 • Garbo
  De, igazad van 🙂 : Szerintem ez a poszt is (szokás szerint) arról szól, hogy hogyan kerüld el az élet minden területén a méltatlan anyagi kompromisszumok megkötését. Erre pedig fel lehet készülni a gyerekvállalás esetén többek között a posztban vázolt módokon. Szvsz: úgy nem, hogy nem szabad elválni, s akkor mindig lesz, aki eltart, hanem úgy, hogy mindig van működőképes B, C, D és E terv anyagi értelemben is.
 • Kiszamolo
  Jenő: jó, akkor azokat is kiszedem. 🙂
 • : igen, gondolkodom rajta. Felicitásznak amúgy volt egy remek cikke a saját blogján a “gyerekvállalás egészséges és egészségtelen motivációi” címmel talán, most te írtál egy “gyereknemvállalás egészségtelen motivációja” posztot még mellé, tehát kérdés, mit tehetnék még például én hozzá.

  Sajna az emancipált nő dolgot tényleg nem e poszt alatt kéne egyrészt megvitatni, viszont nem lehet kivonni se az egyenletből, egyszerűen másként kondicionált fiatal nők jönnek most, mint 30-40-100 éve, ami bizony részben (!) oka annak, miért ennyi gyerek van és miért csúszott felfelé az első gyerek vállalásának életkori mutatója. Nem lehet megúszni a kérdést anélkül, hogy erről ne beszélnénk, abban viszont igazad van, hogy ettől még sokan inkább ürügyként tekintenek a pénz meg nem létére, pl. mert ha valaki kijelenti, ő nem akar gyereket, még mindig kitör a botrány, amit sokan kerülnének.

 • gunnerwatter
  Egy másik Zoltán: A demográfiai irány egyértelmű, viszont ez nem biztos, hogy baj. Ha megnézed a statisztikákat, Afrika és India lakossága nő drasztikusan. Véleményem szerint nem baj, ha idővel a Föld népessége csökkenni fog. Sőt ez lenne a legjobb folyamat globálisan.
 • AndrásGY
  Nagyon tetszett ez a bejegyzés. Személy szerint még extrémebb állásponton vagyok: egy gyerekhez nincs szükség semmire, csak a gyerekre 🙂
  Szerintem a modern társadalmakban gond van egy nagyon fontos erénnyel: a lemondás képességével, és ez hat ki erőteljesen a gyerekvállalási hajlandóságra. Meg a nyugdíj rendszer. De azt nemsokára eltörlik :))
  Azzal a gondolattal is egyetértek messzemenőkig, hogy a “mindent meg akarok adni” mentalitás infantilizálja a fiatal generációt és tovább örökíti a problémát. Ja, nem fogja tovább örökíteni! Így működik az evolúció.
 • kisvirag
  abban teljesen egyetértünk, hogy tervezés nélkül nem megy (illetve de, csak kevésbé jól 🙂 )
  csak én azt gondolom, kevésbé énközpontúan kell hozzáállni 🙂
 • Oscee
  Szamomra a legfontosabb kerdes, hogy gyerekvallalas elott melyik orszagba koltozzek – mert ebben nem fogok, az szinte biztos.

  30 eves korom elott en sem fogok gyereket vallalni – bar en 25 evesen meg boven koptattam az iskolapadot, 22 evesen meg nem, hogy gyerekre sporoltam volna, hanem diakhitelbol eltem majkremes zsemlen egy koszos kollegiumi szobaban… Es szerintem ez nem ritka eset, bar en nyilvan ilyen kozegben mozgok, ismeros fiatalok tobbsege hasonlo cipoben van.

  A fentebb kalkulalt havi 50K * 10 honap viszont kellemesen hangzik – belegondolva, mas hobbira is elszorok annyit, nyilvan azt kivaltana egy gyerek. De meg nem tartok ott az eletemben es nem olyan orszagban elek, ahol akar magam is jol ereznem magam, nemhogy gyereket vallaljak.

 • Mink
  Kissé csalódás most ez a cikk, mintha nagyon leegyszerűsítve látnád a világot (bár a konzumiditizmus részével teljesen egyetértek).
  Vakmacskának igaza vanmindenben, amit leírt.
  Szerinted albérletbe (a mai magyar albérleti viszonyok között), és diákhitellel a nyakadon valóban jó ötlet szülni? Az Adidas cipőt, mint példát arra, hogy nem kell mindent megadni, azok hozzák fel, akik nem élték meg pl. azt, hogy nem tudnak kijönni a pénzüből egyik hónapról a másikra. Én ezt éltem a családdal gyerekkoromban éveken keresztül, és nem szeretném ezt a szorongást a gyerekemnek továbbadni.
  A munkavállalással kapcsolatban pedig annyit, hogy tapasztalat nélkül 30 fölött egy könnyen pótolható munkaerő leszel egyszerű feladatokkal és kevés fizetéssel, viszont ha addig bedologozod magad és bizonyítasz, várni fognak vissza, vagy jobb melót kapsz máshol.
 • Mink
  Volt pár szupertehetséges, egyetemet végzett osztálytársnőm, akik korán szültek. Ma arra panaszkodnak, hoyg az összes jó melót azok viszik el, akik egyetem után karriert építettetek, Nekik ez legalább anniyra fáj, mint egy karrieristának az, hogy nem lett gyereke; és hiába van ott a két gyerek, akiket imádnak.
  Szüljön fiatalon az, akinek megvan a háttere (érzelmi, anyagi, segítség stb.) De szerintem ne csesztessük már azokat, akiknek ez nem adott, és meg akarják teremteni, mert felelős szülők szeretnének lenni.
  Amúgy 35-38 évesen simán lehet szülni, ha nincs eü.problémád., ugyanis a mai meddőségi problémák jó részét nem az életkor okozza.
 • Kiszamolo
  Mink, van, akinek tényleg nincs pénze gyereket szülni, de ők jellemzően nem olvasnak ilyen blogokat.
 • Garbo
  : Abba meg ne menjünk bele, hogy énközpontúbb-e a család minden anyagi terhét áttolni egyetlen félre, mintha ketten húznák az igát, vagy énközpontúság nélkül lehet-e egyetlen egy (akár anyagi, akár nem) döntést hozni a világon.

  Miklós, ez a poszt azért ekkora kommentgenerátor, mert nem csak a gazdasági részével foglalkozol, így aztán azonnal rá lehet repülni hitvitával, női szerepekkel, időbeosztással, férfi-női szerepekkel, mártíromsággal vagy bármivel.

  Szvsz: mindenki annyi annyi gyereket és akkor vállaljon, amennyit és amikor reális önismerettel fel tud nevelni korrekt módon, azzal az emberrel, akivel vállalja azokat. Mert elválni lehet, de az anya-apa személye ugyanaz, szóval érdemes megfontolni, hogy akarom-e, hogy ehhez az emberhez legyen kötve a gyerekem örökre vagy sem. De mivel az önismeret hiánycikk, jönnek a csődök vagy a meg sem próbálások.

 • Kiszamolo
  Vakmacska,

  A gyerektelenség lehet egy tudatosan felvállalt döntés (meg sajnos nem egyszer orvosi okai vannak), amit az ember tiszteletben tart (még ha nem is ért egyet vele) de az a baj, hogy a legtöbben egész egyszerűen csak lekésnek a gyerekvállalásról.

 • DOKK
  Ez a cikk most valami buzdítás a gyerekvállalásra? 😀
  Egyébként érdekes téma. Én tudom magamról, hogy nekem nem való a gyerek, egyszerűen nem fér bele az életvitelembe, nincs is türelmem a kölykökhöz. Évek óta letisztáztam magamban, hogy biztosan nem fogok vállalni.
  Nyáron strandon körbekérdeztem, viszont kicsit az ismerősi körömben (23-31 év, N. F. vegyesen) mi a véleményük erről. Ha nagy átlagban kéne beszélnem, akkor a legtöbb a szabadságot és a pénzt sajnálják a gyerekre. Fontosabb egy jó kocsi, nyaralás, nagyobb ház, diszkóba járás. Valamennyire egyébként én is osztom a véleményüket.
  A gond, hogy sokan nem jutnak el idáig. Mielőtt potyogtatnak, át kéne gondolni, valóban akarják-e, vagy csak az azért kell, mert nincs elfoglaltságuk. Miután ráunnak meg mehet a gyerek a lecsóba (hány ilyet látni).
 • Mink
  Nézd, ezzel nem értek egyet, ugyanis van az ismerettségi körömben ellenpélda. Lehet éhen nem halnak, de állandóan csúsznak a számlákkal meg a törlesztővel. Én ezt nem szeretném megélni gyerekkel, akármilyen megvetendő is vagyok ezért.
 • Nagyon tetszik a cikk, viszont sok mindennel vitatkoznék. A gyerek nem 3 éves koráig kerül sokba, hanem miután elkezdődik az iskola. Van egy 17 éves lányom, aki 3 nyelvet beszél és orvosira készül. A kémia, a biológia magánórák, a sport, egy-egy tábor, a nyelvórák, nem is írom le, hogy milyen összegre rúgnak, de lassan a 6 számjegy felé közelít havonta. Már lemondtunk mindenről, amiről lehetett, 2 gyereknek nem tudnám megadni mindezt. 3 éves koráig mi is azt mondtuk, hogy nem is költséges a gyereknevelés, de utána! Ha nem is akar az ember lakást tolni alá, “csak” taníttatni, már az egy kisebb vagyon. Szép, szép a nagy család, de erre gondolnak a szülők, amikor több gyereket vállalnak, hogy fel is nő az a gyerek?
 • DOKK
  Az pedig nonszensz, hogy azért kell gyerek, mert 70-80 évesen nem néz Rád más. 😀
  Mi a fontosabb az életben a 20-70 közötti időszak, vagy a 70-80 utáni?
 • Kiszamolo
  Dokk, na majd meghallgatlak negyven év múlva erről a kérdésről még egyszer. 🙂
 • Kiszamolo
  Tóth Ágnes, szóról szóra ezt írtam, hogy az elején nem kerül sokba a gyerek.
 • Mink
  Ritkán van az, hogy ténlyegesen a kor miatt késnek le. Simán lehet 40 felett is teherbe esni természetesen, kezeléssel méginkább. Sokkal inkább probléma az, hogy a sokszázezres meg milliós meddőségi kezeléseket (amik a közhiedelemmel ellntétben nem elsősroban a kor miatt vannak) nem tudják, csak apránként fizetni. Erre sok esetben a pároknak a 30-as éveikben sincs elég sok pénzük, nem hogy huszonévesen. Mielőtt visszaírná valaki, hogy lehet ezt államilag is, nézzen utána a témának alaposabban, hogy mi áll az állam és mit nem.
 • Kiszamolo
  Mink, én is látok rossz példákat, akik lelkesen bevállaltak öt gyereket, aztán ráment a házasságuk az anyagi gondokra.

  De láttam olyat is, aki 11 gyereket becsületesen felnevelt.

  Szerintem egy átlagos szinten élő családnak két gyerek belefér.

 • , valahogy az elején azt akartam amúgy brekegni, hogy még pénzt, munkahelyet, diplomát vagy gyerekcuccot is sokkal, sokkal könnyebb szerezni, mint alapos önismeretet, mert azt nem kaphatod ajándékba. Érzelmi érettséget, amit szintén. Ezek híján viszont a párválasztás és a gyerekvállalás is nagyon valószínű, hogy erősen küzdelmes és nagy arányokban kudarcos projekt lesz. Természetesen a gyerekvállalás vagy a párban élés is remek útja önismeretünk fejlődésének és fejlesztésének (szmájli) de sose feledjük, itt mások életével (is) szórakozunk, amit pont az éretlen személyiségek szoktak nagy ívben elfelejteni.

  Önismeret és érzelmi érettség nélkül amúgy a pénzügyek kezelése is erősen kudarcos szokott lenni, szóval ahogy látjuk, minden mindennel összefügg valahol:)

 • kritizator

  ” Csak azt vedd számításba, hogy ha nekem otthon lenni kellene 3plusz évig, s utána feladni a személyiségem jelentős részét jelentő állásomat, hogy átadhassam a köv. generációnak, hogy apa pénzt keres, anya meg feleségnek teremtetett meg kis állásocskára, meghalnék. ”

  Mit dolgozol? Mármint milyen jellegű munkát?

 • Kiszamolo
  Mink, nagyon kevesen merik bevállalni a 35-37 év feletti terhességet a sok kockázat és mellékhatás miatt, elég ha csak a Down-szindrómára gondolsz.
 • Mink
  Én is ezt mondom, hogy hagyjuk meg mindenkinek a váláasztás lehetőségét ítélkezés nélkül. Amúgy szerintem egy átlagos egyetemet végzett párnak 30-ig nem fér bele, ha nem kapnak a szülőktől támogatást.
 • Kiszamolo
  Vakmacska, pontosan.

  A mai gyerekeknek minden hülyeséget megtanítunk az ostoros moszat felépítésétől a kettős integrálig, miközben még a jobb kezüket sem tudják megkülönböztetni a baltól.

  Párválasztás, társas érintkezés, életvezetés, döntéshozás, pénzügyi ismeretek? Ugyanmár, ezekről már nincs szó az iskolákban sem.

 • Kiszamolo
  Mink, na én ezt gondolom másként, de hát nem kell egy véleményen lennünk.

  Az ítélkezés és a tanácsadás nem rokon fogalmak, nekem eszembe sem volt ítélkezni azok felett, akik másként csinálják.

 • Mink
  Hát ezzel szerint, minenkit olyan emberek vesznek körül, amilyen őmaga is. Az éán ismeretségikörömben csak ilyenek vannak, akik ilyenkor szülnek. Még soha senkinél nem volt probléma.
  Dr. Czeizel Endre: “mivel a nők átlagéletkora ma már hetvenhat év, akár negyvenöt éves korukig is bátran szülhetnek. (…) Mivel az “”idősebb”” mamák részt vesznek genetikai tanácsadáson, illetve kromoszómavizsgálaton, a fejlődési rendellenességgel születő gyerekek nagyobb számban származnak ma már huszonéves mamától.” Dr. Tahy András: “véleményem szerint egy első gyermeket szülő nőnek nem a tényleges kora számít, hanem a biológiai kora.”
 • Mink
  Vakmacska, teljesen egyetértek, végre valaki. A későn szülő nők mamár nagyobb megértettséget kapnak, mert sokan elismerik, hogy sokaknak nehéz megteremteni még a minimális feltételeket is. De az nagyon kevésszer hangzik el, hogy az önismeret, és sok esetben az önnevelés milyen lényeges lenne. És ehhez bizony idő kell. Egészen komoylan gondolom, hogy sok esetben az emberek azért küzdenek lelki problémákkal, mert éretlen anya szülte őket, (vagy éretlen párkapcsolatból).
 • kisvirag
  hol írtam én olyat, hogy egyetlen félre kell tolni az anyagi terhet? pláne a gyermeknevelés teljes, vagy akár a házasság teljes ideje alatt?
  ettől függetlenül ez is egy opció.

  Abban viszont megint egyetértünk, hogy csak felelős gondolkodással volna szabad házasságot és gyermeket vállalni, ami megint sokakból hiányzik, és hiányozni is fog. (de hogy ez mennyire én, család, vagy Isten központú, abban már megint más a véleményünk, de itt perpill mindegy is 🙂 )

  Nincsenek receptek, mindenki más, van aki elszúrja, van, aki nem, de ha csak egy-két embert elgondolkoztat kicsit a cikk (és esetleg a kommentek), már jó.

 • Garbo
  : Szellemi, művészeti terület, mondjuk így. Miért fontos ez?
 • Zabalint

  “én csak azt mondtam, hogy nem az az első lépés, hogy kihajítjuk az egészet az ablakon, mint ahogy azt ma sokan teszik.”

  Nem látsz bele más családi életébe, nem tudod, hogy egyből kihajították, vagy sok évnyi pokol és újrapróbálkozás vezetett a váláshoz.

  Ahol meg a nemzetnek szülnek a nők, ott komoly bajok vannak.

 • L70
  Ami idetartozik, hogy voltam Pálferi atya egyik előadásán, és lehidaltam, hogy mostanában a serdülőkor vége úgy 28-30 körül van. Ez a generáció tömegesen igényli és elvárja a mamahotel szolgáltatásokat, az önállóság helyett. Lehidaltam, mert én 20 éves koromtól totál önálló voltam pénzügyileg, kollégistaként, és ezt elsősorban én akartam így, nem a külső körülmények miatt.

  Ha hozzávesszük, hogy a felnőtt korunk azzal telik, hogy lelkileg rendberakjuk azt, amit a gyerekkorból hozunk, akkor érthető is lenne a késői gyerekvállalás. A baj csak az, hogy a biológiánk ezzel ellentétes (lásd meddőség és születési rendellenesség kockázata a a korral csak nő).

  Kiszamolo arra hívja fel a figyelmet, hogy ne próbáljunk halogatni, optimalizációs céllal, mert olyan, hogy optimális, sosem lesz.

 • Petike
  +1 szavazat a légzésfigyelő mellett. Ha valami, az nem haszontalan dolog. Reméljük mindenkinél csak “kidobott” pénz, de ha egyszer is segít, már megérte. A másik hasonló vitaforrás az őssejt levétel. 😀 Mi mind2 gyereknél levettük, remélem ugyancsak ablakon kidobott pénz lesz.
 • B.Csaba
  Ha nem lenne elég parázs a vita, rádobhatok egy mai, kapcsolódó ajtualitást: hvg.hu/gazdasag/20140919_Harmadannyi_nyugdij_70_eves_korhatar__jo

  Úgy látom, Kiszámoló nem fog két hétig cikket írni, mert a moderálással elmegy napi 25 óra 🙂

 • Dig
  “Ha nem így van, azaz nem vagy képes karriert befutni az életed során, akkor valamit nagyon rosszul csinálsz.”

  Egy olyan vilagban, ahol a flat hierarchia ervenyesul a vallalatok vezeteseben, egyre tobb munkahely szellemi betanitott munka, a gepesites elveszi az ertelmes munkat mindenkitol, es a fizikai munka is gepek gombjainak nyomogatasa lesz csupan, ott ez a mondat eleg nagy felreertes, sertes, es lenezes. Nincs karrierallas, hello!

 • jurta
  09-22 – 09:43
  “Szerencsére soha nem volt szükségünk élesben az ott tanultakra, se a légzésfigyelőre, de megnyugtat, hogy van egy ilyen kütyü és nyugodtabban tudunk aludni.”

  Ez a lényeg… Biztonságérzetet vásárolsz. Aztán parázol a következő dologtól – míg meg nem jelenik arra is a termék. Tűnjön akármilyen embertelennek, meg kéne fogadni (10:35) és (10:46) szavait: értelmetlen megpróbálni bizonyos szint alá erőltetni az “élés” kockázatát, egy csomó ennél sokkal gyakoribb dolgot sem tartunk kézben. Ajánlom az itt többször előszedett Mr. Money Mustache cikkét: mrmoneymustache.com/2012/06/07/safety-is-an-expensive-illusion/


  “a magyar társadalom nem viselkedik felnőttként […] Az a vicc sajnos nem vicc, hogy ma már a tanárt veszik elő, ha a gyerek egyest kap.”

  Ez szerinted magyar probléma? 🙂 img.photobucket.com/albums/v480/dav

 • jurta
  Bocsánat, rossz a második linkem (nem vettem észre, hogy levágta a karakterkorlát): img.photobucket.com/albums/v480/davajonah/teachersnow_590_332.jpg

  [légyszi, moderáld vagy javítsd ki az előző hozzászólásban, mert arra is bejön valami, nem releváns tartalom!]

 • jurta
  Gondolom, sok szülő már ismeri a könyvet:

  nyitottakademia.hu/webshop/konyv/kim-john-payne_egyszerubb-gyermekkor-1358

  Nem csak hogy nem feltétel az ezer cucc megléte a gyerkőcök boldogságához, hanem…

 • Gergő
  Miklós,részt vettél egy KDNP-s reggelin? 🙂 (csak humor)
  Viszont úgy vélem,a körtét az almával hasonlítjuk.Nem olyan régen még szocializmus volt Mo.-n vasfüggönnyel,szegényes,de biztos életvitellel,ahol kevés nőnek adatott meg,hogy a budakalászi lenfonó vagy az anyaság között válasszon.Így lett 6 gyerek összezsúfolva 18 nm-en,lehet,ha akkor is ilyen szabadság van,akkor ebből a 6-ból megszületik 3,viszont az anya világlátottabb lenne a bolt-lakás-mhely háromszögnél.Manapság megannyi lehetőség van egy nő előtt is,ezért a gyermekvállalás is hátrébb szorult.Én emiatt nem hibáztatom őket (biztos kell ide 9,972 millió ember?),hiszem,hogy a körülményeknek kellene olyannak lenniük,hogy a gyermekvállalás vonzó legyen.Biztos mhely,megbízható családtámogatás,óvoda,iskola,lakókörnyezet,közbiztonság,jövőkép,ma ebből melyiket nyújtja az ország?
 • Kiszamolo
  Dig, maradjunk abban, hogy ez a te véleményed. Aki ott tart, ahol tartott öt éve, az semmit nem csinált, hogy akár csak egy lépést is előre jusson.
 • Tóth Ágnes
  Amíg az “én időben”, illetve szüleink, nagyszüleink életében közös kasszán voltak a párok, manapság szinte csak azt tapasztalom az ismerettségi körömben, munkahelyemen, hogy mindenki külön kasszán van. (Sosem értettem, hogy mondjuk apuka elmegy a Bahamákra, mert neki van pénze, anyuka meg csak Makkoshotykára tud menni, akkor mi van.)
  A nőknek kell feladni a munkájukat, nekik kell lemondani egy időre a karrierről, gyűjteni kell arra az időszakra, amikor otthon lesz a gyerekkel. Több kolléganőm számlát nyitott arra az időszakra, amikor gyereket vállal. Persze egy jó társ ilyenkor megosztja a kiadásokat, de valahogy mégis a nőnek kell feladni jobban önmagát, neki kell vállalni a dolog oroszlánrészét. Sajnos tényleg nem ez a mai huszonéves lányok nagy részének az álma, hogy gyereket vállaljon.
 • hopkinsz
  “Kössetek kockázati életbiztosítást a családfőre…” Nem először hallom tőled, hogy a családfőre kell biztosítást kötni, amit igazán nem értek. Az anyára miért nem? Nem mindenkinek van egy szögről leakasztható rokona aki épp ráér, de még jó erőben van és hajlandó segíteni. Mert ugye egy anya 24 órás babysitteri, takarítónői, szakácsnői… stb feladataival számításaim szerint elég drágán pótolható.
  Akár melyik szülővel történik valami, ugyan az a végeredmény: 1 embernek kell pénzt keresnie, ellátni a gyerekeket és a háztartást. Akkor miért csak az egyik szülőre kell biztosítás? Ha baj történik az egyik szülővel, akkor a nő maradjon otthon és nevelje a gyerekeket a biztosítási pénzből, míg ellenkező esetben a férfi dolgozzon csak tovább éjszakába nyúlóan, a gyerekeket meg csak bevállalja valamelyik rokon?
  Bocs az éles hozzászólásért, de tényleg nem értem és örülnék ha megmagyaráznád.