A legjobb bankbetét Magyarországon?

Update: 2013. áprilisában az Erste Aktív Betét kamata 4,92%-ra csökkent sajnálatos módon. Így már messze nem a legjobb ajánlat a piacon. Legfrissebb bankbetéti kamatokat itt találsz: Bankmonitor bankbetét választó

Már írtam arról, hogy a tranzakciós adó miatt jövőre át fog alakulni a bankbetétek piaca, mert pár hónapra nem lesz értelme átutalni a pénzt másik bankba, hiszen elviszi az adó a hasznot. (Itt tudod elolvasni: A kamatvadászat vége)

Azonban ha nem utalom át új bankba a pénzt, akkor a következő alkalommal már csak elég szerény kamatot fogok rá kapni.

Ennél rosszabbul csak akkor járok, ha elfelejtem feltörni és újra lekötni a pénzt, mert akkor aztán 3%-os kamaton fog ketyegni a pénzem.

Nos, megtaláltam a megoldást az összes problémára. 🙂

Ez pedig az Erste Bank Aktív betétje.

Itt nem az új forrásra fizetnek magasabb kamatot, hanem ha teljesíted az aktivitás feltételét, amit nem túl nehéz:

Havonta legalább négy darab kártyás vásárlás, vagy csoportos beszedési megbízás, legalább havi 40 ezer forint értékben. Ezt bárki tudja teljesíteni, ennyit mindenki elkölt havonta bérletre, élelmiszerre, tankolásra.

Külön kedvezmény, hogy nem havonta kell meglennie a tételnek, hanem a futamidő alatt összességében, azaz például egy 12 hónapos betét esetén évente 48 alkalommal, legalább 480 ezer forint értékben.

Folytassam? Nincs a lejáró betétekkel való szívatás a 3%-os kamattal a második periódusra, automatikusan ugyanerre a konstrukcióra fordul újra a betét, azaz rá sem kell nézned hosszú ideig.

Tovább? Ha teljesíted a feltételt, mind a forintos, mind az eurós betétjeidre jár a magas kamat. Két legyet egy csapásra.

Ez is kevés? Bármennyi lekötöd betéted van, mindre megkapod ezt a kamatot, amíg a feltételeket teljesíted. Azaz akár havonta lekötheted a megtakarításaidat, ha az 100.000 Ft felett van, mindenre magas kamatot kapsz.

A legolcsóbb bankszámla a Szimpla számla, havi 249 Ft. De ilyet már úgyis nyitottál a kockázati életbiztosítás miatt, igaz?

Persze ahhoz, hogy el tudjál költeni havi 40 ezret, annak oda is kell érkeznie a számlára valahogy. De mi akadályoz meg abban, hogy a fizetésed egyik felét erre a számládra kérd a munkáltatódtól? (Sokan nem gondolnak erre a lehetőségre, pedig a legtöbb munkáltató szó nélkül megcsinálja ezt. Egyébként a nullás számlája sem olyan rossz az Erstének, akár főszámlának is jó.)

Valamint kell egy bankkártya is, ez jövőre évente 2.764 Ft, egy kétmilliós betét 0,14%-a. Kibírható összeg.

Milyen kamatot kapunk jelenleg erre a bankbetétre?

Forintban 7,61%-ot (EBKM), euróban 3,8%-ot. Mindkettő a legjobb jelenleg a piacon. (Update: sajnos hétfőtől kamatot csökkent az Erste (is), hat hónapra ad 7,22%-ot, egy évre 7,1%-ot. Az euró marad.)

Update 2: kérdeztétek, ez egy fizetett hirdetés-e? Sajnos nem az. 🙂

Share

57 hozzászólás

 • Kedves Kiszámoló! Olvasom a blogot kb fél éve és szeretem nagyon az írásaidat viszont ennek a postnak (amellett hogy a mit mondasz jogos) most elég fizetett reklám bűze van. Remélem tévedek. Üdv!
 • Barna
  jutalékot kapsz, hogy meg kell említeni? 🙂
 • Kiszamolo
  Bár fizetett reklám lenne. 🙂

  De sajnos nem az. (Már anyagi szempontból)

  Egyszerűen csak megtetszett a betét, mert a legmagasabb a kamata, nem kell pár havonta tökölni vele, utalgatni bankok között, figyelni a lejáratot.

  Havi 40 ezres költés meg nem egy nagy wasistdas cserébe.

  De ha tudsz jobbat, szólj.

 • Barna
  update…

  akkor megint az AXA adja a legmagasabbat?

 • Kiszamolo
  Nem. Bosszant is rendesen. 🙂

  Szerintem ezernél is több Malacperselyt nyitottak az olvasóim és gondolod, adtak egy csoffadt reklám-pendrive-ot legalább? Semmit.

  Csak azért kell megemlíteni, hogy hátha a jövőben majd számolnak a bankok azzal, hogy komoly reklámértéke van annak, ha írok valamiről, ami tényleg jó.

  Bár persze felesleges valószínűleg, mert az ügyintézőnél tovább ez az infó úgysem fog terjedni. Ki is veszem.

 • Kiszamolo
  De csak új pénzre.
 • Kisbankar
  Nem nagy művészet elkölteni havi 40e-t, ez tény… 🙂
  Na de beutalgatni, figyelni, adott esetben szívni a kasszánál, mert nincs elég pénz a számlán, vagy pont sok van és csak áll, kártyadíj, kiutalási díj, trx adó, stb… ahh…
  Kis összegnél és/vagy rövidebb távon nem éri meg, nagy összeget meg nem (ilyen) betétben kell tartani éves szinten (sem)…
  Ez a betét azoknak van kitalálva, akik fő számlavezetőjüké teszik a bankot és az univerzumuk véget ér a lekötött betéteknél… a bank is ügyfélakvizíciós céllal árazza.
  Szóval én nem esnék hasra tőle.
  Ha valakinek van kedve KISZAMOLhatja :-), vajon éves távon a 9,5%-os Prémium Állampapír költségmentesen, még a 2%-os visszaváltási büntetőkamattal sújtva is jobb e…
  🙂
 • Kiszamolo
  Mivel nem tartjuk minden pénzünket egy helyen, a példádban a prémium állampapírban, ezért keresned kell egy másik lehetőséget is. Így lényegtelen, hogy jobb-e a prémium állampapír, mint ez a bankbetét. Egyébként a bejegyzés címe a legjobb bankbetét. 🙂

  Egyébként, ahogy írtam, kérheted, hogy a fizetésedből 50 ezret utaljanak ide, a maradékot a régi számládra. Így utalgatós gond is letudva.

 • Janos
  kerhetem, hogy a fizetesem 1ik reszet erre a szamlara, a masikat meg egy masik szamlara utaljak? Melyik jogszabaly alapjan? Mertez azert jol jonne nekem:)
 • Kisbankar
  Ok, igaz, a diverzifikációt, mint érvet elfogadom, jogos. Az utalgatást is. 🙂
  Mint bankbetét tényleg jófajta, de nekem kicsit macerásnak tűnik a nem Erste fő számlavezetett ügyfelek részére.

  Ahogy nézegettem, az AXA és az Unicredit is hagy ingyen utalási lehetőséget, szóval lehet a kamatvadászatnak mégsem fellegzett be teljesen. 🙂

 • Balogh László
  Szerintem erre nincs külön jogszabály, én az előző munkahelyemen odamentem a főkönyvelőhöz, és megkértem, hogy 50-50%-ban ide, és ide utaljon. Szó nélkül megetette.
 • pdw
  Semmilyen. Vagy csinal ilyet a munkaltatod vagy nem. Szerintem ez hulyeseg en meg nem talalkoztam olyan ceggel aki tobb helyre utalna penzt…
 • pdw
  Unicredit biztos nem (sot ok mar oktober 15-tol sem adtak). Nezd meg megegyszer a felteteleket.
 • Kisbankar
  Az Uni Én számlacsomagjában az ingyenes netes utalás választható opció.
 • Lee732
  Szia Kiszámoló,

  Köszönöm hogy felhívtad a figyelmet erre is. De még mindig nem értem, hogy miért emlegeted annyiszor a tranzakciós adót, amikor Te magad is azt állítod, hogy kikerülhető.
  Itt van pl. a K&H Zeró számlacsomag. Ha jól emlékszem az AXA is ingyenes. Nekem ráadásul még ott van az Unicredit is, mert a cégünknek külön ajánlata van, és egyelőre minden ingyenes marad.
  Szóval kapásból három bank, itt talán már talál az ember akciós betéteket.

  Mondjuk, ha valakinek hitele van, akkor a bankjánál marad. De akkor az általad írt cikk is irreleváns…

 • pdw
  Na jo de ottmeg minden mas draga 🙂
  En a bonuszbol (illetve mas banknal is az eddig “0Ft-osokbol”) szoktam kiindulni 🙂
 • vtibi
  “Mivel nem tartjuk minden pénzünket egy helyen…” Kérdés: Milyen ésszerű veszteség mellett érdemes több helyen tartani a pénzt?
  Példa: Tfh az Erste Aktív betét ad 9% kamatot egy évre, a következő legjobb XY bank ad 7,5% kamatot. 1,5% tuti bukóban is érdemes több helyre tennem a pénzem? Tényleg olyan nagy az esélye, hogy bedől az Erste, hogy 1,5%-ot fixen bukjak?
 • vtibi
  Esetleg van az az opció, hogy bankkártyával veszed a Prémium Állampapírt és a vásárláskor kapsz mondjuk a Raiffeisen-nél 2% visszatérítést 🙂 Igaz ezt csak havi 500k-ig játszhatod el, így egyből megnyered a 2%-os visszaváltási buktát 🙂
 • vtibi
  Tapasztalatból mondom, hogy az Erste a kamatprémiumot valami manuális módszerrel írja jóvá, így minden lejáratkor ellenőrizzétek, hogy ezt is hozzáadták-e. Amúgy tényleg működik szépen.
 • medvegyev
  Én meguntam az aktív kamatvadaszatot és áttértem PMÁK-ra + Olcsó ingatlan kiadásra. Szerintem a bankbetét és az államkötvény nem túl nagy diverzifikáció, szóval most nincs bankbetétem, de azért ezzel kapcsolatban kiváncsi vagyok a véleményekre.

  Munkabér többhelyre utalása: Én rendszeresen változtatom, volt hogy 3 külön helyre ment. A pénzügyest megkérem, az beállítja a szoftverben, fizetésnél a program automatikusan megcsinálja a céges banknak beküldendő utalást, bank meg átutalja az én bankjaimnak…

 • Kiszamolo
  Abból szokott gebasz lenni, hogy bár te költöttél a kártyával, csak éppen még nem könyvelték le, ezért nem számít bele. Ugyanis akár 30 nap is eltelhet a könyvelésig, bár ez ritka, de 4-5 nap bármikor előfordulhat.
 • vtibi
  Nem a költésekkel van gond, hanem tényleg manuális folyamat van mögötte ezt mondta az ügyfélszolgálat. Amúgy a feltételekben is bennevan: “A prémiumfeltételeknek a betét fordulónapját megelőző banki munkanapig kell teljesülniük.
  A kamatprémium fizetésének feltétele, hogy a betét a fordulónapon ne kerüljön megszüntetésre, mivel a kamatprémium teljesítésének
  ellenőrzését a Bank a fordulónapon végzi el. Amennyiben a lekötött betét kamatperiódusának fordulónapján kerül megszüntetésre, úgy a
  Bank a kamatprémiumot nem írja jóvá.”
 • Varga Zoltán
  Kedves mindenki!

  Lenne egy kérdésem: axa-nál mi számít új pénznek? Most járt le egy lekötésem. Ha felbontom és egy másik axa-s számlára átutalom akkor ott ismét leköthetem az akciós feltétellel? Vagy előbb utaljam egy másik banknál lévő számlára és utánna vissza? Illetve mikortól számít új pénznek? ha egy nap elutalom máshova a pénzt és rögtön visszautalom az már új pénz lesz?

  Köszönöm a választ.

 • pdw
  Oke legyen. Feltetelezem ez egy kisebb ceg (ami alatt en max 1000 embert ertek), engem speciel korberohognenek hogyha a vilag masik felen levo HRen keresztul a magyar berszamfejtokhoz kuldenem oket hogy utaljanak mar 3 helyre penzt 😀
 • pl
  Februártól már lesz ingyenes rendszeres átutalás.
  Az eseti utalás ugyan fizetős, de mi akadályoz meg benne, hogy pl. éves
  állandónak rögzítsd, majd egyszercsak töröld…
 • Kiszamolo
  Ezért szokták bünteni, ha x átutalás teljesülése előtt törlöd az állandó átutalást.

  Bankja válogatja, hol és mennyivel.

 • jurta
  Az én munkahelyem meg pl. túl *kicsi* ehhez. 17 embernek kézzel utalgatnak (ezt onnan gondolom, hogy egyszer már előfordult, hogy véletlenül egy korábbi, már nem létező számlaszámomra küldték), eggyel több utalás az bizony értékelhető adminisztrációsteher-többlet, és én már több efféle “dolgot” kértem a cégtől, és sajnos mindig csak én.

  De ötletnek nagyon jó, ugyanúgy nem jutott magamtól eszembe, mint a több kicsi bankbetét lekötése egy nagy helyett (pedig gyerekkorom óta ugyanezért hordunk magunkkal “aprót”, ugyebár, hátha nem tudnak visszaadni).

 • Jano
  “Nem a költésekkel van gond, hanem tényleg manuális folyamat van mögötte ezt mondta az ügyfélszolgálat. ”

  Ez annyira igaz, hogy a kamatot két darabban írják jóvá a számlán: először a prémium nélküli alapkamatot, majd a prémiumból eredő pluszt.
  (Csak, hogy ne kezdjen el senki se hőbörögni, hogy miért ilyen kevés a kamatot írtak jóvá, mikor először szembesül vele…)

  Tehát tényleg nem szabad a betét lejárta előtt megszüntetni, mert akkor tutira bukód a prémium részt. Meg kell várni, amíg a bank maga szünteti meg a betétet (lejárat) és írja jóvá a pénzt a számládon.

  A több számlára utalás nem rossz ötlet, de arra figyelni, hogy mikor melyik bankkártyával fizet az ember, hogy elmenjen a havi 40eFt költés az ERSTE-s kártyával, de nehogy akkor is azzal fizessen, amikor már nincs rajta elegendő összeg… Elég macerásnak tűnik…

 • Jano
  “Ha felbontom és egy másik axa-s számlára átutalom akkor ott ismét leköthetem az akciós feltétellel?”

  Sajnos nem. U.i. az “új pénz”-t úgy számolják, hogy kiszámolják 3 hónapig visszamenőleg (tudtommal) a “Jóváírások összege – Terhelések összege” tételt.
  Tehát hiába utalod körbe akár a svájci nagybácsikán keresztül a pénzt, az nem lesz új pénz. De ha 3 hónapnál tovább tárolód a pénzed máshol, akkor már lehet, hogy működni fog.

  “Ha felbontom és egy másik axa-s számlára átutalom akkor ott ismét leköthetem az akciós feltétellel?”

  Szerintem van annyi eszük, hogy ha több számlád van, akkor az azok közötti mozgást is figyelik (végül is könnyű automatizálni a számolást), de ezt már csak nálam okosabbak fogják tudni megmondani.

 • vtibi
  medvegyev: Az albérleti business pörög annyira, hogy ha a bevételből levonod az adót, albérlőkkel eltöltött időt, amortizációt, elhalasztott alternatív kamatot, akkor pozitívba tudsz kijönni?
 • Kisbankar
  Na, 02.15-től az AXA-nál is beledurrantanak a nulláslisztbe, így már felejtősnek tűnik az egész…
 • medvegyev
  Olcso ingatlan, butor nelkul kiadva meg elmegy. 6mFt-os masfelszobas ingatlant ki lehet adni 45-48e Ft-t. Ha adozol es atiratod a szamlakat kb. 7,8%-ot lehet beszedni. Ha nem tiszteled a tobbi adofizeto honfitarsad, azzal hogy te is fizetsz minden beveteled utan adot, ugy 11%-ot is ki tudsz hozni.
  Tobbet nem jarok az alberletbe mint, banka a kamatvadaszat miatt es diverzifikacionak is jo szerintem.
 • Gyalogkakukk
  Nekem ez sehogy nem jön ki.
  Tegyük fel, hogy 48-ért sikerül kiadni, így ha semmi adót nem fizetsz akkor is csak 9,6% az éves hozam.
  Ha a lakás amortizációra számolunk évi 100e Ft-ot, akkor már csak 7,9%nál járunk.
  Ez nem tűnik annyival jobbnak, mint egy bankbetét, főleg ha hozzávessszük, hogy ez mennyire nem likvid befektetés.
  Ha ebből adózol, plusz illetéket fizetsz vásárláskor (120e Ft), és esetleg közjegyzői okiratba foglalod a szerződést nehogy pórulj járj, akkor már ott vagyunk mint egy bankbetétnél, csak nagyobb a kockázat…
 • pdw
  Az a 3 honap nem torvenyszeru. NEzd meg a hirdetmeny, abba lesz egy “fordulonap” nevezetu datum. Abban az idopontban vizsgaljak a banknal levo penzed es attol fugg hogy miaz uj penz es mi nem.
 • medvegyev
  6mFt-ra 11%-osra hirdetett kamatnál 46 200Ft-t kapnál havonta a kamatadó levonása után. Amortizáció 10év tapasztalat alapján elenyésző. Kifestve üresen adom át és úgy kérem vissza az ingatlanokat.. A biztosítást, házkarbantartási alapot a közösköltségen keresztül a bérlő fizeti.
  Amit buktam két betét a csaptelepben, egy wc tartály és pár vízóracsere.
  Amit nyertem az egy biztosítási kárból 110000 Ft, aminek a javítása csak 10000 Ft volt.
  Az illetéket beforgathatod a következő ingatlanba, tehát azt még nem lehet veszteségként elszámolni, csak a kamatait. Közjegyzői okiratot felelőtlenül nem íratok, de kéne és javaslom mindenkinek. Likvidnek tényleg nem likvid, de a Kiszámoló úgyse hagyná, hogy csak bankbetétbe tartsam a pénzem vagy államkötvényben.

  2013-ban 6-7%-ra saccolom az elérhető banki kamatot,a jobbik esetben 29 400Ft-t kapnék a tőkém ezen részére.
  PMÁK-ot 7-9%-ra ami után 37800Ft hoz a postás.

  Egyszer egy termőföld bizniszt is átnéznék, de akit kérdezetem az azt mondta,hogy csak 20 hektár feletti jó minőségű földdel szabad foglalkozni és nem árt érteni hozzá. (Az egyik bérlőm kertjében teszteltem mezőgazdasági tudományomat,…. külön szakma…. :)) de hátha a Kiszámoló utána jár.

 • Kiszamolo
  //kiszamolo.hu/a-termofold-mint-befektetes/
 • Gyuszi
  A Körmend és Vidéke TKSZ-nél 8,75 %-ot fizetnek az új betétekre 3-6 hónapra, ennél van jobb jelenleg?
  Remélem, nem azért gyűjtenek egy kis betétet, mert be akarnak becsődölni, mint a Soltvadkert…
 • Kiszamolo
  Ezt olvastad már a 3 hónapos lekötésekről? //kiszamolo.hu/bankbetetek-jovo-evi-valtozasok/
 • Gyuszi
  Olvastam, de ma még 2012-t írunk, a bankom meg jelenleg 6%-ot fizet(nem akciós).
 • Gador
  Kellően elkeseredtem az AXA lépésén. Sokat utalgatok ugyanis…
  Keresek valami jó megoldást, hogy a tranzakciós illetéket kikerüljem.
  Gránit Bank? A netes utalás nullának tűnik… Nekem ez fontos lenne. Persze nincs papír alapú kivonat… csak ha kinyomtatom…

  Vélemény?

 • Kiszamolo
  A Gránit bank nekem túl kicsi, ha téged nem zavar, akkor olcsónak tényleg olcsó.

  A k&H Zéró csomagja is eddig még ingyenes.

 • Gador
  Miért baj, ha kicsi? Ugyanúgy van mögötte biztosítás, nem?
 • Janos
  Biztositas az van mogotte… A baj csak az, hogyha bedol, akkor ido mire megkapod a penzed.

  Mondjuk szerintem az idealis megoldas az az, hogyha az ember a fizeteset egy olcso bankba utalja, ahonnan a havonta megsporolando osszeget egy nagyobb bank, jol kamatozo szamlajan tartja. Igy utalgathat tobbet, es a megtakaritasa is biztonsagosabb helyen van. Persze ehez az kell, hogy minden honapban elore lassuk, hogy ~mennyit szandekozunk elkolteni, mert kulonben visszafala is kell utalgatni.

 • SzeLepke
  Biztosítással? Holnap kettőkor ráérsz? Egy konkrét eset gyanánt meggyőződhetsz ennek gyakorlati megvalósulásáról, további info itt: https://www.vadkerttakarek.hu/
 • majomka
  Sziasztok! Nézelődtem a neten ezügyben, de használható infokat elég keveset találtam. Hátha van köztetek, aki jobban tájékozott. Szóval azon filóztam, hogy egy olyan külföldi banknál nyitnék számlát (pl. Erste, Oberbank, Raiffeisen), amelyiknek itthon is van fiókja. Ez esetben elvileg a kinti számlámra és az itthoni devizaszámlámra vissza utalásoknak nincs költsége, igaz? Az, hogy miért is jutott eszembe csak annyit írnék: közeleg a március…
 • mrbig
  Az aktív betét történetéhez azért hozzá tartozik, hogy az Erste 2011-ben pár hónapra bevezette, hogy csak az első kamatperiódusra adta a kamatot, nem pedig az összesre. Ezt meg is szívtam, fél év kamatait buktam, mert az újabb betét lekötésekor nem olvastam el a feltételeket újból, hanem feltételeztem, hogy ha a termék neve nem változik, akkor ilyen lényeges elemek nem változtak meg.

  És ezzel nem voltam egyedül, volt akinek a reklamáció után megadták a kamatot, engem lepattintottak, hiába feleltem meg amúgy az összes feltételnek, sokszorosan.

  Tanulság? A bankbetét sem kockázat mentes, főleg nem Magyarországon, ahol a bankok szinte korlátlanul módosíthatják a szerződési feltételeket, vagy az adott kamatot, az aktuális üzleti céljaik érdekében. Ha valaki nem akar koppanni, akkor kénytelen minden betétlekötés előtt újra átnézni az aktuális szerződési feltételeket, még akkor is, ha “egy használaton kívüli vécében elsuvasztott, bezárt iratszekrény fenekén van kiállítva, az ajtón a következõ felirattal: Vigyázz! A leopárd harap!”

 • pdw
  1. Mi lesz marciusban?
  2. Amit irsz az nem mukodik. Miert ne lenne koltsege? Attol hoyg a bank ugyanaz, az utalasnak boven van koltsege.
 • majomka
  pwd:
  1. MNB elnök váltás, változó monetáris politika lehetősége (pl. jegybanki tartalék alternatív felhasználása), a többit a fantáziádra bízom.
  2. Miért lenne minden esetben költsége ugyanazon bank különböző számlái közötti átvezetésnek, az esetek nagyrészében ez díjmentes. Még nemzetközi utalások esetében is, csak kishazánk bankjai “húzzák le” a sápot az EU-egyezményekkel ellentétesen a bejövő és kimenő utalásokra.
 • pdw
  1. Ja oke, el is felejtettem 😛
  2. Mivel mint irtad, itthon mindennel lehuznak. Ugyhogy ettol meg nem lesz ingyenes sajna.
 • Végh Béla
  Kedves Kiszámoló!

  Érdekelne, hogy mi a véleményed a Porschebank Teleforint nevű konstrukciójáról. Nem találtam róla írást az oldaladon, holott szerintem kiváló betéti termék.

  Jelenleg 7,5% akciós kamatot fizet. (Szerintem nem teljesen úgy működik, mint amit a Mi számít új pénznek cikkedben írtál, tapasztalatom szerint amit újonnan beutalok a folyószámlámról, azt mindig akciós kamaton kötik le, akkor is, ha még aznap kiutalok egy nagyobb összeget.)

  A konstrukció lényege, hogy technikailag 3 havi lekötésre adja a 7,5%-ot (eddig 8% volt) de ez egy hónap után átvált látraszólóra.

  És nem fizetsz semmilyen költséget, díjat. Az internetes oldaluk szerint tranzakciós illetéket sem terhelnek.

  Érdekelne hát, hogy mi a véleményed erről a betétről, elképzelhető, hogy van valami általam nem ismert buktatója. Korábban malacperselyem volt nekem is, de szerintem ez egy kedvezőbb ajánlat.

  Üdv