Menj egy év szabadságra

2015-04-27
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Az egyik ismerősömet kerestem ma e-mailben, aki egy nagy cégnél felsővezető. A levél visszapattant, hogy ilyen nevű egyén nem dolgozik a cégnél. Ezen eléggé meglepődtem, mert nemrég még beszéltünk. Felhívtam őket és tényleg más vette át a helyét.

Nem akartam kíváncsiskodni, hogy kirúgták-e, vagy jobb helyet talált, inkább rákerestem a LinkedIn-en. Meglepve tapasztaltam, hogy a státusza "Sabbatical", vagyis a szombatévét tölti.

A Bibliában Isten parancsot adott az embereknek, hogy ne mérgezett egér módjára loholjanak mindig a munka és a megélhetés után. Elrendelte, hogy heti egy napot kötelező volt pihenni, sőt minden hetedik évben egy egész éven át tilos volt a munka. A napot hívták sábbátnak, vagy szombatnak, az évet pedig, amikor pihentetni kellett a földet és tilos volt bármilyen mezőgazdasági munkát végezni, szombatévnek. Az egy év pihenő jót tett az embereknek és jót tett a termőföldnek is.

"De a hetedik nap az Úrnak a te Istenednek szombatja: semmi dolgot se tégy azon se magad, se fiad, se leányod, se szolgád, se szolgálóleányod, se barmod, se jövevényed, aki a te kapuidon belől van.....Hat napon munkálkodjanak, a hetedik nap pedig a nyugodalomnak szombatja az Úrnak szentelt nap: valaki szombatnapon munkálkodik, megölettessék."

"A hetedik esztendőben pedig szombati nyugodalma legyen a földnek, az Úrnak szombatja: szántóföldedet ne vesd be, és szőlődet meg ne metszd. És amit a föld az ő szombatján terem, legyen az eledelül néktek."

Innen származik a Sabbatical kifejezés, ami a munkától való teljes visszavonulást jelent. Egy évig az ember nem a mókuskerékben pörög, hanem úgymond értelmes dolgokkal tölti az életét: könyvet ír, utazgat, nyelvet tanul, feltöltődik, hogy aztán újra teljes energiával tudja folytatni a munkát.

A magyar munkavállaló számára ez science-fictionnak tűnik, de Angliában állítólag a cégek ötödének van "carreer break policy"-je vagyis teljesen bevett gyakorlat, hogy a munkavállalók (főnökök és beosztottak) hétévente egy évig fizetetlen szabadságra mennek, illetve mehetnek, ha akarnak. Jobb nekik nélkülözni egy-egy embert egy évig, mint csupa kiégett és frusztrált menedzserrel és beosztottal dolgozni évtizedeken át.

Ahogy a gyesre menő anyukák helyettesítését is megoldják a cégek, a szombatévet tartó menedzserek helyettesítése is megoldható.

(Fontos, hogy nem arról szól a Sabbatical, hogy felmondasz és egy év múlva új munkát keresel - bár ez is lehetőség - hanem hogy a meglévő helyeden kapsz egy év pihenőt, hogy feltöltődve folytathasd.)

Most azt gondolod, hogy komoly hit kell ahhoz, hogy egy évig munka nélkül megélj és félbeszakítsd a karrieredet? Igen, ez igaz, nem volt ez másként az ókori Izraelben sem. Tilos volt vetni és földet művelni és hinni kellett, hogy terem a föld magától annyit, ami elég egy egész évre. Úgy gondolom neked könnyebb dolgod van.

Ráadásul semmi nem tiltja, hogy már most elkezdj gyűjteni arra az évre, amit ázsiai utazgatással, vagy pecázással egybekötött könyvírással akarsz tölteni.

Szerintem fantasztikus és izgalmas lehetőség, gondolkodj rajta, hátha neked is erre van szükséged. Ha rákeresel a Sabbatical kifejezésre, sok érdekes és elgondolkodtató cikket és véleményt találsz a témában.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram