A NAV az apróhirdetőket vegzálja

2024-05-14
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Több bejegyzés is született mostanában a közösségi médiában, hogy a NAV ellenőrei apróhirdetési oldalakról random embereket megkeresnek és próbavásárlást végeznek. S mivel egyetlen élő ember sem ad igazolást arról, hogy neki most bevétele keletkezett és nem is vezet nyilvántartást arról, hogy mit, mennyiért adott el egy évben használtan, jól meg is büntetik őket. (Az egyik esetben kétszer tízezer forintra, mert se igazolást nem állított ki, se nem vezetett nyilvántartást.) Tutira mennek, mert élő ember nem ad bizonylatot arról, hogy eladta a gyerek kinőtt nadrágját. Szerintem száz emberből kilencvenkilenc nem is tudja, hogy papírfecnit kellene róla kiállítania a NAV örömére. (Az az egy a százból meg navos.)

Tehát hogy biztos értsd: bármit eladsz használtan magánemberként (használt ruha, kisvasút, öreg mobiltelefon), köteles vagy róla bizonylatot adni és köteles vagy nyilvántartást is vezetni, hogy mit adtál el idén használtan. Agyrém? Az. Attól még így van és büntet is érte a NAV. Itt tudod elolvasni, hogyan kell hivatalosan eladni bármit használtan, magánemberként is.

A legegyszerűbb, ha veszel az írószerboltban egy bevételi pénztárbizonylatot és ha két ember jön tőled megvenni valamit, akkor írsz nekik egy cetlit. (Az adóellenőrök mindig kettesével járnak.) Ha hülyének néznek miatta, akkor elnézést kérsz és megmondod, hogy nem te vagy ilyen bolond, hanem az adóhivatal.

Ha pedig évi hatszázezer forintnál többért adsz el használt dolgokat, akkor be is kell jelentened a NAV-nak és adóznod is kell a haszon után, ha az kétszázezer forint felett van. (Ha átutalással fizettek neked a sok eladott ruháért, akkor annak nyoma marad, arra vigyázz. Persze mi tiltja, hogy a férjed/feleséged/anyósod, de akár a gyereked is eladja a család használt dolgait?)

Sok kérdés felmerül ezzel kapcsolatban. Az első, hogy honnan kellene tudnom, mennyiért vettem valamit ezelőtt tíz éve? Magánemberként nem kell számlát kérnem és nem is kell azt megőriznem. Akkor honnan tudom, hogy mennyiért vettem? A NAV honnan fogja tudni, hogy én mennyiért vettem?

Hacsak valaki nem üzletszerűen kereskedik használt dolgokkal, logikusan olcsóbban tudod eladni a termékeket, mint vetted, vagyis nem keletkezik rajta hasznod. Akkor mit akar rajta adóztatni a NAV? (Már csak zárójelbe, hogy ezt a hatszázezres összeghatárt gondolom 15 éve állapították meg, azóta sem emelték.)

Azon gondolkodom, miért küldték rá az ellenőröket a kisemberekre?

- Ennyire nincs mit csinálni, hogy már erre is ráérnek? Mennyi haszonnal jár, ha két ellenőr fél napja rámegy arra, hogy elmenjen egy címre és valakit ott húszezer forintra megbüntessenek? Utána még papírgyártás, határozat postázása, tuti, hogy ráfizetéses az egész. Ha ennyire unatkoznak a hivatalban, akkor ki kell rúgni őket, úgyis munkaerőhiány van az országban, máshol majd találnak értelmes munkát maguknak.

- Ennyire kell a pénz? A költségvetés tragikus állapotban van, áprilisra sikerült összehozni az egész éves hiányt, mindezt úgy, hogy előtte négy évig is a GDP 6% feletti átlagos hiányt kapáltak össze a fiúk. (Lesz még itt nagy megszorítás a választások után, hamarosan.) Oké, hogy hatalmas a baj a költségvetésben, de ennyire, hogy már minden húszezer forintra is szükség van, akár ilyen áron is? (Egyébként mintha lett volna egy olyan váltás, hogy szolgáltató adóhivatal, az első esetben nem büntetnek. Itt mégis azonnal büntetnek. Vagy az csak a vállalkozásokra igaz?)

- Ilyen inkompetens vezetők vannak az adóhivatalban, hogy ennyire futja tőlük, hogy a kisembereket vegzálják egy ilyen elnézést, de baromság miatt, hogy nem ad bizonylatot, amikor eladja a gyereke legóját használtan? Tényleg ez az értelmi szint a hivatalban? Ha szeretnék azokat megfogni, akik nagyüzemben használt dolgokkal kereskednek, azt nem így kell, csak szólok. Kötelezni kellene az apróhirdetési oldalakat, hogy jelentsék, ha valaki évi mondjuk hetven hirdetésnél többet ad fel regisztráció vagy telefonszám alapján. Esetleg írni egy programot, ami kigyűjti ezeket a felhasználókat. Bekérni a futárcégektől, ha valaki túl sok csomagot ad fel és nem vállalkozóként teszi. Megnézni, kinek van gyanúsan sok értékelése eladóként az oldalakon. S van még ezer másik értelmes módja annak, hogy a valóban adóelkerülőket zaklassák csak. (Már ha ez lenne a cél, de nagyon úgy tűnik, hogy nem ez.)

Bármilyen pitiáner, bosszantó és értelmetlen dolog ez az egész (olyan igazi magyarosch, szürreális agyhalál), a lényeg, hogy a hírek szerint most rárepültek az apróhirdetőkre az ellenőrök (vagy lehet hogy nem most, de most született több poszt is róla), úgyhogy tudd, hogy papírfecnit kell adnod, ha valamit eladsz használtan, hogy a NAV örüljön, hogy be van tartva az egyéként tök ostoba törvényi előírás.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram