Alapítvány Navigátor

2014-09-26
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Az adakozás és egyáltalán a társadalmi összefogás és szolidaritás nagyon fontos egy ország életében. Ez sajnos szinte még gyerekcipőben sem jár Magyarországon, ha 1%-os felajánlás nem volna, talán nem is beszélhetnénk semmilyen alapítványról idehaza. (Itt már írtam a témáról: Az adakozásról.)

Nagy szükség lenne arra, hogy megváltozzon a szemléletmód ezen a területen is az országban.

Azonban nem segíti a szemléletváltást, hogy rengeteg csaló és az emberek adniakarásával visszaélő szervezet van Magyarországon.

Elég csak a Gyermekrák Alapítvány körüli visszaélésekre gondolni, de nagyon sok az egyéb kamu alapítvány is. Létrehoznak egy ismert tevékenységhez hasonló szervezetet (a példa kedvéért mondjuk a Gyerekmentő szolgálat helyett Nemzetközi Gyerekmentő szolgálat) és hatalmas reklámkampány mellett a felületes, de jóérzésű emberek pénzét bezsebelik. A legtutibb, ha valami gyerekkel összefüggő dolgot mondanak, a gyerekéhezéstől a beteg gyerekekig, garantált a siker.

A hivatalok úgy tűnik, nem sokat tesznek azért, hogy a visszaélések megszűnjenek, főleg akkor, ha papíron egyébként az alapítvány megfelelően működik.

Persze a visszaélés nem magyar sajátosság, a nagy visszhangot kiváltó "Ice Bucket Challange" alapítvány vezetői is 200-350 ezer dolláros fizetést kapnak évente (ez az átlagos amerikai család évi jövedelmének közel hétszerese), miközben 2013-ban csak az adományok 27%-a jutott a valódi célokra.

Ezen tudnánk segíteni egy weboldallal, ami hasonló lenne, mint az amerikai CharityNavigator.

Minden alapítvány ki lenne listázva, minden adatával együtt.

Bevételek, kiadások, fizetésre és üzemeltetésre fordított összegek, elmúlt évben az alapítvány céljára fordított összegek és elért célok. Mérlegek és egyéb pénzügyi adatok.

Értékelés átláthatóság, célokra költött összeg és költségek aránya és közönségértékelés alapján. (Itt egy példaoldal.)

Esetleg lehetne egy bemutatkozó videó, leírás, egyebek.

Aztán lehetne mindjárt adakozni is bankkártyával, vagy átutalással.

Na szóval, egy ilyen oldal nagyon sokat dobna a magyarországi helyzeten, főleg, ha ez folyamatosan lenne reklámozva.

Azonban ez nagyon sok munka, de ha láttok benne fantáziát és hajlandóak vagytok munkát vállalni benne (tervezés, adatgyűjtés, programozás, stb.), akkor talán meg tudjuk csinálni. Sőt, van jónak tűnő kezdeményezés (pl. az adhat.hu), velük is össze lehetne fogni.

Ha láttok benne fantáziát és hajlandóak is vagytok tenni érte, akkor írj egy hozzászólást.

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram