Alapítvány Navigátor

Az adakozás és egyáltalán a társadalmi összefogás és szolidaritás nagyon fontos egy ország életében. Ez sajnos szinte még gyerekcipőben sem jár Magyarországon, ha 1%-os felajánlás nem volna, talán nem is beszélhetnénk semmilyen alapítványról idehaza. (Itt már írtam a témáról: Az adakozásról.)

Nagy szükség lenne arra, hogy megváltozzon a szemléletmód ezen a területen is az országban.

Azonban nem segíti a szemléletváltást, hogy rengeteg csaló és az emberek adniakarásával visszaélő szervezet van Magyarországon.

Elég csak a Gyermekrák Alapítvány körüli visszaélésekre gondolni, de nagyon sok az egyéb kamu alapítvány is. Létrehoznak egy ismert tevékenységhez hasonló szervezetet (a példa kedvéért mondjuk a Gyerekmentő szolgálat helyett Nemzetközi Gyerekmentő szolgálat) és hatalmas reklámkampány mellett a felületes, de jóérzésű emberek pénzét bezsebelik. A legtutibb, ha valami gyerekkel összefüggő dolgot mondanak, a gyerekéhezéstől a beteg gyerekekig, garantált a siker.

A hivatalok úgy tűnik, nem sokat tesznek azért, hogy a visszaélések megszűnjenek, főleg akkor, ha papíron egyébként az alapítvány megfelelően működik.

Persze a visszaélés nem magyar sajátosság, a nagy visszhangot kiváltó “Ice Bucket Challange” alapítvány vezetői is 200-350 ezer dolláros fizetést kapnak évente (ez az átlagos amerikai család évi jövedelmének közel hétszerese), miközben 2013-ban csak az adományok 27%-a jutott a valódi célokra.

Ezen tudnánk segíteni egy weboldallal, ami hasonló lenne, mint az amerikai CharityNavigator.

Minden alapítvány ki lenne listázva, minden adatával együtt.

Bevételek, kiadások, fizetésre és üzemeltetésre fordított összegek, elmúlt évben az alapítvány céljára fordított összegek és elért célok. Mérlegek és egyéb pénzügyi adatok.

Értékelés átláthatóság, célokra költött összeg és költségek aránya és közönségértékelés alapján. (Itt egy példaoldal.)

Esetleg lehetne egy bemutatkozó videó, leírás, egyebek.

Aztán lehetne mindjárt adakozni is bankkártyával, vagy átutalással.

Na szóval, egy ilyen oldal nagyon sokat dobna a magyarországi helyzeten, főleg, ha ez folyamatosan lenne reklámozva.

Azonban ez nagyon sok munka, de ha láttok benne fantáziát és hajlandóak vagytok munkát vállalni benne (tervezés, adatgyűjtés, programozás, stb.), akkor talán meg tudjuk csinálni. Sőt, van jónak tűnő kezdeményezés (pl. az adhat.hu), velük is össze lehetne fogni.

Ha láttok benne fantáziát és hajlandóak is vagytok tenni érte, akkor írj egy hozzászólást.

Share

41 hozzászólás

 • Eaglewing
  …esetleg lehet róla szó, kellene ötletelni kicsit elötte, elmondanám, én mit tudok hozzátenni, és miért is, aztán meglátjuk…
 • szak123
  Tetszik.
  Mit kéne csinálni? Gondolom, programozás, adatgyűjtés, adatbevitel, ilyesmi? Objektív kritériumok kidolgozása, ellenőrzése?

  Én több helyre szoktam pénzt küldeni, csupa olyannak, akikről tudom, mire fordítják. Utcán / kereszteződésben / postán jött csekken elvből nem adok, pont a cikkben részletezettek miatt.

 • bambuszné (mara)
  A könyvelési, pénzügyi adatok, számlák nyilvánosságra hozatala nem ér semmit, millió trükk létezik, amit már egy kezdő könyvelő is meg tud csinálni. Az adományozásban az a leggyönyörűbb, amikor állami feladatok – helyett – szólítanak a kasszához. (Pl. vörösiszap, árvíz).

  nol.hu/belfold/20111130-einstandolt_adomanyok-1289823

  Khm…

 • szak123
  Aki pl. rendszeresen blogol a tevékenységéről, az kevésbé valószínű, hogy kamuzik (szerintem). Akár ez is lehet szempont, ld. Igazgyöngy Alapítvány (nyomorszeleblog.hvg.hu).

  Persze kellően elvetemültek előfordulhatnak, de az adománylenyúlók általában a kevés munkával sok pénzt szeretik, a rendszeres blogolás viszont elég fárasztó lehet… Miklós megcáfolhat, ha akar 😛

 • Isu
  Szerintem az atlatszo.hu remek partner lenne egy ilyen kezdeményezéshez!
 • Én esetleg tudnék a programozás részében segíteni, bár ez attól is függ, hogy mennyire ütemezhető be munka mellé.
 • Grumpy
  Informatikai folyamatok, funkciók tervezésébe, adott esetben kivitelezésébe, programozásába be tudnék szállni.
 • jurta
  Hú, ez minőségi ugrás lenne a blog hatókörében!

  Épp ezért arra figyeljünk, hogy egyre inkább nyomós önérdek, hogy ha az ember cége/szervezete megjelenik a Kiszámolón, akkor csakis jó színben jelenjen meg. Szóval csak nagyon átláthatóan és tisztán, és semmi nyomásgyakorlásnak nem engedni. Akár a rendszeres olvasóktól, hozzászólóktól érkezőnek sem. 🙂

 • KXaXa
  PHP programozásban én is be tudok segíteni.
 • Garbo
  Szívesen részt veszek ebben, több lenne, mint hasznos. Nem vagyok infós, de minden egyébben számíthatsz rám. Erre szívesen áldoznék az időmből.
 • birocsucsu
  Nagyon jó az ötlet. Annyira, hogy én is létrehoznék egy alapítványt, amely az alapítványok munkájával, elért eredményeivel, céljaival, stb. foglalkozna. A nevét is kitaláltam már. Az Alapítványok Alapítványa. És ezúton keresek tőkeerős társat.
 • Zs.
  Tetszik a kezdeményezés. Így látatlanban meg átbeszélés nélkül nem tudom miben tudnék segíteni, programozásban nem, de valamiben biztos igen, és szívesen is tenném…
 • Feri
  Üdvözlöm a kezdeményezést, nekem is eszembe jutott, hogy rendet kéne vágni ebben a dzsumbujban.
  Hírlevél szolgáltatóként tudom támogatni, ill. némi kp-val is. Időm sajnos nincs, de tanácsadás még lehet. Ja, és hostolni is tudok a szerveremen.
 • Jenő
  “ha 1%-os felajánlás nem volna, talán nem is beszélhetnénk semmilyen alapítványról idehaza.”

  Én pont a fordítottján gondolkoztam: így, hogy kvázi kötelezővé tették, az emberek ezzel le is tudják a dolgot. Ha nem lenne 1%, inkább lehetne őszinte a dolog.

  A kedvenc alapítványom amúgy gyümölcsfákat ültet. Van ilyen magyarul?
  Nehogymá’ Amerikába kelljen adakoznom is. 🙁

 • Doki
  Egy jó példa:

  segelyszervezet.hu/hu/rolunk/atlathatosag

 • Jenő
  Kieg.: “is an award-winning international nonprofit charity”
  “A kedvenc alapítványom amúgy gyümölcsfákat ültet.” – írja
 • konkav
  tetszik az ötlet, ha szükség lesz egy rendszergazdára, én szívesen részt vennék benne.
 • Geri
  Össze kellene szedni az e-mail címeket és valakinek kézbe kellene venni a szervezést, mert úgy látom sokan vennének részt a dologban. Ki mikor ér rá és mihez ért? stb.
  Programozni én sem tudok, de szívesen segítek minden másban.
 • Alapvetően jó ötlet, támogatom. Az adakozók érdekét ez szolgálná.
  Két dolog miatt érzem nehéznek a működést.
  Egy alapítvány annak a feltételnek próbál megfelelni, ahonnan sok pénzt remél. Ma ez 2 terület: 1% és az állami/önkormányzati pályázatok.
  Amíg nem származik legalább 20-30% bevétele közvetlen adakozásból, addig nem fog a témára rámozdulni. Azaz megadja az infókat, de nem erőlködik, hogy minél átláthatóbb legyen, főleg ha az munka és pénz.

  A másik gond a huhogók. Akit nem engedsz fel az oldalra mert nem felel meg a kritériumnak, rád fogja sütni, hogy csak a haveroknak tartod fent az oldalt.

 • Banna
  Nagyon jó, hogy felhoztad ezt a témát, nagyon aktuális.
  A Gyermekrák alapítvány témája iszonyatosan bicskanyitogató, ha jól tudom ők kaptak a legtöbb egy százalékot megint, annak ellenére, hogy tele a sajtó a velük kapcsolatos hírekkel és a kórházak nyilatkozataival, hogy semmilyen műszerre nem adnak neki támogatást.

  Én nagy kutyásként a kedvenceim (agarak) fajtamentését támogatom havi-kéthavi rendszerességgel. Állandó hírekben, posztokban láthatjuk, hogy hova kerül a pénz és a rendezvényeiken találkozni lehet az általuk mentett/örökbefogadott kutyákkal. Állandó az infó és a visszacsatolás.

  Én sem adnék mindenféle csekkes, fotóval gyűjtögetős arctalan alapítványnak.

 • K Peter
  Szerintem is nagy szükség lenne egy ilyen weblapra/platformra, ami segitene eligazodni a civil szervezetek világában. Én is szívesen segítenék.
 • hitel
  A cégem (munkáltatóm) néhàny képviselője önkéntes munkát szeretett volna felajánlani több helyen, mindenütt csak a markukat tartottàk. Pénz jöhet egyéb segítségből nem kért senki….. Jó ötlet a fenti kezdemènyezés.
 • konvergal
  Ez valami hasonló lehet: giveonedaily.com/
 • kp
  Szerintem az adakozósdi/szolidaritásosdi min 4-5 ok miatt nem megy Magyarországon. Ez a dolog az EGYIK KISEBB okot próbálná megszűntetni. Kétkedem benne, hogy hozna-e előrelépést: legfeljebb csak a meglévő pénz kicsit jobb elosztásában, többet aligha adnának.
  Persze valahol el kell/lehet kezdeni.

  PS: Az, hogy a gyerekrák mennyit kapott még a legutóbbi körben is, el kellene gondolkozdtasson: ha az emberekbe belesúlykolják az info-t és az így hasznosul, hányan KÍVÁNCSIAK a tényekre, és hányan keresgélnek utána?

 • salander
  A bizalomdeficit szerintem sokat számít még az 1%-oknál is… Lásd hogy a kedves állam sem akarja arra költeni amire szánod: index.hu/x.php?id=inxcl&url=http%3A%2F%2Findex.hu%2Fgazdasag%2F2014%2F09%2F29%2Fmire_adnank_az_adonkat_kerdezte_az_allam._majd_masra_koltotte%2F
 • Sokan direkt olyanoknak ajánlanak 1%-ot, akik tutira ismertek és valamennyire átláthatóak, pl. a gyerekek iskolájának alapítványai, ahol a suli színvonalát lehet vele emelni, esetleg pár odajárónak segíteni hogy eljusson táborba, kirándulni, stb.

  Önkéntesség: én most fejeztem be egy kicsi önkénteskedést (fordítás, filmecske összevágása, ilyenek), illetve a nagy láda az Igazgyöngynek össze van pakolva, főleg gyerekcuccok. Pénzbe kb. postaköltségnyibe kerül. Van még egy pár, akiket ismerek, és megbízhatónak látom őket, sajnos se pénzem se időm nincs annyi, mint amennyit az összes általam támogatandó célra feltennék. Nehéz ügy, még ha azt is mondom, hgoy kóklereknek nem adakoztam még sosem.

  viszont ismeretlen alapítványok VALÓDI költési szokásainak utánajárása kb. oknyomozó újságírói feladat, egy civil pár ezresnyi adományért ennyi melót nem tesz bele, pár adat még pénzbe is kerül.

 • Csaba
  1) Településre (Budapesten kerület szintre) szükséges lebontani a gyűjtést.
  2) Ezután a birosag.hu oldalról összegyűjteni a civil szervezetek listáját.
  3) Egyúttal megpingelni az önkormányzatokat (listát kérni tőlük).
  4) Az így kapott listán flagelni, melyik szervezet nem töltötte fel
  pénzügyi beszámolóját a birosag.hu oldalra.
  5) A maradéktól – közadat jelleggel – a főbb pénzügyi mutatókat bekérni
  egy űrlapon.

  A saját településemen szívesen megcsinálom.

 • felhő
  Sziasztok!

  Projektvezetésbe és üzleti tervezőként szívesen beszállok.
  @Kiszámoló, te látod az e-mail címeket, írj egy nyitó körlevelet az érdeklődöknek.
  Ha nagyon szigorúan vesszük a privacy-t, akkor bcc-ben írjál csak, és egyben kérj mindenkitől visszaigazolást, hogy az e-mail cím-t a fenti célból az érdeklődőknek továbbíthatod.

  Üdv
  felhő

 • Szörnyeteg Lajosné
  Kedves Kiszámoló, a kezdeményezést nagyon jónak tartom, minden elismerésem!
  Mi eddig csak a Baptista Szeretetszolgálatnak, és a UNICEF-nek mertünk adakozni. Itt jó helyre kerül a pénzünk. Ugyanakkor szívesen támogatnánk beteg gyermekeket, állatokat, stb., de nagy az átláthatatlanság az alapítványok között. Munkát egyelőre nem tudunk felajánlani, de ha létre jön az oldal, a támogatók között biztos ott leszünk!
 • Makk Marci
  Kb ennyit az 1%-okról hazai szinten:
  hvg.hu/itthon/20140929_Parlagfu_gate_177_ezer_ember_akaratat_vet

  Ha ez nem elég itt egy régebbi tanulságos történet(novella):

  Jótékonykodás
  mek.oszk.hu/01900/01952/html/01.htm#41
  Hasek:Dekameron

  Szóval szükség lenne egy ilyen oldalra….

 • Hegyes Ferenc
  Kedves Blogíró, Kedves Hozzászólók! Már létezik ilyen oldal, az írásban is említett adhat.hu! Ez az adományozási portál több ezer civil szervezetnek biztosít bemutatkozási lehetőséget, és támogatási lehetőséget a látogatóknak, az adományozóknak. A szervezetek részletesen bemutathatják tevékenységüket, fényképeket, videót, közhasznúsági jelentést stb. tölthetnek fel magukról, míg az adományozók sms-sel, telefonhívással (adhatvonal.hu), bankkártyás utalással támogathatják őket vagy egy projektjüket (adjukossze.hu), de rendelkezhetnek részükre 1%-ukról az adószám ismeretében, és megtudhatják a szervezet számlaszámát is, ha éppen utalni akarnak. A fenti oldalakat működtető NIOK Alapítvány Átláthatóság programot (atlathatosag.eu) is indított évekkel ezelőtt, hogy a szervezetek hitelességét erősítse.Nézzétek meg portáljainkat, adományozzatok, tegyétek ismertebbé őket! Várjuk véleményeteket!
 • Kiszamolo
  Kedves Ferenc,

  Ez az oldal a bejegyzésben is szerepel, mint jó kiindulási alap, vagy adatbázis.

  Az én gondom vele, hogy minden, csak nem informatív egy átlagember számára.

  Oké, fel van töltve az alapítvány mérlege, de 200 emberből ha egy tud mérleget olvasni.

  Nekünk olyan oldal kellene, ahol ránézésre látni, hogy

  – mennyi volt az alapítvány bevétele az elmúlt x évben.
  – ebből mondjuk kördiagramon mire mennyi ment el.
  – mennyit kerestek az alapítvány munkatársai.
  – milyen konkrét eredményeket tud felmutatni.
  – mire van szüksége a pénzen kívül.
  – mit tud adni a hozzá fordulóknak.

  És a többi.

  De ha tudnánk együtt csinálni, az lenne a legjobb.

 • Hunor
  Nagyjából fél éve motoszkál egy ilyesmi a fejemben, de kicsit más szempontból közelítettem meg a dolgot. Az átláthatóság az egy dolog, de ahhoz, hogy egy erre igény legyen, már egy igen nagyfokú tudatosság szükséges. Először odáig kéne eljutni, hogy egyáltalán bármilyen szintű társadalmi felelősségvállalás legyen és erre lennének is ötleteim egy hasonló platform formájában (aminek része persze az is amit fent leírsz, csak nem ez a fókusz). Szóval mindenképpen benne vagyok.
 • Kiszamolo
  Hunor, a társadalom megszólításának első lépcsője egy átlátható és megérthető tálalása az alapítványoknak.

  Kellene egy blog rész is, ahol olyan írások lennének, amik a társadalom gondolkodását befolyásolnák.

 • Csaba
  Re: Hegyes Ferenc

  Kedves Ferenc!

  Mint ahogy Ön is írja: tölt_het_nek fel.

  Akkor nézzünk egy példát:

  Kutya Mentsvár Alapítvány

  A bíróságnak nem küldte el a legutolsó két
  év beszámolóját, ugyanakkor több
  önkormányzattal áll szerződésben.

  A honlapján sincs fent, mint ahogy a hivatalos
  adatok sem.

  És az Önök honlapján is megtalálható.

  Számomra ez a szervezet nem elég hiteles.

  A korábbi hozzászólásomban leírtam, hogy
  – szerintem – hogyan biztosítható az átláthatóság.

  Ezen a szűrőn – valószínűleg – a civil szervezetek
  kevesebb mint a fele menne át.

 • Lazybones
  Jó kezdeményezés, én is segítek, ha tudok. Most éppen külföldön élek, és a programozáshoz sem értek, de ha lesz valami gép előtt végezhető meló (pl. adatbevitel, emailekre válasz, blogírás-moderálás, stb.), azt szívesen csinálom heti néhány óra erejéig.
 • Patyi Csaba
  Kedves Miklós.

  Nem tudom, hogy mennyire kezdted el a tényleges “munkát” ezzel az ötlettel kapcsolatban. Én legelső sorban ezzel a kezdő lökéssel szeretnék hozzájárulni a dologhoz:
  docs.google.com/spreadsheets/d/1vbhmCkC6c_CBZiXh6p00arcUtVoIU3nizhCvRZwZQog/edit?usp=sharing

  Aztán ez nyugodtan lecserélhető bármi másra (vagy átvállalhatjá más is), esetleg olyan aki komolyabb projekt vezetői tapasztalatokkal rendelkezik, és ennél értelmesebb formát is ki tud ennek találni…

  Remélem lesz ebből tényleg valami használható. 🙂

 • Csaba
  Üdv!

  Kedves Miklós. Eddig rajtam kívül még egy ember jelentkezett ebbe a doksiba ( tinyurl.com/qxsy4wv –> aki kíváncsi rá tessék ezt a linket bemásolni a böngészőbe).

  Esetleg te vagy valaki más elkezdte máshol gyűjteni az önkénteseket? Mert akkor ezt megszüntetem. Ellenkező esetben ha még más nem kezdte el a szervezést akkor tényleg haladhatnánk ez mentén is kezdetben. Máskülönben attól tartok ez az ötlet elhal ha nem kezdjük el most.

  Szóval akinek ideje / kedve / ereje engedi az kérem íratkozzon fel.

 • aldum
  Bejelentkeztem a google docba, +1
 • martoni
  Sziasztok!

  Nagyon jónak tartom a kezdeményezést, de félek – az itteni kommunikációt látva-, kissé lohadt a lelkesedés. Ha folyna, vagy előkészítés alatt állna ezzel kapcsolatban valamilyen munka, szívesen bekapcsolódnék, megismerném a részleteket.

  Talán több területen is segíthetnék.

 • Csaba1
  A birosag.hu oldalon már nem lehet település szerint lekérdezni a civil szervezeteket.
  A korábban javasolt listám ezért nem készíthető el.