A NOK-ról még egyszer

Még meg sem szavazták a legújabb “Panem et circenses” törvényjavaslatot a NOK-ról, már több kérdés felmerült vele kapcsolatban. (Ezt írtam róla tegnap.)

Kicsit bővebben, mi is akar lenni ez az egész.

Update: itt van ennek a cikknek a folytatása.

Ez nem más, mint az eddigi fogyasztói csoportok felmelegítése, amit 2012-ben egyszerűen betiltottak. Erről már itt írtam, hogyan is működnek.

A dolog lényege, hogy létrehoznak egy csoportot mondjuk 120 vagy 300 fővel, előre meghatározott 10 vagy 15 év futamidőre, ennek a csoportnak a közös kasszájába havonta egy fix összeget fizetsz be, majd ha már összejött a vételár 20%-a, akkor először licitet tartanak, ki tol be több pénzt a havi befizetésen kívül. Ha valaki vállalja, hogy mondjuk előre befizet még 15%-ot és senki nem ígér ennél többet, ő lesz a szerencsés, aki vehet lakást a mások pénzén.

Ha ketten vagy hárman is ígérnek ugyanennyit, akkor közöttük kisorsolják, ki kapja meg a lakást a mások pénzén.

A futamidő alatt mindenki megkapja a lakását, de akinek sok pénze van, az előre, akinek kevés, az az utolsók között.

Aki eleve azért szállt be, hogy mások pénzéből kamatmentesen vegyen lakást, az hamar meg is kapja azt.

Aki pedig nem tud felmutatni további önerőt, az pedig kamatmentesen finanszírozza mások lakásvásárlását.

Ugyanis a rendszerben nincsen kamat. Nem is fizetsz, de nem is kapsz kamatot. (Bár elvileg a tagok pénzéből a felhasználásig állampapírt kell venni, aminek a kamata a csoportot illeti, de mivel a felhasználás folyamatos, a nyertesek vesznek lakást a többiek pénzéből, ezért ez elhanyagolható valódi kamatot jelent majd.)

Ha 10 évig kamatmentesen csak befelé tolod a pénzt, egy prémium állampapír átlag 4,5%-os kamatával és havi 90 ezer forint befizetésével lemondasz 2,8 millió forint kamatról.

Ezért cserébe kapsz 3 millió forint állami támogatást mínusz amit a csoport üzemeltetője felszámol költségeket. Eddig ez évi 2-3%-volt, az újabb 1,5 millió forint bukta és jó eséllyel lesz belépési díj is (ahogy a lakástakaréknál is van), ebből fizetik az ügynököket, akik a beetetős előadásokat fogják tartani, mint 2012 előtt a fogyasztói csoportoknál.

A licitálás miatt máris látszik, hogy rengeteg ember fog beugrani minden csoportba, akinek van elég pénze vásárolni és csak azért lép be, hogy a kisemberek pénzéből lakást vehessen.

Amint látod, az állami támogatás jó esetben arra elég, hogy a kiesett kamatot pótolja, ha te csak a vége felé fogsz lakáshoz jutni.

Mivel csak új lakást vehetsz belőle és a licit és sorsolás miatt akkor sem tudod, hogy mikor, nagyon meg van kötve a kezed.

Hirtelen kiderül, hogy te nyertél, szaladjál vegyél gyorsan egy lakást hat és fél év múlva, amilyet éppen árulnak a piacon és amennyiért éppen adják és amilyen helyszínen éppen venni lehet.

Vajon hányan élnek olyan élethelyzetben, akiknek lakhatás kell, hogy mindegy mikor és hol és milyen lakás, csak valamikor a következő 15 évben legyen akármilyen lakásom?

Ennyi állami támogatás mellett mennyibe fog kerülni egy új lakás 3-5-11 év múlva? Nem vennél majd inkább egy használtat 15 millióval olcsóbban? Nos, a NOK-kal majd nem tudsz választani.

Ez is azt mutatja, maximum a spekulánsoknak jó ez a megoldás, akik állami támogatás mellett befektetési célből akarnak lakást venni.

Mi van, ha két év múlva rájössz, hogy ez hülyeség volt és ki akarsz szállni?

Újabb csapda: a pénzedet nem kapod vissza, csak ha már felbomlott a csoport 10-15 év múlva. Addig vonják az éves költségeket és kamat nélkül használják a pénzed.

Mennyi volt az infláció az elmúlt 20 évben? Ha visszatér újra a 3-4% feletti infláció és/vagy az 5-6-8%-os banki kamat, nagyon rossz üzlet lesz egy ilyen 10-15 éves konstrukcióban üldögélni. (Kivéve persze, ha te már az elején lakáshoz jutottál.)

Még elmerenghetnénk azon, miért került bele a törvénybe az ezer lakás értékesítése, amikor itt csak kőkemény szervezés van, de nyilván csak azért, mert azt szeretnék, hogy valaki járjon jól a lehetőséggel.

Ez pedig nem az adófizetők széles tömege lesz. Ha a lakástakarékok támogatására évi 50 milliárdot dobunk ki, akkor a NOK négyszer akkora támogatása mennyibe fog kerülni egy-két év múlva?

Eddig mondhattuk, hogy sebaj, az új lakás áfáján bejön a támogatás nagy része, csak azt éppen most vittük le 5%-ra.

Röviden ennyit érdemes tudni a NOK-ról. Illetve egyelőre ennyit lehet tudni.

Share

76 hozzászólás

 • janos82
  :

  Igen, kevesebbet er, de akkor mi van? Eleve csak ugy nyerhetsz lakast, ha a 20%ot mar befizetted. Azt meg nem hiszem, hogy 40%al kevesebbet erne egy ujszeru az ujhoz kepest ( ez azt jelentene, hogy alig tobb mint a felet eri, amit nem tartok valoszinunek ), de szerintem eleve inkabb 30-50 % onerovel vennek az emberek a lakasokat. Foleg akkor, ha a csoport legalab 30%a sok penzt tesz be az elejen.

  :

  De akkor hogyan mukodik az allami tamogatas? Ha en a legelejen beteszek 5 milliot ( szerintem ez kb a minimum amivel erdemes lehet elkezdeni ), akkor arra 5 ev alatt adjak oda a 1.5 milla tamogatast? Mertha ezt nem fogadjak el, akkor lehetnek gondok….

 • headset

  “Piramis, ha mondom.
  mandiner.hu/cikk/20160317_juszt_laszlo_r_i_a_d_o”

  Nem piramis. Akkor sem, ha Juszt László mondja.

  A piramis szélhámosságban az egyre több új belépő fizeti a korábban érkezettek járandóságait. Erre utal a név, a piramis szélesedő alakja. Ha elfogynak az emberek, akik hajlandók belépni, a konstrukció nem tud a bentlevőknek fizetni és összeomlik.

  Itt a tagok egy része jól jár a többiek rovására, de nem kellenek új tagok a megigért kifizetésekhez.
  Sok baj van a törvénnyel, de nem piramisjáték. Ezt egy ilyen gazdasági fórumon kár lenne állítani.

 • Géza
  Szerintetek az működik, hogy létrehozunk egy tuti csoportot. Mondjuk egy 10 éveset, csupa jól szituált, fizetőképes emberrel. Mindenki egyből beteszi a 10 milla önrészt (tehát 100% előleget befizet), és kéri azt az állami támogatással megnövelve, azaz a 13-at? Az állami támogatás ugye akkor jár, amikor az illető felveszi a pénzét. (Gondolom, aki 10 éves szerződést kötött, az10 évre blokkolva van, hogy nem indíthat újabb kört.) A csoport meg is szűnik, ha mindenki megkapta a pénzét, tehát a továbbiakban nincs is rizikó, hogy csődbe megy, egyesek nem fizetnek…

  De ha nem is deklaráltan ilyen csoport szerveződik. Ha én betettem a 100%-ot, akkor biztos az élre ugrok, és kapom a pénzt. És akkor ugye jelzálogot se jegyeznek be, hiszen én mindent kifizettem??

  Szerintetek ez működik, vagy valamit rosszul látok?

 • Géza
  piramisak nem piramis a fogyasztói csoport. Az, hogy a gyakorlatban eddig több cég átverésre használta, merthogy a hirdetéseiben úgy tűnhetett, mintha hitelt adna, az igaz. Tehát átverés volt, hasonlóan a piramisjátékokhoz.

  Amúgy én amikor először hallottam a fogyasztói csoportról egy kollégámtól, aki fontolgatta, ő teljesen tisztában volt a mibenlétével, hogy lehet pénzhez jutni sorsolással, meg licittel, és licit stratégiákat elemzett éppen.

 • István

  Nem, nem. Pont az a baj,ami is mutat ironikusan.A sok hülyébe sulykolva lesz ez az egész nemzeti giccsel leöntve (“ez magyar,ellentétben a nemzetközi bankokkal bla-bla”) Már hallottam az első kommunikációs kirohanást a LTP-ak ellen,mely szerint nem építenek belőle elég lakást,mert az emberek csak felújításra költik.Majd szép lassan elkezdik megfojtani a LTP-akat,hogy meg se érje odavinni a pénzed,ahogy tették a MANYUP-pal is.
 • Zabalint

  Nem piramis, hanem egy másik sok sebből vérző modell, amit nem véletlenül tiltottak be korábban. Nem, nem az a probléma, hogy csalók telepedtek erre a területre, az már következménye a működésképtelenségnek.
 • Tzsuzsa
  OK, értem a levezetésed, el is fogadom, de szerinted mekkora felháborodás lesz azon tagok részéről, akik esetleg évekig rendesen fizettek?
  “2. Ha az összes olyan tag szünteti meg a fizetést, aki nem kapott lakást, akkor a futamidő végéig nem lesz több sorsolás”.
  Az addig befizetett részleteket folyamatosan csökkenti majd a vásárlói csoport működési költsége, miközben a pénz be van betonozva, OBA garancia meg nincs rá… Igazán szép kombó, nagyon vonzó számomra, alig várom, hogy beszállhassak.
 • jancsika
  azért azt se felejtsük el, hogy ma egy lakást xért lehet megvenni, de holnap pl 5 évvel később az már n xbe fog kerülni.

  és persze azt se hogy nincsen 2 egyforma lakás…

  Ezért én n isértem ezt az egészet mert sztem elő fog fordul i hogy aki a végére marad az a büdös életbe nem fog lakást kapni még ha mindenki végig rendesen is fizet.

 • headset
  @Géza
  “2016-03-18 at 18:09
  Szerintetek az működik, hogy létrehozunk egy tuti csoportot…”

  A törvény szerint nem. Csoportot csak szervező hozhat létre és csak a megbízható szervező által létrehozott csoport kap támogatást. Szóval csak jelentkezni lehet egy meghirdetett csoportba. Nem lehet kizárni, hogy más is bekerüljön.

  “Mindenki egyből beteszi a 10 milla önrészt (tehát 100% előleget befizet), és kéri azt az állami támogatással megnövelve, azaz a 13-at?”
  “…tagot az általa az adott megtakarítási évben teljesített befizetéséhez igazodó mértékben állami támogatás illeti meg…”. Itt 9 évig 0 Ft a befizetés.
  “Az állami támogatás mértéke a tagot terhelő befizetési kötelezettség 30 százaléka, de legfeljebb havi huszonötezer forint.”
  Tehát, aki egyből beteszi a pénzt, 300 ezret kaphat.
  Persze nálunk mindent lehet: a végrehajtási rendelet kimondhatja, hogy mégis 3 milló jár.

 • Géza
  az elsőt természetesen úgy értettem, hogy a megbízható szervező hoz létre egy ilyen csoportot. Esetleg előre igazolást kérve, hogy rendelkezésére áll az összeg, tehát tényleg az egész csoport messze idő előtt fizetne ki mindenkit.

  A második pont nem ilyen egyértelmű. Az általad idézett 33. § (1) pont mellé nézd meg az (5) pontot is: “A jogosultságot szerzett és állami támogatásra jogosult tag esetében a megvásárolni kívánt ingatlan vételárához a tagot megillető, a tagsági jogviszony teljes időtartamára eső állami támogatás összegét egyösszegben a központi költségvetés az adás-vételi szerződés megkötésének időpontját követő 45 napon belül – a lakáscél megfelelő igazolása mellett – a közösség számára megfizeti.”

  Úgyhogy kicsit zavaros. Azt nemigen hiszem, hogy aki előre fizet, az egyben lemondana az állami támogatás jelentős részéről. De majd jön a kormányrendelet a részletekkel

 • headset

  Az első ponttal kapcsolatban vannak kételyeim, hogy a “megbízható” szervező mennyire fog bárki másnak kedvezni, de ez az egész kérdés felesleges. Ha valaki egyből befizeti a teljes összeget, mindegy, hogy kik vannak még a csoportban. A 100%-os befizető nyerni fog a liciten és egyből lakást vehet a pénzéből.

  Az (5) pontot természetesen olvastam. A kulcs a “tagot megillető” kitétel. Ez 0 Ft azokra az évekre, amikor nincs befizetése. Ezen nem segít a “tagsági jogviszony teljes időtartamára eső” szöveg sem, mert a maradék 9 évre a tag meg fogja kapni a neki járó 0 Ft-ot. Szerintem ebben a törvény világos, nem zavaros, de ettől még lehet, hogy más lesz a VR-ben.
  De sokat nem érdemes rugózni az egészen, mert itt úgysem a fifikás outsiderek fognak aratni.

 • janos82
  :

  Azon en is filozok, hogy mekkora osszeget kell az elejen betolni ahoz, hogy biztos ne jarj rosszul. Az persze egy jo kerdes, hogy mi lesz az allami tamogatassal igy, ha valaki tobb evet fizet be elore.

  Amugy ha 100%ot fizetsz be elso honapban, akkor valoszinuleg mindegy neked az, hogy milyen a csoport tobbi tagja.

 • Eltévelyedés
  Tegyük fel, hogy elfogadom az üzleti modellt és a sok milliómmal szeretek játszani.
  Azért lenne néhány kérdés:
  Mi lesz a csoport pénzével, ha a szervező tönkremegy? Az már mindeg, hogy csak papíron, vagy tényleg.
  És ha a szervező lenyúlja az egészet, a pénz valahol a Kajmán szigeteken csücsül, tettes meg sehol?
  Honnan tudom, hogy tiszta volt a sorsolás és nem a haver kapta a kamatmentes lóvét?
  Mi van, ha az első pár nyertes haver megvette a lakását, a csoport “csődbe” megy, így senki nem fizet be többet a csoportba?
  Ki az, aki ezekután beszáll? Sajnos, sokan… Pont tegnap akartam eladni a két éves telefonomat, és egy nullát véletlenül lehagytam a hirdetésből. Egy óra alatt kb 20-an akarták megvenni, és fel sem merült bennük, hogy itt valami nem stimmel? Teljesen komolyan hitték, hogy a piaci ár tizedéért megvehetik a telefont, a szerencse most rájuk mosolygott!
 • antenna
  100% befizetésnek nincs értelme. Levonnak működési költséget költséget, belépési díjat, cserébe kapsz az államtól max. 300 ezret és egy rakat adminisztrációt jelzáloggal. Akkor sokkal egyszerűbb egyből megvenni az ingatlant abból a pénzből.
 • janos82
  :

  amkor nyersz, akkor megkapod a teljes idoszakra juto tamogatast. Vagyis a 10 millas esetben mind a 3 milliot. Ennyiert se eri meg az a plusz adminisztracio?

  :

  Ezert van az, hogy en csak az alltalam megbizhatonak tekintett szervezo eseten lepnek be. Aki eleg nagy ahoz, hogy ne lepjen le a penzemmel. Ha egy kulfoldi nagybank, vagy az OTP beallna egy ilyen szervezodes moge, az mar megfelelo biztositek lenne nekem.

 • Kiszamolo
  János, a törvényt egy ember részére írták. Az OTP nem fog belépni….
 • Géza
  Ha tényleg úgy van, hogy az előlegre nem kapom meg az állami támogatást (illetve ha évekhez van kötve a támogatás, akkor talán arra a pénzre még megkapom, ami az adott évben amúgy is esedékes lett volna), akkor az előleggel jócskán lemondok az állami támogatásról.

  Tegyük fel kitalálom, hogy 13 milliós ingatlant akarok venni (ezt ugye meg is kell mondanom előre). Befizetek 10 évig évi 1-1 milliót, és kapok összesen 3 milla támogatást. De ha a felét előlegbe be akarom nyomni valamikor (mondjuk 1 év után), akkor viszont csak 1,5 milla támogatást kapok, tehát összesen 11,5 millióm lesz a lakásra. Ha ez így van, akkor nem nagyon éri meg.

  Vagy tényleg várni a sorsolásra/olyan csoportot választani, ahol csak sorsolás van. Aztán venni, amikor megkapom… De akkor a támogatást az egészre megkapom.

 • janos82
  :

  Ha hamarabb kapod meg, a lakast, akkor kapsz egy kis ingyenhitelt is. Ami matt megerheti az eloleg. Nem tudom, majd ha mar reszletesen meg lesz a szabalyozas ,akkor kell leulni es kiszamolni, hogy hogyan jarsz a legjobban.

  Mondjuk ha nem kapod meg a tamogatast minden befizetesre, akkor tobb mint 10 milliot kell befizetned, vagy valaki nem jut ingatlanhoz…

 • antenna
  És azt honnan tudod, hogy 1-2 hónap után is megkapja a teljes összegre az összes támogatást a játékos? Ez esetben nyilván megéri az adminisztrációt, persze. De eddig arról volt szó, hogy az évente befizetett zsé után jár támogatás, max 300ezer.
 • Katell
  Hat, en ugy ertelmeztem ezt az egeszet (de persze konkretumokat meg nem tudunk), hogy nem TE valasztod magadnak az ingatlant, hanem a csoport vesz egyet es arra licitalhatsz. Nem donthetsz sem az elhelyezkedeseben, sem az araban.
  A 90es evekben is igy csinaltak (szuleim belemasztak #nocomment) , hogy vettek egy darab lakast, odahivtak a befizetoket, es ott kisorsoltak egy nevet.
 • Janos82
  :

  Egyreszt kapsz egy kamatmentes hitelt, ezt ne feledd.

  Masreszt mashogy nem jon ki a matek. Ha valaki az elso evben befizeti a 10 evre esedekes osszeget ( o igy nem kap kamatmentes hitelt, de az elsok kozott kap lakast), akkor valoszinuleg tobbet mar nem kell fizetnie. Ami azt is jelenti, hogy a vegen hianyozni fog par millio. Igypedig az egesznek semmi ertelme nem lenne, mert paran akkor se jutnanak lakashoz, ha vegig tisztesegesen fizettek.

  Persze meg sok a nyitott kerdes, es ez csak feltetelezes. A reszleteket es az ertelmezest valoszinuleg csak par honap mulva fogjuk tudni.

 • antenna
  A kamatmentes hitel az, hogy mondjuk 5 év befizetései után hozzájutsz a kéglihez, a maradékot a közösség kipótolja, te pedig fizeted még 10-15 évig ugyanazt az összeget, amivel kezdted.
  Ha te befizetted a 10 évre esedékes összeget, akkor letudtad a kötelezettségedet. Nem hiányozhat semennyi, mert a részed a rendszerben van. És a hiánynak vagy nemhiánynak amúgy sincs köze ahhoz, hogy mennyi állami támogatást kapsz/kapnál.
  Ha valaki végig fizeti, akkor legrosszabb esetben a legvégén kapja meg a kéglit. Annyit nyert, hogy megkapja az állami támogatást. 10 millió befizetése esetén 10+állami támogatásért vehet ingatlant.
  Olyan határozottan írtad, hogy nyerés esetén megkapja a tag a 10 millára a 3-at, azt hittem, ismered az egész sztorit.
 • Janos82
  :

  parlament.hu/irom40/09660/09660.pdf


  (5) A jogosultságot szerzett és állami támogatásra jogosult tag esetében a megvásárolni kívánt
  ingatlan vételárához a tagot megillető, a tagsági jogviszony teljes időtartamára eső állami támogatás
  összegét egyösszegben a központi költségvetés az adás-vételi szerződés megkötésének időpontját
  követő 45 napon belül – a lakáscél megfelelő igazolása mellett – a közösség számára megfizeti.

  Tehat a teljes tamogatast megkapja mar a legelejen.

 • Géza
  nem, erről semmiképpen sincs szó, hogy a szervező venné a lakást. Neked kell az elején megmondanod, hogy milyen értékű lakást szeretnél majdan. Azt Te választod aztán ki, csak a szervező utalja a vételárat.
 • Bódiszilva
  Mindeközben Virág elvtárs visszadobta a törvényt. Jó azért, hogy nem csak a klímaváltozással foglalkozik (k)Áder Jani.
 • Putty
  Ultra magas kockázat mindazoknak, akik nem a legelején válnak jogosulttá lakás megszerzésére a többi csoporttag pénzéből.

  Én kb. 20 éve beszálltam egy ilyen csoportba, és mázlistaként vásárolhattam egy Hi-Fi tornyot a legelején. Néhány hónap múlva az egész bedőlt, és engem köteleztek arra, hogy mutassam be az addigi törlesztéseket. Én tisztességgel fizettem határidőben mindig, de nekik erről fogalmuk sem volt. Mire bemutathattam volna az igazolásokat, már nem volt kinek.