Hitel helyett más megoldás, avagy a vásárlói csoportokról

Régóta gondolkodtam, hogy írni kellene erről a témáról, most kérdést is kaptam erről, ezért végre nem halogatom tovább.

Az újságokban rendszeresen lehet látni ezekhez hasonló hirdetéseket:

Szokták még úgy is hirdetni ezeket a lehetőségeket, hogy BAR-listásoknak és nyugdíjasoknak is, jövedelemigazolás nélkül. (Bár mostanában erről leszoktak, talán a Fogyasztóvédelem a nyakukra lépett.)

Ha a számokat összeadom, azt kapom, hogy például 1.000.000 Ft-os hitelt kapok és kamatmentesen tudom törleszteni 15 vagy 30 évig. Na jó, ott az apróbetűben, hogy szerény 2,1-3,92% kezelési költséget, vagy megbízási díjat csak felszámolnak minden évben, de ez elenyésző a banki kamatokhoz képest.

Mielőtt továbblépünk, én egy pillanatra elmerengenék azon, hogy a hirdetésekben se egy cégnév, se egy cím, se egy weboldal, se egy iroda, se egy vezetékes telefon nincs feltüntetve. Ilyen cégre én még a döglött macskám temetését sem bíznám, nemhogy a pénzügyeimet 30 évre.

Ha ezen az apróságon túltesszük magunkat, akkor jusson eszünkbe, amit már évek óta mondok: ha egy ajánlat túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, akkor nem is az.

Ugyanis ezek a cégek bár azt sugallják, hogy hitelt adnak a hozzájuk fordulóknak, valójában semmi ilyenről nincs szó.

Ezek a cégek úgynevezett fogyasztói csoportokat szerveznek, amik előtakarékosságot adnak és nem hitelt.

Belépve egy ilyen csoportba, évekig csak gyűjtjük a pénzünket, amire kamatot nem kapunk, sőt még mi fizetünk évi 3-4%-ot a cégeknek.

Minden hónapban a csoportból vagy kisorsolnak egy szerencsés “nyertest”, aki idő előtt megkapja az általa igényelt pénzt a csoport által összegyűjtött pénzből, vagy ha nem sorsolnak, akkor aki a legnagyobb havi törlesztést ígéri, az vihet el az addig összegyűjtött összeget.

Tehát az egyik szerencsés (vagy többet fizetni képes) már az első hónapban megkaphatja a hőn áhított pénzt, amit aztán törleszt, a másiknak pedig 30 évet kell rá várni és addig kamatmentesen, sőt 4% költség levonása mellett szív.

Ha valaki kilép a rendszerből, mert rájön, hogy ez neki nem megoldás, akkor vele csak a futamidő (5-10-20-30 év) végén kell elszámolni, a költségeket vonva és kamatokat nem fizetve valószínűleg egy marék gombot fog visszakapni a befizetéseiből.

Nem kell matektanárnak lennünk, hogy ráérezzünk, az átlagos esély alapján a futamidő közepe táján, vagyis 8-15 év múlva jutunk mi sorra.

Tehát ha előtakarékoskodni akarsz, ezer másik lehetőséged van, ahol te kapsz kamatot és nem neked kell még fizetni is. Ha a szerencsédet akarod megkísérteni  a kaszinókban gyorsabban lemegy a meccs.

Ha viszont hitel kell, itt nem fogsz kapni, ezért jól gondold meg, mibe vágsz bele.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, február 7-én indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

 

Share

21 hozzászólás

 • steckler
  A 90 években működött a portugál érdekeltségű Poligrupo, ugyanezekkel a csalásos, pénz sorsolásos módszerekkel. Ők szerencsére beszüntették a tevékenységüket, gondolom több ezer károsultja lehetett, mert régen a Poligruponak még országos hálózata volt.
  Gondolom sok egykori poligrupos ügynök kitanulta a szakma fortélyait és csinálják tovább a csalást. Sajnos sok a naiv ember egyszerű ember, és a nyugdíjasokat könnyű megtéveszteni, ezt a piaci rést használják ki ezek a csalók.
  Kíváncsi lennék, hogy hány károsult lehet az elmúlt 20 évben az ilyen sorsolás alapon működő csalásoknak?
  Én úgy tudom, hogy a Poligrupo se fizette ki a futamidő végén a befizetett összegeket. A Poligrupot mindössze potom 10 millió bírság fizetésére kötelezte a Gazdasági Versenyhivatal 2006-ban. http://www.jogiforum.hu/hirek/14192
  A következtetésem az, hogy PSZÁF se figyel elég alaposan az ezekhez hasonló fogyasztói pénzügyi csoportokra. Normális országban hitel hirdetést, felhívást cím és cégnév nélkül nem is engednek megjelentetni. Igaz itthon is a szuperinfo, expressz szintű ingyenes újságokban jelennek meg.
 • Bence
  Nettó átverés.

  “Nem kell matektanárnak lennünk, hogy ráérezzünk, az átlagos esély alapján a futamidő közepe táján, vagyis 8-15 év múlva jutunk mi sorra.”

  Azért ez hátborzongató.

 • barna
  Tettél bejelentést valahol?
 • Kiszamolo
  Miről? Hogy az emberek annyira buták, hogy elhiszik, hogy minden igazolás és jövedelem nélkül kapnak kamatmentesen akár 20 milliót 30 évre?!

  Ezek a csoportok hitelt nem adnak és betétet nem gyűjtenek, csak megszervezik a csoportokat. A PSZÁF sem tud velük mit csinálni.

  A hirdetésben sehol nincs benne, hogy hitel lenne, csak az emberek akarják azt hinni.

  Régebben nagyon hitelnek akartak látszani, ezek már sokkal szelidebb szövegek.

 • tgwh
  Hát ez elég furcsa. HA hitelt ígér, akkor hitelt kellene adnia. A hitel úgy tudom nem 8 év múlva jön. Részletek, persze. Egy normálisan megírt törvénnyel ki lehetne őket iktatni, ha akarnák…
  Én eddig úgy voltam vele, mint a bejövő ,,ön nyert” e-mailekkel vagy levelekkel, ahol nem is játszottam, de nyertem, persze. Bele sem gondoltam, hogyan oldják meg a hitelt, mert nem is érdekelt, gondoltam verőlegényekkel.
  Ismét megemelem kalapom a mindent tudó kurmányunk és a pszáf előtt, persze ha nekem lenne 10 ezer forint adókedvezményem, amit nem vehettem volna igénybe, egyből jönne a fenyegetés, hogy te gonosz adócsalód mocsadék…
 • Janos
  ez is kb akkora bombauzlet mint egy barmilyen pilotajatek.
 • Kiszamolo
  Ez nem pilótajáték, csak éppen aki beleugrik, az gyorsan akar pénzt, aztán lehet, hogy 30 év múlva fog kapni.
 • dusmata
  Az a legnagyobb probléma, hogy ezek az álszent cégek pont azt használják ki, hogy a PSZÁF a PÉNZÜGYI szervezetek állami felügyelete, márpedig egy fogyasztói csoport szervezésével foglalkozó kft nem pénzügyi szervezet, tehát nekik nem kell ilyen jogosultsággal rendelkezni, ezzel viszont kiesik a PSZÁF látóköréből. A Fogyasztóvédelem is csak akkor kezdhet el velük foglalkozni, ha valaki feljelenti őket megtévesztés, szándékos károkozás miatt, de ma már annyira kifinomultak a módszereik, a hirdetéseik, hogy nem igazán lehet rajtuk fogást találni. Tudatosan olyan nevet választanak, amitől bank látszatát keltik, olyan helyeken működtetnek irodát, ahol a laikusok banknak képzelik őket. Amíg az emberek pénzügyi kultúrája ennyire a béka feneke alatt van, ezek a cégek még sokáig szedni fogják az áldozataikat.
 • Ervin
  Tőlem ugyanígy lop vmi TB nevű intézmény havonta a fizetésem 34%-nak megfelelő “nyugdíjjárulék nevű díjat”, amiért cserébe állítólag 105 éves koromban kapok majd havonta egy liter tejet.
 • Zabalint
  Az a jó az ilyen jellegű átverésekben, hogy amíg vannak emberek, akiket ilyennel át lehet verni, és a hatóságok is engedik, addig kevés az olyan csalás, amivel okosabb embereket is át lehetne verni, hiszen minek törje magát a csaló, ha tömegesen vannak hülyébb balekok is.
 • jurta
  Ráadásul meg sem kérdeztek, akarsz-e beszállni! 🙂
 • jurta
  Sosem tudtam, mik lehetnek ezek a hirdetések (mondjuk nem is érdekelt – ha valami BAR-listásoknak is elérhető, volt elképzelésem, miféle feltételeket kínálhat). Ledöbbentett a magyarázat. Még a piramisjátékokba is inkább megértem, ha beszáll valaki, mint EBBE.
 • Janos
  pedig egyszeru a magyarazat. Ha elhiszed, hogy ezen kivul nincs mas lehetoseged, akkor belemesz. Raadasul az emberek egy resze a hirdetesben szereplo “lehet” vagy “akar” szavakat a “garantalt” szora csereli fejben… Peldaul amikor internetszolgaltatoval kotsz szerzodest. Gondolnad, hogy az internetszolgaltatok nagyresze havi kb 5 perc internetezest garantal? Ezt ugy erik el, hogy beleirjak a szerzodesbe maximum 3 napig allhatnak le a szolgaltatassal… de 3 nap szunet utan ha visszater a net par percre, akkor megint leallhatnak.
 • bobi jub
  függetlenül attól, hogy a színvonalat ki milyennek ítéli, az expressz nem ingyenes.
 • bobi jub
  a megoldás az, hogy bele kell illeszteni az alkotmányba, hogy ilyet csak ….. ha nem illesztik bele, az egyértelmű jelzés, hogy nem akarják megoldani, szabad a gazda. no nem az akinek feleséget keresett a …..
 • Janos
  a hirdetesi ujsagok, illetve oldalak nem szoktak onkentesen szelektalni, csak akkor, ha erre torvenyi kotelezettseguk van. Nekik nem kell utanamenni, hogy egy hirdetes tisztesseges-e vagy sem. Ez elvileg a szabalyozok dolga lenne, hogy ez ne fordulhasson elo
 • csoko20
  Abból a 34%-ból 24%-ot már át is neveztek “szociális hozzájárulási adó”-nak. Igaz mondják, hogy ez voltaképpen nem is adó.
  De, ha 20 év múlva előveszik a papírokat, akkor csak az ADÓ szó lesz ott a mézes-mázas ígeretek helyett.
  Az egészségbiztosítási járulék is max. annyira jó, hogy egyáltalán beengedjenek a kórházba, hogy aztán majd tejeljek a dokiknak…..
 • noeb
  Én bejelentettem két helyen is, mert engem átvertek ezzel. A Pszáf elküldött a fogyasztóvédelemhez. de semmit nem tettek! Nem nagy összeg, de nekem az: befizettem 50 ezret, aztán 16500-első részletet, és azt már 1 év 3 hónapja várom vissza, mert már kértem, de eddig semmi! Látszik, hogyha a tulajdonosok jogi végzettek, és nagyon jó összeköttetésük van a hatóságokkal! Nekünk pedig kuss!
 • mtoma73
  Azért ez így nem igaz. A rendelkezésre állás (97-98 %) is benne van a szerződésben csak el kellene olvasni. Azért az nem havi 5 perc.
  Ez az amikor kiragadunk egy részletet és azzal bizonygatjuk az igazunkat.
 • dömdödöm
  Az emberi hiszékenységre és/vagy pénzéhségére garantáltan mindig lehet számítani.
 • Homeropata
  Eléggé régi ez a bejegyzés, de egy érdekes hír jelent meg ezzel kapcsolatban: origo.hu/gazdasag/20130917-vegleg-betiltanak-a-fogyasztoi-csoportokat.html