Hitel helyett más megoldás, avagy a vásárlói csoportokról

2013-02-02
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Régóta gondolkodtam, hogy írni kellene erről a témáról, most kérdést is kaptam erről, ezért végre nem halogatom tovább.

Az újságokban rendszeresen lehet látni ezekhez hasonló hirdetéseket:

Szokták még úgy is hirdetni ezeket a lehetőségeket, hogy BAR-listásoknak és nyugdíjasoknak is, jövedelemigazolás nélkül. (Bár mostanában erről leszoktak, talán a Fogyasztóvédelem a nyakukra lépett.)

Ha a számokat összeadom, azt kapom, hogy például 1.000.000 Ft-os hitelt kapok és kamatmentesen tudom törleszteni 15 vagy 30 évig. Na jó, ott az apróbetűben, hogy szerény 2,1-3,92% kezelési költséget, vagy megbízási díjat csak felszámolnak minden évben, de ez elenyésző a banki kamatokhoz képest.

Mielőtt továbblépünk, én egy pillanatra elmerengenék azon, hogy a hirdetésekben se egy cégnév, se egy cím, se egy weboldal, se egy iroda, se egy vezetékes telefon nincs feltüntetve. Ilyen cégre én még a döglött macskám temetését sem bíznám, nemhogy a pénzügyeimet 30 évre.

Ha ezen az apróságon túltesszük magunkat, akkor jusson eszünkbe, amit már évek óta mondok: ha egy ajánlat túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, akkor nem is az.

Ugyanis ezek a cégek bár azt sugallják, hogy hitelt adnak a hozzájuk fordulóknak, valójában semmi ilyenről nincs szó.

Ezek a cégek úgynevezett fogyasztói csoportokat szerveznek, amik előtakarékosságot adnak és nem hitelt.

Belépve egy ilyen csoportba, évekig csak gyűjtjük a pénzünket, amire kamatot nem kapunk, sőt még mi fizetünk évi 3-4%-ot a cégeknek.

Minden hónapban a csoportból vagy kisorsolnak egy szerencsés "nyertest", aki idő előtt megkapja az általa igényelt pénzt a csoport által összegyűjtött pénzből, vagy ha nem sorsolnak, akkor aki a legnagyobb havi törlesztést ígéri, az vihet el az addig összegyűjtött összeget.

Tehát az egyik szerencsés (vagy többet fizetni képes) már az első hónapban megkaphatja a hőn áhított pénzt, amit aztán törleszt, a másiknak pedig 30 évet kell rá várni és addig kamatmentesen, sőt 4% költség levonása mellett szív.

Ha valaki kilép a rendszerből, mert rájön, hogy ez neki nem megoldás, akkor vele csak a futamidő (5-10-20-30 év) végén kell elszámolni, a költségeket vonva és kamatokat nem fizetve valószínűleg egy marék gombot fog visszakapni a befizetéseiből.

Nem kell matektanárnak lennünk, hogy ráérezzünk, az átlagos esély alapján a futamidő közepe táján, vagyis 8-15 év múlva jutunk mi sorra.

Tehát ha előtakarékoskodni akarsz, ezer másik lehetőséged van, ahol te kapsz kamatot és nem neked kell még fizetni is. Ha a szerencsédet akarod megkísérteni  a kaszinókban gyorsabban lemegy a meccs.

Ha viszont hitel kell, itt nem fogsz kapni, ezért jól gondold meg, mibe vágsz bele.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, február 7-én indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

 

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram