A változás a lényeg

Múlt héten megjelent egy magyar felmérés, miszerint az átlagos magyar háztartásban a váratlan kiadásokra 476 ezer forint félretett pénzre lenne szükség, de csak a háztartások 35%-a mondta azt, hogy rendelkezik is ennyi tartalékkal.

Mivel a 476 ezer forint körülbelül egy kétfős háztartás havi nettó átlagbére, ezért azt mondhatjuk, hogy a háztartások harmada rendelkezik egy hónapra elegendő tartalékkal. Még ez is nagyon messze van az ideális minimumtól, a hathavi megélhetésre elegendő vésztartaléktól.

Nagyon sokszor erre a pénzügyi problémára a megoldás nem a még több kereset, hanem az új pénzügyi szokások kialakítása. Sokan esnek abba a hibába, ha nem jönnek ki a bevételeikből, még keményebben kezdenek el dolgozni, viszont ahogy nő a fizetésük, nő a költésük is, így megint csak nem lesz elég a bevétel. Ezért még keményebben dolgoznak.

Ezért segítség sokaknak, ha inkább a pénzügyi szokásaikat változtatják meg.

S változást a kis dolgokkal érdemes kezdeni, mert egy túl radikális változás már az elején elveszi az emberek kedvét a kezdéstől vagy a folytatástól.

Sokan csak gúnyosan nevetnek, mit számít, ha nem iszok meg két kávét munka közben a szomszédos kávézóban, azzal semmivel nem leszek előrébb.

Ők azok, akik nem értik, hogy nem az ezzel megtakarított pénz a lényeg, bár megjegyzem, az sem elhanyagolható. (Látom nálunk reggelente az irodistákat a Starbucks-ban tömött sorokban, majd ebédidőben ugyanezen embereket az éttermi részen s utána újra a kávézóban. Nem tudom, mennyit keresnek, de hogy a fizetésük jelentős részét sokan elköltik munkaidőben, az biztos.)

Nem az a lényeg, mennyit spórolsz meg azzal, hogy nem a munkahelyeden kávézol reggelente. Hanem az, hogy elhatároztad, hogy változni és változtatni fogsz és az első lépést megteszed.

Először a reggeli kávézást pótolod egy olcsóbb megoldással, majd a reggeli szendvicsezést váltod ki azzal, hogy korábban kelsz és otthon reggelizel.

A probléma gyökere

Amikor látod, hogy már meg tudtál spórolni néhány tízezer forintot havonta, egyből meg fog jönni a kedved a komolyabb változtatásokhoz is, legyen szó a bevételi vagy a kiadási oldalról.

Mert a budai házat tényleg nem a kávézásból megtakarított pénzből fogod megvenni. Hanem azért, mert elindultál valahol és kézbe vetted a pénzügyeidet és a kiadások után a bevételi oldalon is elkezdtél tudatosan előre menni.

Ezért ne becsüld le a kicsiny kezdetet. Mert a maratonra sem úgy készülsz fel, hogy első nekifutásra lefutsz egy laza negyven kilométert. Hanem az elhatározással kezded és az első kilométer nyögvenyelős lefutásával.

Akármilyen kicsiben is, de kezdd el még ma a változást és akkor nem leszel azon honfitársaink között, akinek még egyhavi bérének megfelelő tartalék is a lehetetlen küldetés kategóriájába esik.

Havonta csak egy keveset tegyél el

Share

172 hozzászólás

 • Danhadnagy
  ezt az otthon főzős dolgot sosem értettem. nem igazán spórolsz (bevásárlás, főzés), max ha több napig eszed ugyanazt. kollégáim állnak sorban a mikrónál, aztán ücsörögnek a levegőtlen konyhában vagy behozzák a töltött káposztát az irodába és az indexet tekergetve tömik a bendőt. számomra fontos,h frisset egyek és minden nap mást, olyat amit otthon amúgy sem tudok elkészíteni
 • Edesoft
  Szerintem kis pénzt lehet megspórolni a nagy pénzt azt meg kell keresni.
 • Kesztyűs
  Kiszamolo
  2019-05-15 at 12:47

  A “ha nem dohányoznál már vehettél volna egy Ferrarit” érvelést írtad le. Ahhoz, hogy rögzüljön, hogy ezt a pénzt megspóroltam, el kellene tenni. Aki nem eszi meg a büfés szendvicset, issza a Starbucks kávéját, az csak akkor veszi észre, hogy ezt megtartotta, ha a “hirtelen, ismeretlen okból” felszabaduló pénzét nem költi el gyorsan egy új ruhára. Amikor lakótársam örülhetett volna annak, hogy ebben a hónapban (tavaly június) nem kell közös költséget fizetnie, mert úgy jött ki a szám, akkor abból a pénzből máris elment koncertre, tehát spórolásról itt sem beszélhetünk.
  Tehát ha spórolunk havi 20 ezret a büfés szendvicsen, akkor ne egy 26. cipőt vegyünk a 25 pár mellé abból a pénzből, mert ez nekem jár, ajándék azért, hogy nem voltam falánk.

 • Kiszamolo
  Pili, vegyél. A gyerekek egész nyáron elvannak benne, ami priceless. Mi is építettünk volna (vagy vettünk volna eldobhatót), de a hülye hegyre nem lehet rakni, ráadásul ahol lenne helye, alatta fut a gáz és a víz, ezért sem lehet.

  Ha lenne hozzá helyem, már lenne.

  Egy drága eldobható medence 100-150 ezer forint. Ha csak két évet bír ki, már jó vagy.

  forum.index.hu/Article/showArticle?t=9097176&la=68406135

 • Kiszamolo
  Jóska Pista, nem tudom, mi abban a szánalmas, hogy tudom mit veszek és mennyiért frissen, mint a kétes minőségű túlárazott vackot a repülőn.

  A nyaralásra nem sajnálom a pénzt, ezekre a teljesen felesleges, ostoba költésekre igen. Mert csak ész kell hozzá, hogy tudjam, a gyerek éhes lesz estig, ezért van annyi intelligenciám, hogy időben veszek neki szendvicset, a reptéren, de még a drága zónán kívül.

  S nem olyat, ami már háromszor körberepülte a földet és azt sem tudom, miből van.

  A borravalót nem sajnálom például az egyiptomiaktól, szerintem többet adunk, mint nyolc másik család együtt. De a rohadt lehúzás a reptéren egy nyavalyás ásványvízért meg egy hamburgerért igenis frusztrál. És ez nem pénz kérdése.

  Szerintem ez csak ész kérdése, de felőlem azt csinálsz a pénzeddel is, amit akarsz.

 • lecso10
  Sokszor előkerül példaként és itt is említették páran, a KÁVÉT.

  Valaki elmagyarázná nekem, hogy a kávénak mi a szerepe az életében ami miatt egy életen át issza szinte mindenki? Oké, rá lehet szokni, meg finom, meg felébreszt meg ilyen hülyeségek amik pl a ciginél is megvannak (nyugtat).

  De mi szükség van rá? Naponta többször is. Ez brutál pénzmennyiség 10 éves távlatban. Felfoghatatlan tényleg. Egyenértékű azzal,mint amikor valaki autópályán tankol, vagy benzinkúton veszi meg az üccsit/nasit 3x áron.

  Bárkit kérdeztem, mekeg makog csak. A legértelmesebb válasz az volt, h reggel segít felébredni? Mondom mivan???!!! Ahhoz időben kellene lefeküdni.

  Sokáig azt hittem,h velem van a probléma, amikor azt láttam először, hogy emberek képesek egy hónapig is azért dolgozni, hogy szebb felnit vegyenek a kocsijukra, miközben napközben egy nyugodt, jó minőségű ebédet sem engedhetnek meg maguknak.

 • vgaborka

  Mi nem dolgozunk szigorú “munkaidőben”. A csapat munkakezdése nagyjából 2 órát szór, ill. van amikor egy nap csak 5 óra, van hogy napokig 8.5 – 9 óra. Sok helyen a szigorúan vett munkaidőt el lehet (kell) felejteni. Csináld a dolgod, ahogy “jól” esik (megy) neked. A többi beszélje meg a csapat. A főnök (inkább vezető) feladata pedig, hogy figyelje az embereit, és úgy vállalja be és ossza szét a feladatokat, hogy “jó legyen”.
 • MR X
  Re: péksütemény
  A reggeli, mint tudjuk élettani szempontól a legfontosabb étkezés…. x óra alvás után a szervezet ki van éhezve a tápanyagra (minőségi tápanyagra) az átlagemberé is nem beszélve azokról akik sportolnak (magamat is ideértve). A kakaóscsiga és az egyéb péksütemények feldolgozott rossz minőségű ételek, amiben semmi hasznos tápanyag sincs. A benne lévő cukrok miatt finom, de még a benne lévő szénhidrát is rossz minőségű. Ha Te minden nap így indítod a reggeled az azt jelenti, hogy minimum ebédig a szervezeted hasznos nutriensek nélkül dolgozik…. ez idővel komoly egészségügyi gondokat fog okozni. Elösszőr csak emésztési problémák, majd idővel beindul a buli… pajzsmirigy, cukorbetegség.. stb. Az az összeg, amit a reggeli minőségi kaján megspórolsz .. zsebpénz lesz ahhoz képest, amit majd az egészséged rendbetételére fogsz majd idővel költeni. Nem ezen kell spórolni!!
 • Dr.Lee
  A reptéri lehúzós árak ellenére hajnalban olyan sorok vannak a büfék előtt, mintha ingyen adnák a cuccot. Én még normál áron sem vagyok hajlandó annyit várni egy kávéra, nemhogy lehúzással. Ha nem kora reggeli géppel megyek, akkor már nyitva van a mastercard váró és bemegyek oda enni-inni. Ha késő este utazom, amikor már nem kell dolgozni utána, akkor ágyas pálinka, pezsgő, borozgatás alap….és jól alszok a gépen 🙂
 • jurta

  “Szinte látom magam előtt Kiszámolót, ahogyan az egyiptomi charteren”

  Érdekes, hogy – bár te próbálsz a gúnyolódással provokálni – téged ez valamiért zavar, már elképzelés formájában is.

  (Egyébként szerintem alap lenne, hogy ivóvizet mindenhova hordunk magunkkal, legalább tavasztól őszig, amikor több fogy. Ha csak egy kicsit is képesek vagyunk rendszerben gondolkodni.)

 • Nacionalista
  @lecso10: Mármint milyen indok kéne még a kávéfogyasztásra azon kívül, hogy finom? Jól értem akkor, hogy te csapvízen kívül soha semmilyen folyadékot nem iszol? Elvégre pazarlás lenne, semmi szükséged nincs más folyadékra.

  Nyilván ha valaki a havi fizetése 5-10%-t kávéra költi az gáz, de én speciel (kiszámoltam neked) a havi fizum 0,04%-t költöm kávéra, mert nagyon szeretem az ízét. Ez elfogadható válasz?

 • Tibor52
  Miklós!
  Az előadásaidban azt javasoltad, mindenkinek legyen legalább hathavi megélhetése félretéve.
  És ne adósodjunk el. Mert az eladósodás kamatterhet jelent. A kamat az, amiért én nem vagyok hajlandó dolgozni. A banknak.
  Nagyon sokat tanultam Tőled.

  Köszönet érte.

 • jurta
  Olyan is van, amikor a cikk alapmondandója épp nem igaz, szerintem. Gyakran minél több bizonytalan sikerű egymásra épülő lépés jött be korábban, annál nehezebb meglépni a következőt. Az egyre magasabb szinteken egyre több a veszítenivaló, és egyre kevesebb jó példát látunk magunk előtt.
 • Jóska Pista
  Kiszamolo 05-16 at 11:34

  Egyezzünk meg abban, neked attól lesz orgazmusod, ha 2 euróval olcsóbban veszel meg egy szendvicset, nekem meg attól ha a helyembe hozzák.
  Nyilván Egyiptomban sem a jó szíved miatt osztogatod a baksist, hanem mert jobb szolgáltatást kapsz.

 • Kiszamolo
  Tévedsz, azért adom, mert egy marék rizst keresnek, én meg nem sajnálom tőlük. Van, hogy a dobozba dobom, azt sem tudják, kitől van.
 • Kiszamolo
  jurta, ezt már megszoktam. A legnagyobb arccal ítélkezők szoktak a legnagyobb mimózák lenni. Ő bármit megenged magának, bárkit lenéz, leszól, kigúnyol, de ha hasonló hangnemben válaszolnak neki, vérig sértődik és nem érti, miért báncccsák őt itten és egyáltalán, miért beszélnek vele így, ő egy érző lélek.

  Nem kell az ilyenekkel foglalkozni.

 • Tibor52
  Én nem voltam Egyiptomban, de voltam Tunéziában.
  Sousse. Ez egy sok kilométeres főút tele szállodákkal. A főútról letérve egy utcácskát már láttad a nyomort, a szegénységet. Én nem baksist adtam, de amikor este a helybéli fiatal srácok jázmin-csokorral a kezükben kínálták a virágot (1 dínár=160.-Ft), simán vettem a feleségemnek. Lehet ezen kacagni, de ha láttátok volna a helybéli fiú mosolygós arcát, nos ilyen a kölcsönös megelégedés.
 • jami
  Kávé: 1. szeretem és nekem nem káros, sőt. Alapesetben 90-100 a vérnyomásom, kávékkal kerülök efelé.
  Mikor terhes voltam, leálltam a kávéval, a vérnyomás-mérések után erősen javasolták, hogy vmit találjak ki.
  Persze, felébredek. Csak szédülök és elégé álmos vagyok. Szedhetnék gyógyszert, de kösz, inkább a kávé.
 • Zabalint

  Teljesen elfogulatlanul mondom, mert utálom a kávé ízét, ezért nem is kávézok, a kávé egy élvezeti cikk, úgyhogy rossz a megközelítésed, ilyen alapon mindent, ami nem létszükségletünk, nem segíti elő a szakmai előrehaladásunkat, szaporodásunkat, feleslegesnek lehet mondani. Biztos vagyok benne, hogy te is fogyasztasz élvezeti cikkeket, vagy csinálsz olyan dolgokat, amik csak önmagukért vannak.
 • lecso10
  @Nacionalista:
  Szerintem ettől jóval többe kerül valaminek a függőjévé válni. Teljesen szét vagytok esve, amikor olyan helyzetbe kerültök, hogy nincs kávé egy napig pl. Mindig jókat nevetek az ilyeneken, öröm nézni ahogy kínlódtok valaminek a hiányától, amire semmi szükségetek. 🙂

  Kérdésedre válaszolva, de igen, szoktam inni, ha szomjas vagyok. Ez egy elemi szükséglete minden embernek. De a kávé nem. A költségekbe beleszámoltad azt is, hogy beszínezi a fogad, rongálja a fogad, büdös szájszagod lesz tőle, hosszabb távon bélműködési problémákat okoz, mert gyorsítja az anyagcserét (könnyíti azt), így könnyen előállhat az a helyzet a jövőben, hogy kávé nélkül még sz.rni sem fogsz tudni normálisan? Mindehhez hozzá véve azt, hogy a kávé ára garantáltan csak emelkedni fog a jövőben, beláthatod, hogy teljesen értelmetlen a dolog.

  Az ivóvíz is finom. Próbáltad már igazán szomjasan? 🙂

 • Tibor
  Üdv. Sajnos én magamon pont az ellenkezőjét látom. Arra neveltek, hogy spóroljak, becsüljem meg amim van, és próbáljak minél kevesebb hitelt felvenni.(lakásra értem, másra nem is vennék fel) 2012 óta dolgozom, most vagyok 30, azóta, amit tudtam félretettem (LTP, Államkötvény, részvény) mégsem tartok sehol. Bár nincs hitelem, nincsenek se jó cuccaim, se autóm, se lakásom, az elmúlt 3 évben a lakásárak növekedését sem tudom követni a megtakarításaimmal, akárhogy küszködök. Emiatt mostanában (fél éve), még a fegyelmet is elvesztettem a spórolás terén, elkezdtem inkább költekezni. Visszafelé fejlődöm sajnos…..
 • Zabalint

  “A kakaóscsiga és az egyéb péksütemények feldolgozott rossz minőségű ételek, amiben semmi hasznos tápanyag sincs. ”

  Innentől kezdve semmi értelme a mondandódnak. Nyilván nem egészséges étel, de hogy ne lenne benne hasznos tápanyag. Már csak az üres kalória bullshit hiányzik. Nyugi, amúgy nem péksütit eszek reggelire, de önmagában abban sem látok problémát, egyetemista koromban anno viszonylag sok péksütit és pizzát ettem, de egyik általad felsorolt tünetet sem tapasztaltam, ellenben az otthoni zabálást elhagyva, és többet mozogva rengeteget fogytam akkoriban.

 • jurta

  “Mármint milyen indok kéne még a kávéfogyasztásra azon kívül, hogy finom? Jól értem akkor, hogy te csapvízen kívül soha semmilyen folyadékot nem iszol?”

  Itt szerintem arra gondol, hogy
  1. a trópusokról kell ideszállítani (még csak nem is a Földközi-tengertől, mint mondjuk a citromot a limonádéhoz),
  2. mindenhol, ahol felnőttek vannak, KELL, hogy legyen elérhető kávé, különben kitör a lázadás és elvándorlás; helyettesítő termék nem létezik.

  Szerencsés kávéfogyasztó vagy egyébként, ha *csak* az ízéért iszod, és te akkor könnyebben is tudnád pótolni más őrleményekkel. Társaid nagy részénél egészen más a valódi indok.

 • Tót2
  Dorian Gray: miközben ezt írom, a kolléganő épp megint kiment, pedig az előbb is kint volt, meg délelőtt még 2x, az ebédet nem számítva. 😀 😀
  Nyilván nem írtam volna le a sztorit, ha nem számítana, hogy itt van-e vagy sem. De igenis számít. Mert borzasztóan végzi a munkáját, és épp ez a 112 perc az, ami hiányzik ahhoz, hogy jobban odafigyeljen. Mondhatni sz*rik bele, hogy milyen lett a munkája, ezért kávézgat.
 • Tót2
  Nane: kemény, ezt nem tudtam. De már értem, miért kezdek egyre betegebb lenni, túl komolyan veszem a munkám, itt ülök nem 6, hanem 7 órát is, mert az ebédidőt is igyekszem röviddé tenni. De mondom, különbség van aközött, hogy valaki hamar hazamegy, vagy hogy itt van, csak kávézgat. Nálunk nem az a baj, hogy nincs meg a 8 óra, hanem hogy a 8 óra megvan, csak abból sok idő telik lazázással. Persze én is most munkaidőben lazázok, de a látszatra adok. És egy fokkal jobb minőségű a munkám.
 • Kesztyűs
  Akkor most jöhetne egy olyan cikk, hogy a cégek is spórolhatnak az irodabérlésen, hogy hagynak home office-ban spórolni. 🙂 És akkor nem lenne felesleges szendvics, kávé, ebédke.
 • attila
  az alkoholra sincs élettanilag semmi szükség mégis mindenki issza ki több ki kevesebb mennyiségben. Ezek a dolgok élvezeti értékkel bírnak. Kinek ez kinek az ad élvezetet. Van akinek egy jó kocsi van akinek meg semmit sem jelent. Nyilván a probléma ott van ha valaki egy bizonyos élvezeti cikket nem engedhet meg magának mégis megveszi erején felül. Szerintem a kv meg mondjuk a bor éppen hogy nem ilyen hisz mindkettő olcsó így egy átlagember is megengedheti magának 😉
 • attila
  Azért attól hogy napi 1 darab péksüteménytől valóban nem fogsz elhízni nehogy elhitesd magaddal hogy a péksütemény egészséges….
 • Tamás #2
  Kávé: Vesztek egy Bialetti Brikkát vagy egy felújított Saeco Incantót raktok bele Espresso Bar Italia (Aldi) kávét és soha többet nem fogjátok sem a büfés, sem a reptéri kávét kívánni. Egy évnyi Olaszország után mondom ezt. Ha meg olyat szeretnétek, amit kihoznak és jó, akkor ott van Encsen az Anyukám mondta vagy a Miskolcon a pizzériájuk. Ja, ott a pizza is jó. Szerintem is ész kérdése a dolog. Nem mindegy, hogy milyen áron mit kapunk. Mercit, Audit, Bmw sem azért vesznek az emberek mert ár-érték arányban jó, hanem mert csillagot akarnak hajtani vagy karikákat vagy vesét, és mert szerintük és mások szerint (de nem mindenki szerint) ez státuszjelző, tisztelet a kivételnek (van hogy célszerszám egy ilyen autó). Csak szerintem, ha valaki ilyet hajt, akkor legalább ugyanolyan értékű casht is villantania kell ha úgy alakul, mondjuk 24 órán belül.
 • QQriQ
  Tibb23: Azért arra figyelj oda hogy a bicikli sem ingyen gurul, lehet évi 30-40 ezer Ft-ot rákölteni ha magad szereled. Ahogy számoltam a bubi olcsóbbra jönne ki. Viszont cserébe lassú és körülményes.
 • Liv
  :
  Nekem a kávé olyan, mint másnak a csoki, süti, gyümölcslé vagy bubis üdítő. Egy élvezeti cikk, ami egyáltalán nem szükséges, de jól tud esni.Egy kicsit felpörgeti az embert és egy kellemes kis rituálé.
  A pénzügyi részét nem érzem vészesnek. Én a jó kávét szeretem, amit szinte mindig itthon iszom. A kávégépem kb. 7 gramm kávét használ egy csészéhez, így egy csésze kávé mondjuk legyen 30-40 Ft.
  Ha kávézóban iszom, akkor azt azért teszem, mert pl. találkozom valakivel. Tehát valamit fogyasztok az adott helyen – esetemben esélyesen kávét. 🙂


  A Kiszámolóhoz és hozzám hasonlóak ugyanúgy nem értik, miért nem lehet előre gondolkodni és otthonról hozni olyan kaját, amit szeretsz és miért kell a túlárazott, megutaztatott cuccot megvenni. Nézőpont kérdése, ki megy szembe az autópályán…

 • SavingsRate

  Nagyságrendek szerint nekem is kb évi 13-15M ft a fizetésem. 3 tagú család.
  Ca. 350 – 400 ezer forintot költünk havonta, (lakáshitelt kivéve), és ebben benne van “előre fizetve” a következők:

  autó értékvesztés 7 évre leosztva (hogy tudjunk cserélni)
  háztartási gépek cseréje (klíma, hűtő, tv, stb) 3 évre leosztva
  nagyobb éves kiadások (casco, KGFB, adók, szervizek, biztosítások) havi összegre lebontva
  Nyaralás havi összegre lebontva

  Ebből a max 400 ezerből kb 200 – 240 ezer amit öncélúan “elszórunk” kajára, ruhára, szórakozásra, orvosra, stb. Ja, és az interfood hozza a kaját, tehát nem főzünk!!

  Azon kívül hogy havonta vennél Gucci táskát az asszonynak, mégis mire megy el a maradék havi 600 ezer, hogy nem tudsz előtörleszteni, vagy nem tudtad kp-ból megoldani a felujitást? Ez évi 7 milla legalább! Vagy ennyi a lakbér / lakáshitel?

 • Tomek

  Elmagyarázom én neked, hogy ne gyötrődj kétségek között, ezen ne múljon…
  Azért isznak az emberek kávét, mert ÉLVEZIK! Attól, hogy TE azt mondod, még nem lesz hülyeség. Tudod, ízlések és pofonok… Lefogadom, hogy legalább 3 olyan dologra költesz, ami szerintem orbitális baromság, mégse mondom, hogy hülye vagy ezért.
  Ha már 10 évet említettél, kiszámoltam gyorsan, és felfelé kerekítve: 10 év alatt durván 360-380 ezer forintot kávézok el. Ha ez neked 10 éves távlatban “egy vagyon”, akkor azon kellene vakarnod a fejed, hogy miért van ez így, nem pedig a kávézó embereken…

 • Szabolcs
  Pili
  2019-05-16 at 07:28

  ne már. 🙂 Írd meg Te, és majd jól kidumáljuk 🙂

 • naa
  Offoljuk még a kávét: Ha egy munkahelyen, ahova “irodisták” járnak, még egy valamennyire elfogadható kávégép sincs, az nekem fura…
  A Starbucks “1000-1500 Ft-os prémium kávéja” szerintem a kelleténél sokkal több tejbe csorgatott kávé – igen, lehet capuccinót inni 4 deci tejjel is, de nekem pl. nem ez jelenti a prémiumot, sorbaállni meg pláne soha, sehol, ha nem az életem múlik rajta… 🙂

  Ennek ellenére éljen minden kávézó, legyen jó sok vendégük, így amikor éppen én akarok beülni / kiülni valahova kicsit pihenni vagy beszélgetni, akkor lesz hova a jövőben is. Ez ugyanaz, mint hogy néha beülsz étterembe, pedig otthon is tudsz főzni – megvan a helye ennek is, persze csak ha belefér. A budai ház is jó dolog, ha belefér vagy valami miatt kell, majd mindenki eldönti magának, ne ítélj, hogy ne ítéltess.

 • L70

  Ma este a barátaim átjönnek és sörözgetni és beszélgetni fogunk. Mert így szeretjük.

  Persze iszogathatnánk csapvizet is.

 • Jóska Pista
  És azt honnan vetted, hogy megsértődtem? Csupán a csúsztatásokat cáfolom és próbálom megértetni, hogy különböző embereknek más-más jelentheti a boldogságot.

  Megértem, mikor valaki szerényebb jövedelem és a befektetések kezdetén a helyébe hozott étel helyett időt és energiát fektet be, hogy olcsóbban falatozhasson a gépen. Hogy nem naponta, de soha nem teszi be a lábát egy SB kávézóba vagy McD-ba.
  De amikor már megvan a hathavi tartaléka, nincs hitele, összegyűlt teljesen vagy időarányosan a nyugdíjas éveire félretett pénze és még mindig fösvénykedik, az bizony szánalmas.

  30 éve még Ft/kcal alapon vettem krumplit vagy rizst, szóval ne nagyon mutasd meg nekem mi a spórolás. Annak viszont örülök, hogy mikor már nem létkérdés, tudok nagyvonalú lenni a költéseimmel, nem ragadtam bele a fillérba..ó életvitelbe.

 • Kopter Géza

  Szeretem a munkám, de gyakran lefárasztanak az értetlen emberek. Mivel furcsán néznének rám, ha intravénásan nyomnám be a koffeint, így kávé formájában teszem. Meg aztán nehéz felkelni hajnali kilenckor.

  @tót2
  Egy ilyen kényszeres kolléga kész áldás, komolyan. 😉
  Egyetemen mindig volt egy-két csoporttársam, aki egyfolytában nyervogott, hogy baxtam órára járni. Egyik vizsgára is késve érkeztem, mert késett a buszom, az egyik tökkelütött meg már verte a tamtamot, hogy ne engedjenek vizsgázni. A tanár azt válaszolta, hogy nyugi, én kb. fél óra alatt leprogramozom azt, amire ő az egész vizsga alatt nem lesz képes. És tényleg. 😀

  Te jó ég milyen jó volt az egyetem! Buliból a hatosi busszal egyből vizsgázni menni, és megírni A-ra. KV nélkül nem ment volna, az biztos.

 • Molni82
  kávéhoz hozzászolva…. Én sok kávét iszom, szemes darálós fajtát. Egyrészről szeretem az ízét, plusz ad pár perc nyugalmat amíg elfogyasztom, addig másra nem figyelek. De a legfontosabb h felpezsdít, egy kisebb energia löketet ad amire nagyon sokszor szükségem van. Mivel 3 műszakban dolgozom így sokszor fáradt vagyok. És például mikor hajnali 1-2 órakor toppon kell lenni a meló helyen igenis jól esik a kávé. Azért mert te nem érted mire jó a kávé, sok embernek lehet fontos. Az hogy mennyibe kerül a kávézás, teljesen lényegtelen.
 • Hatyuka
  : nem tudom milyen medencét szeretnél, de rendkívül fontold meg, hogy bele vágsz-e!!! A medence építés egy dolog, emellett viszont az esetek döntő részében az egész sztori olyan fenntartási költségekkel társul, hogy ketté fog állni a szemed.
 • Lord Simpleton
  Szerintem az ésszerű takarékosság, mértéktartás önmagában örömet okoz. Magabiztosságot ad, hogy nem mindent pénzzel akarsz megoldani, pl. megtanulsz lecserélni egy csapot, nem szerelőt hívsz egyből, vagy megtanulsz főzni. Ezek mind sikerélményt is jelentenek, amitől megint csak boldogabb vagy.
  Kézben tartod a pénzügyeidet, nagyon sok ember azt sem tudja, mire költi el a teljes fizetését, miért került adósságcsapdába. Biciklivel is jársz, ami nem csak olcsóbb, mint autóval menni, de egészségesebb, mozgás közben endorfin termelődik. A kihívások részei a (jó) életnek.
  Nekem ez már önmagában megéri, ha a jövőben a pénzem csak elenyésző hozamot hoz, mert mindenki takarékos lesz (kicsi esélyt látok rá amúgy), akkor sem bánom majd, hogy nem vettem meg a legdrágább és legnagyobb TV-t.
  releváns cikk: mrmoneymustache.com/2012/04/09/what-if-everyone-became-frugal
 • Poli
  Joska pista: ebben igazad van, es irhatnam azt hogy Egyiptom arab orszag es a repteren nincs burger king, mert disznohus,es nem arulhatnak, erre azt irnad hogy, de van, mert a repter kivetel, en meg azt irnam hogy de, bezartak mert tiltakozas volt ellene…… es igy tovabb. De nem ez a lenyeg. A mentalitas, hogy sporolsz ahol tudsz vagy esz nelkul koltekezel. Pl: a ceg ahol dolgozom par havonta/evente kikuld minket az anyaorszagba kepzesre, minden fizetnek. Haztol repterig taxi, repjegy, utazas, taxi kint a szallasig, stbstb. Kollegam is Bp agglomeracioban lakik mint mi, reggel felkel, megrendeli a taxit, taxi megerkezik, nagysagis ur beszall, irany a repter, 10-en-x ezer forint, szamlat ker, leadja,ceg fizeti, visszafele ugyanez megegyszer, megteheti, ingyen van.(hitelkartya adossagat evek ota tologatja maga elott, cigi napi 2 doboz, alberlet, es tulorazik esz nelkul, hogy kijojjon)
 • Poli
  Folyt: en a szendvicses modon oldom ezt meg, beulok a kocsiba, market centralnal lerakom, 200E-re felszallok 300 forint plusz egy kis uzemanyag es mar kint is vagyok, vissza ugyanez. Szamlat meg par fillerert lehet barmelyik taxistol szerezni….. szarragas? Zsugorisag? Nembaj, eret vagnek magamon ha 30.000-et kiadnek taxira.
 • Nane

  Én szeretem a kávét, munkahelyen szoktam a legtöbbször inni (ingyen van). Valamint itthon reggel egyet. Talán ennyi belefér. Bevallom én is szoktam inni a Starbucksban és a Freiben is kávét, nyilván nem egyedül, hanem ha találkozok valakivel, akkor van hova leülni beszélgetni, félévente egyszer. Ez köszönő viszonyban sincsen a napi drága adaggal. De nem muszáj kapszulás/starbucksos inni mindig, ott a kotyogós, aztán lehet venni mellé sima kávét, sokkal olcsóbbra kijön. Én még egyetemistaként is ittam mindig kávét otthon, szerintem a 400Ft-os örölt kávé egy darabig kitartott.

  Ha a munkatársakkal kávézol, akkor kicsit lehet beszélgetni is velük, bár akkor nem lehet mérni stopperrel mennyit ülnek a számítógépük előtt.

 • Peti
  A kaján rengeteget lehet spórolni. Viszont sokan lustaságból nem készítenek ebédet, vagy ami még durvább: nem is tudnak főzni! Ezt már a cégnél is megtapasztaltam, de amióta GYED-en vagyok a picivel, és megyünk ide-oda babazsúrokra, még inkább szörnyülködök. 25-35 éves anyukák nem tudnak otthon összecsapni egy paradicsomlevest, vagy egy tejbegrízt! Volt olyan hely, ahová az illető édesanyja, vagy anyósa viszi az ebédet, nap mint nap. Egyszer délre hívtak bennünket. Megkérdeztem, hogy kaja is lesz, vagy előtte ebédeljünk meg itthon, szóval, hogy hogyan készüljünk. Erre mondja a nejem, hogy az anyuka, aki meghívott, nem tud főzni, úgyhogy max pizzát rendelhetünk. Próbálom elképzelni azt a helyzetet, amikor 5-6 éves lesz a gyerekük, és mondja, hogy mit szeretne kérni ebédre. Az anyuka meg majd telefonál a mamának, és leadja a rendelést. Vagy felhív egy gyorséttermet. Ááh…katasztrófa. 🙁
 • OFFliner
  2019-05-16 at 11:54

  Semmi, olyan ez, mint a cigi vagy a napi sör. Rászoknak, aztán nem tudják letenni. Mindenkinek kell valami függőség.

 • Karámban
  lecso10: A kávésok és a cigisek külön társadalmat alkotnak, akiknek mindig plusz idejük van beszélgetni, ismerkedni. Se nem kávézom, se nem cigizem, így nem is vagyok olyan jó viszonyban velük, mint ők egymással. És jogsim sincs, tehát arról se tudok beszélni azokkal, akik csak erről beszélnek. Így jártam!
 • KPéter
  Ha TBSZ számlát idő előtt megszüntetem (Államkincstárnál vezetett, csak állampapír van rajta), hogy kivehessem a pénzt, akkor hogy kell bevallani visszamenőleg az adó részt a kamatból, amit eddig nem vontak?

  Hova, hogy kell ezt beírni az adóbevallásba? Mi kell hozzá, mire kell figyelni?

 • Kiszamolo
  Jóska, nem rólad írtam, amit írtam.
 • Tibb23
  QQriQ: évi 30-40 biciklire? 😀 Ne nevettess. De leosztva az sem 12×9500, amennyi a BKV-bérlet lenne (100 napossal lehet spórolni, de csak kb. 1 havi bérletet). Kereken kívül semmi baja nem szokott lenni, mostanában tüskékkel találkozok, amiatt kell belsőt cserélni, de a legdurvább időszakban is (tavaly ősz) 3-4 belsőcserénél nem volt több, viszont a 15 ezret se érem el bárhogy küzdök, nemhogy a 30-at. Ja, nekem nem derogált 1995-ös mountain bike-kal tekerni 2015-ben sem.
  Minimál költés biztos lesz, hosszú távon, sőt, van, hogy vonathoz megyek, akkor muszáj BKV-znom, bicikli marad otthon, a 10-es gyűjtő bele van számolva, de hónapokig elég 10×300 Ft.
  Nyilván ha 0-t akarnék költeni, akkor a bolti tojás helyett nevelhetnék csirkéket… a lényeg, hogy úgy érezzem, nincs a havi kiadásban 5-10 ezer, és akkor megéri bármi. Mert így számoltam évekig a hónapokat, hogy 10 ezer BKV-ra. Ez nincs.