DVD-ből videófájl

Nem szeretek lopni, ezért igyekszem mindent megvenni, beleértve a könyveket és a filmeket is. (Cikk: Mi számít lopásnak?)

Nem kivétel ez alól a gyerekek meséi sem. Tele van a fiók mindenféle mese DVD-vel.

Azonban van ezzel egy komoly problémám: az így megvett anyagot nem tudom sehol máshol megnézni, csak DVD lejátszón, otthon a nappaliban. Utazáskor vagy tableten már nem használhatóak, hiába vettem meg őket drága pénzért. Pedig a mese DVD-k utazás közben lennének a leghasznosabbak.

Ezen túl kényelmetlen is, nincs sok kedvem állandóan cserélgetni a DVD-ket. Tálca ki, DVD ki, tok elővesz, DVD elrak, új DVD kikeres, kinyit, tálca ki, tálca be, reklámhegyek átlapozása minden DVD elején, stb.

Ezért jó lenne, ha ezek a filmek meglennének pendrive-on és onnan tudnák nézni a gyerekek, illetve így tableten és notebookon is elérhető lenne az összes mese.

Mivel nem akarok torrentezni, eddig maradt a sok szívás a DVD-kkel. Teljesen véletlenül találtam egy cikket, ami leírja, hogyan csinálhatok a DVD-kből mp4-es videófájlokat. Tudom, sok ilyen program létezik, de ez most szembe jött és ráadásul jól is működik.

Gondolkodtam rajta, hogy megosszam-e veletek, mert nem akarok senkit lopásra buzdítani. De mivel akik inkább lopják a filmeket, mint megveszik, úgyis mind torrenteznek, vagy valami videómegosztót használnak, így nem gondolom, hogy bármi kárt csinálok azzal, hogy leírom, hogyan tudod te is átmásolni egy pendrive-ra a saját DVD-idet. (Ha nagyon akartad, egyébként is utánajártál már ennek.)

Talán lesznek olyanok, akik azért veszik meg ezután a DVD-t, mert nem csak a nappaliban tudják ezentúl megnézni azt, körülményes lemezcserélgetések árán.

Ha kölcsönkértél egy DVD-t, ami tetszik, vedd meg. Ha pedig az az egy-kétezer forint sok pénznek számít, akkor gondolkodj el, miért van ez így, mit rontasz el az anyagi életedben.

Első lépés: Töltsd le a Handbrake nevű programot innen.

Második lépés: Töltsd le a szükséges fájlt 32 bit-es Windowra innen, 64 bit-es Windowra pedig innen. (Ha nem tudod, hogy a te gépeden milyen Windows van, kérdezz meg egy hozzáértőt, vagy a “Gépház”-ban keresd meg a névjegyet. Ott írja a “Rendszer típusa” mellett, hogy 32 vagy 64 bites-e a rendszered.)

Ezután telepítsd a Handbrake programot, majd megnyitva a Fájlkezelőt, keresd ki a másodjára letöltött fájlt, jelöld ki, és nyomj egy CTRL+C-t (másolás).

Ezután ugyanígy a Fájlkezelőben menj a C/Program Files/Handbrake mappába és itt nyomj egy CTRL+V-t (beillesztés).

Ki fogja írni, hogy csak rendszergazdai jogosultsággal, erre nyomj egy okét.

Most már nincs más dolgod, mint betenni a DVD-t és elindítani a Handbrake programot.

Itt válaszd ki a DVD meghajtódat, mint forrást.

Majd keresd meg a sok fájl közül magát a filmet, ez jellemzően a leghosszabb fájl lesz. Alapból ezt fogja felajánlani, de van hogy téved, ellenőrizd, hogy hány perces a kiválasztott fájl. (Sorozatoknál, több részes meséknél előfordulhat, hogy lesz több 15-30 perces hasonló fájlod, ilyenkor egyenként kell őket átkonvertálnod.)

A “Presets”-nél a minőséget tudod beállítani. Egy 1200-as felbontású tabletre felesleges Full HD felbontás, főleg, hogy a DVD nem is tudja ezt a felbontást. A codecet is lehet állítani, legjobban akkor jársz, ha mp4-es kiterjesztésű fájlt kapsz, azt tudod mindenhol lejátszani.

A Destinationnál kell megadnod a mentés helyét és a fájl nevét.

Az Audio fülön ne felejtsd el átrakni a nyelvet az általad választottra, egyébként az alapértelmezett nyelvet használja, ami ritkán a magyar, ha pedig szeretnél rá feliratot is, akkor azt a Subtitles menü alatt tudod beállítani. Vigyázz, minden állítgatás (pl. minőség) visszaállítja az alapértelmezett nyelvre az Audio beállítást.

Ezután már csak nyomnod kell egy “Start Encode” gombot a felső sorban. Hagyd nyugodtan a gépet, el lesz a konvertálással egy darabig. Jó darabig, akár egy óra is lehet egy-egy másfél órás film konvertálása.

Az így kapott MP4 fájlt már bárhol lejátszhatod.

De még egyszer kérlek, használd arra, amire való: azokat a filmeket, amiket megvettél már egyszer DVD-n, azokat alakítsd át, hogy tudd nézni a telefonodon, vagy a notebookodon.

(Van hasonló megoldás bluray-re is, de én még olyat soha nem vettem, mert szerintem nem ér egy film csak azért négyszer annyit, mert mert kicsit jobb a minősége és blurayre nyomták, aminek az anyagköltsége ugyanannyi, mint egy DVD-nek. Ugyanezen ok miatt esik ki például a Google filmek is, aranyáron akarják adni azt, amit DVD-n olcsóbban megveszek és azokat pedig csak Google rendszerek alól nézhetem, úgyhogy ugyanolyan kötöttség, mint egy DVD. A Netflix felhozatala idehaza pedig nem éri el egy lepukkant falusi DVD kölcsönző kínálatát sem. Jó lenne eljutni oda, hogy ne kelljen DVD-kel szórakozni, de az még idehaza sajnos odébb van, már ha nem lopni akarod a filmeket.)

Share

127 hozzászólás

 • szocske
  remélem mire gyerekfilmekre lesz szükségünk lesz valami megfelelő online tartalomszolgáltató, mert DVD olvasó már rég nincs egyik számítógépben sem a családban, torrentezni pedig én lusta vagyok…
  DVD lejátszó és egy doboz DVD akad valahol a pincében, de már egy ideje gondolkodom, hogy el kéne vinni valami szelektív hulladékátvevő telepre, azt sem tudom működnek-e még…
 • Rissa
  Én konvertálásra már évek óta a Format Factory-t használom. Hamarabb is megkérdezhettél volna minket, nameg az informatikus ügyfeleidet! 🙂
  A DVD-tok is sok helyet foglal, idővel érdemes ezeket tömöríteni, egy DVD lemezre mérettől függően legalább 5 film ráfér.
 • Feri78
  Szerintem ennek kb 10 éve volt a reneszánsza, amikor még nem volt annyira elterjedt a streaming.

  Akkoriban én is sokat mókoltam ezzel, van is egy 1 TB hordozható merevlemezünk teli filmekkel. Igazság szerint soha nem néztem meg már utána miután megcsináltam a DVD törést, és az egész valahogy túl körülményessé vált, illetve a bárhonnan elérhető streaming tartalom elavulttá és kényelmetlenné tette a dolgot.

  Szerintem a netflix-cafemovie-torrent háromszögben nagyjából mindent meg lehet találni, amire szüksége van az embernek.

  Valóban ingyenes és kompakt ez az ötlet, de ha a belefektetett idő értékét is hozzáveszed, ha a gyereknek kell a DVD pl nyelvtanuláshoz, vagy csak hogy nyugton maradjon a kocsiban, akkor szerintem egy kínai hordozható DVD lejátszóval jobban jársz, fillérekért vágják hozzád.

 • David
  Handbrake-t azert (is) szeretjuk mert helybol tud ipad altal ismert formatumra konvertalni….
 • Gábor
  Köszönöm szépen. Már többször nekiálltam hogy keressek egy ilyen programot. Tele a szoba DVD-vel és rég óta szeretnék megszabadulni tőlük. De valahogy soha nem találtam ideálisat.
 • ügyvéd
  Mert ugye tegyük fel, hogy szeretnék megnézni egy filmet, ami megvan a Géza nevű haveromnak DVD-n.
  Ingyen szeretném látni. Mit teszek?
  1. Elbumlizok Gézához esetleg a város másik végére, kölcsönkérem az iszony minőségű DVD-t és orvul lemásolom magamnak, majd visszaviszem.
  2. Kettő perc alatt lehúzom a netről 1080p DTS térhanggal.

  Na melyiket választja 100 ból 200 lúzer? 😀 Persze nem kizárt, hogy Pista bácsi a nyuggerotthonban nem tudván a 2. lehetőségről, az 1.-t választja, de ő a törpe minoritás….

 • Tamás
  miért nem nyomunk egy műszaki részt?
  itt most szó van a DVD leszedésről, de lehetne szó a biztonságos adat tárolás (pl NAS) alapelveiről is..
 • Kiszamolo
  ügyvéd, van aki nem lopni akar. Az autóját is megveszi, meg a könyveket és a videókat is. Persze ezt a tolvajok nem értik. Autót is minek venni, amikor tele van vele az utca. Csak tudni kell, hogy kell elkötni meg átütni az alvázszámot. Csak a balekok adnak pénzt az autóért, amikor ingyen is hozzá lehet jutni.

  S közben még azt is gondolják magukról, milyen okosak és ravaszok, ők az élet igazi császárai.

 • Kiszamolo
  Feri, kínai hordozható DVD: újabb kacat, amit kerülgetni kell, ráadásul hulladék a minősége. Plusz nem is lesz nálam mindig és az ágyban sem fogják nézni a gyerekek.

  Berakom a DVD-t a számítógépbe, elindítom, aztán ott hagyom. Kemény másfél perc meló, de az is csak a DVD elővétele és visszarakása miatt. Egyszer kell megcsinálni, utána megvan örökre.

  Nem kell soha többé cserélgetni, tokokba visszarakni, rohadt sok reklámot végignézni, amit nem lehet áttekerni és a többi.

 • lolcopter
  1. Megveszem a DVD-t. (Ezzel letudtam a fizetést az anyagért.)
  2. Kidobom, mert semmi értelme. A blokkot megtartom, mert jó érzéssel tölt el ránézni és tudni, hogy nem vagyok tolvaj.
  3. Leszedem bárhonnan, bármikor <=, mint DVD minőségben (jobb minőségért nem fizettem).
  4. Profit.

  Sosem értettem azokat, akik megtartják a filmeket, esetleg még külön e miatt online/offline tárhelyet is vásárolnak…

 • Györgyi
  Mi annak idején imádtuk a videótékát, volt hogy napi 2-3 filmet hoztunk ki. Máig nem értem, miért nem született még meg az online verziója. Vannak online filmnézős oldalak, de elég korlátozott kínálattal. Nekem olyan kellene, ahol az eddig megjelent összes létező filmet meg lehet nézni akár szinkronos, akár eredeti verzióban. Ti ismertek esetleg ilyesmit?
 • ZoltánH
  Szerintem mi az HBO Go-val rövidre zártuk ezt a sztorit.
  Miután a gyerekek még ovisok, így nem néznek sok mesét és az is csak olyan, amit mi indítunk nekik. (pár évig még gondolom marad is így)
  Nincs olyan elvárásuk, hogy XY mesét szeretnék. (tudom változni fog)

  No most az HBO Go-n magyar nyelvű a tartalom, mesék pár száz órányi terjedelemben vannak fenn. Disney filmektől a tucatmesékig, teljes sorozatokig. Kicsiknek, nagyoknak.
  Megy a TV-n, megy a tableten, okostelefonon, számítógépen. Havi 2000 Ft és még néha szülőként mi is meg tudunk nézni valamit.

  Aki egyben angol nyelvre is akarja tanítani a gyerekeit, az meg adhat nekik Netflix-et. Mi próbáltuk, de mivel előtte már néztek magyarul is mesét, így nem erőltettük az akaratuk ellenére. Esetleg akinek mostanában születik/született gyereke az indíthat eleve angol nyelvű mesékkel. 🙂

 • Kreitl Péter
  Erkölcsi szempontból én sem látok kivetnivalót a saját dvd magáncélú másolásában, de kérdés, hogy legális-e a fenti eljárás? Szakértő nem vagyok, de egy gyors guglizás alapján én arra jutottam, hogy bár lenne lehetőségünk egy úm. biztonsági másolat készítésére, de ha az adathordozó gyári másolásvédelemmel rendelkezik (gondolom ez minden filmre igaz), azt nem lehet legálisan kijátszani.
 • Janos82
  @ZoltanH:

  A mi gyermekunk mindenfele nyelven nez meset ( japan, spanyol, angol, orosz, nemet), de szerintem csak nemetul es magyarul ert… most 4.5 eves. A tietek mennyi, hogy mar igy valogat?:)

 • FLD1987
  HBO GO online videotékában sok filmet lehet eredeti nyelven és szinkronizáltan megnézni és van külön gyerek részleg, ahol a gyerekek kiválaszthatják, hogy mit szeretnének nézni a szülő segítsége nélkül. Havonta 1990 HUF összegbe kerül és az első hónap ingyenes. A filmeket bárhol, bármikor meglehet nézni, ha van internet szolgáltatás (pl. mobilinternet). Én több éve használom az HBO GO online videotékát mobilinternet segítségével.
  HBO GO hbogo.hu/
  HBO GO (gyerekeknek szánt verzió) hbogo.hu/kids
 • Kiszamolo
  Péter, elvileg nem lehet, de ez már engem sem érdekel. Ha megvettem egy filmet DVD-n, vagy egy könyvet papíron, magamnak annyi másolatot készítek, amennyit akarok. Az író, rendező, forgalmazó, tördelő és mindenki már megkapta tőlem a fizetését, nem fogom még egyszer kifizetni csak azért, mert mondjuk tableten akarok olvasni egy könyvet, nem papíron.
 • Betonbéka
  Megértem a szerzői jogok sérelme miatti fenntartásod a fájlmegosztókkal szemben. Azonban ha megvetted az eredetit DVD-kiadásban, akkor e DVD-kiadásnak valamilyen videóformátumra történő rippelését nem bűn letölteni: sem erkölcsileg, hiszen a jogtulajdonosnak már fizettél érte, sem pedig jogi értelemben, elvégre a saját célra történő másolatkészítéssel megegyezőnek minősül.
 • Kiszamolo
  Hát én az HBO Go-tól sem estem hanyatt. Normális teljes rajzfilmjük alig van, a sorozatok is ezer évesek (Mancsőrjáratból és a legtöbb egyéb sorozatból is csak az első évad van meg.) Van vagy 15 teljes rajzfilmünk, amit a gyerekeink szeretnek és nincs meg az HBO-n.

  Ugyanez a bajom a Netflix-szel is. Itthon a választék annyi, mint 10 éve volt egy lepukkant falusi videótékában. Nagyjából az elérhető filmek is ugyanazok.

  S utazás közben ezek sem elérhetőek, bár mintha a Netflixet le lehetne tölteni.

 • ZoltánH
  Miért ne lennének elérhetőek?
  Net kell hozzá. Lassan már kezd általánossá válni, hogy nem olyan drágán korlátlan netre elő lehet fizetni emberi áron. Nekünk is van, bár eredetileg nem ezért.

  Az ilyen megoldás természetesen nem jó mindenkinek. Ahol a gyerekek már tudják mit akarnak, ott nem fogják beérni a kínálattal.

  Ahol viszont kellően kicsik a gyerekek, ott jó irány lehet. Inkább ez, mint, hogy DVD-t grabbeljek. Másolgassak…
  Előbb fogok torrentezni és nem a pénz miatt, hanem mert 2017-et írunk és egész konkrétan nincs DVD-t olvasni tudó múzeumi eszközünk.

  Remélhetőleg 1-2 év és Amazon, Netflix, HBO verseny lesz a hazai streaming piacért is, bár ez azthiszem csak álom.

 • Nimfas Corporation
  Györgyi:

  Ha van PC vagy Android-os tv box-od akkor a “Kodi” alá létezik Movie Shark plugin. Rengeteg film (Szinkron-felirat), sorozat (Sz-F) és mese elérhető. SD és HD minőségben, online.

  Olvass utána.
  Nekem 0-24-ben megy itthon egy mini nas (Goflexnet linux-al, 2 hdd rákötve) az árajánlatok, dokumentumok vannak rá “tükrözve” a pc-ről. Így bármikor mobilról elérem.
  Ha már megy a nas akkor a torrent kliens is futhat a samba, ftp mellett…. 😉

 • József
  Györgyi: “Máig nem értem, miért nem született még meg az online verziója. Vannak online filmnézős oldalak, de elég korlátozott kínálattal. Nekem olyan kellene, ahol az eddig megjelent összes létező filmet meg lehet nézni akár szinkronos, akár eredeti verzióban.”

  Azért, mert a legújabb tendencia, hogy minden cég megcsinálja a saját streaming oldalát. Tehát pl. a Disney vagy akárki csinál saját online tékát, és egyúttal leszedi a netflixről meg máshonnan a filmjeit azért, hogy ő kontrollálhassa a bérlést, ne legyen más köztes szereplő a láncban.

  Aminek az a hátránya, hogy az ígéret az volt, hogy a jövőben lesz egy online téka, ahonnan díjért le lehet majd szedni a filmeket, és nem kell majd tévécsatornákon vadászni őket. Erre eljutunk oda, hogy a tévécsatornákat egyszerűen felváltják majd az online tékák, amikből ugyanúgy sok lesz, mint tévécsatornákból. A kapzsiság győzött megint.

 • Laslow
  Régebben megvettem a kedvenc előadóm CD-it, de kb. sosem hallgattam őket közvetlenül, hanem rögtön MP3-at készítettem belőlük, noha a megvásárlásuk előtt már mindet letölthettem. Szép a CD füzete is, de egyszer végignéztem őket, és annyi. Most van egy doboznyi gyakorlatilag használatlan CD-m, amiket egész életemben tartogatni fogok, mert kidobni sajnálnám, de kezdeni velük semmit nem tudok. Sokkal szimpatikusabb lett volna utalni mondjuk lemezenként X összeget az előadónak, és cserébe letölteni (pl. a honlapjáról) a dalokat, kihagyva a láncból sok szükségtelen elemet. Ma már meg nem vennék semmilyen zenét/filmet fizikai adathordozón, tíz év múlva úgysem tudnám lejátszani, plusz sok helyet foglalna. Viszont fizetnék ha lenne egy szolgáltató ahol minden megvan, és ha megveszem x filmet, 10 év múlva is megnézhetem, és nem tűnik el a cég.
 • tbrptr
  Az nem nyugtatja meg a lelkiismeretedet, ha megveszed valahol a filmet es letöltöd ahelyett, hogy konvertalgatnad?
 • Crimson
  A HandBrake egy kitűnő program, nagyon sokszor használom, de én inkább azoknak ajánlanám, aki szeret a részletes beállításokkkal pepecselni. Persze vannak egy kattintással beállítható kódolási sémák is, de sokakat el is bizonytalaníthat a sokféle beállítási lehetőség.

  Aki egyszerűbb kezelőfelületet akar, ajánlom neki a Freemake Video Convertert, de kizárólag a RÉGEBBI verziókat (ha talál ilyent a neten, pl. a v3.2.1 jó, a v4.x.x kerülendő), ami nem tesz be promó képkockákat a fájl végére, és nem zúdít rád reklámokat. Ez a legtöbbször YouTube videók letöltésére is alkalmas, de ebben azért nem 100%-os.

 • Feri78
  Abban igazad van, hogy mi is térdig járunk itthon az elektronikai hulladékban, igazán nem kell több. De azért kíváncsiságból megnéztem, 16 ezer a mall.hu legolcsóbb hordozható DVD lejátszója. Ha a gyerek könyörületes vele, akár egy hetet is kibír.

  Igazad van, hogy a magyarországi Netflix-en a mozifilm kínálat még szerényebb. Bár azt azért hozzá kell tenni, hogy aki ismeri a Netflix-es keresőkódokat, jó pár plusz filmet találhat. Viszont egyrészt a Netflix nagyon erős az amerikai sorozatokban (House of Cards, Dexter, Breaking Bad, Better Call Saul, Stranger Things, Black Mirror, El Chapo, Punisher, Mindhunter) és rengeteg saját gyártású anyaguk van (Louis CK, Bill Burr, dokumentumfilmek stb). Ezekből már most több ezer órányi anyag vann fenn. Mondjuk ezt az időt biztosan fordíthatnám önmagam képzésére. De a feleségemmel inkább bejglit eszünk és amerikai sorozatokat nézünk. 🙂

 • Hufnágel
  Kifizetetted az Artisjusnak az üreshordozó díjat. Benne van az összes adathordozó árában. Innentől kezdve magán célra nem számít lopásnak a letöltés. Ja, hogy jogilag nem teljesen? Ettől még etikailag és a gyakorlatban is szabad.
 • Attila
  Netflix? Falusi videoteka??? What??? Vannak néha olyan agymenesek itt… Lehet hogy gyerek szemszögből nézve ez igaz, de a netflix-hbogo-amazonprime háromszögben annyi content van, hogy aki ezt falusi videotekahoz hasonlítja…
 • Peti
  Viszont az tényleg durva, hogy ha valaki LEGÁLISAN akar otthon rajzfilmeket, vagy NEM kommersz filmeket kölcsönözni-vásárolni, akkor továbbra is szinte a DVD az egyetlen opció.

  Kiválasztottam a kedvenc filmjeim közül találomra tízet, és utánanéztem, hogy elérhető-e valamelyik az HBO GO-n, TV GO-n, vagy a Google Play-en:
  – Camino (spanyol dráma)
  – Lazhar tanár úr
  – Whiplash
  – After Thomas
  – Isten városa
  – A számolás joga
  – Nem beszélek zöldségeket
  – Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén
  – Oltári baki
  – Papírsárkányok

  A tízből mindössze 3-ra sikerült rábukkanni, és azokat is 3 helyről összeválogatva. Elég rossz arány.
  De megnéztem a rajzfilmeket is, és valóban katasztrófa a választék.
  Felfoghatatlan. Még szerencse, hogy a zenei albumok jobban érdekelnek, és azok nagyobb részt elérhetőek legálisan, webes kiadásban, vagy LP-n.

 • rudip
  Emberek, 2017 van (lassan 2018), hahó!!!

  HBO Go 1900 Ft/hó, Netflix 3000 Ft/hó – lehet választani attól függően, hogy mennyire fontos a magyar nyelv…

  Korlátlan mobilnet (ami az itthoni netet is kiváltja), 6500/hó, hordozható routerrel és egy adatmegosztó kártyával.

 • expect
  “mert kicsit jobb a minősége”
  Hát azért a dvd minőség meg egy fullhd minőség között ég és föld a különbség.
  _
  “Ha megvettem egy filmet DVD-n, vagy egy könyvet papíron, magamnak annyi másolatot készítek, amennyit akarok.”
  Röviden, tömören: nem. Ez is érdekes amúgy, hogy erre miért találsz erkölcsi felmentést, amikor ugyanúgy lopásnak számít. Tudniillik attól, hogy vettem egy zsemlét a pékségben, ha a második zsemlét nem fizetem ki, az bizony lopás. Innentől kezdve meg semmivel nem különb a sztori, mint a torrentnél.
  Mellesleg a torrent mellett pont ugyanaz szól, mint ami problémával te magad is szembesülsz: megfelelő minőségben, megfelelő formátumban nem érhetőek el a tartalmak. Most erre lehet azt mondani, hogy “akkor ne nézd”, csak undorítóan álszent.
 • nnk
  Már a linkelt, lopásról szóló cikknél felmerült bennem, hogy a film megjelenésétől számítva, vagy egyáltalán, mennyi ideig számít lopásnak, ha az ember ingyenes csatornán keresztül nézi meg a fimet?

  Anno a hőskorban, a VHS idejében, az volt a mondás, hogy ha már leadták tv-ben, akkor onnantól szabad a film (hisz akkor már tök legálisan felvehetted a saját kazidra). Persze, lehet, hogy ez is téves info volt…

  Szóval, a jó öreg BSTH filmek még mindig tiltottak youtube-on keresztül?

  Apropo, a youtube egy csomó filmet eltávolít, szerzői jogokra hivatkozva. És amit nem távolít el? Az már free?

  Köszönöm a véleményeket, válaszokat!

 • Usespanner
  Én berletet sem vettem évekig, mert olcsóbb volt kifizetni a birsagot evi 3x, pedig sosem futkorasztam az ellenorok elöl.
  (Padovaban, Olaszországban 0% a helyi bliccelok aranya, ott rendor vár a palyaudvaron)

  Adot sem fizettem lakaskiadas után mert a kutya se ellenorizte, pedig banki utalassal fizettek a berlok.

  KATA-t is csak azért fizetek mert megeri (igy egyszerubb számlát adni, plusz a jol ismert juttatasok).

  Ha az emberek ketharmada autot lopna, akkor én is azt tenném. És vagy megszunne a privat auto intezmenye vagy jonne a szabalyozas.

  Filmeket, zeneket gyartanak, a hasznukat 95%ban Anglia, kanada és az USA kapja, pont emiatt nem érzem, hogy tennem kéne vm-t.

  Ha majd szenved a gazdasaguk, rabirjak Kelet-Europat a változásra. Vagy néznek bamban, mint a magyar allam.

 • Mekkelek
  Magyarorszagon legalis letolteni. (Fel nem) Artistjusnak azert fizetsz minden cd/dvd/pendrive/hdd utan.
 • Malák
  ha valaki ezt akarja használni, akkor kizárólag az 576p25-öt használja (vagy ha kisebb kell, akkor kisebbet), mert a DVD szabványnak az a mérete.
 • Öcsi
  “szerintem nem ér egy film csak azért négyszer annyit, mert mert kicsit jobb a minősége és blurayre nyomták, aminek az anyagköltsége ugyanannyi, mint egy DVD-nek”

  Előbbi nyilván szubjektív, ellenben jó kérdés, mi számít “anyagköltségnek”: a blu-ray gyártáshoz a megrendelőnek kőkemény belépési díjat (vagy éves díjat, ha több filmet is kiad) és lemezenként licenszdíjat kell fizetnie a Sonynak, mint a blu-ray licensz tulajdonosának. Ráadásul lényegesen kevesebb blu-ray gyár is van, ami szintén felnyomja az árakat. Mindent összevetve egy blu-ray bekerülési költsége egy dvd-ével szemben alsó hangon is 6-8-szorosa.

  Ehhez képest egy új dvd a boltban 3000Ft, egy blu-ray 5000Ft. Előbbin a kiadó lényegesen nagyobb a haszonkulccsal dolgozik, mint az utóbbin. Más kérdés, hogy a dvd 2-3 hónappal később bekerül az 1000Ft-os leárazott termékek közé, ami a blu-raynél a fentiek miatt nem valószínű.

 • Kiszamolo
  tbrp, ha már megvettem és csak be kell tennem a gépbe, hogy mp4 legyen belőle, miért keresném a neten, hogy aztán valami vírusos szemetet sikerüljön összeszednem valahol?
 • Kiszamolo
  FLD, még egyszer: A gyerekeknek nincs sok mese dvd-je viszonylag és csak akkor vesszük meg az esetek 95%-ban, ha már ezer forint a DVD. Vagyis legalább másfél-két éves.

  Na, a mesék több mint fele nincs meg az HBO Go-n. A mesesorozatoknak meg csak egy-egy évada, természetesen a 100 évesek, amik már százszor lementek mondjuk a Nick Jr.-on és unják a gyerekek.

  A Netflix még ennél is rosszabb volt. Néhány kedvenc filmet és sorozatot néztem, szinte egyik se volt meg. Leginkább mindkettő csak a saját sorozatokban volt erős.

  Nagyon szépek ezek az online tékák, majd használjuk őket, ha lesz rajta kínálat is. Arról ne is beszélve, hogy messze nem is költünk annyit DVD-re évente, mint amennyibe ezek kerülnének évente.

  Én lennék a legboldogabb, ha le lehetne mondani a kábeltévét, főleg, hogy szinte csak a gyerekek nézik, azok is csak este egy órát. De nincs most még normális alternatívája annak se.

 • szocske
  Egyébként ez a vegyünk meg minden DVD-t, könyvet, CD-t, hogy kifizessük a készítőket nagyon szembe megy azzal a kiszámolós alapelvvel, hogy ne vegyünk nagyobb lakást, mint szükséges.
  Ha mindent fizikailag tárolni kell, akkor kell egy plusz szoba a lakásba raktárnak 🙂

  Persze nem a lopás a megoldás, hanem az, ha maga a szerző/jogtulajdonos lehetővé teszi az online fizetést.
  Zenénél a spotify azt hiszem egész jó megoldás erre egyébként.

 • Peti
  Mekkelek:

  “Magyarorszagon legalis letolteni.”

  Tévtanokat hirdetsz. Kezdjük a legelején: azon felhasználók közül, akik Windowst használnak, hányan vásárolták meg legálisan az oprendszerüket? Már innentől kezdve bukta az egész. De maradjunk annyiban, hogy simán bíróság elé citálhat(ná)nak filmekkel, zenékkel is, ha komolyan foglalkozna ezzel a rendőrség. Csakhogy ebben az esetben az ország lakosságának túlnyomó többsége járhatna a bíróságra, ami ugye nem életszerű.
  Volt rá alkalom, hogy rendőrtisztnél szereltem össze bútort, akinek a számítógép állványa hemzsegett a másolt lemezektől, DVD-ktől. Bezzeg engem annak idején elmarasztalt a bíróság szerzői és szomszédos jogok megsértése miatt. Nem kívánom senkinek azt a több éves herce-hurcát: pl. amikor jön a levél, hogy ekkor meg akkor jelenj meg a bíróságon, te meg magyarázkodhatsz a munkahelyeden, hogy miért nem tudsz aznap dolgozni…

 • Kiszamolo
  szocske, papír könyvet nem vettem már úgy öt éve. Akkor is csak olyat, amit nem lehetett megkapni elektronikusan. Az is ment egyből a szkennerbe, hogy tudjam telefonon olvasni. (Mivel magyar könyv nincs elektronikusan, így már sok éve csak angolul olvasok.)

  Én se vennék egy DVD-t se meg, ha ugyanannyiért megvehetném elektronikusan. De nem vehetem meg.

 • AAA
  Pont annyira vagyok gátlásos a torrentezésben, mint az artisjus a sápolásban.;)
 • Szkeptikus
  Arról mi a véleményed Miklós, amikor mondjuk egy adott cég gabona magját szaporítom tovább?

  Forrás:

  index.hu/gazdasag/2016/06/20/monsanto_gmo_magok/

 • Nandi
  Félig off topic, de aki játszogat is (PCn) az ne feledje hogy egy csomó remek régebbi játék fillérekért megvehető most Steamen. Sőt vannak rövid ideig ingyenesen elérhetők is…
  Dupla előny, hogy ezekhez új gépet sem kell venni 🙂
  Én mindig megveszem a nekem kedves játékokat ha ingerküszöb alá megy az áruk.
  (Akkor is ha 10 éve játszottam vele és tudom h ezután már nem fogok)

  Miklós én nagyon tisztelem a hozzáállásod, de DVDt nem lennék hajlandó megvenni.
  1) Ennél kisebb dolgaimtól is megváltam hogy ne foglalják a helyet
  2) Felesleges szemét
  3) A megvásárlásukkal egy elavult, kapzsiságból erőltetett rendszert támogatnék ami gátolja a jobban használhatók elterjedését

  Gondoljunk csak bele, ha 0 azaz 0 db DVDt lehetne eladni, pillanatok alatt előállnának valami használható streaming megoldással.

  Kicsit olyan ez mint Amerikaiként hatalmas benzinfalót venni hogy támogassuk a hazai ipart.

 • Tricker
  Ha nem cél a kisebb méretre konvertálás, az is megoldás lehet ha az ember iso formátumba menti le a dvd tartalmát (erre is vannak ingyenes megoldások).

  Utána Androidon a VLC lejátszó program már elboldogul ezzel.
  Szerintem sok lemez esetén elég sok CPU idő megspórolható így.

 • Gergő
  Nálam ezt anno a Tv2 cseszte el.

  Az volt, hogy évekig nem voltak hajlandóak leadni a Csillagkapu 10., befejező évadát. Egy idő múlva meguntam és kértem segítséget, hogy hogy lehetne beszerezni. 🙂

  Ma már a komolyabb tv adók (sorozatkészítők) is rájöttek, hogy világszintű premier kell, mert a világ már nem vár.

  Miklós, egyébként ha én a Netflixen akarnám nézni a Supernaturalt (melyhez erős felsőfok kéne néha szerintem, nem olyan, mint a TWD), akkor ahhoz lenne hun felirat valahol? És ha lenne, akkor hogyan eszkábálnám össze?

  A CW (tv csatorna) oldalán elég hamar lehetne online nézni – ha nem lenne csak az USA területére korlátozva, hogy honnan, ki nézheti. 🙂

  Szóval szerintem vannak olyan technikai tényezők, amelyek a torrent felé terelnek. A legegyszerűbb az volna egyébként, hogy bármilyen sorozatepizódot le lehetne tölteni (pl. 1 usd/epizód), úgy, mint az Apple Store-ból.

 • kiskati
  Szerintetek az is “lopás” ha mondjuk a videa.hu-n online megnézek egy sorozatot?
 • ügyvé
  @Kiszámoló
  Letiltottad az ip-m? 😀 A kőbalta miatt vagy mi rosszat szóltam?
  Tegnap óta nem tudok kommentelni.
 • ügyvéd
  Most tényleg VPN-t kell használjak eztán???
 • nyman
  A gyerekeknek a legtobb mese a youtuberol megy.

  A streaming szolgaltatok mellett vannak online videotekak, ahol kolcsonozni is es megvenni is lehet a filmeket. Pl. Amazon, Google movies hasonlo, aki erre vagyik. Egyes esetekben offline is le lehet tolteni a filmeket, bar anno sokat szivtam zeneknel az ilyen legalis forrassokkal, mert idonkent nem tudta ellenorizni, hogy tenyleg legalis-e a fajl es nem jatszotta le.

  OFF (magas labda)
  En torrentezek. Azert mert ahogy elottem irtak, nagyon sok korlat van a tobbi lehetosegbe. Vannak filmek tobb szinkronnal. Egy fajlban akar 3-4 vagy tobb hangsav. Pl. akar a VHS-es hangalamondasos verzio is. 🙂

  Ami a lopast illeti, nem hasonlitanam az autohoz. Engem kulonben nem zavarna, ha vki az enyemet lemasolna. Az viszont igen, ha elvinne.

  Van egy HP Microserver Gen8-an. Merete 23x23x24.5 cm. Merevlemezek kapacitasa jelenleg 27 TB.

 • Györgyi
  Attila,
  Kipróbáltam a Netflixet. Két véglet van rajta: a leggagyibb kommersz amerikai vígjátékok és noname ázsiai filmek. Egyetlen olyan filmet sem találtam meg rajta, amire rákerestem, pedig eléggé ismertek ( Holt költők társasága, Fellini: Dolce Vita, Amelie csodálatos élete stb. ) Az meg külön röhej, hogy nem lehet eredeti nyelv alapján szűrni a keresőben, csak hogy szlovák vagy lengyel szinkront akarok.