DVD-ből videófájl

2017-12-27
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Nem szeretek lopni, ezért igyekszem mindent megvenni, beleértve a könyveket és a filmeket is. (Cikk: Mi számít lopásnak?)

Nem kivétel ez alól a gyerekek meséi sem. Tele van a fiók mindenféle mese DVD-vel.

Azonban van ezzel egy komoly problémám: az így megvett anyagot nem tudom sehol máshol megnézni, csak DVD lejátszón, otthon a nappaliban. Utazáskor vagy tableten már nem használhatóak, hiába vettem meg őket drága pénzért. Pedig a mese DVD-k utazás közben lennének a leghasznosabbak.

Ezen túl kényelmetlen is, nincs sok kedvem állandóan cserélgetni a DVD-ket. Tálca ki, DVD ki, tok elővesz, DVD elrak, új DVD kikeres, kinyit, tálca ki, tálca be, reklámhegyek átlapozása minden DVD elején, stb.

Ezért jó lenne, ha ezek a filmek meglennének pendrive-on és onnan tudnák nézni a gyerekek, illetve így tableten és notebookon is elérhető lenne az összes mese.

Mivel nem akarok torrentezni, eddig maradt a sok szívás a DVD-kkel. Teljesen véletlenül találtam egy cikket, ami leírja, hogyan csinálhatok a DVD-kből mp4-es videófájlokat. Tudom, sok ilyen program létezik, de ez most szembe jött és ráadásul jól is működik.

Gondolkodtam rajta, hogy megosszam-e veletek, mert nem akarok senkit lopásra buzdítani. De mivel akik inkább lopják a filmeket, mint megveszik, úgyis mind torrenteznek, vagy valami videómegosztót használnak, így nem gondolom, hogy bármi kárt csinálok azzal, hogy leírom, hogyan tudod te is átmásolni egy pendrive-ra a saját DVD-idet. (Ha nagyon akartad, egyébként is utánajártál már ennek.)

Talán lesznek olyanok, akik azért veszik meg ezután a DVD-t, mert nem csak a nappaliban tudják ezentúl megnézni azt, körülményes lemezcserélgetések árán.

Ha kölcsönkértél egy DVD-t, ami tetszik, vedd meg. Ha pedig az az egy-kétezer forint sok pénznek számít, akkor gondolkodj el, miért van ez így, mit rontasz el az anyagi életedben.

Első lépés: Töltsd le a Handbrake nevű programot innen.

Második lépés: Töltsd le a szükséges fájlt 32 bit-es Windowra innen, 64 bit-es Windowra pedig innen. (Ha nem tudod, hogy a te gépeden milyen Windows van, kérdezz meg egy hozzáértőt, vagy a "Gépház"-ban keresd meg a névjegyet. Ott írja a "Rendszer típusa" mellett, hogy 32 vagy 64 bites-e a rendszered.)

Ezután telepítsd a Handbrake programot, majd megnyitva a Fájlkezelőt, keresd ki a másodjára letöltött fájlt, jelöld ki, és nyomj egy CTRL+C-t (másolás).

Ezután ugyanígy a Fájlkezelőben menj a C/Program Files/Handbrake mappába és itt nyomj egy CTRL+V-t (beillesztés).

Ki fogja írni, hogy csak rendszergazdai jogosultsággal, erre nyomj egy okét.

Most már nincs más dolgod, mint betenni a DVD-t és elindítani a Handbrake programot.

Itt válaszd ki a DVD meghajtódat, mint forrást.

Majd keresd meg a sok fájl közül magát a filmet, ez jellemzően a leghosszabb fájl lesz. Alapból ezt fogja felajánlani, de van hogy téved, ellenőrizd, hogy hány perces a kiválasztott fájl. (Sorozatoknál, több részes meséknél előfordulhat, hogy lesz több 15-30 perces hasonló fájlod, ilyenkor egyenként kell őket átkonvertálnod.)

A "Presets"-nél a minőséget tudod beállítani. Egy 1200-as felbontású tabletre felesleges Full HD felbontás, főleg, hogy a DVD nem is tudja ezt a felbontást. A codecet is lehet állítani, legjobban akkor jársz, ha mp4-es kiterjesztésű fájlt kapsz, azt tudod mindenhol lejátszani.

A Destinationnál kell megadnod a mentés helyét és a fájl nevét.

Az Audio fülön ne felejtsd el átrakni a nyelvet az általad választottra, egyébként az alapértelmezett nyelvet használja, ami ritkán a magyar, ha pedig szeretnél rá feliratot is, akkor azt a Subtitles menü alatt tudod beállítani. Vigyázz, minden állítgatás (pl. minőség) visszaállítja az alapértelmezett nyelvre az Audio beállítást.

Ezután már csak nyomnod kell egy "Start Encode" gombot a felső sorban. Hagyd nyugodtan a gépet, el lesz a konvertálással egy darabig. Jó darabig, akár egy óra is lehet egy-egy másfél órás film konvertálása.

Az így kapott MP4 fájlt már bárhol lejátszhatod.

De még egyszer kérlek, használd arra, amire való: azokat a filmeket, amiket megvettél már egyszer DVD-n, azokat alakítsd át, hogy tudd nézni a telefonodon, vagy a notebookodon.

(Van hasonló megoldás bluray-re is, de én még olyat soha nem vettem, mert szerintem nem ér egy film csak azért négyszer annyit, mert mert kicsit jobb a minősége és blurayre nyomták, aminek az anyagköltsége ugyanannyi, mint egy DVD-nek. Ugyanezen ok miatt esik ki például a Google filmek is, aranyáron akarják adni azt, amit DVD-n olcsóbban megveszek és azokat pedig csak Google rendszerek alól nézhetem, úgyhogy ugyanolyan kötöttség, mint egy DVD. A Netflix felhozatala idehaza pedig nem éri el egy lepukkant falusi DVD kölcsönző kínálatát sem. Jó lenne eljutni oda, hogy ne kelljen DVD-kel szórakozni, de az még idehaza sajnos odébb van, már ha nem lopni akarod a filmeket.)

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram