Amit a forintbankjegyekről tudni érdemes

Találtam egy érdekes alkalmazást, amit az MNB készített és mind Androidra, mind IOS-re elérhető.

Annyit tud, hogy az összes forintbankjegy biztonsági elemeit, UV-B és C lámpa alatti képét bemutatja. Megtudhatod, milyen mikróírást keress és hol, milyen rejtett képnek kell előjönnie, ha a szemed elé helyezed a bankjegyet vízszintesen és a többi.

A Tudta-e menüpontban néhány további, esetleg hasznos és érdekes információt lehet olvasni, mint például hol lehet beváltani a sérült, vagy már forgalomból kivont bankjegyet.

(Van még egy funkciója, amit inkább kihagyok, mert inkább felejtős, mint hasznos.)

Ha rajtam múlt volna, sokkal színesebbé tettem volna a programot (a forint története, az MNB szerepe a forint kibocsátásában, szöveges leírás a gyanús pénz felismeréséről a képi megoldás mellett, esetleg beágyazott videó és a többi).

Ennek ellenére remek kis alkalmazás, ha nem akarsz belefutni hamis pénzbe és nem tudod, hogy mit hol kell megnézned.

forint

Androidra innen tudod letölteni, IOS-ra sajnos nem tudok linket, de majd valaki pótolja, akinek van Apple gépe (keress rá az MNB szóra).

Hogy egy kicsit büszkék is lehessünk a nemzeti bankunkra, kerestem hasonló alkalmazást dollárra és euróra. Nos, semmit nem találtam, kivéve egy euró szériaszám ellenőrző programot itt.

Úgy látszik, más nemzeti banknak még nem jutott eszébe ilyen program, vagy ha igen, jól elrejtették az érdeklődők elől. Ha te mégis tudsz ilyen appot, írd meg a hozzászólásokban. (Ne weboldalt és videókat, azokat lehet találni google-lel is. De az nem lesz kéznél, amikor szükség lenne rá.)

Share

5 hozzászólás

 • Kiszamolo
  köszi
 • Sandokan
  Anno (’95 körül) valutapénztárosi képzésen emlékszem a dollárral kapcsolatos tudnivalók úgy lettek okítva, hogy A4-es lapméreten grafikusan (nem tényleges bankjegy felnagyított változata) ábrázolták a különböző helyeket, amik hamisításnál általában elmosódnak. Nem volt egyszerű, de vizsgán a cirka 100 darab dollárt sikeresen elválogattam hamis, nem hamis. Aztán bejött újításként az új 100 dolláros, ahol Franklin sem középen volt már, és még vízjel is került rá. Aztán már nem dolgozom pénztárban, így az újabb anyagokat már nem tudom, hogyan tanítják, de valószínű fejlődött ez is. Még az is lehet, hogy az MNB honlapján is található megoldás a valutákra. (Nem néztem meg.)
  MEgjegyzem ezen a tanfolyamon láttam először svájci frankot is. Nem gondoltam akkor, hogy a későbbiekben még sokszor fogom emlegetni. 🙂
 • V.A.Laki
  Egyebkent nem azert nem oktatjak ezeket nagy nyilvanossag elott, mert akkor a hamisitok is fel tudnak belole keszulni?
 • hekker barbi
  a bank of england is kiadott egyet:

  play.google.com/store/apps/details?id=uk.co.bankofengland.banknotes

  a google play szerint március 6-a az utolsó frissítés v kiadás ideje. még csak keresni sem kellett, elég volt a m(y)oney google play-es oldalára kattintani, ott volt alul a “similar” listában 🙂