Ítélt a Kúria

2014-06-04
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Megszületett a Kúria első döntése az Kasler kontra OTP perben. Az ismert perben a felperes azért perelte be az OTP-t, mert szerinte ő az árfolyamrésről (a devizaalapú hitelnél alkalmazott vételi és eladási árfolyamkülönbségről) nem tudott, így az egy számára ismeretlen költség volt.

Ezért azt akarta elérni, hogy ebbe kapaszkodva az egész szerződést nyilvánítsák semmisnek, hogy így megszabadulhasson a devizaárfolyam számára kedvezőtlen alakulásától.

Ugyanezen okból a devizahitelesek szó szerint ezerszámra perelték be a bankokat, ilyen vagy hasonló formai hibákra hivatkozva, hátha megsemmisítik a már előnytelenné vált szerződéséket.

Az már pár hónapja kiderült, hogy nem fogják a devizahiteleket se tisztességtelennek, se semmisnek nyilvánítani, így ezek a perek a fő céljukat (az egész ország szerencséjére) nem fogják elérni. A szerződések ezután is megmaradnak, maximum a vitatott részeket fogják majd változtatni.

A mostani esetben az OTP ügyvédje arra is hivatkozott, hogy miután a felperes két meglévő devizahitelét váltotta ki, furcsa lenne elhinni, hogy ő még életében nem találkozott a banki gyakorlatban is általános vételi-eladási árfolyamréssel és mivel bár nem kapta a kezébe a svájci frankot, majd nem vették tőle vissza és váltották át forintra, attól még van deviza-forint mozgás a háttérben (ahogy ezt a Kúria már korábban meg is állapította), így a bank jogosan számolta fel ezt a díjat.

A Kúria döntése szerint azonban a konkrét esetben az árfolyamrés tisztességtelen volt, ezért az OTP-nek fizetnie kell. A vitatott tétel a konkrét esetben a teljes hitelösszeg mintegy egy százalékát teszi ki.

A Kúria döntése bár komoly iránymutatást ad a további perekben, de nem jelenti azt, hogy automatikusan minden pernél ezt alkalmazni fogják, főleg akkor nem, ha a költségfelsorolásnál tételesen is ott van az árfolyamrés.

Mivel 2010 óta egyébként is középárfolyamon számolnak a bankok a lakáshitelek törlesztésénél, így ennek a döntésnek nem lesz komoly anyagi következménye a perek során. Ha a kormány erőből akarja rendezni a dolgot ősszel, akkor fájhat az ítélet a bankoknak.

Annál inkább fontos a perek kapcsán a Kúria további döntése, ami 16.-ára várható. Itt azt is fogják vizsgálni, mennyire volt tisztességtelen a kamatok egyoldalú emelése a bankok részéről, illetve mennyire volt alapos a devizahitelek kockázatának ismertetése. Ha itt elmeszelik a bankokat, az már komoly érvágás lesz a bankoknak és ugyanilyen nyereség az adósoknak.

Úgyhogy várjuk, hogyan döntenek két hét múlva a bírák.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram