Az adakozásról még egyszer

A múltkori cikk az adakozásról rendesen felkavarta a kedélyeket, bár ez is volt vele az egyik célom.

Semennyire nincs kultúrája idehaza a mások megsegítésének. A legutóbbi adakozásról és segítőkedvről szóló nemzetközi felmérésben 142 országból a nem túl előkelő 124. helyen végeztünk. (Mindössze 18 országban rosszabb a helyzet, mint nálunk…)

Ez a 40 éves kommunista diktatúra eredménye, ami arra nevelte az embereket, hogy ne törődjenek semmivel és senkivel, majd az állam mindenkinek megad mindent. ha mindenki csöndben marad és nem ugrál. Azóta is arra várunk, hogy az állam adjon nekünk lakást, oktatást, egészségügyet, ingyen utazást és olcsó színházjegyet. (Arra még nem jött rá a társadalom, hogy az állam csak azt a pénzt osztja szét, amit előtte kivett a zsebünkből.)

Érdemes megnézni, hogy több környékbeli volt kommunista ország szintén az adakozási lista legvégén kullog, közvetlenül előttünk, vagy mögöttünk, a legutolsó a listán konkrétan Litvánia.

Se az adakozásnak, se az önkéntes munkának semmilyen kultúrája nincs itthon.

Vajon mikor lesz az, mint az Egyesült Államokban, hogy a grillpartikon a háziasszonyok segítségre méltó alapítványok címeit cserélgetik, vagy hogy Izraelben szinte minden fiatal részt vesz valamilyen önkéntes munkában és minden mentőautóra rá van írva, kinek az adományából vették? Úgy tűnik, nagyon messze van még ez az állapot.

Pedig egy ország és egy társadalom szolidaritás és erős civil szervezetek nélkül soha nem lesz stabil és fejlett ország.

A problémák akkor is velünk vannak, ha nem törődünk velük. Vagy megoldjuk őket, vagy semmit nem csinálunk és még nagyobb lesz a baj, vagy ráhagyjuk az államra, hogy majd ő megcsinálja.

Meg lehet nézni, mit csinált például az állam az elmúlt majdnem három évtizedben a leszakadó társadalmi rétegek félzárkóztatásával.

Éppen most nyomoznak elsikkasztott pár milliárd forint miatt, ami az ezzel foglalkozó állami szervezetnél tűnt el. Amikor éppen nem ellopják ezt a pénzt, akkor tanulmányokra, meg szájkaratéra költik, az eredmény pedig nulla.

Bár innen messziről a nagyvárosból nem látszik, de az újszülött gyerekek 14%-a már cigány. Ők azok, akik vagy megtermelik majd a mi nyugdíjunkat 25 év múlva, mint szakmunkások és értelmiségiek, vagy ugyanúgy tovább segélyezzük őket, mint tettük az apjukkal és a nagyapjukkal és majd együtt halunk éhen, ők és mi, a következő nyugdíjas generáció.

Az országnak erős civil szervezetekre és sokkal kisebb államra lenne szüksége. Azonban a civil szervezeteknek lelkes önkénteseken kívül pénzre is szüksége van, nem csak bátorító szavakra. A pénz pedig ott van a te zsebedben (is).

Ha a társadalom csak fele annyit költene nemes célok támogatására, mint mondjuk kábeltévé előfizetésre, vagy új telefonok vásárlására, már ezerszer élhetőbb lenne az ország és nem menekülne el rengeteg jó érzésű fiatal az országból. (A kivándorlók egyre nagyobb része nyilatkozik úgy, hogy nem anyagi okok miatt megy el, hanem mert élhetetlen az ország és a társadalom.)

Ha változást akarunk, sajnos nekünk kell elkezdeni megváltozni.

Nagyon tanulságos volt az előző cikk alatti hozzászólások is. Onnan lehet felismerni, hogy mi az igazán fontos téma, amiről beszélni kell, hogy hány embernek talál be és sértődik meg rajta.

Nem kellene többet költened, mint keresel? Elképesztő mennyiségű ellenséges és sértődött hozzászólás.

Talán kicsit te is hibás vagy, hogy üres zsebre svájci frankos hitelt vettél fel?

Te is tehetsz arról, hogy mit érsz el az életben? Nem az állam, a munkáltató és a körülmények az okai, hogy sikeres leszel-e az életben?

És a többi kényes téma és sértődött hozzászólások. Akinek betalál, az megsértve érzi magát. Jellemzően pont azok, akiknek leginkább szól az üzenet. Ezzel semmi baj nincs, az elmúlt években rengeteg embert láttam megváltozni és a legtöbben sértődötten kezdték el, amikor idetalált a blogra valahonnan.

Sajnos ez egy ilyen nehéz terep. Ma az ország még ott sem tart, hogy egyáltalán beszélni lehessen a témáról. Innen kell majd eljutni oda, hogy mindenki számára természetes legyen, hogy ad.

Hogy ne legyen túl hosszú a cikk, néhány felvetésre válasz, ami előkerült a hozzászólásokban:

– Ne támogass olyat, aki nem akar megváltozni. Én ezért sem hiszek abban, hogy mondjuk a mélyszegénységben élőket abban kellene segíteni, hogy megmaradjanak a jelenlegi állapotukban. A segély csak azt segíti elő őket, hogy minden úgy jó, ahogy van és várjuk a segélyt.

A Biblia is elég egyértelműen fogalmaz: aki nem akar dolgozni, ne is egyen. Aki nem képes dolgozni, azt viszont kötelessége támogatni a társadalomnak.

Munkakerülőket, alkoholistákat, azokat, akik arra rendezkedtek be, hogy mások eltartsák őket, nem kell támogatni.

Azonban azoknak, akik az esélyt sem kapták meg az élettől, hogy jussanak valahová, azokat támogatni kell.

Nekem ezért is nagyon szimpatikus a Bagázs és a hasonló szervezetek. Ők soha nem adnak semmit, “csak” oktatást és nevelést azoknak, akik élni akarnak vele.

Például pénzügyi oktatást tartanak azoknak, akiket senki nem tanított meg a pénzzel bánni. (Volt egy ablakcsere programjuk, csak azok vehettek részt benne, akik az önerőt megspórolták maguknak előtte.)

A gyerekeket tanítják viselkedni, kifejezni az érzelmeiket, hogyan tanuljanak, stb. Neked például evidens, hogy napszaknak megfelelően köszönni kell, mert neked ezt megtanították. De te se tennél így, ha más közegben nőttél volna fel.

(Emlékszel még, hány évig kellett treníroznod a gyerekedet, hogy mindig köszönjön, ha bemegy valahová vagy elmegy valahonnan? S ez csak egy apróság. Akinek nem voltak olyan szüleik, akik ezt átadják nekik, menthetetlenül lemaradnak az életről már az indulásnál.)

Jártam cigány családokhoz és erősen gondolkodtam, mivé lettem volna, ha ott nőttem volna fel. Arra jutottam, hogy nem kétdiplomás szakember, hanem hétpróbás gazember lettem volna, ha én is abban a közegben növök fel.

Ezért kell segíteni, hogy változás legyen. Azonban ott is van olyan, aki nem is akar megváltozni. Azokat hagyni kell és nem támogatni az életvitelét.

– Nagyon nézd meg, kiket támogatsz. Sok a csaló (s nem csak az aluljárós képeslapos lehúzásokra gondolok, de például a mindenféle gyerekrák alapítványokra, akik csak balekoknak nézik az embereket.) és sok a jó szándékú, de nem hatékony szervezet, akik túl sok pénzből túl keveset érnek el. Ez azonban ne legyen kifogás arra, hogy miért nem támogatsz senkit. Csak szánj rá időt, hogy utánajárj, kinek adsz és milyen célra. Mennyit fordítanak valóban a célra és mennyi megy el egyéb kiadásokra? Mennyire hatékonyak, milyen eredményeik vannak?

Tudom, ezt nagyon nehéz megérteni, de az adakozásra neked legalább akkora szükséged van, mint annak, akinek adsz. Neked is nagy segítség, hogy se a pénzedbe, se saját magadba ne legyél szerelmes. Ha adsz másoknak, már nem valami bálványként nézel a pénzre és legalább néhány pillanatra nem te leszel a legfontosabb személy. Fontos rendszeresen felemelni a fejedet és szétnézned magad körül. Próbáld ki, hogy a fizetésed egy részét rendszeresen továbbadod, tényleg pozitív módon változik meg a pénzhez való hozzáállásod.

– “Most nincs pénzem, mert erre meg arra kell, majd adok, ha lesz elég.” Ha így gondolod, soha nem lesz annyi pénzed, aminél nem akarsz többet. Ha ezt a cikket el tudod olvasni, akkor van nálad áram és internet, sőt számítógép vagy mobiltelefon. Nehéz elképzelni, hogy havi ezer forintot sem tudnál nélkülözni. Mi lenne, ha holnaptól ötezer forinttal kevesebbet keresnél? Ha a válaszod az, hogy továbbra sem omlana össze a pénzügyi életed, akkor nem nem tudsz adni, hanem nem akarsz, mert inkább magadra költöd, mint másnak adnád. Ebben az esetben az előző pontot olvasd el.

– “Inkább a rokonaimat támogatom.” A rokonaid támogatása szükséges és jó dolog, de ez még nem az igazi adakozás, ha például édesanyádnak adsz pénzt, az majdnem olyan, mintha saját magadnak adnál. Nem elhagyva a rászoruló hozzátartozók támogatását keress olyan célt, amire szívesen adsz. Ez lehet a szomszédban lakó özvegyasszony is, nem feltétlen kell valami szervezetnek adni.

Röviden csak ennyit akartam még hozzáfűzni az előző cikkhez.

Share

133 hozzászólás

 • Walhalla

  Szerintem aki szkeptikus az idegen alapítványokkal kapcsolatban,az adjon egy lakóhelye szerinti szervezetnek,amit ismer.Be lehet szállni egy ilyesmi egyesületbe tagként munkával is+látod,hogy hová és mire megy a pénzed,ráadásul(tapasztalat) nagyon jól esik a környezetedért és lakóiért tenni és körülötted csapódik le az egész.
  Miklós megállapításai elég kemények,de nagyon találóknak látom…

 • Panasonic

  @kiszámoló
  “amit te mondasz, az a túl nagy állam majd gondoskodjon mindenről”
  Nem, én éppen azt mondom, hogy mivel rengeteget fizetünk az államnak ezeknek a feladatoknak az ellátásáért, nem az a megoldás, hogy ezen felül még fizetünk, hogy valaki végre megcsinálja amit az állam nem. (pedig ezért tartjuk fenn) Ha harmad ennyi lenne az adóteher (a “megbízási díj”) más lenne a morális és az anyagi keret. De így baleknak érezem magam, hogy duplán fizetek, sőt triplán, hisz ha az önzetlen adományokból kiegészítve azért úgy ahogy csikorogva-nyikorogva elketyeg a rendszer, soha nem fog összejönni az elégedetlenek kritikus tömege, hogy kikényszerítsen egy hatékony, felelős közpénzkezelési rendszert.

 • Kiszamolo

  Szabolcs, olyantól van, aki ezzel foglalkozik. KSH adat sajnos nem lesz rá.

 • Kiszamolo

  Bnal a sok nyuggert, meg a többi selejtet meg szimplán bele kellene lőni a Dunába, igaz?

 • Bnal

  Természetesen nem kell belőni senkit sehova. Hol mondtam én ilyet? 7 milliárd ember él a földön ami így is túl sok, és azok szaporodnak legjobban akikből, ahogy te is írtad, hétpróbás gazember lesz. A saját és a bolygó érdeke is hogy csökkentsük a születésszámot. Drasztikusan, mihamarabb. Akkor miért ne azokkal kezdjük akik a legkisebb eséllyel lesznek hasznosak?
  Nem rassz szerint természetesen és ne lőjük le aki már megszületett, még véletlenül sem utalnék ilyenre, de ha így megy tovább, 30-40 év múlva az ország nagy része soha nem dolgozott és munkára alkalmatlan, hovatovább bűnöző lesz. Na akkor késő lesz…

 • Garbo

  Azoknak, akik senkiben nem bíznak: kérj egy címet a SZOCSOMA szervezettől, s oda magad postázz el 25 kg tartós élelmiszert, 1490 ft-os futárköltséggel. Nincs közbülső szervezet, pénzlenyúlás, semmi. Csak a szegregátumi éhezők közül valakik nem éheznek majd 3 hétig.
  Ezek azok a gyerekek, akik nyelőcsőszűkületesek, mert az állandó éhezés tönkreteszi a nyelőcsövet, és asztmásak is, ugyanezen okból. De nincs pénz gyógyszerre, ételre, fűtésre. Ezeket a gyerekeket már nem lehet kitörölni, de enniük kell.

  Ha ebben sem bízol, gyere velünk egy útra, amikor adományételt viszünk ugyanide. Önkéntes időből, pénzből stb.

  Ha akarod, összehozunk olyanokkal, akik még nem vesztek el teljesen: ha tud a gyerek enni, akkor be bír járni a középiskolába s ki tud törni, a te nyugdíjadat fogja megtermelni. Közvetlenül segítheted, étellel, bérlettel ruhával.

 • Garbo

  S hogy nem csak beszélek: én egy olyan családot támogatok a tél végéig, ahol a lecsúszás oka az apa halála. Mert mindig meghalnak max. 50 évesen. A közmunkát meg a világ végi faluban szexért adják, amire az özvegy nem hajlandó. De a gimnazista lányát nem mindig tudja elengedni a suliba, mert hétfőn már szédeleg az éhségtől, mert a pénteki menzán evett utoljára. A kérdés, hogy ételt vesznek vagy fűtenek.
  Így azonban már nem kérdés. És a kislánynak így lesz érettségije, majd tovább is fog tanulni, mert akar, tervei vannak.

  El sem hiszitek, milyen kis összeg mennyit segíthet. 4000 ft 25 kg krumpli. Csak a példa kedvéért.

 • Kiszamolo

  Bnal, ezért kellene ezeket az embereket most hozzásegíteni ahhoz, hogy hasznos tagjai legyenek a társadalomnak.

 • Bnal

  Akik már élnek, igen. De a ma 28% szegény (a friss adatok szerint a mélyszegénységben élő gyerekek fele nem cigány) 30 éves korára 4 gyerek szülője, azaz 1000 mai gyerek 560 új mélyszegényt “állít elő”, a maradék átlag talán 1-et, azaz lesz kb 360 nem szegény. Amikor a mai 28%-at sem a tudjuk eltartani, hogy fogjuk a 65%-ot?
  Arról nem is beszélve hogy az erre a célra kiadott pénzből minőségi oktatás és eü lenne adható a többinek.

 • sz.krisz

  Most aki az adóztatásra hivatkozik, keressen már egy 2008-as kalkulátort és írja be a bruttóját, meg fog lepődni. Állítom, hogy az átlagos blogolvasó havi 50-100 pluszban van ahhoz képest még úgy is, hogy a nettó 100 %-a megy az államnak még mindig.

  (Meg általában szoktam javasolni mindenkinek, hogy a 300 nettó feletti rész harmadát, illetve a családi kedvezményt kezeljék külön a normál jövedelmüktől)

 • axt

  Érdekes hogy azt írod, azért nincs itthon adakozási kedv, mert az elmúlt 40 éves kommunista diktatúra arra nevelte az embereket, hogy ne törődjenek semmivel és senkivel, majd az állam mindenkinek megad mindent. Én meg azt mondom, hogy emiatt van ennyi segélyre meg adományra ácsingozó potyaleső. Megszokták, hogy majd kapnak valahonnan, “majd lesz valahogy” és ezzel elintézik. És mivel kapnak, mert vagy az államtól, vagy máshonnan, pl. a Bagázstól, ezért marad minden a régiben.

 • Jenő

  Ez mind szép és jó, de azért érzed, hogy te még régi iskolás vagy és a régi gondolkozást követed: egyik kézzel elvenni, emiatt lelkifurdalás, majd ezt kompenzálandó a másikkal próbálni valamit visszaadni. Viszont emberek, ébresztő! 2016 van! Jó pár éve léteznek olyanok, itthon is, hogy ‘szociális-, vagy társadalmi vállalkozások,’ amik a fenti kettősséget igyekeznek áthidalni; nem riadnak vissza a profittól, de úgy, hogy nem kizárólag a profitra hajtanak, hanem arra törekednek, hogy minden érintettnek jó legyen (triple bottom lines, pl.). Van egy tök jó linkem, ami remekül áttekinti a magyarokat, de tudod mit? Neked nem küldöm be, mert minek is küldeném be, téged úgyis irritálnak a linkek, csak kimoderálnál. Akit érdekel, cím a szerkesztőségben. Písz.

 • Kiszamolo

  Axt, egy kicsit olvass utána, a Bagázstól semmit nem kapnak.

 • Robi

  Havi 5000 megy az Atlatszonak es 1000 a Direkt36-nak, amit most tervezek 5-re emelni. Ezek nem masok felemeleset szolgaljak, hanem egy egyenlobb, igazsagosabb, nyitottabb tarsadalmat, de megfontolok egy harmadik tamogatott celt. Az eddigi masfel-ketevnyi tamogatast sem erzem kidobott penznek.

  Erdekes a cikk. Sokat elmond az irojarol es jot mond rola.

 • axt

  Dehogynem kapnak. Segítséget, oktatást, bármit. A lényeg az, hogy ők oldják meg a segélyesek helyett a problémát. Én nem csak pénzről beszélek, hanem bármiről, ami olyasmi, hogy a hóna alá nyúlnak valakinek, és felhúzzák. Emiatt van egy réteg, amelyiket nem túlzottan érdekli, ha elbotlik, mert tudja, hogy majd úgy is a hóna alá nyúlnak. Más meg óvatosan lépeget, hogy ne botoljon el.

 • Kiszamolo

  Jeno, ezt a zoldseget megint honnan szedted a lelkiismeretfurdalasrol meg a tobbirol?

 • taxifaxni

  @Handalamandala

  éltél már Borsodban, Szabolcsban, vagy a nyóckerben? Na utána tarts erkölcsi kioktatást. 🙂

 • Wolfy

  Én a Nyilas Misi programot támogatom, ők szociálisan hátrányos helyzetű de valamilyen területen (művészet, tudomány, sport) tehetséges gyerekeket támogatnak.
  jobbadni.hu/nyilasmisi/

 • Krisztián

  Bocs, hogy ezt mondom, és elhiszem, hogy akik idejárnak, azok az átlagnál sokkal értelmesebbek és normálisabbak, de a negatív spirál már beindult, ezen már nem lehet segíteni. A kivándorlásra értem. Nekem pl. nincsen időm kivárni, amíg majd jól megváltoznak az emberek, mert nem fognak. A pénz nekem nagyon fontos például, de 100%-ból csak 50%-t tesz ki. A maradék az, hogy egyre gázabb itthon élni. Elképesztő sötétség van a fejekben, agresszió, primitívség, “leszarok mindent csak nekem legyen jó” önző emberek mindenhol. Ebből nem lehet már kihozni semmit, bármennyire is szeretnél segíteni. Ki kell halni ezeknek az embereknek, nincsen más megoldás. 🙁

  Amit a cigány kérdésről írtál… Lesznek még nagy meglepetések az elkövetkező 20-30 évben. Nem akarok rasszista lenni vagy ilyesmi, de aki a rejtett erőforrástól várja a nyugdíját, az vagy hülye, vagy burokban élt az elmúlt évtizedek során.

 • Imre

  A Bagázs pont ma küldött egy videót. A mailben azt is leirta, hogy a 3000.- havi adományom 19000.- társadalmi hasznot hoz.

  https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=R_xeVSAGsvY

 • Zsoca

  Miklós, az előző bejegyzésed elgondolkodtatott, a mostani hatására pedig eljutottam arra a pontra hogy én is “bevállalom” a havi 3000 forintot a Bagázs felé. Az hogy bevállalásnak hívom ezt a lépésemet jól mutatja hogy mennyire az elején járunk ennek a folyamatnak (mivel gondolom nem csak én érzem ezt olyan nagy vállalásnak), nem is az összeg az ami terhet okoz, hanem az hogy olyasmire költsek aminek nem én leszek a haszonélvezője, miközben persze társadalmilag én is profitálok ebből.

  Azt lehet tudni hogy az előző bejegyzésed óta mennyivel javult a helyzetük adományozás szempontjából?

 • Handalamandala

  @taxifaxni
  Majd ha nem hasraütésszerű számokat fogok olvasni, akkor érdekelni fog, hogy mit gondolsz erről. Én azt mondom, hogy az arány 60%. Na? Kinek van igaza?

  A kivándorlás ott mutatkozik meg leginkább, hogy arányaiban egyre több a sötét, primitív, agresszív, önző, ostoba ember Magyarországon. Ez csak felerősíti a kivándorlást.

  Az adakozáshoz meg annyit, hogy 300 embert nem tudott eddig ez a blog beterelni a létező legolcsóbb kockázati életbiztosításba. Persze, vastaps azoknak, akik adakoznak, de ez nem csepp a tengerben, ez vízmolekula. Ráadásul minél több ilyen lesz, annál kevésbé fog az állam az irdatlan mértékű adóterheken enyhíteni vagy egyáltalán iylen célra költeni, mert minek, ha úgyis ott a sok sötét paraszt, akik megoldják ezt helyette. Addig is lehet békésen lopni tovább, aztán ha szorul a hurok, lelépnek az országból majd.

  Megoldás? Menekülni Magyarországról.

 • Mit keresek itt ?

  Augusztus óta támogatom a Bagázst a cikked hatására, +6 éve egy nemzetközi szervezetet.
  Azt még megértem ha valaki nem szán ilyesmire pénzt, de hogy még ideológiát is gyárt hozzá amit ide kommentel…? Legalább lebeszélni ne akarjunk másokat az adakozásról!

 • Gergő

  Nekem nagyon tetszenek a bibliai vonatkozások, szívesen olvasnék többet – pedig nem vagyok vallásos.
  De ami miatt írok neked Mikós, az az, hogy megköszönjem neked ezt a cikket!
  Ma eljutottam oda, hogy a kapott fizetés emelésem egy részét nekik utalom ezentúl rendszeresen.
  Én is úgy látom, hogy sok-sok cikk kell még ebben a témában és az ehhez hasonló témában. Ne add fel! Köszi

 • Fzsolti

  Van egy fix csövesem, akit úgy kétheti rendszerességgel kisegítek egy-kétszáz forinttal. Ezt a kiadást elkönyvelem befektetésnek a jövőbe. Ha esetleg én is utcára kerülök, már van egy jó barátom, aki képbe tesz. 🙂 De, hogy komolyabban is reagáljak: nagyon sokan az adomány szó hallatán kizárólag a pénzre asszociálnak. Szerintem meg többre megyünk, ha mindenki a lehetőségeihez mérten a munkájával járul hozzá egy-egy csoport vagy alapítvány működéséhez.

  Műhelyünk a mentőmotoros szolgálatot (is) támogatja. A motorjaikat ingyen szereljük, az alkatrészeket “beker” áron kapják. Nekünk ez időben és anyagilag természetesen csak nyűg, de a másik oldalról -és ez a fontosabb- öröm, hogy hozzájárulunk valami értelmes dolog fenntartásához. Emellett nagyon sok más támogatójuk van, szóval én nem aggódok a társadalom érzéketlensége miatt. Csak egy hiteles célt kell befókuszálni.

 • shark

  @Paprikajancsi007
  Sajnos Magyarországon már nem adományoz, utoljára a vörösiszap-katasztrófánál adományozott $1.000.000. De a jelenlegi vezetőink jó részének külföldi tanulmányait is ő fizette. Adományoz a Transparency Interna­tionnek, és a 444.hu-nak, demokratáknak, elég sok mindenkinek.

 • Zsófi

  Az Igazgyöngy Alapítvány tanodájának blogja: ped2.hu
  A múltkori botrányos tanoda-pályázaton ők sem kaptak támogatást. Aki tud segíteni a blogon is követhető, valós eredményeket felmutató (és hiteles, a kudarcokat-problémákat is bemutató, elemző) tanoda fenntartásában (önkéntesek útiköltsége, alkalmazottak bére, segédeszközök, rezsi stb.), az tegye.
  Az Igazgyöngy Alapítvány vezetőjének blogját már idézte valaki fentebb, nyomorszeleblog.hvg.hu
  Tényleg tanulságos végigolvasni…

  Van több munkahelyteremtő kezdeményezésük is, egyik a szociális webshop: igazgyongy-alapitvany.hu/2012/03/19/hamarosan-jon/

 • Zsófi

  Az előbbiekhez (Igazgyöngy Alapítvány):
  Illetve egy összefoglaló a munkájukról:
  nyomorszeleblog.hvg.hu/2014/02/15/405-tenyleg-nincs-ertelme/

  És a közösségépítésről:
  nyomorszeleblog.hvg.hu/2014/01/25/402-a-kozosseg-alakulasa/

 • piccola

  Igaz, hogy rengeteg adót beszed az állam, de mivel láthatóan elég sok funkcióját nem látja el és nem is hajlandó ellátni, ezért nem tartom jó hozzáállásnak azt, hogy valaki erre hivatkozva nem ad. (Érdekes, hogy senki nem arra hivatkozik, hogy nem jutna rá.) Sokkal tudatosabbnak kellene lennünk. Ha valaki nem bízik egyetlen alapítványban/civil szervezetben sem, akkor vegye a fáradságot, szánjon rá 1-2 órát, nézzen utána, és keressen egy számára fontos ügyet, amit támogathat. Pénzzel vagy munkával. Én a Wikipédiának (amit mindenki használ, nem?), az Átlátszónak szoktam rendszeresen adományozni és havi utalás van beállítva a WWF-nek. Néha (bár nem túl sűrűn) csöveseknek is adok pénzt. Korábban több cipősdobozt is leadtam, de az a program szerintem eléggé félrecsúszott és már nem olyan szimpatikus, mint korábban. De ez a Bagázs is nagyon tetszik 🙂

 • Családfő

  @piccola

  A cipősdoboznál mit tudsz, mi csúszott félre? Mivel eddig hozzám a pozitív infók jutottak el, és személyesen sem tapasztaltam mást, kíváncsi lennék más perspektívára is.

 • Futrinka

  En pl rendszeresen tamogatom a munkahelyem alapitvanyat (a fizetesbol vonjak automatikusan) ami a nehez anyagi korulmenyek kozott elo egyetemistakat tamogatja. Anno en is kaptam Soros bacsitol. Viszont az egyetemista unokatestveremnek nem tudtam odaadni a 100 dollart amit ajandeknak szantam mikor meglattam az okostelefonjat, ipadjet es a tetovalt szemoldoket. Es persze a cigit. Onzo rosszindulatu dog vagyok, tudom.

  Az iskolanak siman leperkalom az eves adomanyt, mert ev vegen jon az osszefoglalo, h mire megy a penz. Jo tudni.

 • Csavargó

  Mindig “vicces” azt olvasni, hogy kinek mi a kifogása, miért nem ad.
  Ellopják a pénzt? Nem, nem lopják el. Vagy legalábbis a többség nem. De, ha szerinted mindenki ellopja, csinálj te egy alapítványt, ami nem fog lopni és “adakozz” a te alapítványodnak.
  Az állam feladata lenne, hogy az adómból… Van rengeteg olyan szervezet és cél, aminek köze sincs a magyar államhoz, vagy annak feladataihoz. Segítsd az afrikai éhezőket. Az nem a magyar állam feladata és te ugyanúgy profitálsz abból, hogy ők nem jönnek ide és nem is lesz a magyar állam feladata. Vagy adj a pandák megmentésére…
  A gyerekemnél/anyukámnál/nálam jobb helye van annak a pénznek. Persze, biztosan. De különbség, hogy egy nappal többet vagyok a spanyol tengerparton vagy valaki egy hónapig tud enni adni a gyerekének számottevő.
  Nagymamám úgy tanított: “Erkölcsös ember a bevétele 10%át adakozásra fordítja.” Az nincs napi egy óra.

 • Tibor

  Kulonben ugy latszik hasznalt hogy szoltal nekik, a Bagazs pont tegnap kuldott egy osszefoglalo mailt arrol hogy mi a helyzet naluk 🙂

 • Vera

  @Kriszta
  A kovetkezot tennem: meghivnam a sracot ebedre vagy vacsora (egy kollegista mindig orul a hazikosztnak). Kozben elbeszelgetnek vele a foiskolarol, kuzdelmeirol, es figyelnek. Ha mondjuk megemlitene, hogy az angol nyelvismereten van mit javitani, akkor (a tobbi felajanloval egyeztetve) megkerdeznem az edesanyjat, hogy elfogadna-e egy angoltanfolyamot vagy magantanart a fianak, amit kozosen fizetnetek neki.
  Ezen kivul idonkent meghivhatnatok (felvaltva) egy kavera a sracot , hogy menetkozben kideruljon, mire van meg szuksege, egyuttal nyomonkovethetnetek, hogy halad a pl. nyelvtanulassal. Szerintem az ilyen formaju segitseget szivesebben elfogadnanak az apolono anyukajaval, mint kozvetlenul penzt.

 • Fairy

  @Handalamandala eredetileg én se értettem, mit akar ezzel modnani. Elolvastam még egyszer, és átgondoltam.
  Oda jutottam, hogy:
  Nem költünk pénzt a cigányság felzárkóztatására -> az egyre jelentősebb számú cigány gyerekből, fiatalból nem válik értékes (jól képzett, sok értéket termelő) felnőtt -> amikor nyugdíjba megyünk, kevesebbet fog termelni az aktív generáció -> kevesebb lesz a nyugdíjunk, rosszabbul fogjuk tölteni öreg napjainkat
  Pozitívan:
  Adakozzunk most a cigányok felzárkóztatására (ha már a Jeles Kormányunk számára ez nem prioritás, ne részletezzük, miért) -> több jobban képzett, dolgozó cigány fiatal lesz, mire nyugdíjba megyünk -> több nyugdíjunk lesz, jobban fogunk élni akkor is, amikor már nem keresünk

  Abba inkább nem mennék bele, hogy a magyar fiatalokra pont ugyanúgy igaz, hogy az oktatásba megéri fektetni, meg hogy a nyugdíj politikai kérdés is.

 • Tibor

  Csak azt nem sikerul sose osszeraknom hogy egyik oldalrol folyton azt halljuk hogy ongondoskodjunk mert ha bajba kerulunk a mi felelossegunk, ne varjunk masoktol megoldast/segitseget, masik oldalrol meg folyton azt, hogy segitsunk azokon akik bajba jutottak…

  Most akkor melyik? 🙂

 • e.ke

  Köszönöm, ez egy nagyon jó cikk, nagyon a szívemből szólt.

 • Ildikó

  @Csvargó Szerintem sokkal többet adakoznak azok akiknek a napi betevő is alig van meg, mint akinek a +1 napról kellene lemondani valamilyen egzotikus nyaralás alkalmával.
  @Kriszta Én is valami hasonlóra gondoltam, mint Vera. Ugyanis a srác a jobb eredményekkel meg tudja hálálni a segítséget és mindenki jól jár.

 • doboz

  Nekik is lehet adományozni, én már megtettem. Lelkes és őszinte fiatalok, akik segíteni szeretnének az egyik legelmaradottabb régióban élő gyerekeknek.

  facebook.com/blgyerektabor/
  ujbodvalenkegyerektabor.blog.hu/

 • Olajbogyó

  @Garbo 16-11-16 16:05
  Garbo én éppen ilyen módon szeretnék már régóta egy családot tàmogatni (eddig nem találtam erre módot). Ahol egy általános – vagy középiskolás gyermeknek tudnék segíteni, aki tényleg akar tanulni és boldogulni. Ruhával, tanszerrel, bérlettel… A Szocsoma gmailes címére írjak névért, címért? Tudnak nekem támogatandót javasolni? Esetleg Te privátban? Köszi.

 • Bnal

  Egyébként, a meglévő emberek körülményeinek javítására is lenne javaslatom. Miért nem csinálunk (vagy inkább csináljon az állam / gazdagok, az átlagember meg támogassa) olyan cégeket, amik, akár veszteséggel működve is munkahelyet adnak ezeknek az embereknek?
  Pl. adok 5 embernek fejenként 20 ezer forint segélyt, az gyakorlatilag a feneketlen zsákba öntés, úgymond “segítek” vele egy emberen (valójában konzerválom a rosszat vele). Ráadásul semmire nem elég.
  Na ehelyett csinálok egy céget, ami ugyan 100 ezer forint veszteséggel működik, de cserébe 5 embernek ad munkát nettó 100 ezer fizetéssel (mondjuk – bevétel: 1 millió 200 ezer forint, bérköltség 1 millió (5×200, abból lesz 100 nettó), anyagköltség 100 ezer).
  Sőt, a trükk hogy az 5×20 ezer segély az 100 ezer ft állami költség, míg a 100 ezer nem fedezett bér valójában nyereség, mert az adó, TB bevétel 1 millió.

  Nem kell mindig profit..

 • jurta

  Fura nekem, amikor emberek arra hivatkozva nem adnak, hogy a segítő szervezetek nem megbízhatók.

  Nem éltek benne a társadalomban, amellyel egy helyen laktok?

  Jártam kórusba, kapásból emlékszem onnan 10 embert, aki efféle jótékony célok körül sürgölődött egy szervezetben, és tudom, hogy abbahagyták volna, ha az a szervezet csaló vagy pancser.

  Magnet Banknál van számlám, lehet válogatni listákból, hogy a bank hasznából kiket támogassunk. Nyilván ők sem kockáztatják, hogy félremenjen az a pénz, hanem alaposan megnézik, kik kerülnek fel a listájukra.

  De személyes megbízható ismerőseim közül is többen álltak fel cégvezetői székből, hogy egy nonprofit alapításával valósítsák meg álmukat.

  Tagja vagyok egy egyesületnek, voltam egyházi közösségeknek is, ezeknél közvetlenül látom, mire megy a pénz.

  Önkéntesként jártam a fejlődő világban, azt a szervezetet is támogathatnám, -> folyt.

 • jurta

  -> folyt.

  , na azt meg pont azért nem teszem, mert láttam, hogy megy le a lefolyón a pénz nagy része.

  Wikimédia Magyarország Alapítványnak is szoktam adni (bár, akárcsak piccola, én is úgy érzem, adakozás helyett inkább megfizetem az önköltségét annak, amit használok 🙂 ). Az első adományom előtt letöltöttem a honlapjukon közzétett közhasznúsági jelentést és mérleget, és azzal kapcsolatban e-mailen kérdéseket tettem fel nekik – megválaszolták (figyeltem azt is, ki, mennyi idő alatt és mennyire szakszerűen).

  Ha valaki évek óta ebben a társadalomban él – vagy pláne itt nőtt fel -, ért magyarul, és egyetlen szervezetet sem ismer eléggé, akkor lehet, hogy legalábbis az életmódon változtatni érdemes.

  (Ha valaki leírja, hogy erre azért volt időm, mert nincs gyerekem, annak csak annyit fogok válaszolni, hogy croissant! 🙂 )

 • untermensch4

  @Kiszamolo+Panasonic Rájöttem a magyar mentalitáshoz illő megoldásra. Ha tudsz úgy jövedelemre szert tenni hogy offshore-szintig optimalizáld az adófizetést. Akkor a ami adó méltányos lenne egy jó hatásfokú államban, azt a pénzt lehet adakozásra fordítani. Így mindkét problémát egyszerre kezelheti az ember.

 • szegfű

  @Bnal
  Hitler neve mond valamit?
  Ha már születésszabályozni akarsz: küldj az Igangyöngynek óvszert! Tanítják a gyerekeknek a védekezést, és el is fogadják a gumit – rákérdeztem, betegyem-e a küldendő csomagba.

 • bakteriológus

  Kedves Kiszámoló!
  A Gyermekrák alapítvány támogatásából vásárolt a Heim Pál kórház sok ágyat a hematológiai osztályon. Szóval nem kamu.
  Gondolom magát a kórházat is lehet támogatni akár az alapítványán keresztül.

 • Qwerty

  Most én leszek az irígy disznó, de én senkit nem támogatok, mégpedig elvből.
  Az én dolgom az, hogy tisztességesen dolgozzak, és adózzak.
  Ezt meg is teszem; sokkal-sokkal többet teszek be a közösbe, mint amennyit valaha is onnan kapni fogok.
  Ha mindenki ezt tenné, és csak fele annyit adózna mint én, akkor mi lennénk kelet Svájca.

  Az adóm 1+1%-át igyekszem azért jó helyre juttatni, illetve jótékonysági bálba eljárok, mert ott tudom, hogy mi lesz a pénzből.

 • Szabolcs

  Ketten is megkerdeztuk ugyanazt, a valasz egy nagy hallgatas.

  Ez alapjan nem tudok masra gondolni, mint hogy a kijelentesnek nincsen semmilyen idezheto forrasa. Azaz egy legbol kapott, populista, demagog kijelentes, amivel a cikkiro a jelenlegi tarsadalmi hangulatot kivanta meglovagolni. Annal inkabb igy gondolom, mivel a kijelentesnek a cikk temajahoz sincsen sok koze, hiszen hogyan is fuggne ossze az emberek adakozasi kedve azzal, hogy hany cigany gyerek szuletik.

  Ez most eleg nagy csalodas volt a kiszamolo blogban.

 • Kiszamolo

  Szabolcs, túl nagy kutatást nem végeztél.

  google.hu/search?newwindow=1&safe=active&ei=SkUvWNi0JsyQgAbo87bgDw&q=cigány+gyerekek+aránya

  mno.hu/belfold/becsulheto-a-roma-tanulok-aranya-a-magyar-iskolakban-1280755

  S meg sok masik cikk.

  Egyébként ha “csak” 10% vagy 14%, akkor mi van? Változik valami?

  Pici szovegertessel es a Bagazs emlitesevel pedig gyorsan rajossz, mit keresnek a ciganyok a cikkben, mint olyan terulet, ahol szukseg van eros civil szervezetekre es adakozasra. Csak olvasni kell.

  Hogy milyen lovaglasrol beszelsz, mar nem is ertem, igaz nem is nagyon erdekel.

 • BPötyi

  Szerintem az adakozás tök jó dolog. Csak át kell állítani a kapcsolót az agyban. El kell kezdeni kipróbálni, és az embernek megjön hozzá a kedve (meg “érdekes” módon a saját pénzügyei is jobban mennek).

  A 10% a javasolt mérték, de ha először ez soknak tűnik, akkor kevesebbel kell kezdeni. A lényeg, hogy rendszeres és következetes legyen.

  Az “üzleti” könyvekben nagyon jól tudnak írni arról, hogy miért fontos 10%-t továbbadni. Vagy a Cash-flow társas (már régen játszottam) is jól szemlélteti.

  Számomra külön “kihívás”, hogy hogyan tudom jól elkölteni azt a havi 20-30-40 ezer forintot. Hogyan lehetne ezt növelni (mármint a bevételemet), és akkor mire költhetném még.