Az álomméretű telefon

(Sokat gondolkodtam, megjelentessem-e ezt az írást, mert a fanyalgók egyből rákezdik majd, hogy erről miért kellett írni. De mivel már évek óta keresek egy normális kisméretű telefont, úgy gondoltam, nem vagyok egyedül ezzel, a fanyalgóknak meg toll a fülébe.)

Régóta szenvedek attól, hogy nem lehet kapni normális méretű telefont, az elmúlt években iszonyatosan megnőttek a készülékek. S mivel nem csak én vagyok ezzel így szerintem, gondoltam írok egy rövidet a tapasztalataimról.

2012-ben a hatalmas, 4,2 collos Samsung S2 túl nagy volt sokaknak, kellett mellé a kínálatba a 3,2 collos Samsung 2 mini is. Ma már a 6 collnál kisebb telefonokat is mininek és compactnak hívják, miközben néhány éve még a hatalmas Samsung Note széria sem volt 6 collos. (Az új képernyőarány miatt a hosszúkás telefonok nagyobb képátlóval rendelkeznek, mint a régi 3:2 arányú kijelzők, de akkor is durván megnőttek a készülékek, a zömét már csak táskában vagy kabátzsebben lehet hordani. Egy táskába pedig már egy tablet is gond nélkül belefér.)

Egyszerűen nem lehet olyan telefont kapni, amit könnyen zsebre lehet vágni, mégis okostelefon, tud mindent, mint a nagyok. Már herótom volt a féltégláktól, amik sehogy nem fértek be a zsebembe és a tömegük is 200 gramm körül, de inkább felett van.

Az utolsó normálisan kisméretű telefon a régi, 2016-os Apple SE volt, de ott a kis kijelző mellé nagy ár társult és nem is Android ugye és a Dual SIM-et sem tudta.

Tesztekben olvastam a Cubot King Kong Miniről, egy B kategóriás kínai gyártó 4 collos telefonjáról, amit ráadásul 30 ezer forintért lehet megvenni idehaza újonnan. Minden együtt volt ahhoz, hogy ne akarjam megvenni: másodvonalbeli kínai gyártó túl olcsó modellje.

A kíváncsiság azonban legyőzte a józan észt, amikor láttam egy alig használtat 20 ezer forintért, megvettem. Ez az ár már fájdalomküszöb alatt volt még akkor is, ha tragédia a készülék és nem fogom használni. Nem sokat vártam tőle, gondoltam majd elajándékozom valakinek, ha annál is borzasztóbb telefon, mint gondoltam.

Hatalmasat csalódtam benne. Pozitívan. Egy kétéves, alsó kategóriás processzor van benne (Helio 22, hogy pontos legyek), 3 GB RAM és 32 GB ROM. Ennek ellenére teljesen normálisan használható, nem fagy, nem akad. Minden program gond nélkül elindul és fut rajta. (A legújabb csúcsjátékok nyilván el sem indulnának rajta, de ez pont egyáltalán nem érdekel.) Egyedül komolyabb programok indításakor, illetve a telefon újraindításakor lehet észrevenni a lassabb processzort, a mindennapi használatban nem sűrűn tűnik fel.

A kijelző is sokkal jobb, mint gondoltam: egy 1,080×540 pixeles, négy collos, 18:9-es IPS kijelző, 545 cd/m² maximális fényerővel, bármilyen szögből nézve is szép képe van (a telefon árához képest legalábbis). Bár a felbontás nem túl acélos, de mivel a kijelző is kicsi, így egyáltalán nem bántó az alacsonyabb felbontás. Éjszaka kellően sötét, napközben pedig kint is látható, persze a nyári verőfényben még nem tudtam kipróbálni.

Dual SIM is és SD kártya bővítés is adott egyszerre, az SD kártya lehet a belső tárhely kiegészítése és külső adattároló is.

S természetesen a legnagyobb dobása a mérete. Valamivel kisebb, mint a már említett régi Apple SE, ugyanolyan széles, mint egy bankkártya és csak alig hosszabb annál (119 milliméter hosszú), a tömege pedig mindössze 123 gramm. Kinézetre strapatelefon kinézete van, puha gumi oldalakkal, fém kerettel és hátsóval, gumidugóval védett töltőnyílással. Ennek ellenére vízbe nem tenném (a leírás cselesen water-proof-ot ír water resistant helyett és nincs is semmilyen IP tanúsítványa, mint általában az olcsó telefonoknak, mert az sokba kerülne) és dobálni is csak óvatosan, mert hiába a gumírozott sarok, a kijelzőt alig védi egy vékony keret. Az üvege sem lehet valami spéci Gorilla Glass, mert nem tesznek róla említést.

Hívások közben is teljesen átlagos, senki nem panaszkodott arra, hogy nem hallana és én is mindenkit jól hallok. A GPS-e is rendben van, azonnal megtalálja a pozíciót, igaz csak GPS-re támaszkodik, a többi műholdra (Beidou, európai műholdak, stb.) nem. A wifije szuper, simán megy 100 megabit felett is és ahol más drága telefonon van vétel, ott ezen is van. Android auto működik, ahogy az összes többi program is gond nélkül.

NFC nincs rajta, ahogy iránytű és lépésszámláló sem, de ezeket túl lehet élni. Ujjlenyomat-olvasója sincs, de szerintem jobb is, nincs frusztrálóbb egy csak néha működő olcsó ujjlenyomat-olvasónál. A kamerája nyilván pocsék, igazából még nem próbáltam, amire kell, hogy lefotózzak dolgokat mondjuk az áruházban, vagy vonalkódot szkenneljek, arra tökéletes. Ennél többet ennyi pénzért kár lenne elvárni.

A terv az volt, hogy ez csak a telefonom lesz, olvasni majd tableten fogok otthon, de az igazság az, hogy mindent ezen olvasok: weboldalakat, Kindle, Scribd, tényleg mindent. Borzasztó picinek tűnik a sok ormótlan készülék után, de igazából kényelmes rajta olvasni, csak többet kell lapozni vagy görgetni. A gépeléstől is féltem, de gond nélkül írok rajta annyit, amit egyébként is telefonon írni akarok. (Például válaszolok hozzászólásokra itt.) Még a netflixet is ezen néztem, amikor éppen rám jött a nézhetnék.

Tartottam még attól, hogy időpontot tudok-e egyeztetni rajta, telefonálni és naptárt nézni, majd oda beírni, mivel ha hívnak, az esetek 85%-ában ezért hívnak, de gond nélkül megy az is rajta, jól látom a naptárat és bele is tudok írni gond nélkül, akár bevásárlás közben is az áruházban.

Két komoly hibája van: az egyik a kínaiak trehánysága, mert hiába van rajta alap Android, a kiadás óta egyszer sem frissítették, így 2019 novemberi a biztonsági javítás. (Miközben jött rá egyéb frissítés azóta.) Mivel banki szoftvereket úgysem tartok rajta ugye és nem telepítek rá ész nélkül mindent, ahogy weboldalt is csak egy-két tucatot látogatok, ezért zavarni zavar, de együtt tudok vele élni. Hozzáteszem, a két éve újonnan vásárolt Samsung S3 tabletem biztonsági frissítése is márciusi így november végén. Ahhoz képest nem is olyan nagy gáz a 2019 november.

A másik gyenge pontja az akkumulátor, ami csak 2.000 milliamperórás. A kijelző kicsi ugyan, de attól még a netezés meríti az aksit. Ha te reggel elmész otthonról és egész nap a telefonodat nyomkodnád, azt nem fogja kibírni (bár azt elég kevés telefon bírja egyébként), de én (és a legtöbben az olvasók közül) a nap nagy részében otthon, irodában vagy az autóban vagyok, így ha nem bírná ki estig, bármikor rátöltök, néhány óra nyomkodást pedig ez is kibír. Még soha nem volt olyan, hogy lemerültem volna, vagy azért kellett abbahagyni valamit a telefonon, hogy le ne merüljek. De ha te elmész otthonról reggel minden konnektortól távol és sokat nyomkodod a telefont egész nap, akkor ez nem (ez sem) a te telefonod. (Vagy kell egy powerbank a hosszú utakra.)

Ez az ára annak, hogy könnyű és viszonylag vékony,  a strapakinézet ellenére is. (Az Unihertz Atom XL-ben hasonló kijelző mellett 4.500 mAh-s aksi van, lett is tőle 22 dekás a telefon és majdnem 2 centi vastag.)

Más kínai B kategóriás telefonnal jártam úgy, hogy bugos volt, például nem tudtam csatlakoztatni hozzá az órámat, itt még semmilyen ehhez hasonló szoftveres hibába nem futottam bele.

Nagyon meglepődtem, hogy milyen jó telefon ennyi pénzért, néhány éve még tragédia volt minden telefon 50 ezer forint alatt. Úgy tűnik, az emberek 95%-ának már tökéletesen elég egy olcsó telefon is, nagyon sokat fejlődött az elmúlt néhány évben ez az alsó kategória.

Tizedannyiba kerül, mint a legeslegolcsóbb Iphone 12 és igazából semmi nem hiányzik róla. Régebben minden olcsó kínai telefonnál volt egy “csak éppen”: minden remek, csak éppen nem hallom a hangszórót telefonhívás közben, vagy engem nem hallottak, csak éppen bugos volt, vagy eldobta a hálózatot, esetleg másfél perc, mire megtalálja a műholdakat, ha egyáltalán. Ennél semmi ilyet nem tapasztaltam eddig.

Persze fontos, hogy a helyén kezeld a telefont, mert nem egy 300 ezres telefont kapsz 30 ezerért, de nekem nagyon bevált. Az is jó, hogy ennyi pénzért egyáltalán nem félted a telefont, hogy mi történik vele és még tokot sem kell rá venned. De még jobb, hogy végre úgy zsebre tudom vágni a telefont, hogy nem lóg ki a vége a zsebemből és nem is akadályoz a szabad mozgásban.

Már megrendeltem az Unihertz Jelly 2-t, amíg az meg nem érkezik, ezt fogom használni.

Na, ennyi volt a véleményem, de csak akkor vedd meg a telefont, ha kipróbáltad magadnak, mert attól még, hogy nekem nagyon bejött, lehet, hogy neked nem fog tetszeni.

Share

117 hozzászólás

 • Frazer26
  Melyik a jobb, a biztonságosabb…? Az iphone vagy az android? Mind a kettő mellett és ellen sok az érv. De azt ne mondjuk, hogy az iphone a legbiztonságosabb telefon.
  Íme pár cikk:
  news.softpedia.com/news/iphone-email-app-bug-caused-users-messages-to-show-up-on-other-phones-530003.shtml
  thehackernews.com/2020/10/apple-security.html
  És egy magyar podcast reklámot bedobok ide: youtube.com/watch?v=MeOz8a1c8QY

  Most nem arról van szó, hogy az Android jobb (arról is lehet ilyen cikkeket találni). Csak ne az legyen az érv, hogy azért veszek Apple-t, mert úgy biztonságban vannak az adataim és innentől kezdve minden jelszót nyugodtan tárolhatok password.txt fájlba a telón.

 • tumpara
  Samsung Galaxy A40: még pont jó a mérete, 140g, minőségi és mindent tud.
 • Iron1
  Tényleg jók már 50 körül is a telefonok. Egy Xiaomi Mi A2 Lite-ot vettem tavalyelőtt februárban 52000 forintért. 4000mAh-s az akksija, automatikusan frissíti magát a legújabb Androidra, 4 giga RAM, 64 giga tárhely, s elketyeg rajta a Hearthstone is. 🙂 Nyilván jóval nagyobb a tiednél a képernyője, de nekem meg az pozitívum volt. Régen volt céges iPhone-om, de mióta saját pénzből kell venni tuti nem állnék vissza rá.
 • Iron1
  (hülyeséget írtam, tavaly februárban vettem)
 • Puffogok
  Jaj egy nagyszerű téma, évek óta szívok én is az egyre nagyobbra növő telefonok miatt. 100 ezret elvből nem adok egy telefonért, így eléggé meg vagyok lőve, most is egy tepsin írok – itthon oké, cipelni viszont szívás.
  A linkelt jelly jónak tűnik, bár talán az meg túl kicsi.
 • Serrin
  Van régi iPhone SE-m és amikor az akku már nagyon gyenge lett, akkor inkább egy új iPhone 7-et vettem, de a régit azért megtartom. Frissül az OS mindkettőn és van egy jó minőségű tartaléktelefonom is így. (Plusz egy Lumia 735 és 8110 4G is, ha kéne még másik.)

  Amikor a 7-et vettem, akkor már volt az új SE, de megnéztem mindkettő árát és elég nagy volt a különbség, ráadásul külsőre kb. ugyanazok és a 7 tudása bőven elég (valójában a régi SE is az). A garancia eltért, de az árkülönbségből tudok javíttatni, ha mégis kéne.

 • Név
  Ez az írás is meglep, és egyik előző írás is ami azt ajánlotta, hogy a régi mobilon bankoljunk.
  A régi mobilok nem elég biztonságosak a frissítések miatt, itt olvastam. Vagy frissítik vagy nem. Főleg a ritkább típusoknak vannak biztonsági hiányosságaik, mivel ritkábbak.

  Persze ezek régi információk, és lehet már nem így van.

 • Alfa
  Tök jó cikk!
  Az összes S szériás Samsungomat törtem eddig, most is kiváncsian várom hogy a 20+ meddig bírja kijelzősérülés nélkül. Hiába a tok.
  Köszi a tippet, OoO célra veszek egy ilyet/hasonlót, itthonra kerti munkához, kiránduláshoz, ne a 300 ezres essen le
  Azért van igényem a nagy, mindent tudó telefonra is, az igények ellentmondásosak, nem a gyártók hülyék. Több profit van nagy high-end cuccon, érthető hogy nem vesződnek egy kis méretű, de nagy tudású telefonnal. Biztos kikutatták hogy
  a) aki megvenné a max 100K-s árú kicsi de nagyonokos telefont, az nem venné meg helyette a csúcskészüléket (profit bukta)
  b) nagyon kevesen vannak, akik második készüléknek megvennék
  +1 OK: multiSIM előfizetési megoldás még csak most terjed el, kevesen fizetnek érte hogy két készülékük van azonos hívószámmal, különböző élethelyzetekre
  eSIM amúgy van a Telekomnál, de az készülék függő.
 • Tizedes
  Azért pont egy pénzügyi szakembertől furcsa, hogy idegenkedik az Apple termékeitől amelyek sokkal zártabbak és nehezebben feltörhetőek, ellophatóak mint bármilyen android (persze az iOS sem mindenható). Mindenesetre egy iPhone SE-t 2 éve is meg lehetett kapni már 70-80 ezer Ft környékén és hiába 2017-es a telefon, a legfrissebb szoftvert idén is megkapta ezzekkel együtt mindenféle biztonsági frissítést. Az idén megjelent, csúcshardveres iPhone se 4.7″ és még 4-5 évig biztosan meg fog kapni minden frissítést és már 150 ezer körül hozzájutni. Egy átlag androidos telefonhoz 1-2 évig van frissítés abból a 2. évben kapott frissítéstől kb. használhatatlanra szokott lassulni.

  Sok év androidos szenvedés után váltottam iOS-re és felüdülés.

 • István
  A beépített akku eleinte engem is elriasztott, de az az igazság hogy mire az akku tönkremegy, addig a telefon is annyira túlhaladott lesz és belassul hogy nem érdemes az akkut cserélni.
  Amúgy meg az olcsóbb telefonok általában hamarabb belassulnak és az akku is hamarabb hal meg. De gyakoribb csere belefér, hisz olcsóbb telefonról van szó…
 • Dani21
  Én Redmi 4x-et használok már 2.5 éve. 50 ezerbe került, de a cég beleadott ugyanennyit, úgyhogy ingyen volt 🙂 Tökéletes mérete és sebessége van. 1 éve összetörtem a kijelzőt, és az aksi is csak fél napot bír, ha sokat nyomkodom, de egyszerűen nem tudom mire lecseréni. Sajnos a 9 SE kifogyott, mire észbekaptam. Már a Samsungokat is nézegettem, pedig azokat utálom. Abban reménykedem, hogy a Xiaomi is tervezi most a “kompakt” telefonok újbóli piacradobását, persze ha a prémium szegmensbe érkezik vagy 72 miliméternél szélesebb, akkor inkább veszek egy másik 4X-et 😀
 • nyman
  Mivel gyerekeim vannak, nekem az a legmagasabb prioritás, hogy relatíve jó kamera legyen benne, hogy minden váratlan pillanatban kéznél legyen. 🙂

  Persze nem egy profi gép szint, de a családi fotókhoz ok.

  Én is 4-4,5″ körül prefelálnám a méretet. De ez a szegmens a mostani felhozatalban az igényeimhez képest sok kompromisszummal jár.

  Nekem az az elvem műszaki cikkekkel kapcsolatban, hogy az 1-2 évvel ezelőtti felsőkategóriás modelekből választok, telefonnál ez inkább 1 év.

  Ebben az évben próbáltam az S10+ (6,4″), S10 (6,1″) és Iphone XS (5,8″). Ebből az utóbbi volt méretben a legkényelmesebb. Ezt a cégnél adták, de három hét után feladtam a barátkozást, mert túl korlátolt nekem az IOS 🙂 Pl. az ikonok között nem lehet helyet hagyni. Az S10-et használom most, ezelőtt három évig s7 (4,7″) volt.

 • Kiszamolo
  Zuhanyfüggőny, akkor már mondjuk azt, hogy a férfiak 190 centi felett kezdődnek és ennek ellenére utálom a tepsiket cipelni. A mobiltelefon azért mobil, hogy könnyű legyen magaddal vinni és nem azért, hogy külön táska kelljen hozzá. Ha már táska van nálam, abba befér egy tablet, de még egy kisebb notebook is, akkor megint minek a tepsi?
 • adamo
  Nem találáltam a Jelly 2-höz megrendelős oldalt, a kickstarter kampány már lejárt, az unihertz.com még a jelly pro-t adja ki csak…
  Irtam nekik hátha csak elbújt 🙂
 • gaborr
  nem tudom elolvastad-e ezeket a cikkeket, vagy google első találatok voltak?
  Az első az Edison mail app-ról szól, nem apple, nem ios.
  A második bár Apple, de szintén nem iPhone vagy iOS hiba.
  1 órás Podcast meg felejtő..
 • mókuskerék
  Éppen ilyen méret problémák miatt használtam 4 évig egy SE Xperia Ray-t az első és utolsó okostelefonom amit simán a nadrágzsebbe tudtam tenni:))
  Azóta sajna hagytam is már el telót, meg ültem is már rá mikor a hátsó zsebemben tartottam.
  Régen minden jobb volt:)))
 • Kiszamolo
  adamo, decembertől lehet majd rendelni.
 • Fox (IT)

  Kiadas pillanataban egy android telefon ugyanolyan biztonsagos mint iPhone. Egy android telefon jo esetben 1-2 evig kap software frissitest es 2-3 evig biztonsagi frisstest (tisztelet a kivitelnek). Addig iPhone 4-5 evig kap software frissitest es 6-7evig biztonsagi frissitest. support.apple.com/en-us/HT201222

  Ha 2-3 evente csereled telefonodat akkor ez kevesbe vonatkozik rad. Ha addig hasznalod a telefonod ameddig fel nem adja akkor fontos a hosszutavu tamogatas fontos.

  A 2015-es Galaxy Tab S2 ugy 2-3eve hasznalhatatlanul lassu video nezes kivul akarmire (bongeszes beleertve). 2014-es iPad Air 2 mai napig hasznalhato.

 • matetoth
  @tizedes meg a többiek, akik szeretnek Apple-t venni
  nézzetek meg pár Louis Rossmann videót, aki apple számítógépek javításával foglalkozik, de a telefonban ugyanolyan kutya. (nem akarok sokat offolni, kitöröltem a hsz jó részét).


  az apple biztonsága 2-300%-os felárral jár. Szerintem pü blogon erről beszélünk, nem arról, hogy állítólag biztonságosabb.

 • Mérnök
  Ha tudjátok, nézzétek meg a telefonotokat belülről. Nem lesz benne üres tér. Nem azért nagy a telefon, hogy nagy legyen a kijelzője, azt legfeljebb csak a marketing eteti meg a vásárlókkal. Azért kell a nagy kijelző, hogy eltakarja a nagy telefont. A telefon pedig azért nagy, mert a vásárlók erős hardvert, elfogadható üzemidőt, gyorstöltést, vezeték nélküli töltést, kamerákat, ujjlenyomatolvasót, wifit, bluetootht, nfc-t, minden rendszerrel kompatibilis helymeghatározást, bármelyik országban jól működő 2g-3g-4g-5g kapcsolatot, jó kihangosítást akarnak. Ezekhez nem kell nagy kijelző, de kell nagy hőelvezető felület, nagy akkuméret, sok és nagy antenna, felületek a kameráknak, ujjlenyomatolvasónak, nagy hangszórók. A csatlakozók, cserélhető akku, cserélhető SIM és memóriakártya, fizikai gombok még erre jönnek pluszban, ezért is igyekszik minden gyártó szabadulni ezektől.
 • helipokter
  Bankolas tmeban extra bizalmatlan vagyok, ami igazabol csak az en problemam.
  Van egy kinai tepsim. NFC meg minden van rajta, de meg mielott megvettem tudtam hogy soha nem jon majd ra frissites, igy nem bankolok vele.
  Van egy harom eves kellemes meretu ceges sumsangom is. NFC meg a tobbiek ott is ott vannak, sot mult heten jott ra biztonsagi frissites. Igy lett szeptember 1 (!!!) a szintje. Hogy hogynem ezzel sem akarodzik bankolnom. Azt hiszem az androidnal amugy maga az update processz nem jo: theverge.com/2019/9/4/20847758/google-android-update-problem-pie-q-treble-mainline
  Masfelol az ubuntumon napjaban tobbszor frissul a minden IS, ha ugy akarom. Igen, kitalaltatok. Nagy kar hogy a linuxos telefonok koncepcioja eletkeptelennek bizonyult.
 • Kiszamolo
  Mérnök, szerintem a vásárlók a maguk eszétől már nem akarnának még nagyobb, még gyorsabb, még akármilyenebb telefont, csak hülyítik őket. Mire lehet kihasználni egy telefonon 8 meg 12 GB RAM-ot? A legtöbb notebookban nincs annyi. S minek egy Snapdragon 865 processzor egy telefonba, mit csinálsz egy telefonnal, ami igényel ekkora processzort? De akár egy fele ilyen gyorsat is?

  Amúgy az Unihertz Atom L-ben 4 coll mögé elfért egy Helio 60 proci, 4500 mAh aksi, NFC, háromféle GPS, jack dugó, infra 6 GB RAM és 128 GB ROM, ujjlenyomat-olvasó és minden más is.

  Most megcsinálták ugyanezt 3 collban a Jelly 2-vel. Oké, mindkettő az átlagnál vastagabb, de ki mondta, hogy 7 mm-nek kell lennie egy telefonnak, ha ennek az az ára, hogy péklapát méretű?

  Csak akarni kellene valamelyik nagyobb gyártónak, de nem is akarják.

 • Lumpenproletár
  Nekem Nokia 8110 4G telefon van, ívelt forma, nyomógombos, WiFi, 4g, Duál sim. Sokat bír egy töltéssel. Teljesen korrekt.
 • Zabalint

  Ez így csúsztatás. Ott kezdődök, hogy low-end szintig lejutott a nagy képernyő divat, és ott a legtöbb esetben nem is kellene akkora hőleadó felület, mint a felső-közép kategóriában, a funkciók miatt ezért lehetne simán vastagabb is. Másrészt a most 2.5 éves telefonomban lévő SoC-ot simán belarakták később nagyobb tepsikbe, úgy hogy a fél kategóriával olcsóbb telefonok 1 évvel utána nem tudtak többet, mint az enyém, csak a kijelzőjük lett nagyobb, meg kicsit vékonyabb lettek, ugyanakkora aksival.

  Emellett a processzorok egyre kisebb nanométeres technológiával azonos teljesítmény mellett kevesebb hőt adnak le.

  Szimplán arról van szó, hogy a userek többsége, lehet ez 51%, de 95% is, a nagyobb kijelzőt preferálja, és a tömegtermékek piaca mindig egy idő után egyetlen irányba tisztul, így a kicsit az átlagtól eltérő igényeket már nem, vagy csak nehezen lehet kielégíteni.

 • ePhone
  iPhone 7 van nekem, vagy 3 és fél éve, 180k-ért vettem. Jelenlegi értéke 70k+ (hardverapro szerint).
  Most a funkcióktól, hogy kamera, és a többi eltekintek, mert mindenkinek más a fontos és más a jó, de nekem a mai napig megfelel. A párom tavaly vett új telefont, 70k-ért és kb pariban van a kettő, ennyi év elteltével, tehát a használt ára reális.

  A mai napig MINDEN biztonsági- ÉS funkcó- frissítés megjön. Stabil és gyors, nem akadozik és működik.
  Az aksiját úgy tölti, hogy a szokásaim alapján amikor nem használom (pl éjjel), akkor lassan tölt, hogy óvja, 85% ennyi idő után, ami elég egy napra nekem.

  Eddig ez évi 32k telefonra és folyamatosan csökken, mivel semmi baja és nem is lassú és nemrég kapta meg az új főverziót és az ígéretek szerint még a következőt is meg fogja.

  Jah, az egy heti fizetés szabályba is belefér Ha cserélem, akkor az új se2 lesz, alig 140k. Közel sem horror.

 • Mérnök
  Az akkunál a térfogat a lényeg, így vastagsággal lehet kompenzálni, csak azt nem lehet kijelzővel takarni. 🙂 De ez nem igaz az antennákra, a sok kamerára, hangszórókra, hűtőfelületre, sim és memóriakártyára.
  Meg lehet ezeket csinálni kisebben is? Meg lehet, de akkor alacsonyabb az átviteli sebesség, rosszabb a kamerakép, rosszabb a kihangosított hang, lasssabban jár a processzor, lassabb a telefon, lassabb a töltés. Ezek miatt elégedetlen a user, és vagy nem veszi meg a telefont, vagy panaszkodik. A nagy kijelző miatt nem panaszkodik, mert elmagyarázza neki a marketing, hogy az jó. Ezt könnyebb elmagyarázni, mint azt, hogy miért töltődik lassabban 4k-ban a kedvenc influenszere jutyúbról, vagy miért szaggat a 3D animációja a kedvenc játékában.
  Van az a user, akit ez nem érdekel, csak legyen kisebb a telefon. Pl. ti is, én is. Csak nem ő költ sokat telefonra, nem rajta lehet sokat keresni
 • Fikusz
  Nem értem, mitől kicsi egy 2 centi vastag féltégla mobil? A kis kijelzőre hunyorítva, görbe háttal rágörnyednek az emberek, messziről látszik, hogy csak néznek a lyukon.
  Szerintem jobb egy 8mm vékony tepsi amin látni is lehet!
  Én pl azért nem veszek új mobilt, mert kicsik! 7 collos alá már nem akarok menni, inkább kivárok. 8coll is jöhetne, elfér mert lapos!
  Teljesítményből legalább közepes kell, mert idővel csak csökkenni fog, kinövi minden, és bezárogatja az alkalmazásokat a háttérben.
  A nagyobb igenis jobb, és nem a propaganda miatt, hanem mert főleg nézzük a telefont, spontán telefonálunk vele, hosszabban pedig vagy kihangosítva, vagy fülesen beszélünk.
 • Fox (IT)

  Louis Rossmann es Jessa Jones kovetem evek ota tisztaba vagyok osszes apple betegseggel es uzletpolitikajaval. Amig Butterfly keyboard a 13” MBP 9-10 havonta volt javitva a MBP.

  Kerlek a Google Pixelen kivul mond mas gyarto keszuleket aki 5evig ad software frissitest es ennel hosszabban biztonsagi frissitest. 800€ szivesen adok erte.


  Kedves Miklos. A nagyon eros hardvernek annyi ertelme van, hogy a telefon 4-5ev mulva is hasznalhato marad. Azert kerul iPhone SE mindig aktualis SoC

 • Jasminite
  A Galaxy S2 és Galaxy mini 2 (nem S) nem tesók, közelről sem. Egyik a 2011-es flagship volt a másik egy low-end belépőmodell.

  Egy hozzád hasonlónak én egy 2016-os iphone SE-t ajanlok mindig.
  Aki ennyire igénytelen telefonszinten (bocs), hogy semmi se kell igazán csak kicsi legyen, annak tökéltes.
  Mai napig egy nagyon szép forma, szinte egy ékszer a lányoknak.
  Az adatok a Touch ID-val nagyon jól be vannak biztosítva.

  Egy önigazoló posztnak nagyszerű ez az írás.
  A hiányosságok miatt bankolni nem cèlszerű, bármilyen személyes képet, dokut tárolni szintén.
  A kijelző szép-szép biztosan, az iPhone kisebb felbontásúja mindig élvonalbeli volt.
  Ütésálló tokot arra is kapni vagy akkusat.
  Szoftveres támogatás elvitathatatlan.

  Mint egy újféle Lada, jó hogy új és a piac padlóra árazva mégis egy 1-2 éves használt kategóriatárs óriási ugrás mindig anyagminőség, összeszerelés, megjelenésben.

 • Kiszamolo
  Jasminite, igénytelen lennék?

  Aki azt mondja, hogy szabad szemmel észreveszi a különbséget a Full HD és a 4K között egy mobil képernyőjén, az hazudik. Az átlagember még a Full HD-nál rosszabb felbontást sem veszi észre, 25 centiről semmi nem látszik, maximum nagyítóval szőrösebbek a betűk, de aki nagyítóval szemlélgeti a telefonját, az perverz.

  Aki azt mondja, hogy használat közben észreveszi, hogy 6 vagy 12 GB RAM van a telefonjában vagy hogy idei vagy hároméves csúcsproci van benne, az is hazudik.

  A 350-450 ezer forintos telefont vásárlók 95%-a egész életében egyszer sem használja ki a telefon képességeinek a 20%-át sem.

  Ha csak a GPS-sel is tökéletes a telefon, azonnal megtalálja magát és remekül navigál, miért is kell bele a többi műhold? Jól mutat a leírásban?

  Az ÖSSZES telefon fotóképessége egy nagy hulladék, maximum a többi telefonhoz képest csinál “jó” képeket. Sajnos a fizikát nem lehet megerőszakolni, ha 5 mm-en kell elférnie a zoom lencsének és még az érzékelő lapkának is, ami szintén nem lehet akármekkora, és a fénynek is egy gombostű-lyuknyi helyen kell eljutni az érzékelőre, akkor sajnos abból jó kép nem születik.

  A legolcsóbb “csúcskompakt”, a Canon Powershot G9X kicsit több, mint százezer forint, feleakkora sincs, mint egy telefon, (nincs 10×6 centi) de egy inches lapkája van és rendes optikája és olyan képet csinál, amit telefon soha nem fog, még a félmillió forintos sem. Egyszer kell megvenni és öt telefont kiszolgál, bármilyen zsebbe belefér, ahová a telefon nem.

  Ezért is kár méregdrága telefont venni.

  Már egy rakás telefonom volt, LG csúcsmodell is, de egyre kevésbé látom, miért kellene százezer forintnál többet adni bármilyen telefonért. 50-60 ezer forintért már több, mint nagyon jó telefonokat lehet venni manapság.

  Szívesebben adtam volna ezért a telefonért is 60 ezret, ha olyan paraméterei lettek volna, mint a Jelly 2-nek, ami egyébként szintén 60 ezer forint: középkategóriás proci, 6 GB/128 GB, NFC, infra, stb. De nem volt választék.

  Egyébként ennél több miért kell bárkinek? Mire nem elég 6 GB RAM, 128 GB ROM és egy középkategóriás proci? Mi hiányzik egy Jelly 2-ből, ami mindenképp kell egy telefonba?

 • axt
  Jelenleg a komolyabb 3D-s játékok használják ki egy mai telefon teljesítményét. Az átlag felhasználó viszont jó ha 20%-át kihasználja egy ilyen telefon teljesítményének.
 • Vonalas
  @zuhanyfüggöny: “mi férfiak 180+ felett kezdődünk”

  @Kiszamolo: “Zuhanyfüggőny, a férfiak 190 centi felett kezdődnek”

  Ennél azért intellektuálisabb eszmecserékért jövök ide. Vagy legalábbis eddig azt hittem.

 • gab
  Én pont a frissítések hiánya miatt nem vennék ilyen telefont. Most lett lentebb kitárgyalva, milyen fontos a biztonság. És az emberek 99%-a egy telefonról intézi az életét, bankot, stb. A méret-probléma amúgy nekem is megvolt, nem akartam túl nagy készüléket. (Galaxy S10e lett, amit pont emiatt csinált a Samsung, amúgy tök sikeres is volt. Feleségemnek meg iPhone SE 2020-at vettünk azt is hasonló megfontolásból, kis méret, de gyors hardver + frissítések, ő az Applet szereti.) A pénzt a telefonpiacon is a szolgáltatásokért kérik el, a hardver egyre olcsóbb, ezért lehet ilyen bocs, de csungking telefonokat venni pártízezerért, a vasat legyártani nem kell sok ész, de a support már más tészta. Mivel a telefon alap lett az élethez, amikor már gyengének érzem az akkut (mivel nem cserélhető) bemegyek a szolgáltatóhoz, és 0 százalék kamattal elhozom részletre a legújabbat, ami tetszik.
 • Vonalas
  @gab: “amikor már gyengének érzem az akkut (mivel nem cserélhető)”

  Nem arra gondoltál, hogy a felhasználó által nem cserélhető? Minden jobb GSM-szerviz által viszont igen. Azért minimum ennyire legalább lehetnénk tudatos vásárlók.

  Aki még mindig abban a tudatban él, hogy az Apple-Google duopóliumnak nincs alternatívája az okostelefon-piacon, annak nem árt az ismétlés:

  esolutions.shop/

 • tsc

  A kicsi, könnyű, gyors Androidos csúcs telefonra a Galaxy S10e tényleg egy (sőt szinte az egyetlen) jó válasz! (kár, hogy már kifutott)

  Másfél évig használtam, pedig nálam egy telefon ritkán húzza pár hónapnál tovább. 142.2 x 69.9 x 7.9 mm, 150g. Kicsi, gyors, stabil, szuper kijelzője van, jó kamerája, jó hangszórók, vízálló, stb. Egy kézzel még tökéletesen kezelhető és kényelmesen elfér bármilyen nadrágzsebben, nem húzza le, stb.

  Btw, az csak nekem fura, hogy egyik cikk alatt mindenkiről kiderül, hogy 50-100M-k vannak tartalékban, másik alatt meg nem győznek túllicitálni egymást, hogy ki használ régebbi (meg vacakabb) telefont. (Hű, mit kapok én ezért 🙂

 • Péter
  Szerintem az okostelefonok csak a nevükben telefonok, elsősorban nem telefonálásra valók. Én legalábbis zsebben hordozható személyi számítógépként tekintek rájuk és kb. ugyanazt csinálom rajtuk, mint egy laptopon, csak épp útközben. Ha 6 colnál kisebb lenne a képernyőjük, kényelmetlen lenne. A 6 col szerintem ideális, mert az még a szűkebb nadrágjaim zsebében is elfér. Ha telefonálásra keresnék telefont, akkor egy kis méretű nyomógombos “félig okos” telefont vennék.
 • Színes Géza
  Xiaomi Redmi7 telefonom van. Ez az első Xiaomi, amit nem Kínából rendeltem, hanem az Erzsébet körúton vettem, magyar garanciával 38eFt-ért, 2018-ban. Kifogástalan telefon.
  Volt már korábban céges iPhone6-om, ahhoz képest is jó.
  Egyetlen előnyét tudom megemlíteni az iPhone-nak, a jó kameráját. Hátránya annál több van, de a legnagyobb, a gyenge akkumulátor. Soha nem adnék egy telefonért 50-60eFt-nál többet, pedig megengedhetném magamnak.
 • Endre bá
  cserélhetőek az aksik, csak érteni kell a telefon kinyitásához. A kínaiak az aksikat szerelő szerszámokkal együtt küldik :)))
 • matetoth

  azon gondolkoztál már, hogy olyan nincs, hogy 0% kamat?
  Mármint a szolgáltatónak is van tőkeköltsége, azt te fogod kifizetni, teljesen mindegy, hogy havidíjnak vagy kamatnak hívod.
 • axt
  Az akku a legtöbb telefonban könnyebben cserélhető, mint azt az egyszeri ember gondolná. Cseréltem már, nem nagy kunszt. Ha rendelsz akkut, ingyen adnak hozzá szerszámokat is, a neten meg fenn van hogy melyik telefont hogy szeded szét. De a nagy általánosság az hogy a hátulját le lehet mindnek pattintani, az akku mögül ki kell szedni a ragasztót, lecsatlakoztatni, kiszedni. Az új mögé kétoldalú ragasztószalagot tenni hogy tartsa, csatlakoztatni, aztán vissza a burkolat. De ezt pár ezresért megcsinálják bármelyik szervizben. Ezt csak azért írom, hogy ha egyszer nagyon ragaszkodnál egy telefonodhoz, akkor tudd, hogy simán opció az akkucsere még mindig.
 • ePhone
  A 0% kamat telefonnál tényleg 0% kamat, mert ha helyben vennéd meg, akkor is annyiba kerülne és ugyanazt a csomagot kapnád ugyanannyiért. Ha egyben megveszed is ugyanazt fizeted, csak korábban. (A 0 forintos telefon a drágább előfizetéssel, amit nem használsz ki, az egy teljesen másik eset.)

  Viszont egy telefon ára olyan összeg, hogy annak a nulla százalékos részletén nyerészkedni a később fizetéssel gyakorlatilag nem a marék rizs, hanem pár szem rizs.
  Ha meg valaki nem tudja helyben kifizetni egy telefon árát, akkor lehet nem megfelelően választ.
  Miért vennél olyan telefont, ami bármikor leeshet, és nem tudod azonnal pótolni az első boltban. Nem a jövőhaviből, részletre, hanem azonnal bármikor zsebből.

 • Zabalint

  Nekem is végül egy újabb Xiaomi lesz a Redmi 4x utódja, egy Redmi 9, már megrendeltem 50 ezerért (a 64/4 GB változatot), a cserélhető aksis és billentűzetes álmaimat inkább feladtam. A 4x-el nagyon elégedett voltam, majdnem 3 évig használtam, most kezd kicsit lassulni, messze nem annyira mint a régebbi telefonjaim 2 évesen. Hozzáteszem 60 ezer körül lehet hasonló képességű Samsungot is kapni, szóval már messze nem akkora a Xiaomi árelőnye, mint egykor, másrészt viszont márkától függetlenül úgy gondolom, hogy bőven vannak ebben az árkategóriában jó telefonok, ha nem valami speciális célra kell, ahová nagy teljesítmény kell, akkor nem kell 100 ezer feletti összeget kiadni telefonra.

  A másik, hogy ezt a kategóriát még nem féltem. A mostanit pl. simán zsebemben hurcolom bringázás közben, elővettem esőben az erdő közepén, hogy ránézzek a térkép appra, leejtettem rengetegszer.

 • Zabalint
  Azt még hozzáteszem, hogy a Xiaomi kínálatában látszik leginkább Kiszámoló által említett trend. Anno mikor a Redmi 4x-et vettem, volt Redmi 4 (vagy 4A?), ami “kicsi” volt (5″ kijelző) és olcsó, a 4x, ami ugyanakkora erősebb hardverrel, és a 4 Note, ami a hardverben megegyezett (vagy kicsivel jobb volt?), de nagyobb volt a kijelzője.

  Ehhez képest a 9-esekből van sima 9AT, 9A, 9C, 9 , 9 Note, 9 Pro, talán 9T is van már, plusz a Mi család olcsóbb tagjai is játszanak ebben a ligában, és mindegyiknek ugyanolyan nagy (6.5″) kijelzője van, csak hardverben különböznek. Tehát gyakorlatilag nincs választék, ezért meg tudom érteni azok problémáját, akik kisebbet akarnak, jelenleg az csak a nagyon low-end kategóriában van, ott még akadnak 5-6″ közöttiek, vagy mélyen bele kell nyúlniuk a zsebükbe.

 • axt
  Szerintem amit felvetettél csak látszólag ellentmondás, és igazából egyáltalán nem az. Én úgy gondolom, hogy azok tudnak nagy vagyont felhalmozni, akik képesek elválasztani a szükséges költéseket a szükségtelentől. Na most egy drága telefon pont a nem szükséges kategória. Az ilyen típusú emberek mások szemében spúrnak tűnhetnek, de pont azért van nagyobb vagyon a megtakarítási számlájukon, mert nem költötték el azt a pénzt hülyeségekre. Tudom, hogy vannak akik szerint nem hülyeség 300 ezres telefont venni, de az én szememben pl az. Egyszerűen nem tud semmi olyat mutatni, ami miatt megérné a felárat. Ez inkább csak a gyártók igénykeltése. Ha nincs igényed rá, majd lesz, miután megláttad a reklámot. Most a gyártók éppen a 120 Hz-es képernyőfrissítéssel kampányolnak. Hát kenjék a hajukra, nem rohanok új telefont venni emiatt.
 • Vonalas
  , nem tudom, milyen billentyűzetes álmaid vannak, van egy pár opció: Planet Comupters és F(x)tec az oldalra kihajthatós dizájnnal és elég jó szoftvertámogatással, illetve Blackberry formájú eszközt is láttam a Kiszamolo által lájkolt Unihertz oldalán. Mondjuk attól a cégtől én pont a fenti szempont miatt – megelőlegeztem nekik a szoftvertámogatás várható hiányát – nem vennék telefont.
 • Zabalint

  Feljebb írtam, hogy a kihajtható, de ami a Planet Computers oldalán van, az aranyáron van. Az Unihertz Titan névre hallgató modelljén elgondolkodtam, de a Blackberry féle nem igazán szimpatikus, ahhoz meg az is drága, hogy így is nagyon kompromisszumos, akkor inkább marad a sima tepsi.
 • Átvernek a reklámmal
  Érdekes ez az elképesztő paranoia a régi telefonokkal szemben. Legalább egy esetet írjatok már be, ahol feltörtek banki adatokért egy ilyen mobilt!

  A Revolutot talán mindenki ismeri, az pl. 7-es Androidon elmegy (talán 6-oson is, ezt nem tudom kipróbálni). Vajon a Revolut programozói nem tudják, hogy ez egy végtelenül elavult rendszer, vagy lehet, hogy mégsem az?

 • Vonalas
  , ez egy ilyen piac.
 • gab
  @axt Kösz, ha beválik, lehet hogy cseréltetni fogom. Bár 3-4 évnél tovább valszeg nem használom.
  De, részletre pontosan ugyanannyi volt, mint feltöltősen. Az előfizetési díjam nem változott.
  Tudok venni zsebből is, de minek fizessem ki, ha odaadják részletre is.

  Ez a kinek mennyit ér meg egy telefon kb. a kinek mennyit ér meg egy autó, meg a kinek mennyit ér meg bármilyen termék vita pepitában, futott már ilyen a bicikliknél is, van, akinek 50 ezer is sok, van, akinek 500 ezer is kevés rá.

 • L
  En a mostani, es valoszinuleg meg a kovetkezo generacios IPhone Minit is szeretnem majd megvenni, mert nagyon jo kicsi a merete ennek a legujabbnak. De egyreszt szivesen megvarnam, mig dual simeset csinalnak (persze nem biztos, hogy lesz ilyen), masreszt ugy dontottem, hogy most ezen sporolni fogok, es orulni fogok annak a tobb szazezer forintnyi extra megtakaritasnak.

  Ha visszanezek mondjuk 5 vagy 10 evvel ezelottre, akkor sem havi fizetesek osszegeert vasaroltam meg a legfrissebb mobilt, tabletet, hangcuccot, es igy visszatekintve teljesen jo dontesek voltak ezek, teljesen felesleges lett volna azokat a mostani szemmel nezve kacatokat rengeteg penzert venni. Tizevente 2 ilyen dolog megvasarlasa, frissitese nalam kielegiti a modern filinget, illetve a “most mindegy, mennyi penzert, de ezuttal pont azt a tech kutyut vettem, ami a jelenlegi kinalatbol tenyleg a legjobb szamomra” erzest.