Az aranybörtön

Írtam nemrég egy cikket arról, mit tegyél, ha zuhan az életszínvonalad egy új munkakör, betegség vagy válás miatt.

Mit tegyél, ha zuhan az életszínvonalad?

A hozzászólásokban előjött a téma, hogy sokan ragadnak be egy jól fizető munkakörbe, amit gyűlölnek. Mert stresszes, mert napi 300 e-mailt kell megválaszolni, mert rámegy az egészségük, a családjuk, mert elvárás, hogy este kilenckor is elérhetőek legyenek és így tovább.

Látják a náluk 5-10-15 évvel idősebb kollégáikat teljesen kiégve, tönkrement egészséggel és családdal és megszólal a vészcsengő, hogy rájuk is ez a sors vár.

Azonban egyáltalán nem olyan könnyű otthagyni egy jól fizető állást, lemondani egy másfél milliós fizetésről és visszacsúszni ennek az összegnek mondjuk a felére.

Az egyik leggyakoribb probléma, hogy nagyon sokan a magas keresethez állították be az életszínvonalukat, a legtöbb embernél olyan a fizetés, mint a gáz: mindig kitölti a rendelkezésre álló teret.

Mindegy, mennyit keresnek, mert minden plusz pénz a bevételi oldalon azonnal utat talál magának a kiadási oldalon.

Nagyon sok ilyen emberrel találkoztam az évek során, nagyon szeretnének kiszállni az őket felőrlő mókuskerékből, de egyszerűen nem tehetik meg, hogy kevesebbet keressenek, mert fizetni kell a ház és autó törlesztőt, a gyerekek magániskoláját, a kertészt és így tovább. Egy börtönbe kerültek, aminek bár aranyból vannak a rácsai, de életük végéig fogva tartják őket.

Volt olyan ügyfél, aki váltig bizonygatta nekem (bár szerintem inkább saját magának), hogy neki annyira stresszes a munkája, hogy muszáj ilyen drága hobbit űznie és ehhez a világ másik felére utaznia évente kétszer, mert egyébként nem bírná ki a nyomást. Csendben rámutattam neki, ha nem lenne ilyen stresszes munkakörben, akkor bár kevesebbet keresne, de nem is kellene milliókat költenie a hobbijára és a saját maga illetve a családja kompenzálására a munkája miatt. A végén valószínűleg anyagilag, szellemileg és minden egyéb tekintetben is jobban járna a kisebb fizetéssel.

A másik gyakori probléma a “csak még egy év” csapdája: még ha jóval a jövedelmed alatt is tartod az életszínvonaladat, akkor is egyszerűen nagyon nehéz otthagyni egy jól fizető állást vagy visszalépni egy sokat hozó vállalkozásból, akármilyen nagy árat is kell fizetned érte az életidődből, életminőségedből vagy az egészségedből. Ilyenkor az ember azt mondogatja magának (néha éveken át), hogy csak még egy-három-tíz évig csinálom tovább és majd utána kilépek a mókuskerékből.

Ha havonta keresek másfél-két-három-öt millió forintot, ami évente 18-60 millió forint, öt-tíz év alatt ennek is a sokszorosa, nagyon nehéz azt mondani, hogy elengedem ezt a pénzt.

Főleg amerikai hátterű vállalatoknál ráadásul vannak olyan prémiumok, amik két-három évvel később realizálódnak részvényopció vagy egyéb formában és az összegük gyakran a normál fizetéssel összemérhetőek. Ha azonban közben elmész a cégtől, ezek a pénzek örökre elvesznek, háromévnyi bónuszod lesz semmivé, ha kiszállsz. (Ezeket a juttatásokat hívják nagyon találóan aranybilincseknek az Egyesült Államokban, ezzel az aranyból készült bilinccsel láncolják a cégek magukhoz az alkalmazottakat örökre.)

Akár így, akár úgy áll a dolog, rá kell jönnöd, hogy akármennyit keresel, ha nem élvezed, amit csinálsz, sőt az egészségeddel, a családoddal, a kapcsolataiddal fizetsz minden egyes napért, amit abban a munkakörben töltesz, akkor minél hamarabb változtatni kell.

(Ha tudni akarod mi vár rád öt év múlva, nézd meg a közvetlen főnökeidet és az öt évvel idősebb kollégáidat, ha arra vagy kíváncsi, mi vár rád 15 év múlva, nézd meg a főnököd főnökét. Élvezi a munkáját? Még mindig együtt él a legelső házastársával? A gyerekeit ő nevelte vagy az utca? Egészsége milyen? A kedélyállapota? Legyél őszinte. Szeretnél cserélni vele? Persze, lehet igen is a válasz, attól függ, milyen helyen dolgozol.)

Az előző cikkben azt javasoltam, ha hirtelen lezuhan az életszínvonalad, akkor te is zuhanj vele együtt. Ne akard fenntartani a látszatot, ragaszkodni olyan dolgokhoz, ami már nem a tiéd. Minél gyorsabban átállsz az új helyzetre, annál hamarabb fogod tudni élvezni az új élethelyzetet. Hiszen régen is boldog voltál, amikor annyit kerestél, mint most az új szituációban megint.

Ebben a helyzetben viszont pont az ellenkezőjét szoktam ajánlani. Hónapról hónapra kezd el csökkenteni az életszínvonaladat, apró lépésekben. Küldd el a kertészt, vágd le te magad a füvet meg a tuják tetejét. A bejárónő is egyre ritkábban jöjjön, te is tudsz porszívózni vagy vasalni. Mondd le a kábeltévét és a három streaming szolgáltatóból először egyet, aztán két hónap múlva még egyet. A konyhapénzt vágd vissza 10%-kal, aztán még öttel. Idén hagyjátok ki a síelést és a nyaralásra is csak kétharmad annyit szánjatok és így tovább. (Ha te más szinten élsz, akkor ugyanezt tedd a saját szinteden: autó helyett busszal járj dolgozni, a Meki helyett otthon vacsorázz és a többi.)

A sok apró lemondás nem lesz annyira fájdalmas és hozzá tudsz szokni ahhoz, hogy egyre kisebb lábon élsz. (Igazából semmit nem csinálsz, csak visszamész az időben addig, amikor annyit kerestél, mint amennyivel most egyre kevesebbet költesz.)

Az is fontos azonban, hogy ha visszalépsz az anyagiak területén, akkor valódi nyereséged legyen cserébe azért, hogy kevesebbet keresel: kevesebb stressz, többi idő a családdal és így tovább. Ne azért lépj ki, mert szimplán csak kiégtél 15 év után.

Sokan kiégnek és dobnak el kapát-kaszát és elmennek mondjuk egy stresszes irodai munkából szakácsnak vagy buszsofőrnek, mert mindig is szerettek főzni vagy a buszsofőrnek semmi gondja az életben, csak nyomni kell a gázpedált meg a féket felváltva. Aztán rájönnek, hogy a szakács is ugyanúgy le van terhelve, napi 12-14 órát keményen dolgozik a melegben és a gőzben, éjfél után ér haza egy hosszú munkanap után, a buszsofőr is legalább annyira stresszes munkakör a csúcsforgalomban, mint amit otthagytak az irodában. Gyorsan rájönnek, hogy csöbörből vödörbe kerültek, sokkal kisebb fizetésért.

Ha a kiégéssel van bajod, akkor nem a visszalépés a megoldás, hanem a szombatév, amiről már írtam többször.

Hogyan vegyél ki egy év szabadságot?

Fontos rájönni, hogy csak kiégés a problémád, de egyébként a munkaköröd vállalható (napi nyolc óra, kevés stressz, a magánélet tiszteletben tartása, stb.) vagy olyan a munkaköröd vagy a vállalkozásod, amit semmi pénzért nem szabad folytatni.

Elcsépelt mondat, attól még igaz: csak egy életed van és ebben az életben szinte minden fontosabb, mint a pénz, ha van elég pénzed egy normális, átlagos életvitelre. Nincs olyan ember, aki a halálos ágyán azt mondta volna, bárcsak még több pénzt kerestem volna.

Kapcsolódó cikk:

Midász király érintése

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

40 millió forintos életbiztosítás havi 5.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

327 hozzászólás

 • V.A. Lucky
  : Csak össze ne keverjenek kettőnket a kollégák!
 • csizkek
  CSak szolok, hogy a “Csak szokasos” hozzaszolasa, 2miot keresek, 200bol elek.. hozzaszolasa egy vicc, ironia, kifigurazasa az itteno sok onfenyezo hozzaszolasnak! Ugy latom sokan felugrottak a trollvonatra.:)
 • V.A. Lucky
  “kisfőnökök, akik kényszermosollyal kénytelenek viselni, hogy ugyanolyan CEE-senkiként kezelik őket, csak egy korbáccsal és egy bullshitgenerárorral felszerelve.”

  Sajnos ezt a nyugati lenézést sok szakmában lehet tapasztalni. Kb. azon csodálkoznak, ha két számot össze tudsz adni _ahhoz_ _képest_, hogy keleteurópai vagy.

  Amúgy én nem értek egyet azokkal, akik 10%-ra viszik le a teljesítményüket, de a másik végletből is már megjöttem. Fiatalabb koromban, pláne amikor új helyre kerültem, meg akartam mutatni, hogy én aztán mindent meg bírok csinálni. Ennek az eredménye az lett, hogy boldogan túlvállaltam magam, de ugye aki egyszerre 3-4 projektet pörget, az többet is hibázik, mint aki egyetlenegyen szüttyög. Kaptam érte pár simogatást, de ennyi, a fizetésemelésnél kb. annyit jött mint a takaréklángos kollégáknak “mert úgy igazságos velük”(?). Azóta átálltam közepes teljesítményre.

 • Valamirandom

  Jaja, kígyózó sorokban áramlik ide az értelmiség a hanyatló Nyugatról, annyival jobb itt. 😀 Én onnan látom a sztoridat, hogy az ottani mércével ennyit ért a tudásod, viszont azzal itthon vígan ellébecolgathatsz. Nem véletlenül csak egy összeszerelő-ország Magyarország.
 • Belavoltam
  csak nem a *organ *tanley az a befektetesi bank?
 • csizkek
  “de hol tud a Magyarpiac ekkora teljesítményt kitermelni?”
  A NER korul. A csillirdos EUs penz bearamlasok hol kotnek ki? MAgyar NER kozeli vallalkozasokban.
  MEdian magyar ber mennyi lehet? 300k HUF vagy alatta? GYakorlatilag alig van kozeposztaly. Multis felsovezetok, NER-es vallalkozok es emberei.
 • csizkek
  “2/3-a ilyenekbe, 1/3-a allampapir es akkor ez egy egesz konzervariv portfolio.
  Megelhetesre a 4%-os szabalyt hasznaltam okolszabalynent.”

  Bazi nagy lelki teher berakni ekkora osszeget egyszerre. Az o eseteben kiszedni PMAKbol es attolni vmi reszveny/ETF/gold/ingatlan/etc.. portfolioba. Azt nagyon sok embernek hosszu tanulasi folyamat, hogy kezeljuk ezt..Es minel idosebb az ember annal masabb/kisebb a rizikovallalasi hajlandosaga. Van tobb ismerosom aki 50-75%-at teszi PMAK-ba eletkor elorehaladtaval es csak a maradekkal rizikozik.

 • csizkek
  “Itthon sokkal jobban lehet keresni,mint az EU országaiban.”
  Ez nem igaz. Egyreszt nyugatra elsosorban freelancerkedni jonnek IT-ban 400-700Eur per nap bevetelert (bevetel, nem fizetes), de mas mernoki teruletekre is, csak ott mondjuk 300-500Eur napi rate. VAgy keresel egy rendes permanent melot, de ott eloszor csak keveset akarnak fizetni. Foleg a nemetek, mert nagyon nehez vkit kirugni.
  Viszont egy permanent Senior Expert mernokkent 10-15 ev tapasztalattal (nem csak IT), az azert az evi 75-120k Eur fizu plusz az egyeb benefitek.
 • csizkek
  “nyugaton 2-3-szoros meg 6szoros fizuk vannak ezt el kell felejteni.”
  Attol fugg mi a bazis fizu Mo.-on:) Ovono keres Mo.-on havi 300eHUF, Nemeto-ban 2500-3500Eur. Az 3x.
  Home office backend IT developer evi 80-100k Eur USA cegnek home officebol, az Nemeto.-ban lehet kevesebb.
  Egyeb mernok (nem operator) 1-1,2mHuf, Nemeto.: 5-6k Eur per honap, Senior expertkent 7-9k eur per ho brutto.

  Azert vannak kulonbsegek es a megelhetes sokkolo kezd lenni, Mo.-on! (Iden mar Balatonra se megyunk ha hazalatogatunk, mert azt az arat nem vagyok hajlando erte kifizetni. MEgyunk Ausztriaba:) Es nem vagyok egyedul ezzel..)

 • Unemployed

  te vagy a legnagyobb király.

  Ilyen pontos szociológiai elemzést rég (még talán soha) nem olvastam a multis világról.

  Gratulálok a tisztánlátásodhoz!!

 • Anna
  Teganap szembejött ez a cikk meg egy könyvajánló is. Kepes András: A boldog hülye és az okos depressziós Egész éjjel ezeken járt az agyam. Miért nem tudok lazítani, lenyugodni, elmondom magamnak ész érvékkel és mégis hajt valami belül, de mi az? Miért nem elég az ami van? Miért vagyok mindig kimerült, fáradt, ingerlékeny? Az alkoholt nem bírom, ajánljatok valami gyógynövényt, hogy ellazuljak és élvezzem az életet. Köszi.
 • Pubi
  Az emberek nagy része szerintem nem sokat tudna leadni az életszínvonalából. Persze nem kellene cigarettázni, feleslegesen autózni, kész szendvicseket venni stb. de szerintem a minimális létfenntartáshoz szükséges dolgok előteremtése is sokak számára kihívást jelent. Mégis meddig adja le egy besokallt tanár, buszsofőr vagy csicska irodista a 160-200000-es havi fizetésekből? Menjen gyári melósnak , boltosnak ugyanennyiért ?
 • 147148
  Sziasztok!

  A baráti körömben megvan mindkét véglet. Havi 2-300 e nettó több millió.

  Amit meg kellene érteni: magas jövedelem átlagembernek – csak felelősség és kockázatvállalással – vállalkozás vagy hiányszakmában munkavégzéssel lehetséges.

  A béreket és annak adóját ki is kell termelni.
  Ha nincs hátszél akkor erőn felül is dolgozni kell a többért.

  Munka és munka között is óriási a különbség. Sokan csak lábat lógatnak és azt is munkának hívják…

 • Aleksandr
  Kitört az irigység az IT-s 2 milliót kereső közel 30-as úriember láttán. Ismerek én is ilyet, nem is egyet. Annyi a titka, hogy tehetséges, okos, szorgalmas srácok, akik legtöbbször külföldre számláznak. De itthon is össze lehet hozni, mert valaki 9 és 5 között nem csak egy helyre tud dolgozni – vagy 5 után…
  És igen, azért meri azt leírni a hogyan lesz lakás kérdést, mert ezek a keresetek nem több éve vannak meg, hanem max 1-2 jellemzően. Így bár könnyebben tesz félre sokkal többet, de valamire való lakás Bp-n 60-tól kezdődik. Házat pedig értelmes agglóban sem kapsz 100-120 alatt. Ha ezt a bevételt tudja tartani még 1-2 évig, akkor nyílván szava sem lesz. A most huszonvége, harminc eleje korosztályt azért eszi a fene, mert mire eljuttottak a komolyabb fizetésig, addig 3 szorozódtak a lakásárak. Pedig ilyen fizut 10-15 éve is el lehetett érni.
 • kissbéla
  52 éves mérnök vagyok, 26. éve foglalkozom épületüzemeltetéssel. ’95-től 2010-ig egy autós multinál dolgoztam, onnan létszám leépítés miatt átkerültem az állami szférába. Voltam vezető ott is, itt is, most szerencsére csak beosztott ügyintéző vagyok. Egy kb. egy évvel ezelőtti általam, sok álmatlan éjszaka után kezdeményezett bértárgyalás eredményeképpen akkor bruttó 430-ról 500-ra emelték a pénzem, ill. most egy év eleji, törvényi változáson alapuló bérrendezésnek köszönhetően a többiekhez képest kiemelt bruttót, 590ezret kapok. / Csak lesek, sokan micsoda pénzeket írnak… 🙁 /
  Két általános iskolás gyerekkel ebből a pénzből kijövünk, nagyon takarékosak vagyunk. A családi ház elég nagy, nem kell költöznünk, bővítenünk, ill. van két lakás kiadva, meg most vettünk egy harmadikat (kis garzon, kiadásra).
  És itt kapcsolódom a témához: nekem évtizedek óta fixa ideám, hogy…. folyt. köv.
 • kissbéla
  folyt.
  ….lakás bérbeadásból kellene olyan havi jövedelemnek befolyni, hogy kiléphessek a munkahelyemről. Most Bp-en 120-140ezer egy lakás havi bérleti díja, leadózva marad 100 tisztán. Ha 5 lakást ki tudnánk adni, abból megélnénk, pluszban pedig olyan munkát végezhetnék, amit szeretek: kétkezi munkát, villany-, vízszerelést (ill. most szereztem meg egy klímaszerelő végzettséget is).
  Az 5 lakás már nem fog összejönni, így maradok a munkahelyemen, húzom az igát, és közben olvasom a kiszámolót. 🙂
 • Munkaidoben kiszamolot olvasó
  A betegség nem felteltlenul csak a munka által kiváltott stressztől adódik. A többség a stresszes munkára fogja, pedig az egészséges táplálkozás es eletmod- értsd: rántott hús es csoki torta csak vasarnap (es nem minden nap ebedre), nemdohanyzas, nemivás es egy kis kocogas/hetvegi bringázás mar elég ahhoz, h ne egy logó hasu, koravén 40es fonok legyel… Tényleg a munka miatt kapnak rákot mar ilyen fiatalon a magyarok vagy mert igazából sz@rnak bele, hogy hogy is néznek ki es az egészségükre nem is fontos…
  Masreszrol meg sokan vannak, akik idehaza jól keresnek es szeretik is azt, amivel foglalkoznak. Csak ok nem kommentelnek, m nem rezonáló veluk a cikk.
  Ha nem szereted a munkad, akkor keress egy olyan foglalkozást, amit szívesen uznel. Nem olyan bonyolult ez.
  Re: kertesz/funyiras – amíg te gyomlálsz, addig a kisgyerekek nincsenek el melletted/korulotted a kertben?!
 • Hajnal1975
  @Tóth Helga
  Nem fogok röhögni, mert én pont ugyanerre készülök, csak 25 év munkaviszonnyal a hátam mögött. Mindennél jobban várom már, hogy abba tudjam hagyni a jelenlegi munkámat, és a a szülést követő otthonlét után új irányt adjak a szakmai életemnek.
 • Független
  Amikor évekkel ezelőtt pályakezdő mérnökként alkalmazott voltam és 270 e nettó kerestem, nagyon sok pénznek tűnt és nagyon boldog voltam. Emlekszem arra gondoltam, hogy ha nettó 400-500 át keresnek az lenne a mennyország, az már rengeteg pénz. Valóban, az akkori enkepem szerint az rengeteg pénz volt, és mon valóban jónak számít.

  Viszont azóta tudatosan más irányba vittük az életünket a parommal és a havi bevételunk 3-4 M Ft melynek a nagy része megmarad profiként. Sokat kellett dolgozni és tanulni, éveket, hogy ezt elérjük de megérte, a terület most mindegy.

  A lényeg, hogy simán lehet ilyen pénzeket legálisan, becsületes munkával keresni.

  Ezt csak azért mondom, mert amikor mérnök voltam és 270 ezret kerestem ekkora összeg elképzelhetetlen lett volna számomra, ezért megértem aki azt kommenteli, hogy ez kamu, hiszem a saját hiedelmek szabnak neki gátat.

 • Független
  Folyt.

  Sajnos a magyar emberek többsége nem bízik magában, nem vállal felelősséget, nem tud a saját keretrendszer én kívül gondolkozni, emiatt szabotalja önmagát és nem jut előre.

  Könnyebb mást hibáztatni, mind bevállalni egy kis kockázatot és próbálkozni.

 • Peter G
  IT szektorban iden eleg durvan lehet keresni, mar egy senior Business Analyst pozi is brutto 800-1.200-t fizet (most kersetek meg LinkedIn-en 2-3-al is). GxP regulated environment (altalaban life science terulet). PM-kent vagy SCRUM masterkent nem seniorkent is lehet ennyit keresni ezen a teruleten. Annyi plusz tudas kell, hogy el kell tudni olvasni, hogy a delivery strategy-ben / validation plan-ben milyen folyamatokat hogyan kell implementalni es milyen dokumentumokat kell a fejlesztes melyik szakaszaban prezentalni.

  Ha az alkalmazott lettol jobban turod a kockazatot, de nem akarsz sajat vallalkozast beinditani, akkor contractor is lehetsz (KATA, ha tobb cegnek szamlazol, ha nem, akkor nem tudom mi) altalaban tobb penzert. En 4 kulfoldi ceg alvallalkozoja vagyok, mind egy globalis SaaS HR rendszerrel foglalkozik.

  Ha koltoi kerdes volt, akkor bocsi.

 • Mennyi az annyi
  Miklós, áruld már el mik dolgoznak a tanácsodért folyamodók, akiknek ennyire simán megy a havi 2-3-x millió bevétel megkeresése… Csak hogy az embernek legyen motivációja, hogy ezek nem álomfizuk, hanem elérhető lehetőségek.

  Mert én alkalmazottként csak a hays-s salary guide van a szemem előtt, de ott nem nagyon röpködnek ezek a fizuk, főleg nem nettóban…

 • vidékrementem
  Nekem a gyerekvállalás téma a leginkább megrendítő, ha ezekre az aranykalitkás menedzserekre gondolok. Évek óta dolgozok együtt felsővezetőkkel és a kezdeti inspiráció egyre jobban sajnálatba fordult át. Vagy nincs gyerek, vagy sosincs idő rájuk és ennek személyiségtorzító hatása van (nem láttam egészséges példát, de biztos van olyan is). Ez annyira ijesztő jelenség számomra, hogy bár hiába sikerült vezetői szintre tornázni magam, így, hogy aktuális a gyerek téma, egyre jobban elgondolkodtat, hogy van-e értelme ennyit teperni, ha utána a pénzed lombikra költöd vagy bébiszitterre.
  A fentiek miatt én pont most lépek ki a munkahelyemről, nem volt jó hatása a termékenységünkre az elmúlt pár év hajtása, és most sok a megbánás bennem, hogy volt-e értelme ennyit beáldozni a munkáért és a több pénzért… 🙁
 • BPéter

  ” K+F ben csak, de akkor meg ugye a szabadalmak a munkáltatóért).”

  Mármint hogy érted?
  A szabadalmak a munkáltatóék?
  Szolgálati találmánynál (ha az a dolgod, hogy találmányt dolgozz ki) akkor nyilván, de amúgy lehet saját ötleted, és abból szabadalmad.

 • HiJack
  Akit mélyebben érdekel a téma: Aranykalitkában (Bokor – Radácsi)
  Nekem nem sikerült magamtól kiszállni, de szerencsére hozzásegítettek (kirúgtak).
  Úgyhogy megéltem a jövedelem drasztikus visszaesését is.
  A fizut bántam, de a melót nem, pedig pályakezdő korom óta arra készültem (elértem).
  A tartalékból kifizettem a lakáshitelt, meg vettem egy lakást, a per nyeréséből még egyet.
  Az egyszemélyes szakértői vállalkozás amibe belekezdtem úgy ment, hogy vettem még három lakást. Még egynek az ára van a Kincstárnál, az a diverzifikáció 🙂
  Azóta csendesen dolgozgatunk a feleségemmel, foglalkozunk a gyerekekkel stb.
  Jobb így. Egyedül dolgozom, nem 350 ember munkájáért felelek, csak a sajátomért. Sokan nem értik, hogy lehet ezzel megbékélni, rajtuk jót nevetünk.
  Szóval szerintem önszántukból csak kevesen tudnak kiszállni a mókuskerékből, ha az egy fizetés-visszalépés is egyúttal.
 • Neveléskérdése?
  Nálam egy kicsit más a helyzet, de szintén nagyon nehéz belőle kitörni és egyfajta börtönnek érzem.
  Ez a nevelésből jövő megtakarítási mánia, amikor jobban örülsz a félretett pénznek, mint az elköltöttből jövő élményeknek.
  A harmincas éveink elején mindenünk meg van, nincs hitelünk, a gyerekeim jövője is biztosított lakásokkal és egyéb befektetésekkel. A környezetemben mindenkinél jobban állunk, mégis látszatra úgy tűnik mi élünk “rosszabbul”, mert képtelen vagyok igazán lazítani. Azt látom az embereken, hogy képesek a mának élni, mégha ez sokszor erőn felül is történik, én pedig a jövőnk rabja vagyok. A vagyon kezelését is néha tehernek érzem, amit nem szeretnék egész életemben cipelni. Úgy érzem még sok ambíció van bennem munka terén, de nagyon szeretném nem pénzhez kötni. Viszont nem látom hogyan tudnék ebből kilépni… Talán a gyerekek segítenek.

  https://kiszamolo.hu/probalj-meg-lazitani/

 • Zoli
  youtube.com/watch?v=gthfwnQuZl4

  Hasonló téma van ebben a videóban. Itt ugyan aranybörtön helyett játékkarakterhez van hasonlítva a dolog. A játék ( a társadalom) kényszerit rá minket egy szerepre, definiálja nekünk mi a sikeres és mi nem! és ehez kell alkalmazkodni bármi áron..

 • nemmindenkamu
  Emberek, nem kell kamut kiabálni, csak mert nem tudod beleképzelni magadat a másik helyzetébe, esetleg fogalmad nincs, hogy bizonyos dolgok mennyibe kerülnek.
  Majd ha keresel 4 milliót, akkor rájössz, mire lehet költeni – nem, nem kell “rongyrázás”, még “prémium” autó se, csak mondjuk 2 középkategóriás, 2 ingatlan amit használsz (a “nyaraló” a másik), igen, esetleg magániskola stb.
  Más dolog ám “onnan” nézni a világot – kíváncsi vagyok az itt megnyilatkozók közül ki tenne le egy ilyen munkát, hogy utána mondjuk 1-1.5 milliót keressen, és egyáltalán nem biztos, hogy sokkal kevesebb stresszel?

  Ha valaki 28 évesen keres 2 milliót, szinte nem is költ, de vagyona nincs, mert nemrég kezdett dolgozni, miért elképzelhetetlen, hogy egy 100 milliós NEM luxus ingatlant elkeserítően távolinak érez, és az áremelkedés miatt nem érzi, hogy közeledne hozzá? Miért lenne “tuti kamu”?

 • V.A. Lucky
  folyt.: Azt az egyet külön sajnálom, amikor egyszer Karácsony és Újév között a szabadság alatt is bejártam, hogy én majd megmutatom! Mai ésszel a párommal töltöttem volna azt az időd – a projekt így is kész lett, az adott ügyfél egy szót sem szólt volna, ha öt munkanappal később kapja meg (hetekig ültek rajta utána). És még egyszer: én ugyanazt a béremelést kaptam, mint aki beosztotta az idejét. (ez persze lehet az én meggyőző erőm hiányossága is).

  Summa summarum, nem értek egyet a 10%-kal, de a 100%-kal sem.

 • Kitantorgott
  “Honnan lehet milla folotti fizut leakasztani” c. kerdesre elso kezbol valasz. Kulfoldon elek (IT-ban dolgozom), szoktak csinalni ilyen HackerX nevu eventeket, munkaltatok + fejlesztok 5 perces rapidrandikat tolnak, most online volt egy Budapesten, es kivancsi voltam, nagyjabol hol tart a piac (leulni beszelgetni es kerdezoskodni ingyen van, kb 3 orat toltottem el ezzel). Amit kerdeztem: 3 ev munkatapasztalat + ebbol a kulfoldi resz (4.5 ev), vezetoi ambiciok plusz skillset alapjan kabe mennyi az annyi (senior dev-tol folfele). A legalja volt brutto 900k, meg volt 1.2m-1.4m + ceges kocsi, a teteje egy nem magyar ceg, de Budapesten is jelen van, architect-i pozira lottek be 1.8-2.2m bruttot. Ez par honapja volt.
 • star70
  aha..tegyük hozza hogy ez brutto az óvonönek,netto 1700.Teljes munkaidöben,ami altalaban max par evig ,amig nincs gyerek,utana max 20 oraban tud dolgozni.
  Ausztriaban a virus elött is egy lyuk szoba 100€volt reggeli nelkül,Balatonon ezert komplett hazat kapsz .
  De hat jo fikazni megint Magyarorszagot:-)

  1700€az egy nagy nulla fizetes itt.
  A300 ezer valoban kevesebb de az netto,es nem fizetsz 1200€-t egy 3 szobas lakasert egy faluban(es ez meg olcso).

 • tedzse

  Honnan tudod mennyit ér a tudásom?

  Bírom ezt a tipikus magyar mindsetet, támadsz.
  Tudod buta ember elsőre alkot véleményt.

  De linkelj nekem állást nyugaton ahol évi 100-120k Eur meg van.
  Plízz.

  Mivel multinak dolgozom nem tudom a lébucolásomra fizetnek-e ki ennyi pénzt, de lehet mazohisták.

  Amúgy nem tudom lehet troll vagy, de ugyanazt az IT-s munkát végzem mint az amerikai,indiai, német meg egyébb nációs kollégák.
  Akkor nem értem, lehet nekik is ennyit ér a tudásuk.
  Fuss neki újra, hátha most menni fog neked.

 • tedzse

  Na igen, most is freelancerként is tolom 2 projekt,egyik magyar a másik most német.
  Plusz van egy alkalmazotti pozim.
  Igen igazat írsz ezt akarom elérni,hogy mint szoftvertervező(architect másnéven),dolgozzak kintre.
  Plusz majd kiköltözni Svájcba, ott nyugalom van nem kell adóemeléstől meg semmitől tartani csak élni.
  Plusz állítólag nem szakadnak bele a munkába így ráérnek

  Másik része is igaz amit írtál, igen attól függ mihez mérjük a fizukat, egy pedagógushoz mérten, tuti 4szeres a különbség vagy egy ápoló.
  Igen ez így van.

 • Coccinella
  De nagyon tudnám sajnálni az ilyen szegény telhetetlen embereket, ha nem jutna eszembe, hogy milyen hatalmas mértékű természeti erőforrás pusztítással jár az életmódjuk. Az ilyenek, meg mi többiek is akkor járnánk a legjobban, ha pszichológushoz fordulnának, mert nincs az a vagyon, amitől biztonságban éreznék magukat és ne akarnának még többet. Mint a nemzet leggazdagabb gázszerelője, hiába vannak milliárdjai, az sem elég. Ez függőség, kezeltetni kell, mert különben rámegy mindenki, ember, állat, természet. Bár már valószínűleg elkéstünk, a klímakatasztrófa már itt van, köszönhetően az emberi telhetetlenségnek.
 • GABOR8
  Én most léptem bele a kalitkába (igaz tudatosan).
  40 éves vagyok és 40 éves koromra szerettem volna annyi KP-t, hogy ha kell megéljek belőle. 1 szép tehermentes lakással, 2 autó stb stb a hátam mögött volt 160MFt KP-m.
  Erre egyik napról a másikra (nem terveztem) vettem 100MFt-ért egy házat.
  Így megoldva a következő 20 éves terv, de nem bánom.
 • mzsombor
  Épp a felmondási időm töltöm, aztán augusztusban pihi, szeptembertől pedig, ha minden jól megy, igyekszem azt csinálni, ami a szívemben van. Ha nem megy jól minden, akkor pár hónappal később. Ehhez a telet és a tavaszt munka után tanulással töltöttem. A fizetésem a mostani fele-kétharmada lesz. És már nagyon várom. 🙂
 • Átlag Béres
  9. éve vagyok SSC szolgaként annyit látok hogy ezek mellett a munkák mellett 2 dologra jut, minimális ideje az embernek: valahogy újratermelni a saját munkaerejét és minimális “ház körüli” teendőket elvégezni. Ez NEM az a szint ahol érdemes lenne étterem (pláne a korlátlan szépkártya hónapjaiban :)) helyett itthon kotyvasztani dolgokat, lemondani az autózásról az egyes villamos hajléktalanjai kedvéért vagy akár csak nem elverni 1-2 havi fizetést egy nyaralásra.
  Ha valamit bánok az elmúlt évekből akkor az az, hogy ezt nem láttam/láttuk be. Folyamatosan alacsonyan tartottuk az életszínvonalunkat az akkori csajommal, és nem látom hogy bármiben előreléptünk volna… vissza annál inkább, ha nem lenne elég hogy tönkrement a kapcsolatunk, kellett egy év kényszerpihenőt tartanom, mert már nem bírtam a melót, adósságokat halmoztam föl (pedig közben is dolgoztam mint a szemét)… folyt köv
 • BlaZember
  ““Itthon sokkal jobban lehet keresni,mint az EU országaiban.”
  Ez nem igaz.”

  Nem a túrót nem igaz 🙂 Arányaiban az egész EU-ban sehol nem veszel annyi szolgáltatást a béredből fejlesztőként, mint közép-kelet-EU-ban, mivel a béred sokkal közelebb van a nyugati bérekhez, mint az átlagé. Az alacsonyabb átlag bér pedig lefelé húzza a szolgáltatások árát. Ha neadjisten rájössz, hogy eladhatod magad USA-ba remote munkára, akkor meg aztán pláne igaz ez.

 • Átlag Béres
  ..folyt: dolgoztam mint a szemét, saját projektektől a segédmunkáig minden volt.
  A lakásomra nem költöttem, ruhákra nem tudtam, autóm nem volt stb így kb 1-1,5 éve ezeket pótlom, adósságokat próbálok vért izzadva visszafizetni (még jó, hogy csak DH) és akkor hol van még a tartalékképzés, magamba beruházás stb!
  Ezt csak azok kedvéért mondom, akik 25-30 évesen nyesegetnék vissza a költéseiket, átlag vagy nem sokkal nagyobb fizetések mellett! Ne, nem éri meg… nagyon nem…
 • BlaZember
  Ha megfogadsz egy tanácsot, olvasd el mégegyszer Miklós cikkét, és tedd le a munkaidő utáni állásokat. Nem csak az időddel fizetsz a bevételedért, de a gerinceddel és úgy általában az egészségeddel is. Nincs az a testmozgás, ami kompenzál tizenóra ülést, vagy akár állást. Rövid távon rombol. Emellett ez tuti recept a kiégéshez is. Aminek értéke van, az a jól fizető, nyugisabb, szakmailag izgalmas állás. Az egyensúlyt kell kimaxolni, nem a bevételt.

  Volt kollégám akart bevinni az Apple-höz. Szinte senki nem érti miért dobtam megfontolás nélkül egy technikailag kb rám kiírt, egyébként igen izgalmas pozíciót. Most itthonról dolgozom az USA-ba, nyugi van, élvezem a melót. Elég jól fizetnek, és részvény opció is van. Miért cserélném ezt le a világ egyik legdrágább lokációjában egy multis állásra? Nem akarok többet keresni, ha azért el kell venni másik, számomra fontos(abb) helyről.

 • Atlag feletti joska
  2 keresos csalad vagyunk, a 30-as eveink kozepen, felsofoku es kozepfoku vegzettseggel. Allami es verseny szfera, osszesen havi 1M bevetellel. A kommenteket olvasva irtozatosan luzernek erzem magunkat, valojaban meg az atlag magyar csalad felett vagyunk bosegesen. Teny ami teny, hogy ingatlanra nem telik, hiaba tesszuk felre a fele fizetesunket. Valojaban nem jutunk 1-rol a 2-re, lassan egy 2 hetes kulfoldi nyaralast nem tudunk osszehozni annyira gyengenek erzem a fizetesunket nemzetkozi viszonylatban.
 • N0MAD

  Hogy te ezekből mennyire nem értettél meg semmit az félelmetes, csak kerested melyik panelodhoz illeszkedik.
  Kár a levegőért.
 • Ne légy mókus!
  A válságban 2012-ben megszűnt az állásom. Elsőre eléggé nagy trauma volt 32 évesen, itthon egy pár éves kisgyerekkel, lakáshitellel. Mivel volt valamennyi tartalékom és kb 19 éves koromtól folyamatosan dolgoztam, úgy döntöttem,hogy ha már így alakult, itthon maradok pár évet a kisfiammal, vele és a hobbymmal foglalkozok, sportolok, valamint munkaügyi pert indítok. Az első év így kemény volt az asszony miatt, folyamatosan pánikolt,de pár hét után már érezhetően jobb életminőségem volt. Boldogabb voltam, stresszmentes, kialudt stb és tudtam nevelni a fiam. Ezután megítéltek több évi fizetésem egyösszegben, a gyerek 7 éves koráig voltam itthon. Anyagilag egyértelmű kiesés ez az időszak, de megéri, mert a környezetemben közben tönkrementek a korombeliek, az anyámat szidják,h miért nem öregszem. 😀 Azóta pedig olyan motivált vagyok melóban (önfoglalkoztató) mint soha, és örömmel csinálom.
 • Pistaneni
  En durvan 1,5-2millio kozott keresek gepiparban Angliaban. Sok tuloraval. Nagyjabol 120millio ft megtakaritasom van, a meg egy-ket evet rahuzok esete nalam is aktiv. Az utobbi evekben pont annyival nottek otthon a fizetesek h mindig azt erzem meg nem vonulhatok vissza. Csalad reszerol jelentos a nyomas h keveredjek mar haza. A munkam szeretem amugy de otthon annyira mostohak a korulmenyek es a muhelyekben balkani a hangulat h nem vagyok ebben dolgozni igy mast kene tanulnom. Leginkabb a tozsde erdekel, de meg nem tudtam meggyozni magam h mondjuk 12%ot osszehozzak stabilan. Nyilvan most boven ment es latom h sok jutyuber frocsogi a magabiztost sikert de mondjuk 20 eves tavon mar komoly lenne megverni a piacot. Meg keresem a titkot, es tologatom a hazakoltozest.
 • Gergő
  például 100k feletti fizuk nyugaton: ie.indeed.com/jobs?q=senior+%E2%82%AC100,000

  higgadj le picit _szerintem_ 🙂 van, sok. nem neked szólnak, de attól léteznek

 • Blend Ahmed
  “Sajnos ezt a nyugati lenézést sok szakmában lehet tapasztalni. Kb. azon csodálkoznak, ha két számot össze tudsz adni _ahhoz_ _képest_, hogy keleteurópai vagy.”

  Hallottam arról, hogy amikor a francia EDF megvette az egyik magyar áramszolgáltatót, tanfolyamot akartak tartani a legalapabb műszaki dolgokról a magyar villamosmérnököknek, és csodálkoztak, hogy itt értenek ahhoz, amit csinálnak.

 • kisbolygó
  “Amikor nagyon lent van az ember akkor hitre és kitartásra van szüksége. Amikor nagyon fent akkor szerénységre és önmérsékletre.”

  “Amikor az életünk annyira sivár és üres, hogy még saját vágyaink sincsenek, még azokat is a külvilágtól kell kölcsönvenni, abból soha nem épül valódi elégedettség.” (ha nem tudod téged mi tesz boldoggá azt nézed másnak mi van)

  “Ha nincs tudatosság, nincs problémafelismerés. Ha nincs problémafelismerés, akkor belátás helyett örök tagadás van. Ha nincs belátás akkor motiváció sincs a változásra.”

 • Viktor
  “Honnan lehet milla folotti fizut leakasztani”
  Ezekkel tuti lehet:
  – IT contractor meló külföldre (40-70 EUR/óra az én szakterületemen)
  – IT alkalmazottként külföldre (pl. gitlab, vagy egyéb cégek, ahol a remote nem akadály)
  – senior IT meló itthoni multinál BP-n (ehhez mondjuk azért az is kell, hogy merjél pár évente váltani, ha ugyanott vagy 15 éve, akkor nem biztos, hogy lesz ennyi)
  – senior SAP akármi (vállalkozóként ez akár 2M+ is lesz)
  – PM bármilyen multinál BP-n
  – kőműves/burkoló/asztalos/ács/kertépítő saját bevallás szerint bőven 1 milla felett, akinek még embere is van, ott a határ a csillagos ég. Nagyjából bárki aki az építőiparban van, és valóban szakember, az most annyit keres, amennyit nem szégyell
  – (nem kezdő) orvos
 • Husz Janos Puszita
  Tényleg épp 7 éve dobbantottam. 🙂 Azóta kitanultam 2 szakmát, most jön a harmadik. Voltam kétszer munkanélküli, lehet megint megyek. Mert jobb az arany, mint a hitel börtön, utóbbi évtizedekre kényszerpályára állíthatja az embert.
 • Csaba
  Nálunk is nagyon nehéz a helyzet. Ketten az asszonnyal alig keresünk 10 milliónál többet havonta, és ebből legalább 80 ezer el is megy erre-arra.
  Állandóan ezen jár az agyam, hogy hogyan tudnánk még előre lépni, mert így esélyünk sincs egy kertes házra. Tisztára megőrülök már ettől.
  PMÁK meg részvény vegyesen van, persze TBSZ számlán, mert ha adót is vonnának belőle, tönkremennénk.

  Tényleg idáig süllyedt ez a blog mostanra? Pénzügyileg tudatos emberek fóruma volt, most Münchhausen-szindrómások játszótere.
  Vajon miért koncentrálódik itt ennyi hazugság? Lassan már nagyítóval kell keresni az értelmes tartalmat a kommentek között. Ez régen még pont fordított arányban volt…