Az emberi alaptípusok a pénzkezeléssel kapcsolatban

Minden személynek van valamilyen attitüdje és habitusa a pénzzel kapcsolatban is. Ezek befolyásolják, hogyan bánsz a pénzzel, mennyire vagy pénzköltő, vagy éppen megtakarító, adakozó, tervszerűen élő, vagy spontán a pénzügyeidben. Ezek az attitüdök és habitusok megváltoztathatóak és pozitívan fejleszthetőek, amennyiben az ember felismeri magában ezeket és igénye is van ezeket korrigálni vagy fejleszteni.

(Attitüd: a gondolataink és érzéseink valamivel kapcsolatban. Habitus: szokás, viselkedés magatartás.)

Néhány tipikus emberi viselkedés a pénzügyekkel kapcsolatban az alábbiak. Megjegyzendő, hogy kevés ember van, aki tisztán csak az egyik, vagy a másik típus lenne, jellemzőbb, hogy bizonyos területen egyik vagy másik tulajdonság dominál. Olyan is előfordul, hogy valaki a végletekig kifillérezi az autóvásárlást, de a legrongyrázósabb esküvőt rendeli meg. Igazából a legjobb, ha a tiszta típus helyett minél inkább kevert a pénzhez való hozzáállásod és viselkedésed, igyekszel minden típusból az előnyöket magadénak tudni.

Biztonságra törekvő: a pénz megléte ad neked biztonságot. Magadat takarékosnak és szervezetten élőnek látod, mások inkább zsugorinak és fösvénynek.

Előnyök: egy pénzügyi terv mentén élsz, van büdzséd és megtakarításod. Okosan vásárolsz, csak olyanokat veszel, ami megéri a pénzét és lehetőleg még akciós is. Kerülöd a kockázatos befektetéseket. Vigyázol a vagyontárgyaidra. Van tartalékod a váratlan kiadásokra.

Hátrányok: a túlzott biztonságra törekvés miatt túl sok mindenről mondasz le, nem csak a vágyaidról, de néha még a szükséges dolgokról is. Néha akkor is az olcsóbb mellett döntesz, ha számodra a drágább sokkal megfelelőbb lenne. Lemondasz élményekről és tárgyakról, csak azért, mert azok pénzbe kerülnek. A túlzottan konzervatív befektetések miatt hosszú távon nagyon sok pénzt veszítesz. A szigorú költségvetésed miatt nem veszel olyan dolgokat sem, amit éppen tényleg nagyon jó áron megvehetnél.

Hogyan tudsz változtatni: számolj le a félelemeiddel és az aggódásaiddal. Ahogy a Biblia bölcsen mondja: ha az életidődet sem tudod megnyújtani egy arasszal se az aggódással, akkor a többi felől minek aggódni? Mi lehet a legrosszabb, ami történhet veled, ha egy kicsit többet költesz? Hidd el, nem dől össze a világ, ha egy kicsit költesz a pénzből. Tervezz be kiadásokat élvezetekre és ajándékokra, kondibérletre, színházjegyre és hasonlókra. Ne pörögj annyira a pénzen, merj nem felírni néhány kiadást.

Adakozó: a pénz eladakozása ad számodra jó érzést.

Magadat önfeláldozónak és adakozónak látod, mások szerint inkább ítélkező és mártírkodó vagy.

Előnyök: erős meggyőződés vagy hit valamiben, értékek tisztelete, nagylelkűség más személyek vagy ügyek iránt, becsületesség a pénzügyekben is, a materiális javak helyén kezelése, a jogos szükségek és vágyak éles megkülönböztetése.

Hátrányok: furdal a lelkiismeret, ha magadra költöd a pénzed, elvárod másoktól is, hogy ők is gondoskodjanak rólad, ha te másnak adod a pénzed, ítélkezel mások felett, mert ők nem osztogatják szét a pénzüket, ahogy te, önhittség azért, mert másokon segítesz.

Hogyan tudsz változtatni: adj magadnak is, vedd fel magadat is az adakozói listádra, adj magadnak élvezetet és kikapcsolódást lelkiismeret-furdalás nélkül. Ha túl sokat adakozol, valószínűleg hívő vagy. Olvasd el a Bibliát figyelmesen, mit is tanít az adakozásról. Az ész nélküli vagy erőn felüli adakozás, a minden továbbadása egyáltalán nem igei. Nem a pénz, hanem a pénz szerelme minden rossznak a gyökere, a jólét nem bűn, hanem Isten áldása a Biblia szerint. Szabj limitet annak, hogy mennyit adakozol és annál többet soha ne adj. Ne ítélgesd azt, aki nem ad, vagy szerinted nem ad eleget.

Szabadszellemű: a pénz nem igazán fontos az életviteledben, engeded csak úgy megtörténni a dolgokat.

Magadat lazának és gondtalannak látod, mások inkább éretlennek és felelőtlennek gondolnak.

Előnyök: könnyen alkalmazkodsz az új helyzetekhez, bízol abban, hogy mások majd gondoskodnak rólad, könnyen megragadod az új lehetőségeket, nem érdekelnek mások elvárásai, adakozó vagy.

Hátrányok: még az élethez fontos dolgokkal sem rendelkezel, könnyen bajba kerülsz, ha azok, akik eddig támogattak, abbahagyják a támogatásodat, a felületességed miatt nem tudsz megalapozott döntéseket hozni, az elkötelezettség elutasítása miatt sok lehetőségtől elesel.

Hogyan változtathatsz: a nemtörődömség az éretlenség jele, nem a vagányságé vagy a lazaságé. Próbálj meg felnőtté válni a gondolkodásodban is. Ismerkedj meg az élet valódi költségeivel, tanulj a pénzről és szerezz pénzügyi ismereteket is. Ne félj a felelősségvállalástól, jobbá teszi a jellemed és hasznosabb emberré tesz. Keress egy munkahelyet, ahol örömmel tudsz dolgozni és tarts ki mellette.

Tervszerű: a pénz a terveid elérésének az eszköze. Magadat felelősségteljesnek és céltudatosnak látod, mások inkább túl konzervatívnak és törtetőnek.

Előnyök: mindig van pénzügyi tartalékod a váratlanra, céltudatos és reális célokat kitűző személy vagy, kontroll alatt tartod a kiadásaidat és a pénzügyeidet, megfontolt pénzügyi döntéseket hozol.

Hátrányok: intoleráns és türelmetlen másokkal, akik nem tervszerűen élik az életüket, nehezen reagálsz az új lehetőségekre, mert azok nem lettek előre betervezve, eltitkolsz lényeges dolgokat még a hozzád közel állók elől is, hogy teljes kontroll alatt maradhasson a pénzed, ideges leszel, ha olyanra kell költened mások miatt, ami nincs betervezve.

Hogyan tudsz változtatni: ne ragaszkodj görcsösen a terveidhez, merj változtatni, spontán lenni. Szándékosan adj ki pénzt nem tervezett dolgokra. Ne legyél se ideges, se frusztrált, ha nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy előre eltervezted. Tanulj meg nevetni magadon és elengedni magad.

Spontán: a pénz a pillanat élvezetének az eszköze.

Hogyan látod magad: spontán és élvezetet kereső.

Hogyan látnak mások: túlzottan impulzív és a következményekkel nem törődő.

Előnyök: az élet élvezete, gyors válaszadási képesség a lehetőségekre, elismertség, ismertség, széles baráti kör, dolgok megszerzése várakozás nélkül, kockázatvállalási készség.

Hátrányok: akkor is pénzt költesz, amikor nincs pénzed, adósságba keveredés olyan vásárlások miatt, amire nincs is szükséged, állandó pénzproblémák, nem képes kontrollálni a pénzköltést, még a hozzád legközelebb állók előtt is titkolnod kell a valódi pénzügyi helyzetedet, nincs tartalékod váratlan kiadásokra, fűnek-fának tartozol már.

Hogyan tudsz változtatni: vigyél tervszerűséget az életedbe. Állíts be automatikus utalást egy megtakarítási számlára. Számolj fel minden hitellehetőséget, hogy ne tudj többet költeni annál, mint amennyid van. (hitelkártya, hitelkeret, stb.) Kerüld a kísértéseket a meggondolatlan vásárlásokkal kapcsolatban, ne járj plázázni és a neten se látogass online shopokat. Keress olyan szabadidős elfoglaltságokat, amik nem kerülnek pénzbe. Írj össze minden költésedet és pontozd is őket élményfaktor, hasznosság és szükségesség szerint egytől tízig. Vond le a tanulságot minden hónap végén a költéseidből. Tudd megkülönböztetni a vágyaidat a szükségeidtől. Kérj segítséget mástól, ha komoly pénzügyi gondjaid vannak.

Státusz: a pénz számodra a társadalmi státuszod kifejezésének eszköze.

Hogyan látod magad: nagylelkű és lenyűgöző.

Hogyan látnak mások: érzéketlen és felszínes.

Előnyök: erős első benyomás, nagy értékű és váratlan ajándékokat adsz, szeretsz adni, soha nem terhelsz másokat az anyagi problémáiddal.

Hátrányok: hamis benyomást adsz másoknak a valódi anyagi helyzetedről, állandó stressz a mások utolérése miatti anyagi problémák miatt, nincs pénzügyi tartalékaid, adósságokba keveredsz a látszat fenntartása miatt, eltitkolod a legjobb barátaid elől is az anyagi helyzetedet, nehogy kevesebbnek gondoljanak, mint hisznek rólad, bár könnyen adsz másoknak, nehezen tudsz elfogadni másoktól.

Hogyan tudsz változtatni: szabj magadnak limiteket, mire mennyit költesz havonta. Minőséget vegyél, ne túlárazott márkaneveket. Keresd az akciókat. Húzz limiteket, kinek milyen drága ajándékot veszel. Ha adósságaid vannak és-vagy nincsenek megtakarításaid, kérj tanácsadást valakitől, hogyan tudod átalakítani a pénzügyi életed. Soha ne vásárolj, ha frusztrált, elkeseredett vagy bánatos vagy. Tanulj meg kapni dolgokat, ne mindig csak adni akarj. A bevételed legalább 10%-át tedd félre egy megtakarítási számlára minden hónapban.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

84 hozzászólás

 • Dr. Jones
  Biztonságra törekvő. Telitalálat. Sajnos.
 • Garbo
  “vádlást érzel”

  Ilyen nincs. Lelkiismeretfurdalást érzel.

 • Kiszamolo
  Garbo, van és kész. 🙂
 • Danka
  60% Tervszerü, 20% Biztonsagra törekvö, 20% Spontan. Ez csak szerintem logikai ellentmondas? Vegülis lehetne rosszabb is…
 • Grabovszky
  Remek cikk, köszönöm!
  “merJ változtatni, spontán lenni” (“mert” helyett)
  Amúgy igen, legjellemzőbb rám a tervszerű, de ebben komoly szerepe van a Kiszámolónak 🙂
 • yimshagin
  te melyikekbe sorolnád magad?
 • Biztonságra törekvő
  Az utolsó mondatnál felnevettem, annyira nekem szólt. 🙂
 • Gauchos
  A hozzászólok 90%-a esetében a biztonságra törekvő vagy a tervszerű fog dominálni. Szerintem.
  Nálam is ez a helyzet. 60%-ban biztonságra törekvő, 30% tervszerű, 10% spontán.
 • barii
  pedig azt hittem csak egyfele van: noveljuk a gazdagok adojat, es adjunk NEKEM!
 • Györgyi
  Én a biztonságra törekvő és a szabadszellemű között lavírozok. Tervszerűen megtakarítok, aztán boldogan nekiállok költeni és adakozni, majd bepánikolok, amikor látom, hogy fogy, és pár hétre megint összébb húzom a nadrágszíjat. 🙂
 • untermensch4
  Garbo Van. Amikor az érzés nem a zát belső erkölcsi gondolatvilágból származtatódik hanem másoknak az ő erkölcsi gondolatvilágából akik látják az embert (és beszélnek is különféle hanglejtéssel meg grimaszolnak közben).
 • jurta
  Nagyon szeretem az “időtlen” pénzügyi témákról szóló cikkeket, ennek is nagyon örültem!

  “Ha túl sokat adakozol, valószínűleg hívő vagy.”
  azért ez szerintem túlegyszerűsítés.

 • Kiszamolo
  yim, ha nagyon muszáj választani, tervszerű, de nem túl görcsösen.
 • Kiszamolo
  jurta, a hangsúly a túl-on van. Nem csak a hívők adakoznak, de vallásos túlbuzgóság kell ahhoz legtöbbször, hogy valaki értelmetlenül sokat adakozzon.
 • ügyvéd
  Már ne haragudj Miklós, de ez ugyanolyan marhaság, mint a horoszkóp szerinti 12 tipus…….
 • Györgyi
  Attól függ, mit nevezünk adakozónak. Én családon belül szeretek másoknak vásárolgatni, örömet okozni. Meg barátokat meghívni. Ehhez semmilyen vallás nem kell, egyszerűen örömet okoz, ahogy látom valakinek a meglepetéstől ragyogó arcát.
 • Kisnyilas
  Suli mellett dolgozom,kb. havonta 30e ft tudok félre tenni.Milyen megtakaritas javasoltok? Hol érdemes körbe nézni?Értékpapír számlába gondolkodom amire kb. 20 e/hó szeretnek rakni és minden hónapba vennék féléves állampapírt + 10 e önsegélyezőpénztárba tennék( a pénzhez jutást megtudom oldani kedvezményezettel.)Ház + autó ( kell a munkába járáshoz) meg van.
  Köszönöm a tanácsokat.
  Ui: Tudom hogy nem ide vágó a téma de a korrábbi bejegyzésekhez nem tudok írni
 • Cenzné
  Vegyél bitcoint 🙂
 • Matetoth

  Ehhez valóban nem kell vallás, mert ez nem is adakozás, csak neked az ajándék a szeretetnyelved…
 • KL
  Miért lenne fontos, hogyan látnak mások? Ezen kéne inkább változtatni.
 • Unemployed
  Biztonságra törekvő. Telitalálat.
  Sajnos, vagy nem, nem tudnék máshogy élni és így tökéletesen boldog vagyok. Ha betartanám a tanácsokat, kevésbé lennék az.
 • panasonic
  a cetelem megtakaritasi szla ugyan annyit hoz, mint a feleves allampapir, de nincs koltsege es par ora alatt kamatveszteseg nelkul hozzaferheto. kicsit korulmenyes megnyitni, dé ne riasszon el. Az onsegelyezo penztarnak csak akkor van rtelme,mha van eleg visszaigenyelheto szja-d, de ezt biztos Te is tudod. Gratulalok a melo melletti tanulashoz es megtakaritashoz.
 • Dörnyei József
  Egyik sem.
  Konzervatív befektető vagyok, de részvényekbe fektetek be és éves átlagban 7.5% körül teljesítek az utóbbi 20 évben. Ennek egy része már adózott 30%-ot, a nagyobbik része azonban nem és az is fog 30%-ot a végén. Tehát nettó nem lesz 7,5%/év. Ez a befektetés a nyugdíjam lesz majd egyszer – ha megérem.
  Nem veszek meg mindent, amit leakcióznak és mindenből azt a minőséget veszem meg, ami nekem kell. Néha még gagyit is, ha az is elég. De legtöbbször minőségi cuccot, ami drága.
  Kell, hogy legyen egy tartalék, ha nincsen, akkor nem érzem biztonságba magam. Ez nálam 10M a bankszámlán. Ami efelett van, abból veszek nagyobb dolgokat, de a 10M-hoz nem nyúlok. (Per pillanat nincs meg ez a tartalék…)
  Nem tervezem a pénzügyimet csak jó érzékkel megbecsülöm, hogy mikor mennyi pénzem lesz kb. és abba keretbe mi fér bele és mi nem. A tervek úgysem jönnek be…
 • Zelle
  Haha, én szerencsésnek tartom magam, mert olyan párom van, akinek a pénzügyi kultúrája némileg eltér az enyémtől, így lefaragtunk egymás rossz szokásaiból. Én szegény családból jövük, emiatt abszolút biztonságra törekvő és tervszerűen haladó típus vagyok, céltudatosan teszem félre a pénzt hosszútávú tervekre és tartalékra. Igen, spúrnak is nevezhetnénk 😉 A férjem ellenkezőleg, ő tehetősebb családból jön, ahol nem igazán jellemző a hosszútávú célokra/megtakarításra félrerakás, inkább a spontán és státusz csoportba sorolnám őket, fontosabbak a mutatós tárgyi javak, mint a nyugdíjmegtakarítás vagy a gyereknek való lakáskassza beindítása.

  Na, mivel mindent együtt kellett elérnünk, közös munkával, időközben szépen kiegyensúlyoztuk egymás rossz tulajdonságait. Ő megtanult spórolni és félrerakni, én megtanultam pénzt kiadni és élvezni néha, hogy megtehetjük. Az elején azért jó sok vita volt:D

 • Dixhorn
  ügyvéd

  Ja, nekem is ez jött le, hogy olyan mint a horoszkóp. 🙂 De egyébként meg ha végigolvassa az ember, akkor ahogy MIklós is írta, vegyesek az embertípusok. A lényege szerintem annyi, hogy csak kellett valami sémával, bevezetéssel kezdeni, majd mindenki úgyis felismeri magát, aztán pedig a leghasznosabb rész, a hogyan tudsz változtatni. Szvsz, ha egy gondolatot ébresztett egy ilyen írás, akkor az már jó. Nekem ébresztett. Mivel én e szerint(is) biztonságra játszok és tervszerű vagyok, ami mellesleg már fáraszt is, megint egy villanással közelebb kerültem ahhoz, hogy nem takarékoskodok görcsösen tovább,hanem egyszerűen fogom a megtakarításomat és az egészet elköltöm a francba egy világ körüli útra a családdal, amíg tart megyünk. 🙂 Több élményt fog adni, mint az új autó amit ezen a pénzen vehetnék.Pláne mert hiába van pénzem új autóra, nem tudom rávenni magam hogy megvegyem. 😀

 • Okoska2
  Annyira érdekes az is, hogy miért pont ebbe vagy abba a típusba tartozik valaki? Milyen mintákat kapott a családjában? Milyen családi történetek tartoznak a pénzhez? Ezeket is érdemes végiggondolni! Változtatni is könnyebb ha le tudjuk tenni a lelki terheket.
 • Q
  A “hogyan látnak mások” részekben csupa negatív dolgot írsz, ez nyilvánvalóan nem mindenki másra, hanem csak a más típusba tartozókra igaz, mert akik ugyanabban vannak, általában pozitív véleménnyel vannak egymásról. Arra gondolok, hogy véleménybuborékok szoktak kialakulni az azonos státuszban lévő emberek (család, kollégák, barátok, szomszédok stb.) között, és emiatt mindig kialakul egy norma, ami meghatározza, hogy mi a normális viselkedés a csoporton belül és mi nem. Ez lehet káros is (pl. állandó anyagi versengés, rongyrázás, eladósodás). Ha valaki rájön arra, hogy ez így nem mehet tovább, gyakran kisebb gondja lesz a saját gondolkodásának megváltoztatásával, az igazi problémát a közösség negatív véleménye fogja jelenti számára, feltéve, hogy továbbra is benne akár maradni az adott csoportban. Nem mindegy tehát, mihez méri magát az ember.
 • Húsvéti Gyuszi
  Régebben szinte kizárólag Biztonságmotivált voltam, de már fejlődöm tervszerűvé, sőt adakoztam is, és néha spontán költöm a pénzt.
 • Adamo
  A “státusz” kicsit félrevezető szerintem, lehet befektetés is.
 • Vlad
  de azért elolvastad ezt a horoszkópot is:) Igazi önkorbácsolás lehetett…
 • Vlad
  Ja és a Győzike show-t sem nézte senki amúgy, ha megkérdeztél bárkit is
 • Kiszamolo
  Q, nyilván mindkettő véglet. Nem feltétlen látja valaki magát csak pozitívan és nem mindenki más csak negatívan.
 • birzol
  OFF meg az ura
  “Vegyél bitcoint”
  Mai indexes cikk: “Mi történik a bitcoinnal? Fél éve még Lamborghinikkel jártak a közepesen béna bitcoinos ügyeskedők is – azóta 70%-ot zuhant az árfolyam, 600 milliárd dollár füstölt el a semmibe.”
  index.hu/tech/1970/01/01/mi_a_fene_tortenik_a_bitcoinnal/
 • Kisnyilas
  panasonic a cetelemnek viszont vannak plusz költségei tranzakciós díj + gondolom számlavezetési díj
 • m0ski
  a Cetelem Takarékszámlának minden díjtétele nullás, max. az oda utalásért fizetsz a számlavezető bankod kondíciós listája szerint.

  cetelem.hu/takarekszamla

 • Panasonic

  Ingyenes számlavezetés, ingyenes utalás telebankáron keresztül, napi kamatozás havonta jóváírva. Hátránya, hogy csak egy adott számlára lehet róla utalni, tehát kell mellette legyen egy folyószámla is, (a beutalásnak, számlavezetésnek itt lehet költsége) valamint a nehézkes nyitás, de 2-3 hét várakozás után megvan. 🙂 És igen, az 1,5% kamat volt és lehetne több is, de a jelenlegi alternatívák között sajnos azt kell mondjam nem rossz.

 • használom

  A Cetelem takarékszámlának nincs plusz költsége.
  Mondjuk ha olyan bankszámlád van, ahol fizetned kell a pénz elutalásakor (amikor a Cetelemes takarékszámládra utalsz), akkor azzal lehet és kell is számolni. Cetelem oldaláról nem merül fel költség.

 • szocske
  Mondjuk cetelemet nyitni nem is olyan egyszerű, kb. 1 éve többször kitöltöttem a weboldalon vmi űrlapot, hgy számlát nyitnék, azóta is várom a visszahívást.
  Közben leesett nagyon a kamatozása így annyira nem is hiányzik, de azért ügyfélkezelésből elégtelent kaptak tőlem, nem is akarok ilyen cég ügyfele lenni.
 • axt
  Az melyik típus, amelyik állandóan azt firtatja, hogy másoknak mennyi van, és úgy állandóan a mások zsebében turkál? Azt az embertípust iszonyatosan rühellem 🙂
 • Kisnyilas
  Beszéltem telefonon a cetelemmel.Pár nap múlva felhív egy futár és nála tudom megkötni a nyitási szerződést.Az utalást meg lehet hogy nem havonta kellene csinálnom mert(otp) fix von le összegtől függetlenül.Vicces de 10ft is ugyanannyi mint 100 e ft a tranzakciós díj
  Köszi a tanácsot
 • Garbo
  Kiszamolo: Jogos. Mondatban használtad, tehát van 🙂
 • Balazs
  Az utolso bekezdessel kapcsolatosan egy gondolat: ehesen sem szabad vasarolni (termeszetesen nem a ruhaboltra gondolok 🙂 ).
 • Györgyi

  Ruhát sem. Én jártam már úgy, hogy jóllakottan nem jött rám a szoknya, amit üres hassal megvettem.
 • Tinaturner
  Vlad kb senki se nezte megis latott belole reszeket mert naponta 150x reklamoztak mindenfele egyeb musorokat pl hirado, sport stb megszakitva. Azt a pusztito igenytelenseget megis hogy lehetne nezni?…

  Birzol: nem fustolt el 600 milliard dollar sehova max bitcoin.

 • furmint
  OFF, de közérdekű és hátha másnak elkerülte a figyelmét, nem szokták reklámozni.

  Drágul a CIB szeptember 1-től

  Gyakorlatilag minden számlához kapcsolódó költség emelkedik. Részletek:

  cib.hu/system/fileserver?file=/Kondilistak/01_lakossagi/hird_szla_180901_0629.pdf&type=related

 • Cenzné
  asszem warren buffett szokta volt mondogatni, hogy akkor kell venni amikor vér folyik az utcán.
 • jami
  én több, mint 2 éve nyitottam, baromi sokat rájuk telefonáltam, valami 1,5 hónap volt az átfutás.

  Én tervszerű vagyok és spontán. Nyilván enyhén skizofrén is :DD

 • kritizátor
  “Milyen mintákat kapott a családjában?”

  Én és a 2 testvérem teljesen másképp állunk a pénzhez.
  Tömören: én spur vagyok, ők meg szórját a pénzt.

  Szegény családból származunk, spórolós szüleim voltak, egy fizetésből éltünk, (szépen).

  De, nekem jók a génjeim:)

 • Zabalint

  Pedig én kaját szinte csak éhesen vásárolok. Nem is lehetne máskor, mert munka után, de vacsora előtt van rá időm. Ettől még nem veszek meg felesleges dolgokat, pl. csokikat, chipseket, mert legerősebb inger azokra van, amiket amúgy is rendszeresen eszek.
 • Ostoba Mérnök

  Kommunista.