Az emberi alaptípusok a pénzkezeléssel kapcsolatban

2018-07-17
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Minden személynek van valamilyen attitüdje és habitusa a pénzzel kapcsolatban is. Ezek befolyásolják, hogyan bánsz a pénzzel, mennyire vagy pénzköltő, vagy éppen megtakarító, adakozó, tervszerűen élő, vagy spontán a pénzügyeidben. Ezek az attitüdök és habitusok megváltoztathatóak és pozitívan fejleszthetőek, amennyiben az ember felismeri magában ezeket és igénye is van ezeket korrigálni vagy fejleszteni.

(Attitüd: a gondolataink és érzéseink valamivel kapcsolatban. Habitus: szokás, viselkedés magatartás.)

Néhány tipikus emberi viselkedés a pénzügyekkel kapcsolatban az alábbiak. Megjegyzendő, hogy kevés ember van, aki tisztán csak az egyik, vagy a másik típus lenne, jellemzőbb, hogy bizonyos területen egyik vagy másik tulajdonság dominál. Olyan is előfordul, hogy valaki a végletekig kifillérezi az autóvásárlást, de a legrongyrázósabb esküvőt rendeli meg. Igazából a legjobb, ha a tiszta típus helyett minél inkább kevert a pénzhez való hozzáállásod és viselkedésed, igyekszel minden típusból az előnyöket magadénak tudni.

Biztonságra törekvő: a pénz megléte ad neked biztonságot. Magadat takarékosnak és szervezetten élőnek látod, mások inkább zsugorinak és fösvénynek.

Előnyök: egy pénzügyi terv mentén élsz, van büdzséd és megtakarításod. Okosan vásárolsz, csak olyanokat veszel, ami megéri a pénzét és lehetőleg még akciós is. Kerülöd a kockázatos befektetéseket. Vigyázol a vagyontárgyaidra. Van tartalékod a váratlan kiadásokra.

Hátrányok: a túlzott biztonságra törekvés miatt túl sok mindenről mondasz le, nem csak a vágyaidról, de néha még a szükséges dolgokról is. Néha akkor is az olcsóbb mellett döntesz, ha számodra a drágább sokkal megfelelőbb lenne. Lemondasz élményekről és tárgyakról, csak azért, mert azok pénzbe kerülnek. A túlzottan konzervatív befektetések miatt hosszú távon nagyon sok pénzt veszítesz. A szigorú költségvetésed miatt nem veszel olyan dolgokat sem, amit éppen tényleg nagyon jó áron megvehetnél.

Hogyan tudsz változtatni: számolj le a félelemeiddel és az aggódásaiddal. Ahogy a Biblia bölcsen mondja: ha az életidődet sem tudod megnyújtani egy arasszal se az aggódással, akkor a többi felől minek aggódni? Mi lehet a legrosszabb, ami történhet veled, ha egy kicsit többet költesz? Hidd el, nem dől össze a világ, ha egy kicsit költesz a pénzből. Tervezz be kiadásokat élvezetekre és ajándékokra, kondibérletre, színházjegyre és hasonlókra. Ne pörögj annyira a pénzen, merj nem felírni néhány kiadást.

Adakozó: a pénz eladakozása ad számodra jó érzést.

Magadat önfeláldozónak és adakozónak látod, mások szerint inkább ítélkező és mártírkodó vagy.

Előnyök: erős meggyőződés vagy hit valamiben, értékek tisztelete, nagylelkűség más személyek vagy ügyek iránt, becsületesség a pénzügyekben is, a materiális javak helyén kezelése, a jogos szükségek és vágyak éles megkülönböztetése.

Hátrányok: furdal a lelkiismeret, ha magadra költöd a pénzed, elvárod másoktól is, hogy ők is gondoskodjanak rólad, ha te másnak adod a pénzed, ítélkezel mások felett, mert ők nem osztogatják szét a pénzüket, ahogy te, önhittség azért, mert másokon segítesz.

Hogyan tudsz változtatni: adj magadnak is, vedd fel magadat is az adakozói listádra, adj magadnak élvezetet és kikapcsolódást lelkiismeret-furdalás nélkül. Ha túl sokat adakozol, valószínűleg hívő vagy. Olvasd el a Bibliát figyelmesen, mit is tanít az adakozásról. Az ész nélküli vagy erőn felüli adakozás, a minden továbbadása egyáltalán nem igei. Nem a pénz, hanem a pénz szerelme minden rossznak a gyökere, a jólét nem bűn, hanem Isten áldása a Biblia szerint. Szabj limitet annak, hogy mennyit adakozol és annál többet soha ne adj. Ne ítélgesd azt, aki nem ad, vagy szerinted nem ad eleget.

Szabadszellemű: a pénz nem igazán fontos az életviteledben, engeded csak úgy megtörténni a dolgokat.

Magadat lazának és gondtalannak látod, mások inkább éretlennek és felelőtlennek gondolnak.

Előnyök: könnyen alkalmazkodsz az új helyzetekhez, bízol abban, hogy mások majd gondoskodnak rólad, könnyen megragadod az új lehetőségeket, nem érdekelnek mások elvárásai, adakozó vagy.

Hátrányok: még az élethez fontos dolgokkal sem rendelkezel, könnyen bajba kerülsz, ha azok, akik eddig támogattak, abbahagyják a támogatásodat, a felületességed miatt nem tudsz megalapozott döntéseket hozni, az elkötelezettség elutasítása miatt sok lehetőségtől elesel.

Hogyan változtathatsz: a nemtörődömség az éretlenség jele, nem a vagányságé vagy a lazaságé. Próbálj meg felnőtté válni a gondolkodásodban is. Ismerkedj meg az élet valódi költségeivel, tanulj a pénzről és szerezz pénzügyi ismereteket is. Ne félj a felelősségvállalástól, jobbá teszi a jellemed és hasznosabb emberré tesz. Keress egy munkahelyet, ahol örömmel tudsz dolgozni és tarts ki mellette.

Tervszerű: a pénz a terveid elérésének az eszköze. Magadat felelősségteljesnek és céltudatosnak látod, mások inkább túl konzervatívnak és törtetőnek.

Előnyök: mindig van pénzügyi tartalékod a váratlanra, céltudatos és reális célokat kitűző személy vagy, kontroll alatt tartod a kiadásaidat és a pénzügyeidet, megfontolt pénzügyi döntéseket hozol.

Hátrányok: intoleráns és türelmetlen másokkal, akik nem tervszerűen élik az életüket, nehezen reagálsz az új lehetőségekre, mert azok nem lettek előre betervezve, eltitkolsz lényeges dolgokat még a hozzád közel állók elől is, hogy teljes kontroll alatt maradhasson a pénzed, ideges leszel, ha olyanra kell költened mások miatt, ami nincs betervezve.

Hogyan tudsz változtatni: ne ragaszkodj görcsösen a terveidhez, merj változtatni, spontán lenni. Szándékosan adj ki pénzt nem tervezett dolgokra. Ne legyél se ideges, se frusztrált, ha nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy előre eltervezted. Tanulj meg nevetni magadon és elengedni magad.

Spontán: a pénz a pillanat élvezetének az eszköze.

Hogyan látod magad: spontán és élvezetet kereső.

Hogyan látnak mások: túlzottan impulzív és a következményekkel nem törődő.

Előnyök: az élet élvezete, gyors válaszadási képesség a lehetőségekre, elismertség, ismertség, széles baráti kör, dolgok megszerzése várakozás nélkül, kockázatvállalási készség.

Hátrányok: akkor is pénzt költesz, amikor nincs pénzed, adósságba keveredés olyan vásárlások miatt, amire nincs is szükséged, állandó pénzproblémák, nem képes kontrollálni a pénzköltést, még a hozzád legközelebb állók előtt is titkolnod kell a valódi pénzügyi helyzetedet, nincs tartalékod váratlan kiadásokra, fűnek-fának tartozol már.

Hogyan tudsz változtatni: vigyél tervszerűséget az életedbe. Állíts be automatikus utalást egy megtakarítási számlára. Számolj fel minden hitellehetőséget, hogy ne tudj többet költeni annál, mint amennyid van. (hitelkártya, hitelkeret, stb.) Kerüld a kísértéseket a meggondolatlan vásárlásokkal kapcsolatban, ne járj plázázni és a neten se látogass online shopokat. Keress olyan szabadidős elfoglaltságokat, amik nem kerülnek pénzbe. Írj össze minden költésedet és pontozd is őket élményfaktor, hasznosság és szükségesség szerint egytől tízig. Vond le a tanulságot minden hónap végén a költéseidből. Tudd megkülönböztetni a vágyaidat a szükségeidtől. Kérj segítséget mástól, ha komoly pénzügyi gondjaid vannak.

Státusz: a pénz számodra a társadalmi státuszod kifejezésének eszköze.

Hogyan látod magad: nagylelkű és lenyűgöző.

Hogyan látnak mások: érzéketlen és felszínes.

Előnyök: erős első benyomás, nagy értékű és váratlan ajándékokat adsz, szeretsz adni, soha nem terhelsz másokat az anyagi problémáiddal.

Hátrányok: hamis benyomást adsz másoknak a valódi anyagi helyzetedről, állandó stressz a mások utolérése miatti anyagi problémák miatt, nincs pénzügyi tartalékaid, adósságokba keveredsz a látszat fenntartása miatt, eltitkolod a legjobb barátaid elől is az anyagi helyzetedet, nehogy kevesebbnek gondoljanak, mint hisznek rólad, bár könnyen adsz másoknak, nehezen tudsz elfogadni másoktól.

Hogyan tudsz változtatni: szabj magadnak limiteket, mire mennyit költesz havonta. Minőséget vegyél, ne túlárazott márkaneveket. Keresd az akciókat. Húzz limiteket, kinek milyen drága ajándékot veszel. Ha adósságaid vannak és-vagy nincsenek megtakarításaid, kérj tanácsadást valakitől, hogyan tudod átalakítani a pénzügyi életed. Soha ne vásárolj, ha frusztrált, elkeseredett vagy bánatos vagy. Tanulj meg kapni dolgokat, ne mindig csak adni akarj. A bevételed legalább 10%-át tedd félre egy megtakarítási számlára minden hónapban.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram