Babaváró hitel befektetése

Újra előjött a nagyszerű ötlet, hogy a babaváró hitelt vegyük fel és fektessük be Állampapír pluszba akkor is, ha nem akarunk gyereket, mert úgymond 12,5%-os hozamunk is lehet rajta.

Tele is lett a postaládám a kérdésekkel.

A múltkor is megbeszéltük, hogy van egy hatalmas ferdítés a cikkben, méghozzá az alternatíva teljes figyelmen kívül hagyása.

Józan paraszt ésszel: Ha hitelt kérsz X% kamatra és befekteted Y% kamatra, akkor a te hasznod egyenlő Y-X%, mínusz költségek és adók. (A kockázatoktól most tekintsünk el, pedig az is van, ugyanis azért kérek kölcsön egy banktól, hogy másnak kölcsönadhassak. Aztán ha nem tudod fizetni az egész mutatványt végig, akkor hamarabb ki kell szállnom. Az állampapír lépcsős kamatozása és a visszaváltás miatt csúnyán bukok. Az állampapír kemény öt hónapja kamatadómentes. Ha újra lesz kamatadó jövőre, szintén hatalmas a bukó. Esetleg nem kapsz lakáshitelt a 10 milliós kölcsön miatt. S hol van még az államcsőd esélye vagy az egyéb törvényváltozások. )

Hogyan jön ki mégis a hatalmas nyereség? Az benne a trükk, hogy talán szándékosan elfeledkeznek arról, hogy amit 5 év alatt folyamatosan a hitel havi törlesztésébe fizetek be, azt magamnak is befizethetném ugyanúgy Állampapír Pluszba és akkor én kapnék kamatot rá 60-59-58-57 stb hónapra. Ekkor kapnék bő 360 ezer forint kamatot mindenféle hitel és egyéb nélkül.

Ha erről az “apróságról” nem feledkezek el, mindjárt közel 40%-kal kisebb a valódi hasznom.

Kevésbé kattintáshatékonyan a lényeg: a hasznom a kifizetendő 1,16% (jelenlegi ötéves állampapír hozama) 130%-a plusz 2% kamat (összesen jelenleg 3,5%), további 0,5% garanciadíj a még fennálló tőketartozásra és a 4,95% elérhető kamat az Állampapír Pluszon. Persze ez sem rossz, mivel kezdetnek nem fektettem be semmit, utána is csak a havi törlesztőket, de még egyszer: a havi törlesztőket magamnak is befektethettem volna s akkor mindjárt 360 ezerrel, vagyis közel 40%-kal kisebb az előnyöm a konstrukción. Ezt figyelembe véve az összes hasznom az egész mutatványon 10 ezer forint mínusz a költségek havonta, ezért veszek fel egy tízmilliós hitelt és adom kölcsön másnak, vállalom annak minden kockázatát és maceráját.

A cikk címe lehetett volna az is: Ön felvenne 10 milliós hitelt havi 10 ezer forint nyereségért?

Ezt hatalmas összeget, néhány ezer forintot havonta takarítsd meg inkább valami máson és akkor ugyanott vagy egy 10 milliós eladósodás nélkül.

Remélem több levelet nem kapok a témában. 🙂

Ha már úgyis jön a gyerek, olvasd el ezt is.:

Babaváró hitel: még nagyobb nyereség

Share

110 hozzászólás

 • István
  Nekem valahogy az jött le, hogy a szerződéskötéskor nézik a 3 havi ÁKK refkamatot és 5 végi fix a hiteled, mindegy merre mozdul a kamat, 5 év után meg +2% helyett +5% lesz, amit 5 év múlva az akkori ÁKK refkamatot figyelembe véve állpaítanak meg, de az már a jövőre szól, ha végtörlesztesz, akkor mind1.
  Erősítse meg vagy cáfolja meg valaki, aki tudja is, nem csak gondolja.
  Köszi
 • Bak Norbert

  Még adott esetben válni se kell hozzá, ha nagyobb összegű likvid tőkére lenne szükség (pl. menekülési áron kínált ingatlanok kapcsán majd ami jó lenne a gyereknek).

  20 éves távlatban, az elérhető idősoron a jogszabály 15.§ alapján, a minimum 1,05*1,3+5 = 6,365% -tól egészen a 12,67*1,3+5 = 21,47%-ig vehetne fel értéket az ügyleti kamat maximum mértéke ( amik persze nem irányadóak a jövőre nézve, csak mint láttunk már karón varjút esete lenne).

  Illetve ha már szóba hoztad, vajon a korábbi ltp+ fix lakáshitelt hányan cserélték le erre, letudva a dolgot, vagy vennék inkább fel emellé ezt is nyitva hagyva azt az opciót?

  Ahogy vajon hányakat keresnek majd meg pl. nyugdíjkötvénnyel lejáratkor, a korábbi ltp-lakás és babavárós közvetítők, hogy mégsem akkora buli már visszafizetni a babavárót máp+-ból, tegyék öngondoskodásba, mert 20 év alatt az mennyit hoz a 6,3-23%-hoz képest.

 • tom
  Wave
  “2) Járt úgy valaki, hogy megvette az államkötvényt 1%-os visszaváltási igérvény tudatában, és most 2% ez a költség személyesen neki? Senki. Ez azért van, mert az emelt visszaváltási költség az újonnan kibocsátott kötvényekre vonatkozik GyK: akinek 2% visszaváltási költsége van, az így is vette a kötvényt, aki meg korábban vette 1% – os szabály mellett, annak most is annyi.”

  Igen: https://kiszamolo.hu/allampapir-fontos-valtozas/
  Az új prémiumokból bevásárolhattál júniusban, és biza azoknak is drágább a visszaváltásuk július 11 óta.
  De persze a visszaváltás csak egy bónusz lehetőség.

  Más:
  “Az állampapír kemény öt hónapja kamatadómentes. Ha újra lesz kamatadó jövőre, szintén hatalmas a bukó.”
  Ezt úgy érted, Miklós, reális kockázata van, hogy a már megvásárolt papírok után fizetendő kamatokra visszahozzák a kamatadót? Eszerint érdemes lehet még mindig TBSZre vásárolni?

 • Bak Norbert

  Ott a szerződésminta, a banki üzletszabályzat és a mindenkori hatályos hirdetmény, a szerződés szövegezése alapján ezekkel együtt érvényes csak a hitelszerződés.

  A hirdetményben is szerepel, hogy a 60.hónapot követő első naptól automatokusan áll át az Àkk 5éves130%-nak+5%-ra. és szerepel az aktuális akk kamat is meg pl. számos egyéb esetleges törvény által nem díjmentesített költség is.

  Ha végtörlesztesz , vagy nem teljesül a feltétel, akkor kamattamogatas visszafizetés plusz ez van, ami ki tudja mennyi lesz így akkor , ha eléred a 60.hónapos kamatjóvàiràst a map+-on ha csak 1 napot csúszol a visszafizetéssel nem 10-et vagy ahogy techoloG mondja egyáltalán visszafizeted. A linken ott van az elmúlt 20 év kamatvaltozasai is pl. tud ez is min-max értéken felvenni elég nagy különbséget még ha hónapokra is bontod le a büntető kamatokat az 5 éves (2%) hozamhoz képes

 • Bak Norbert
  44/2019:
  15. § (1) Ha

  a) a támogatott személyek a kölcsön folyósításától számított 5 éven belül nem teljesítik a 14. § (1) bekezdésében foglaltakat, akkor az 5 éves időszak lejártát követő naptól,a kölcsöntartozás hátralévő összegére vonatkozóan a kamattámogatás megszűnik, a kölcsön ügyleti kamata a (9) bekezdésben foglaltak szerint módosul, és – a 17. §-ban foglalt esetek kivételével – az addig igénybe vett kamattámogatást az arra való jogosultság megszűnését követő 120 napon belül egy összegben, a hitelintézet útján vissza kell fizetni a kincstárnak. “13. § (1) A támogatott személy a kamattámogatás időszakában ügyleti kamatot nem fizet, azt kamattámogatás formájában az állam nevében a kincstár folyósítja a hitelintézet részére annak elszámolása alapján.” Vagyis a teljes ügyletit fizeted vissza az 5 évre is, ami majd akkor derül ki hogy mennyi.

 • Perpetuum Mobile
  “Újra előjött a nagyszerű ötlet, hogy a babaváró hitelt vegyük fel és fektessük be Állampapír pluszba akkor is, ha nem akarunk gyereket, mert úgymond 12,5%-os hozamunk is lehet rajta.”

  De ha nem születnek meg a gyerekek, az komoly anyagi terhet fog róni az igénylőkre. Akkor ez hol éri meg????

  ENNYIT KELL VISSZAFIZETNI
  A visszafizetésnél számolni kell a késedelmi kamattal is. A 10 millió forintos támogatást az alapkamat ötszörösével számolt (4,5%) késedelmi kamattal kell visszafizetni, ha nem teljesül a gyermekvállalás, más esetekben pedig az alapkamattal (0,9%) számolt késedelmi kamatot kell fizetni.

  Nézzünk meg egy példát: tegyük fel, hogy három gyermeket terveztetek, és erre a célra igényeltetek 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást – új lakásnál ez a maximálisan elérhető összeg. Eltelt tíz év, de valamiért az előre bevállalt három gyermekből végül csak kettő született meg. Mivel két gyermekre az állam csak 2,6 millió forint vissza nem térítendő támogatást ad, így a fennmaradó 7,4 millió forintot vissza kell fizetni, valamint ezt az összeget terheli a – jelenlegi alapkamat ötszörösével számított – 4,5 százalékos késedelmi kamat is. Az állam felé így 10,73 millió forint visszafizetési kötelezettséged lesz a vissza nem térítendő támogatással kapcsolatban.

 • Anita
  Te kevered a CSOK-kal, amiről te írsz, az a 10 M ft CSOK három gyerekre új építésű ingatlanra. A babaváró 10m-ja, ha csak egy gyerek is születik kamatmentes.
 • QTT
  Lovaglunk itt a számokon, de szerintem ez a lényeg, ami a cikkben is volt.
  Kockázatok:
  – Ha nem tudod fizetni az egész mutatványt végig, akkor hamarabb ki kell szállnom. Az állampapír lépcsős kamatozása és a visszaváltás miatt csúnyán bukok.
  – Az állampapír kemény öt hónapja kamatadómentes. Ha újra lesz kamatadó jövőre, szintén hatalmas a bukó.
  – Esetleg nem kapsz lakáshitelt a 10 milliós kölcsön miatt.
  – S hol van még az államcsőd esélye vagy az egyéb törvényváltozások.
 • QTT
  Látszik, hogy megint mekkora baromságot csinált az állam szokás szerint. A babaváró hitelnél pörög mindenki mindenen, kivéve egy dolgot, hogy tényleg gyerekek lesznek-e “belőle”.

  Van itt minden, babaváróból állampapír, lombardból állampapír (szerencsére ezt hamar ki is végezték, pár a nagyhalak még időben beszálltak).
  Ismerősék is hitelből vettek autót, most felveszik a babavárót, hogy abból törlesszék az autót…

  A mostani állami kiskapus pénzszórás túltesz minden eddigi elmebetegségen. Látva ezt, meg az aktuális politikai helyzetet (lásd a szokásosnál is gázabb kampány), ha most lépnék a munkaerő piacra, külföldön kezdeném inkább.

  Így viszont annyit teszek, hogy hátra dőlök, próbálom nem felidegesíteni magam és nézni a következő pár évben várható showműsort, illetve maradok tovább a PMÁP-nál (hogy jól teszem-e azt majd meglátjuk).
  Kíváncsi vagyok mennyi embert kell megmenteni megint

 • V
  akik a korabbi LTP konstrukciohoz hasonlitjak ezt azok nem veszik figyelembe hogyaz LTP-t lehetett tobbszorozni rokonok nevere, ugy az mar nem feltetlen kis penzt jelentett. Itt a maximum az a kb 2x LTP osszeg amivel jatszani lehet, annak a 12%-a nem sok. Emiatt tizmillio forint hitelt felvenni badarsag szerintem, de majd mindenki megiteli sajat maga.