Babaváró hitel: még nagyobb nyereség

Beszéltem ma az Izys-sel (hamarosan megtudjátok, miért), ők mondtak egy nagyon jó ötletet a babaváró hitellel kapcsolatban.

Arra már sokan rájöttek, hogy akkor is fel kell venni a babaváró hitelt, ha semmi szükséged a hitelre, mert ha gyereked születik, kamatmentes lesz, miközben te be tudod tenni a pénzt magyar állampapírba, amire kapsz 4,5% kamatot. Így évente 4% a nettó nyereséged a semmire (van a kamatmentes hitelnek egy 0,5%-os kezelési költsége).

Írtam is róla:

Babaváró hitel tudnivalók

Viszont van egy még jobb módja a nyerészkedésnek.

Mivel gyereked születik, igénybe tudod venni az önsegélyező pénztárt is, s arra is kapsz 20% adóvisszatérítést.

Sőt, nem csak te, de még a rokonaid is, házastársad, szüleid, testvéreid. Erről itt írtam bővebben:

Talált pénz

(Fontos, hogy bár a törvény engedi, nem minden pénztár hajlandó megtenni a fenti cikkben leírt lehetőséget. Az Izysnél meg tudod csinálni.)

Miért ne kombinálnád a kettőt és keresnél vele sokkal több pénzt?

Mikor tudod, hogy gyereked lesz, megigényled a babaváró hitelt. Akkor is, ha nem akarsz egynél több gyereket. (Gáborunk segít elintézni neked a hitelt ingyen.)

A kapott 10 milliót aztán befizeted önsegélyező pénztárba.

Itt a szűk keresztmetszet az, hogy maximum évi 750 ezer forint után igényelhetsz vissza 150 ezer forint adójóváírást. (Ezért a pénzért csináljuk az egészet.)

Ha idén születik a gyerek, akkor te (ha fizetsz személyi jövedelemadót, mert nem munkanélküli vagy katás vagy) befizetsz 750 ezret abból a 10 millióból, amit kaptál kamatmentesen az államtól. Ha jövőre lesz meg a gyerek, akkor idén is befizetsz ennyit és jövőre is.

Viszont a házastársadnak is gyereke lesz, ezért ő is ugyanígy jár el (ha fizet jövedelemadót, mert abból lehet visszaigényelni a 150 ezer forint adójóváírást.)

De itt nem állunk meg.

Ahogy a fenti cikkben is le van írva, a szüleid, a párod szülei, de akár a testvéreid is ugyanezt teszik. Itt három dologra vigyázz:

– legyen miből nekik visszaigényelni, vagyis fizessen adót és ne vegyenek igénybe adójóváírást önkéntes nyugdíjpénztárra vagy egészségpénztárra, mert az ugyanabból a keretből megy le;

– még a gyerek születése előtt tegyenek meg téged, vagy a párodat kedvezményezettnek (mindenki csak a saját rokonát tudja megtenni, az anyósod neked ebből a szempontból nem rokonod.)

– A befizetés is még a gyerek születése előtt megtörténjen.

Ekkor a befizetett pénzt a gyerek születése után, de legalább a befizetéstől számított 6 hónapon belül egy összegben felveszed te is és minden rokonod, aki befizette (az Izysnél maximum fejenként 2 millió forintot, más pénztáraknál ez az összeg változhat), csak azért mert gyerek lett a családban.

Így ideális esetben fél évre kaptál 15% körüli hozamot, ami megfelel évi 30%-nak.

Azért nem 20%-ot, mert a pénztár is levonja belőle a saját költségeit.

Miután felvetted a pénzt, vagy visszafizeted (erre újra jár a 20% adójóváírás, ha még nem érted el az évi 750 ezres befizetési határt) és elköltöd pelenkára, gyógyszerre, vagy a következő születendő gyereknél veszed fel. Ha ezt nem szeretnéd, még mindig be tudod tenni állampapírba évi 4,5% kamatra.

Ha teljesen ki akarod maxolni a lehetőséged, ha van még több mint fél év a gyerek születéséig, akkor először féléves állampapírt veszel belőle, aztán fizeted csak be az önsegélyező pénztárba.

A legideálisabb esetben (jövőre születik meg a gyerek és van elég nem nyugdíjas rokon a családban) fél év alatt visszakapsz még adójóváírásként 1,5 millió forintot.

Ez a pénz az önsegélyező számládra fog érkezni, de ezer módon el tudod költeni: orvosok, gyógyszerek, pelenkák, lakáshitel-törlesztés, a feleség jövedelme leesett a GYES, GYED miatt, ezért is kiveheted a pénztárból, stb.

De ha akarod, önjáró adóvisszatérítést is létrehozhatsz ebből a pénzből:

Önjáró pénztári adó-visszaigénylés

Szerintem szuper ötlet, ha nekem születne gyerekem, biztos megjátszanám.

Van egy megállapodásunk az Izys-sel, ha már ingyen írok róluk, akkor azok, akik a cikk hatására jelentkeznek és ezt jelzik, nem kell fizetniük a belépési díjat, vagyis valami négyezer forintot spórolnak. Nyugodtan emlékeztesd őket erre, ha mégis le akarnák ezt tőled vonni.

Ha nem tudod, mi az az önsegélyező pénztár, például itt is írtam róla:

Így használd ki az adókedvezményeket

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

135 hozzászólás

 • Figyelek
  köszi. Akkor a 2000 Ft/2 év kártyadíj lehet az.
  De még így is vonzóbb az Új Pillér ajánlata. Remélem nincs valami rejtett költségük vagy kockázatuk, amivel nem számolok.
 • Peti

  Attól függ, hogy mi a célod.

  Ha a legkisebb összegű levonás a lényeg, akkor egyértelműen a Patika EP a nyerő.

  Ha még sehol nem vagy pénztártag, és gyereket vártok, akkor meg ott van az IZYS. Bár bennem elég szedett-vedett társaság benyomását keltették, de hátha nem ez az általános náluk.

  Ha már nagyobb összeget tartasz a számládon, szóba jöhet esetleg az OTP, vagy az MKB. Azok mögött van banki háttér is, talán egy fokkal biztonságosabbak. Bár manapság…

  Én úgy csinálom, hogy a havi tagdíjon felül csak a Patikába van plusz befizetésem, a novemberi akcióban. Az is kp befizetéssel történik, hitelkártyáról, így minimalizálva a levonásokat. Minden eü-i kiadást a Patika EP-ről fedezünk.
  Az adóvisszatérítés viszont már az MKB egészségpénztárba megy, amit a jóváírást követően mindig le is kötök. Ezt egy elkülönített megtakarítási számlaként kezelem. A cél, hogy önjáróvá váljon.

 • Figyelek
  Legkisebb költségűnek én az Új Pillért találtam, ahogy néztem, olcsóbb, mint a Patika. És tavaly ott is volt novemberi akció (a Patikánál fixen mindig van?) De az IZYS gyerek esetén miért jobb? Gyerek születése esetén ugyanúgy felvehetek készpénzt az Új Pillérnél és a Patikánál is.

  A biztonság más kérdés… A bankosakat én is biztosabbnak érezném, de a többi is működik hosszú évek óta, többszázmillió forinttal, többezer ügyféllel. Nem tudom…

  Amit még nem tudok, hogy a lekötés után az EP-k is fizetnek kamatot vagy csak az állam? Mert az én célom is az lenne, amit írtál: így közvetlenül családalapítás előtt befeketetésként értelmezve az egészségpénztárat “önjáróvá tenni”.

 • Kiszamolo
  Az Izys előnye, hogy enged mindent, amit a törvény. Más pénztáraknál gyakran sokkal fafejűbbek.
 • headset

  “Amit még nem tudok, hogy a lekötés után az EP-k is fizetnek kamatot vagy csak az állam?”

  Az egészségpénztárak befektetik a náluk levő pénzt és annak hozamát írják jóvá az egyéni számlákon. A lekötött és nem lekötött pénzekért ugyanannyi százalékot, nincs különbség.

  Mivel a nyugdíjpénztárakkal ellentétben az egészségpénztárak általában rövid távra fektetnek be, a hozamuk rendszerint alacsonyabb, de kevésbé ingadozó.

  Az állam sem kamatot fizet, hanem egyszeri adóvisszatérítést ad. 10 %-ot a lekötés évének adóbevallásakor.

 • Peti

  Számolj utána:

  A Patikánál 3e Ft a tagdíj, és 8% a levonás. 11 hónapra ez 2640 Ft, plusz a novemberi befizetési akcióban, amikor nagyobb összeget tolok be, levonnak ~2400 forintot. Ez összesen évi kb. 5 ezer forint költséget jelent.

  Az Új pillérnél 10e Ft a tagdíj, és 4,5% a levonás. 11 hónapra ez 4950 Ft, plusz még erre jönne még novemberben ~1000 Ft levonás. Ez összesen évi kb. 6 ezer forint költség. Nem nagy különbség, de a Patika akkor is olcsóbb.

  Az IZYS gyerek születésekor azért jobb, mert ott 3 évig tolható ki a kifizetés, míg a Patikánál csak az igénylést követő év végéig, az MKB-nál pedig mindössze az igénylést követő 120. nap végéig. Ennek akkor van igen nagy jelentősége, hogy ha még csak most leszel EP tag, de hamarosan már jön a baba is.

  Hozamot úgy tudom, hogy a lekötött pénzre is fizetnek a pénztárak.

 • Peti

  Annyit azért hozzátennék, hogy a költségek miatt a Patika (ill Új Pillér) továbbra is a legjobb választás. Az Izys előnyét én csak a rugalmas(abb) kifizetésekben látom, viszont a költségeket tekintve drágábban jössz ki vele. Bizonyos esetekben (pl. a már említett gyerek születésénél) előnyösebb az Izys, de hosszabb távon a Patika (vagy Új Pillér) jobban megéri. Utána kell számolni.

 • L70
  Néztem a kimutatást, és feltűnt, hogy tavaly az MKB negatív hozamot fizetett. Tessék figyelembe venni, hogy a hozam nem feltétlenül pozitív.
 • Dani
  Elnézést ha butát kérdezek de nincs tapasztalatom az önsegélyező EÜ pénztárral és a cikket sokadjára elolvasva sem találtam választ:
  Adójóváírás csak a számlák után jár? ( tehát baba érkezése esetén mondjuk 3 emberre kötve, 3x750K-t el kéne számlával igazolva költeni,h erre kapjunk 20%-ot / fő )

  Vagy az adójóváírás az csupán a befizetés miatt jár? Tehát berakok ha idén berakok 750-et, jövőre érkezik a baba, akkor kapok jövőre is 150-et és utána is?Csupán azért mert befizetésem volt?

  Valaki homályosítson fel plíz 🙂

 • Kiszamolo
  Dani, adójóváírás a befizetés után jár, de pénzt csak okkal vehetsz ki: vagy számlát viszel a megvett pelenkáról, fogorvosról vagy bemutatod az újszülött anyakönyvi kivonatát és hasonlóak.
 • Dani

  Koszonom, kozben mar en is olvasgattam az Izys honlapjat vilagossa valt. Ez eleg jo otlet, eppen baban gondolkodunk igy ez most kulonosen hasznos volt.
 • Figyelek
  Köszi a válaszokat. Most tisztábban látok egy kicsit.
 • Gömb
  Vissza fog ütni egyszer ez a sok állami támogatás, nekem nagyon nem tetszik. Az ország adóssága még nem engedi ezt a költekezést meg. Vagy arra számítanak, hogy ezzel is növelik az inflációt?
 • Peti
  @Gömb

  Én meg arra lennék kíváncsi, de nagyon, hogy a rengeteg igénylő pár közül (csak a megyénkben eddig közel ezren igényelték meg pár nap alatt) hánynak jelent valódi segítséget ez a babaváró hitel; és ha számukra elérhetővé válik, hányan tudják majd ésszerűen felhasználni a kölcsönt? …már, csak hogy legyen legalább értelme is, ha már mindenhová szórjuk a milliárdokat…

 • Tomi
  “Gyermek születésekor nyújtható szolgáltatás. A szolgáltatást a szülést követő 120 napon belül lehet igényelni. A szolgáltatás a szülést követően egyösszegű pénzbeli támogatásként vehető fel. Mivel a gyermek megszületésének ténye miatt válnak jogosulttá, ezért nem kell számlákat bemutatni.”

  Bukta akinek következő hónapban születik a gyerek. Minimum 60 nappal születés előtt bent kell legyen a lóvé.

 • Peti

  A szülést követő 120 napon belül van lehetőséged MEGIGÉNYELNI a szolgáltatást.
  A KIFIZETÉS viszont az IZYS-nél 3 évig kitolható, szóval bőven van időd befizetni…

 • jami
  Ismerős felvette: egyik nap bevitték a papírokat, másik nap bementek aláírni és ezalatt (!) folyósították is. Nálunk totál célt ér: évek óta küzdenek saját lakásért, gyerekért, most a gyerek végre úton – a pénz mondjuk annyira jó, hogy kicsit tompít az elmúlt évek emelkedésén, szóval megkapták, de sokat nem érnek vele :/

  Másik ismi még felvétel előtt van: ők hitelt fizetnek majd belőle vissza és végre mernek gyereket vállalni 1 hitelmentes lakással és bankban tartalékkal…

 • Yonic
  Mi a helyzet azzal aki nem akar 4 gyereket, de lehet még kettőt sem!?
  Májusban született a kisfiúnk, mind a kettőnknek van munkája, egyszerű és nem túl jól fizető,de van. Éhen nem halunk de félretenni nem tudunk.
  Nem veszünk igénybe CSOK-ot, és a babaváró feltételeinek sem felelünk meg, ezért a családi akciótervben az egyetlen kisbabánkkal 0 azaz ZÉRÓ csodakedvezményre vagyunk jogosultak… (A CSOK 1 gyerek utáni kb 600e Ft az fing, nem éri meg vesződni vele.)
  Elhiszem hogy sokan jónak tartják és tapsolnak az “ingyenpénznek”, de valaki írhatna arról is, hogy mi van a hozzánk hasonlókkal, akik kívül esenk az állami támogatási rendszeren, az anyagi és lelki korlátainkat figyelembe véve bőven elegendőnek ítéljük egy gyermek tisztességes felnevelését… velünk mi lesz? Mi hogyan jutunk lakáshoz, meg kedvezményes “okoskodós” hitelhez? Vagy vessünk magunkra mert az asszony nem szül még 2-őt?
 • Dani_sokadik
  Arra nem találtam választ, hogy melyik banknál érdemesebb felvenni a babaváró kölcsönt? Most van egy 2 éves gyerekem, és januárban jön a második.
  Azt feltéve, hogy bármely banknál megfelelünk a feltételeknek, és nekem Ersténél van folyószámlám oda jön a fizetésem, feleségem GYESen van és OTPs számlája van.
  Azt gondolom, hogy Ersténél kéne kopogtatnom. Szerintetek?
  Egy ügynök (“független befektetési tanácsadó”) ismerősöm ajánlkozott, hogy elintézi a papírmunkát (nekem) ingyen.
 • Kiszamolo
  Dani, neked mindegy, mert fix minden költség.
 • Piroska
  “Ismerős felvette: egyik nap bevitték a papírokat, másik nap bementek aláírni és ezalatt (!) folyósították is. Nálunk totál célt ér: évek óta küzdenek saját lakásért, gyerekért, most a gyerek végre úton – a pénz mondjuk annyira jó, hogy kicsit tompít az elmúlt évek emelkedésén, szóval megkapták, de sokat nem érnek vele ”

  Mondjuk ha egy gyerek is évek alatt jött össze azért meredek hármat beígéri.

 • Matetoth

  Mit varsz? Alanyi jogon mentsen meg az allam a semmitol? Nem vagyok egy nagy hive a penzszorasnak, de szerinted nem ok, hogy azok kapnak, akik egy allami celt szolgalnak? (Hatekonysag mas tema.)

  Nem is ertem, hogy mirol szol a kommented, illetve ha jol ertem, penzt szeretnel. Lehetoleg sokat.

 • jami
  Nem a 3-ra hajtanak, már így kaptak 10m-t kamatmentesen, mikor helye is van a pénznek. Ha lesz +1, akkor meg 7m-t fizetnek vissza kamatmentesen. Ismerve őket, 1 éven belül indul az építkezés, nem akarnak nagy házat.
  (Nem sem lettek könnyen gyerekeim, abból a nézőpontból 1 gyerek már maga ajándék.)
 • Peti

  Ha úgy állsz hozzá, hogy csak magadra számíthatsz, akkor nem fog csalódás érni az életben…csak ha kudarcot vallasz valamiben. És a legjobb, amit tehetsz, ha ugyanerre tanítod meg a gyerekedet is.
  Az állam nem jópofaságból támogatja a nagycsaládosokat, hanem befektetésként tekint rájuk, mivel hosszú távú célja van velük: minél több adófizetőre, szorgos kis gyapotszedőkre van szüksége. Az egygyermekes családok számára azért nem biztosítanak nagyobb kedvezményt, mert – ha megnézed a korábbi statisztikai adatokat – 35%-uk egy gyereket így is simán bevállal. A háromgyermekesek aránya viszont csak kb. 6%. Hogyan ösztökélnék a családokat több gyermek vállalására, ha már az egygyermekesek is relatív nagyobb kedvezményben részesülhetnének?

  folyt…

 • Peti
  Amúgy ne nagyon irigykedj a nagycsaládosok támogatására. Akiknek eddig nem volt különösebben megtakarításuk, és most kizárólag a pénz, meg az autó miatt vállalnak 3-4 gyereket, azok hosszabb távon nagyot koppanhatnak.
  Pont mostanában számoltam úgy nagy vonalakban utána, hogy a gyerekünk még csak 1 éves múlt, de már most elment vagy 500e forintunk pelenkára, tápszerre, Bexsero oltásokra, használt bababútorokra, ruhákra, gyerekülésre, babakocsira, és a többi alap dologra. A babaúszást, játékokat, koncerteket stb. nem is említve. Mindeközben pedig, mivel GYED-en vagyok a picivel, két évre számolva összesen kb. 2M Ft-tal kevesebb pénzből kell gazdálkodnunk. Ha nem lenne megtakarításunk, már rég lenulláztuk volna magunkat. 3 gyerekkel csak úgy röpködnének a milliók, pedig mi sem élünk nagy lábon. Ezt érdemes átgondolnia azoknak is, akiknek most kizárólag az ingyen pénz lebeg a szemük előtt.
 • V
  szoval ez azt jelenti hogy aki felveszi es nem lesz gyereke az meg bunteto kamattal is jobban jar mint aki vegul bevallalja a gyereke(ke)t. Ha ez igy elterjed akkor kivancsi vagyok mennyi eredmenye lesz ennek a penzszorasnak.
 • Peter
  Siman lehet, hogy gdp turbozashoz adjak a penzt, ezert sem fogja zavarni oket, hogy ki mire hasznalja a vegen(kvazi penznyomtatas). Az meg hogy MAK+ ba rakjak, meg jol is jon, mert nem akarnak kulfoldieknek tartozni.
 • Ijk
  Azt szeretném kérdezni hogy ha mondjuk 4-5% hozam van állampapíron ha berakok egy babavárót, ezt a hozamot jó eséllyel, de szerintem biztosan elviszi még a mostani szintű infláció is, ami csak növekedni fog egy válság esetén. Tehát igaz kamatmentes hitelt kivettem, aminek a kamatát persze majd az én adómból is finanszírozzák vissza, mert a bank nem jótékonysági intézmény.
  A végén pedig ott vagyok hogy örültem ha kijött inflációval 0-ra a dolog, de legalább vállaltam kemény utánajárást, kockázatot, biztos havi törlesztőt. Akkor a végén ebben mi a buli?
  Nem látok semmi mást csak hogy azonnal ingatlanba be kell forgatni amiben lakni fogok, de most még ingatlant sem vennék.
 • tgwh
  Lehet én vagyok a hülye matekból, de hogy jön ki a havi 4200 forintos kezelési költség 0.5%-ra? Mert sok banknál annyi, persze nem néztem meg az összeset.
  Valaki írja meg kérem, mert már kilyukad az oldalam a kíváncsiságtól.
 • headset

  “Lehet én vagyok a hülye matekból, de hogy jön ki a havi 4200 forintos kezelési költség 0.5%-ra?”

  10.000.000*0,5/100/12=4167

 • Janos82
  @tgwh:
  Az evente 50400ft, ami 10millanak a 0.504%a.
 • tgwh
  Tényleg, köszi, akkor valamit nagyon elszámoltam…
  Közben meglett, éves 0,5%…
  20*12*4200/10misi (húsz évre) azért többre jön ki, 4200/10 misi meg kevesebbre…
  Köszi, így már ok, éves kamat van, persze… 😀
 • GGABI87
  Sziasztok!
  Nem találtam sehol rá infót, remélem tudtok segíteni.
  A jóváírást a nettó vagy a bruttó befizetésre adják? Vagyis, ha ki akarom maxolni a jóváírást, akkor 750eFt-ot vagy pl. 750000/0,941= ~797eFt-ot utaljak a pénzárba? (vagyis a befizetéskori levonás előtt vagy után legyen meg a 750eFt)

  Köszönöm előre is!

 • headset

  “A jóváírást a nettó vagy a bruttó befizetésre adják? …(vagyis a befizetéskori levonás előtt vagy után legyen meg a 750eFt)”

  Az önkéntes pénztári adóvisszatérítést a befizetett pénz alapján adja az állam. (750 ezer Ft átutalás kell).

  De az általad kiszámolt pénztári levonás (5,9%) elég magas. Egészség/önsegélyező pénztárakban év végén szoktak lenni kedvezményes akciók, amikor nagy befizetésekből is csak fix összeget vonnak le. Pl. a Patika pénztárban. Volt itt erről cikk többször is.

  Viszont, ha a befizetés adókedvezménye mellett a 2 éves lekötés 10%-os adóvisszatérítését is ki akarod használni, akkor ott a leköthető pénz csak annyi, amennyi a pénztári levonás után maradt. A maximumhoz többet kell utalni, mint 500 ezer.

 • GGABI87

  Szia!
  Köszönöm a gyors választ! Sajnos mindenhol kb. ekkora levonásokat látok, Izys 5,9% (nekem már ez van), Generali összefüggő, ott kicsit kedvezőbb, kijön 3%-ra 750eFt esetén, OTP szintén összefüggő ott is ~4,5%-ra jön ki. Sajnos most nem tudok a befizetéssel sokáig várni, ha a legközelebbi gyerekszületéskor fel akarom venni.