Változtak az adósságfék szabályai

Elsejétől az MNB változtatta az adósságfék szabályait az új állami támogatások miatt.

Legfontosabb elemei, hogy a babaváró hitelt hitelkiváltásra is igénybe lehet venni, vagyis ebben az esetben nem új hitelnek kell számolni, ha tényleg hitelkiváltásra használják. Ez nagy könnyebbség azoknak, akik már túl sok hitellel rendelkeznek és ezek (részbeni) kiváltására akarják felhasználni a kamatmentes állami hitelt.

Ugyanakkor a babaváró hitel 75%-át be lehet tudni önerőnek a lakásvásárlás esetén, a CSOK-nál ez 100%-ig is elmehet, ugyanígy lehet eljárni a nagycsaládosok autóvásárlásánál, az állami támogatást önerőnek lehet tekinteni lízing esetén.

Share

21 hozzászólás

 • skylaner88
  “a Babaváró hitel 75%-át támogatásként, míg 25%-át hitelként kell figyelembe venni abban az esetben, ha ingatlanvásárlásra kérnénk a kölcsönt és szeretnénk mellé lakáshitelt is igényelni. Ez a szabály követendő akkor is, ha a Babaváró hitel szerződéskötését követően 90 napon belül igényelnénk meg lakáshitelünket.”

  Ha felveszem a babavárót, majd várok és csak 3 hónap múlva igényelnék lakáshitelt, ott már 100% önerőnek számítana.
  Ezeknek a korlátozásoknak mégis mi az értelmük, ha egyszer szabad felhasználású?

 • Kiszamolo
  Sky, viszont lenne egy babaváró hitel a neveden, ami csökkenti a felvehető hitel havi maximális törlesztő részletét.
 • Fox
  Ha jól értem, a babaváró felvétele után ha megvárom a 90 napot, akkor már nincs a 75%-os korlát? Tehát onnantól teljesen beszámítható önerőnek?
 • Kiszamolo
  Fox, én sem egészen értem, mi akar lenni. Ha jól gondolom, az áll mögötte, hogy abból indulnak ki, hogy átalakul támogatássá és akkor nem kell visszafizetni, ezért kvázi önerőnek veszik, de nem 100%-ban. A CSOK és az autóvásárlás esetén, ha meglévő gyerekre veszed fel, akkor az 100% támogatás (már ha betartod a feltételeket, ott laksz, stb.), itt viszont mivel csak ígéret van, hogy szülsz gyereket, ezért nem 100%-nak veszik.

  Szerintem ez a logika mögötte, de nekem se teljesen tiszta.

  Ami fontosabb, hogy hitelkiváltásnál nem új hitelfelvétel lesz.

 • headset
  és mások
  “a Babaváró hitel 75%-át támogatásként, míg 25%-át hitelként kell figyelembe venni abban az esetben, ha ingatlanvásárlásra kérnénk a kölcsönt és szeretnénk mellé lakáshitelt is igényelni. Ez a szabály követendő akkor is, ha a Babaváró hitel szerződéskötését követően 90 napon belül igényelnénk meg lakáshitelünket.”

  A fenti idézett szöveg nem azt mondja, hogy a babaváró nem használható 100%-ban önerőként.

  Hanem azt, hogy ha babaváró után lakáshitelt igényelnek, akkor csak a babaváró 25%-a terheli a hitelkeretet.

 • Fox
  Na, akkor majd kiderül ez is… 🙂 A babavárót úgyis felvesszük mindenképpen, a többit meg majd adja az élet meg a jogszabályok.
 • Sanyika
  Jó dolog ez a babaváró, de külföldről hazaköltozve… kell lenni 3 év TB jogviszonynak. Most akkor mégsem kell a hazaköltöző fiatal?
 • Anita

  Külföldi munkaviszony is számít, az utolsó 180 nap legyen itthoni.
 • Zedder

  Hát igen, a külföldi magyar csak addig “jó magyar”, amíg határontúli és kettősállampolgár, hogy levélben leadhassa a szavazatát a tuggyukkikre.

  Amennyiben “gyere haza fiatal” lenne a scenárió, akkor ott rúgnak beléd, ahol csak érnek.

  Tényleg, a hazaköltöző kisgyerekeseknek szíveskednek már néhány napon belül kiállítani a magyar TB-t az orvosi ellátáshoz, vagy az még mindig hónapokban-években mérhető?

 • Robee
  Nagyszerű, hogy én, mint kétgyerekes, saját lakással nem rendelkező adófizető, aki felőségteljesebb annál, hogy 3. gyereket vállaljon pénzért, a mások CSOK-ja után most épp mások bedőlt hiteleinek a kiváltását finanszírozom. Én, és a magyar társadalom nagyobbik része, még lehetünk megbecsült emberek? Vagy csak fejőstehének, aki mindenből kimarad?
 • Maki V
  Én nem értem, hogy ki vesz fel hitelt. A legutóbbi államilag forszírozott hitelezés (gyengébbek kedvéért: devizahitelezés) nem szolgált elég tanulsággal?
 • Robee
  Azt meg hagyjuk, hogy hitelből fektetek majd be állampapírba. Értem a matekot, csak épp a hozzáállás rossz.
 • Sanyika
  Azzal nem volt gond, EUn kivüli visszajelenzkezés a gyereknek és feleségemnek sima volt, szerintem ott helyben a TB irodában megvolt.
  Nekem viszont… Sajnos nem fizethetem magam után a TB-t egy évig, mert az a szabály, ha több, mint egy éven át nem volt, akkor biztos csaló vagyok és rögtön megyek szivműtétre. Szóval az első évben csak akkor lehetek biztositva, ha egy munkáltató fizeti utánam, vagy katás leszek. Gyere haza fiatal.
 • Ildikó70
  A legrövidebb idő, míg a magyar TAJ újra érvényes lett 3 hónapot tapasztaltam, de a kollégám hetente hívta érte a TB-t. Volt olyan, akinek másfél év után csinálták meg.
 • tomzol
  Offtopic:

  Miklós, szólhatna egy következő cikk a házassági szerződésről. Szerintem sok embert érdekelne és érintene.
  Köszönöm!

 • Janos82
  :
  Nekunk mindket gyerekunk Nemetorszagban szuletett, es sima ugy volt a papirmunka.
 • Kiszamolo
  Tomzol, szerintem már volt róla szó.
 • Zedder

  Szóval hazaköltöztetek és egyből flottul ment minden papírmunka?

 • Black03
  Arról van esetleg valakinek információja, hogy a babaváró hitel mint önerő az illetéktörvény szerinti állami támogatásnak minősül-e? Ha igen, akkor a vonatkozó törvény szerint (1990. évi XCIII. törvény, 21. §) a forgalmi értékből levonandó az állami támogatás mértéke, és az illeték a fennmaradó értékre számolandó.
 • Ágoston
  ez hogy kötődik az adósságfékhez..?