Bandi tanya

(Még) itt a nyár, a nyaralás ideje. Kisgyerekes szülőként arra jutottunk, hogy a 3 és 5 éves gyerekeket teljesen felesleges külföldre vinni, egy ekkora gyereknek nem sok különbség van a sarki homokozó és a tengerpart fövenye, a helyi strand és a tenger vize között. Ami viszont számít, hogy egy négyórásnak mondott repülőút igazából 12 óra utazást jelent, amit egy héten belül kétszer megtenni nem éppen kisgyerekeknek való mutatvány.

Így maradt a belföldi utazás. Tavaly hotelbe mentünk, de eléggé sokalltunk egy hétre 300-350 ezer forintot, annyit azért messze nem ért a hotel és a napi kétszeri étkezés, így idén maradtunk a magánszállásoknál.

Mórahalmot választottuk, nagyon jó a fürdője, rossz idő esetén pedig közel van Szeged.

Találtunk egy tanyát, de nem ám valami operett-farmot, hanem rendes tanyát, vályogházzal, nádtetővel, búboskemencével, sparhelttel, tehenekkel, bocival, tyúkokkal, kecskékkel, nyulakkal, macskákkal és minden mással.

A gyerekeknek nagyon tetszett. Minden reggel állatokat etettünk, füvet szedtünk a nyulaknak és a kecskéknek, kenyérmorzsát szórtunk a tyúkoknak, négyhetes macskákat dögönyöztünk, este kecske és tehénfejést néztünk és természetesen újra megetettünk minden állatot, sőt húztunk vizet is a teheneknek. Megtanulták, hogy működött a búbos kemence, a sparhelt, a faszenes vasaló, hogy szitálták a lisztet és dagasztották a kenyeret a fateknőben és hogy csinálják a sajtot.

A négy napért fizettünk 41 ezer forintot idegenforgalmi adóval együtt, kaptunk kecskesajt-kóstolót, sőt egy tál madártejet is a háziaktól. (Ők a szomszédos házban élnek.)

Ha még elmennél valahová a nyáron óvódáskorú gyerekekkel, ezt vagy valami hasonló tanyát bátran merem ajánlani, a gyerekek minden percet élveztek és napi kicsit több mint tízezer forint négy főnek egy teljes házért igazán nem sok.

Néhány kép a tovább gomb után, de a honlapon is találsz fotókat.

DSC00930

DSC00938

DSC00940

DSC00947

DSC00960

DSC00965

DSC00971

DSC00978

DSC00980

DSC00982

 DSC01056

DSC01013

DSC00994

Share

87 hozzászólás

 • Warrior
  Kedves Kiszámoló!
  Nagyon köszi tippet! Idén még nem esedékes, de pár éven belül hasonló programokat szeretnénk. 🙂
 • Kiszamolo
  warrior, időben el kell kezdeni tervezni 2021 nyarát. 🙂
 • Warrior
  Lehet, hogy már 2020-ban sor kerül rá 🙂

  Aztán pedig, ki tudhatja, lehet, hogy ezen bejegyzés hatására felveszik a versenyt a top esküvői helyszínekkel, ahol adott év tavaszán már a következő év minden szombat estéje is foglalt 🙂

  Hosszú távű memóriateszt, fogok-e emlékezni pár év múlva? A linket minden esetre elmentettem 🙂

 • pk
  Gondolom arra gondolt, hogy nincs meg gyerek, vagy csak most szuletett / fog szuletni valamikor.
 • Kiszamolo
  pk, én is azért írtam 2021-et. 🙂
 • hova tegyem
  kezdek elgondolkozni, h le kellene a kiszamolo teljes kontentot menteni.
  Kiszamolo, nem gondolkodtal meg konyv kiadasban? tobb blognak eleg jol sikerult.
  mindenesetre, pls szolj, ha bezarnad a boltot, h elotte meg tudjunk csinalni mentest.
  rengeteg idot allo, orok ervenyu iras szuletett az elmult evekben, koszonet erte!
 • Zsoca
  Miklós, az ötlet szuper, ha egyszer lesz gyerekem tuti ilyen helyen fogunk nyaralni, az ilyen állatetetős-simogatós programok meg a legnagyobb élmények egy kisgyereknek, főleg ha városi. 🙂
 • Kiszamolo
  Hova, akkor gondolkodtam azon, hogy legalább a cikkeket ki kellene menteni pdf-be és letölthetővé tenni, amikor valaki büszkén mondta, hogy kinyomtatta a blogot és magával vitte a külföldi nyaralásra. Beleborzongtam, mennyi fát kellett kivágni ennyi papír miatt. 🙂

  De azért remélem az átlagolvasó ennél egyszerűbben is lementi az őt érdeklő oldalakat.

 • Andruida
  Ha még azt mondod, hogy térerő és internetelérés sincs, máris foglalom a következő évi nyaralást 🙂
 • Kiszamolo
  Sajnos net és térerő is van, legalább is Telekom.

  De van ám kikapcsológomb is a telefonon vagy repülő üzemmód. 🙂

 • BTM
  A mi gyerekünk 3,5 éves. Pont valami hasonló helyet kerestem egy ideje. De ha falusi turizmusra keresek rá, általában az üdülőhelyi kiadó nyaralóházak jelennek meg. Ez már sokkal inkább az! Kösz a tippet!
 • NAR
  Mi is voltunk egy hasonló tanyán májusban, annyira tetszett, hogy aztán júliusban családostul visszamentünk. Egy “apró” probléma akadt: az időközben 10 fokot emelkedő hőmérséklet a közeli állattenyésztés melléktermékével (úgysmint trágya) kombinálva olyan helyzetet teremtett, hogy bármilyen szabadtéri programot csak tűző napon lehetett tartani, mert csak oda nem jöttek ki a legyek. Árnyékban nem lehetett megmaradni (a szúnyogot legalább le tudom csapni, a legyet nem). Az autó ajtaját nyitvahagytuk kipakolás közben, mire visszamentünk, 30-40 (nem túlzok!) légy volt bent. Az ajtón mindig 3 másodperces szintidővel kellett beslisszolni a házba, különben bejöttek a dögök. Igazi parasztromantika. Szóval nem árt erre felkészülni.
 • Kiszamolo
  nar, itt nem volt ilyen a helyzet, pedig 32 fok volt. Szúnyog se volt sok.

  Persze azért nem hagytuk nyitva az ajtót feleslegesen.

 • okoska2
  Városi kisgyereknek paradicsom egy ilyen nyaralás!
  Lehet még tüzet rakni, meg szalonnát sütni, na nálunk az a legnagyobb sláger! Úgy néz a fiam az apjára, mikor az tüzet rak, meg magyarázza hogyan kell, mint valami félistenre 🙂

  /Titkon reméltem, lesz kép Miklós gyerekeiről 😀 /

 • Liv
  Gyerekekkel mi is saját apartmanba/vendégházba szeretünk menni, ahol sokféle állattal lehet ismerkedni. Mondjuk mi ilyet eddig inkább Ausztriában találtunk, de örülök, hogy belföldre is adtál egy jó tippet.
 • merienn

  jópofák az állatok :-))
  de hogy Mórahalom mint jó fürdő? azt hiszem az ország szinte összes fürdőjében jártam már, a legutolsók között van. különösen ínyenc megoldás a medencék közötti szimpla ajtók.

 • jurta

  Nem egy módja van a trágyát higiénikusan kezelni (sőt, hasznosítani).

  Tanya ≠ legyek.

 • G. Peti
  Nem szóltam még hozzá sosem semmihez, de most egy véletlen egybeesés miatt elgondolkodtam, hogy milyen furcsa dolgok ezek a “különleges” nyaralás témák. Mi épp hasonló környezetben élünk, lovak, tehenek, kecskék mindennaposak, ezért mi idén Budapestre mentünk “nyaralni”. Hihetetlen élmény volt a gyerekeknek az Aréna plázába bemenni, a Hősök terét megjárni, éjszaka a Lánchíd fényeiben gyönyörködni, vagy épp egy egyszerű metrózás. Szerintem tök jó dolgok ezek, hogy ami valakinek megszokott (igazából már nem értékeli) az egy másik embernek igazi felfedezés. 🙂
  Örülök, hogy megosztottad ezt velünk, így még jobban úgy érzi az ember, hogy szerencsés környezetben él, és nem hiányzik a nagyváros. 🙂 Köszönjük.
 • Kis János
  Köszi a tippet. Ilyen tanyasi-feelingben nekünk is volt már részünk rokon által. Ovis és bölcsis lurkók nagyon élvezték. Csak ajánlani tudom. De érdemes NAR hozzászólását is megszívlelni. Lehet sok légy, szag… De ezt is megtanulják a gyerekek!

  Amúgy a Balatonnál is lehet -IDŐBEN- ilyen low-cost helyeket (10.000Ft/nap 4 főre), házakat foglalni szabad strandhoz közel.

 • jurta

  Fél füllel hallottam, hogy ha a hajtástól, irodától, saját cégedtől stb. nagyon ki vagy készülve, vannak már helyek (talán nem belföldön), ahol fizethetsz azért, hogy terápiaként kb. földet kapálhass. 🙂
 • G. Peti

  Én abban a szerencsés helyzetben vagyok (ha lehet annak mondani), hogy fejlesztőmérnökként irodában is dolgozom, itthon pedig várnak az állatok és velük is foglalkozom. Igazából néha az a kikapcsolódás, hogy az irodában lehetek, valamikor pedig az, ha az állatokkal. Hangulat függő, de épp ezért mondanám szerencsés helyzetnek, hogy lényegében válogathatok. 🙂
 • Suto Eniko, pek
  Ez remek tipp! Nagyon koszonjuk (a kiccsalad neveben is).
 • peradio
  Pár éve egy barátom Miskolcról Szeged környékén akart eltölteni néhány napot a családjával. Kis keresgélés után ekkor ajánlottam nekik a Bandi tanyához hasonló élményeket kínáló Tópart tanyát. toparttanya.hu
  Teljesen ledöbbentek, hogy vannak még olyan részei az országnak ahol a verandán merik hagyni a dísztárgyakat és a padokat, asztalokat. 🙂
  Nagyon hálásak voltak és azt mondták örök élmény maradt nekik és gyerekeiknek a tanyán és környékén eltöltött négy nap 🙂
 • Jóska Pista
  Nem tudom, hogy sajnáljam vagy örüljek neki, de számomra ilyen nyaralásban semmi romantikus nincs, igaz nekem még a gyerekeim is előfordultak a déd-nagyszülőknél, ahol a sajton, csúszdán és ugrálón kívül minden volt, ami a fenti képeken.

  Gyerekeknek gyakorlatilag mindegy hova megyünk nyaralni, fő hogy kiszakadjon a megszokott környezetből és együtt legyen a család.

  Ennek ellenére, ha egy hétre nem is, egy hosszú hétvégére lehet kipróbálnám ezt is.

 • Eltévelyedés
  Enneka mégolcsóbb módja a trustedhousesitters
  Igaz, nem belföldön, de Ír, FRancia és Ausztrál bácsik farmjaira (és állataira) kell vigyázni, amig őkelme nyaral a bahamákon. Én már nagyon ki akarom próbálni!
 • Izolír doktor
  Hasonlóan jó az ország másik végén (kicsit drágább, de nem sokkal) a Ferencz porta az Őrségben, pont ovis gyerekekkel kiváló: ferenczporta.hu
 • Nagy Vonalakban
  Azért a gyerekeimnek Madeira jobban bejön….
 • OCR
  Régóta figyelemmel követem a blogot, rengeteg hasznos tanácsot kaptam itt. Eddig read-only üzemmódban voltam, de erre nem tudom megállni, hogy ne reagáljak:

  “a 3 és 5 éves gyerekeket teljesen felesleges külföldre vinni, egy ekkora gyereknek nem sok különbség van a sarki homokozó és a tengerpart fövenye, a helyi strand és a tenger vize között.”

  Ez most komoly? Szerinted nincs különbség, a kifejezetten egészséges, természetes sós tengervíz (nyugodtan nyelhet belőle a gyerek, az orrába is kerülhet semmi baja nem lesz, sőt a légutakat is tiszticcsa 🙂 ( allergiás, asztmás gyerekek 1-2 hét tengerparti nyaralás után gyakorlatilag új emberként térnek vissza)) vagy az agyonklórozott strand esetleg az algaszagú Balaton között? Ahol ha valaki belepiszkít a vízbe, akkor másnapra az egész partszakaszon hasmenéses járvány lesz ? Vagy a ciánszennyezett Tisza esetleg?

 • Justin
  A honlapmentéshez egy kis off:
  archive.org/web/
  Nem tudom hogy működik, de a 10 éve megszűnt honlapomat is megtaláltam. Kiszámoló is rajta van;)
 • vgaborka
  Aki térerő nélküli helyet keres annak ajánlom a Zempléni-hegységet. Ott van 1-2 falu, ahol talán csak a templom dombon van valami térerő (ha jól emlékszem Vágáshuta ilyen).
  Ill. ajánlom pl Kőkaput. Gyönyörű hely (ha jól emlékszem ott sincs térerő). Nem reklámként pakolom be a linket: kokapu.hu/
 • Kiszamolo
  ocr, én azt írtam, hogy a gyereknek mindegy. Ami nem mindegy, hogy 7 napból utaznia kell-e 24 órát. Meg az sem, ha történik valami, itthon vagyunk-e, vagy a világ végén egy üdülőközpontban.

  Az én gyerekeim nem asztmásak és soha semmi bajuk nem lett egyetlen tóban és strandon se.

  3 éves gyerek amúgy se a tengerben fog pancsolni, hanem a hotel szintén klóros medencéjében.

 • OCR
  “Ami nem mindegy, hogy 7 napból utaznia kell-e 24 órát. ”

  Nem tudom miért írsz 24 órás utazásról? Budapestről 6-8 órás autózással nagyon jó olasz, szlovén, horvát tengerpart szakaszok érhetőek el.

  “Meg az sem, ha történik valami, itthon vagyunk-e, vagy a világ végén egy üdülőközpontban.”

  Volt itt valami post mostanában az utasbiztosításokról 🙂 Illetve az előbb is írtam, jó tengerparti helyekért nem kell a világ végére menni.

  “Az én gyerekeim nem asztmásak és soha semmi bajuk nem lett egyetlen tóban és strandon se.”

  Az enyém sem 🙂 Csupán sokkal nagyobb az esélyed, hogy a strandon a gyermekmedencében a fenekét áztató bőrbeteg nénitől (láttam már ilyet) kaptok el valamit, vagy a hazai édesvizekben gyorsan szaporodó kórokozók okoznak valami galibát, mint, hogy a tengervíztől legyen bármi baja a gyerekeknek.

  Mi a fiammal 2 éves kora óta tengerpartra járunk és nagyon élvezi egyébként.

 • Kiszamolo
  OCR, Szlovéniában dolgoztam 2 évet, hetente kétszer megtettem az utat. Nagyon szívesen megnézném, milyen autóval érsz ki a nyári csúcsban 6 óra alatt akár Horvátországba, akár Olaszországba háztól házig, főleg turnusváltás napján.
 • TZS
  Kedves Kiszámoló! Évek óta olvaslak, de most szólok hozzá először. Ugyanígy vagyunk mi is a két lányunkkal, teljesen felesleges velük egyelőre külföldre menni vagy puccos szállodába. Ha jövőre is tanyára akartok menni, akkor ajánlom figyelmetekbe Bárándon a Koroknai Portát, az is nagyon jó hely.
 • szocske
  Még nincsenek óvodás korú gyerekeim, ennek ellenére hiszem, hogy nagyon tetszik minden gyereknek egy a fentihez hasonló tanya, ugyanakkor abban nem értek most egyet Miklóssal, hogy a gyereknek mindegy, hogy a játszótéri homokozóban vagy a tengerparton épít homokvárat.
  Engem néhány évesen csak a balatonra vittek a szüleim, mert akkoriban az volt elérhető, mégis vannak róla kedves emlékképeim, így szerintem egy 5 éves már simán szerez élményeket a tengerparton.
  A másik, hogy attól, hogy gyerekem van, akinek mindent szeretnék megadni, még nem szoríthatja teljesen háttérbe magát a két szülő, így ha a szülőknek fontos a tengerparti kikapcsolódás, akkor oda (is) kell menni, mert a gyereknek boldog és kipihent szülőkre is szüksége van, legalább annyira, mint homokozásra 🙂
  Néhány év múlva majd megírom, hogy nekünk mennyire válik be, ha a gyerekeket magunkkal cipeljük a tengerpartra 🙂
 • szocske
  még valami, nem tengerpart, de távolra utazás gyerekkel témakörben: a sípályán évek óta irígykedve nézem, hogy mennyire ügyesek az oktatáson a néhány éves gyerekek, és mennyire látványosan élvezik a síelést a kicsik.
  Az itthoni hó és sípálya viszonyokkal (ezeréves tárcsás felvonók, hó csak évente 2 hétvégén) azonban nem biztos, hogy élvezetes lenne nekik síelni, szemben pl. a lengyelországi Bialka Tatrzanska síközponttal, ahol rengeteg kék pálya és jó minőségű sílift található.
  Egyedül magyar nyelvű síoktatás nincs jelenleg tudtommal, de évről évre több magyar megy, szóval előbb-utóbb biztos erre az igényre is lesz megoldás.

  Ez persze szemernyit sem csorbítja a cikkben és a hozzászólásokban lévő tanyák élményértékét, véleményem szerint fontos a gyerek fejlődésében az is, hogy állatokkal találkozzon, minél előbb legyen pl. “saját” kutyája, akiről ő gondoskodhat.

 • Zsoca
  Debrecen-Győr 4 órás út, de hajrá hajrá! 🙂
 • tp
  Egyáltalán nem értek egyet azzal, hogy egy kisgyereknek mindegy, hogy merre utazik.

  Négyévesen bejártam szüleimmel nyugat-európát és vannak emlékeim, Legoland-ról, házi szállásokról, ahol volt nyúl, az északi tengerről, ilyenek. Emellett nem baj az, ha más emberekkel, ételekkel találkozik a gyerek! Négy nap pedig amúgy sem igazi nyaralás, inkább egy hosszú hétvége. Nagyon jól megfér egy évben egymás mellett mindkét műfaj!

  Miklós, a pénzügyi tanácsaid, tippjeid nagyon jók, de az életvezetéssel kapcsolatos meglátásaid nekem sokszor nagyon garasoskodóak.

  Emellett nagyon várom, hogy végre Győrben is legyen egyszer Kiszámoló Akadémia!

 • Kiszamolo
  szocske, nekem fogalmam sincs, hol nyaraltam 3-4-5 évesen.

  Amire már emlékszem, az 7-8 éves koromból van, de azok is inkább emlékképek sorozata, mint emlékek. A 8 éves kor utáni nyarások vannak csak meg valóban.

 • Kiszamolo
  tp, még mindig nyaralunk, csak már nem a tanyán. Ezen a nyáron kétszer egy hetet nyaralunk, az miért kevés?

  Abban mi a garasoskodás, hogy egy hét itthon nem ér 350 ezer forintot?

  Szerintem meg továbbra is felesleges kisgyerekeket kitenni az utazás fáradságának, a szülőknek is mindegy, hol vigyáznak egész nap a kisgyerekre. És ennek semmi köze a pénzhez, nem is tudom, hogy sikerült beleolvasni?

  Hol írtam azt, hogy nem megyünk a gyerekkel külföldre, mert drága?

 • Handalamandala
  Az emlékeket úgy lehet a legjobban megőrizni, ha készülnek fényképfelvételek, amiket időnként egy borús napon újra végiglapozgatunk közösen. Az én első négy-öt évem pölö így van meg főbb vonulataiban, és ha ma előkerül egy fénykép abból a korszakból, meg tudom mondani, hogy hol készült a kép, mikor készült és ki(k)/mi(k) van(nak) rajta. Az mondjuk igaz, hogy a képek többségénél nincs meg a sajátemlék élményem, de van azért jó pár olyan képsorozat, ahol ha ránézek a képre, érzem a hely illatát vagy előbukkan hogy hogy éreztem magamat abban a pillanatban.
  Summa summárum, elég sok képet kell csinálni, de óvakodni kell attól, hogy az utazást végig egy kijelzőn keresztül lássa csak az ember.
 • szocske
  @handalamandala igen, csak emlékképek vannak, és ebben a fényképes emlékmegőrzésben lehet valami…
  Őszintén szólva nem vagyok benne biztos, hogy a 3-4-5 éves koromban balatonon töltött kéthetekből az eredeti dolgokra, vagy a családi album képeire emlékszem, amit később is megnéztünk, de az biztos, hogy vannak emlékképek.

  A 350ezres szálloda nekem sem opció, évek óta úgy vagyok vele, hogy ha egy évben 350 ezer jut nyaralásra, azt nem egy 6 napos csodás hoteles AI nyaralásra költöm, inkább szervezek magamnak belőle low costban 2-3 utazást, mondjuk egy tengerpartit ősszel, utószezonban, amikor fél áron van és egy síelést, amit szintén igyekszem kedvező áron összehozni, bár itt kevésbé van lehetőség a síbérlet fix áras, a szálláson időben foglalással lehet valamennyit spórolni. Többet csak sípályától távoli szállással lehetne, de az nagyon időpazarló a sok helyi utazással.

 • okoska2

  Ha lesz gyereked, rá fogsz jönni, hogy hiába mész az óvodással tengerpartra, ott is a fél nappalt a szálláson töltöd, mert eszik/alszik/hisztizik felvátva 🙂
  A partra lecipeled a sok cuccot, és ott is csak a homokot/kavicsot túrod vele, mert a sós víz csípi szemét-száját, esélyed nincs egy jó úszásra, napozásra.
  Kisgyerekkel rémálom a hosszú autózás is, hosszún értsd a 3+ órát.

  Szerintem is kicsivel felesleges messze menni, legjobb az ilyen házbérlős buli, tanyán, hegyekben, vagy vízparton.

  Szóval a szülői igények akkor jöhetnek, ha kettesben mentek, vagy ha már nagyobbacska a gyerkőc.

 • Zabalint
  Hogy mennyire valós emlékek, vagy mennyire csak későbbi visszaemlékezésből fakad, de nekem eléggé élénk emlélekeim vannak arról, amikor 4 és 5 éves koromban 2-2 hetet Bakonybélben nyaraltunk.

  Másrészt szerintem nem csak tudatos emlékek vannak, a gyerekkori amnézia által lefedett korszakban sem mindegy milyen élmények érik a gyerekeket.

  Ennek ellenére nem gondolom, hogy létezne egy egyértelmű rangsor, Miklós gyerekeinek a tanyás nyaralás lehetett ugyanolyan vagy nagyobb élmény is, mint a tengerpart lenne. Azt sem értem, akik akár gyerekkel, akár nélküle, de csak tengerparti nyaralást tudnak elképzelni, minden mást csak alacsonyabb szintűnek tartanak.

 • Zabalint
  Amúgy azokat a szülőket bírom nagyon, akik magashegységi túrákra viszik már 8-9 éves koruktól a gyerekeiket. Sok ilyen szülővel találkoztam a hegyekben, és csak irigyelni tudom a gyerekeiket (én sem panaszkodhatok a gyerekkoromra, de ilyen sajnos azért nem volt).
 • Családfő
  Gyakorló szülőként én is úgy látom, ho 5-6 éves kor előtt felesleges a külföldi nyaralás. A gyerekben ezek az emlékek elvesznek (az agy működése okozza, h kb. 6 éves kor körül van egy nagy “törlés”), tehát amiatt nem lesz boldogabb felnőtt korában. Eközben a szülő is még inkább a 2-3-4 évessel van elfoglalva, főleg, ha nem egy csemete van, a saját pihenése helyett. A gyerek viszont tökéletesen és pontosan ugyanannyira örül egy kedvére való közeli, belföldi helynek, mint ha külföldön lenne. Ebben a korban az a lényeg, hogy együtt tölthesse az idejét a szüleivel. Az úticél közelségének logisztikai előnyét többen leírtátok, nem ismétlem. Emellett, mivel jellemzően sokkal kevesebbe is kerül (külföldi célállomástól is függően persze), a “megmaradó” pénzt el lehet költeni más, a gyerek(ek)kel kapcsolatos dolgokra.

  Szerintem ez az igazi win-win.

 • szocske
  én ezért kedvelem a kempingeket, az akár balatonparton, akár tengerparton jellemzően saját partszakasszal rendelkezik, így nem akkora macera a “szállás” és a part között cipekedni, ingázni.
  Én spec. sátorozni is szeretek, de a legtöbb helyen egyre igényesebb, klímás, jól felszerelt faházak vagy mobilházak is vannak.
 • szocske
  én nem akarok 8-9 éves koráig várni, már nézegetem a babahordozó hátizsákokat 🙂
  hogy ezt a gyerek (és én is) mennyire fogja élvezni és bírni az majd később kiderül, de van olyan ismerősöm akinél működött, simán túráztak a tátrában 2 egész kicsi gyerekkel is.
 • BTM
  Tényleg nem kell messzi helyekre menni egy ekkora csemetével. Tavaly Kisoroszi szigetcsúcsánál töltöttünk néhány napot. (Alacsony vízállás esetén érdemes menni, akkor hatalmas a föveny.) A fiúnk egész nap a kavicsokat túrta, a vizet hordta. És azóta is ha meglátja az ott készült képeket, kérdezi, hogy mikor megyünk újra.
  Számukra még ezek az élmények, és nem számít, hogy a munkatársaknak lehessen mesélni, hogy “mi …országban voltunk”.
 • szocske
  engem sokan hülyének néztek már, mikor azt mondtam, hogy nekem ér annyit (sőt többet) egy 1 hetes síelés vagy akár egy hegyvidéki túrázós nyaralás, mint 1 hét döglés a tengerparton.
  Volt aki azt számolta, hogy a síelés árából majdnem kijön egy tengerparti nyaralás.
  Szerintem a kettő nem összevethető, másféle élményt ad a kettő.
  Az biztos, hogy ha anyagi vagy időkorlát miatt választanom kell, akkor inkább síelni megyek, mint tengerpartra.