Hétfőtől még gyorsabb bankközi utalás

Az eddigi napi öt utalás helyett már napi tízszer számolja el a bankközi forgalmat a Giro Zrt. a bankok között.

Ez azt jelenti, hogy mostantól már gyakorlatilag maximum egy órán belül a másik bankszámlán lehet a pénz, akkor is, ha az a számla másik banknál van.

A végső cél az azonnali utalás lesz, de arra még egy kicsit várni kell.

Az erről szóló közleményt itt olvashatjátok el.

Share

27 hozzászólás

 • Krisztián
  Azt “bírtam”, mikor végre bevezették a napon belüli utalást, úgy adták elő, mintha az évszázad technikai fejlesztését vitték volna véghez. Közben meg a környező országokban már régóta így működött…
 • Adócsaló vállalkozó
  Ez szép és jó, de mikor érjük el azt, hogy a külföldre indított utalások is ilyen gyorsan teljesüljenek, ne kelljen rá várni egy hetet, vagy az expressz utalásokért ne kelljen egy vagyont fizetni? Tudom, vannak alternatív megoldások, de az ugye mind macera…
 • Uff
  : a szolgáltatás fejlesztéshez ugyanaz a három dolog kell, mint a háborúhoz. Ahol több van ebből a “három dologból “, ott hamarabb lehet megörvendeztetni a nyájas publikumot. Szerintem pl. Albániában még sokat kell várni erre.
 • Pistikecsaja
  Én azt nem értem, hogy miért áll az utalás estétől reggelig, és miért áll egész hétvégén, meg ünnepnapokon. Ezen ez sem változtat.
  Néhány bank bankon belüli utalásnál 24/7-ben képes működni, akkor ez miért nem?
 • B.Csaba
  Nem is csak a bankon belüli utalás, hanem a bankkártyák közötti (OTP), ami még megjárja a kártyakibocsátó rendszerét is szerintem.
 • pgyp
  ne légy Albániában ennyire biztos:
  index.hu/gazdasag/magyar/2010/10/12/nehany_ora_lesz_egy_atutalas_egy_nap_helyett/
 • graphite
  Transferwise, elég gyors, és olcsó.
 • sokasebi
  Mikor bejött a négy órás utalás, a Volksbankban leadott utalásomat egy napig várakoztatta a bank, mikor reklamáltam közölték velem, hogy úgyis ugyanakkorra ér oda…
 • Andras
  Szeretem mikor az er..e banknal a hitelkartya szlara atvezetem az osszeget s 2 napig sehol az osszeg. A norman szlan mar nincs a hitelkartya szlan meg nincs. Nem hetvegen!

  Persze ha a brokeres szlara mozgatok akkor rogton mukodik.
  Tom ennek nem sok koze a girohoz, pusztan erdekes anomalia.. Biztos xls van az egyik tranzakcio mogot

 • El Presidente
  Elvileg a szervereknél nincs 7vége. Egy gép számára minden nap hétfö reggel van, ergo miért is nincs folyamatos azonnali ( just in time ) adatcsere?
 • Zabalint
  El Presidente:
  Elvileg hagyományosan van így, de a gyakorlatban egy banki rendszer nem csak, hogy felügyeletet kíván, de a szoftver frissítések hétvégén történnek (és minden hétvégén akad frissítés egy nagy banknál).
 • tumpara
  Igen, ez a hitelkártyás késés nagyon durva. Nem is tudom, szabályos-e ez, hiszen vagy 2 napig nincs meg a pénzem (függő tételként sem).
 • kridli
  Nálam még sose volt olyan, hogy hitelkártyás átvezetés ne legyen rajta másnap reggel (ugyanúgy erste).
 • Zenith
  Zabalint:
  Egy telefonszolgáltatónak kissé több ügyfele van, a forgalmat 0/24 -ben másodperc alapon, tizedes pontossággal kell mérni, és bármily meglepő, ott még technológiai rendszerek is vannak, amiket frissíteni kell.
  Megoldják.

  (Amúgy a bankok is megoldják, hiszen pl. az online felhasználói felülethez hozzáférsz, és befogadja az igényeket, sorbaállítja, stb. Fizetsz a kártyáddal. Bejöhet külföldi utalás. Csak az utalásod nem megy el, mert csak. Pedig belföldre nyugodtan elmehetne, még ha csak napi két ciklus lenne, az is szuper lehetne. És fél nap alatt le lehet cserélni egy komplett site-ot…)

 • Janos82
  , :

  A nalunk picit gazdagabb Nemetorszagban meg mindig tobb mint 1 nap az atutalas. Nem olyan regen meg 3-4 nap is lehetett! Ugyhogy nehogy azt higyjetek ez penzkerdes:)

  Amugy hol gyorsabbak az atutalasok mint Magyarorszagon?

 • S. Péter
  “Amugy hol gyorsabbak az atutalasok mint Magyarorszagon?”

  Angliában például max. két óra a gyors utalás (‘Faster Payment’), de a gyakorlatban szinte mindig azonnal ott van.

 • dgt_

  “Egyelőre az éjszakai és hétvégi megbízások továbbra is várakozni fognak, de hosszabb távon az azonnali átutalás bevezetése a cél Bartha Lajos szerint. Ez számos európai országban (Svédország, Dánia, Egyesült Királyság, Lengyelország) működik már, Olaszországban pedig folyamatban van a bevezetése.”

 • Pir
  > Amugy hol gyorsabbak az atutalasok mint Magyarorszagon?

  Hollandiaban az ABN AMRO-nal biztos. Sajat szamlak es mas bankon beluli szamlak kozott az utalas azonnali, a nap 24 orajaban (hetvegen is).

 • kridli
  Aki türelmetlen, annak ajánlom a VIBER utalást. Csak győzze a költségeit fizetnii.
 • Andras
  Kridli. “Irigy vagyok”. Nalam ez teljesen normalis sajnos hogy 2 napig semmi… Ezzel elek egyutt, pusztan tenyleg fura. A masnap reggel is “gyors”gyanus ha a cikket vesszuk alapul. 😉
 • G
  Angliában csináltam már néhány száz utalást, és nem volt arra példa, hogy 10 percnél több kellett volna a beérkezéshez. Gyakorlatilag szombat éjfélkor egy másik banknál vezetett számlára is odaér 1-2 perc alatt a lóvé. 4 bankszámláról oda és vissza is igaz ez, de gyanítom hogy az összebankra ugyanez lenne.
  Ja, és még egy dolog. Az átutalás ingyenes…
 • studkell
  kridli: ez fura, mert én is erstés vagyok (Joker) és mindig 2 nap kellett az átvezetésnek. Eddig úgy gondoltam, ez egy ügyes trükk a bank részéről, hogy megcsússzak (ugyebár a könyvelés dátuma számít – bár nekem nem, mert már fordulónapon kiegyenlítem), de akkor ezek szerint ez csak nálam anomália.
 • delspam
  Csak annyi technikai megjegyzés, nem ismerve konkrét banki rendszereket, de más folyamatos üzemű rendszereket picit igen, hogy azért azt ne úgy képzeljétek el, hogy van egy adatbázis aztán jól van azt frissítik és kész. Ennél azért jóval bonyolultabb és nagyon alacsonyan kell tartani a hibák számát. A tranzakciók követése, loggolása, visszakereshetősége, hibakezelés. A valamilyen osztott adatbázis rendszerek szinkronba tartása, mind mind idő. Rengeteg hiba csúszhat egy utalási folyamatba, és ugye te sem szeretnéd ha csak úgy valahol két pont között köddé válna a pénzed, ha a markoló elkaszálja a vezetéket a ház előtt:)

  Persze megoldható a gyors utalás mint az ábra is mutatja, de nem úgy hogy veszek még két giganagy szervert és kész vagyok.

  Nem mentegetve természetesen a bankokat, amíg nem voltak rákényszerítve nem törődtek az ilyen irányú fejlesztéssel

 • kridli
  hány órakor szoktad ezt csinálni? Nem tudom pontosan mikor fogad utoljára aznapra az Erste számlaműveletet (gondolom fél5 vagy valami hasonló lehet), de ha azután indítod, akkor másnap vonja le a folyószámláról, és azt követő nap könyveli a hitelszámlára.
  Én napközben szoktam, úgy mindig rajta van a hitelszámlán másnap reggel.
 • studkell
  kridli: változó, hogy délelőtt vagy délután szoktam, de legkésőbb koradélutánig (max du. 2-3) biztosan elküldtem az átvezetést. Most viszont csoda történt, múlt pénteken elküldtem és hétfőre meg is érkezett a hitelszámlára. Remélem, mostantól ez lesz a gyakorlat.
 • Gaby
  Mennyi az EU-n belüli nemzetközi utalások átfutási ideje?
 • Attila
  Nemzetközi utalásoknál (USA, EUR) a bankok a SWIFT nevű rendszert használják.
  Ez egy drága cserében online.
  Talán 2000 körül vezették be a magyar bankok a VIBER-t ( Valós idejű Banki Elsz. Rendsz.)
  Ezzel forintot tudsz utalni azonnal magyar bankok között.
  Ennek a technikai háttere szintén a SWIFT, ezért drága és online.
  _Tehát_ már 10-en valahány éve volt arra lehetőség, hogy bekocogj egy bankfiókba és átutald a forintodat egy másik magyar bank folyószámlájára 1-2-3 óra alatt.
  A cikk a GIRO rendszerről beszél. Ez a szegény országok megoldása az országon belüli átutalásokra, gazdag országoknak ott van a SWIFT.
  GIRO kezdetben úgy működöt hogy esténként kiírták egy floppyra a tranzakciókat és futárral átvitték a GIRO központba, ott feldolgozták és floppyn tovább küldték a cél bankba.
  GIRO tart most már ott, hogy munkanapokon nappal óránként mennek az utalások, jóval olcsóbban mint a SWIFT.