Brazília: egy álom vége?

2015-11-09
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Az elmúlt évtizedben a befektetési mantra a BRIC országok voltak. (Brazília, Oroszország, India, Kína.)

Minden kisembernek azt javasolták a "tanácsadók", tegyék a pénzt a fenti államok részvénypiacára, mert ott tuti, hogy megsokszorozzák a pénzüket (és még a unit linked biztosításuk éves 6-10%-os költségeit is ki tudják termelni).

Ennek megfelelően szinte mindenki a jó hangzó Eldorádó, Amazonas, BRIC és hasonló alapokba fektette a pénzét.

Noha számos tanulmány azt mutatja, hogy közép- és hosszútávon a feltörekvő piacok alacsonyabb hozamot kínáltak sokkal nagyobb volatilitás (árfolyam-kilengés) mellett, a 2007 előtti időszakban elképesztő emelkedést mutattak a BRIC országok részvénypiacai, (miközben a fejlett piacok csak egy helyben topogtak), nagyrészt főleg azért, mert felkapott és divatos befektetési célponttá váltak.

Így lesz egy piac önbeteljesítő jóslat: ha felkapnak egy országot, legyen az a BRIC országok, Törökország, vagy akármelyik másik, akkor mivel mindenki oda akar befektetni, elkezdenek emelkedni az árak.

Mivel nagy mértékben emelkednek az árak, még többen akarnak befektetni és máris öngerjesztővé vált a folyamat.

A 2008-as válság után a feltörekvő piacok elvesztették a vonzerejüket, a teljesítményük messze elmaradt a fejlett piacok teljesítményétől, sőt nagyon kellemetlen visszaesést produkáltak.

Ennek oka a befektetési divat változásán túl a nyersanyagárak esése és a helyi devizák gyengülése is volt.

Azt ugyanis fontos szem előtt tartani, hogy amikor te Indiába, Oroszországba, Brazíliába, vagy bármelyik másik országba fektetsz pénzt, teljesen lényegtelen, hogy az értékpapírokat te forintért, euróért, dollárért, vagy bármilyen egyéb devizáért vetted. A te pénzed rúpiában, rubelben, reálban és az egyéb helyi pénzekben lesz.

A helyi deviza gyengülése vagy erősödése neked ugyanakkora árfolyam-változást fog okozni, mint magának a részvénypiacnak a változása.

Hiába emelkedett az orosz tőzsde 10%-ot, ha közben a rubel 15%-ot gyengült, te a végén 5% mínuszban leszel.

Az orosz piac is csak vergödött 2007 óta, ennek oka a politikai állapotok, a rossz gazdasági szerkezet és az elmúlt két évben a gazdasági szankciók, az alacsony olajár és a gyenge rubel.

Az orosz tőzsde teljesítménye 2007 óta dollárban kifejezve:

orosz tőzsde

Amint látható, ugyanott tartózkodik az árfolyam, mint a 2009-es mélypont, miközben a fejlett piacok tőzsdéi megtöbbszörözték az értéküket azóta.

Brazília is hasonló utat járt be, már ami a tőzsdei árakat illeti.

A nyersanyag árak esése és Kína (a legfontosabb nyersanyag-vásárló) gyengélkedése nem tett jót az országnak. Ahogyan az infláció elszállása, a magas alapkamat és a politikai korrupció sem.

A valaha magas GDP növekedés a 2010-es 7%-ról 2 majd 1% alá szelídült, sőt idén komoly recesszióba süllyedt az ország. Bár az államadósság a GDP arányában csak 66% (ez a legmagasabb érték a BRIC országok között), de a realban kibocsátott állampapírok 14%-os kamata mellett ez sokkal nagyobb teher az országnak, mint például Japán 227%-os államadóssága a fél százalékos kamat mellett, az állami kiadások 8%-át emészti fel az államadósság kamata. 2014-ben ez az érték még "csak" 6% volt, ami megint negyedével több, mint 2013-ban.

A brazil real árfolyama régen látott mélységbe zuhant, csak idén 40%-ot veszített az értékéből a dollárral szemben. Ez érzékenyen érintette az ország vezető vállalatait is, akik igen komoly dollárban felvett hitelekkel rendelkeznek. (250 milliárd dollárnyi hitelt vettek fel a cégek és az önkormányzatok az alacsonyabb kamatok miatt. Ma egy cég 16%-os kamaton vehetne fel vállalati kölcsönt realban, amit képtelenség kigazdálkodni.)

A brazil real elmúlt éves árfolyamváltozása a dollárral szemben:

brazilreal

A magas kamatok ellehetetlenítik a cégek hitelfelvételét, de a magas infláció és a gyenge real nem teszi lehetővé a brazil nemzeti banknak a kamatok csökkentését.

A gyenge real nagyban segítené az exportot, ha lenne számottevő export, de ez csak a GDP 10-12%-át teszi ki, a belső kereslet viszont a magas infláció és az ötéves csúcson lévő munkanélküliség miatt mérséklődött.

Brazília talán legnagyobb baja, hogy nagyon függ a belső fogyasztástól, mivel az exportteljesítménye az ország méreteihez képest nagyon alacsony és ennek a kivitelnek is a fele nyersanyag.

A kormányzó párt nagyon kiszolgáltatott a koalíciós partnereinek és komoly vita van arról, hogyan kellene mérsékelni a kiadásokat, csökkenteni a bőkezű állami fizetéseket és juttatásokat, melyik társadalmi réteg fizesse ki a megszorítások költségeit.

Emellett áramkapacitás-hiány és vízhiány is nehezíti a gazdaság működését és az elképesztő bürokratikus terhek távol tartják a külföldi befektetőket az országtól.

Nemcsak a mostani gazdasági helyzet, de a brazil közelmúlt is sokakban rossz emlékeket ébreszt. A kilencvenes évek brazil hiperinflációja, az ezredfordulós gazdasági válság, amelynek a vége egy 30 milliárd dolláros IMF hitel lett, a Petrobras olajcég körül most kirobbant több millió dolláros korrupciós ügy a jelenben mind elbizonytalanítják a befektetőket.

Mindezek miatt a brazil tőzsde régen látott mélységekbe zuhant az elmúlt években:

braziltőzsde

Az ábrán dollárban kifejezve láthatjátok a brazil tőzsde teljesítményét. Jelenleg alacsonyabban áll a tőzsde, mint a 2009-es világösszeomlás idején, de még a tíz évvel ezelőtti értékét sem éri el. A 2007-es csúcshoz képest pedig mindössze a 24%-át éri a tőzsdeindex, csak idén 40%-ot veszített az értékéből.

A brazil történelem elmúlt 200 éve (1822-ben lett független állam) a nagy felfutások és összeomlások történelme volt. Brazília az ötödik legnagyobb ország a világon, a második legnagyobb vasérc vagyonával, a szójabab termelése és a kukorica termelése alapján dobogós a világranglistán, igen komoly olajvagyonnal is rendelkezik.

A fentiek alapján azonban a jövője igen kérdéses, egy újabb összeomlás és hiperinfláció, vagy egy újabb nagy felfutás fog következni?

Amennyiben szerinted le tudják gyűrni az igen komoly gazdasági és monetáris problémákat, akkor viszont a mostani részvényárak jó belépési pontot jelenthetnek.

Ha nem is (számodra túl) nagy összeggel, de érdemes lehet belépni a piacra. Még egyszer: ha szerinted most középtávon egy helyreállás fog következni és nem kapsz szívdobogást, ha az emelkedést egy újabb 40%-os esés fogja esetleg megelőzni.

Erre legalkalmasabb az ETF, a legismertebb ezek közül az Ishares MSCI Brazil Caped ETF, ami jó leképezi a brazil piacot.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, ahol megtanulsz mindent, amit a pénzről tudni kell 6 alkalom alatt, 25 ezer forintért, vagy kérj valódi pénzügyi tanácsadást.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló cikket is a blogon. Csatlakozz hozzánk a Facebookon: http://www.facebook.com/kiszamolo

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram