Vigyázz a McAfee-vel, mert szó nélkül lenyúlja a pénzed

Vettem egy ASUS notebook-ot 11 hónapja, volt rajta egy McAfee demó vírusirtó.

Egy hónap után felajánlotta, hogy vegyem meg 6 ezer forintért egy évre. Ennyi volt, semmi több az üzenet. Ám legyen, végül is nem rossz termék és már éppen elegem volt az ingyenes, de szedett-vedett tűzfalakból és vírusirtókból. Mivel mással fizetném ki, mint kártyával.

Most jön az SMS, hogy a lejárat előtt egy hónappal(!!!) leloptak a netes vásárlásra használt kártyámról 19 ezer forintot, csak úgy. (Éppen telefont akartam venni a neten, ezért volt felemelve a limit a szokásos 5 ezer forintról és egyébként sincs soha rajta sok pénz, pont most volt.)

Mondom, mi a csoda ez, nem vettem semmit. (Ezért jó az SMS, ha minden 5 ezer forint feletti vásárlásról kérsz értesítést.)

Na, a McAfee, bár nem mondta, de úgy gondolta, hogy elmenti a kártyaszámomat, sőt a CVV kódomat és még a lejárat előtt 30 nappal kilopja a szememet egy elképesztően magas éves díjjal.

Megnéztem a beállításokat, valóban lementette a kártyaszámom, pedig tőlem nem kérdezte meg, hogy megteheti-e és ami “vicces”, sem törölni, sem átírni nem engedi.

Azért vagyok ennyire felháborodva, mert nem kérdezte meg és nem is utalt rá, hogy akkor ő most magától fogja fosztogatni a bankkártyámat, amikor csak akarja.

Ha csak utalt volna ilyenre, biztos nem adom meg a kártyaszámom. Igen, sokan szeretnék eljátszani, hogy állandóan megterhelhessék a kártyádat, de ezt mindig észreveszem és soha senkinek nem sikerült még. Ha csak halvány utalás lett volna a leírásban erre, akkor lemondtam volna az egészet. Máshol is játszanak ezzel, de azért annyi tisztesség van bennük, hogy a, jelzik b, könnyen ki lehet kapcsolni, általában a főoldalon is látszik, hogy itt automata megújítás lesz.

Mondom, hívom az ügyfélszolgálatot. Na vajon, van-e magyar kirendeltsége, vagy ügyfélszolgálata? Természetesen nincs. Kit lehet beperelni, vagy feljelenteni a Fogyasztóvédelemnél? Természetesen senkit.

Te pedig add ezt tovább, hogy más ne járjon így és az összes ilyen cég menjen tönkre minél hamarabb.

Így tudod kikapcsolni, hogy téged már ne tudjanak megszívatni:

Nyisd meg a programot, válaszd az előfizetés fület. Kattints az előfizetés kezelésére. Ekkor kidob egy weboldalra, ott lépj be a kódoddal. Ott a jobb felső sarokban látsz egy olyat, hogy Automatikus megújítás beállításai. Arra kattints rá és bal alul nyomd át “kikapcsolva” állapotra. Százszor megkérdezi, hogy de tényleg-e, meg a biztonságod, de legyél erős és kapcsold ki.

Meg se kérdezi, hogy szeretnéd-e és még jól el is dugják a kikapcsolás lehetőségét. Mindegy, te már nem fogod megszívni.

Update: Nagy nehezen találtam egy számot: 0680986267 Angolul kell beszélni és legalább 20 percig tart, de úgy néz ki, hogy visszaküldik a pénzt öt napon belül. Először a felét akarták visszaküldeni, hogy féláron odaadják, de nem kértem ezek után. (Pedig tényleg szerettem a programot, de azért ez nagyon durva volt.) Arra kíváncsi lennék, hány átlagos magyar felhasználó tudná egy anyanyelvi angoltól telefonon visszakérni a pénzt. Mert se a chat, se az e-mailes lehetőség nem működött és nem létezett magyar nyelvű operátor sem. Gondolom, pont ez a lényeg, sokan inkább veszni hagyják a pénzt.

Ja, azt mondanom sem kell, hogy minden programot nézz át, amit a neten vettél és éves díja van (akár egy másik vírusirtó), hogy nincs-e benne ilyen akna. Iszonyúan el is lehet dugva, úgyhogy kattints jó sokat, hátha megtalálod.

Amerikai újság-előfizetéseknél és egyéb helyeken ez alap, hogy így akarnak újra és újra pénzt beszedni tőled, de azért ott van bennük annyi tisztesség, hogy viszonylag könnyen észrevehető az automata megújulás checkbox és benne a pipa. De amint látod, van amikor az ötödik kattintás is kevés ahhoz, hogy megtaláld a jól eldugott kis gombot.

Share

176 hozzászólás

 • vgaborka
  Lehet, hogy kukacoskodás, de nem McAfee: hu.wikipedia.org/wiki/McAfee ?
 • vgaborka
  Hmm, ezaz: promos.mcafee.com/offer.aspx?id=1073238&clickid=QQ8yChUg6Weww4nRmgThk1JXUkSQX%3A37zzpaVw0&lqmcat=Affiliate:IR:null:273764:188904:188904:null&utm_medium=affiliate&utm_source=IR&affiliateProgramType=1249 ?
  “We will also send you a notification email so you will always have access to your renewal details. If for any reason you are not completely happy with our product, you can turn off the auto-renewal feature, and your credit card will not be charged. “
 • kognitív redundancija
  Csak kíváncsiság : megkérdeztél előtte valaki informatikához értőt? 🙂
 • Zsolti
  Ezt valamelyik népszerű szoftver szokta felajánlani default telepítés mellé. Nem emlékszem pontosan, talán az AdobeReader. Érdemes figyelni és kiszedni a pipát!
 • Zsoca
  A hab a tortán hogy pont egy vírusirtóval csinálják meg ezt.
 • vgaborka
  Kicsit off, amit érdemes nem nextnextnext-tel telepíteni:
  – Skype: be akaraja állítani a bing-et mint kereső motort, mert kezdőlapot
  – JRE/JDK: Ask toolbar miatt
  – Adobe bármi (már letöltésnél figyelni): fel akarja rakni a McAfee valamit (így jártsz mint itt)

  Most hirtelen ennyi jutott eszembe.

 • Zabalint
  Én helyből kártékony programnak tekintem, mert pl. Adobe Flash ajánlgatja defaultban frissítéskor, aki nem elég figyelmes, az feltelepíti (ha ismerős gépét kell átnéznem, akkor szinte mindig megtalálom ezt a szemetet, annak ellenére, hogy van az illetőnek alapból is valamilyen víruskeresője).
 • guni
  Nem.Adjuk.Meg.A.Bankkártyaszámunkat. Pont. Kivétel a megbízható evvel foglalkozó szolgáltatók oldala. (Itthon leggyakoribb OTP, Paypal, Google Pay, AliPay) Mindenki másnál ott a lehetőség hogy valamit svindlizik vagy nem figyel rá és ellopják tőle.
 • szocske
  Az adobe is viszonylag sunyi módon veszi le a pénzt, de ők azért előtte küldenek egy mailt, hogy le fog járni az előfizetésem és ennyi lesz a köv. év ára.
  Azt azonban nem írták benne, hogy ők önkiszolgáló módon intézik a fizetést is :S
  Szerintem az lenne a korrekt, ha ott lenne az emailben egy link, hogy ha odakattintok kifizethetem a köv. évet.
 • Attila
  Miklós, akitöl a laptopot vetted nála indulj el. Ö ilyenkor a magyarorszagi partner. ( Ö majd tovabbtolja a laptop gyártójára, aki megint tovabbtolja a Microsoftra, stb, de ezzel neked nem kell foglalkoznod, akitol vetted ö a kontaktod es öve a felelosseg.)
 • Kiszamolo
  szocske, de még le sem járt. Több mint egy hónap van hátra és szó nélkül beterhelték.

  Máshol is trükköznek ezzel, de azért van bennük annyi tisztesség, hogy elég feltűnő helyen ott a pipa, amit ki kell venni, ha nem akarod, hogy magától megújuljon.

 • h-laszlo
  Régen volt fenn nálam McAfee, így nem emlékszem pontosan a dolgokra. Úgy rémlik, hogy a termék használata előtt létre kell hozni egy online fiókot (ahol elkérhették a kártyaadataidat is). Ott pedig lehetett állítani az automatikus licencmegújítást.

  Illetve el lehet állni a vásárlástól 60 napig: home.mcafee.com/root/support.aspx

 • Levente
  Ha már antivírus, akkor ott az ESET Smart Security. Megbízható, részben hazai fejlesztésű, és a PC World/PC GURU/Chip magazinokban minden hónapban ingyenes kódokat tesznek közzé, amellyel teljes értékű programot kapsz. Ezek a kódok fenn vannak a neten is, elég az “sg.hu nod32” szövegre rákeresni. 🙂 De ha fizetsz is érte, tuti nem vágnak így át.
 • Kiszamolo
  hlászló, itt már én is jártam. Rákattintasz a linkre és semmi nem jön be csak egy hibaüzenet.
 • Besenyőné Margit
  Ennyi: youtu.be/bKgf5PaBzyg
 • guni
  Mellesleg eliveleg így kell leiratkozni:
  service-home.mcafee.com/FAQDocument.aspx?lc=1033&id=CS40021
 • bklement
  “Te pedig add ezt tovább, hogy más ne járjon így és az összes ilyen cég menjen tönkre minél hamarabb.”

  Nem hiszem, hogy az Intel emiatt csődbe menne 🙂 És nekik van magyar kirendeltségük cirka 20 éve, bár nem tudom, hogy mennyire ügyfélszolgálat..

 • h-laszlo
  Bocsánat Kiszámoló! Való igaz, hogy nem működik az oldal. Legközelebb jobban utánajárok.
 • Kiszamolo
  guni, benne van a cikkben magyarul
 • napalm
  Miklós : webkártya!
  Interneten csak ezzel fizetni, pont annyi fedezet a kártyán amennyibe kerül a “termék”.
 • tgwh
  A hiba rögtön az első mondatban van. Vetted. Miért is? Írt valaki ilyeneket, hogy pl. aludj rá négy napot, aztán lehet nem is kell már neked annyira. Mire is kell egy ilyen masina? 😀 Azon kívül hogy tudsz villogni vele, és ki tudod tenni az iphone mellé? 😀 bármire lehet billentyűzetet kötni, ha munkára kell. Ha izmos gép kell, nem fogsz vele pl. vonaton/buszon dolgozni, nagyon nagy kivétel lennél ha igen, és ritka eset. Otthonra ott az asztali, olcsóbb, erősebb, gyorsabb, kényelmesebb, nagyobb, és nem foglal több helyet, ezt csak bemesélik, mert ugyan úgy le kell ülni a notebook elé is 😀 ha meg budin akarsz gépezni, az már felesleges luxus.
  Tehát valószínűleg hirtelen felindulásból, pazarlóan vetted 😀 nap közben kapsz e-mailt? Ott a telefon. Mutogatni akarsz egy prezentációt? Ott a táblagép 😀
  Na akkor miért is vetted? 😀 😀
 • Gabor
  És röviden a vélemény:

  Magyarországon úgy megy a netes fizetés hogy a bankkártya adatokat egy BANKNAK kötelező megadni, ezeket az adatokat a kereskedő nem tárolhatja.

  Külföldön (Németország, Nyugat-EU és főleg USA) nem így van, ott a kártyaadatokat a kereskedő tárolja.
  És az ő felelőssége is ebből is volt botrány (Sony Playstation) az adatlopás miatt.

  Javasolt egy virtuális kártyát készíteni, amit automatikus 1 Ft-ra kell állítani, és ha vásárolni akarsz vele felemeled a limitet 🙂 , majd visszaálíltod a fizetés után.

 • Kiszamolo
  napalm, ez az. 🙂
 • Alfa
  Írj nekik reklamáló emailt, hátha visszaadják.
  Egyébként a fejlett nyugaton így működik sok cucc. Egyszer előfizetsz, utána feltételezik, hogy előfizető maradsz.
  Ha mégsem, akkor majd szólsz és visszaadják a pénzt.
  Ez persze nem biztos, hogy a McAfee-ra igaz.

  Nekem így megy az online backup szoftverem. Megadtam a kártya adataimat, kész, ennyi. Gond csak akkor van, ha lejár a kártya és az új kártyán más a 3 jegyű kód (más szokott lenni :)).

 • Kiszamolo
  Alfa, most tettem le a telefont 20 perc után. Állítólag küldik a pénzt.
 • szocske

  “Otthonra ott az asztali, olcsóbb, erősebb, gyorsabb, kényelmesebb, nagyobb, és nem foglal több helyet, ezt csak bemesélik, mert ugyan úgy le kell ülni a notebook elé is”

  ebből szerintem semmi sem igaz.
  igaz min. 10 éve nem használok asztali gépet, lehet, hogy azóta sokat fejlődtek 🙂
  olcsóbb – a laptop jellemzően sokkal kevesebbet fogyaszt, TCO alacsonyabb
  erősebb – munkára és netezni bőven elég erős a laptopom, játszani nem szoktam.
  gyorsabb – lásd előző pont.
  kényelmesebb – egy kisméretű laptopal (max. 14″) dolgozhatok a kanapén, a teraszon, az ágyon, az ebédlőasztalnál. Lehet, hogy az íróasztalnál jobb lenne, de ha már 12 órája csinálom folyamatosan, akkor kell a változatosság.
  Egy asztalit nehéz lenne a lakásban vagy a kertbe kivinni, pedig ott legalább friss levegőt szívok munka közben.
  Szóval nem ugyanúgy kell hozzá leülni, mert lehet feküdni is, meg ülhetek bárhol.

 • szocske
  véletlenül nem cseh a cég vezetése?
  Prágában a következő korsó sört sem kell kérni, jobb kocsmákban addig hozzák automatikusan a telit az üres helyett, amíg nem tiltakozol látványosan, hogy nem kérsz többet. :))
 • Kiszamolo
  tgwh, mit gondolsz, a cikkek min születnek? Mobiltelefonon?

  Jó, értem én, hogy vicc vót.

 • vgaborka
  A sör alátétet kell a korsó tetejére tenni, ha jelezni szeretnél, hogy már nem kérsz (legalább is én így tudom)
 • Benőke
  Azt hiszem pont itt ezen a blogon olvashattuk, hogy nem szabad megadni bárkinek a kártyaszámunkat. 🙂 Szerintem a legtöbb így megvett netes dolog lejárat előtt mindig beterhel, vagy legalábbis próbál. Kaptam már pár üzit a banktól, hogy ez meg az meg akarta terhelni a kártyámat ezzel meg azzal, pedig határozottan letiltottam, hogy a lejárat előtt levonják a számlámról az összeget. Aztán jött az e-mail hogy így meg úgy sajnálják, de mivel a kártyámon nincs pénz a szolgáltatást megszüntetik. Mindig próbálkoznak, mert a legtöbben beletörődnek. Hát igen undorító, de ez van. A netes kártyán ill a hozzá tartozó számlán csak addig van pénz ameddig vásárolok, aztán kipucolom. Gondolom ez a mentett adat csak akkor lehet meg a szolgáltatónak ha hozzájárulsz a CVC adatok tárolásához. Mennyire legális ez ha csak fizet az ember?
 • ügyvéd
  Úriembernek nincs se bankszámlája, se bankkártyája, így sosem jár így 😀
 • Kiszamolo
  Meg amúgy is lopja a vírusírtót, így aztán biztos nem jár így.
 • ügyvéd
  Tévecc: nekem MEGVÁSÁROLT win 10 fut a szintén Asus 😀 gépemen, és bízván a winfos beépített cuccában, nincs külön vírusírtóm 😀 😀 😀
 • MethYou
  na és milyen telefont vettél, ha szabad tudni?
 • Családfő
  Egy jó példa: az avast-ot használom, és nagyon transzparensen működik. Bőven elegendő alkalommal és időben jelez, hogy közeledik a licenc lejárata, felajánl fizetési lehetőségeket, és egyszerű a törlés is.
 • András
  avast.hu
  Otthoni felhasználásra INGYENES!!!
  1 év után mailcímes regisztrációval lehet kibővíteni az ingyenes felhasználási igényt.
  (üdv: egy informatikus)
 • ügyvéd
  Egyébként nettó pénzpocsékolás egy forintot is kiadni vírusirtóra, hiszen kiváló ingyenes vírusirtók vannak, én évekig használtam/használom a Comodo nevűt, meg a Windows ingyenes programját is, soha semmi nem jött át rajtuk, persze általában nem “járok” veszélyes oldalakon.
 • bklement
  Asussal villogni? Hol, valami őserdei törzs előtt? 😀
 • h-laszlo
  Hát abba ne nagyon bízz! Elég gyenge az a progi (Windows Defender).

  Közben én is találtam az angol oldalukon telefonos elérhetőséget. De tök jó, hogy megoldás felé megy a dolog 🙂

 • Kiszamolo
  Még semmilyet, megromlott a forint, úgyhogy várok.
 • sanyika
  Microsoft Azure:….
  Regisztrálni csak úgy lehet, ha valós kártyaszámot adsz meg. Kártyát törölni nem lehet. Módosítani csak úgy, ha egy másik valós kártyaszámot adsz meg.

  Tud esetleg valaki valamilyen megoldást?

 • barna
  Nyilván elolvastad a liszensz szerződést, amikor telepítetted. Illetve telepítés után végigmentél a beállítási lehetőségeken, ahol a fent említett “pipa” lehetőséget is láttad.

  Olyanba léptél, amitől óvsz mindenkit itt a poszton.

  Nem lehet, hogy te hibáztál? Ne ess abba, hogy “a másik hibás”! 😉

 • stingy
  Az életben nem vettem még vírusirtót.Igaz, hogy a defender egy nagy …de mindig van vmi jó vírusirtó, aminek van promója, vagy ingyenes verziója.
  Egyébként is elég kevés olyan terület van, ahol nem lehet ingyenes programmal kiváltani a jól marketingelt fizetősöket.(Office – Libre office pl.) Ok, most nem kérem Autocad felhasználók ellenvéleményét:)
 • ügyvéd

  Tényleg nem értelek, néha filléres évi pár százas, spórolási ötleteket írsz, évi 6000 ft.-t meg gondolkodás nélkül kidobsz az ablakon egy vírusírtóra.Vagy itt van a fenti telefonügy, mennyivel drágult a forintromlás miatt az a teló? 2 vagy 3 ezerrel? Nem bosszantás, nem cinkelés, csak tényleg nem értem ezt a fajta kettősséget.

 • Kiszamolo
  Eddig én is minden szedett-vedett tűzfalat és virusirtót használtam (Comodo, zonealarm, amíg ingyenes volt), de olyanok is voltak. Gondoltam, évente megér 6000-ret, hogy legyen normális.
 • Kiszamolo
  Ügyvéd, a telefon nem sürgős, nem vagyok rákattanva. Lehet, hogy jobbat is találok addig.
 • Kiszamolo
  Barna, rengetegszer elkerültem már ezt a csapdát. Ha valahol korrekt módon lett volna eldugva (igen, tudom, képzavar), akkor észrevettem volna.

  Nem maga a tény zavar, hogy van ilyen, hanem az, hogy nem tisztességes a játék.

 • kristu
  nextnextfinish-hez segítő társ az unchecky 🙂
  neszetools.hu/unchecky
 • Átlagparaszt
  OTP Net számla. Van egy folyószámlád, meg mellette egy Web számla, amire annyi pénzt utalsz át, amennyit a neten el akarsz költeni. Netes rendelésnél ennek a számlaszámát adod meg. Gondolom, más bankoknál is van hasonló.
  Hasonlóképp jártam egyszer én is, befizettem egy hónapra egy netes oldalra, ami egy hónap után kérdezés nélkül levonta a következő hónapi tagdíjat is. Nem tudtam megszabadulni tőlük én se, úgyhogy egyszerűen leürítettem a netszámlát, és felszólításra se utaltam rá több pénzt, amíg nemfizetés miatt meg nem szüntették a tagságomat.
 • Kiszamolo
  Átlagparaszt, ez volt a webkártya.