Cafeteria változás

A tegnapi bejelentés szerint eldöntött tény, hogy a cafeteriát megváltoztatják január elsejétől, évi maximum 350 ezer forintot lehet adni SZÉP kártyára és további 100 ezret készpénzben a dolgozóknak. (A közszférában ez 100+100 ezer forint lesz.)

A SZÉP kártya zsebei továbbra is megmaradnak, a szálláshely alszámlára 225, a vendéglátás alszámlára 150, a szabadidő alszámlára 75 ezer forint utalható.

A változtatásra azért van szükség, mert az Unió nemtetszését fejezte ki a cafeteria rendszer átszabása miatt és százmilliárdos kártérítési per várható a kiebrudalt, főleg francia cafeteria cégek részéről.

Ami jó hír, hogy a munkáltató adóterhe nem nő (34,5% lesz az adókulcs), a dolgozóknak pedig továbbra is adómentes marad az így kapott összeg. Megmarad a lakhatás támogatása (lakásvásárlás, lakáshitel-törlesztés) és a kevesek által igényelt sport és kulturális célú belépők támogatása.

Azonban megszűnik a bérlet, iskolakezdési támogatás, étkezési utalvány, de az önkéntes pénztárak választásának lehetősége is.

(A készpénzes százezer forint éves keret még a budapesti bérletek árát sem éri el. Ez nagy visszalépés az eddigi 200 ezres kerethez képest, viszont a néhány esetben kedvezőbb adókulcs miatt némi előnye is van a változásnak.)

A leginkább érdekes kérdés, hogy mi lesz így az önkéntes nyugdíjpénztárakkal, egészség és önsegélyező pénztárakkal?

Az elmúlt években a munkáltatói befizetések aránya jelentősen csökkent, de még így is csak a befizetett pénz 40%-a származik a munkáltatóktól, főleg a cafeterián keresztül. (2012-ben még fele-fele volt az arány, előtt még nagyobb volt a munkáltatói befizetés.) Ezért valószínűleg nagy megrázkódtatás nem fogja érni a szektort, de esetleg a kisebb tagokat rosszul érintheti a befizetések mértékének jelentős csökkenése.

Share

121 hozzászólás

 • Családfő
  Kíváncsi leszek, h ahol a cafeteria keretein kívül támogatták az ÖNYUP-ot, ott ez megmarad-e.

  A BKV bérletért nem kár, az adózása miatt cafeteriában pont nem érte meg kérni, kisebb adókulcsú elemekkel is simán el lehetett költeni a keretet.

 • szocske
  szomorú hír, félek ezzel csődközelbe juthat több ÖP, EP és ÖNYP 🙁
 • Zabalint
  Igazából ezzel semmi sem változik a per szempontjából. Továbbra is SZÉP kártya, nem lett lenullázva, tehát nem az van, hogy ha esetleg az EU kötelezné az államot, hogy szüntesse meg a monopóliumot, akkor az állam azt mondja, hogy akkor ne is legyen. Az önyupnak és egészségpénztárnak meg semmi köze nem volt az egészhez (ott ráadásul nincs is monopólium, hanem verseny van), mégis ezeket szüntetik meg.

  Nekem nagyon úgy tűnik, hogy a cél az önyupok elsorvasztása, a végén egy méretes lenyúlással, és ez a legelső lépés.

 • Zabalint

  Nekem megérte volna a BKV bérlet ezzel az adózással, mert mindent maxoltam, ami alacsonyabb adózású és kellett nekem, de amiért mégsem, az a kettős árazás, hogy nem természetes személyeknek 10500 Ft. Emellett fél évig volt nekem, és egy alkalommal az automata kiadta a jegyet, de számlát nem, és be kellett mennem egy messze lévő jegyirodába. Tehát kedvezőtlenebb és még macerásabb bárminél.
 • bklement
  Zsenialis. Azt hagyjak meg, amivel baja volt Brusszelnek, es azt torlik el – onkentes penztarak – amivel nem volt. Rohadjanak meg. Remelem legalabb a 350 ezret teljesen el lehet kolteni kajara, es nem szorakoznak tovabb a zsebekkel.
 • Ildikó
  A közszféra nagy részében eddig nem volt cafeteria – én pl. egészségügyben soha nem kaptam. A férjem kapott eddig is bruttó 200.000.- Ft-ot ami Erzsébet-kártya és SZÉP kártya vendéglátás zsebbe ment. Változás nem lesz, viszont sok értelme volt az Erzsébet-kártyák kibocsátásának, mikor már tudható volt, hogy komoly változás lesz.
 • Attila
  Így sem tudom elkölteni a a SZÉP kártyás részt, hogy csak 200.000 megy rá Évente. (pontosabban el tudom, de az inkább elszórás lesz mindig a végén)
  Legalább ételre mehetne nagyrészt…

  Tényleg nem értem, miért ekkora ellenségei az öngondoskodásnak.

 • Reményke
  Ezek szerint az egészségpénztár is ugrik… A munkahelyem adja az egyik legjelentősebb cafeteriát az országban. Évek óta nem is kértem mást, csak az egészségpénztárra volt szükségem.

  Kisbabát szeretnénk, de sajnos orvosi segítség nélkül nem lehet. Az egészségügy állami részében elakadtunk, többet ártott, mint használt, ezért általában magánorvoshoz járunk. Ez pillanatok alatt felmorzsolja a cafeteriámat, idén már fizettem is be plusz 100.000Ft-ot, és még valószínűleg fogok is, de sokkal több már nem fér bele.

  Ha megszűnik ez a támogatás, a mi próbálkozásunk valószínűleg véget ér. Ebben az országban csak a szülőgépeket támogatják, de azt, aki küzd, és nem jön össze, semmivel sem segítik, inkább még bele is rúgnak (lásd gyermektelenek alacsonyabb nyugdíjának terve és hasonlók). Nem baj, majd lesz SZÉP kártyám, a gyerek miatti bánatomat fojthatom mekis sült krumpliba. Éljen az egészség!

 • blu
  Remek…én épp idén vettem ki a bérletet a cafetériámból és kértem helyette EP hozzájárulást…
 • Kiszamolo
  Reményke, kapsz százezret kápéban, azt befizetve egészségpénztárra kapsz további 20 ezret szja jóváírásként, plusz ha jól tudom, csökken is az adó némileg, amit a munkáltató fizet, így talán neked is több marad.

  Olyan nagy tragédia nem történt.

 • Kiszamolo
  Bklement, a zsebek pont úgy megmaradnak.
 • Zabalint

  “Tényleg nem értem, miért ekkora ellenségei az öngondoskodásnak.”

  Én sajnos értem…

 • Családfő

  Jó nagy kereted lehet. 🙂

  Nekem majdnem 400k, de simán feltöltöttem alacsony adókulcsúakkal. Az Erzsébet Étel és a SZÉP étel zseb alap, azokat bárhol el lehet lőni lényegében. A SZÉP szórakozás zseb is egyre szélesebb körben költhetp, értelmes dolgokra. Ott van az Erszébet kultúra, ami 0%-s kulcs, bár csak max. 50k. Ha nem is megy el ez saját célra, akkor családi/baráti körben cseréljük be készpénzre. Aztán még ott a SZÉP szállás zseb, az EP stb. Még semmi nem maradt a nyakunkon, és csak olyasmire költöttük ezeket, amit egyébként ismegvettünk volna. A magasabb adózású BKV bérlet emiatt nem volt racionális döntés, hiszen pénzt hagy veszni az ember. Persze, ha még nagyobb a cafeteria keret, miért ne.

 • Ádám
  Miután a Dimenziónál problémák voltak, én is váltottam mind az egészség mind az önsegélyező pénztáram egy nagyobbra (legalább a törvényi változások miatt most már egy helyen lehet minden, nem kell két kártyadíjat sem fizetnem), már az Izys-től is féltem a kismértékű kezelt vagyon miatt. Félek az lesz a vége mint a magánnyugdíjpénztáraknak, csak a nagyok maradnak életben…
 • Reményke
  Kiszámoló, a 100.000Ft készpénzzel gyakorlatilag kitörölhetem… Idén év végéig nettó 250.000Ft-ot utal a munkahelyen az egészségpénztárba. Erre fizettem még plusz egy százast idén. Ezt mégis milyen számítás alapján pótolja egyszeri 100.000Ft készpénz?

  Lehet, hogy a cafeteriám összege megmarad, csak éppen nekem nem kell SZÉP kártya, számomra nem jelent megtakarítást sem, így nem lesz helyette megmaradt pénzem, amit önállóan betolhatok az EP-be. Ha akarok rá fizetni, azt máshonnan kell majd előteremtenem, a hülye kártyával meg majd igénybe vehetek olyan szolgáltatásokat, amiket egyébként nem tennénk. A 20% adójóváírás egyébként eléggé árnyalt, az egészségpénztárak a befizetések 6-8%-át kapásból levonják költségként.

 • fudosin
  Vissza kéne engedni a kirúgott cégeket az utalvány piacra – ezért megszüntetjük az utalvány piacot….
  Viszont az Erzsébetesek sokat fejlesztettek az utóbbi években, amibe pénz(ünke)t öltek, ez most mehet a kukába.
 • Mina
  Csak azért nem bosszankodok, mert mire pár év gyerekezés után visszamegyek dolgozni, úgyis másképp lesz. A Szép-kártyát nagyon nem szerettem amúgy, amint a munkahelyem igen baráti cafeteria rendszere lehetővé tette, nem kértem rá egy vasat se, inkább benyeltem az 1000 Ft-os bukót a bkv bérleten. A keret meg nettóban volt megadva, adótartalommal nem kellett törődni.
 • Kiszamolo
  Reményke, nem azt mondtam, hogy nem rosszabb.
 • Zabalint

  Kb. akkora keretem van, mint neked. Az Erzsébet étel és SZÉP étel pontosan ugyanúgy adózik, mint a BKV bérlet, leszámítva a kettős adózást. Persze ettől még ezeket maxoltam, ahogy a kultúrát is, a szállást, szórakozást viszont nem, nem akartam plusz macerát, egyszerűbb nyaralást, szórakozást megtervezni, úgy, hogy ne legyen szempont, hol fofadják el. A kultúrával is az a baj, hogy nem lehet online jegyeket venni, de az legalább 0%-os. Így ha csak pár hónapra is, de maradt volna egy kevés bérletre, de mivel macerás és kedvezőtlen, ezért inkább önyup. Tavaly meg nálunk nem volt még böske, kultúrát nem tudtam, mert év közben kezdtem, szóval a SZÉP étel után maradt még bőven.
 • jOy
  Az egészségpénztárak egy része már önsegélyező pénztárként is működik. Ha szélesebb körben ismertebbé válik, mire is használhatóak valójában, akkor a “kombinált” pénztárak túlélésével nem lesz gond szerintem.
  Én is csak most ismerkedem velük, olvastam, hogy lakáshitel törlesztés is “önsegélyezhető” (igaz max havi 16e), gyed-gyes kiegészítést lehet a terhére kérni, gyermekszületésnél egyösszegű nagyobb felvét igényelhető stb. Természetesen a befizetések után vissza lehet kérni 20%-ot az SZJA-ból, max. évi 150ezret. Igaz, fél évvel a felhasználás előtt be kell fizetni az igényelt összeget. A hagyományos egészségpénztári költésekre ez nem vonatkozik.
  : már írtál róla,bár sztem azóta volt egy-két fontosabb változás e téren. Az alapkamat csökkenése miatt a 10-14% “hozam” ma már sokkal jobban hangzik,mint a cikk írásakor: //kiszamolo.hu/onsegelyezo-penztar-ezt-kell-tudnod-rola/
 • szocske
  az vajon szemet szúrna valakinek, ha a szép kártya szállás zsebébe kérném a teljes keretem, amiből utána elmennék nyaralni a feleségem apartmanjába? 😉
  A szálláshelytől levont költséget megérné a kpra váltás, bőven visszajönne, ha befizetem adókedvezményként EP-re 🙂
 • bajgab
  A portfolio cikkben (portfolio.hu/gazdasag/adozas/megvan_az_uj_cafeteria-javaslat.4.232713.html) az áll, hogy a kedvezményes adózású elem csak a KP és a SZÉP kártya lenne, az adó maradna a 35% körüli érték.

  Nekem annyira nem szimpatikus, mert nincs SZÉP kártyám és nem is szeretnék kérni jövőre sem, így bajban leszek, mert a KP-n és az 50 ezer sport&kultúra utalványon kívül nem tudnék mit kérni, mert az önkéntes MNYPT már nem lehet.

  Kérdés az, hogy jövő évben lehet-e -ha magasabb adóval is- kérni Edenred ajándék utalványt? Ebből a nagyobb boltokban bármit lehet venni (étel, ruha, műszaki cikk, háztartási dolgok stb.)

  Ennek 9-10%-kal magasabb az adója, mint az Erzsébet utalványnak, de én ennek, az adómentes kultúra utalványnak és a bölcsödei támogatásnak az árát beutaltam/beutalom a nyugdíjpénztárba, így jobban járok a 20% adókedvezmény miatt.

 • piz
  Szomoru hir, csod, elsorvasztas, lenyulas, ellensegek… Tok jo kezdese a napnak igy a hetvege elott. Ha az onkentes alapon adhato cafeteria ennyire iranyitja az eleteteket, akkor lehet, hogy el kene gondolkozni par dolgon… Azert az eleg kemeny, hogy oda eljutunk, hogy valaki azert hagy fel a gyerekkel valo probalkozassal, mert helyette csak mekis sultkrumplit vehet a munkaltatoja altal onkenetes alapon adott extra juttatasbol… Nem a harmadik vilaghaboru tort ki, emberek! Ilyen eletszemlelettel nem lehet tul sokra vinni az eletben. Mi ertelme van ennek a kesergesnek?
 • okoska2
  A “közszféra” csúsztatással tele van a hócipőm. Mondjuk már azt, hogy a köztisztviselők (hivatalnokok) kapnak. Mert sem az egészségügyben sem az oktatásban nem adnak 1 forint cafeteriat sem!
 • Zabalint

  Ami az önkéntest illeti, nem tudok nem pesszimista lenni vele kapcsolatban. Sokan nem fognak befizetni maguktól, és más formában sem félretenni nyugdíjas korukra. Ráadásul az önyup rendszer sorvadása a lenyúlhatóság esélyeit is növeli.
 • Zsoltika
  Nekem most bruttó 650e a cafatéria, így nagyban érint a téma, mert a maxolással együtt is alig lehetett értelmesen lekérni az összeget. És ezt most egyre jobban szűkítik.
 • salander
  Rohadtul remélem hogy a jelenlegi béren kívüli juttatás keretem nem automatikusan alakítja majd a munkáltatóm erre a 100+350-re (és fejeli meg egy készpénzesítéssel a maradék összegre)… Ez irgalmatlan nagy bukás lenne az eddig adómentesen kivett sport-kultúra-hiteltörlesztés szentháromsághoz képest.
 • 3gyerekes
  Elég sokat szoktunk tömni egészségpénztárba, de szigorúan az adózott jövedelemből, mert abból a 20% adóvisszatérítéssel együtt jobban jöttem ki.

  Cafeteria hosszú évek óta lakáshitel törlesztésére megy adómentesen.
  Amíg a hitelem fennáll, így is marad. Nem kell stresszelnem magam, mennyivel csökken a keretösszegem az adótartalom miatt.

  Egészségpénztárak összehasonlításával foglalkoztál már? Van pár pénztár, ahol jelentős akciók vannak a befizetésekből levont költségeket illetően.
  Mi évek óta a Patika csoport EP-it favorizáljuk (Patika, Új Pillér), mert a novemberi befizetésekre gyakorlatilag elhanyagolható a levonás.

 • Vakmacsek
  Hát mit mondjak, megint rohadjon meg a fidesz.
  Nekem mindegy, én nem kapok semmit és nem is fogok, 15 fős cég.
  De a zuramé….volt az Erzsébet UTALVÁNY (nem kártya), havi 8e, volt neki egészségpénztár nem tom mennyi, és volt az iskolakezdési utalvány. IDÉNTŐL kapnánk két db gyerekre, eddig egy volt sulis.
  Ehelyett nagyon jófejkedni akarnak, akkor lesz a havi tíz darab ezres, tehát böske+ két ezer értéke, vehetek belőle két egész nagycsomag vécépapírt.

  Iskolakezdési akkor jövő évtől nuku, nem mintha értelmes dolog lett volna, amikor tankönyvet nem lehetett venni belőle, amikor meg kicsi volt a Nagy, a tantónéni MÁJUSBAN akarta megvetetni a füzetet-mifenét egyben, de már épp kikopott ez a hülyeség, meg azért téli csizmát, kabátot, farmert vehettem belőle nekik, iszonyat pénz minden szezonváltáskor.

  NEM KELL szépkártya haverok szállodáiba. Mondjuk nincs is….

 • Geri
  És mi lesz az eddig adómentes életbiztosítással?
 • Géza
  igazából akkor, amikor a Fidesz kormányra került, és jelentős Szja csökkentést hajtott végre, akkor mindenki arra számított, hogy ezzel viszont meg fog szűnni minden kedvezőbben adózó juttatás. Legfőbbképpen az idegenforgalmi szektor sírt, amiben lehet is némi igazság, bizonyára sokan vannak, akik kp-vel nem nyaralnak, vagy csak szerényebben, de ha van a Szép kártyán pénz, akkor gyerünk.
  Ezért a rendszer lényegéhez nem nyúltak, nagyjából azonos szolgáltatások maradtak kedvezőbben adóztatva, mint korábban. Ugyanakkor a szolgáltatói kört megrendszabályozták. Az étkezési jegyek piacáról kizárták a piaci szereplőket, és állami kézbe vették. Ugyanakkor az üdülési csekk helyett bevezetett Szép kártyát meg éppen a piacra (3 bankra) bízták, amit pedig korábban kezelt állami cég.
 • Deviáns
  Szerintem a cafeteria célja az volt anno, hogy a pocsék bérezés mellett a munkáltatók legálisan, kis adókulccsal adhassanak ilyen-olyan célirányos támogatást (iskolakezdés, melegétkeztetés, …), illetve a kiemelt állami irányzatok támogatása.
  Nekem szép summa jött már össze az ÖNYUP-on, ha 3x ennyi lenne, már nem aggódnék a nyugdíjam miatt. Amíg nem volt kötelező SZÉP kártyás rész, szinte minden ide ment.
  Ezzel a kedvezményes-nem kedvezményes rendszerrel jól megkutyulták, ahogy nézem, az volt a cél, hogy az emberek ne a tartós megtakarításokba tegyék a cafeteriát, hanem költsék el hamar. A mostani változtatásban is ezt látom: A hosszú távú öngondoskodás kivéreztetését (a cafeteria rendszerből).

  Mondjuk a SZÉP kártya vendéglátás része jól jön, nem kell szombaton főznünk, van néhány olcsó önkiszolgáló étterem/kifőzde a környéken, ahol elfogadják.

  folyt…

 • Deviáns
  Mondjuk a SZÉP kártya vendéglátás része jól jön, nem kell szombaton főznünk, van néhány olcsó önkiszolgáló étterem/kifőzde a környéken, ahol elfogadják.

  Visszatérve az első mondathoz: adjanak tisztessége bért a dolgozóknak, és akkor okafogyottá válik a cafeteria.
  PS: Az uniós kritikára fogni a dolgot… Ez már többször bebizonyosodott, hogy nem igaz, csak kommunikációs fogás a megszorításra.

 • Vakmacsek
  És akkor hogy mért nem kellene SZÉP kártya és mért nem segítene semmit:

  a) utáljuk a túlárazott, nekünk nem sokat jelentő szolgáltatásokat (romantikus huszonévesekre kitalált pezsis vacsi meg ilyenek). A tömegszállodákat se szeretjük.
  b) tök más prioritások vannak: családtagok egészsége, a házon is lenne mit kalapálni, lecserélni ezer éves gépeket, félrerakni öregségre, gyerek tanulására, esetleg mi magunk + nagyobb gyerek most is tanulnánk ezt-azt.
  c) nincs nagyon időnk 1-2 hetes nyaralgatásokra mostanában, a meccsre járás se érdekel senkit, gyerektábort nem lehet ebből a vacakból kifizetni (pedig arra költünk még), nem járunk étterembe se, bulikát se szervezünk oda szülcsinapcsira. Ez a fajta fogyasztás egyszerűen hidegen hagy mindenkit. Másra viszont kéne pénz.

 • Vakmacsek
  , nem azt írta a csaj, hanem hogy nincs pénz lombikra, ha ebből nem tudják finanszírozni, nincsenek millióik már a foganásra-születésre magára, ami érthető, mert még utána kéne felnevelni ugye.

  Én se azt írtam hogy ebbe halok bele, hogy nem lesz bözse meg iskolakezdési, nem halunk bele, de már megint kevesebb valami, és mantrázzák közbe a “csááálááádoooook” szöveget. Én az uralgásuk óta kb. évi két millával kevesebből gazdálkodom, pusziköszi, ezt nevezem családokról való gondoskodásnak (tudom, mért nem szültem harmadikat úgy 45 évesen, rossz vicc….a zuramnak szegénynek meg hiába van négy, ha nem orgonasípok, úgy nemjó…és ugye nem az _ő_ csáládjukba tartozom, akit pénzzel tömnek), persze nem ez irányítja az életünket, de attól még úgy pocsék hír, ahogy van. Egy a sok közt, hogy szakadna meg a Kacsamesék.

 • Penge
  Gondolom azért, amiért a kamatokat is vágják és a hiteleket is támogatják. Újra be akarják robbantani a mértéktelen fogyasztást és hitellufit, csak ezzel a módszerrel csak addig a részig fog működni, hogy a cafetéria keretet majd mindenki elszórja többszörösen túlárazott hülyeségekre.

  Ha tudod igazolni, hogy orvosilag nem lehet, akkor kimaradsz az adóból. Ha be is vezetik, olyanok fogják megszívni, mint pl. én, akinek lehetne, de elvből nem akar, mert vallja, hogy 7 milliárd mellé nem kell még +1.

 • Péter
  Az alábbival kapcsolatban kérdezném:

  “Megmarad a lakhatás támogatása (lakásvásárlás, lakáshitel-törlesztés)”

  Ez azt jelenti, hogy például a Cafeteriaból fizethető Fundamenta lakástakarék kassza is havi rendszerességgel? Ez eddig is egy választható lehetőség volt?

 • Zedder

  Szerintem nézz utána, hogy milyen költségei vannak a meddőségi kezeléseknek, utána osszad az észt. Van akinek ez elég nagy érvágás lesz, nézd már meg a fenti összegeket.

 • Tallérosi Zebulon
  A dolog onnan indult, hogy az utalvány kibocsátás hatalmas biznisz volt a multinacionális cégeknek (Sodexo, Accor stb.). 1) jutalék az elfogadóktól 2) jutalék a munkaadóktól 3) hatalmas cash ingyen használatra 4) soha be nem váltott utalványok. Azt mondta az Orbán kormány, hogy ebből elég volt, menjen a nyereség a rászorulóknak. A fel nem használt utalványokat meg térítsék vissza a munkaadóknak. Ez korrekt. Az EU-nál bepanaszoltak minket a multik és nyertek. Erre azt mondta a kormány, hogy juszt se!
  Azt nem értem, hogy az ÖMNYP-ket miért szedték ki, de a 100 000 Ft-ot mindenki szépen befizetetheti akár oda is. Szóval semmi pánik! 🙂
 • BTM
  @Reményke : Kitartás! Sok történetet ismerek, ahol voltak nehézségek a családtervezés kezdetekor, aztán nagyon szépre fordult minden. Mi is átéltünk hasonlót, és most nagyon boldogak vagyunk, egy három éves kis betyárral.
 • Kiszamolo
  geri, az is megmarad.
 • Kiszamolo
  Tallérosi, ha nem baltával akartak volna műteni szike helyett, erőből, ész nélkül, akkor most nem fizetnének az adófizetők 100 milliárdot.

  Ha a “majd mi megmutatjuk, hogy mi mindent megtehetünk” helyett adójogszabály változtatással érték volna el, hogy a franciák bezárjanak, aztán két év múlva visszahozták volna a cafeteriát, de már magyar szereplőkkel, most nem kellene megint hülyeségekkel kompenzálni az előző hülyeséget.

 • Kiszamolo
  Péter, nem. Lakásvsárlásra vagy meglévő hitel törlesztésére lehetett igényelni a pénzt.
 • VAG

  Ha csak és kizárólag (!!) pénzügyi oldalról nézzük a dolgot, akkor píznek igaza van: akit ennek a bevételnek a kiesése gátol meg, hogy a szükséges orvosi kezelést kifizesse, annak a gyereknevelés költsége is necces lehet.

  Amúgy az emúthatévben már mindenki felkészülhetett volna rá, hogy minden az államtól “függő” bevétel bármikor egyik pillanatról a másikra megszűnhet és nem szabad rá alapozni. Mondjuk engem nem érint a dolog, így könnyű okoskodni, de attól még sajnos így van.

 • Gréti

  Igen, ez egy önkéntesen adható, amit én sosem kaptam, más meg kapott. De ha elvesznek valamit, amit addig adtak, és számít rá az ember, az mindig fáj. Biztosan találnak majd más megoldást a gyerekre, Reménykéék, de ez egy elég nehéz út, nagyon sok akadállyal. Mostantól újabb kerül a pályára. Csak úgy zárójelben jegyezném meg, hogy egy TB által támogatott lombik alsó hangon 400.000 Ft.

 • T
  “Ha be is vezetik, olyanok fogják megszívni, mint pl. én, akinek lehetne, de elvből nem akar, mert vallja, hogy 7 milliárd mellé nem kell még +1.”

  Ha te magadat (+ a leendo vagy nem leendo gyermekeidet) a 7 miliardos kontextusba helyezted, akkor ugye belatod, hogy a felso kategoriaba tartozol.
  – 7 milliard ember donto tobbsege nem is kap nyugdijjat. Mindegy mennyi gyereket szult.
  – 7 milliard ember donto tobbsege joval kevesebbol el es gazdalkodik mint te.
  – 7 milliard ember donto tobbsege nem kap caffeteriat.
  – 7 milliard ember nagy tobbsege azt sem tudja, mi az az ado.

  Lehet, hogy sok a 7 milliard ember a foldon. Nem tudom.
  Szerintem szukiteni kene a kontextust, megis csak itt elsz europaban. Vagy meg szukebben veve magyarorszagon.

  En amugy partolom a felnevelt gyerekek szamahoz kotott nyugdijjat.
  De a realitasnal maradva, nem szamitok nyugdijjra es magam gondoskodom rola.

 • szocske
  pontosan, ha a multik utalványait nem betiltják, hanem az állami rendszert legalább átmeneti időre jóval olcsóbb lett volna, egyszerűen azzal, hogy nem 8 hanem 2%-ot vonnak el a szolgáltatótól vagy a munkaadótól, akkor rövid idő alatt a többség úgyis ezt választotta volna.
  A multik meg vagy versenyeznek vagy kivonulnak. Ehelyett jött a megoldjuk erőből. Ami hosszabb távon nem jött be 🙁
 • Péter
  Köszönöm gyors válaszod!

  A “lakásvásárlásra” alatt mit értesz, mikor kérhető ilyen célra a cafeteria, mik a feltételei?

 • Gyula
  En -sal ertek egyet. Itt nincs cafeteria, viszont van ingyen kave, meg udito, es RENDES fizetest kapok, ugyhogy nem vagyok raszorulva a dologra.
  Tehat a rendszer mukodik.
  A gyerekvallalasrol pedig csak annyit, hogy aki tudatosan nem vallal gyereket, az mondjuk felreteheti azt a 10+ Millio HUF-t GYEREKENKENT, amit NEM szan a felnevelesukre, es akkor abbol szepen meg tud majd elni nyugdijas korara.
  Es, IGEN, tudom, hogy adnak a gyerekek utan pl. csaladi potlekot, de abbol nem lehet felnevelni egy gyereket.
  Es, igen, azt is tudom, hogy van csaladi adokedvezmeny, de szerintem azzal is csak javitani tudtak a helyzeten, mert szerintem egy gyerek tisztesseges felnevelesenek nem fedezi a koltseget ez a ket kedvezmeny.
  Ja, es en pl. bevallaltam a 3 gyereket akkor is, amikor a fizetesem pontosan megyegyzett azzal az osszeggel, amit gyerekek nelkul adtak volna.
 • piz

  Tudom, hogy sokba kerul es azt is ertem, hogy igy nehezebb lesz. Vilagos. Azt viszont tulzasnak erzem, hogy egy (jelentos) cafeteria valtozas miatt hagyjanak fel a gyerek tervezessel! Hat csak nem a cafeteriatol fugg csak az egesz baba projekt! Tulsagosan felhergelik magukat sokan es aztan meg otvenen megkommentelik, hogy igem rohadjanak meg, mekkora szar, most mar ez se lesz meg az se lesz, nyugdijra se lehet igy felretenni, es az egeszsegunknek is vege emiatt. Na ne mar! Elonytelen a valtozas, vagom. De most ettol tenyleg ennyire ossze kell esnunk es tonkremenjunk bele? Ha ennyi energiat beletennenek egyesek abba, hogy valami egyeb megoldast vagy jobb munkat talaljanak, tobb lepessel elorebb lenne mindenki. Amugy nekem is van cafeteriam, engem is erint, es nem orulok neki.