Cafeteria változás

2016-06-03
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A tegnapi bejelentés szerint eldöntött tény, hogy a cafeteriát megváltoztatják január elsejétől, évi maximum 350 ezer forintot lehet adni SZÉP kártyára és további 100 ezret készpénzben a dolgozóknak. (A közszférában ez 100+100 ezer forint lesz.)

A SZÉP kártya zsebei továbbra is megmaradnak, a szálláshely alszámlára 225, a vendéglátás alszámlára 150, a szabadidő alszámlára 75 ezer forint utalható.

A változtatásra azért van szükség, mert az Unió nemtetszését fejezte ki a cafeteria rendszer átszabása miatt és százmilliárdos kártérítési per várható a kiebrudalt, főleg francia cafeteria cégek részéről.

Ami jó hír, hogy a munkáltató adóterhe nem nő (34,5% lesz az adókulcs), a dolgozóknak pedig továbbra is adómentes marad az így kapott összeg. Megmarad a lakhatás támogatása (lakásvásárlás, lakáshitel-törlesztés) és a kevesek által igényelt sport és kulturális célú belépők támogatása.

Azonban megszűnik a bérlet, iskolakezdési támogatás, étkezési utalvány, de az önkéntes pénztárak választásának lehetősége is.

(A készpénzes százezer forint éves keret még a budapesti bérletek árát sem éri el. Ez nagy visszalépés az eddigi 200 ezres kerethez képest, viszont a néhány esetben kedvezőbb adókulcs miatt némi előnye is van a változásnak.)

A leginkább érdekes kérdés, hogy mi lesz így az önkéntes nyugdíjpénztárakkal, egészség és önsegélyező pénztárakkal?

Az elmúlt években a munkáltatói befizetések aránya jelentősen csökkent, de még így is csak a befizetett pénz 40%-a származik a munkáltatóktól, főleg a cafeterián keresztül. (2012-ben még fele-fele volt az arány, előtt még nagyobb volt a munkáltatói befizetés.) Ezért valószínűleg nagy megrázkódtatás nem fogja érni a szektort, de esetleg a kisebb tagokat rosszul érintheti a befizetések mértékének jelentős csökkenése.

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram