Egy ingatlantulajdonos kálváriája

Az ingatlankiadás nem kockázatmentes üzlet és erről sokan tudnának sokat mesélni.

Itt egy régebbi cikk ezzel kapcsolatban:

A lakás nem passzív befektetés

Itt pedig néhány jogi tanács a bérleti szerződésről:

Lakáskiadás kockázata a jog oldaláról

Nemrég megjelent két cikk az egyik online újságban, ami egy kiadott házzal kapcsolatban a tulajdonos kálváriáját írja le. Hiába volt közjegyző előtt kötött szerződés, most mégsem tudnak hozzáférni a saját ingatlanukhoz.

A “bérlőknek” eszük ágában sincs kiköltözni, se a rezsit, se a bérleti díjat nem fizetik, a tulajdonos nem tudja kikapcsoltatni sem a közműveket, mert ahhoz is joguk van a bérlőknek, akkor is, ha nem fizetik. Bár önkényes lakásfoglalónak számítanak, hiszen már lejárt a határozott idejű szerződés, akkor sem tudják kirakni őket.

A veszélyhelyzet miatt még így sem tudják kirakni az ingatlanbitorlókat, egyszerűen tehetetlenek, ami a magyar jog szégyene.

Az eddigi káruk már meghaladja a kétmillió forintot és márciusig akkor sem tudnák kirakni a “bérlőket”, ha egyébként nem lenne veszélyhelyzet. Egy normál évben is, ha a bérlő kihúzza decemberig a lakásban, utána már csak áprilisban lehet kirakni, közjegyzős szerződés, végrehajtás ide vagy oda.

Régóta adós az állam egy normális jogszabályi környezettel, ami a mostani beteg szabályozásnál sokkal jobban védené a lakásbérlőket, de a lakáskiadókat is. Az nevetséges, hogy valaki a saját ingatlanából nem tud kirakni valakit, aki nem fizet és még a közüzemeket sem tudja kikapcsoltatni, mert a lakhatási jog erősebb, mint a tulajdonosi jog. (Ha ki akarod adni az ingatlanodat, előtte szereltess fel legalább egy feltöltőkártyás villanyórát.)

Addig is, amíg a jogalkotók végre foglalkoznak a kérdéssel, tanulságul itt az említett cikk első része és a második része.

Share

265 hozzászólás

 • flashgordon
  a közjegyzői szerződés csak meggyőrsítja a folyamatot de nem teszi gyorssá. Mondjuk a két éves perből lesz 6 hónap.
 • Laci bácsi
  Foglalkoztam én is lakás kiadással, az biztos, hogy nem könnyű kenyér. Nagyon rizikós dolog. Főleg, ha még kisgyerek(ek) is vannak, onnantól gyakorlatilag a nevedre írathatod a családot. Jogi kiskapu, hogy nem bérleti szerződést köttök, hanem szívességi lakáshasználati szerződést. Persze ennek is meg van a hátul ütője, de ha minden kötél szakad, sokkal jobban ki tudsz jönni belőle, főbérlőként. Google a barátod…ahogy mondani szokták. Nem akarom kedvét szegni senkinek, de én még egyszer nem foglalkoznék kiadással. Persze a muszáj nagy úr.
 • Kiráylány
  A bérlő – szűrt, ajánlott, becsületes (?) – nálunk néhány hónap alatt teljesen bekattant.
  Szerencsére kiköltözéskor nem rongált, viszonylag könnyen sikerült visszaszerezni a lakást.
  Hiába van szerződés, ha a “vészhelyzet” és a bérbedás körüli jogi bizonytalanság a szerződést is felülírja és a Bérbeadót jogbizonytalanságba kényszeríti. (Zárcsere, közművek kikapcsolása…stb.)
 • Dr Tovigloki
  Közjegyzői okirat, kikoltozesi papír.
 • Szuperpocok
  Állítólag ez is egy óriási tényezője a drága ingatlanáraknak…
 • Dr Tovigloki
  Közművek lemondása, ajtó kiszereléshez be se kell menni az ingatlanba…Alapszabály:gyerekesnek soha.
 • Vazelin
  Nincs tapasztalatom, de azt írják mindenhol hogy határozott idejű szerződésnél lejárat után szintén gyorsított eljárásban kilakoltatható a bérlő.
  60 napig lehet kérvényezni egy gyorsított eljárást.
 • Perpetuum Mobile
  Ahaaaa, értem. A bérlőt nem tehetem ki a saját lakásomból bérleti díj és rezsi nem fizetése miatt, úgy hogy már a bérleti szerződés is lejárt, mert a bérlőnek jogai vannak, DE állambácsi kilakoltathatja a hitelt nemfizető – fizetni nem tudó – embereket.
  Hogy is van ez?????
  Ilyen esetben hol van a jog????
  Sz*r van a palacsintában.
 • 230e
  Tovigloki “Közjegyzői okirat, kikoltozesi papír.” Hiába közvetlenül végrehajtható, ha a veszélyhelyzet miatt nem hajtható végre.

  Árverésen szerzett lakott ingatlannál, szintén fennálló probléma a mostani helyzet.

 • Valaki
  A szivességi lakáshasználatnak álcázott bérbeadás az nem jogi kiskapu, hanem bűncselekmény.
 • Szaky
  Én nem költözhetek be a saját ingatlanomba ha kiadtam ?
 • tip
  “A bérlő jogi értelemben semmilyen módon nincs kiszolgáltatva Magyarországon a bérbeadónak. Ha rendesen fizeti a lakbért és határozatlan idejű a szerződés, akkor gyakorlatilag felmondani sem lehet.” – hát ez pont nem így van. A határozatlan időre szóló szerződés felmondhatóságát a jogszabály garantálja, sőt, 2013 óta lecsökkentette a minimális felmondási időt másfél hónapra és a határozott időre szóló szerződés felmondását sem tiltja. A felmondáshoz semmilyen indok nem kell. Persze tudjuk, hogy indok mindig van a háttérben: egy kellemetlen (törvény és szerződés adta jogaihoz ragaszkodó) bérlőtől való megszabadulás például. Egy olyan vitában, ahol az ellenérdekelt fél válaszul jogszerűen megfoszthat a lakhatásodtól, aligha fogod önként érvényesíteni a jogaidat.
 • A.
  Ezért nem adok ki lakást senkinek, csak 18-23 év közötti külföldi dáknak. Amíg törvény nem védi a lakáskiadót addig a többiek menjenek szállodába lakni.
 • krisz
  Nem lehet beköltöztetni még 3 kopasz havert az albérletbe? elvileg törvényes, nem?
  Tuti nem nagyon lenne kedve ott maradnia

  Garázsnál meg ha nem fizet, és ott áll, akkor egy kerékbilincs az autóra,
  Ha nem, akkor meg egy parkolásgátló a beállóhelyre.
  Arra csak nincsen alanyi vészhelyzeti joga, hogy fedett helyen álljon az autója.

 • Nemleszekmultikatona
  Hallgattassék meg a másik fél:
  Tizennégy éve élek albérletben; ezalatt négy főbérlőhöz volt “szerencsém”. Hét, három és fél, két és fél majd a mostaninál egy éve lakom. Nem vagyok egy albérletváltogató. Egyetlen esetet kivéve mindig időben és pontosan fizettem a lakbért és a rezsit. Soha, egyik főbérlővel sem kezdtem alkudozni a fizetés módjáról, idejéről. Bármikor hozzáférhettek az ingatlanhoz; mindig elérhető voltam és igyekeztem maximálisan rugalmas lenni (néha a saját kényelmem vagy életvitelem rovására is). Sajnos vissza nem az elvárt korrektséget kaptam. A négyből kettő elég keserédes véget ért, az utolsónál éppen most derül ki mit alkot. De nézzük sorban:
 • Haman

  Egyik ismerősöm is megbízott ilyen rosszarcúakat ilyesmi problémával. Megoldották, de aztán őt kezdték el utána zsarolni a rosszarcúak…
 • GG
  Régi sztoriként halottam, hogy egy távoli ismerős miután egyszer megszívta, úgy oldotta meg, hogy egy rejtett rádiós kapcsolóra köttette az elektromos hálózatot. A lépcsőházból távirányítóval bármikor áramtalanítani tudta a lakást, ha minden kötél szakadt.
 • Nemleszekmultikatona
  Folyt. Három és fél év időben történő, fillérre pontos fizetés után a főbérlő bejelentette, hogy meghirdeti a lakást. OK, van ez így. Utólag kiderült, hogy az engedélyem, jelenlétem vagy tudtom nélkül járták körbe az ingatlanossal a lakást és készítettek fotókat. Nem tudom ki találta már az alsóneműjét idegen által elpakolva, vagy a személyes tárgyait fotókon az interneten de nem egy épületes élmény. Amikor a bejelentést követően egy naptári hónapon belül elköltöztem akkor vérig volt sértve, hogy én nem szóltam neki időben (a felmondási idő egy hónap volt). Nem tudom mire gondolt; megvárom amíg eladja a lakást aztán megyek az utcára? A rezsi egy ideje bemondásra ment mert számlát nem láttam. Amikor az utolsó havi bérleti díj és rezsi rendezésénél jeleztem, hogy előbb a számlákat szeretném látni akkor teljesen ledöbbent.
 • Hufeisen
  A mi szerződésünkben van egy ilyen pont. Ez működhet a gyakorlatban is, vagy a birtokvédelmi jogról nem lehet lemondási?
  – A bérlő kijelenti, hogy a bérleti jogviszony bármely okból történő megszűnése esetén, a megszűnés
  időpontjától kezdődően az addig őket megillető birtokvédelemről lemondanak, tudomásul veszik, hogy a
  bérleti jogviszony bármely okból való megszűnése esetén – együttműködés hiányában – a bérlő az
  ingatlanba önhatalommal is jogosult behatolni, és bármilyen mechanikai eszközzel, riasztóval a bérlő,
  valamint oda való jogtalan behatolását jogosult megakadályozni.
 • Nemleszekmultikatona
  Folyt. Megegyeztünk, hogy bemutatja a számlákat és azok alapján elszámolunk. Fél évig vártam erre az elköltözést követően (a mai napig nem történt meg). Egyszer találkoztunk össze ezalatt; amikor meglátott gyorsan irányt váltva eltűnt. Én adós maradtam egy havi lakbérrel és rezsivel; ő egy havi kaucióval (meg amivel még lehúzott a sose látott számlákkal). Amíg ott laktam addig egy csap kicseréltetése is nehézséget okozott (“nemrég lett beszerelve”-igen öt éve és megette a kiváló minőségű víz); a “gépesített konyha” (húszéves gáztűzhely, hasonló korú kávéfőző) pedig mindig ki volt emelve, hogy mennyire szép (okádék színben, fos minőségben). A lakásra az épület felhúzása óta egy fillért nem költöttek; a szaniterek elhasználódtak, a járólapok repedtek; egy festés nem történt bő tíz év alatt. Ekkor fogadtam meg, hogy soha többet nyugger főbérlő.
 • Nemleszekmultikatona
  Folyt. Következő felvonás két és fél év szimpatikus főbérlővel. Ami addig tartott, amíg ki nem derült, hogy a kulcsot az előző bérlőtől veszem át akinek egy hétig könyörögtem. Majd zárcserével kezdtem mert egy darab kulcsot tudott bemutatni a “kétes” megélhetésű hölgy. Két nap takarítással folytattam (a szappanmaradékot konkrétan késsel kellett lepattintani a mosdóról mert semmilyen súrolószer vagy dörzsi nem vitte; a tükröt kb. egy éve nem törölték le; az előző albérlő maradék cuccait – ami kb. egy köbméter volt – én dobtam ki). A jó árért cserébe ennyi belefért/lenyeltem. Még az is, hogy a rottyon lévő csaptelepet saját költségre kicseréltem (majd még egyet mert ömlő vízzel nincs idő a főbérlő olcsó szakijára várni). Nem nagy költség, szerszámom volt; belefér.
 • Nemleszekmultikatona
  Folyt. A gondok akkor kezdődtek amikor kezdett rendszeressé válni a “nem értem oda, el tudunk egyben számolni két hónapot?” kezdetű kommunikációk. Persze, el; rugalmas vagyok. Közben többször felhívtam a figyelmét, hogy a kártyalimitem miatt nem tudok aznapra nagyobb mennyiségű kp-t előteremteni ha délelőtt szól és délután jönne. Persze pusztába kiáltott szó volt. A leghosszabb időszak három hónap volt amikor nem csak pénzért nem jött vagy számlát nem láttam de nem is hallottam róla. Itt történt, hogy bankkártya elhagyás miatt nem tudtam pénzt felvenni. Ezt jeleztem neki azonnal; ahogy azt is, hogy fiókban tudok kp-t felvenni de a költsége miatt ha egy mód van rá nem tenném. Ellenben ha ad számlaszámat akkor azonnal tudok utalni. Nyilván így – hogy nyoma van – már nem volt sürgős; inkább megvárta míg lesz kártyám.
 • Nemleszekmultikatona
  Folyt. Két és fél év után jeleztem, hogy el szeretnék költözni. Ő rögtön közölte, hogy nem-nem két hónap felmondási idő van. Mire elővettem az általa készített szerződést amin egy hónap szerepelt. Ekkor azon kezdtünk el lovagolni, hogy de a felmondásom és a költözés között nem jön ki egy hónap. Jeleztem, hogy valóban; a két nap differenciát időarányosan kifizetem. Nagylelkűen elengedte… A fűtési rendszer kritikus állapotban volt a lakásban ezért saját költségre átnézettem és egy gázbekötőcsövet kicseréltettem (konkrétan bármikor gázszivárgás lehetett volna). A szerelő meg is jegyezte, hogy kb. három éve nem volt karbantartva a gázkészülék. Ezt költözés előtt jeleztem a főbérlőnek és mondtam, hogy mivel nem egyeztettem vele ezért rábízom ezt kifizeti, megosztozunk vagy marad az én költségem; csak tudjon róla, hogy rossz állapotú az eszköz.
 • Nemleszekmultikatona
  Folyt. Végül a felezés mellett döntött. Nagyjából negyed évvel a költözés után felhívott kicsit számon kérő stílusban, hogy a kazán véglegesen megadta magát és neki x összeg volt kicseréltetni. Nem tudom mire gondolt, hogy beszállok az ő lakásának a karbantartási költségébe? És még én mutogattam meg kínálgattam a lakást a következő bérlőjelölteknek…

  Az aktuális lakásnál az első emelés tette be a kaput. Meguntam, hogy állandóan pénzárgépnek néznek és ha látják, hogy tudok fizetni akkor folyamatosan emelnek, emelnek és emelnek. Meguntam, hogy állandóan nekem kell ugrálni és alkalmazkodni egy idegen emberhez amihez még jó arcot is kell vágnom. Meguntam, hogy heteket, hónapokat várjak kontár szerelőkre mert a főbérlő a lehető legolcsóbban akar mindig mindent megoldani. És meguntam, hogy a korrektségért, időben fizetésért ezt kapom cserébe.

 • A bérlőket ki védi meg?
  Én bérlőként (!) szoktam könyörögni, hogy foglalják a bérleti szerződést közjegyzői okiratba, eddig ez csak egy esetben sikerült… Miért? A lakások tulajdonosai nem akartak adót fizetni az esetek többségében, így örültem, ha egyáltalán szerződést hajlandóak volt kötni. Miért erőltetem bérlőként a KJO-t? Személyes életemből vett példák: 2 éve laktam a lakásban, mindig időben fizettem, novemberben elromlott a kazán, a tulajdonos közölte: munkanélküli lett, nem tudja kifizetni az új kazánt (a régi javíthatatlan volt), így költöznöm kellett (havi 200k-t fizettem az 50m2 lakásért). Másik eset: panel, poloskák. Hetente jött az irtó, de hiába, mert azok a dögök csak akkor irthatóak ki, ha minden lakást egyszerre fertőtlenítenek. Mondtam a tulajnak, hogy a lakás lakhatatlan, mire annyit mondott: ez nem az ő hibája, felőle költözhetek, de a kaució nem jár vissza. A bérlőket ki védi meg???
 • Mrs. Beetle
  ”„ Alapszabály:gyerekesnek soha.”
  Pont az ilyen általános alapszabály miatt ennyire nagy a tulajdonlás aránya a bérléssel szemben. Nagyon sok tisztességesen fizető és korrekt gyerekes család van, akik albérletben élnek, viszont a kiadó már ha meglátja, hogy gyerekkel néznek meg egy albérletet, kikéri magának, hogy minek jöttek ide. Vagy mikor kerestünk albérletet a Férjemmel, háromszor kérdeztek vissza, hogy hányan költöznének. Ezzel a hozzáállással egy nagyon korrekt bérlő körtől is elzárják magukat a tulajdonosok. Tudom, hogy miért írtad ez, és tulajdonos oldalról valahol megértem a jogi hiányosságok miatt. Csak felháborít, hogy nehezítetté válik a lakhatás egy pár számára akkor ha gyereket vállal.
  Másrészt meg, szerintem bőven van problémás bérlő nem gyerekesek között is. Szóval nem szabadna így általánosítani.
 • Hardy
  Mintha régen nem így lett volna, de lehet, hogy én emlékszem rosszul. Azzal én is egyetértenék, hogy a bérbeadó részéről egy-másfél hónapnál jóval hosszabb, kötelező felmondási idő legyen kikötve, amitől lefelé eltérni nem lehet, de a felmondott bérleti szerződés sajnos nem jelenti azt, hogy ki kell költöznöd. Ha nem volt közjegyzői okirat, akkor először egy lakáskiürítési pernek kell végigmennie, és csak utána kaphatja meg az ügyet a végrehajtó, amivel még mindig nem jutott egyből a lakásához a bérbeadó, lásd a fenti cikkeket.

  Abban igazad van, hogy a jelenlegi szabályozási környezet a legjobban a rosszhiszemű bérlőt védi és nem a jóhiszeműt, de ha úgy érzed, hogy ki akar baszni veled a bérbeadó és pofátlanul rövid határidővel ki akar dobni az utcára, vagy duplájára emelni a bérleti díjat, stb., akkor csak azt tudom javasolni, hogy válj rosszhiszemű bérlővé. Ilyen a törvény.

 • Ordas
  Ötlet: úgy adok ki bérleményt, hogy pl a WC-t, vagy egyik szobát nem? Azt kiadom pl magamnak. Akkor bemehetek bármikor, nem?
 • családtalan bérlő
  Fura hogy az itt kommentelők többsége korábban teljesen fairnek tartotta h az állam családosokat folyton előnyben részesíti a többi adófizetővel szemben, de ha a saját befektetéseik esetén(mint ingatlan) teszi ugyanezt az már felháborító… 🙂
 • Max Goldman
  Annak idejen en ugy adtam ki a paneljaimat, hogy ratettuk edesnyam haszonelvezetet, es o adta ki.
  Ha nagy gond volt a berlovel, akkor anyut leszedtuk, majd amikor nem voltak otthon a “berlok”, zarat csereltem, es beultem nehany marcona baratommal izaurat nezni, amig meg nem erkeztek.

  Mikor reklamaltak, hogy nekik elo szerzodesuk van, akkor tettem vigyorogva a hulyet, hogy velem biztos nem, haszonelvezo meg nincs, mirol beszelnek.

  Egyszer hivtak ram rendort, annak mutattam egy hiteles NEM TELJES (tehat a torolt haszonelvezet nem szerepelt rajta, csak szimplan en a tulaj) aznapi tullapot. Ezzel mindig keszultem.

  A rendor azt mondta a hivatalos irat alapjan en vagyok birtokon belul, de lehet menni feljelentest tenni.

  Volt egy nem hasznalt garazsom ugyanezen a lakotelepen, mondtam oda vihetik a cuccaikat 30 napig ingyen, vagy en kipakolom az utcara most.
  Eltakarodtak.

 • Iparos
  Lábon kihordott államcsőd. Erre tetszettek szavazni.
  Köszi az ötleteket mindenesetre.
  Szerintem is a 2-3 nagyon barátságos és súlyos új bérlő az egyik megoldás.
  +1 tipp: mindig a szerződő partnert kell nézni. Nem kell a gondolataiban olvasni, elég a szociális hátterét, adottságokat figyelembe venni. Lehet olyat találni, akivel nem lesz gond.
  Még közjegyzős papírt sem szoktam iratni, mint a példa is mutatja, a hajadra kenheted, az “1 év alatt sikerült kilakoltatni az nem megoldás…”
 • Grand
  Remélem, nem csak az én szememet bántja, ezért szóvá teszem, kéretik helyesen használni (itt talán kérhetem, máshol eszembe se jutna):

  – nem vészhelyzet van, hanem veszélyhelyzet
  – szinte kizárólag nem albérlő, főbérlő és albérlet van manapság, hanem bérlő, tulajdonos, bérlet és bérleti szerződés

  Nem kaukció, hanem kaució (ezt csak megelőzésképpen, mert ami késik, az nem jön időben).
  Köszönöm az erre igényesek nevében is.

 • Roller
  Tudom, hogy nem elegáns, de felajánlanék egy százast néhány borsodi, erősebben pigmentált építőipari ingázónak azzal a kéréssel, hogy meló után ingyen kellene lakni néhány napot a helyszínen. Ózdiak előnyben…
 • Copywriter
  hasonló történetei mindenkinek vannak. Az a legszarabb, hogy hiába van igazad, ha megvéded a jogaid, és 1. nem akarsz kifizetni valamit, ami nem a te sarad vagy 2. kéred, hogy javítsanak meg valamit, akkor jön az, hogy oké, akkor költözzetek el. És akkor mehetsz gyerekkel, plusz költözés városon belül is 50000, de akkor már mindent cakkra összeraktál a költöztetőnek, és nincs sok bútor. Ha van pár géped és szekrény, akkor 100000+.

  Nekem a mérnök főbérlő lecseréltette a régim de minőségi zuhanykabint fele akkora, olcsó Praktikeres szarra. Faltól-falig kitöltöttem, és a kókány cégtől naponta jöttek 2 hétig utó-szilózni, hogy újonnan se szivárogjon. Amikor aztán megrepedt az alja 2 hónap után, nekem adtak 50ezres ajánlatot a cserére, mert a vállalkozó nem akarta garanciába cserélni, akkor nyilván én fizessem. Utána fél évig üresen állt, végül eladta.

 • axt
  Nézd, megtaláltam a választ a kérdésedre, és tényleg úgy van, ahogy gondoltam.

  infokiskunfelegyhaza.hu/hirek/olvas/tobb-millios-adossagot-hagyott-hatra-az-alberlo-2016-10-23-130000

  „Amit a törvény tilt, az a tilos önhatalom. Nem mehetek be, nem foghatom meg a bérlőt és nem dobhatom ki a lakásból, de ha én is abba a lakásba vagyok bejelentkezve, akkor minden további nélkül odamehetek és lecserélhetem a zárat. Kihívhatom a lakatost, mikor a bérlő nincsen bent; ezzel nem csinálok semmi jogszerűtlent és elérhetem azt, hogy ténylegesen csak nekem legyen kulcsom a zárhoz. Ekkor én kerülök birtokon belül és onnantól már megfordul a dolog, akkor a bérlő fordulhat bírósághoz” – mondta Szender Zoltán jogász.

 • Szaky
  Vajon mi lehet az oka hogy a jogalkotók nem akarnak rendet tenni az ingatlan bérlés/bérbeadás piacán?
  Ráadásul ez pártállástól függetlenül mindenkinek érdeke lenne ….
  (Gondolom én)
 • HLK
  Valaki
  volt szerződés, közjegyző előtti kiköltözési, bíróság + rendőrség. Gondolod, hogy nem adóztak?
  🙂

  SM
  ne fizess 16% SZJA-t, elég 15%-ot.

  OB
  őszintén nem értem, hogy miért akarnak a bérlők állatot tartani a bérleményben. Csak magukat szívatják ezzel. Nálam kizáró ok (lásd a kutya által megevett beltéri ajtót 🙂
  Fél év felmondási idő nagyon sok, ha baj van, ez akár pár milliós kár is lehet.

  Hardy
  már hogyne lehetne felmondani a határozatlan bérleti szerződést. Indokolás nélkül, bármikor felmondható (szabályozott felmondási időre).

 • expect
  “Mi a felháborodás ezen? (feltöltős óra)”
  Nem felháborodás, simán csak kizáró ok. Egyrészt nem kötök üzletet valakivel, akivel a bizalom szikrája sincs meg. Ha én leteszek két-három havi kauciót, ami pont a bérbeadó kockázatainak fedezésére szolgál, akkor ne szórakozzunk már egymással, hogy a havi 10ezres villanyszámlát még külön be akarja biztosítani. Mi lesz a következő? Riasztó lesz a konyhabútor oldalán, hogy a gyerek nehogy összefirkálja? Nála lesz a fürdőszoba kulcsa, nehogy nyitva felejtsem a csapot és eláztassam a lakást? Reggel majd csekkolja, hogy levittem-e a szemetet, nehogy büdös legyen?
  Másrészt életszerűtlen, hogy azt figyelgessem, mikor fogy el az áram, meg kuncsorogjak a ki tudja épp hol levő és mit csináló tulajnak, hogy legyen már kedves tölteni rá, mert melegem volt és ment a klíma másfél hétig.
 • bocckó
  ‘De a feltöltős villanyóra no go. Még tovább növeli az amúgy is nagy kiszolgáltatottságát az embernek.’

  Ez egy baromság. Ha biztos vagy benne, hogy bármilyen huncutság esetén a yard még aznap este kivágja őket az utcára, és végső soron kisebb a kockázatod, akkor bátrabban adod ki az ingatlanod, olyan embernek is, akit adott esetben neccesnek tartasz. Ezeknek a (nevezzük őket) proliknak az érdeke, az a tulajdonos kellően védett legyen.

  (Aztán kissé indirektebb logika szerint az ingatlan bérbeadás intézményét be kéne szántani, mert felhajtja az ingatlanárakat, az alacsony ingatlanárak pedig alapvetőek az ország versenyképessége szempontjából.)

 • Családfő
  Azt tudjuk, hogy a cikk szereplői lefektettek-e biztonsági garanciákat a szerződésben? Mondjuk rögzítve, hogy joguk van pl. zárat cserélni, vagy közműveket szüneteltetni, vagy bérlő tulajdonát elszállíttatni súlyos szerződésszegés esetén, amikor semmilyen módon nem fizetnek és már nincs jogalapjuk a bérleményben tartózkodni? Ezek a “kiürítési nyilatkozat” mellett segíthetnek addig is haladni az ügyben.
 • Családfő
  A régi beidegződések nagyon erősek a kommentelőknél is, érdemes lenne megújulni. Bérlő, bérbeadó, óvadék (ez a helyes kifejezés, nem a kaúció) stb.

  A szerződés pedig pont arra van, hogy mindent lefedjünk. Mind a bérlő, mind a bérbeadó kötelezettségeit és jogait. Ki mit és mikor tehet, nem tehet stb. OK, így nem fél oldal lesz a bérleti szerződés, hanem mondjuk 6-8, de az szabályoz mindent. Többek között miért ne lehetne 2 hónap a felmondási idő, ha mindkettejüknek jó? Miért ne lehetne 1 éves határozott idejű a szerződés, amely utána határozatlanba fordul, ha a felek úgy akarják? Kölcsönösen egyeztetett módon véglegesítik, aláírják, nincs zsákbamacska. Emellé még egy egyoldalú kötelezettségválalló nyilatkozat (=kiürítési), és minden adott egy kis kockázatú bérlő-bérbeadó viszonyhoz.

  Ehhez mindkét fél érettségére szükség van, de ez már előszűri a feleket.

 • Attila
  Ezt azért fordítsuk meg…volt olyan főbérlőm, aki a szerződés lejárta alatt, szerződésmódosítást akart 10 ezer forinttal, amikor meg mondtam, hogy nem, akkor neki állt feljebb, hogy költözzek ki. Nem költöztem, aláírtunk egy szerződést összeggel és dátummal, mindkét fél tartsa be. Nekem az bukó, ha idő előtt költözök, mert keresnem kell újat, oda kauciót befizetni, a költöztetőket kifizetni…

  Vagy a másik főbérlő, aki bejárt a lakásba, hogy letekerje a fűtést amikor nincs otthon senki, mert ugyanabban a lépcsősházban lakott és ne terheljem a közös fűtésszámlát. Neki állt feljebb, amikor mondtam, hogy előre egyeztetés nélkül nem jöhet be…

  Vagy a harmadik, akinek beköltöztünk a lakásába, mondtam, hogy ráférne egy festés…”igen,igen, természetesen” aztán semmi nem lett belőle, majd kiköltözésről a mi kauciónkból akarta kifestetni a lakást, “már ideje”.

  Vagy a negyedik…folyt köv

 • Attila
  Szóval a negyedik… aki szerint, ha a lakáshoz jár egy mosógép és csapágyas lesz (ugye normál használatról beszélünk) “vegyél magadnak újat, ez nem a főbérlő dolga”. De igen, hiszen én egy gépesített ingatlanért fizettem.

  Elismerem, hogy vannak élhetetlen bérlők, de a másik oldal sem semmi. 🙂

  Nagyon jó lenne ezt mindkét oldalról szabályozni.

 • OB
  A macskánk 6 éves, a saját házunkba született, amit egy másik megyében hagytunk. Rokonaink nincsenek. Mit kellene tennem vele? ajándékozzam el azért, hogy találjak albérletet?
 • untermensch4
  Törp A távhőszolgáltató olyan hűbérúr amelyik mindig a lakásra terheli a tartozást, mindegy kinek a nevén van a szerződés. Az emberek jönnek-mennek, az ingatlan marad, azon végrehajtható…
 • Handyman
  Mi hívtunk lakatost, lecseréltettük a zárat. Szerencsére a nemfizető bérlő nem volt bent. Utólag kiderült, sitten volt épp 🙂
  Aztán mondtuk neki, h a cuccát kipakoltuk (blöff volt), akkor kapja vissza, ha fizeti a tartozását. Fizetett.
 • Endre
  @Szaky:
  Akkor ki venne fel hitelt?
 • Prakt
  Én egyedül költöztem albérletbe. A tulajdonossal 5év után találkoztam személyesen először. Akkor azért akart emelni, mert jött nálunk a gyerek.
  Mondtam ok, de akkor minden szarért le fogom hívni, leszakad redőny, kazán karbantartás stb.
  Maradt az eredeti ár. Legközelebb 2évvel késöbb találkoztunk amikor kiköltöztünk.

  Kifestve rendberakva kiadásra készen adtuk vissza a lakást.
  Piaci ár alatt fizettünk, de 7évig nem kellett foglalkoznia semmivel. Volt hogy fél évig emailt sem váltottunk.
  Mindig rendesen fizettem neki. Be volt állítva az állandó átutalás.

  Sokáig azt hittem ez a normális, utána meg hallottam a szebbnél szebb történeteket

 • jurta

  “ha én is abba a lakásba vagyok bejelentkezve, akkor minden további nélkül odamehetek és lecserélhetem a zárat. Kihívhatom a lakatost, mikor a bérlő nincsen bent; ezzel nem csinálok semmi jogszerűtlent és elérhetem azt, hogy ténylegesen csak nekem legyen kulcsom a zárhoz. Ekkor én kerülök birtokon belül és onnantól már megfordul a dolog, akkor a bérlő fordulhat bírósághoz”

  Nem tudom megítélni a forrásod szavahihetőségét, de ha így van, akkor ezt akármelyik bérbeadó megteheti, ok nélkül is, 2 nappal a beköltözésem után is, és csak egy lakóhely kell az adott címen, onnantól pedig nekem is ugyanaddig tart a polgári per.

  Azt ráadásul elég nehéz kideríteni szerződéskötés előtt, hogy kinek van egy adott címen lakóhelye (kellett már kérnem ilyen igazolást önkormányzattól, de szerintem csak azért kaptam meg könnyen, mert kisváros, és minden lakónak az enyémmel azonos volt a családneve).

 • Walahol
  Egy gondolat: HA a szerződéssel birtokba veszi a bérlő és a bérleti jogviszony megszűnik, de nem akar kiköltözni, akkor a tulajdonos bérbe adhatja másnak a lakást? Például néhány (a lakás méretéhez képest: sok) feltűnően nagy méretű, békés, vidám és dalos kedvű (de nem feltétlen szép hangú) biztonsági őrnek, rövid távra, hivatalosan, papírral?
  Mondjuk olyanokat, akiket kicsit sem zavar, hogy esetleg más is van a lakásban, szívesen dalolásznak, meg fürdenek egymás után jón nagyokat (hosszút) az egyetlen fürdőszobában, meg szép kényelmesen jó nagyot főzőcskéznek, ilyenek. Szóval: laknak. Szigorúan csak az után, hogy a másik fél szerződése megszűnt, de úgy gondolja mégis potyára ott szeretne lakni még egy kicsit..