Egy ingatlantulajdonos kálváriája

Az ingatlankiadás nem kockázatmentes üzlet és erről sokan tudnának sokat mesélni.

Itt egy régebbi cikk ezzel kapcsolatban:

A lakás nem passzív befektetés

Itt pedig néhány jogi tanács a bérleti szerződésről:

Lakáskiadás kockázata a jog oldaláról

Nemrég megjelent két cikk az egyik online újságban, ami egy kiadott házzal kapcsolatban a tulajdonos kálváriáját írja le. Hiába volt közjegyző előtt kötött szerződés, most mégsem tudnak hozzáférni a saját ingatlanukhoz.

A “bérlőknek” eszük ágában sincs kiköltözni, se a rezsit, se a bérleti díjat nem fizetik, a tulajdonos nem tudja kikapcsoltatni sem a közműveket, mert ahhoz is joguk van a bérlőknek, akkor is, ha nem fizetik. Bár önkényes lakásfoglalónak számítanak, hiszen már lejárt a határozott idejű szerződés, akkor sem tudják kirakni őket.

A veszélyhelyzet miatt még így sem tudják kirakni az ingatlanbitorlókat, egyszerűen tehetetlenek, ami a magyar jog szégyene.

Az eddigi káruk már meghaladja a kétmillió forintot és márciusig akkor sem tudnák kirakni a “bérlőket”, ha egyébként nem lenne veszélyhelyzet. Egy normál évben is, ha a bérlő kihúzza decemberig a lakásban, utána már csak áprilisban lehet kirakni, közjegyzős szerződés, végrehajtás ide vagy oda.

Régóta adós az állam egy normális jogszabályi környezettel, ami a mostani beteg szabályozásnál sokkal jobban védené a lakásbérlőket, de a lakáskiadókat is. Az nevetséges, hogy valaki a saját ingatlanából nem tud kirakni valakit, aki nem fizet és még a közüzemeket sem tudja kikapcsoltatni, mert a lakhatási jog erősebb, mint a tulajdonosi jog. (Ha ki akarod adni az ingatlanodat, előtte szereltess fel legalább egy feltöltőkártyás villanyórát.)

Addig is, amíg a jogalkotók végre foglalkoznak a kérdéssel, tanulságul itt az említett cikk első része és a második része.

Share

265 hozzászólás

 • Muslica
  A közművek óráit teljesen felesleges átíratni a bérlő nevére, ugyanis, ha az adott szolgáltató nem tudja behajtani az elmaradást (márpedig többnyire nem tudja), végső soron a tulajt fogja büntetni – pl. nem engedi addig visszaköttetni az órát, míg az ingatlan tartozása nincs rendezve. Net szolgáltatónál is megesik ilyen, egészen abszurd. Mivel ez az ország balkán, ezért a gumiszabályokra kell a bérbeadónak is apellálni: Mo-n vannak security cégek, akiknek van olyan szolgáltatása, hogy kiteszik a bérlőt (videóval rögzítve, bírósági eljárást vállalva, akár), ha a szerződés szabályosan felmondatott, felszólító levél kiküldetett korábban. Mind bérbeadói mind bérlői oldalon általában a legalsóbb kategóriás ingatlanoknál vannak ilyen és ehhez hasonló problémák (ill. kezdő, naív bérbeadóknál), ezért érdemes az ingatlant felújítani, bérlőként pedig nem a legolcsóbbat választani.
 • Érthetetlen
  Ok, hogy a tulaj büntethető, ha pl önbíráskodik.. na de mivel??? Mondjuk pénzbírság? Amikor 2 millával tartoznak most.. s ki tudja hol lesz a vege s milyen allapotban hagyják a házat hát én biztosan kidobnám őket.. mi a büntetés… csak nem szabadság vesztés.
 • star70
  Nem tudom irta e valaki,de (föleg kisgyerekes berlönel) közjegyzö elött szerzödes+egy befogado nyilatkozat egy altaluk megnevezett szemelytöl aki befogadja öket ha barmi törtenik.
  Igy max.3 honapon belül ki lehet rakni öket,vagy hamarabb.De ezzel a nyilatkozattal nem hivatkozhatnak a moratoriumra sem.
  Nekem ezt javasoltak.
 • naiv
  OB “őszintén nem értem, hogy miért akarnak a bérlők állatot tartani a bérleményben”

  Mert mondjuk már van kisállat, mert korábban megtehette – mit csináljon vele?
  Persze jogos, ha a bérbeadó nem adja ki így.

  “Gyerekeseknek soha” – azért ez durva… Lehet, hogy én vagyok naiv, de vannak rendes emberek is, nem? Szerintem sokszor azért lehet látni, hogy nem lesz gond – mondom nem túl nagy tapasztalattal…

  A probléma akkor van gondolom, amikor anyagi gondok lesznek a bérlőnél, ha kirúgják, stb., attól a legnormálisabb is megzakkanhat, mert nem tud mit csinálni.

  Szerepelt itt egy “problémamegoldó” legális cég – ezek szerint van igény ilyen szolgáltatásra, lehetne több ilyen is. Gondolom van azért lehetőség a jog határain belül maradva tenni valamit, pl. az erre specializálódott, gondolom nem ijedős ember minden nap odamegy és jogi tájékoztatást ad a bérlőnek, szerintem hamar megoldódna..

 • Ger
  Én ezt úgy oldottam meg, hogy a villanyóra és a biztosítótábla közé el van falazva léptetőrelé, amire rá van kötve rádós impulzusrelé. A ház elől ki tudom kapcsolni a villanyt távirányítóval. Villany nélkül nincs fűtés sem, nem hiszem hogy valaki így ott szeretne lakni. Erre hogy jelent fel? Nem kapcsoltattam ki semmit és be sem mentem. Szerencsére sosem volt rá még szükség.
  Ha valaki nagyon biztos akar lenni csinálhat így tervezett biztonságos helyen zárlatot is és akkor nem lehet felnyomni a kismegszakítókat sem. Kötve hiszem, hogy a nem fizető bérlő milliókért újra szereltetné a teljes villamos hálózatot 🙂
 • jani129
  Ha bérbeadó vagyok, a bérlő nem fizet és én leszerelem és elviszem az ajtókat és az ablakokat, hisz azok az enyémek?
 • Mammut
  Az nem lehet opció, hogy ha van 2 szoba, akkor a bérbeadó beleírja a szerződésbe, hogy az egyik szoba használatára bármikor jogosult?
  Persze a valóságban nem, csak a biztonság miatt. És erre felfűzni a további lehetőségeket?
 • tip
  “a felmondott bérleti szerződés sajnos nem jelenti azt, hogy ki kell költöznöd” – de. Egyébként sérülnek a bérbeadó jogai, amiknek előbb-utóbb bíróság előtt fog érvényt szerezni, mert más legális lehetősége nincs. És mivel a törvény előtt végig a bérbeadónak lesz igaza, ezért minél tovább tart, annál drágább lesz a végén a bérlőnek.
 • BérlőnekIsSzivás
  Én bérlőként tudnék a tulajokról, mentalitásról és a kiadott lakások ár-értékarányáról mesélni- siralmas.

  Viszont béreltem Belgiumban, ahol normálisan van szabályozva ez, néhány példa:
  – mindenkit kötelező bejelenteni
  – az óra a bérlő nevén, övé az adósság, ha nem fizet
  – kaució letéti számlán
  – 1,3,9 éves szerződések,utóbbi gyakoribb
  – emelések mértéke rögzítve, nem random, inflációhoz kötött,
  – beköltözéskor fényképes állapotfelmérés.
  Az árak százalékosan alacsonyabbak.
  Nem tudom nem fizetés esetén mi a helyzet, de tuti van megoldás arra is.
  Egyszer fizetsz illetéket a vételkor- az elég magas, a kiadás után viszont nem kell adózni.

 • tip
  a birtokvédelmet jogszabály garantálja; arról magánjogi szerződésben érvényesen lemondani nem lehet.
 • Gábor
  No, ezek után még kérdés, hogy miért akar mindenki a saját ingatlanában élni?
  Budapesten 5évig éltem albérletben, eleinte nehezen adták ki, mert nem voltam szimpatikus a hölgynek, a végén meg sajnálták, hogy elköltözöm, mert soha nem volt velem semmi probléma, mindig mindet időben fizettem és a lakást sem laktam le, a szomszédokkal is jól kijöttem.
  De mindez szerencse volt a bérbeadó és a részemről, mert neki is voltak történetei, hogy más bérlőkkel mennyi problémája volt.
  A saját tehermentes ingatlan, a saját otthon, kincs!
 • Attila
  Két megoldási javaslatom van nem fizető bérlő kipenderítésére, kíváncsi vagyok arra, hogy mit gondoltok (két részben kell posztolnom sajnos):
  1. Egy ismerősömmel kötök egy szerződést ugyanarra a lakásra, amiben a nem fizető bérlő lakik, és amikor épp nincs otthon a nem fizető bérlő, elviszem a cuccait és lecserélem a zárat, majd beköltöztetem az egyik ismerősömet (akár úgy is, hogy a saját cuccaimat visszük oda, és ráfogjuk, hogy az ismerősöméi). Ha nem lehetett kidobni az első bérlőt (aki nem fizetett), akkor nem lehet kidobni a másodikat sem (az ismerősömet) – vagy mégis? Ez miért (nem) működne?
  folyt köv….
 • Attila
  …az előző folytatása:
  2. Utánajárnék annak, hogy kb. mennyit kellene fizetnem azért, ha egyszerűen kidobnám a nem fizető bérlőt (vagyis ha nem maceráznék az 1-es pontban leírtakkal), és ha jóval kevesebbet fizetek úgy, mint amennyit a nem fizető bérlő miatt veszítek, akkor egyértelműen a kevésbé költséges megoldást választom (azaz kidobom a bérlőt). Még ha pontos összeget nem is tudna az ügyvéd mondani, egy maximálisat gondolom igen, szemben azzal a maximális összeggel, amit a nem fizető bérlő miatt veszítek (ugyanis a nem fizető bérlő ha jól értem, akármeddig ellakhat a lakásban).

  Mit gondoltok? Működne bármelyik megoldás? Ha nem, akkor miért nem? Köszi.

 • Albérlő kálváriája
  Nyilván rendet kéne tenni az albérletek szabályozásában. Nem szép az, ha a bérlő hónapokig használja ingyen az ingatlant, meg az sem, hogy a bérbeadók egy jelentős része rutinszerűen nyúlja le a kauciót, vagy veszi semmibe a szerződést, ha éppen az ő érdeke úgy kívánja.
  Viszont a kommentekben lévő beszámolók eléggé mosolyt csalnak az arcomra. Ne csináljunk már úgy, mintha a bérbadás nem lenne tuti üzlet… illetve ha nem az, akkor tessék szépen eladni az ingatlanokat. A nemzőszervem tele van attól, hogy a hiába keresem meg a világ összes pénzét havonta, akkor is egyre elérhetetlenebb távolságba kerül a saját ingatlan, ráadásul az elszabaduló infláció is gondolom ellenem fog dolgozni. Az emberben kicsit felbuzog a proletárforradalmár amikor olyanoktól bérel ingatlant (nyilván készpénzre), akik 6-7 lakást adnak ki és ezt a világ legtermészetesebb dolgának veszik. Folyt köv.
 • Albérlő kálváriája
  Folyt.: Az a szemét véleményem, hogy kiskapu mentesen törvénybe kellene azt foglalni, hogy az ember ne halmozhasson fel ingatlanokat olyan helyeken, ahová erős az országon belüli migráció. Nem különadóval, mert az csak a bérleti díjakat nyomja az egekbe, hanem szó szerint meg kell tiltani és csókolom. Plusz az ilyen településeken az üresen álló (kiadatlan) ingatlanokat is adóztatni kellene.
  Őszintén elismerősen vállon tudnék veregetni olyan embereket, akik az ingatlanárak mélypontján bevásároltak fél utcákat, meg külföldről vesznek egyszerre több ingatlant, ők tényleg jól kitaláták. Eközben meg azon sakkozik a korosztályom a családalapítás küszöbén, hogy hogy vállajon be gyerekeket úgy, hogy egy szobakonyhára is 20 éves hitelt kellene felvennie (mire elküldöm a kommentemet valószínűleg már inkább 21 éves hitel kell), miközben a törlesztők is az egekbe ugrottak.
 • Attila
  Most látom, hogy a Barnabás írói álnevet használó jogi szakértő korábban írt hasonlóról a blogon: “Árnyalja a képet továbbá, hogy a lakás kiürítésére nincs mód december 1-jétől március 1-jéig terjedő időszakban (…) Ezt azzal lehet elkerülni, ha a szerződésben vagy egyoldalú nyilatkozattal valaki (optimális ha a bérlő rokonai közül valaki) ad egy ún befogadó nyilatkozatot, hogy a bérlet megszűnése után szükség esetén elhelyezi a bérlőt – így a lakás a fenti időszakban is kiüríthető.” https://kiszamolo.hu/lakaskiadas-kockazata-a-jog-oldalarol/
 • Attila
  @Miklós: esetleg meg lehetne kérni Barnabást, hogy legyen szíves az optimális albérleti szerződésről írni? Úgy látom, ennek tartalmaznia kell egy befogadó nyilatkozatot, két tanú ellenjegyzését (hogy “ún. teljes bizonyító erejű magánokirat” legyen a szerződés, ezáltal megkönnyítve “a bizonyítást egy esetleges jogvitában”), és ha indokolt, akkor közjegyzői okiratba kell foglalni.
 • Csizkek
  ” Fura hogy az itt kommentelők többsége korábban teljesen fairnek tartotta h az állam családosokat folyton előnyben részesíti a többi adófizetővel ”
  Jaja:) venni kell a csokos kecot, kell az adotamogata etc.. melle kell 2-3 bef ingatlan amibe szigoruan gyerek nelkuli berlo johet!
  Es akkor panaszkodunk hogy vadkapitalizmus van:)
 • dinnyésbácsi
  csak egy N. példa, hogy a jogbizonytalanság (meg az urambátyám rendszer amihez a jogbizonytalanság kell) hogyan folytja meg a gazdaságot.
 • Banditosz
  Mindenki irja itt hogy nem tehetem mi a berlot mert jogellenes. Mi az buntetes amit ilyenkor a tulandonos kaphat? Mert ha 2 millios karrol beszelunk, pont nem erekelne hog, kapok majd egy parszazezres birsagot, de talan meg a felfuggot is bevallalnam.
  Szoval, ha jogellenesen ugy dontok hogy zarat cserelek/bekoltoztetek valakit/kiszorom az utcara a cuccait/leszerelem a kazánt/stb, milyen retorziora szamithatok?

  Ezt tudja valaki?

 • Fabatka
  Azért a bérlőket se kell nagyon szánni, van abból is elég rossz, előszűrés után is. Ha átfesti a falat sötétbordóra, ha egyszercsak eltűnik külföldre, ha gond van és nem szól és abból nagyobb javítás lesz. Mi mindig minden bérlői kérésre és felvetésre érdemben reagálunk. Van, hogy mi visszük a szerelőt, mert mi tudunk keríteni még aznap estére egy hozzáértőt, vagy megbeszéljük, hogy cserélje le a csöpögő csapot és annyival kevesebb a következő havi bérleti díj (azért nagyjából megbeszéljük, hogy mennyibe kerülne, csak hogy reális keretek között maradjunk). Kiadás előtt mindig falat javítunk és festünk – igaz, fehérre. Órák a mi nevünkön maradnak, közművekre megbeszélünk egy havi átalányt, ami a havi díjjal együtt fizetendő és félévente elszámolunk. Általában olyan jól sikerül belőni a fogyasztást, hogy max 10e az eltérés fél évre összesen. Szerződés, befogadó nyilatkozat, adófizetés alap
 • QTT
  A hozzászólásokban olvasható példák (akár bérlői, akár bérbeadói oldalról) tökéletesen mutatják, hogy milyen balkáni a mentalitás az albérlet piacon (is).
  Emiatt pedig valóban szívnak a normális bérbeadók és a normális bérlők is.
  Amúgy mi sem adjuk ki gyerekesnek, pedig tényleg végtelenül rugalmas és minden javítást, karbantartást szó nélkül azonnal elvégző kiadók vagyunk. Általában értékelni is szokták ezt a bérlők, egy kivétel volt.

  Tudom, hogy rengeteg normális gyerekes van, de így is elég kiszolgáltatott a törvények miatt a tulaj és még a legnormálisabb szülőből is előjöhet baj esetén a védelmi mechanizmus, hogy ott a gyerek. Én ezt a plusz kockázatot nem vállalom.
  Ha lenne normális szabályzás, szó nélkül jöhetnének.
  Addig maradnak az egyetemsták és a nagyon fiatal párok kockázat minimalizálás céljából. Sajnálom a többieket, de nem én vagyok szemét, a törvény a rossz.

 • vedini
  Jogilag mi a kulonbseg egy hotel szoba es egy kiadott lakas kozott? Valahogy nehezen tudnam elkepzelni, hogy egy hotelba nem fizetek, aztan eletem vegeig ott elek…
 • SM
  Arról se feledkezzünk meg hogy a bérbeadók is
  – nagy arányban banki jelzáloggal terhet lakásokat adnak ki, ( a bank tudta nélkül)
  – szerződést nem írnak,
  – nem adóznak ezután.

  Bizonyára van néhány, aki a saját részre, állami kedvezményekből épített, felújított ingatlanát adja ki feketén -> persze ha gond van, akkor alternatív megoldásokban kell neki is gondolkodnia, s mellette panaszkodik persze az államra 😀

  Tulajdonosként: van egy ingatlanom, de másfelé sodor az élet, ahelyett hogy eladnám, inkább kiadom,nem áll üresen, s hoz valamennyit, persze próbálom úgy alakítani, hogy ha baj van, az csak kicsi legyen.
  Közjegyző előtt szerződve, befogadási nyilatkozattal, bejelentve, adózva, havonta-2havonta előre egyeztetett alkalommal meglátogatva, amikor végignézem az állapotot talán sikerül csökkenteni a veszélyeket.

 • Joy
  A hozzászólások alapján kezdem megérteni, miért vannak ilyen nagy különbségek Európában az albérlők/albérletek számában.
  Vélhetően nem az országok földrajzi elhelyezkedése az elsődleges ok, hanem a jól rendezett jogszabályi környezet.
 • untermensch4
  Régebbi vendéglátós tanulmányaimból dereng vmi hogy a hotel/szálloda esetén van az ingatlanhoz tartozó szolgáltatáscsomag is, takarítás, miegymás… én legszívesebben nem is lakást adnék ki hanem közművesített raktárat, olyan feltétellel hogy nemfizetés esetén az ott tárolt holmijainak a tulajdonjogát a raktárat bérlő tehermentesen átruházza a bérbeadóra
 • Okoska
  1. Amennyiben valaki szerződésszegést követ el és nem fizet, nem költözik ki, a kiköltözés után feltételezem ki kell fizesse a felhalmazott tartozást, jól gondolom? Rezsi+lakbér. Ennek behajtására gondolom bíróságon kell eljárást indítani? Van valakinek ezzel tapasztalata?

  2. Bérlet esetén létezik a készfizető kezes fogalma? Tehát lehet kérni a bérlőtől olyan kezest, aki köteles fizetni, az ő nem fizetése esetén?

 • star70
  ez ngyon rossz ötlet…evek,mire lezajlik a per hogy kirakhassak a berlöt,a perköltseget te fizeted addig amig vege nincs,nyilvan megnyered,de addig is több millios tartozast halmoz fel a berlö.Majd kilakoltatjak(amit szinten te fizetsz) majd nem tudjak behajtani a berlön a penzt.

  A legtisztabb a közjegyzö elötti szerzödes ES a befogado nyilatkozat.

 • Hufeisen
  köszönöm, nekem is ez volt a tippem valahogy, csak furi, h ezt egy közjegyző által írt szerződésből vettük át.
  De ebből is látszik, hogy ők az élet császárai…
 • qwrtfgh
  Teljesen mindegy, hogy valaki bérbeadó vagy bérlő. A normális emberek bérlőként is normálisak és bérbeadóként is, trógerek és ügyeskedők pedig mindkét oldalon azok.
  Ez csakis az embertől függ, nem attól, hogy melyik oldalon áll.
 • tip
  a közjegyző azt foglalja közokiratba, amit mondasz neki.
 • Grand
  Gondolom, a befogadó nyilatkozatot bármikor vissza lehet vonni.
  Erről automatikusan értesül a bérbeadó? (Van egy tippem.)
 • axt
  Laikusként úgy gondolom, hogy minden attól függ, hogy jogszerűen tartózkodott-e a bérlő az ingatlanon belül. Ha nem volt érvényes szerződése, akkor ha kint maradt, hát kint maradt. De ha volt érvényes szerződése, akkor a rendőrség vissza fogja őt kísérni a lakásba, és a tulajdonost fogják elővenni. Itt most csak és kizárólag az előbbi helyzetről van szó, hiszen a cikk is egy ilyen esetet taglal. Az alapkérdés az volt, hogy mit tehet egy tulajdonos, ha a bérlő jogszerűtlenül tartózkodik az ingatlanában. Erre küldtem be egy lehetséges választ. Hogy a forrásom mennyire megbízható, azt én sem tudom. De logikusnak hangzik. Hiszen a birtokon belüliség szó szerint azt jelenti, hogy ki van odabent. Ha a jogszerűtlen bérlő önként távozott (azzal a szándékkal, hogy este még visszamegy) de közben a tulaj lecserélte a zárat, már nem mehet vissza, hiszen nincs birtokon belül. Én így látom.
 • bgbg
  Valamiért bérlőként engem jobban érint hogy védtelen vagyok és hajléktalan lehetek egy tisszességtelen bérbeadó miatt bármikor, mint a bérbeadómat hogy elesik párhavi nyereségétől.
 • axt
  Én már eleve azt nem értem, hogy minek az embereknek ennyi kisállat. Egyszerűen nem hiszem el, hogy akkora pluszt ad. Az én szememben csak mindent tönkretesznek, foglalkozni kell velük (kutyát sétáltatni, stb). Szerintem sokan át se gondolják, hogy egy kutya vagy macska 15 évig is élhet. Csak sokan sajnálatból nem viszik menhelyre. Én legalábbis a saját környezetemben azt látom, hogy először nagy a rajongás, ami utána alábbhagy. Lehet erre mondani, hogy miért, a gyerek is ilyen, csakhogy a gyerek idővel önellátó lesz. Egy állatot meg mindig felügyelni kell. Legfeljebb olyan állatot tudok elfogadni, ami be van zárva valahova és nem szaladgál szanaszét a lakásban.
 • DagiBert
  HORROR SZTORI

  Megörököltem egy családi házat, mely 2005-ben épült, azonban Budapesten dolgozom és élek.
  Kiadás mellett döntöttem, a bérlő jól szituált 50-es éveiben járó hölgy, prémium használt autó, működő vállalkozás, korrekt árbevétellel. Az elején minden jól ment, aztán minden romba dőlt.
  Egy nap hív a szomszéd, hogy járt kint a végrehajtó és érdeklődött a bérlő felől, illetve kérdezősködött, hogy az ingatlan és a benne található ingóságok a tulajdonát képzik-e.
  Onnantól a bérlő nem fizetett. Mint kiderült felhalmozott némi üzlethelyiség bérleti díjat, nem fizetett ki pár alkalmazottat, némi járulék és ÁFA is hiányzott, meg az árukészletet sem akarta visszaszolgáltatni.
  Mivel akkor még járatlan voltam és nem volt közjegyzői papírunk, így kiürítés iránti per, melyet minden lehető eszközzel elnyújtott a bérlő 2év alatt sikerült lezárni. Irány a végrehajtó, költségek megfizetve…

 • jami
  Simán eléltem volna kisállat nélkül halálomig. De. A gyerekek miatt van és nagyon látványosan sokat jelent nekik és még többet ad. És igen, emiatt szívás a bérlés, mert sajátnál magamat kellett meggyőzni csak.
  Mindezzel együtt én sem adom ki kisállatos bérlőnek a lakást. Pont, mert tudom, mennyi feladat, buktató és látom, mi változik. Csak épp tulajként dönthetek arról, hogy egy gyerek vagy kiskedvenc amortizálja a tulajdonom minden erőfeszítésem mellett (egyáltalán, mennyi erőfeszítést teszek). Amint kiadó vagyok, csak a bérlőről dönthetek, a viselkedéséről nem, holott az én vagyonom károsodik.
 • DagiBert
  de jött a téli moratórium. Eljött végre május 1. napja, kitűzésre került a kilakoltatás időpontja.
  A bérlővel zéró kommunikáció, a szép szó nem hatott, minden további dolog pedig távol áll tőlem, így csak a törvényes út volt járható.
  Felkerestem a házat, látom nagy testű kutyák az udvaron.Végrehajtóval egyeztetés. Fizetnem kell lakatost, akivel bemegyek a saját ingatlanomba, továbbá hívni kell ebrendészt a kutyák miatt és mivel nem élünk a településen így nem árt őrző-védő szolgálat igénybevétele sem.
  Ami az ingatlant érinti és itt jön a HORROR:
  – gázolajjal lelocsolta kívülről a ház falát, az udvart és a belső helyiségeket is
  – purhabbal kifújta a vízvezetékeket
  – elfűrészelte a gázcsövet!!!
  – ellopta a bojlert, a garázskapu motorját és a zuhanykabint

  Mindvégig a törvényes utat jártuk, a bérlő bekattant, hogy tönkre ment az élete.
  Azóta külföldre menekült, a kár behajthatatlan…

 • "a svájci"
  @Családfő

  “…Miért ne lehetne 1 éves határozott idejű a szerződés, amely utána határozatlanba fordul, ha a felek úgy akarják?…”

  Zárójelben jegyzem meg: ilyen NINCS, ill. jogilag nem helytálló.

  A helyes fogalmazás:

  “…a szerződés határozatlan időre jön létre, amelyet 1 év múlva …konkrét dátum… lehet felmondani először…”

  Ezt amúgy itt Svájcban tanultam jog tantárgyból. 😉
  Azóta én is átírtam a bérleti szerződésemet, és most már korrekt módon szerepel benne.

 • tip
  “a birtokon belüliség szó szerint azt jelenti, hogy ki van odabent. Ha a jogszerűtlen bérlő önként távozott (azzal a szándékkal, hogy este még visszamegy) de közben a tulaj lecserélte a zárat, már nem mehet vissza, hiszen nincs birtokon belül.” – nem, a lakó mindaddig birtokban van, amíg a kiköltözés szándékával el nem hagyja a lakást.
 • A kutyás
  Többen írtátok az állattartást. Mi kutyával bérlünk, szobatiszta, nem ugat, nem okoz kárt (arra ott lenne a kaució). Itthonról dolgozok, így keveset van egyedül. Nem értem miért zavarja bármelyik tulajdonost. Gondolom ő a kivétel inkább, de sokan teljesen elzárkóznak tőle is. A hirdetések 90%-a kiesik így, pedig mindig fizetünk időben, nem hónapról hónapra élünk.

  A történetek egészen elképesztőek, 2-3 hónap nem fizetés után tulajdonosként biztosan keresnék megoldást, ha nem teljesen törvényes akkor is. Miért a szabálysértőt védik a törvények?

 • Madaraszvktr
  Sajnos nem fizető bérlő esetén a jogi út hosszú, még akkor is ha van közjegyzői segítség és azonnal lehet végrehajtást kérni, és mint látható az állam még ebbe is szeret a bérbeadó kárára beleszólni.

  Ahogy többen is írják a leggyorsabb módszer az ingatlan kiürítésére, ha a bérlőnek annyi kellemetlenséget okozunk, hogy inkább távozik. Jogilag ezek szürke zónás, vagy egyenesen jogszerűtlen megoldások, szükséges, hogy hozzáférjünk az ingatlanhoz viszont többnyire működnek.

  Ha sikerül az üres ingatlanba bejutni, akkor jól tud működni pl. az ablakok leemelése. A szerződésben ki lehet kötni, hogy felújítás esetén a bérlő ezeket tűrni köteles. Ha sikeres volt az akció a leggyorsabb jogi lehetőség a birtokvédelem kérése jegyzőtől, ez ha meg is ítélik hetekig eltarthat. Ha megtámogatjuk őket tartozás elengedéssel + kaució hogy költözni tudjanak, akkor jobban megéri nekik menni mint maradni.

 • jami

  A kauciót kifizetni nehéz, de alapvetően egy berendezett lakás esetében szépségtapasz. 2 havi lassan nem elég egy rendes festésre, de ott vannak a bútorok, a háztartási gépek, lámpák stb. és/vagy rezsitartozás, mire végre kiköltözik.
 • Kalv
  Csodálkozom, hogy 135 hozzászólásból eddig csak egy reagált erre az elsőre apróságnak tűnő félmondatra: “– mivel bankszámlája nem volt –”. Én nem is értem, hogy a tulajdonos miben reménykedett. Mégis milyen család lehet az, ahol 4 főből egyiknek sincs bankszámlája? Honnan szerzik és hol tartják azt a nem kevés pénzt amit havonta ki kell fizetni a bérletre? Vajon mennyi tartalékuk lehet? Csoda, hogy egyáltalán az elején még rendben fizettek. És akkor jönnek az olyan okosságok, hogy gyerekesnek soha: hát ha olyan lakást szeretnél kiadni ami gyerekeseknek való (több szobás) akkor arra többségében gyerekesek fognak jelentkezni meg néhány szerencsehuszár. Ha a gyerekeseket elhajtod csak az utóbbiak maradnak. Abban bízol, hogy pont te fogod ki azt az egy egyedülálló, stabilan és jól kereső csávót/nőt aki vigyáz a lakásodra és még a szomszédokkal is jóban lesz és kell neki 2+ szoba…valamire?
 • tp
  Nálunk a lépcsőházban undorító kutyaszag van, ha esőben sétáltatja a szomszéd, nekem ez is elég. Náluk bent pedig a tipikus ázottkutya-szag, faggyús minden. Na ezért maximum halat vagy kaméleont tarthat a bérlő, semmi szőröset 😀
 • Régimotoros
  Olvasom itt nagyon sok hozzászólásnál, hogy “gyerekesnek ne”, mert nem tudod kirakni. Hadd kérdezzem meg, volt ezzel valakinek konkrét tapasztalata ? Nekem ez inkább ilyen városi legendának tűnik. Ha köcsögözik az albérlő, és nem akar kiköltözni, akkor nem teljesen mindegy, hogy van-e vagy nincs gyerek ? A leírtak alapján is egyértelmű nekem, hogy a jog azt a félt védi aki g*ci akar lenni. Önkényes használó, de szerintem ezen a tényen nem vátoztat, hogy gyerekes-e. Javítsatok ki persze ha tévedek.
  Én is régóta foglalkozom lakáskiadással, és valahogy mindig sikerült megtörni a sztereotípiákat azzal, hogy nem sablon meg berögzött dolgok alapján adtam ki a lakást, hanem az embert néztem meg mindig. Nem, egyáltalán nem volt problémamentes egyébként, mindig van valami gebasz, általában apróság. Kevés bérlőm ment el eddig úgy, hogy köszi, itt vannak a kulcsok, ki van takarítva, szia. folyt
 • Régimotoros
  Legtöbb bérlőm úgy ment el, hogy már lelakta a kauciót, és általában tartozott valamennyivel. De ennyi, ez volt a legkomolyabb, hogy a tartozott 40k forinttal a végén. Az élethelyzetek általában bérlőknél ilyeneket hoznak, az elválás mindig necc dolog.De ezek mind olyan bérlők voltak, akik sosem cseszegettek, ha valamit le kellett festeni, akkor vagy megcsinálták maguk(én meg adtam az anyagárat), vagy szóltak, én megcsináltam, dumáltunk, kávéztunk közben, érezték kicsit, hogy emberek, és úgy is tekintek rájuk, és ált. ők is rám.
  Hadd írjam le még a legutolsó történést.Kiadtam most az egyik lakást, romáknak, gyerekkel,ha találkoznál velük az utcán átmennél a másik oldalra.Nem rég laknak, nagyon hálásak, én még ilyent nem is nagyon láttam, hogy mennyire. Jöttem a bérleti díjért, mondta, hogy nem is nagyon érti, kirakni sem akarom őket, lehúzni sem, és nem jövök már hónap közepén a pénzért
 • ferimester
  Eszak-Nemetorszagban 7 eve berelünk egy 60nm-es lakast, most költözünk ki sajat ingatlanvasarlas miatt. A lakas egy maganszemely tulajdona, de ingatlankezelö intez mindent:
  – az ingatlankezelöt a beköltözeskor es a kiköltözes elötti lakasatadas soran lattuk utoljara, magat a tulajdonost egyszer sem
  – ha vmi gond volt, jeleztük az ingatlankezelönek, ö meg intezte a szükseges karbantartast
  – 2 eves szerzödesünk volt, a 2 ev leteltevel pedig hatarozatlan idejü (de min. 2 evig kellett berelni a lakast)
  – kisallat es zeneleshez elözetes engedely kellett
  – a lakber es a rezsi automatikus beszedesi megbizassal (Lastschrift) ment az ingatlankezelönek, külön csak az aramert kellett fizetni, minden mas ment az ingatlankezelönek
  – a 7 ev alatt egyszer emeltek berleti dijat, az összes emeles vmi havi 10€ lett
  – 2 havi kauciot kellett kifizetni, azt visszakapjuk
 • QTT

  Én már sokszor végignéztem, hogy mit harcoltak, vagy próbáltak kiharcolni néhányan a munkahelyen a gyerekkel takarózva. Tudom, nem ez az általános, de ahol én dolgoztam, ott nagyon partner volt ebben a vezetőség és sok gyerekes élt is vele, kikövetelve magának.
  A végén már többen egyszerre hangot adtunk ennek, mert elég volt abból, hogy a nehezebb dolgokat, vagy a veszélyesebb feladatokat azokra dobták, akiknek nincs gyereke. Mondtam is, hogy akkor nem kell ide gyerekest felvenni dísznek, ha ennyire veszélyesnek tartják és mazsolázhatnak a feladatok között.

  Ez bennem maradt, így kihat a kiadásra is. Továbbá meggyőződésem, hogyha beüt az életben a szívás, akkor gyerekesnél nagyobb eséllyel kapcsol be a “minden áron” ösztön. De látod gyerek se kellett és a fenti példában elszúrta az életét a vállalkozó néni és kikattanva locsolgatta a gázolajat a falra, gyerek se kellett oda.

 • QTT
  Tudom, hogy ez nem jó dolog és rengetegen teljesen normális emberek, de nekem ez a “bekattanásom”. Nem vagyok rá büszke, tényleg sajnálom, hogy ezáltal vannak családok, akiknek jó lenne a lakás és én nem adok lehetőséget, de ez nem olyan, hogy na engedd el, ne félj tőle.
  Kényelmetlen háttérgondolatokkal meg nem akarok kiadni lakást.
  Persze albérlő oldalról is sokszor megértem az előítéleteket a kiadók felé. Az is mutatja amúgy a mai helyzetet, hogy kb mindegyik albérlő ufónak nézett, hogy adózok belőle, továbbá mindegyik elmondta, hogy én vagyok eddig az egyetlen olyan kiadó, aki minden hónapban átküldi nekik a közüzemi számlákat, hogy ők is lássák.

  Nagy szerencse kell mind kiadó, mind bérlő oldalról ehhez az egészhez.