Egy társasház története

Tibor küldött egy történetet, az ő társasházuk történetét. Érdemes elolvasni az anyagi tanulság miatt is, de amiatt is, mire készülj, ha egy társasházban veszel lakást. Annyi horrorsztorit hallottam már a társasházakról, ahol a lakók fele Q7-essel jár, de a közös költséget nem fizetik (ezek az újépítésűek), meg ahol öregek laknak, akiknek jóvanazúgy, ahogy van, ő ebben az életben már nem akar költeni a házra, akkor se, ha a tető beszakadt.

Ezekre is érdemes figyelned, ha lakást veszel. Elhanyagolt társasházban soha ne vegyél lakást, akámennyire is olcsó vagy tiptop a kinézett lakás, mert nem véletlenül elhanyagolt a ház. Inkább vegyél egy jó állapotú, karbantartott házban egy lepukkant lakást. Ugyanígy ne vegyél lakást egy olyan társasházban, ahol a lakók harmada-fele nem akarja/nem tudja fizetni a közös költséget. A lakáson tudsz segíteni, a házon nem.

Offtopic: Így vásárolj lakást

S ha már ez a téma, éppen tegnap hallottam egy sztorit első kézből egy nyolclakásos “újépítésű”, talán két-három éves házról. Először csak azt hitték, megússzák annyival, hogy nincs két egyforma méretű lépcső a lépcsőházban, hogy felfagy az erkélyen a kő, mert kilopták a vízzáró fóliát, hogy a teraszok a ház felé lejtenek és áznak a falak és a többi kókler munka. Aztán amikor elkezdett megsüllyedni a ház, megvizsgálták az alapot és kiderült, hogy “kifelejtették” belőle a vasalatot. Minek az bele, úgysem látszik. Most meg a kétségbeesett fejvakarás, lakásonként valószínűleg sok millió forint lenne valahogy megerősíteni az alapot, de pénz az nincs, a legtöbben sok hitellel, CSOK-kal vették a lakást, legtöbbször erőn felül. A vállalkozó már rég bezárta a céget vagy egy hajléktalané lett azóta, lehetne éppen perelni, de értelme az nincs, pert nyerhetnek, de pénzt nem fognak belőle látni.

Na mindegy, csak egy témába illő friss sztori volt. Következzen Tibor levele:

Feleségemmel egy kétszintes, tizenkét lakásos társasházban élünk. A 12-ből 10 lakás 46-50 nm közötti, a maradék kettő 70 nm. A közös képviselőkkel sorozatban gondjaink akadtak, az egyik egy öreg bácsi volt, aki excelben könyvelt (!), e-mailt nem volt hajlandó olvasni, telefonon sosem lehetett elérni, általában nem nagyon érdekelte semmi a házzal kapcsolatban. Őt leváltottuk, jött egy kedves fiatalember, aki a bemutatkozására láthatóan rákészült, felmérte a ház állapotát, konkrét elképzelésekkel állt elő, hogy miket kellene itt megvalósítani, és majd együtt…

A házzal amúgy vannak komoly gondok, a lépcsőház és a függőfolyosó van a legrosszabb állapotban, jóformán életveszélyes. Lényeg, a lényeg, emberünk a csillagokat is lebeszélte volna az égről, megválasztottuk, aztán nagyjából soha többet nem sikerült elérni őt, e-mailekre nem válaszolt, telefont nem vette fel, semmilyen papírt nem küldött soha arról, hogy áll a ház, hogy állnak a befizetések, nuku éves összesítő, az égvilágon semmi. Közgyűlést annak ellenére sem hívott össze, hogy erre felszólítottuk levélben. Leváltani is csak levélben sikerült, a ház minden anyagát postai úton juttatta el az új közös képviselőhöz, aki jelenleg is van. Ő végre nem csak beszédében lelkes, hanem végre tényleg történnek itt dolgok, haladunk valamerre.

Na, ezekről a dolgokról szeretnék mesélni.

A háznak van egy ltp megtakarítása, ami már rég lejárt, csak hát az előző közös képviselőkkel nem igazán lehetett együtt dolgozni, a pénz azóta is ott állt a számlán (nagyságrendileg 1.5 millióról beszélünk, messze nem szaladunk vele). Az új közös képviselő az első közgyűlésen felvetette az ötletet, hogy érdemes volna megemelni a közös költséget, az így keletkezett többletből pedig felújítási alapot képezni, hiszen társasháznak amúgy is kötelező ilyennel rendelkeznie (erről soha egy szó sem esett korábban), szóval nem is értette, nekünk miért nincs ilyen.

A javaslata az volt, hogy nm-enként 50 (!) forinttal emeljük a közös költséget. Jó pár embernél ez kiverte a biztosítékot, hogy az rengeteg pénz (megismétlem, 50 nm-es lakásokról beszélgetünk, nem nehéz kiszámolni, mekkora tételről van szó). Hosszas vita után végül azért csak sikerült lenyomni a torkukon, és elfogadtuk a javaslatot.

Ekkor jöttem én. Felhívtam rá a kedves lakótársak figyelmét, hogy a ház szintjén havi 30.000 forintról ment a vita az elmúlt fél órában, ami éves szinten 360.000 forint. Tíz év alatt lesz 3.6 milliónk, amiből esetleg vehetünk három téglát, csak addig ránk dől a ház. Az én javaslatom az volna, hogy fizessen mindenki havi 20.000 forintot a közös költségen felül, az egy év alatt a háznak 2.880.000 forint, két-három év alatt az ltp pénzzel együtt már egy-két komolyabb munkára is futja belőle.

A javaslatom vége szemmel lincselés és generációkon átívelő átkozás lett, megkaptam mindent a “te asziszed, hogy én lopom a pénzt”-től kezdve a “nem vagyok én aranyásó”-n át a “de jó egyeseknek, hogy milliomosok”-ig mindent. És itt olyan emberekről beszélünk, akiknek két autója van, az egyikkel dolgozni jár, a másikkal wc-re, a másik most vett új autót, mellé napi egy csomag cigi simán pattan… szóval tovább nem is nagyon sorolom… nagyjából olyan emberekről beszélünk, akikről te magad is szóltál már jó néhány cikkedben, pl. a kedvencemben, ahol egy gyárban tartottál pénzügyi oktatást, ahol a melósoknak nem volt pénze, de azért masszívan dohányoztak, és tele volt a parkoló autókkal, miközben a gyár előtt volt a buszmegálló.

Rávilágítottam a kedves lakótársak előtt arra, hogy akinek nincs havi 20.000 forintja, ott azért vannak komoly gondok. Érvelésnek megkaptam, hogy drágák a gyerekek, már így is drága a közös költség, a számlák, a minden. Az egyik szomszéd szerint havi 20.000 forint nagyon sok, ne mondjam már, hogy nem az. Mondtam, hogy 20.000 forintról általánosságban nem lehet megítélni, hogy sok-e vagy kevés, az nem is igazán annak a függvénye, hogy valaki mennyit keres, hanem inkább annak, hogy mire költi.

Hát pedig, bárhogy is próbálná összébb húzni a nadrágszíjat, lehetetlent kérek.

Egyetlen szomszéd jelezte, hogy ő benne lenne a dologban, meg támogatja az elképzelést.

Szóval a javaslatom az erős többség leszavazta.

Eltelt fél év, szép téli napon a függőfolyosó egy darabja leszakadt (szerencsére nem történt személyi sérülés), a ház facebook csoportjában felvetettem, hogy mivel naponta én is elsétálok az alatt a pont alatt, ahonnan leszakadt egy darab, éppen eshetett volna az én, vagy a gyerekeim fejére is, vagy akármelyik másik szomszéd fejére is a dolog, most már talán csinálunk valamit?

Havi 20.000 forint továbbra is sok volt. De havi 10, és havi 5 is. Igazából szerintem bármennyi sok lett volna, amit a “Háznak” (direkt írom nagy betűvel, mert kb. az jött le, mintha az emberek a házra, mint harmadik félre tekintenének, nem olyasmire, ahol ők maguk laknak) adni kéne. Pár hét múlva még egy szép darab leesett a függőfolyósból (itt sem történt személyi sérülés), ami éppen valakinek a fregolijára esett. Na, hát ez már megmozgatta a népeket, gyorsan közgyűlést hívtak össze, ahol meg lett beszélve, hogy a függőfolyosót fel kell újítani és kész. Hát, pénzünk az nincs rá, akkor vegyünk fel kedvezményes hitelt az ltp-re. Megszavazta mindenki. Hamar kiderült, hogy az ltp nem ad hitelt a háznak, mert a bekért jegyzőkönyvekből egyértelműen kiviláglik, hogy fél évvel ezelőttig a háznak nem volt felújítási alapja képezve, márpedig az elmúlt három évet vizsgálják. Így csak piaci kamatozású hitelt adnak. Nem baj, jó lesz…

Ugye még emlékszünk a kedves szomszédra, aki bárhogy is próbálná, havi 20.000-t nem tudna megfogni a havi kiadásain? Éppen 19.000 forinttal lett ezáltal magasabb a havi közös költsége, mint eddig volt, de elmondása szerint ez nem jelent gondot a számukra, mert hasznos dologra megy a pénz. Nem akartam emlékeztetni a fél évvel ezelőtti szavaira, mert úgy láttam, felesleges ezzel vesződni.

Szóval ez a történet… amíg az emberek tudják, hogy valami nem jó, még akkor sem foglalkoznak vele, amikor már tapasztalják is, akkor viszont pánik és bármit elfogadunk. Havi 20.000 forint sok, amikor önerőről beszélünk, amit saját elhatározásunkból kellene gyűjtenünk, de ha hitelt kell belőle törleszteni, az valahogy olyan kötelezőnek tűnik, az rendben van. Mint a bagós, aki lelkesen cigizik, amíg stroke-ot nem kap, akkor gyorsan leszokik, mert megijed, pedig addig is tudta, hogy mit kockáztat. Vagy mégsem?

Miért működnek ilyen furán az emberek?

Share

353 hozzászólás

 • stingy
  20 év társasházi és 30 év családi házas lét után egyértelműen családi ház, kertvárosban.Mondjuk nálunk a pénz nem probléma, ha elromlik vmi, hívok szerelőt. A kertet meg meg kell tervez(tet)ni – fű, csak ha van pénzed kertészre:). Beton,térkő, örökzöldek, dichondra és havonta 1-2 óra meló van 800nm-rel. A jószomszédi viszony alapja meg a 2m-es betonkerítés.Közös ktg sokkal több, mint egy társasházban, csak itt nem így hívják.Viszont nincs a sok debil, aki megakadályozza a felújítást, vagy tkp bármit ami előre mutat. Aztán az ajtó elé se szarik a szomszéd v a kutyája (ok, konkrétan a lift elé fosott a részeg szomszéd -onnan tudom, h ott feküdt mellette). A lépcsőház sincs teleköpködve, rágózva,szemetelve.
 • Csaba

  “Aki önszántából vásárol lakást az is meg is érdemli”

  Hű de okos megjegyzés volt. Vajon ha az ország összes családja saját házban akarna lakni, hogy nézne ki az ország?
  Ez az a tipikus, szemellenzős, másokat zsigerből lenéző magatartás, ami nagyon durván kinyitja nálam a bicskát. Eltöltöttél legalább egy percet azzal, hogy átgondold, mit írtál?

 • Gabor
  Havi +20e az 100% közös költség emelés, 0 eredménnyel általában.
 • drdragon
  stingy
  2021-01-22 at 16:47

  Van sok társasház amit leszólhatsz, és van olyan amit ha ismernél óvatosabban általánosítanál.

 • Csaba
  “Aztán az ajtó elé se szarik a szomszéd v a kutyája”

  Csak úgy égeti a saját kertjében a gazt, hogy nem tudsz kiülni a saját teraszodra, mert megfulladsz. Vagy a saját udvarán javítja a gyerek crossmotorját, persze 5 percenként beindítja, megpörgeti. Vagy motoros fűrésszel aprítja a tűzifát, mert túl skót, hogy gázzal fűtsön. Vagy vasárnap reggel jut eszébe, hogy azonnal füvet kell nyírnia a 40 éves, kétütemű benzines szarral. Vagy van két idióta kutyája, amik még az arra tévedő faleveleket is percekig ugatják. Vagy minden hétvégén hajnalig tartó kertipartit rendez tavasztól őszig.
  Soroljam még, vagy elfogadjátok, hogy családi házban is lehet gond, és társasházban is lehet normálisan élni?

 • drdragon
  ha már előkerült a tarsasház mint kényszerű választás

  de, vajon 1 milliónál több vagy kevesebb magyar él kényszerből minősíthetetlenül ramaty családi házban?

 • drdragon
  és még egyszer :a kényszer

  létező jelenség manapság, hogy megyeszékhelyi aglóba költöznek, mert nem ttudják megfizetni a vágyott lakás árát

  és vajon a kizárolag a falusi csokkal ingatlanhoz jutó miféle kényszerű választást hoz meg?

 • hasznaltvsuj
  a pénzügyekkel kapcs. idézetek között sok jó van, de szerintem a legjobb így hangzik: megy a vásárba okos is, meg hülye is. Érdekes felmérés lenne összeszedni (persze nincs rá mód), hogy az elmúlt 4 évben akik mondjuk 400M-nél nagyobb pénzt nyertek lottón, hányan vettek saját használatra 1.) Használt autót 2.) Társasházat (nem befektetési hanem lakhatási céllal). Mert ugye az a mondás járja, hogy ezeknek nem csak pénzügyi előnyei, hanem egyéb előnyei is vannak. A felmérés igen hamar megmutatná, hogy nem, nincsenek. Ha a pénz “nem számít” mert annyira sok van, egyből felbukkan, hogy valójában mire (milyen anyagi javakra) vágynak az emberek.
 • drdragon
  sajnos ebben a családiház vs társasház kérdésben a társasház leszólásában valójában a nagyváros, belváros leszólása nyjvánul meg, a bérkaszárnyából lett társasházi tapasztalatokra épülve az örökölt vidéki nagyvárosellenes sztereotípiákkal
 • Zabalint

  Ha lottón nyernék, akkor csakis új autót vennék, így is ugyanígy vagyok vele, viszont házat semmiképp nem vennék, még annyira sem, mint amúgy, mivel lakásban nem kellene kompromisszumot kötni, ahogy lottó ötös esetén meg kell. Mint korábban írtam, vennék egy penthouse jellegű luxuslakást. Sokkal kényelmesebb, hiszen rengeteget lennék távol, és foglalnék szállást máshol, a ház még macerásabb lenne, mint most lenne az.

  Hidd el, nem mindenkinek ugynazok a vágyai.

 • Zabalint

  Egyébként azért sem jó a lottós érv, mert az nem ugyanaz, mint karrierben vagy vállalkozók dilemmája. Pl. apám egyik akkor sikeres vallalkozó ismerőse anno 3 laki volt, volt egy nagy háza az üzeme mellett, volt egy nagy háza egy üdülőtelepen, és ennek ellenére télen lakótelepi lakásában lakott, mert olynakor ott érezte jobban magát. Vagy főnököm is megtehetné, hogy házban lakik, de neki sincs esze ágában elköltözni a jó lokaciójú lakasából. De amúgy immár nyugdíjas szüleim sem költöznének házba az amúgy hatalmas méretű városi lakásukból, pedig annka az áran bőven futná házra, és mellesleg nyaralónak van házuk is. Feleségem nagyszülei pedig tavasszal költöztek hazból lakásba…
 • drdragon
  hasznaltvsuj
  2021-01-22 at 18:33
  i
  14 hónappal ezelőtt tanuja voltam egy 900 milliós 1873ban épült társasház dntő hányadának megvásárlásának, nem nyereményből hanem üzleti tevékenység eredményéből, 2012-ben pedig 178 millás 120 éves Hajós utca lakás megvásárlásának (na az valszínűleg kétes eredetű pénz volt)

  az easy come easy go más világ

 • drdragon
  hasznaltvsuj
  2021-01-22 at 18:33

  A felmérés igen hamar megmutatná, hogy nem, nincsenek.

  ha a feltételrendszert egy mondatba akarnád foglalni, és angolra fordítani, akkor a megfelelő nyelvtani formulát az unreal condition címszo alattt találnád meg

 • expect
  Ha rengeteg pénzem lenne házat vennék, hisz akkor lenne helikopterem, sofőröm, kertészem, szakácsom stb és természetesen egy lakásom is:) Ha ennél lejjebb kell adni, akkor nálam viszont a lakás a nyerő, de ez ízlés kérdése. Egyáltalán nem tölt el örömmel semmiféle ház közüli munka, se kerti botorkálás, illetve a házak jellemzően messzebb vannak a munkahelyektől, iskoláktól, közintézményektől, szórakozóhelyektől stb. Rossz szomszédot vagy rossz konstrukciót mindkét verzióban ki lehet fogni, ez nem érv egyik ellen vagy mellett se.
  És még mielőtt vmi okos megtalálna, hogy “de horror a lakás és én nem tudom milyen jó a ház, no meg a gyerekek..”. Gyerekkorom nagyobb részét házban éltem le, kisebb részét lakásban, volt saját lakásom, béreltem is, béreltem házat is évekig, megfordultam Budapesten, megyeszékhelyen, kisvárosban, szóval a teljes palettát megtapasztaltam és gyerekem is van 🙂
 • Balog Géza
  Családi házban nőttem fel, most társasházban lakom. Lenne pénzem agglomerációs családi házra, de a nagyszülők messze, a gyerekek kicsik, a munkahely meg a városban. Az agglobol bejárás esetén reggel 7 előtt indulni kellene és este 7re lenne együtt a család. Ahol most lakom, ott 100 méterre korrekt suli, 200 méterre fullosan felújított ovi van, munkahely bringával 15 perc, az emberek is teljesen normálisak, és közel a Margitsziget. Az agglobol azért hallani olyanról, hogy brutal a zsúfoltság az intézményekben, sőt, néha nincs is férőhely, meg nyilván nem tudsz annyi mindent elérni a gyerekeidnek, sokszor hordhatod be őket a városba. Ez nekem nem egyszerűen nem éri meg, az életem és a házasságom enné meg a bejárás. Így marad a társasház, bármennyire is vannak nyilvánvaló hátrányai, bár nekem szerencsém van, normális a lépcsőház, a szomszédok és a KK is teszi a dolgát rendesen.
 • nyman
  A közös képviselő korrupcióhoz. A középiskolai padtársamnak van egy kisgenerál cége. Dolgozik időnként társasházaknak. 10% a szokásos lóvé vissza a képviselőnek.

  Jellemzően a 3-4 ajánlatot is ő csinálja. Más betűtípus, tipográfia, még arra is ügyel, hogy más típusú papír (70, 80, 100 g/nm, újrahasznosított, fehér stb.). A bélyegző párna szine is különböző. Egyedül a lézer nyomtató ugyanaz, de ahhoz már laborelemzés kell. 🙂

  Amikor SZB tag voltam, láttam néhány ilyen gyanús, minimálisan túlárazott ajánlatot. De most azért, hogy engem arányaiban megkárosított párezer forinttal, nem érte meg, hogy kérjek kontrol ajánlatot, alkudjak és felvállaljam a konfrontációt stb,

  Mint fentebb írtam, nem én akartam a számvizsgáló bizottság egyik tagja lenni, hanem mert nem sokan tudtak 100 ezer felett számolni a társasházban. 🙂

 • Firpo
  Családi vs társasház kérdésben úgyis a saját preferencia dönt (vagy a pénz). Fiatalon egyértelműen jobb a lakás, belváros közel, éjszaka hazajutni egyszerű és nem kell foglalkozni szinte semmivel. Családos emberként persze már egyértelműen jobb a családi ház. Akkor már úgyse járja az ember az éjszakát, meg a gyereknek is sokkal jobb.

  Egyébként egy rossz szomszéd bárhol megtudja keseríteni az ember életét. Bödőcs is megmondta, hogy a láncfűrész egy népi hangszer és igaza is van.

 • Dunántúli
  Többen említették, hogy a nyugdíjas lakók miatt van a probléma, de nekem pont ellenkező tapasztalatom van. Nálunk (megyeszékhely, 20 lakásos társasház) három évvel ezelőtt, amikor még pörgött az ingatlanpiac egy szélhámos vállalkozó meg akarta venni a tetőteret, hogy ott kialakítson két penthouse lakást. A befolyó pénzből pedig lett volna szigetelés.

  A fiatal lakók örömmel üdvözölték, az idősebb lakók mondogatták a közgyűlésen, hogy nem jön ki a matek és több dolog sem stimmel a vállalkozó által elmondottakból. Azt meg már én derítettem ki, hogy a tisztelt vállalkozó a szomszéd megyeszékhelyen három tetőtérbeépítést is félbehagyott, rajta van a NAV nagy adósok listáján, el van tiltva a cégvezetéstől és a 2000-es évek elején csalásért börtönben ült.

  Végül az idős lakókkal összefogva sikerült leszavazni ezt a baromságot. A fiatalok simán vitték volna a házat a faszerdőbe. Már elnézést.

 • Panaszkodóknak
  Vicces, hogy aki kertes házban ban lakik, ennél a posztnál igazán felsőbbrendűnek képzeli magát. Miközben külföldimagyar is megirta, a magyar családi házak színvonala egy nagy nulla. Nagy gond van itt a fejekben.. (én is kertesben lakok)
 • Sleepy McGee
  Csodálkozom, hogy még nem hozta fel senki az egyik kényes kérdést, amikor a kk betart, hogy csak egy internet/kábeltévé szolgáltató lehet az adott lépcsőházban (amelyik az ő zsebét kitömi persze). Volt szerencsétlenségem olyan helyen lakni egyetemistaként, ahol csak a város legdrágább internetét lehetett kötni, mert a lakók 60%-a nyugdíjas volt és ők “Pista bácsi” mellett álltak ki egy emberként, hogy “minek kellene ide másik internet szolgáltató, mikor ezt se használja senki ami van.”

  Egyébként egy tipp, ha betekintést akar valaki nyerni egy panel életébe, üljön be egy napra a wc-be, estére minden pletykával, az egyes lakók bioritmusával zenei/rádiós/tévés ízlésével képben lesz, illetve tudni fogja melyik emeleten üzemeltetnek kéjlakot a rosszlányok.

 • János
  Romi: Elektromos fűtés! Már nem is kell dideregned!
 • hemond
  @hasznaltvsuj:

  egyik ismerősöm, bankigazgató volt. Nagy családiház, 3000 nm kert, borospince, medence, 50 nm konditerem + szauna, jacuzi + egy állandó alkalmazású gondnok.

  Eladta a házat és vett egy nagy társasházi lakást, mert nem akar az egésszel szenvedni.

  Tehát nem feltétlenül áll amit mondasz, erre is arra is van példa.

  Én nagyon sokáig nem mentem volna családi házba (pedig abban nőttem fel), most mennék, de nekem ez tűnik kényszeres megoldásnak. Ideális lenne: megvenni annyi lakást a házban, hogy többségbe legyek és akkor rendbe tudnám rakatni a házat és kényelmesen ellenék.

 • Kicsi14
  Megyeszékhely kertvárosában 3×6 lakásos társasházban élünk.
  Itt mindenki fizeti becsülettel a közös költséget, van is pénz “bőven”, viszont senki nem akar változtatni a jelenlegi helyzeten. Bármilyen felújítást, szépítést leszavaznak, mert “túl drága”, vagy ha tetszene az ötlet, akkor azzal érvelnek, hogy tákolják össze a lakók, vagy csináltassuk meg számla nélkül mert az olcsóbb. Gondolok itt közös, zárt kertben filagóriára, kerítésre…Azon gondolkodnak, hogyan lehetne a közös költséges számláról pénzhez hozzájutni, hogy így lehessen felhasználni. A társasházzal nincs baj, korábban egész jól felújításra került, viszont a közös kert szépségére, vagy a kerítésre nem adnak, nem igénylik a szépet maguk körül.
 • h-laszlo
  Köszi Kiszámoló a posztot! Egy kisebb társasházban élek. Évi egyszer (baj esetén kétszer) van közgyűlés. Ott mindenki fontosnak találja az ilyen-olyan fejlesztéseket (meg kellene csináltatni a támfalat, szigetelni kellene, javítani a tetőt, festetni, szennyvízelvezető csőrendszer mielőbbi cseréjét elintézni, etc.). De persze pénz azért azt nem adna bele a tulajdonosok fele. Még csak egy fundás számlát se lehet előtakarékossághoz nyitni, mert azt is megvétózza valamelyik lakó. Reménytelen!
 • Erika Majdányi
  Számomra az jelent gondot hogy egy 330 lakásos társasházban (Három lépcsőház)ahol az egyik lépcsőházban jelentős tartozás halmozódott föl nehéz megvalósítani a panel programot . Mivel a felvett kölcsönt, a lakók közül esetleg többen nem fizetik akkor a többieknek , a fizetőképeseknek, fizetni akaróknak kell kifizetnie és ez egy hosszú időre szóló elköteleződés .Mi erre a megoldás vajon.
 • yimshagin
  Főleg Zabalintnak. Én utáltam amikor tarsasban laktunk, hogy Újpesten állandó ingyen jegyem volt a sziget fesztiválra. Veszprémben ugyanez az összes helyi tomegrendezvenyre. Most családi házban vagyunk falun. Sokkal csendesebb de itt meg bedobják a bunkók a házunk arkaba a szemetet, a szomszéd macskák idesz*nak stb. Szóval igen, mindenhol más a probléma.
 • McDennis
  Szerintem túl vannak itt reagálva a panel hátrányai.
  Kajaszag van: hát nemtudom. XI. Kerület panel. Hétközben totál semmi, hétvégén maximum, meg Karácsonykor. Emberek nem nagyon főznek. Meg azért egy normális szigetelt ajtóval ez nem megy ki a folyosóra.

  Lehallatszik a hang, hallom a szomszédokat. Lehet csak nekem van szerencsém, de a szomszéd hétvégi porszívózásán és az alattunk levő kisgyerek rohangálásán kívűl nem hallatszik át semmi. De ezek se olyan hangok hogy ne tudnál mellette tanulni, olvasni. Ha TV-t nézel nem is hallod, csak ha csönd van.

  Lakóközösség: azt figyeltem meg mindig van egy magát házparancsnoknak képzelő rangidős nyugger, aki valamivel be akarja csicskítani az újakat, főleg a fiatalokat. Ilyenkor kíméletlenül erőt kell mutatni neki, mert különben azt hiszi hogy ő majd ezt megteheti.

  (Folyt. Köv)

 • Yoda
  Egyébként nem az volt, hogy csinálunk egy Kiszámoló lakóparkot, ahová csak face control után lehet beköltözni? 🙂
 • McDennis
  Rögtön másnap jött fel a jóasszony hogy neki az ablakpárkányára csöpög a klimabol kijovo tiszta viz. Először mondtam hogy oké keresünk megoldást. Vettünk rögtön aznap egy flexi csövet, ráraktuk a kivezeto csőre és ház falához erősítettük. (Afféle Coanda effektus). Másnap rögtön jött hogy mégrosszabb lett, amit egyszerüen nem akartam elhinni. Elborult az agyam és úgy elzavartam a nénjét hogy szerintem az elmúlt 10 évbe nem beszéltek úgy vele. Utána ment árulkodni a KK hoz aki szintén egy nyugdijas viszont rendkivul kedves és felvilagosult. Mondta hogy ne torodjunk az ilyen hulyekkel és probaljuk meg meghosszabbitani. A klimasok raktak még rá 10-20 cm csövet. Ahogy láttam a probléma nem oldodhatott meg inkább csak a széiránytól függ. Jah 9. Emeleti lakás
 • drdragon
  egy írás az előző válság aljáról, 2012-ből

  ”Egy jól felszerelt, alig néhány éves 200 négyzetméteres házat például hat autós teremgarázzsal alig 24 millió forintért tudtak eladni Veresegyházán. A használt nagy alapterületű ingatlanokra szinte egyáltalán nincs kereslet, különösen a régi építésű, netán vegyes falazatú házakra. A korábban újonnan megvett, illetve felépített paloták gazdái közül most többen kénytelenek szembesülni azzal, hogy a vártnál jóval alacsonyabb áron tudnak csak túladni rajta. ”

  ”Az egy-másfél évtizeddel ezelőtt kiköltöző családok gyerekei mára már felnőttek, Budapesten járnak iskolába vagy már ott alapítottak új családot. A szülőknek meg nyűg lett a hatalmas ház, és szívesebben lennének az unokák közelében. A nagyot azonban csak veszteség árán lehet kisebbre váltani. ”

  ujszo.com/panorama/a-magyarok-egy-resze-mar-megbanta

  de ezt már elfelejtettük

 • Kisvárosi huszasok
  teljesen egyetértek, ha mindenre odafigyelek, akkor lényegében esélyem sincs lakást/házat venni a mai helyzetben. Mindezzel nem lenne baj, csak normális hosszú távú bérlési lehetőség sincs.

  A társasházi felújításokhoz pedig csak annyit, hogy bérlőként undorodtam a belső folyosótól ahogy kinézett, ezért jeleztem a tulajnak, hogy ha ad festéket meg glettet akkor megcsinálom. Mikor kész lett, jött is lakó a két végletből: egyik oda-vissza volt, hogy milyen szép lett, és de jó hogy megcsináltam, a másik meg kb fel akart jelenteni, mert nem tetszett neki a színe (hozzáteszem nekem sem, de legalább kulturált volt), és hogy miért nem vártam meg a homlokzatfelújítást (ami a közel 4 év után sem mozdult előre semmit, mert a lakóközösség nem szavazta meg a hitelfelvételt (mert persze ltp nem volt), aminek nagy részét egyébként az önkormányzat kifizetette volna, csak nem merték bevállni)

 • Csokismedve
  Társasház vs családiház:
  -Mind a kettőnek megvannak az előnyei és a hátrányai.
  -Nehéz dönteni, hogy melyik a jobb vagy rosszabb.

  Laktam sok évet mind a kettőben.
  Nézhetjük őket az alábbiak alapján:
  -szabaidiő (társasház a jobb)
  -költségekben (társasház a jobb)
  -szabadságérzetben (családiház)
  -akinek prestige kérdés (családiház a jobb, de akkor minimum 180 millióert kell keresnie, és nem lehet meszebb BP belvárosától 20 kilóméternél.)
  -befektetési szemmel nézve (társasház, mert könnyebb kiadni akár rövid akár hosszútávon.)
  -Egészség (családiház, frissebb a levegő, aki nem hiszi: légszennyezettségi adatok)

  @Kiszámoló:
  Amit ön válszolt nekem arra a kérdésre, hogy mennyit kellene költenünk a vagyonunkból saját részre vásárolt házra maximum?! Azt úgy látom, hogy nem válaszolt nekem erre a kérdésre, ugyanakkor ha jól érzékelem, akkor elkezdte sorolni a saját érveit a döntése mellett. 🙂

 • egyszervolt
  @romi Fűtéskorszerűsítést és egyedi hiteles mérőt értek/értettünk alatta, nem csak egy óra felszerelését. De bárhogy is, nem gondolnám, hogy nincs jobb megoldás annál mint hogy havi 15 ezerért az utcát fűtjük.
 • Családfő
  Jami,
  “Annyiból jó viszont társasházban lakni, hogy UTÁNA az ember jobban értékeli a családit.”
  Ízlések és pofonok, van aki mindkettőben élt, és mégis a társasházat választja.

  WTF
  “Aki önszántából vásárol lakást az is meg is érdemli…” Ennél azért bonyolultabb a világ. Társasházban is lehet olyan lakást választani, ami minél kevesebb másikkal szomszédos és/vagy olyan helyiség, ami nem nappali vagy háló. Ráadásul a hangopt is rendesen szigeteli.

  xavv
  Az átjött, hogy elég sarkalatos a véleményed. Próbáld meg elfogadni, hogy ennek ellenére sincs nálad a bölcse köve. A lakásban élés egyáltalán nem az anyagi lehetőségek kérdése. (Persze olyan is van, de családi háznál is viszont, ezeket tegyük félre.) A pro és kontra érvek sokrétűek, és mindenki a saját preferenciáihoz igazítja. Ebből pedig különböző eredmények jönnek ki.

 • Félreszámoló
  Hihetetlen, hogy egyesek beírják, hogy a családi házat drágább megvenni, miközben bárki számára néhány kattintással ellenőrizhető, hogy szinte minden esetben a társasházi lakások vételára magasabb, méghozzá sokkal. Ez természetes is, mivel a családi ház tartása rengeteg közvetlen költséget és időt, valamint járulékos költséget (pl autók) és időt (utazás) jelent a társasházi lakáshoz képest. Ezek pedig csökkentik az értékét. Ettől még lehet a családi házat szeretni, csak nem árt előre tisztában lenni az előnyei mellett az anyagi és időbeli hátrányaival.
 • jami
  Az a baj, hogy a társasházaknak jónak kellene lenni. A nyűgöket levenni a tulajdonosok váláról. Költséghatékony lakhatás.
  Nem az a gond, hogy társasház, hanem, hogy sokan úgy viselkednek egy lakásban, mintha egy hatalmas birtok kastélyában laknának. Ugyanezek égetnek avart, búgatják a motort családi házban. “Az én házam az én váram”. Akkor is, ha a szomszéd házfala 3 méterre van. Kedvencem, amikor juszt is ablakot akarnak nyitni a szomszéd udvara felé. Nagyítani a szervizablakokon, merthogy ők átrakták a nappalit a fürdő helyére és hát sötét.

  Nem a társasház a baj, nem a családi ház a jó. Csak ez utóbbiban több esély van egy kicsit nyugodtabb életre.
  Engem zavart, hogy társasházban MINDEN tettek megjegyzést arra, hogy egy kisbaba éjjel sír. (Nem voltak igazán sírósak egyébként, felkeltek, sírás, ettek, aludtak.) De hogy évekig kb. minden ebédsávban fúrtak – na, az tök ok

 • untermensch4
  Panel. Az alattam lakó a felettem lakó által okozott zajokra riad fel éjszaka. Szerencsére engem csak félévente keres meg ezzel a problémával, mindig mondom neki hogy sajnálom hogy nem olyan jó alvó mint én. Amikor családi házban laktam akkor sem zavart a kutyaugatás, fűnyírás, a hát előtti útfelbontással is tudtam nappal aludni ha álmos voltam.
 • Pampalini
  Csak hogy valami pozitív is elhangozzon: a számvizsgáló bizottság intézménye komoly áldás, éljetek vele. Ausztriában ilyen nem létezik. A kk simán megcsinálja, hogy kiadja a másik saját cégének a takarítást, a 3.-nak a hókotrást, a haveroknak a felújítási munkákat, és hiába kérsz be másik ajánlatot, akár 50-60%-kal olcsóbban, nem tehetsz semmit. Leváltani csak közgyűlésen lehet, oda meg ugyanúgy nem járnak a tulajdonosok, mint otthon. 50-100 lakásosnál kisebb házra amúgy sem találsz kk-t, mert “csak a baj van vele”, és nem lehet akkorát kaszálni.
 • bobo (az igazi)
  Hatvanas években épült szövetkezeti lakásban lakom, vidéki városban. A KK a házban lakik, úgy örökölte meg egy másik lakótól a dolgokat. Alapvetően elégedett vagyok, mert meg lett csináltatva sok minden: új tető, hőszigetelés, lépcsőházi nyílászárók, tisztasági festés. Igaz, voltak gondok, mire elkészült.
  Kaptunk pénzt az önkoritól a homlokzatra. Erre kitalálták, hogy csináljuk meg inkább a tetőt. Először nem jött össze elég befizetés a tetőre. Levitték felére az összeget, azt már a fele lakó kifizette, így csak a fele tető lett kicserélve. Aztán később a másik fele is belátta, megéri befizetni, de jobb lett volna egyben.
  Szerencsére volt LTP, abból lett a hőszigetelés és a lépcsőházak rendbetétele. Sőt, az önkori pénzét is végre felhasználtuk, nem veszett el a támogatás.
  Lehetett volna tetőtér beépítés is, még hoztam is vállalkozót rá, megcsinált volna mindent cserébe, de leszavazták 🙁
 • Pampalini
  Vidéki megyeszékhely, 100+ lakásos ház, a 2000-es évek elejéről. A beruházó megtartja a többségi tulajdonhoz elég lakásokat és üzleteket. A földszinten medencés wellnesst üzemeltet (fizető vendégeknek), a rezsijét szétdobja a lakók között. A beszedett gázdíjat nem utalja el a szolgáltatónak. Kikapcsolják a gázt, a lakók villanybojlereket és hősugárzókat szerelnek fel. Közgyűlés, ellenközgyűlés, perek. A mennyezethűtéshez fúrt kutat ráköti a ház ivóvízhálózatára, hogy azon is fogjon egy kis pénzt. A lakók rosszul lesznek, az antsz elzárja a vizet, és hoznak zacskósat. Megtalálják a kút és a vízhálózat közötti átkötést, tettes ismeretlen, emberünk azóta is szabadlábon. Újabb perek, névtelen levelek, újabb ellenközgyűlések. 15 éve megy, nem látszik a vége.
 • Robi
  Közös képviselő Maffia módszerekkel lopja a pénzt, minden törvényt lazán figyelmenkívűl hagy és nem foglalkozik. Vesztett már rengeteg bírósági tárgyalást, valaki mindig bevállalta. Szegeden és Budapesten lopnak, csalnak, hazudnak! Az ügyvéd ötlettelen, hogyan lehetne hatékonyan megszabadulni tőle…
 • Körtefa
  Nálam eddig horrorsztoriban “Pampalini 2021-01-23 14:48” nyert.
 • Csaba
  “miközben bárki számára néhány kattintással ellenőrizhető, hogy szinte minden esetben a társasházi lakások vételára magasabb, méghozzá sokkal. ”

  Konkrét példákat kérnék szépen, linkekkel. Köszi.

 • mitel hentes

  “Főleg Zabalintnak. Én utáltam amikor tarsasban laktunk, hogy Újpesten állandó ingyen jegyem volt a sziget fesztiválra. Veszprémben ugyanez az összes helyi tomegrendezvenyre. Most családi házban vagyunk falun. Sokkal csendesebb de itt meg bedobják a bunkók a házunk arkaba a szemetet, a szomszéd macskák idesz*nak stb. Szóval igen, mindenhol más a probléma.”

  Hát, én inkább szedem naponta 10 percig a macs(ka)kát és a szemetet, mint hogy hallgassam a szigetet több éjszakán át.

 • mitel hentes
  Eszembe jutott a régi társasházi szomszéd 3 gyerekkel, 60 négyzetméteren. Egész nap otthon szaladgáltak a kisgyerekek, anyuka pedig mosott és – mivel a szárítógép nem fért el a lakásban – a nappaliban teregetett. Az első télen elkezdett penészesedni a lakás. Keresték az építtetőt, aki közölte, hogy “nem ekkora páraterhelésre lett tervezve a lakás”. Erkély nem volt, mosni kell, a gyerekek nem lehetnek télen a lakáson kívül, párát pedig fognak lehelni, mert az hozzátartozik a létezéshez.

  Kompromisszumként nyitott ablaknál éltek, ami meglátszott a fűtésszámlájukon.

  Nem, valóban nem kell mindenkinek házba költözni, a fenti család például a 60 négyzetméteres újépítésű lakás árából simán vehetett volna 120 négyzetméteres nagy lakást. Csak arra nem adtak frankhitelt…

 • Félreszámoló
  ez most komoly kérés volt? ingatlan.com Csak konkrét példák vannak rajta, és szinte az összes konkrét példa rajta van. 🙂
  Ha pedig összesített statisztika kell, akkor: ingatlannet.hu/statisztika/Budapest
 • Ajni
  Sóherség: Nálunk félévente a kukásoknak össze kell dobni lakásonként egy-egy ezrest, a kukát kihúzásáért.
  Nna, az egyik öregasszony kitalálta, hogy az egyedül lakó nyugdíjasok kevesebbet fizessenek, és mindenki más többet..

  Másik: az egyik zakkant elkezdte etetni a könyékbeli kóbor macskákat, mire odaszokott vagy 10 macsek.
  Összesz.arták a játszótéri homokozót, felugrottak a parkoló autókra. Meg nem volt gusztusos nézni az ablakon kidobott csirkecsontokat és kajamaradékot.
  Összehívtunk egy közgyűlést ezzel is kapcsolatban, erre odahívott két állatvédőt(?!) aki konkrétan megfenyegette a lakókat, hogy ha valami bajuk lesz a macskáknak azért mi leszünk a felelősök..

 • Second Wave
  Azt tudtátok, hogy a számvizsgáló bizottság elnökének a felelőssége azonos a közös képviselőével? Azzal a különbséggel, hogy a csaló közös képviselő cégének a nevén semmi nincs, ellentétben a számvizsgáló bizottság elnökével, akinek valószínűleg van egy lakása a társasházban. Már csak néhány tudálékos károsult kell a TH-ban, aki szépen ki is perli az elnököt mindenéből hanyag munkavégzésre, hűtlen kezelésre hivatkozva…
 • Kertész
  Hát igen. A kert és a privát szféra mellett ez a másik, ami miatt egyértelműen ház a lakás ellenében: nem tudom elképzelni, hogy másokhoz legyek kötve a tulajdonomat érintő döntésekben…
 • Dorian Gray
  A szigetelés nálunk is érdekes volt 3 egyenként 44 lakásos panel. A legelejétől próbálkoztunk,de leszavazták sok éven át. (emlékeim szerint 1/3 önerő kellett, és volt ugyanannyi állami és önkormányzati). A lakókat nagy hanggal hőzöngve megvezető, irányító kisebbség masszív érvei voltak a közgyűlésen (hallottam!), “mi a f@sznak ez!”, “értelmetlen faszág basszátok meg, a kk lopni akar”, stb.. A helyzet odáig fajult, hogy kb 7-8 éve az egyik ház bejelentette,ők anyagilag leválnak, hozzájárulnak a közös dolgokhoz (gondnok, kk.), de a saját házukat megcsinálják, a másik kettő meg hallgasson csak a prolikra. Tavaly nyáron sikerült a másik kettőt is megcsinálni, mert a hangadók részben kihaltak/elköltöztek, megvezethetőek évek alatt megtapasztalták a szomszéd házból,hogy bizony megértre. Kijöttek az első számlák, megy a sápítozás hogy korábban kellett volna, amikor volt állami támogatás.