Emgoldex - a legújabb piramisjáték?

2011-12-20
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Gábor kérdezte, mi a véleményem az Emgoldex-ről, megéri-e beszállni.

Nos, rövid guglizás után sokat meg lehet tudni a cégről. Pontosítok: a cégről szinte semmit, ellenben a technikáról rengeteget.

A működési elve egyszerű: van egy 2010-ben alapított cég, amelyik a messzi Emirátusokban vesz aranyat, majd Németországba szállítja. Eddig ez rendben is van, bár már eleve óvakodnék az ilyen egzotikus helyen üzemelő, frissen bejegyzett cégtől. Felmerül az a kérdés is, hogy ha Hamburgban (Németországban) van a világ egyik legnagyobb aranytőzsdéje, akkor miért az Emirátusokba jegyzik be a céget és miért szállítják az aranyat kontinenseken át, amikor a szomszédban is lehet kapni? Mert egy uniós céget könnyű utolérni és perelni?

A cég komolyságát jelzi, hogy a megadott dubai címre, ugyanabba az egy irodába, a 704-es szobába az alábbi cégek is be vannak jegyezve, ugyanazzal a postafiókkal (valószínűleg offshore cégek):

My Business Consulting JLT
STRATEGY Links Ltd - Real Estate Consulting services
MPH Consulting Services
AALPS INVESTMENT

(A németországi cím alatt is található egy Antje Haas nevű logopédus és egy RTF Bau nevű cég is, bár az lehet, hogy egy irodaház, ezért sokat nem jelent.)

Update: nem az, hanem egy társasház. Fotók ebben a cikkben (kattints rá.)

A nagy trükk a következő: fizess be 540 eurot, szervezz be legalább két ismerősödet, akik szintén befizetik ezt a pénzt és máris akár 7.000 euro üti a markod. Ilyen egyszerű. (Illetve kicsit bonyolultabb, mert asztalok vannak, de ennyi a lényege.)

Az, hogy van arany is a képletben, csak a csali a horgon. Vagy parasztvakítás, ha úgy jobban tetszik. A lényeg a két ismerős beszervezése, akiknek további ismerősöket kell beszerveznie.

Sok okos telekommenteli a netet, hogy ugyan nem tudja, hogyan kapta meg a 7.000 euroját, csak mert két ismerősét be tudta szervezni, de megkapta.

Arra a kérdésre, hogy mégis 3×540 euroból hogy tud a cég kifizetni 7000 eurot, nem nagyon tőrödnek. Ajánlják, hogy szervezz te be két embert és fizess helyettük. Aztán a legrosszabb esetben, ha ők nem tudnak újabbakat beszervezni, 120 euro bukással kiszállsz.

Az emberi butaság félelmetes. Ide másolok pár linket, ahol ti is szörnyűlködhettek, mit képesek elhinni az emberek: http://www.hoxa.hu/?p1=forum_tema&p2=99599&p4=0

http://www.gyakorikerdesek.hu/uzlet-es-penzugyek__egyeb-kerdesek__2216741-emgoldex-vannak-pozitiv-vagy-negativ-tapasztalataitok

Hirdetik még dolgozz otthon, online munka és ezer másik címen.

Drága Olvasóim, könyörgök, ti meneküljetek az összes ilyen lehetőségtől, hívják azt Emgoldexnek, vagy bármi másnak. Ahol előre kell befizetned és a hasznod más emberek belépése után lesz, az egyszerű pilótajáték, akármilyen szofisztikált matematikai zsonglőrködés mögé rejtik is.

Update: Valaki az Emgoldex nevében zaklat, hogy ne vádaskodjak, az nem pilótajáték. Mivel nincs kedvem pereskedni, kijelentem, hogy tévedés volt az emgoldexet pilótajátéknak hívni, ez egy becsületes MLM játék.

A piramisjátékot onnan lehet felismerni, hogy nem csatlakozhatsz befizetés nélkül, illetve nem vehetsz ki pénzt anélkül, hogy valaki mást beszerveznél. Ha ennél az Emgoldexnél a "marketingmunkádat" fizetik meg, ahogy állítják, akkor miért nem dolgozhatsz anélkül, hogy befizetnél közel kétszázezer forintot?! Miért fizet egy cég több, mint 6.000 eurót csak azért, mert két embert beszerveztél? És miből fizet, ha nem az új belépők pénzéből? (Ez a klasszikus pilótajáték receptje.)

Update: de az emgoldex nem az, lásd feljebb.

(Egy ismerősöm a Lyoness-be akart beszervezni, lelkesen magyarázta a szinteket, meg ha előre befizetek ennyi százezret, akkor ezekre a szintekre ugrok és ott már ennyi jár vissza, aztán eldönthetem, továbblépek-e és a többi. Amikor megmondtam neki, hogy egy egyszerű pilótajátékba ugrott be, meg volt sértődve. Ez kemény munka, nem pilótajáték. Ha még országos szinten beszerveznek félmillió embert, ő is gazdag lesz. Azóta sem az, pedig teljes lelkesedéssel próbálkozik. Kalapot le, a Lyoness mögé is sikerült egy nagyon túlkomplikált matematikai modellt bigyeszteni, de abból is kihámozható a lényeg: fizess előre és erre vegyél rá másokat is. Ott arany helyett vásárlói kártya van, ennyi a különbség. A Lyoness lényege nem a vásárlói kártya, mint sokan hiszik, hanem olyan emberek beléptetése, akik hajlandók pénzt fizetni, hogy aztán majd sokkal többet kapjanak vissza.)

Végezetül egy ismert történet, miért is garantált bukta minden "szervezz be még két embert" típusú játék. A történet szerint a sakk feltalálója szerényen csak azt kérte az uralkodótól, hogy az első kockára tegyen egy búzaszemet, a másodikra kettőt, a harmadikra négyet és így tovább. Pont ahogy az összes ilyen piramisjáték működik. A 64. kockába már 18.446.400.000.000.000.000 búzaszemet kellett volna rakni. Ha jól számolom, ez 18 trilliárd szem búza lenne, ez kb. fél méter vastagon beborítaná az egész Földet..

Egyetért? Kiegészítené? Vitatkozna? Kérdése van? Ne habozzon leírni a véleményét a kommenteknél. (Ha még nem tette meg, egy rövid regisztráció szükséges lehet.)

Ha szeretné tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelöljön be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram