Euróban kapott fizetés és vállalkozók eurós utalása: hol a legolcsóbb?

Gyakori kérdésként landol a postaládámban az alábbi két téma.

Az egyik kérdést magánszemélyek teszik fel, akik külföldről kapnak fizetést euróban, hol érdemes számlát nyitni.

A másik vállalkozói kérdés, miszerint valaki euróért importál termékeket Magyarországra, amit itt forintért ad el. Az így nyert forintért eurót kell vennie, hogy kifizesse a számláit, de sokallja a bankköltségeket, mind az utalást, mind a pénzváltást. Mit lehetne tenni?

A hazai bankok nagyon megdrágultak a tranzakciós adó és az egyéb banki sanyargatások miatt, ezért sajnos elég drága lett mindenféle pénzmozgás.

Magánszemélyeknek megoldás lehet Szlovákiában számlát nyitni, mert hiába olcsó a magyar devizaszámla havidíja, minden pénzmozgás már nagyon sokban kerül.

Átlépve a határt, a szlovák oldalon mindenki beszél magyarul, magyar iratokkal gond nélkül lehet számlát nyitni. Ha nincs autód, Komáromba elvonatozva pár perc alatt át tudsz sétálni Komarno-ba a hídon, az összes bank ott van egy rakáson.

A kinti K&H bankot CSOB-nak hívják. Ott ingyenes a számlavezetés és a kártya is, ha teljesítesz pár feltételt: érkezzen legalább 400 euró a számládra havonta (lehet készpénzes befizetés is), legyen két állandó átutalásod (nyitsz egy megtakarítási számlát és havonta kétszer utalsz rá 10-10 eurót ingyen), valamint használd a kártyádat ötször egy hónapban. Amennyiben nem teljesíted valamelyik hónapban a feltételeket, 6 euró a számlavezetési díj arra a hónapra.

A K&H hazai automatáiból 20 eurócentért tudsz pénzt felvenni, ez 65 forint. Tudtommal a Ferihegy I-gyel a K&H eurós automatája is megszűnt, OTP-s eurós automata van a Vörösmarty téren Budapesten, de abból már drágább pénzt felvenni. (Ha kimész, természetesen Szlovákiában ingyen használod a CSOB automatákat.)

(Ehhez hasonló ajánlatokat más bankok is kínálnak Szlovákiában, a magyar (közel) ingyenes pénzfelvétel miatt az Erstét (kint: Slovenska Sporitelna) és az Unicreditet lehet érdemes megnézned.)

A másik kérdés, forint váltása euróra és utalás Európába.

Egyrészt ha sokallod a bankköltségeidet, érdemes megnézni, hogy más bankokban milyen árfolyamon váltanak neked devizát, lehet, hogy egyszerűen csak rossz banknál vagy. Például a Raiffeisen vállalati devizaváltása még listaáron is egész elfogadható, kicsi a spread (eladási-vételi különbség), mindössze 0,5-0,5% a középárfolyamtól. Link.

Az utalási díj sem olyan rengeteg, 0,2% (plusz a tranzakciós adó), igaz erre még rájön még 2,51 euró plusz a minimáldíj is fájhat (5-15 euró), ha több kisebb tételt utalunk a különböző partnereknek.

Ilyenkor megoldás lehet a Transferwise, amit cégek éppúgy használhatak utalásra, mint magánszemélyek. Itt devizaközép árfolyamon tudunk utalni (vagyis a pénzváltás veszteségét megússzuk), mindössze 0,5% utalási díjért plusz sajnos tranzakciós adó. (S a Transferwise számlájára is el kell utalnunk a pénzt a bankszámlánkról (belföldi utalás forintban), az sem lesz ingyen.)

Mivel itt a minimáldíj csak egy euró és egyéb költségeink, mint “Swift díj” és egyebek nincsenek, könnyen lehet, hogy ezzel jobban járunk. Elő kell venni egy lapot, a bankunk hirdetményét a számlánk költségeivel és a pénzváltás költségeivel és el kell kezdeni számolni. Ha a mi bankunk drága ezen a területen, lehet hogy olcsóbb a Transferwiset használni, mint csak ezért bankot váltani.

(Magánembereknek is remek, ha külföldre kell pénzt utalni, nekik talán ez a legolcsóbb megoldás. Még devizaszámlát sem kell fenntartani. Kis összegű utalásoknál verhetetlen, itt nem 20 eurós minimumköltséggel utalsz el 15 eurót.)

Hogy miként működik, azt már itt leírtam: Amit a Transferwiseról tudni kell.

A regisztráció egyszerű, mint a faék, de egy fényképes igazolvány fotójára szükséged lesz, amit fel kell tölteni. (Ha másképp nem megy, a mobiloddal fényképezd le az igazolványod.)

Cég esetén céges papírok is kellenek, legyenek kéznél szintén beszkennelve/lefotózva.

Ha pedig komolyabb eurós forgalmat bonyolítasz, beleértve a bejövő utalásokat is, akkor nincs mese, Szlovákiában kell vállalkozói számlát nyitnod. Havi 6 euróért ingyenes utalásokat, ingyenes beérkező tételeket, bankkártyát, ingyenes pénzfelvételt Magyarországon is és egyebeket is kapsz. Már havi egy bejövő eurós tételnél megéri számlát fenntartani Szlovákiában. Ennek mikéntjét itt leírtam lépésről-lépésre.: Vállalkozói számlanyitás Szlovákiában.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

59 hozzászólás

 • tip
  : ugye a kártyatársaság árfolyama sem középárfolyam, bár nem annyira rossz, mint a bankok deviza eladási árfolyama. Ott a link a hirdetményben a kalkulátorhoz.
 • Nemadmommeg
  Transferwise:
  Én EUR fizetést kapok Magyar EUR számlára. Citinél a HUF számla mellett ez ingyenes. A pénzt Transferwise-zal váltom amikor is SEPA utalok egy észt számlára, és ők küldik vissza a Ft.-ot. SEPA utalás 0,6% min. 2910Ft, max 137 000 Ft. Szóval nekem kizárólag pénzváltóként működik.
 • Robika
  igen-igen azt megnéztem, jelen helyzetben nagyon jó ár van most ott 🙂 de majd meglátjuk mi lesz akkor amikor én szeretném végrehajtani a tranzakciót. 1 biztos, mivel ez most akciós dolog tuti ránézek még1x a hirdetményre mielőtt bármit is csinálok.
  Jelenleg ezek a legolcsóbb megoldások sorrendben: külföldi ATM EUR kp felvét, utalás a TransferWise-ra, HUF kp felvét majd átváltás. Az első kettő között nem sok eltérés van, ezért majd rá fogok nézni mielőtt belevágok.

  Köszi a tanácsot!

 • Hardrada
  Kiszámoló, a 2014-09-21 – 18:56 -os válaszod tényleg nekem szólt? Prémium Gold számlacsomaggal minden ingyenes, de a kisebb jövedelemre szabott számlacsomagok is viszonylag olcsóak a Raiffeisennél.
 • Dohar Abel
  Bejingbe szeretnek Kossicebol utalni, segitesz kerlek?
  Udv Comarnobol
 • Feterik Miklós
  Legjobb árfolyam az akcentacz.hu és a legkedvezőbb tranzakcios illetékek is itt a legolcsübbak
 • Kiszamolo
  Hát, engem picit sem győzött meg az árlista a 2.500 forintos minimumdíjaival, meg a sok egyéb fizetnivalóval, főleg, hogy csak látszólag van magyarul írva, még én sem értem, hogy melyik költség mi akar lenni.

  Persze igazán nagy tételnél lehet jó, de azért annyira nem estem hanyatt tőle.

 • Feterik Miklós
  Max. 2 500,-Forint Kínába és a tengerentúlra, bármilyen összegnél, amit a magyar bankok jóval drágábban biztosítanak!!!!
  Az Europai Union belül max.1500,-HUF,és ami a legkiválóbb,hogy Szlovákiába, Lengyelországba és Csehországba ingyenesek a tranzakciók, magánszemélyek részére is.Nálunk mindenki ezt a rendszert használja,nincs feltételhez kötve,kötelezettséget nem vállal az ügyfél, és teljesen ingyenes a szolgáltatás a regisztráció is.A devizaszámla fenntartása,vezetése is ingyenes, már magyar nyelvű On line Banking is használható.Gyors és biztonságos.
 • Kiszamolo
  Kifejezetten durva árakat ír:

  akcentacz.hu/files/c_hu/cenik-aktualni-hu.pdf

  2000 ft SEPA utalás plusz pótdíj, 0,1%, minimum 2.500 forint, stb.

  Max. millióknál éri meg ilyen áron.