Ha rettegni akarsz, mindig lesz miért

2015-05-07
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Az elmúlt napokban több olyan megbeszélésem is volt, ahol az ügyfél nagyon biztonsági játékos akart lenni, ezért inkább beérte 1-2%-os hozammal, mintsem a legkisebb kockázatot is vállalja.

Miközben mérsékelt kockázatvállalás mellett is elérhető 3-5% hozam euróban is, high yield bond etf-ekkel, vállalati kötvényekkel, feltörekvő piaci állampapír-alapokkal, REIT-ekkel, stb.

Természetesen nagyon fontos tudnod, hogy mit csinálsz és miért. Ha az egyik kötvényalapnak az átlagos hátralévő futamideje 4 év, a másiknak 12 év, akkor az elsőnek harmadannyira fog esni az értéke, mint a másodiknak, ha elindulnak a kötvényektől elvárt hozamok felfelé. (Ugyanezen oknál fogva hozott a második alap többet az elmúlt években, mint az első, amíg a hozamok lefelé mentek.)

Vagy tisztában kell lenned azzal, hogy a bóvlikötvény alapodban található kötvények mennyire bóvlik. Bóvli a magyar állampapír is, az ukrán is, meg a venezuelai. De azért egy kicsit sem mindegy, melyikkel van tele a kötvényalapod.

A félelmed az eséstől jogos, mert az, hogy esni fog-e az amerikai tőzsde 20%-ot, az nem kérdés, mert biztos fog esni. Csak az a kérdés, hogy holnap, vagy 5 év múlva.

A kötvényalapok hozamai sem fognak örökké a nulla közelében tanyázni, ha elindulnak felfelé, azon nyilván bukni fogsz. (Emelkedő hozamkörnyezetben a régi, még alacsonyabb kamatokat fizető kötvények értéke logikusan csökken.)

De ha félsz, soha nem lesz alkalmas időpont arra, hogy kicsit is több hozamod legyen, mint a kockázatmentes hozam, ami legtöbbször még az inflációt sem fedezi.

Azt soha nem támogattam, amit a befektetők 95%-a csinál, hogy ész és tudás nélkül fektessünk be valahová, ami éppen divatos, aztán az első 15%-os esésnél vegyünk ki mindent, bukva egy rakás pénzt.

(Csak egy kérdés: ha az ingatlanod ára leesett az elmúlt években, eladtad az ingatlanodat csak ezért? Ha az ingatlanod ára felmegy 15%-ot, eladod a lakásod csak azért, hogy ezt realizáld? Ugye, hogy nem. Akkor a tőzsdén miért adod el a részvényeidet a zuhanás után? Hogy realizáld a veszteséged? Ha emelkedik a részvény ára, miért szállsz ki? Ha kiszállsz, mibe rakod a pénzed? Honnan tudod, hogy az jobb lesz a következő két évben, mintha maradtál volna részvényekben?)

Mindig azt mondtam, hogy amit nem értesz, azt ne piszkáld. Tudod, a KISS elv: Keep it simple, stupid. Ha nem tudod három mondatban elmagyarázni egy 12 évesnek a befektetés lényegét és kockázatait, vagy mert te sem érted, vagy annyira nyakatekert, akkor inkább felejtsd el, abból biztos nem lesz bajod.

De most jön a nagy de:

Nagyon nagy luxus félelemből vagy tudáshiány miatt lemondani a nagyobb hozam lehetőségéről.

Tudod mennyit hoz 10 millió forint 20 év alatt különböző hozamok mellett?

Egy százalék hozamnál lesz 12,2 millió forintod.

Három százalék hozamnál 18 milliód.

Öt százalék hozamnál 26,5 milliód

Hét százaléknál 38,9 milliód

Kilenc százaléknál 56,4 milliód

(Adóktól, költségektől, inflációtól most eltekintünk. De azért gondold végig, hogy 1,5% hozamnál és 2% inflációnál, 22%-os kamatadó mellett egyre szegényebb leszel évről-évre.)

A 3% és a 7% hozam között 21 millió forint a különbség. Csekély 20 év alatt, igen szerénynek mondható 10 milliós befektetés esetén.

Mennyit keresel havonta? Mondjuk 400 ezret? Évi 4,8 milliót? Akkor azon a 4% hozamkülönbségen egy szerény 10 milliós megtakarításon is elbukod az ötéves teljes munkabéredet? Húsz év alatt ötévi munkabéred?

Nem járnál jobban, ha kivennél egy év fizetetlen szabadságot és csak a befektetésekről tanulnál, elméletben és gyakorlatban is?

De.

A jó hír, ezért felesleges egy év szabadságot kivenni, meg tudod ezt tanulni munka mellett is.

A félelmedet a tudáson kívül azzal is legyőzheted, ha kicsi pénzzel elkezdesz befektetni és kibírod, hogy nem veszed ki az első esésnél. Aztán lassan rájössz, hogy úgyis visszamegy.

Szoktam mondani a túl félős ügyfeleknek, hogy menjenek fel mondjuk a finance.yahoo.com-ra és nézzék meg, hogyan állna befektetésük 10-15-20 év távlatában.

Azt mondom nekik, a grafikonon válasszák ki a lehető legrosszabb időpontot, vagyis pont egy nagy esés előtt tegyenek be pénzt elméletben. Aztán nézzék meg, most hol állna a pénzük. (Arra vigyázz, hogy a legtöbb tőzsdeindex és kötvényalap nem számol az osztalékkal és a kamatokkal. Azt még ne felejtsd el hozzáadni.)

Na, annál rosszabbul nem járhattak volna, mint ha a lehető legrosszabbkor léptek volna be. Tehát ha a legrosszabb eset is még elfogadható, miért félsz?

Ha még egy 20%-os esést is kidolgoznak a hozamok pár év alatt, akkor miért aggódsz minden miatt? Lehet, hogy csak 4% hozamod lesz 10 év alatt és nem 9%, ahogy tervezted, de a 4% is több, mint amit most kapsz.

Esni mindig fognak az árfolyamok és rossz hírek mindig lesznek a világban.

Úgyhogy buzdítalak, hogy vegyél egy kis bátorságot és ne utasítsd el elsőre a kockázatosabb dolgokat. Hanem inkább tanulj és először pici pénzt kockáztatva gyakorolj élesben, majd csak később fektess be nagyobb pénzt, amikor már párszor megégeted magad a tanulópénzzel.

Nagyon fontos! Még véletlenül sem azt mondtam, hogy akkor most irány a tőzsde. Azt mondtam, hogy tanulj, ismerkedj a piaccal, kezdd el kicsi pénzzel és amikor már van tudásod és tapasztalatod is, akkor ugorj fejest.

Ez a kockázat valóságos és meg kell tanulni kezelni. De ne engedd, hogy a tudás és a tapasztalat hiánya, esetleg a félelem miatt sokkal kevesebb hozammal beérd, mint amit akár egy mérsékelt kockázat mellett is el tudnál érni.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram