Hány évig leszel nyugdíjas?

Már többször volt szó a blogon a nyugdíjra való felkészülésről, amit nem lehet elég korán elkezdeni. Csináltam egy kalkulátort is, amelybe megadod, hogy mennyiből szeretnétek megélni nyugdíjasként, hány éves vagy, milyen vagyonotok van, a befektetéseidtől milyen hozamot vársz el és ebből kiszámolja, hogy mennyi pénzt kell eltenned mától a nyugdíjas éveidre. (Itt találod a cikket: Nyugdíjkalkulátor Ha még nem olvastad el, tedd meg, érdemes.)

A kalkulátor a KSH átlagadatával számol, miszerint egy ma 65 éves férfi még 14,3 évig él, egy ma 65 éves nő pedig 18,3 évig és ez az időtáv évente mintegy 0,1 évvel növekszik.

Azonban az átlagszám sok mindent elfedez, hiszen ebben éppúgy benne van az alkoholista segédmunkás, mint a rózsadombi professzor. Márpedig ha te az átlagot várhatóan akár 10 évvel is túléled, már mindjárt felkészületlen leszel a nyugdíjas időszakodra és fordítva, esetleg túl sok tartalékkal fejezed be a földi pályafutásodat.

Ezért ebben a cikkben ezt a mindent elfedő átlagszámot szeretném egy kicsit korrigálni.

(Megjegyzés: írtam a KSH-nak, hogy szükségem lenne néhány adatra a cikkhez. Két nap telt el és egy remekül szerkesztett levelet küldtek, linkekkel, mellékletekkel, elérhetőségekkel, ha még maradt volna kérdésem. Igazán profi volt, teljesen meglepődtem, hogy idehaza ezt így is lehet csinálni.)

Min múlhat, hogy meddig élsz?

– Egyik ilyen tényező a végzettség. A magasabb végzettségűek általában egészségesebb munkát végeznek, a magasabb kereset miatt jobban és tudatosabban táplálkoznak, illetve jobb orvosi ellátásban részesülnek.

A KSH (Központi Statisztikai Hivatal) egyik tanulmányában az alábbi ábra található a végzettség és a várható élettartam összefüggésében:

cikki2

Amint azt láthatjuk, egy diplomás férfi nem csak tovább él 15 évvel, mint egy nyolc általánost végzett társa, de ebből az időszakból is csak mintegy harmadannyit él betegen. Ebben a tekintetben az érettségizett társánál is sokkal szerencsésebb helyzetben van.

Ugye mondtam már, hogy szerezz diplomát? Már csak ezért is megéri. 🙂

Lakóhely: minél nagyobb városban élsz, annál tovább tart az életed és az egészséged is.

cikki3

A Budapesten élő férfi megint csak majdnem öt évvel éli túl a községben lakó társát és tovább is marad egészséges.

De az sem mindegy, hol élsz az országban:

cikki4 copy

Sőt, még az sem, hol élsz Budapesten belül:

cikki5

Természetesen ezek az országos és budapesti grafikonok nem függetlenek az anyagi helyzettől, ami nem független a végzettségtől. Így nem meglepő, hogy minimum 5 évvel túléli a második kerületi, jómódú lakos a nyolcadik kerületi, aluliskolázott szegény polgártársát. Tehát nem annyira a lakhely határozza meg az életkilátásokat, mint inkább az anyagi helyzet a lakhelyet. (Forrás)

Családi állapot. Bármilyen meglepő, a családi állapot is komoly befolyásoló tényező.

cik6

Még ötvenéves korban is egy házas férfi várhatóan hét évvel tovább él, mint egy egyedülálló. (Úgyhogy nem igaz az a népi bölcsesség, hogy nem él tovább, csak sokkal hosszabbnak érzi a napokat. 🙂 ) Forrás

 – Dohányzás. Bár minden dohányos ismer egy Józsi bácsit, aki láncdohányos volt, mégis 95 évig élt egészségben, a statisztika azt mutatja, hogy ez ritka, mint a fehér holló. (Valószínűleg minden dohányos azt az egy Józsi bácsit ismeri.)

Sajnos releváns magyar adatot nem találtam, (Itt egy magyar tanulmány, de sajnos pontos végkövetkeztetést nem ad, bár anélkül is elég elrettentő), de a nyugati felmérések elég egybehangzóan 10-13 év körülire teszik azt, amennyivel egy átlagdohányos kevesebb ideig él a nemdohányzó társainál. Ha szeretsz hosszú angol tanulmányokat olvasni, itt van egy a témában. Egy másik tanulmány előzékenyen kiszámolta, hogy minden egyes szál cigi 11 perccel rövidíti meg az életed. (Meg még azzal az öttel, amíg elszívod.)

Elhízás, rossz táplálkozás. Egy 3.500 emberen ötven éven át tartó vizsgálat szerint 40 éves korban a túlsúly átlag 3 évvel rövidíti meg a várható élettartamot.

Szólhatnék még a genetikáról és sok minden másról, de amint az látszik, rengeteg tényezőtől függ, hogy te a nagy átlaghoz képest mennyivel élsz tovább (vagy éppen kevesebb ideig.)

Ha szeretnéd kiszámolni, várhatóan hány évig élsz, van egy kalkulátor, amely nagyon felkapott az Egyesült Államokban és állítólag a magyar adatokat is ismeri.

Csak válaszolsz negyven olyan kérdésre, mint hány éves vagy, mi a végzettséged, milyen sűrűn sportolsz, a rokonaid meddig éltek és hasonlóak és már ki is adja a végeredményt, hogy hány évre számíthatsz még.

Természetesen a kérdőív angolul van, de egy átlagos angol tudással gond nélkül elboldogulsz.

A kérdőívet itt találjátok: Várható élettartam kalkulátor (Előfordulhat, hogy lejárt tanúsítványra panaszkodik a böngésződ. Ez a https kiterjesztés miatt lesz, nem is értem, miért használja az oldalt. Mindegy, nem káros a tartalma.)

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

61 hozzászólás

 • Kiszamolo
  Aleks, az átlag 65 éves férfi már most is 14,3 évig él (79,3 év). Ez pedig évről-évre nő.

  Ha emellett nem dohányzik, felsőfokú végzettségű, akkor nem egy nagy cucc az a 84 éves átlagkor, sőt teljesen reális.

 • Homeropata
  82 év fentieket olvasva nem hangzik valami nagynak.
 • Aleks
  @kiszamolo: Igen ez nem mond ellent annak amit állítottam, hogy 40 és 50 között van a legtöbb halálozás (arányában). Valószínűleg a tizenévesen elkezdett ivás, cigizés, túlsúly egészségtelen munka kombó ekkor kezd beütni. A fenti statisztikában is az van, hogyha egy férfi megéri az 50. évét akkor nagy valószínűséggel megéri a 70.-et is. Valószínűleg a mostani generáció jobb lesz egészségileg. Pl.: Ahogy filmekből meg személyes emlékekből lejön a 70-es, 80-as években meg 90-es évek elején mindenki szájából lógott a cigi. Ma meg egy csomóan max buliban szívnak el egy-két szálat, vagy még ennyi se.
 • Stiel
  Ácsi. Feltéve, hogy a 65-öt megéri az illető, valóban nem olyan nagy cucc a 84 év. De a kalkulátor e feltétel nélkül számol, nem?
 • Kiszamolo
  De ha évente 0,15 évvel nő az életkor, az 30 év alatt mindjárt 4,5 év.

  Aki angolul ki tud tölteni egy 40 kérdéses tesztet, az valószínűleg felsőfokú végzettségű, aki 15 évvel alapból tovább él, mint a nyolc általánossal rendelkező.

  Aki ezt az oldalt olvassa, valószínűleg nem csak a pénzügyeiben tudatosabb, tehát az átlagnál egészségesebben is élhet.

  Szerintem korrektek ezek az értékek.

 • kissbéla
  Szüleim, akik fizikai munkások voltak, 62 ill. 65 évet éltek meg infarktus ill. rák miatt. Furcsa érzés belegondolnom, hogy -ezek szerint- tényleg van esélyem akár 20 évvel többet élnem, mint ők.
  És hogy így, 45 évesen nem az életem 2/3-án vagyok túl, hanem éppen csak a felén.
  Persze, tudom, ez “csak” statisztika, meg valószínűségszámítás.
 • Jasmine
  100 év
  Ez elég ijesztő, sürgősen el kell kezdenem egézségrombolni…
 • Gábor
  Épp a múlt héten számoltuk a párommal (48 vagyunk). Neki már csak alig 10 év van a nyugdíjig – ha igénybe veszi/veheti a 40 éves munkaviszony utáni kedvezményt. Nekem még több, mint 20 év munka van hátra.
  Én utána 15-20 évig leszek nyugdíjban, viszont ő több mint 30 évet.
 • ottar
  99 év.
  No, akkor nem kapkodok, de többet nyomatok nyugdíjpótló takarékoskodásba…
  Mondjuk anyai ágon (igaz, mind nők voltak), többen 95-98 között éltek…
 • positivity4444
  :

  Jól működik, nem nyugtatás. Én beírtam az annak megfelelő adatokat, ahogy éltem még pár éve az egyetem alatt, ahogy éltem négy évig, és így 62 év lett a végeredmény.

 • r2
  Szuper! Kiderült, hogy jelenleg akár 101 évig is élhetnék. Már csak 19 kell a min. 120-hoz. 🙂
  A gyedem biztos nem lesz elég a nyugdíjamra. ;-DDD