Lakást venni vagy bérelni? Kalkulátor

Sokakat gyötör az örök kérdés, hogy béreljenek, vagy inkább vegyenek-e saját lakást. Hogy ezt eldönthessük végre, rászántam egy teljes napot és csináltam nektek egy kalkulátort, amibe beírva az adatokat, megmondja neked, hogy milyen bérleti díj felett érdemes inkább lakást venned és milyen díj alatt érdemesebb inkább csak bérelned.

A kalkulátor tud azzal is számolni, ha csak készpénzből, vagy ha részben hitelből veszed meg az ingatlant.

A legelső kérdés az ingatlan vételára, ehhez sok magyarázatot nem kell fűzni.

A második kérdés, hogy várhatóan meddig fogsz lakni ebben az ingatlanban? Ezt a kérdést sokan nem gondolják át. Ha egyedülálló huszonéves vagy, esetleg már házas, akkor amikor jönnek a gyerekek, garantáltan kicsi lesz a mostani garzon. Esetleg nem a hatodik kerületben szeretnéd felnevelni a gyerekeket, hanem valami zöldövezetben. Ha egy gyereket terveztél, aztán mégis kettő vagy három lett, költözhetsz, legkésőbb, amikor mennek iskolába.

De ez igaz fordítva is. Amikor a gyerekek elköltöznek, ésszerű döntés egy kisebb házba költözni. Vagy nyugdíjas leszel és inkább eladod a belvárosi lakásod, hogy egy messzebb lévő kertes házban élhess. Esetleg a munkád miatt kell másik városba költöznöd. Vagy jobban megy a szekér, szeretnél elköltözni a panelból egy jobb lakásba. Esetleg fordítva, éppen a drágábból egy olcsóbba.

Még lehetne sorolni az okokat, de amint az látszik, sokkal többször költözöl életed során, mint azt a legtöbben gondolják. Magyar statisztikákat nem tudok, de a kilenc éves átlagos egy helyben lakás reálisnak tűnik idehaza is.

(Természetesen annyit írsz a kalkulátorba, amennyit csak szeretnél. Minél később költözöl, a kezdeti költségek annál több hónapra oszlanak meg.)

Ezután jönnek a lakásvásárlás költségei, mint illeték (sokan elfeledkeznek róla, pedig komoly összeg), az ügyvédi munkadíj, ügynök díja. (Az apróságokat, mint földhivatali bejegyzés és hasonlóak, kihagytam, mert nem számottevő tételek.)

Az igen ritka, hogy egy ingatlant megvéve úgy be tudsz költözni, hogy semmire nem kell költened. Egy kis felújítás, venni kell pár bútort, hűtőt, stb. Ennek költségét írd a következő rubrikába.

Jelenleg idehaza nincs komoly ingatlanadó, szemben a legtöbb európai állammal. Néhány önkormányzat vet ki ilyet. Azonban ez az idilli állapot bármikor megváltozhat és itt is lehet akár 1-1,5%-os éves ingatlanadó. Ha ezt bevezetik, komolyan átrendezi a piacot. Ha szerinted ez várható, írd be a kalkulátorba, de csak azt a részét, amit nem lehet a bérleti piacon áthárítani, hiszen az a bérlést is drágítja, minket meg pont a különbözet érdekel.

(Hogy miért kellene bevezetni az ingatlanadót, illetve hogy milyen az adórendszer, arról már itt írtam: Milyen a jó adórendszer?)

Most jön a hitelfelvétel. Ha hitel nélkül vennél ingatlant, írd be, hogy 100% önerő. Ha 30% önerővel, akkor logikusan azt.

Írd be az éves kamatot és a hitel nyitási és zárási költségeit.

Mivel most a padlón vannak a kamatok, várható, hogy hamarosan radikálisan emelkednek. Szerinted mennyivel? Ez azért fontos, mert a hiteled kamata követni fogja az emelkedést. Én 3%-ot reálisnak érzek, de írj, amennyi szerinted helyes.

(Hogy mennyire súlyosan fog emelkedni a havi törlesztőd az esetleges kamatemelkedés miatt és hogyan tudsz védekezni ellene, arról itt már írtam: Ideje fixálnod a hiteled kamatait)

Szerinted mennyivel fog nőni az ingatlanok átlagára azokban az években, amíg a saját lakást használod? Írd be. Nagyon fontos! A kalkulátorban mindenhol csak az infláció feletti értékeket írd be. Ha szerinted évi 5%-kal fog nőni az ingatlanok ára, de az infláció 3% lesz, írj 2% emelkedést.

(Itt egy cikk statisztikai adatokkal, hogy általában nem szokott az inflációnál jobban nőni hosszú távon az ingatlanok ára: Megéri most ingatlant venni befektetésnek?)

Mennyivel fog nőni a bérlés költsége szerinted, szintén az infláció felett? Írd be azt is.

Ha lakásba ölöd a pénzed, akkor bár megszabadulsz a másnak fizetett bérleti díjtól (igaz, ha hitelt veszel fel, a pénz használatért kamatot fizetsz, ami ugyanaz), de sajnos nem csak attól, de attól is, hogy a most meglévő pénzed a bankban tovább kamatozzon.

Mennyiért tudnád kamatoztatni a pénzed, szintén az infláció felett? Mivel már évek óta kapható infláció plusz 3%-ot fizető prémium állampapír, én ezzel számoltam, de természetesen ezt is át tudod írni. TBSZ számlán nincs kamatadó, de azzal is tudsz számolni.

Mennyi a lakás amortizációja? Egy lakás évről-évre öregszik, egy ma 10 éves ház 20 év múlva már 30 éves lesz. Márpedig sokkal kevesebbet ér egy a nyolcvanas években épült ház, mint egy ugyanakkora, húsz évvel későbbi építésű ház. Egy hatvanas években épült ingatlanról már ne is beszéljünk.

Szerintem a reális értéke az amortizációnak 1-1,5% évente, de írj, amennyit akarsz.

Mennyi a felújítás költsége évente? Ha számolsz 3 évente egy festéssel és 10 év után egy nagy felújítással, akkor add össze az összegeket és oszd el az évek számával.

Mennyi az üzemeltetés költsége, amit mint bérlő nem fizetsz, de mint tulajdonos, igen? (Ha sajátod a lakás, bizony te állod az elromlott kazán, vagy az elrepedt kád cseréjének minden költségét.) Ezt is írd be.

Most már csak azt írd be, mennyit ér meg neked havonta az a szabadság, hogy nincs hitel a nyakadon és akkor költözöl és oda, amikor csak akarod, illetve ennek a fordítottja, mennyi plusz haszonnak érzed, hogy a saját lakásodban lakhatsz és senki nem mondja meg, mit csinálhatsz és mit nem.

Ha ezeket az adatokat megadtad, a kalkulátor megmondja, milyen bérleti díj felett érdemesebb inkább venned lakást és milyen bérleti díj alatt jársz jobban az egyszerű bérléssel.

De arra is használhatod a kalkulátort, hogy próbálgasd, milyen ingatlanár-növekedés felett éri meg jobban a vásárlás, vagy mennyit kellene hozni most a pénzednek, hogy jobban járj, mint a lakásvásárlással, esetleg milyen hitelkamatok mellett kifizetődő a hitelfelvétel.

Használjátok egészséggel a kalkulátort, ha a saját lakás tartási ideje rövidebb, mint az esetleges hitel futamideje, akkor ezt a linket használd, ha a tovább szeretnéd a lakást megtartani, mint hitelt felvenni rá, akkor ezt

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

97 hozzászólás

 • esefi
  Üdv!

  Vagy én szúrtam el valamit, vagy te, de az kizárt, hogy egy 17 mFt-os ingatlan 45%-os önrész mellett ilyet eredményezzen:

  “A saját lakásod fenntartásának költsége a futamidő alatt inflációval nem korrigálva (adó, üzemeltetési költség, felújítási költség): 516 mFt”

 • knorti
  Valami nem stimmel a munka 2 fülben. Az A15 és A23 mezőre nem számol, hanem annyit ír, hogy #SZÁM! Ez miatt az munka1-ben sem tud kiszámolni semmit.
 • barna
  Köszönjük!
 • Kiszamolo
  Hosszabb a lakás tartása, mint a hitel, akkor ír hibát.
 • judit
  37 éve lakom ugyanott, sajátban, amit mások albérletre dobnak ki az ablakon, én félreteszem öreg napjaimra! 🙂
 • Gabi
  Létezik, hogy ha én most veszek a gyereknek tokkal-vonóval 10 M-ért zsebből egy garzont (mondjuk 10 évre), rosszabbul járok, mintha albérletet fizetnék?
 • Zsuzsa
  Jó ez a kalkulátor, de nem kezeli azt a speciális (de igen gyakori) esetet, amikor a lakáshitel 5 év alatt teljesen vissza van fizetve LTP-kből, a lakáshitel ekkor gyakorlatilag kamatmentes és kamatkockázat sincs, mert a hitelt lehet 5 éves kamatperiódussal is választani. Nagyon érdekelne egy ilyen számítás is a megtérülésre, de sajnos nem tudok ilyen excelt csinálni:)
 • Tom
  Ötletes, ügyes.

  Tavaly vettem lakást, horribilis négyzetméter áron, le se merem írni. Kinulláztam magam, nagyjából a családomnak köszönhetem, h volt mit ennem az elmúlt egy évben, küzdöttem, mint disznó a jégen. Utóbb belátom, ez talán hiba volt. Rókás hitelem van, aprópénz, nincs másfél milla, jelzálog nélküli.

  Budapest viszonylag frekventált helyén vettem 57 négyzetméteres lakást, azonnal el tudnám árában adni. 11 évet éltem albérletben, ami mindig is hiányzott, az a saját lakásomban megvan, és nehéz pénzben kifejezni: biztonságérzet! Brutális, ezt szeretem az egészben a legjobban, és azt mondom utólag, ezért nagyon megérte.

 • Csinibaba
  Kedves Kiszámoló!

  Nagyon szeretem ezt a blogot, de ez a cikk csúsztatás!
  Nem igaz, hogy az ingatlan értéke nem növekedik hosszú távon jobban az inflációnál! 2 típusú befektető van: Az egyik, aki hullámvölgyben vásárol, amikor nagyon olcsó az ingatlan, és amikor felmegy az ára akkor ad el. Nagy nyereséggel száll ki, mert jókor vett és adott el, de nem az üzemeltetésre gyúr. A másik alapjában véve az üzemeltetésből akar nagy nyereségre szert tenni, de legalábbis megélni. Mindkettőnek megvan a maga hullámzása, és befolyásoló tényezői, irodalom van erről. És akkor nem beszéltünk arról a nyereségről, amit kis stílus-és műszaki érzékkel egy lepukkant ingatlanból ki lehet hozni egy felújítással. Persze érteni kell hozzá, és időt kell rá áldozni, de nagyon is jól ki lehet belőle jönni. Szerintem sokkal kevésbé kockázatos, mint Unit link biztosítást venni, hogy más pü. befektetést ne is említse

 • Gábor
  Pazar kalkulátor, köszi szépen!
  Remekül mutatja a hatalmas különbséget aközött ha valaki összegyűjtött a lakására, vagy ha valaki indokolatlanul nagy hitelt vesz fel rá.
  Azt hittem nehezebb lesz reális számokkal kitölteni úgy hogy a vásárlás nyerjen, de 50% feletti önerővel már lehetséges.
  Szóval pazar, ezekért szeretjük az oldalt nagyon 🙂
 • Tamás
  ha 37 éve ugyanott laksz és még ezután jönnek az öreg napjaid, akkor szerintem azt az ingatlant valószínűleg nem vetted, vagy nem hitelből vetted vagy legalábbis nem mostanában. Úgy tűnik, nem Te vagy a cikk célközönsége 🙂
 • hopkinsz
  A táblázat remek ötlet és nagyon hasznos. Köszi szépen!
  Azt azért érdemes megemlíteni (ha a táblázatban nem is feltétlen kerül be), hogy az albérletnek is vannak a bérleti díjon túli költségei: pl akárhányszor költöztünk (volt, hogy mi nem akartunk menni, de a tulajnak kellett vissza a lakása) mindig újabb és újabb bútorokat kellett vennünk, mert ugye nehezen talál az ember olyan albérletet amiben pont olyan bútorok vannak, mint ami nekünk kellett. És persze a költözésnek is vannak költségei, mert általánosságban az emberek gyakrabban költöznek albérletből albérletben, mint ha saját lakásuk lenne. Ezek a költségek nekünk havonta átlagban jópár ezerre jöttek ki .
 • Peter
  Judit, nagyon ügyes vagy, sajnos nem mindenki kapott apucitól-anyucitól lakást, vagy örökölt, vagy ha vett is sajátot, de eltartották addig, míg összegyűjtött rá.. Úgyhogy én egyelőre “kidobom az ablakon ezt a pénzt”, de megnézem a kalkulátort, mert lehet hogy a pénz egy részét, amiért megdolgozom, arra költeném.
 • Peter
  Szinte bármit adok meg, nekem az jön ki, hogy vegyek lakást, ez megnyugat, mert itt korábban inkább azt olvastam, hogy ne. Ne vegyek lakást, ha ennél olcsóbban tudok bérelni: 37 ezer Ft. Tehát aki egyedül lakik egy garzonban, nem lakótársakkal (Budapest belvárosában jellemzően ez 55 ezer Ft feletti albérletdíjat jelent), ezek szerint vegyen.
 • Kiszamolo
  “Két befektető van…”

  Meg mindenki más, aki nem befektetésnek veszi a lakást, hanem lakni. Ez mondjuk az emberek 95%-a. 🙂

  Azon is vitatkoznék, hogy minden “befektető” olcsón vette a lakást. Tehát senki nem vett lakást ilyen célból 2003 óta, mert ma olcsóbb az ingatlan, mint azóta bármikor.

  Egyébként a belinkelt cikkben ott a grafikon a lakások áráról.

 • Kiszamolo
  Péter, csak az a kérdés, meddig elég neked egy garzon? Ha még gyereknevelés előtt állsz, akkor már nem sokáig.

  Egyébként igen, minél olcsóbb egy lakás, annál jobban megéri megvenni. Míg egy 7 milliós garzon bérleti díja 50 ezer, egy 20 milliós lakást sem tudsz nagyon 100 ezernél többért kiadni.

 • jurta
  Köszönjük!
  Te nagyon megtaláltad, mi az, amiről magyar nyelven eddig nem lehetett olvasni.
  (Persze ezt beírhattam volna két évvel ezelőtt is akármelyik cikk alá, de azóta sem látom, hogy bárki a nyomodba eredne. :-))
 • Bruce
  Mi most vettünk lakást a párommal, mégpedig azért, mert kellett egy plusz szoba a gyerekeknek. Bérelhettük is volna, de mi olyan lakásban szeretnénk élni, ami megfelel az igényeinknek. Kisvárosban nem fogunk olyan bérleményt találni, ami teljesen megfelel. De ha egy sajátot átalakítunk, akkor közel megfelelőben fogunk lakni. Így ha még hosszú távon jobban járnánk a bérlettel, nekünk akkor is megéri. (ez az amit pénzben nem lehet kifejezni)

  A másik az, hogy volt cikk arról, hogy bérbe adni lakást nem éri meg annyira, mint amennyire hisszük. Bérbe venni viszont megéri. Ez valahol nem kerek történet. 🙂

 • Kiszamolo
  ? Akkor lenne furcsa, ha bérbe venni és bérbe adni egyformán megérné.
 • jurta
  Rájöttem, hogy most nem fogok tudni mélyebben foglalkozni vele, később meg már nem lesz aktuális a cikk, ezért inkább felteszem a kérdést neked. Ez a kalkulátor
  – a 2011-es cikk (//kiszamolo.hu/alberlet-vagy-sajat-lakas-melyik-az-olcsobb/) statikus számításának megfelelő eszköz, csak állítható paraméterekkel,
  – annak egy kibővítése,
  – vagy más kérdést vizsgál, mint az?
 • Ogre
  Remek kalkulátor.

  A bérlet vs vásárlás téma nálunk is aktuális volt úgy 3 évvel ezelőtt. Akkor a bérlet mellett döntöttünk, igaz olyan konstrukcióban, hogy a sajátunkat mi is kiadtuk bérbe és egy nagyobba költöztünk (épp a baba érkezése miatt)

  Ha tisztán csak “hideg” pénzügyi fejjel vizsgáljuk a dolgot, akkor természetesen esetünkben a bérlés éri meg jelenleg is messze jobban. Mindez amiatt, hogy a lakásunk kiadásából befolyó díj, valamint a fennmaradó és befektetett tőkénk hozama havi szinten kitermeli a fizetendő albérleti díjunkat.

  Viszont: a szubjektív oldal nagyon hullámzik, azaz néha úgy érzi az ember hogy minden pénzt megérne a saját lakás és ilyenkor nagyon nehéz visszatérni a tények és számok talajára.

  Véleményem szerint az emberek jelentős hányadánál az érzelmek és nem az anyagi megfontolások döntenek…

 • HTündi
  Nekem nem működik a kalkulátor. Egyrészt mindenhova #SZÁM-ot ír, másrészt nem tudom, hogy ha 100% önerőt írok be, akkor minden hitellel kapcsolatos mezőbe írjak nullát, vagy a képletek ezt maguktól is figyelembe veszik?
 • L70
  Jó a táblázat, bár 100% önerőnél be kellett írni fals számokat is néhány rubrikába, hogy egyáltalán végig kalkulálja.

  Döbbenetes látni azt, hogy milyen sokban van az amortizáció, és az, hogy lakásban áll a pénz (10 milliónként évente 300 ezer, az 20 év alatt ugye 6 milliónál valamivel több). Nagyon jó ötlet benne a tulajdoni/bérlői érzés értékének megadhatósága. Amikor veszünk, nem gondolunk arra, hogy egyszer valaki el fogja adni az ingatlant, és annak egyszer majd lesz költsége (itt is lehetne finomítani a kaulkuláción, hogy az a 4% nem ma, hanem 20 év múlva fog jelentkezni, tehát jelen értékben jóval kevesebb lesz).

  Bérlésnél a kaució elmaradt hozama hiányzik (igaz, nem nagy tétel).

 • Tibor
  Koszonom, igen hasznos volt!

  30 ev lakastartassal, 25 eves hitellel (kulfoldi feltetelek) nekem kijott hogy vegyek sajatot. (Mar persze ha tudnek) Meg minimalis onero mellett is.
  A mai berleti dija egy olyan haznak amit szeretnek kb 1500€ korul van, a kalkulator szerint meg 575 alattinak kene lennie hogy megerje berelni.

  Tanulsagos.

 • Bruce
  Ha racionálisan gondolkozik mindenki, akkor ha nem jó (gazdaságos) bérbe adni, akkor nem fog bérbe adni, ergo nem tud bérelni ingatlant senki, mert nincs bérbeadó, így kénytelen lakást venni, ami meg egy bizonyos önerő alatt nem éri meg. Igaz, ha mindenki eladna, akkor az leveri az árakat a piacon és a meglévő önerő nagyobb százalékát teszi ki végső vételárnak, tehát javulhat a helyzet.

  De mint tudjuk, a nyugati kultúrákban nem a saját lakás a nyerő, hanem a bérlemény. Na de akkor megint elérkeztünk oda, hogy ki ad bérbe, ha az meg nem éri meg?

 • Topfly
  Kedves Csinibaba!

  A cikk nem csúsztatás, és átlagban valóban nem emelkednek jobban az ingatlanok, mint az infláció. Erre nagyon sok statisztika áll rendelkezésre! Ha ez nem lenen igaz, akkor hihetetlenül nagy üzlet lenne az ingatlanfejlesztés, mert folyamatosan nőne a rés az inflációval emelkedő építési költségek és az ingatlanok eladási ára között.
  Természetesen vannak olyan területek, mint Budapest belvárosa, ahol nem állnak rendelkezésre korlátlan számban építési telkek és ott elképzelhető az inflációnál nagyobb emelkedés is, de ez csak nagyon szűk területe az ingatlanpiacnak!

 • janos
  Siman lehet olyan, hogy megeri berelni es berbe adni is.

  Ha peldaul dragak a lakashitelek, de alacsonyak a beteti hozamok, akkor lehet, hogy a keszpenzes lakasvasarlonak megeri berbeadni, mig a keves onerovel rendelkezonek nem eri meg megvenni a lakast 3 evre.

 • tip
  : “Nem igaz, hogy az ingatlan értéke nem növekedik hosszú távon jobban az inflációnál!” – statisztikai adattal is alá tudod ezt támasztani?

  “aki hullámvölgyben vásárol, amikor nagyon olcsó az ingatlan” – csakhogy amikor megvennéd, nem tudod, hogy olcsó-e. Az csak utólag derült ki, hogy 1999-ben olcsó volt, meg az is, hogy 2004-től folyamatosan drága (2008-ban, a legdrágább évben még vitték az ingatlant, mint a cukrot).

 • Kiszamolo
  L70: jelenértékben kevesebb lesz. Mitől lenne kevesebb? Az ingatlan ára is nőtt közben, amire kivetik a százalékot, ergo mindegy, melyikkel számolok.
 • Tudatos polgár
  Egyértelműen érdemesebb bérelni, hisz ezáltal nem vagy egy városhoz vagy városrészhez kötve. Továbbá egy kiváló szakértő előadást is tartott erről, amelyben szó volt arról, hogy egy 140 millióért meghirdetett lakást havi 100ezerért ki lehet bérelni, a tulaj ugyanis eleinte el akarta adni, de miután jó ideje nincs vevő, kiadja akár néhány hónapra is. Elgondolkodtató.
 • Tibor
  : erre valok a szubjektiv mezok.

  A berles elonye hogy nem vagy helyhezkotve, hatranya hogy a tulaj kirakhat ha akar, hogy nem csinalhatsz akarmit a lakasban, nem verhetsz egy szoget a falba, stb. Illetve nem csak rajtad mulik hogy mikor kell tovabballnod.

  A tulajdonlasnak is megvannak a szubjektiv elonyei / hatranyai. pango ingatlanpiac (mint a mai) mellett ilyen nyilvanvalo hatrany a roghozkotottseg, ez teny. Persze ez is attol fugg mennyire erzed biztosnak a munkad, mennyire valoszinu hogy a munkakorodbol kifolyolag idorol idore mashol kell elned, stb.

  Ezek a szubjektiv, erzelmi szempontok, amikrol egy penzugyi blog nem szol, es nem is szolhat.

 • kissbéla
  Bruce: “Na de akkor megint elérkeztünk oda, hogy ki ad bérbe, ha az meg nem éri meg?”

  Ilyen banki (betéti) kamatoknál most éppen megéri kiadni, de ez változhat.

 • Köménymag
  Nekem sem működik a kalkulátor! Pedig érdekelne egy ilyen számítás!
 • Az_aki
  A kalkulátor szerint nekem venni éri meg, hitelre.

  Most a törlesztöm 29ezer ft/hó és még 10év a fútamidő.
  Albérletben ez min 40-45ezer/hó lenne.
  Egy dolog lehet aggasztó, hogy örgszik az ember és nem tudni, lesz-e munkám pld 50évessen.
  De az is biztos, hogy 55-60évessen jobb egy sajátban lakni, mint azon gondolkodni, hogy pld nyugdíjjassan miből fizetek ki egy albérletett.

 • Agent
  Ha hitel nélkül önerőből akarsz lakást venni, nem tud olyan opció kijönni, h a vétel jobb (gazdaságilag) mint a vétel, hacsak nem egy 200nm-es penthouset bérlésére van igényed.
  Lennél kedves leírni pár mondatban, hogyan lehetne már az LTP-vel lenullázni a hitel költségeit???
 • Kiszamolo
  Olvasók,

  Statisztikailag bizonyított, hogy közel kétharmadotok informatikus. 🙂

  Nem akarná valamelyikőtök megcsinálni a kalkulátort úgy, hogy be lehessen szúrni a cikkbe?

  Így nem lenne gond, hogy valaki valamit rosszul ad meg, vagy nem kellene két külön kalkulátor.

  Esetleg egy excel-guru is segíthetne, hogy lehet kiküszöbölni a negatív szám problémáját a hitelnél.

 • Tibor
  : mennyire van szabadsagod a honlap tartalmanak szerkeszteseben? lehetne csinalni egy urlapot ahol beviszik a kert ertekeket, es egy javascript alapu szamolas kikopi az eredmenyeket ugyanezen urlap tovabbi mezoire. Itt ugye nem lenne gond egy tesztet csinalni hogy adott szam negativ-e, es attol fuggoen mas mas utat valasztani.

  De ha maradunk az excelnel, akkor meg makro/VBA.

 • Kiszamolo
  A kezemet egyedül a wordpress lehetőségei kötik meg, na meg az, hogy nem értek hozzá. 🙂
 • Tibor
  Viszont ha csak egyesiteni akarod a kalkulatorokat: van az excelnek olyan fuggvenye hogy HA. Tehat lehet donteseket hozni a cellakban hogy amennyiben ez es ez <0, akkor ez lesz a cellaertek, ha nem akkor mas. (fx-re kattintas, es logikai fuggvenyek)
 • Kiszamolo
  Azt ismerem, viszont ott meg a helyes érték lesz a baj.

  Basicben megprogramoznám 10 másodperc alatt if then else sorral, csak az már sajnos kihalt. 🙂

 • shaka
  bár én még sosem próbáltam, evvel a módszerrel elméletileg bármilyen excel táblázatot be lehet illeszteni weboldalba, talán segít 🙂
  http://office.microsoft.com/en-us/excel/embed-an-excel-spreadsheet-on-a-web-page-FX102598267.aspx
 • Balint
  Kedves Kiszamolo!
  Azt nem értem, hogy ha pl. 13M-os lakást veszek 60% önrésszel 10 évre (10 év hitel), akkor az jön ki, hogy most ne legyen több az albérlet, mint 85e FT.
  11,930,716 Ft a lakástulajdonlás költsége. De 10 év múlva lesz egy 12M értékű lakásom.
  Az viszont nem világos, hogy ha albérletben maradok, akkor mennyi lesz a bankszámlámom 10 év múlva.
  Ha ez fel lenne tüntetve, jobban érthető lenne szerintem a különbség.
 • Csongor
  Nagyon hasznos ez a kalkulátor.
  Köszönöm. 🙂

  Eléggé meglepő, hogy ilyen éves lakásköltségek mellett is csak havi kb. 5000 forinttal fájna többe a hitellel fizetett lakás, mint amennyibe kerül a jelenlegi albérletem. 😮

 • Csaba
  Épp aktuális (volt) nálunk ez a kérdés. Jelenleg albérletben lakunk, 8. éve. Gondolkodunk/tunk saját lakás vásárlásán, természetesen (nagy)részben hitelből. Erre most tessék, kaptam a munkahelyem által (önkormányzati intézmény) egy szolgálati lakást 😀 Harmatgyenge bérleti díjjal, közös költség mentesen, csak ez utóbbira most laza 7000 Ft-ot fizetünk havonta. Ettől jobbat nehezen tudnék jelenleg elképzelni 🙂 És persze így most talán megtudjuk azt csinálni, amit régóta tervezünk, hogy ha eltűnik valahogy vagy nagyon lecsökken a lakásbérlés költsége, akkor végre eltudunk kezdeni tőkét létrehozni egy saját lakásra. Magyarul, amit eddig bérlésre dobtunk ki, azt most befektetésbe tudjuk pakolni. Pláne, hogy ezeket a szolgálati lakásokat olcsópénzért felszokták kínálni néhány év után. Persze ez a téma viszonylag keveseket érint, csak mint huszadrendű lehetőséget említettem meg 🙂
 • KZoltán
  OFF
  Ezek után még marad a kommentálási lehetőség? Már ha egyáltalán megérti ezt földi halandó.
 • esattila

  “Basicben megprogramoznám 10 másodperc alatt if then else sorral”

  Megismerhető az a Basic-os if then else sor, amit nem sikerült kiváltani az excel 7 mélységű HA-jával?

 • Kiszamolo
  @Balint: a költségek nem tartalmazzák a hitel tőketörlesztését, vagyis pont annyival kellene még többet kifizetni, mint amennyit a lakásod ér a végén.
 • KZoltán

  A blogmotor lecsapta a linket mkab.hu/download.php?h=843&utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_media_201405
 • Géza
  egy eladás alatt álló lakás bérleti díját ne keverd ide, az nyilván erősen nyomott. Olyat is ismerek, aki csak rezsiért lakott ilyenben, aztán tényleg 2 hét alatt kellett költöznie.

  Ezen kívül a 140 milliós értékű lakás bérleti díja eleve nyomott. Amíg egy szerencsésen megválasztott olcsóbb lakással elérhető a 10%-os hozam, addig egy 140 milliósnál az 5% is nehezen.

 • GabenHUN
  Értem, hogy a számítások legtöbbjében az jön ki, hogy nem éri meg befektetési céllal lakást venni.
  <>

  Egyet nem értek. Ha ez tényleg ennyire nem nagy biznisz, akkor külföldön, a bérbeadónak hogyan tud olyan nagy biznisz lenni?
  Nem hiszem, hogy fajlagosan annyival drágábban lehet bérbe adni, mint vásárolni.