Ingatlanbérlés vagy vásárlás?

2015-10-21
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Már többször esett szó itt a blogon a lakásvásárlás vagy bérlés témaköréről.

(Például Bérelni vagy vásárolni kalkulátor, Ingatlan mint befektetés kalkulátor)

Találtam egy amerikai cikket, ami szintén ezt a témát járja körbe, amelynek a lényegét összefoglalom ebben a bejegyzésben. A cikk amerikai, így az árak is azok, de a cikk lényegét ez nem érinti. A végkövetkeztetései is hasonlóak, mint ahogy sokan (de mégis csak egy kisebbség) itthon is gondolkodnak ebben a témában.

Ha tudsz angolul, érdemes úgy (is) elolvasnod, van egy jó stílusa a srácnak.

Az írásában a szerző a lakástulajdonlás mítoszát a vallásos ragaszkodáshoz hasonlítja, amit a lakástulajdonba vetett hit éltet. Az egész lakásvásárlást szerinte többek között a 15 billió (vagyis 15 ezer milliárd) dolláros jelzáloghitel piac mozgatja és az ebben érdekelt pénzintézetek, illetve egyéb érintettek tartják fenn (ingatlanosok, stb).

Végigveszi az általánosan elterjedt nézeteket.

Az első ilyen, miszerint a lakásvásárlás jó befektetés.

Mindenkinek van egy olyan sztorija, vagy ismer valakit, akinek vagy egy sztorija, miszerint a szülei 1965-ben 30 ezer dollárért megvették a házukat, majd 2005-ben eladták 1,5 millióért és elmentek nyugdíjba.

Sajnálja, hogy az ő szüleivel ennek pont az ellenkezője történt meg. Egyébként meg a statisztikák azt mutatják, hogy az ingatlanárak évente 0,2%-kal nőttek az elmúlt száz évben (az infláció felett), kivéve néhány időszakot, amikor a gyors áremelkedést ugyanolyan zuhanás követett. Az olyan nagy koponyák, mint Warren Buffett sem fektetnek ingatlanba és ez nem véletlen.

Egyébként is mi jellemzi a jó befektetést?

- Kellően diverzifikált, vagyis csak a vagyonod egy kisebb része van az adott eszközosztályban. Ez nem igaz egy ingatlannál.

- A befektetést nem tőkeáttétellel, vagyis nem hitelből valósítod meg. Lásd még: 15 billió dollárnyi jelzálog-hitel.

- Bármikor hozzáférsz a befektetésedhez, ha pénzre van szükséged. Ez sem áll meg egy ingatlannál, nem tudod eladni csak a kamrát, ha kell pár millió forint.

A lakbér ablakon kidobott pénz, tartja a népi bölcsesség.

Szerinte ennek pont a fordítottja igaz.

Egy 500 ezer dolláros ház megvételéhez le kell raknod 200 ezer dollárt és fel kell venned 300 ezret 25-30 évre 6%-os kamat mellett.

Egy ilyen házat kiveszel havi 2.500 dollárért.

Vagyis csak az önerő elég lenne 80 hónapnyi bérleti díjra. Az átírási illeték, ügyvédi díj, beköltözés előtti felújítás, éves adók (ez akár évi 2% is lehet az Egyesült Államokban) és hasonlóak még további hosszú évekre elégségesek, a 300 ezer dollárnyi kölcsönre pedig kifizetsz még további 347 ezer dollárt kamatra a tőkén kívül. Tehát a végén egymillió dollárba került az ingatlanod.

Mi lenne, ha ennek az összegnek a töredékét, néhány ezrelékét magadba fektetnéd? Elvégeznél néhány tanfolyamot, a példa kedvéért weboldal-szerkesztő, wordpress, photoshop, vagy hasonló tanfolyamot és keresnél vele több ezer dollárt havonta.

Akármilyen drágák is ezek a tanfolyamok, még mindig olcsóbbak, mint amit csak kamatokra kifizetsz évente a bankodnak. És többet is hoznak.

Azért kell saját lakás, mert az egy biztos pont az életemben.

Az átlagos amerikai lakásvásárló a vásárlás pillanatában azt gondolja, hogy átlagosan 11 évet fog eltölteni a megvásárolt ingatlanban. Ezzel szemben a valóságban csak 4,5 évet. (Ez az amerikai adat. A magyar adat cirka 9 év.)

4,5 évente az emberek új ingatlant vesznek. Mert munkahelyet váltott, mert megházasodott vagy éppen elvált, jött a gyerek, elköltözött a gyerek és a többi.

A 4 és fél év pedig minden, csak nem állandóság. Ennél még az autód is tovább van meg a legtöbb esetben, így semmi nem valósul meg a nagy állandóságból és a biztos gyökerekből. (Egy átlag amerikai 11,5 alkalommal költözik élete során másik ingatlanba.)

Nincs lakás, nincs probléma

A cikkíró leírja, mennyire kényelmes lakást bérelni. Eldugult a lefolyó, csak írt egy e-mailt a tulajdonosnak, aki kiküldte a szerelőt. Egy hurrikán végigsöpört a tájon, 60 centi magasan állt a víz a házban. A tulajdonos felmosott, iszapot hordott, értéket mentett, míg ő, a bérlő az emeleten nyugodtan olvasgatott.

A szabadság öröme

Sokan félnek a lakásbérléstől, mert mi lesz, ha kiteszik őket fél év múlva a lakásból? Sok a bizonytalanság és a kiszámíthatatlanság.

Ennek a kérdésnek egy másik vetülete viszont a teljes szabadság. Még ma is minden utcában van legalább 8 eladó ház és ugyanennyi lakás és nem egyet már évek óta árulnak. Ez egy röghöz kötöttség, nem tudsz reagálni az életedben bekövetkező változásokra. Sokan ülnek a lakásukban évek óta és szeretnének továbblépni, de nincs vásárló, aki megszabadítaná őket a lakásuktól.

Ellenben ha bérelsz lakást, a második gyerek születésekor nagyobb ingatlanba költözöl. Ha a gyerek iskolába megy és jó iskola csak a város másik végén van, odaköltözöl. Ha másik városban kapsz egy jobb munkát, csomagolsz. Jobban mennek a dolgaid, kiveszel egy nagyobb ingatlant. Ha rosszabbul, visszaköltözöl a lakótelepre. A gyerekek kirepültek, már nem kell ötszobást lakást bérelned.

Ez a flexibilitás rengeteg pénzt meg tud spórolni neked az évek során.

Az ingatlan kézzelfogható

Sokan azért fektetnek ingatlanba, mert a tégla sokkal jobban kézzelfogható a számukra, mint a készpénz, egy részvény vagy kötvénybefektetés. De ez csak egy illúzió, semmivel nem tart tovább elveszíteni egy ingatlan tulajdonjogát, mint egy részvénytársaságban birtokolt tulajdonjogodat. Mi magyarok emlékszünk még az államosításra? Amikor elvették az ingatlanokat is bárkitől? Előtte a világháborúra, amikor porig bombázták ugyanezeket a házakat? Akinek készpénze volt, az tudott menekülni. Akinek háza, az várta a frontot.

A cikk végén az író még tippeket ad, mit csinálj inkább, ha ingatlanba akarsz fektetni és hogy háztulajdonosból is van jó és rossz, hogy találj egy jó tulajdonost, miért ragaszkodik mindenki ahhoz, hogy márpedig ő jó döntést hozott, amikor ingatlant vett és hasonló dolgokról ír. Ezeket már nem akarom lefordítani, akinek van kedve olvassa el a belinkelt cikkben a bejegyzés elején.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, három-négy hetenként indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram