Heti hírösszefoglaló

2020-10-25
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Nemcsak Európában, de az Egyesült Államokban is új erőre kapott a járvány, a héten minden eddigi rekord megdőlt a napi új fertőzések tekintetében, 81200 új fertőzést diagnosztizáltak egy nap és a halottak száma is megfelel a nyári magas értékeknek. Amikor ezeket a számokat olvassuk, azért arról érdemes megemlékezni, hogy 328 millió lakosról beszélünk az Egyesült Államokban, magyarországnyi lakosra lebontva a rekord megbetegedés kevesebb, mint napi 2.400-at jelent, ezer napi elhalálozás pedig 29 halottal egyenértékű idehaza.

Közben más fejlett államokban sokkal sikeresebbek a védekezések, az 52 milliós Dél-Koreában napi 155 esetet jelentettek, Ausztráliában csak 15-öt.

Az új munkanélküliek száma nagyot esett a múlt héten az Egyesült Államokban (közel százezer emberrel kevesebben, 787 ezren jelentkeztek be segélyért, mint a múlt héten, további 345 ezer egyéni vállalkozó is igényt nyújtott be), de a jó hír mellett rossz hír, hogy viszont 500 ezer emberrel nőtt a munkanélküli segélyből kiesők száma, akik az úgynevezett PEUC segélyért folyamodtak. Ezek azok, akik már több, mint fél éve munkanélküliek, vagyis tovább nőtt a tartósan munkanélküliek száma. A CNN híre erre.

A Coca Cola is nagyon megérezte a járvány hatásait, különösen a vendéglátó helyek forgalmának esését, így 9%-kal esett a bevétele. Ezért bejelentette, hogy 200 hozzátartozó italmárkát kivezet a piacról, amelyek piaci forgalma nem elég nagy.

A Google felett régóta lebegett a monopólium törvény szerinti per, most lépett 11 amerikai állam és perbe fogták a céget. A Google piaci részesedése 87% a keresések piacán, ami önmagában még nem lenne probléma, hiszen mindenki olyan keresőt használ, amilyet szeretne. A per fő tétje, hogy a Google visszaélt-e a monopol helyzetével, mert akkor komoly tétje van a pernek. Ami biztos, hogy hosszú évekig nem várhatunk még végeredményt.

Amíg növekedés van, nagyon jó dolga van a kereskedelmi ingatlanokat üzemeltető cégeknek, mindenki nagyobb üzlethelyiséget, nagyobb raktárat és több irodát bérel. Amikor recesszió van, ez mind megfordul. Ha pedig olyan sokk éri a cégeket, különösen a hoteleket és hasonló egységeket, akkor pedig komoly baj is lehet. A Politico cikke erre.

Egy demokrata törvényjavaslat szerint 7 év alatt 15 dollárra kellene növelni a minimálbér összegét, ez a mostani érték közel duplázást jelentené. Régi vita, hogy a haszna vagy a kára nagyobb-e egy ilyen rendelkezésnek, mert pont azok járnak rosszul, akiknek segíteni akarnak, ha ez miatt szűnik meg több millió munkahely. Egy friss tanulmány a kérdésről erre.

Az olajkitermelés története. Vajon ki ma a világ legnagyobb olajtermelője?

Itt van Flippy, a 30 ezer dolláros gyorséttermi mindenes, aki nem bánja, ha mindig a sütő mellé osztják be. Napi 20 óra munkával és óránként 20 dolláros munkabér-költséggel 75 nap alatt megtérül az ára. Soha nem beteg, nem fáradt, ingerült vagy másnapos, nem mondd fel és nem felejt el időben beérni.

Az csoda, hogy még dolgozik ember a gyorséttermekben.

117,715 milliárd forintos költségvetéssel vághat neki az úgynevezett közszolgálati média a jövő évnek, mert az idei 84 milliárdból úgy látszik, nehéz kijönni. Most már tudod, hogy jó helyre kerül a katásoktól pluszban beszedni szándékozott 35 milliárd forint.

Miközben egyre nehezebben élnek az emberek, a hivatalos adatok alapján az átlagfizetés még nőni is tudott. A gond abból származik, hogy a KSH se az öt főnél kevesebb személyt foglalkoztatókat, sem a részmunkaidőseket nem veszi be a statisztikába, pedig több százezer emberről van szó. A valódi átlagfizetés így jelentősen kisebb lehet, mint a hivatalos. A 24.hu cikke erre.

Jó hír érkezett a KSH-tól, az év első felében 44.250 gyerek született, ez 5,5%-kal több, mint az előző évi adat. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy 2018-ban és 2019-ben is csökkent a születésszám, így csalóka a magas százalék, de ez az adat még a 2017-es 43.870-nél is több.

A házasságkötések számának is jót tett a babaváró hitel, idén vírus ide vagy oda, 7,9%-kal nőtt a házasságkötések száma.

Azon senki nem csodálkozott, hogy a második negyedévben estek az ingatlanárak idehaza, különösen, hogy éveken át a magyar áremelkedés az elsők között volt egész Európában. A harmadik negyedév már sokkal érdekesebb képet mutat.

Az új építésű ingatlanok ára esett, ahogy a téglaépítésű használt lakások ára is 2-4%-kal csökkent. A családi házak ára azonban emelkedett, megfelelően a nemzetközi trendeknek, hogy a járvány miatti lezárások miatt sokan, akik megtehetik, menekülnek a lakásokból a családi házakba. A 24.hu cikke erre.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

40 millió forintos életbiztosítás havi 5.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Új vagy a blogon? Itt találod a fontosabb írásokat összegyűjtve.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram