Heti hírösszefoglaló

Nemcsak Európában, de az Egyesült Államokban is új erőre kapott a járvány, a héten minden eddigi rekord megdőlt a napi új fertőzések tekintetében, 81200 új fertőzést diagnosztizáltak egy nap és a halottak száma is megfelel a nyári magas értékeknek. Amikor ezeket a számokat olvassuk, azért arról érdemes megemlékezni, hogy 328 millió lakosról beszélünk az Egyesült Államokban, magyarországnyi lakosra lebontva a rekord megbetegedés kevesebb, mint napi 2.400-at jelent, ezer napi elhalálozás pedig 29 halottal egyenértékű idehaza.

Közben más fejlett államokban sokkal sikeresebbek a védekezések, az 52 milliós Dél-Koreában napi 155 esetet jelentettek, Ausztráliában csak 15-öt.

Az új munkanélküliek száma nagyot esett a múlt héten az Egyesült Államokban (közel százezer emberrel kevesebben, 787 ezren jelentkeztek be segélyért, mint a múlt héten, további 345 ezer egyéni vállalkozó is igényt nyújtott be), de a jó hír mellett rossz hír, hogy viszont 500 ezer emberrel nőtt a munkanélküli segélyből kiesők száma, akik az úgynevezett PEUC segélyért folyamodtak. Ezek azok, akik már több, mint fél éve munkanélküliek, vagyis tovább nőtt a tartósan munkanélküliek száma. A CNN híre erre.

A Coca Cola is nagyon megérezte a járvány hatásait, különösen a vendéglátó helyek forgalmának esését, így 9%-kal esett a bevétele. Ezért bejelentette, hogy 200 hozzátartozó italmárkát kivezet a piacról, amelyek piaci forgalma nem elég nagy.

A Google felett régóta lebegett a monopólium törvény szerinti per, most lépett 11 amerikai állam és perbe fogták a céget. A Google piaci részesedése 87% a keresések piacán, ami önmagában még nem lenne probléma, hiszen mindenki olyan keresőt használ, amilyet szeretne. A per fő tétje, hogy a Google visszaélt-e a monopol helyzetével, mert akkor komoly tétje van a pernek. Ami biztos, hogy hosszú évekig nem várhatunk még végeredményt.

Amíg növekedés van, nagyon jó dolga van a kereskedelmi ingatlanokat üzemeltető cégeknek, mindenki nagyobb üzlethelyiséget, nagyobb raktárat és több irodát bérel. Amikor recesszió van, ez mind megfordul. Ha pedig olyan sokk éri a cégeket, különösen a hoteleket és hasonló egységeket, akkor pedig komoly baj is lehet. A Politico cikke erre.

Egy demokrata törvényjavaslat szerint 7 év alatt 15 dollárra kellene növelni a minimálbér összegét, ez a mostani érték közel duplázást jelentené. Régi vita, hogy a haszna vagy a kára nagyobb-e egy ilyen rendelkezésnek, mert pont azok járnak rosszul, akiknek segíteni akarnak, ha ez miatt szűnik meg több millió munkahely. Egy friss tanulmány a kérdésről erre.

Az olajkitermelés története. Vajon ki ma a világ legnagyobb olajtermelője?

Itt van Flippy, a 30 ezer dolláros gyorséttermi mindenes, aki nem bánja, ha mindig a sütő mellé osztják be. Napi 20 óra munkával és óránként 20 dolláros munkabér-költséggel 75 nap alatt megtérül az ára. Soha nem beteg, nem fáradt, ingerült vagy másnapos, nem mondd fel és nem felejt el időben beérni.

Az csoda, hogy még dolgozik ember a gyorséttermekben.

117,715 milliárd forintos költségvetéssel vághat neki az úgynevezett közszolgálati média a jövő évnek, mert az idei 84 milliárdból úgy látszik, nehéz kijönni. Most már tudod, hogy jó helyre kerül a katásoktól pluszban beszedni szándékozott 35 milliárd forint.

Miközben egyre nehezebben élnek az emberek, a hivatalos adatok alapján az átlagfizetés még nőni is tudott. A gond abból származik, hogy a KSH se az öt főnél kevesebb személyt foglalkoztatókat, sem a részmunkaidőseket nem veszi be a statisztikába, pedig több százezer emberről van szó. A valódi átlagfizetés így jelentősen kisebb lehet, mint a hivatalos. A 24.hu cikke erre.

Jó hír érkezett a KSH-tól, az év első felében 44.250 gyerek született, ez 5,5%-kal több, mint az előző évi adat. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy 2018-ban és 2019-ben is csökkent a születésszám, így csalóka a magas százalék, de ez az adat még a 2017-es 43.870-nél is több.

A házasságkötések számának is jót tett a babaváró hitel, idén vírus ide vagy oda, 7,9%-kal nőtt a házasságkötések száma.

Azon senki nem csodálkozott, hogy a második negyedévben estek az ingatlanárak idehaza, különösen, hogy éveken át a magyar áremelkedés az elsők között volt egész Európában. A harmadik negyedév már sokkal érdekesebb képet mutat.

Az új építésű ingatlanok ára esett, ahogy a téglaépítésű használt lakások ára is 2-4%-kal csökkent. A családi házak ára azonban emelkedett, megfelelően a nemzetközi trendeknek, hogy a járvány miatti lezárások miatt sokan, akik megtehetik, menekülnek a lakásokból a családi házakba. A 24.hu cikke erre.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

40 millió forintos életbiztosítás havi 5.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Új vagy a blogon? Itt találod a fontosabb írásokat összegyűjtve.

Share

52 hozzászólás

 • KL
  “Egy demokrata törvényjavaslat szerint 7 év alatt 15 dollárra kellene növelni a minimálbér összegét, ez a mostani érték közel duplázást jelentené. Régi vita, hogy a haszna vagy a kára nagyobb-e egy ilyen rendelkezésnek, mert pont azok járnak rosszul, akiknek segíteni akarnak, ha ez miatt szűnik meg több millió munkahely.”

  A haszon teljesen nézőpont kérdése, nehogy már azt higgyük, hogy aki beterjeszti, az bárki más érdekeit is figyelembe veszi a sajátján kívül..

  Ez egy jól eladható dolog (több pénz kapsz, ember!) plusz a munkanélküliség növekedése lehetőséget ad a szavazóbázis növelésére, tehát dupla haszna van a demokraták számára.

 • maveryck
  “Miközben egyre nehezebben élnek az emberek” Nem tudom, hogy mit higgyek, mert most 10%-os minimálbéremelést akarnak (ami a többi bérre is hatással van), az áruházak tömve vannak, rengeteg hitelt vesznek fel az emberek. Közben zuhan a GDP, amiből pont ellenkező dolgokat gondolnék. Őszintén nem tudom, hogy mi a helyzet az átlag emberek anyagi helyzetével.
 • L
  A Google elleni per illetve perek – es az utobbi evekben mas techcegek ellen inditott hasonlo perek – szerintem tok jol mutatjak az allami tulburjanzast az egesz vilagon. Szerintem a per nem egy monopolium letoreserol es a szabadverseny elomozditasarol szol (ami ellen semmi kifogasom nem lenne), hanem az allamok igy akarjak megmutatni, ki az ur a haznal. A szamomra leggusztustalanabb a sorban a Facebook (es talan Twitter) elleni “van rajta sapka / nincs rajta sapka” eset, amikor azt kerik rajtuk szamon, hogy miert nem olvassak el a vilag osszes FB usere altal megosztott osszes cikket, es miert nem cenzurazzak azokat “igaz vagy hamis allitasok” alapjan (melyet aztan ismet meg lehet tamadni folyamatosan). A Google eseteben nem tudom elfogadni, hogy a sajat keresojuk miert ne sorolhatna elorebb a sajat videoszolgaltatojuk tartalmait masoknal. A webshopok se arukereso.hu jelleggel mukodnek.
 • Dani21
  Mondjuk Paypal helyett nem tudom, mi a tökömet tudnék használni. Vagy van más, globálisan bárki által használható hasonló platform? Ha pl. szolgáltatást nyújtok, vagy domaint adok el, vagy egyéb nem fizikai terméket küldök egy amerikainak vagy bárkinek Európán kívül? Revolut/Transferwise nem igazán jó erre. Banki utalás egy vicc országok között, pláne, ha az őskori USA-ból jön a pénz. Bitcoint hagyjuk, amíg nem lesz stabil az értéke és nem lesz olyan elterjedt mint a bankkártya. Csekkekkel még nem szórakoznék, ha nem muszáj
 • Kiszamolo
  Dani, bankkártyás elfogadás az amcsiknak valami ismersz szolgáltatónál? Csak olcsóbb lehet, mint a Paypal.
 • Csizkek
  Google elleni per illetve perek – es az utobbi evekben mas techcegek ellen inditott hasonlo perek – szerintem tok jol mutatjak az allami tulburjanzast az egesz vilagon. “
  Megnezed a social dilemma dokut es allitasod pont ellenkezoje derul ki. Mondjuk film se kell hozza hogy latszodjon, de jol osszefoglalja a lenyeget.
 • Garázs
  A Google elleni pernek remélem lesz annyi “haszna” (még ha sok év múlva is), hogy a mostani 2-3 felugró ablak helyett lesz vagy 6-7, amit mindet be kell zárjak, hogy egy cikket el tudjak olvasni!
 • Kiszamolo
  Amikor egy Apple-nek vagy Amazonnak három és félszer nagyobb az éves árbevétele, mint mondjuk a magyar államnak, akkor szerintem inkább a magáncégek túlburjánzásáról érdemesebb beszélni, hogy ezek a cégek zsarolhatják és manipulálhatják a nemzetállamokat.
 • iorgoskimindigénekel
  “szerintem inkább a magáncégek túlburjánzásáról érdemesebb beszélni, hogy ezek a cégek zsarolhatják és manipulálhatják a nemzetállamokat.”
  Nagyon érdekelne ez a téma itt, ezen a platformon. Sajnos az időszerű politikai áthallások-áthajlások miatt nem hiszem, hogy sor kerülhetne rá.
 • V.Tamás
  , egyáltalán mi a tárgya a pernek? Én azt olvastam, hogy az a baj, hogy minden Android eszközben ott van, kitörölhetetlenül a Google. Nem azzal van gond, hogy előre sorol-e saját tartalmat vagy sem (bár ugye van már olyan, hogy netsemlegesség, khm…).

  A per ugyanarról szól, mint amit Google akasztott 20 éve a Microsoft nyakába böngésző témában.

 • KL
  “A szamomra leggusztustalanabb a sorban a Facebook (es talan Twitter) elleni “van rajta sapka / nincs rajta sapka” eset, amikor azt kerik rajtuk szamon, hogy miert nem olvassak el a vilag osszes FB usere altal megosztott osszes cikket, es miert nem cenzurazzak azokat “igaz vagy hamis allitasok” alapjan (melyet aztan ismet meg lehet tamadni folyamatosan). ”
  Vagy ellenőrizzék az összes postot átlátható, konkrét szabályok alapján, vagy egy postot se, vagy ha szelektíven ellenőriznek, akkor ők nem platform, hanem ők akkor egy tartalomszolgáltató, és feleljenek jogilag az általuk szolgáltatott tartalomért, azaz az összes postért.
  A Google-ről nincs véleményem, de annak mondjuk örülök, hogy nem muszáj Explorert/Edge-t használnom, ami egy hasonló, MS elleni pernek köszönhető.
 • Dani21
  A Paypal előnye az, hogy egy email cím kell csak hozzá, megadom a vevőnek, és már kapom is a pénzt. Bankkártyás fizetést csak akkor tudok fogadni, ha webshop vagyok, de nem az vagyok 🙂 A domain eladásnak a de facto payment processora a Paypal, ami nyilván egyszerű, kényelmes, biztonságos és azonnali, de baromi pofátlan módon 2x húz le, egyszer a fee-vel, egyszer az átváltással. Azért itt látok egy piaci rést: legyen egy Paypal, de fele ekkora díjakkal:)
 • Belavoltam
  A minimalber emelese valojaban adoemeles. Az allamnak tobb adobevetele lesz, hacsak nem bocsatjak el a minimalberesek egy reszet a munkaltatok a megnovekedett terhek miatt.
 • gertitorpee
  @Garázs
  OFF: Az Adblock-ban 1-2 hete már van cookie nyilatkozat jóváhagyó filter is 😀
 • Second Wave
  Dani21
  A revuloton lehet készíteni egyedi fizetési linket, azt tudod elküldeni a vevőnek. Csak egy idő után lejárnak, nekem nem vált be.
 • V.A.Laki
  Nem attol szabad a verseny, hogy egy oriasira nott jatekos barmit szabadon megtehet. Akkor szabad a verseny, ha barkinek a palyara szabad lepnie, mert a nagyok nem uralhatjak le a vetelytarsakat piszkos modszerekkel. Pl. ma mindenki programokat fejleszt, ezert senkinek nem esne jol, ha egy oriasi monopolium ingyen belecsomagolna a sajat szolgaltatasaba azt, amit a ti cegetek arul. Es nem azert, mert annyival tobb esze van meg annyival jobb fejleszt, csak mert neki van 100 milliard dollar a zsebeben es ez nem tetel neki.

  Szerintem a becsuletukre valik az amerikai kormanynak, hogy beleallnak ebbe, kar, hogy a Google lobbierejet ismerve kb. 0% eselyuk van. A facebookrol meg azt gondolom, hogy de facto egy kozmuve valt. Ha egy vizszolgaltatotol el lehet varni, hogy ne legyen arzenos a viz, akkor egy kozossegi oldaltol is el lehet varni, hogy ne hipnotizalja hulyere a felhasznaloit.

 • KL
  “Az allamnak tobb adobevetele lesz, hacsak nem bocsatjak el a minimalberesek egy reszet a munkaltatok a megnovekedett terhek miatt.”

  Persze hogy elbocsátják, ha tudják. (mondjuk vesznek egy Flippyt).
  Vagy árat emelnek, ha tudnak ->infláció, és már nem is ér többet az a megemelt bér (ld. korábbi cikk)
  Csődbe mennek, ha egyiket se tudják -> nagyobb a minimálbér, de nincs munkád.
  Esetleg még a feketegazdaság nőhet.

  De ennyire előre ne gondolkodjunk már.

 • veres

  K alakú válság van. A tehetősebbek (akiket a nagyvárosok plázáiban látsz, azok a felső 20%, de inkább 15% tagjai) továbbra is jól élnek (a vállalkozók és a home office-os értelmiséget pumpálja az állam pénzzel), a többi ember meg süllyed lefelé.

 • Kokaci
  A PayPal elég rossz átváltási arányokat akaszt az ember nyakába, plusz még hamarosan fizettetni fog azokkal, akik nem használták eleget, de van fiókjuk. Szerintem jobb a TransferWise. Kártyát is ad.
 • Hiteles András
  Ha duplája lesz a minimálbér, akkor az árak, is ahhoz fognak igazodni…. Sajnos aki minimál bért keres nem lesz előrébb.
 • Treil
  A gond az hogy a minimálbér tényleg kevés normális élethez, a másik gond viszont hogy a minimálbéres réteg túlnyomó része nem tud bánni a pénzzel. Ez még nagyobb gond az alapjövedelem elmebajnál. Persze most mondhatjátok hogy havi 100 ezerrel nem kell sehogy bánni, mert a megélhetés teljesen elviszi, ami részben igaz. De közvetve ismerek jópár embert akinek 150 alatt van a havi bevétele, mindenkinek jut valahogy cigarettára, van valami 16+ éves roncs autó, esti program a kocsmában iszogatás. De ha nem éppen ezek mindig lehet találni más hülyeséget amire elverik, sorsjegy, műszaki cikkek, személyi kölcsönök. Ha adsz nekik 500 ezret akkor nem 400 ezer lesz náluk hó végén (eddig 100-ból éltek ugye), hanem jó esetben nulla, rossz esetben már van egy személyi kölcsönük is mert majd a köv. 500-ból kifizetik.
  Szegénységet nem lehet pénzosztással felszámolni.
 • V.Tamás
  ” hogy nem muszáj Explorert/Edge-t használnom, ami egy hasonló, MS elleni pernek köszönhető.”
  Akkor sem volt kötelező, egyszer kellett használni IE-t, elmentél vele a Firefox, Chrome vagy az Opera oldalára, azt letöltötted és kész. A goolgle-nak az volt a baja, hogy már eleve fel volt telepítve az IE, konyhakészen.

  A usernek tennie kellett valamit, hogy más böngészője legyen. Ezért rakták bele MS-ék a böngészőválasztó opciót, amin a usernek egyszer át kellett verekednie magát és ami a kívánt letöltési oldalra navigált. Magyarul ugyanazt csinálta, amit a user addig is meg tudott tenni.
  (Az egész per ez miatt egy egyrém volt, csak arra volt jó hogy az egyik tőkeerős cég nekimenjen a másiknak. Vajon a calc.exe és a notepad.exe-t miért nem perelték be az alternatív számológép és jegyzettömb fejelsztők?)

 • Zabalint

  Az Apple és az Amazon sokszáz millió embernek ad el dolgokat, szolgáltat, a magyar állam meg kevesebb mint 10 millió ember. Nem a magyar, hanem az amerikai állammal érdemes összevetni, méghozzá az adott piacon.

  Ami a túlburjánzást illeti, a fejlett világban van egy átlagos 50%-os újraelosztás, tehát az erőforrások másik felével gazdálkodik az összes cég, magánszemély, beleértve Pistikét, a sarki kisboltost és az Apple-t. Ha ez nem az állam túlburjánzása, akkor mennyi lenne a túlburjánzás?

  Az pedig, hogy egy kis kelet-európai állam a globalizált világban kevés a nagy cégekhez képest, nem azt támasztja alá, hogy mesterségesen kellene szétverni az ilyen nagy cégeket, hanem hogy amikor a cégek globálissá válnak, akkor a szabályozásnak is közel globálisnak kellene lennie. Ezért lenne szükség az EU-n belül minél szorosabb együttműködésre, amit épp a mi kormányunk fúr meg…

 • Zabalint

  Pontosan, egyébként már a böngészőválasztás előtt ott volt az IE nyakán a Firefox, egyes statisztikák szerint vezetett. Ami mellesleg azért is vicces, mert a Mozilla legnagyobb támogatója ugyan a Google volt, de mint független szoftveralapítvány fejlesztette a böngészőt, aztán évekkel később a Google létrehozta a saját böngészőjét, természetesen a saját üzleti céljainak megfelelően a user adatok gyűjtésére koncentrálva, majd kihátrált a Firefox mögül, és átvette a böngészők piacán az uralmat. Ami mellesleg sokkal több kérdést vet fel, mint hogy a Windows alapból tartalmazott egy egyébként gyenge böngészőt. Annak az állami beavatkozásnak piaci verseny szempontból semmi előnye nem volt, ahogy az EU Windows Media Playeres ügyének sem, aminek köszönhetően megjelent az N-es Windows, amihez természtesen ingyen le lehetett tölteni a WMP-t…
 • Ekvi
  Flippy a technokraták kéjes vágyálma. Én maradok a hagyományos fast food lakókocsiknál, ahol családtagként kezelnek, mint a Chicago-i Weiner’s Circle-nél:
  youtu.be/33zPlnhymCU
 • sorsjegy
  A sorsjegy tök jó, én havi 10 körül költök rá, és valahogy nem érzem azt, hogy azon az évi 120 rugón bukik el hogy ingatlanhoz jussak, amikor egy szétcsoffadt panel is 35 millióba kerül… Tehát ha a 25M főnyereményt elviszem, abból se telne egy panelra sem. Ha a N.K. megszólal a tévében, az ingatlanárak rögtön emelkednek 10%-ot, így aztán nagyon könnyű felelős pénzügyi gondolkodással önerőt gyűjteni…. marad a sorsjegy, még mindig ez a legnagyobb esély.
 • M B
  Annyira rossz olvasni ezeket a hozzászólásokat…
  Senki nem meri még itt sem bevállalni, hogy mi szükséges a világ megmentéséhez (profitmaximalizálás, passziv jövedelem adóztatása meg mondjuk UBI).

  20-30 év és vége. Aztán majd veregethetitek ti is egymást hátba, hogy jól megmondtátok, a minimálbér emelése rossz, a gazdagok übergazdagodása tök jó és normális folyamat, ha valaki a top 1%-ot akarná adóztatni az kommunista és lefejezendő 🙂

  De legalább rájönne a “krém krémje”, hogy ha az embereknek van pénzük, azt el is költik, sőt, ha nyugodtak és van idejük, akkor még kreativak is és az elérhető termékek szinvonala nő. Jelenleg meg csak a pénzpénzpénz, már sehol nem számit, hogy valami JÓL működik-e. Csak valahogy kúrjuk át a népet hogy megvegyék, jogilag úgysem tehet senki semmit a nagyokkal, a youtube is pikkpakk elzárhatja a pénzcsapot, teljesen ki vagyunk szolgáltatva. Szép.

 • Puffogok
  Minimálbér – talán Peter Schiff mondta el egyszer tök jól, hogy miért butaság a minimálbér, pláne annak emelése.
  A minimálbér nem arra való hogy egyről a kettőre juss, ne abból akarj házat, családot. Az arra elég, hogy ne halj éhen és el tudj menni iskolába tanulni.
  Ha emelik a minimálbért, akkor pont a legrászorulóbb réteg pontozódik ki, akiknek 0 tapasztalata és képessége van. Anno ha nem mentem volna el a kb 0 forintos gyakornoki munkára, akkor ma nem így keresnék.
  A pályakezdő 8 általánossal nem tud kitermelni annyit, de ha megkapja az esélyt, akkor talán tud fejlődni és pár év múlva 3* annyit kereshet.
 • lekváros_kenyér
  @kl
  Pont ez a fb lényege, hogy hipnotizálja a felhasználóit. Elhiteti az emberekkel, hogy a virtuális térben bárkik lehetnek. Hasonlóan addiktív tud lenni, mint a drogok.
  Nem védeni akarom őket, de megpróbálják szűrni a tartalmakat, kommenteket. Néha bekerül a hírekbe, hogy a moderátorok nem bírják épp ésszel azt a melót hosszú távon.
  Egyes társadalmi csoportok sokszor olyan alpári, irigy és leginkább minősíthetetlen stílusban kommentelnek, hogy azt még olvasni is sok és fájó. Nem csoda ha kiégnek a moderátorok. Elég s**r meló lehet.
  A vízszolgáltatós példa csak részben jó. Ott fizetős a dolog, ezért elvárjuk, hogy ne mérget kapjunk. A fb használata ingyen van. Sok ember mégse gondolkozik el, hogy mi vagy ki az igazi termék.
  Abban igazatok van, hogy erősen szűrni kellene a tartalomfolyamot és konzekvensen moderálni Cukibergéknek.
 • Zabalint

  Pontosan. A minimálbér nem más, mint az azon összegnél kisebb értékteremtő képességgel bíró munkaerő kiszorítása a munkaerőpiacról.

  Igen, én is hasonlóan voltam a gyakornoki munkával, igaz nem 0-t, de a minimábérnél ténylegesen kevesebbet kerestem vele. De egy élő projektben tanultam meg azokat az alapokat, amik nélkül nem kaptam volna semmilyen szakmabeli munkát, vagy csak nagyon nehezen.

 • Mindegy

  Pontosan. Ráadásul, ha elég nagy a minimálbér összege ahhoz, hogy a legszükségesebbeket (kaja, pia, fűtés) megvehesse magának az ember, akkor az arra hajlamosak bele is ragadnak a langyos mocsárba, és sosem akarnak onnan kitörni, sosem fognak jobban fizető, jobb munkahelyet keresni / vállalkozás indítására törekedni.
  Számtalan ismerősom tengeti életét évtizedek óta minimálbéren, vagy ahhoz közeli fizetésen.

 • folti
  “A goolgle-nak az volt a baja, hogy már eleve fel volt telepítve az IE, konyhakészen.” A Google böngészője még nem létezett, amikor az antitröszt eljárás megindult a Microsoft ellen, elég számos monopol tevékenységük miatt. És az eljárás hatása nem csak a böngészőletöltő alkalmazás volt, hanem hogy a Microsoftnak meg kellett nyitnia egy csomó addig szigorúan belsős szabványt és protokoll leírást, csak ezt ugye a sajtó nem nagyon emlegette szakmán kívül.

  “Vajon a calc.exe és a notepad.exe-t miért nem perelték be az alternatív számológép és jegyzettömb fejelsztők?” – Mert a Microsoft nem akadályozta aktívan az alternatívák fejlesztését és terjesztését, ellentétben böngészőkkel, és böngészők által használt szabványokkal. (nem volt élmeny az IE only oldalakat böngészni Linuxról akkoriban)

 • Treil
  @sorsjegy:
  Nem BP de jópár nagyvárosban ahol van munka kapsz 80-ért kétszobás panelt albérletre. Itt ha csak ketten laktok, de ha csóró vagy akkor legyetek inkább 3-4-en, a fejenkénti lakhatás 40 ezer. Tehát a havi lakhatásod 25%-át kidobtad sorsejgyre, amivel szinte biztos hogy nem fogsz soha nagyobb összeget nyerni. Évi 120 ezer 20 év alatt 2,4 millió (+ amennyit emelkedik az ára az infláció miatt), és ha ezt csak állampapírba teszi akkor lenne kb. 4 milliója ami biztos pénz ellenben a jackpottal.
 • sorsjegy
  az albérlet vs saját témában számomra meggyőző érv nem hangzott el soha az albi mellett, noha az összes “nagydoktori disszertációt” végig tanulmányoztam a témában,úgyhogy az albit most hagyjuk, mert tegyük fel hogy fiatalként otthont szeretnék teremteni a családomnak,ahonnan nem rakhatnak ki egyik pillanatról a másikra.
  Minden 3. – 3.5. sorsjegy nyer, tehát nem korrekt ha azzal számolsz hogy mind a havi 10-et elbukom, de legyen a 20 év alatt 4 millió: gyakorlatilag himihumi.Egy rendes autót nem veszek belőle, 20 év alatt…
  De hozzá kéne adni, hogy reggelente iszok kakaót, esténként meg teát, meg péntekenként 1 doboz sört, meg imádom a halászlevet ezért max.kéthavonta vagy főzök egyet vagy étteremben eszek egyet, és ha ezeket is hagynám a csudába és betenném állampapírba, akkor még jobban járnék. Aztán a végén egy sötét pincében nézegethetném a laptopon a kincstár számlámat…
 • Zabalint
  A sorsjegy racionalizálásán jót nevettem.
  A szerencsejáték biznisz amúgy mindig az emberek reménytelenségén élősködött, leszámítva az elit kaszinókat.
 • Zabalint

  A nyereményeket csakis a sorsjegy árakból tudják kifizetni, viszont mivel a Szerencsejáték Zrt. ebből él, nyeresége van rajta, vannak nyomtatási és diszribúciós költségei is a sorsjegynek, ÁFA is van rajta tudtommal, ezért masszívan zéró összegű játék, mondjuk a befizetéseid felét fizetik ki nyereményként, tehát legalább felét bukod a befizetéseidnek, de igazából valószínűleg többet, mivel a főnyereményt valószínűleg soha nem nyered meg. Emellett te magad írtad, hogy a főnyereményből sem jönne ki egy panellakás, tehát nem az a kategória, mint a lottó, ahol arról álmodozhat a játékos egy hétig, hogy mit csinálna, ha megnyerné a főnyereményt, és ezért az illúzióért sokkal szélesebb kör veszi, mint a sorsjegyeket.

  Nem csak az a megközelítés létezik, hogy mi lenne, ha félretennéd a pénzt, de havi szinten is felhasználhatnád másra.

 • sorsjegy
  semmit nem emelne az életszínvonalamon se a havi +10E forint, se az ha hozzámvágnának 4 M forintot (amiről a 20 év alatt lemondok). Tipikusan az “éhen halni sok, minden másra kevés” kategória. Ha a Fáraók kincsén megnyerném az 5M-t, először ugrálnék örömömben, aztán miután megnyugodtam 2-3 nap múlva a híres “hide the pain Harold” mosollyal betenném állampapírba, mert elverni apró-cseprő vágyakra már sok pénz, de venni nem lehet belőle semmit (egy hitelszerződés tervezetet sem nyomtatnak ki ennyiért egy bankban, nemhogy beugrónak elfogadják egy normális lakáshoz…) Hadd kérdezzek vissza: te egyébként megéreznél +10E fizu emelést? Észrevennél változást az életedben? (Nálam 60E-nél kezdődik ez az összeg, amire azt mondom hogy “észrevenném”.) (Míg ezt leírtam, az a délelőtti 35M panel már 37M mert megszólalt a N.K., te gyűjtöttél 2M-t fél nap alatt?)
 • random okos
  MB
  Rengeteg az újgazdag, akiknek a családja még nem tapasztalta meg, milyen amikor a nép visszacsíp.
  Majd meg fogják.
 • minimálbérről
  meg a többiek: könnyű okoskodni arról, hogy minimálbérből hogyan kéne ügyesen bánni a pénzzel, de eléggé basic szociológia, hogy akinek 0 esélye a kitörésre és a megélhetésért küzd, az nem fogja rafkósan számolgatni a pénzügyeit, ez egy magasabb jövedelmi sincs luxusa, és nekünk a létbiztonságból könnyű leugatni rájuk, hogy hah, még a pénzével sem tud bánni… ez kb. úgy hangzik, mint ami néhány amerikai körében is népszerű, hogy a vagyoni helyzet egy ember értékét és erőfeszítéseit tükrözi, és nem egy össztársadalmi folyamat eredménye; magyarul hogy aki gazdag, az megérdemli, aki meg szegény, az is. Pedig ez tökre nem így van. Azon meg csak nevetni tudok, hogy azt hiszitek, hogy az egy mélyszegénységben élő embert “motivál”, hogy a minimálbérből megélni sem tud. Persze nem is számítok szolidaritásból többre itt, hiszen ez a hely is tele van magukat csizmaszárnál felhúzókkal. 🙂
 • Treil
  minimálbérről:
  Jelenleg az agyonadóztatott munkabér miatt (ami kompenzálja a minimálbér alacsony adótartamát) annak sincs esélye lassan kitörni aki kitanult egy szakmát, felelősségteljes munkát végez és nem szalag mellett végez pótolható droidmunkát. Majd ha diplomás (nem büfészkaos) fiataloknak, szakembereknek nem fél életre való eladósodást jelent egy kétszobás panel utána beszéljünk a minimálbéresek kitörési lehetőségéről. Mert amit oda akarnak nekik adni azt valahonnan el kell venni.
  És nem arról volt szó hogy 100 ezerből tudni kell gazdálkodni. A mentalitás a lényeg hogy legtöbben 500-ból sem tudnának csak fogyasztanának agyba-főbe. Ha holnap megdupláznák a minimálbért 1 év alatt közel megfeleződne a forint vásárlóereje és ugyanott állnánk.
  Igen, jobb élet járna mindenkinek aki minimálbérért robotol, de ez az ország nem képes ennél többre.
 • James Stock
  Érdemes kitekinteni néha a magadnak épített elméletből a valóságba, hátha javításra szorul az elmélet. Pl. a fenti cikkben is benne van, hogy most épp nem nőnek, hanem esnek a lakások árai, úgyhogy nem lett a délelőtti 35M panel délutánra 37M, sőt. Magával a sorsjeggyel pedig szerintem semmi gond: neked örömet okoz a játék, más pedig pénzt keres vele, úgyhogy mindenki jól járt. Ha moziba jársz, az sem más: fizetsz a szórakozásért és ennyi.
 • Tünde
  , a magas adóterhek oka nem az, hogy szegények is (ill. többségben ők) élnek Moon. (Persze nagyszerű lenne, ha köreikben magasabb tanultság, tudatosabb állampolgári magatartás, progresszív mentalitás, stb-stb. erősödne.) Csakhogy a nyomós okok között itt kell keresgélni: felnyurgult állami-közszféra, a közjót nem szolgáló s impotens gazdálkodás, ágazatonként a szakmaiságot nélkülöző és aránytalanságokat erősítő politika, 30 éves intenzív közvagyon elherdálás, elvesztegetett évtized és generáció, közpénzek privatizációja, csorbuló jogállamiság, jelentős tevékeny réteg eltékozlása (kivándorlása – aki maradt volna, ha “biztosított lett volna” az élhető keretek) és a nagyfokú társadalmi inaktivitás (ám ez kisebb rész az ún. “munkakerülők”, nagyobb részt a nyugdíjasok és a természetes, pl. eü-mentális állapotuk miattiak). S ez utóbbival összefüggésben a demográfiai folyamatok.
 • Tünde
  A demográfiát nézve sem mellékesen firtatják itt néhányan a 20-30 év múlva jövő történéseket. (Vagyis ami “jőni fog, ha jőni kell”.) Nemrég nézegettem a KSH demográfiai adatait, korfaábrákat, stb. Nem közhelyes tanulságözön vonható le. Az adatokból és trendekből előretekintő prognózisok is tanulmányozhatók, ajánlom figyelmetekbe. Áttekintés-gondolkodás után jöhet a következtetés – amikor a most aktív, “nemzetgazdaságot” vállon hordó népes 1970-80as réteg válik “inaktívvá”. Sejthetjük: a többség nem passzív jövedelemből tengetné szépkorú napjait. A privilegizált tehetős (nem népes) többgyermekesek ezt nem fogják kiküszöbölni, a nem tehetősek pedig nem tudják. S ennek fényében nem bocsánatos az a szerencsétlenkedés (döntéshozói felelősség), ami napi szinten tapasztalható és az össztársadalmat érinti nem előnyösen – ám időben ez hatástöbbszöröző és irreverzibilis, sajnos. Innen szép nyerni.
 • sorsjegy
  azt csak ingatlanos honlapokon írják, cikkekben, hogy a koronaválság miatt estek az ingatlan és alberletárak, a valóságban nem kimutatható, vagy csak elektronmikroszkóppal kimutatható csökkenés volt. A kínálati árak maradtak, a fizetett cikkírók szerint pedig nem kapják meg a remélt összeget, mert többet tudnak már alkudni a vevők mint pl 1 évvel ezelőtt. Dagobert bácsi, kacsamesék. De ha még igazad is van/lenne, nem tökmindegy, hogy egy lakhatásra alkalmatlan csirkeól 25 vagy most már CSAK 22M Forint?
 • Mindegy
  kaparósorsjegy és társai mindig negatív Equity value…
 • Spartan
  Valaki emlitette itt, hogy az alberlet mellett meg nem hallott erveket, ugyhogy mondok parat:
  – nincs felujitasi/karbantartasi koltseg
  – nem veszit rajta ha dragan vesz (pl most) es utana bezuhan a piac
  – mozgekonyabb, konnyebben koltozik (ezt a tavmunka elterjedese bizonyos korokben megvaltoztathatja) – ez utobbi persze egy bizonyos fokig megoldhato, ha kiadja/eladja a lakast, ha jobb munkahelyet kap (vagy ahol lakik egyeltalan nincs munka)
  Akit erdekel es tud angolul, itt egesz jol megvitatjak a lakastulajdon vs alberlet temat:
  youtube.com/watch?v=kkVEt5tC2xU
  Erdekesseg, hogy UK-ben, Magyarorszagon, Romaniaban ahol a sajat lakast birtoklok szama nagyon magas, boldogtalanok az emberek es a lakasok ara is egekben, foleg ha 20 eves tavlatokbol nezzuk. Svajcnal ez forditott: a tobbseg alberletben lakik, boldogok es nem emelnek berleti dijat minden evben.
 • külföldimagyar
  @MB: +1

  okos:
  “Rengeteg az újgazdag, akiknek a családja még nem tapasztalta meg, milyen amikor a nép visszacsíp.”

  Na ezaz. Néha elgondolkozom, hogy hol lesz ez a pont? Szerintem egy elhúzódó (korona-)válságnak csúnya vége lehet:
  Most még a cégek többsége (főleg a nagyok) tartja magát, de ha a második hullám elhúzódik, kifutnak a támogató-programok mindenhol, mert mondjuk elfogy a pénz… – lesz egy réteg, aki földönfutó lesz.
  Ne legyen így, ez senkinek sem lenne jó.


  “…a koronaválság miatt estek az ingatlan és alberletárak, a valóságban nem kimutatható, vagy csak elektronmikroszkóppal kimutatható csökkenés volt.”

  …Jelenleg. A feljebb vázolt helyzet miatt. Ha a dominó indul, mert nem tudnak hiteleket fizetni az emberek, mert mondjuk nincs munkájuk, eladnak és csökken a kereslet: az árak beleállnak a földbe. Nem csak Magyarországon: mindenhol.

 • sorsjegy
  a “könnyebb költözés, mobilitás” ebben az országban a vicc kategóriába tartozik albérlet melletti érvként. Nem is nagyon kell indokolni, egy Németországban ez tök jó érv, de ez itt pedig Magyarország. Felujitasi/karb. Ktg: a főbérlő nem a te kedvedben szeretne járni es sürgősen kifesteni ha koszosak már a falak, hanem be szeretné szedni tőled a pénzt. Mit csinálsz, bepereled, ha szólsz neki h már festeni kéne, ő meg azt mondja h szerinte meg majd 5 év múlva kell?
  Nem veszit rajta ha dragan vesz: igen a saját lakás így is – úgy is irdatlan drága, nincs is rá pénzem, de a lakhatás tökéletes megoldásának az az útja, az albérlet pedig szükségmegoldás. De jó megoldás, mert nem az utcán kell laknod a Blaha aluljáróban. De csak akkor jó, ha nincsen pénzed sajátra. Eszem ágában nem lenne albérelni 50M-val a zsebemben.
 • James Stock
  Az a helyzet, hogy az árak valóban esnek, még a kínálati árak is. Nem mende-mondákból tudom, hanem szeretnék venni, és már 1 éve folyamatosan figyelem a kínálatot. Nem vettem még, mert még az eséssel együtt is irreálisan magas az árszint a bérleti díjakhoz képest, így sokkal jobban megéri bérelni, amíg az eladási árak meg nem érkeznek a bérleti díjaknak megfelelő szintre. Magyarul: a bérlés lehet szükségmegoldás, ha nincs pénzed, de jelenleg pénzügyileg a bérlés a sokkal jobb megoldás akkor is, ha van.
 • sorsjegy
  mondok egy olyat ami mindent visz: az albiból kitesznek és bocs megszívtad, a sajátból meg nem. Innentől kezdve minden érv az albi mellett csak ködszurkálás, mert minden érv kidurran mint a lufi. Nincs tervezhető jövőd, mert az egyik alappillér, a lakhatásod kérdése hosszútávra megoldatlan, és csak sodródsz az eseményekkel.