Hitelezés újabb körkép

2020-03-23
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Ahogy az élet minden területét, a hitelezést is gyökeresen felforgatta a kialakult helyzet, s itt nem csak a moratóriumra és a fixált THM-ű kölcsönökre gondolok, hanem a hitelezés minden területére.

Mivel sokan vannak érintettek, akik még a vírus-válság kirobbanása előtt elkezdtek egy hitelügyletet vagy éppen most szorulnak rá valamilyen hitelre (ami nem történik meg olyanokkal, akik megtartják a "hathavi vésztartalék mindig legyen kéznél" elvet, de sajnos látszik, hogy most sokaknak kell majd átmeneti hitel.), ezért írok róla pár sort.

Most kevesen fognak lakásokat nézegetni és szaladni a bankba hitelért (bár lehet, hogy néhány hét és a megszorult eladók komoly árengedményre is kényszerülhetnek, ha másért nem azért, mert lefoglalóztak egy másik lakást és kénytelenek gyorsan eladni a mostanit), de attól még lehetnek függőben lévő ügyletek, hitelkiváltások, folyamatban lévő építkezésekre igényelt új hitelek, egyéb kölcsön szükségek.

A személyi kölcsönöktől, amint már írtam, jó eséllyel elbúcsúzhatunk a maximalizált kamatok miatt, amelyik bank ki is jött ilyen új termékkel, 1,5-2 milliós hitelösszeg alatt már szóba sem áll az ügyfelekkel. Ilyen hitelösszeget viszont nagyon kevesen fognak megkapni személyi kölcsönként.

Ott van helyette a szintén szabad felhasználású babaváró hitel, amit Gábor elmondása szerint még mindig gond nélkül lehet felvenni. Ha a nő még nem múlt el 41 éves és tényleg szükség van hitelre, most babaváró hitelt kell felvenni, akkor is, ha nem lesz gyerek. Ekkor a kamat az első öt évre 5-5,5% lesz. Nem kell felvenni a 10 milliót, elég annyit, amennyit muszáj. (Ne felejtsük el, öt év után ugrani fog a kamat, ezért úgy időzítsük a visszafizetést.)

A babaváró hitel még mindig elérhető, van olyan bank, ahol egy hét alatt most is megvan és csak egyszer kell bemenni a fiókba.

A hitelkiváltás is valószínűleg hamarosan meg fog szűnni, legalábbis annak, aki él a hitelmoratóriummal, hiszen a hitelkiváltás első bírálati feltétele, hogy rendesen fizeti-e az ügyfél a hiteleit. De ha egyáltalán nem fizeti, mert él a moratóriummal, akkor a bankok nem fogják tudni elbírálni, jó adós-e a hitelkiváltást kérő személy.

Ezért ha hitelkiváltásban gondolkodsz a következő háromnegyed évben, ne vedd igénybe a moratóriumot, hanem jelezd, hogy te tovább szeretnéd fizetni a hiteledet.

A forint kamatával bármi történhet, sok érv szól amellett is, hogy nőjön az alapkamat, elég csak a 350 Ft feletti forint árfolyamára gondolni. Ebben a helyzetben érdemes lehet befixálni a lakáshiteledet 5-10 évre, ha eddig még nem tetted. Ebben is tud segíteni Gáborunk.

A lakáshitel-kamatok egyelőre maradtak alacsonyan, sőt még mindig lehet kérni egyedi kedvezményeket nagy hitelösszegnél, persze kérdés, meddig marad ez így. (Mint mondottam, gyorsan változnak a dolgok.) Mindenesetre most még elérhetőek a korábbi kamatok.

Egy új rendelkezés segíti a lakáshitelezést ezekben az időkben, „a folyamatban lévő lakossági jelzáloghitel ügyletek vonatkozásában az MNB átmenetileg felmentést ad az értékbecslések és a közjegyzői okiratok elkészítése alól, amit a folyósítást követően pótolni kell.” Mondjuk az nem derül ki, hogy a bankok szeretnének-e élni ezzel a kedvezménnyel, lévén mind az értékbecslés, mind a közjegyző a bank érdekeit védi.

A jelzáloghitelezést érintő hír még, hogy Budapesten a földhivatalokba már személyesen nem lehet dokumentumokat érkeztetni, csak postán.

Röviden ennyit kell tudni az érintetteknek a hitelhelyzetről. Takaréklángon bár, de még működik a hitelezés.

Gáborunk jelezte, hogy ő is átállt online üzemmódra, az eddigi személyes találkozások helyett skype, e-mail, telefon és egyéb formában tartja az ügyfelekkel a kapcsolatot, de ez hátránnyal nem jár, amit meg kell beszélni, meg lehet beszélni online is.

Ez a helyzet a hitelezésben március 23-án.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram