Hitelezés újabb körkép

Ahogy az élet minden területét, a hitelezést is gyökeresen felforgatta a kialakult helyzet, s itt nem csak a moratóriumra és a fixált THM-ű kölcsönökre gondolok, hanem a hitelezés minden területére.

Mivel sokan vannak érintettek, akik még a vírus-válság kirobbanása előtt elkezdtek egy hitelügyletet vagy éppen most szorulnak rá valamilyen hitelre (ami nem történik meg olyanokkal, akik megtartják a “hathavi vésztartalék mindig legyen kéznél” elvet, de sajnos látszik, hogy most sokaknak kell majd átmeneti hitel.), ezért írok róla pár sort.

Most kevesen fognak lakásokat nézegetni és szaladni a bankba hitelért (bár lehet, hogy néhány hét és a megszorult eladók komoly árengedményre is kényszerülhetnek, ha másért nem azért, mert lefoglalóztak egy másik lakást és kénytelenek gyorsan eladni a mostanit), de attól még lehetnek függőben lévő ügyletek, hitelkiváltások, folyamatban lévő építkezésekre igényelt új hitelek, egyéb kölcsön szükségek.

A személyi kölcsönöktől, amint már írtam, jó eséllyel elbúcsúzhatunk a maximalizált kamatok miatt, amelyik bank ki is jött ilyen új termékkel, 1,5-2 milliós hitelösszeg alatt már szóba sem áll az ügyfelekkel. Ilyen hitelösszeget viszont nagyon kevesen fognak megkapni személyi kölcsönként.

Ott van helyette a szintén szabad felhasználású babaváró hitel, amit Gábor elmondása szerint még mindig gond nélkül lehet felvenni. Ha a nő még nem múlt el 41 éves és tényleg szükség van hitelre, most babaváró hitelt kell felvenni, akkor is, ha nem lesz gyerek. Ekkor a kamat az első öt évre 5-5,5% lesz. Nem kell felvenni a 10 milliót, elég annyit, amennyit muszáj. (Ne felejtsük el, öt év után ugrani fog a kamat, ezért úgy időzítsük a visszafizetést.)

A babaváró hitel még mindig elérhető, van olyan bank, ahol egy hét alatt most is megvan és csak egyszer kell bemenni a fiókba.

A hitelkiváltás is valószínűleg hamarosan meg fog szűnni, legalábbis annak, aki él a hitelmoratóriummal, hiszen a hitelkiváltás első bírálati feltétele, hogy rendesen fizeti-e az ügyfél a hiteleit. De ha egyáltalán nem fizeti, mert él a moratóriummal, akkor a bankok nem fogják tudni elbírálni, jó adós-e a hitelkiváltást kérő személy.

Ezért ha hitelkiváltásban gondolkodsz a következő háromnegyed évben, ne vedd igénybe a moratóriumot, hanem jelezd, hogy te tovább szeretnéd fizetni a hiteledet.

A forint kamatával bármi történhet, sok érv szól amellett is, hogy nőjön az alapkamat, elég csak a 350 Ft feletti forint árfolyamára gondolni. Ebben a helyzetben érdemes lehet befixálni a lakáshiteledet 5-10 évre, ha eddig még nem tetted. Ebben is tud segíteni Gáborunk.

A lakáshitel-kamatok egyelőre maradtak alacsonyan, sőt még mindig lehet kérni egyedi kedvezményeket nagy hitelösszegnél, persze kérdés, meddig marad ez így. (Mint mondottam, gyorsan változnak a dolgok.) Mindenesetre most még elérhetőek a korábbi kamatok.

Egy új rendelkezés segíti a lakáshitelezést ezekben az időkben, „a folyamatban lévő lakossági jelzáloghitel ügyletek vonatkozásában az MNB átmenetileg felmentést ad az értékbecslések és a közjegyzői okiratok elkészítése alól, amit a folyósítást követően pótolni kell.” Mondjuk az nem derül ki, hogy a bankok szeretnének-e élni ezzel a kedvezménnyel, lévén mind az értékbecslés, mind a közjegyző a bank érdekeit védi.

A jelzáloghitelezést érintő hír még, hogy Budapesten a földhivatalokba már személyesen nem lehet dokumentumokat érkeztetni, csak postán.

Röviden ennyit kell tudni az érintetteknek a hitelhelyzetről. Takaréklángon bár, de még működik a hitelezés.

Gáborunk jelezte, hogy ő is átállt online üzemmódra, az eddigi személyes találkozások helyett skype, e-mail, telefon és egyéb formában tartja az ügyfelekkel a kapcsolatot, de ez hátránnyal nem jár, amit meg kell beszélni, meg lehet beszélni online is.

Ez a helyzet a hitelezésben március 23-án.

Share

34 hozzászólás

 • Nyomd a gázt!
  A babaváró hitelhez feltétel a házasság. Akik úgy tervezték, hogy gyorsan most összeházasodnak és felveszik a babavárót az sajnos szembesülni fog azzal, hogy az anyakönyvvezetők is felfüggesztették a munkát így ez nem fog sikerülni. Ezzel érdemes számolni.
 • WTF
  Sziasztok!

  Off:

  Bartos möstert ismeritek? Még a végén igaza lesz az öregnek… mellesleg ő megmondta, hogy ne vegyen fel senki csitelt.

 • Fox (nem az IT-s)
  portfolio.hu/bank/20200323/harom-bank-mar-meglepte-meg-soha-nem-volt-ilyen-olcso-a-szemelyi-kolcson-magyarorszagon-421312
 • dddoni
  “A hitelkiváltás is valószínűleg hamarosan meg fog szűnni, legalábbis annak, aki él a hitelmoratóriummal,” Erre van bármilyen hiteles hivatkozás? Hogyan fogják kezelni KHRben a moratóriumos hiteleket?
 • tücsök
  diákhitelem, 50k a törlesztője. 980k van hátra.
  járműhitelem, 30k a törlesztője. 802k tőke van hátra.
  személyi kölcsönöm, 30k a törlesztője. ~608k tőke van hátra.
  —————-
  Ez havi 110k törlesztés

  A jövedelmem ~600k körül van. Kb havi 400k a megélhetés, ebben benne van a fenti 110k, tehát kb 150-200k marad meg, a törlesztés után is havonta. A munkám NAGYON biztos.

  A fenti 110k-ból kb havonta ~22k kamat. Ellenben az új hitellel, az 1.5M havi kamata kb azonos törlesztő mellett alig valami 9k lenne a kezdőkamat összesen. Azonos törlesztővel kevesebb ideig kellene fizetnem.

  A diákhitelt be akartam fagyasztani, hogy azt a pénzt ezekbe törlesszem elő, de most elbizonytalanodtam, hogy mi lenne a legjobb megoldás. Hogy ilyen paraméterek mellett megkapnám-e a hitelt. Hogy a számlavezető bankom miért adna olcsóbb hitelt a sajátjai helyett (másiknál kéne próbálkozni?)

  MIre figyeljek?

 • Kiszamolo
  dddoni, a KHR nem fogja kezelni, mert nem öncélú hitel nemfizetés, hanem moratórium.

  De a bank sem fog tudni mit kezdeni az ilyen ügyféllel, mert nem tudja, hogy egyébként tudna-e fizetni.

 • D86-FIRE
  szerintem nem para, ha más bank adja hitelt, csak adja (még örülnek is az új ügyfélnek).

  Tartalékokkal egyébként hogy állsz? Mennyit tettél eddig félre készpénzként, vagy eszközökben (pl részvény- vagy kötvény ETF-ek)

 • Csigaboly
  Sziasztok!

  OTP-nél van hitelem. Sajnos eddig a weblapjukon csak annyi tájékoztatás van, hogy a moratóriummal semmi dolgunk nincs. Ha szeretnénk folytatni, akkor várjunk a tájékoztatóra. Én értem hogy várjunk (24.-e környékén vonják), de ha vége a hónapnak akkor már is éltem a lehetőséggel. Hozzávetőleg 1 év múlva tudok előtörleszteni (szinte teljesen végtörleszteni) és nem szeretném elveszteni ennek kamatmentességét.
  Csak a hitelező bankjánál tudok érdemben információt kapni (“…és továbbra is szeretné törleszteni hitelét, erre lehetősége van. Erről később honlapunkon adunk tájékoztatást.”), vagy esetleg tud valaki használható infót?
  Őszintén bevallom Én naivan első körben azt hittem hogy csak 3/4 évig nem kell fizetni a hitelt, majd folytatódik. Tovább olvasva és gondolkozva ez nincs ingyen. Sajnos egyelőre csak a magyar közlöny tartalmát tudtam elolvasni.

 • Tücsök
  Csak 3 havi megélhetés, de 1 ha megszabadulok a hitelektől, akkor gyorsan fog felfele kúszni, 2 az átlagnál sokkal stabilabb a helyzetem. (sw fejlesztő mérnök, orvosi terület, egyik legrégebbi ember a projekten, nekünk (cégnek) ez a járvány extra forgalmat generál, mi keresünk dolgozókat, nem elküldünk…)
  Szóval engem ez a “felesleges” havi 110k jobban zavar. Kapásból ennyivel csökkenne a havi megélhetési költségem, miközben ennyivel többet tudnék elrakni.

  Jah, a járművet el akarom adni még idén, abból elő is törleszteném a hitelt, csak nem tudom, hogy mikor fogom tudni eladni ilyen körülmények között 🙁

 • jami

  Meglepő, de pl. a kocsim fb csoportjába folyamatosan jöttek az új tagok, hogy pont most vettek kocsit. Van remény, aki most akar laksát eladni, na, az van nehéz helyzetben.

 • STomi
  Miklós!

  Nem tervezel cikket írni arról, hogy mire számíthat az aki él a hitel moratóriummal, és mit nyer az, aki inkább továbbra is fizeti rendesen a hitelét?

  Én nagy dilemmában vagyok, mert elszámoltam magam a lakástakarék betörlesztéssel, és most úgy néz ki, kevesebb lesz a tartozásom addigra, mikorra lejár a LTP. Így nem tudok ebből előtörleszteni, hiszen mínuszba menne az egyenlegem.

  Viszont! Itt ez a moratórium, pont kapóra jönne, hogy pár hónappal kitolja a hitelem futamidejét, így ketyeg az LTP, amíg nem fizetek hitelt, és végül előtudnék törleszteni.

  Egy kicsit érthetőbben: 50 ezer a törlesztőm, amikor lejár az LTP, akkor a betörlesztéssel -100 ezerbe lenne az egyenlegem. Na most ha 2-3 havi törlesztő “elmaradna”, akkor pont maradna annyi a hitelemből, hogy az LTP-t betudjam törleszteni! 🙂 (és utána mondjuk még maradna 40 ezer a hitelemből)

 • Anna
  STomi
  A lakáskassza felhasználását meg is lehet osztani (többi cél megjelölése a kiutalási kérelmen). Pl. hitelkiváltás meg ikeás oonyha/gardrób/beépített háztartási gép vagy akár festék/lazúr és elszámolod felújításnak.
 • Iron
  Én még január elején indítottam el egy hitelkiváltást a futamidő hosszabbítása miatt. Minden megvan, csak közjegyzőzni kellene. Viszont az nincs. Holnap hívom a bankot, mit mondanak az MNB-s könnyítésre. Ja, KH-nál online is le lehet mondani a moratóriummal élést. Én megtettem, mert elég alacsony a törlesztőm (fizetés 10%-a alatt).
 • axt
  Én is összenézek egy rakás hulladékot az interneten, de attól még nem kezdem itt emlegetni, mert ez itt nem az a szint. Persze hogy tudom ki az a Bartos, de könyörgöm, ne egy ilyen értelmes blogon kezdjük már méltatni.
 • János09
  Sziasztok, szeretnék tanácsot kérni, hogy amennyiben a törlesztő kifizetése nem okoz gondot, akkor lakáshitel esetén mi éri meg jobban:
  – nem kérem a moratóriumot és fizetem rendesen a törlesztőt minden hónapban
  – kérem a moratóriumot és a havi törlesztő összegét előtörlesztem folyamatosan

  2017-ben felvett 25 éves lakáshitel, 9,4 millió tőke van még, havi 52 ezer a törlesztő, 6 hónapos kamatperiódusok.

  Illetve áprilisban jár le az ltp-m, remélem annak a kiutalásába nem zavar be ez az egész hercehurca.

 • Kornél
  szerintem s.o.s fixáltasd a hiteleket, mert ha elmegy akárcsak 3-4%-ot az alapkamat, nagyon el fog menni a törlesztőd.
 • Nacionalista
  @János09

  Ott van az excel, érdemes ennyi pénzügyi matekot megtanulni (kamatos kamat, költségek levonása, ilyesmi).

  Amúgy nálad fölösleges számolgatni, én biztos hogy fizetném, mert 6 hónap múlva tuti el fognak szállni a kamatok, érdemes addig törlesztened (és tőkét csökkentened) amíg még alacsonyak.

 • netudki

  Az elotorlesztesed dijmentes havonta?

  Az en helyzetem egyertelmu: Egyenlito a hitel a Budapest Banktol, azaz a szamlan levo penz pont annyit hoz kamatban, mint amennyit a hitelkamat vinni (talan a tartozas 50%-ig). Igy nem fogom fizetni, hiszen minek.

  Mondjuk szerintem az a biztonsag, hogy lesz plusz parszazezer forintnyi szabad rendelkezesu penzeszkoz megeri azt, hogy a futamido meghosszabbodik (illetve azt a max. 1-2%-nyi elotorlesztesi dijat, ha az penz megmarad).

 • Janos82
  :

  Mivel a hitel kamatozik, es az elotorlesztesnek koltsege van, ezert az biztos, hogy a folyamatos elotrlesztessel rosszabbul jarsz, mar csak a szerzodesmodositas es az ugyiontezes miatt is. A moratoriumot amugy nem kell kerned, a folyamatosa torlesztest kell.

 • B
  Ezzel a moratóriummal egy nagy gond van, hogy aki nem akar élni vele annak újabb felesleges ügyintézés. Nekem a K&H-nál van lakáshitelem, de nincs hozzá semmi hozzáférésem csak a törlesztőszámla. Hogy lehet lemondani? E-bankon meg mobilbankon meg személyesen. Személyesen csak időpontra mehetsz már. Nekem azt tanácsolta az ügyintéző, hogy írjak a banknak emailt majd küldenek egy nyomtatványt amit vissza kell küldenem és akkor nem kell bemenni személyesen. Pénteken írtam nekik még egy automata választ sem kaptam…
  Első tájékoztatóban még az volt, hogy telefonon is le lehet mondani.
 • Tamás4
  Ha jól számolom, max. kb. 16 hónap alatt össze tudod spórolni az összes hitelre a teljes törlesztést (ha 150e szabad felhasználású tőkével számolok hó végén, de ha összehúzod magad megvan a 200e). Sőt, elő is tudsz menet közben törleszteni (pl. 3 havonta). Akkor minek váltanád ki másik hitellel? Ha előtörlesztesz, akár 1 év alatt le is tudod a hiteleidet. Pár tízezer forint kamatot spórolsz magadnak és nem lesz másik hitel kötelezettséged és elkezdheted félrerakni a felszabaduló 110e-t. Jelenleg csak az állampapír hozama tudja ellensúlyozni a hitelekre fizetett kamatot (tehát ha nem előtörlesztesz, hanem kötvénybe teszed), de nagyon minimálisat nyersz rajta sztem. Más megtakarításnak meg kb. 0% hozama van rövidtávon. Esetleg még összegyűjtesz 6 havi likvid tőkére, de akkor sem érdemes hitelkiváltásra játszani. Sztem az nálad rosszabb helyzetben lévőknek és nagyobb hitelre van…
 • SW
  @tücsök: nem akarok beleszólni, de szint SW fejlesztő vagyok, és ha az egyik legrégebbiként a csak 600k körül mozog a fizud, akkor sürgősen keress másik munkát, keményen ki vagy használva.
 • Petike
  Sziasztok!

  Nekem az lenne kérdésem, hogy jelenleg kb. 35.000 a lakáshitel törlesztőm, 2.3 misi tőketartozás van még. Fut egy LTP, aminek és némi plusz pénznek a segítségével végtörleszteni akarom a hitelt. Ha jól sejtem, így megéri hogy élek a monatóriummal, év végéig nem fizetek, majd utána 6-7 hónapig igen (emelkedik a törlesztő összege, vagy csak kitolódik a futamidő?), és akkor végtörlesztem. Megéri így szerintetek?

 • headset

  Annyira egyszerű a válasz és már számtalanszor elhangzott:

  Érvek a moratorium igénybevétele mellett:
  – ha alacsonyabb a hiteled kamata, mint a MÁPPlusz-é
  – ha növelni akarod a tartalékodat. Pl. mert még nincs 6 hónapnyi vagy mert bizonytalan az állásod. A MÁP+-ból bármikor visszakérheted a pénzt, a banktól nem. Ha munkanélkülivé válsz, akkor már késő visszamondani a törlesztést, mert egy havi részletből nem tudsz egy hónapig megélni.
  – ha növelni akarod a tartozást vagy a lejárati időt. Pl. azért hogy a lakástakarékot teljesen fel tudd használni.

  Ne vedd igénybe a moratóriumot:
  – ha magas a hiteled kamatlába.
  – ha nem tudsz uralkodni magadon vagy a családtagjaidon, akik elköltenék a megspórolt pénzt.

  És nem érdemes kamatra és tőkére bontással bonyolítani a dolgot.
  Tartozás van, ami után kamatot (+ néhol kamat jellegű kezelési költséget) kell fizetni. Ennyi a lényeg. 🙂

 • Csiagboly
  OTP sajnos semmilyen információval nem tud szolgálni, arról sem hogy hó végéig kidolgozzák e vagy sem. Gyerkőcünk születésének időpontját vártam annyira mint az végtörlesztésemét. Még 1 év nem telt ilyen lassan mint most.
  Hasnoló cipőben járok Fundamentánál. Idézet:
  ” – A megmaradt összeget felújítás címszóval fel tudod majd használni ugyanarra a kecóra, vagy ha nem lesz ilyenre lehetőséged
  – Azt is meg tudod tenni, hogy a fennmaradt összeg állami támogatás részét visszautaltatod a Fundával az államkincstárnak, és a megtakarítási részt szabadon felhasználhatod
  – A számításod alapján idő előtt abbahagyod a megtakarítást, és amikor a két egyenleg (OTP hitel és Funda megtakarítások) nagyjából megegyeznek, akkor mondod fel állami támogatással együtt és végtörlesztesz ”
  OTP saját szerződénél előtörlesztés jobb, mint a végtörlesztés, mert nincs díja. Fundától jött pénz 0% kamat.
 • Lorem Ipsum
  @SW: Nem azt mondta, hogy az egyik legrégebbi a cégnél, hanem azt, hogy az egyik legrégebbi az adott projekten. Attól még lehet viszonylag kezdő, ha nem régóta fut a projekt, és a projekt elején ráadásul gyakornokként csatlakozott be és később lett teljes állású.

  (Leírás alapján ugyanannál a cégnél dolgozunk, úgyhogy szerintem tudom, mit beszélek.)

 • Petike
  @headset: köszönöm a választ, nem olvastam még máshol, szóval nekem értékes volt. 🙂
 • Bálint
  Jól gondolom, hogy a Babaváró hitel esetében érdemes élni a moratóriummal?
  Ha a baba összejön, akkor 3 évig egyáltalán nem kell fizetni és addig is a hitel kamatmentes.
  0,5% kezesi rész nem tudom, hogy hozzáadódik a tőkéhez vajon?
  Gondolom vannak már páran hasonló helyzetben. Ti hogy döntöttetek?
 • Isti
  En azt szamoltam, hogy a meglevo hitelt erdemes kivaltanom az uj 5.9%-ossal (ha megkapom)
  Viszont azt olvastam, hogy ennek a mostani kamata a valsag utan megvaltozhat.
  A bankok ugyan vegig fixkent adjak. Lehetseges, hogy megsem fix lesz?
 • Papó
  Kedves Kiszámoló,

  Hátha nem láttad:

  index.hu/gazdasag/2020/03/25/koronavirus_hitelmoratorium_gazdasagi_intezkedes_szunetelo_hitelek_torlesztoreszlet_nem_nohet/

  Papó

 • kváncsi
  portfolio egyenesen azt mondja, megéri a moratorium:
  portfolio.hu/bank/20200325/kiszamoltuk-mit-buksz-es-mit-nyersz-a-torlesztesi-moratoriummal-421840
  nem tudom, de a tőke az több lesz jövőre, mint ha fizettem volna, akkor az után nem kell több kamatot fizetnem? Meg a hitelkamat is emelkedhet. Ezt ők elbagatelizálták azzal, hogy aki fél a kamat emelkedésétől az ne éljen a moratoriummal. Nem azt mondják, hogy szerintük mi lesz, hanem lekicsinylik azokat akik tartanak egy hitelkamat emeléstől. Jófejek 🙂
 • kutya
  Sziasztok!

  A moratórium alatt lehetséges előtörleszteni a hitelt? Egyébként is terveztük,viszont arra gondoltam, hogy élnénk a moratóriummal, és a havi törlesztőt előtörlesztésre fordítanánk (akár havonta).

 • Családfő
  kváncsi, ha fixált kamatod van a futamidőre – vagy nem vársz emelést -, akkor teljesen jól mondják. Egyébként viszont igen, lehet bukó.
 • GrafikusLajos
  Az OTP honlapon kitették,van lehetőség egy egyszerű online nyilatkozatra(ha folytatni akarod a törlesztést).Itt: otpbank.hu/portal/hu/Hitelek/Hiteltorlesztesek-felfuggesztese