Hitelfelvétel? Legyél körültekintő!

Tanácsadások alkalmával gyakran előkerülnek a lakáshitel-szerződések is. Azt már tudjátok, hogy két-három évente érdemes átnézetni a lakáshiteleket, mert sok minden történhet két-három év alatt, ami miatt már jobb hitelre is kiválthatod a meglévő hiteledet. Nő a fizetésed, vagy az ingatlanod értéke, így csökken a saját tőke-felvett hitel aránya, a konkurens bank kijön egy jobb termékkel, hasonló kamat mellett nem egy évig, hanem tíz évig fix kamatot kapsz és a többi lehetőség.

Erről már beszéltem az Akadémián is, most nem erről szeretnék írni. (Ez a teljes rész a hitelekről szól, ha hitelfelvételben gondolkodsz és még nem nézted meg, érdemes az elejétől megnézned ezt a részt.)


Amiről szeretnék írni: ha hitelt veszel fel, legyél nagyon körültekintő. Nem csak abban a tekintetben, hogy mennyit veszel fel és hány évre, milyen kamatperiódussal, de abban is, hogy hol, milyen kamat mellett.

Sőt, arra is nagyon figyelj, kire hallgatsz.

Az emberek nagy műgonddal választják ki a következő mobiltelefonjukat vagy bluetooth headsetjüket, de a hitelfelvételt szeretnék gyorsan letudni. Bemennek a saját bankjukba, megkérdezik az ügyintézőt, mit tud ajánlani.

Az élelmesebbek tanácsadó segítségét kérik, abban a reményben, hogy jó tanácsot fognak kapni tőle. Sajnos ebben sem lehetsz mindig biztos.

Most volt nálam valaki, aki pár hónapja vette fel a hitelt, 25 millió forintot. A szerződés szerint egy hitel-tanácsadó intézte a hitelüket.

Miközben felvehettek volna 10 évig fix hitelt is, kaptak egy 5 évig fixet, így komoly kockázatuk van, ha öt éven belül elszállnak a kamatok. Márpedig szinte biztos, hogy emelkedni fognak öt éven belül a kamatok, akár radikálisan is. Így majd öt év múlva akár két-háromszorosára is nőhet a fizetendő kamatuk.

A legszomorúbb, hogy a 10 évig fix hitel máshol 0,8%-kal olcsóbb lett volna, mint az 5 évig fix ebben a bankban. Ez 10 év alatt akkor is 1,3 millió forint plusz kamat, ha az ötéves kamatfordulókor nem szállnak el a kamatok a második öt évre. Ha ez megtörténik, akkor akár még néhány millió forinttal drágább lesz ez a hitel, mint a másik lett volna.

Noha ki akarják fizetni a hitelt 10 éven belül, rájuk gyógyítottak egy 30 éves futamidőt, így fizetniük kell majd a végtörlesztésért, ami ilyen összegnél igen komoly összeg, több százezer forint felesleges kiadás lesz.

Jelezték, hogy fel akarják használni majd a négy lakástakarékot, ami hamarosan lejár és utána kötnek másik négyet, amit szintén betörlesztenek majd. Kaphattak volna fogyasztóbarát lakáshitelt, amibe ingyen lehet betörleszteni a lakástakarékokat. Hát nem ilyet kaptak, a kétszer négy lakástakarék előtörlesztése így 156 ezer forintba fog feleslegesen kerülni.

A közjegyző kevés híján 100 ezer forintba került, máshol ez is sokkal olcsóbb. Ha tudták volna, hogy van lehetőségük saját közjegyzőt igénybe venni, itt is spórolhattak volna úgy 50 ezer forintot.

Fokozzam? Még nem is annyira rossz hitelt vettek, már ahhoz képest, amibe belefuthattak volna. Mégis néhány millió forintjuk bánná, ha nem váltják ki a hitelüket. Ha kiváltják, azon is bukni fognak kétszáz-kétszáz ötven ezer forintot a hitelkiváltás költségei miatt, de ez még a kisebb veszteség.

Amit mondani szeretnék: szánj rá időt, hogy körüljárd a hiteled feltételeit. Ez nem annyira fontos, mint a legújabb bluetooth headseted, amiről azután döntöttél, hogy 15 tesztet elolvastál és két napig kerested, hol tudod a legolcsóbban beszerezni a tízezer forintos készüléket.

Ez sokkal, de sokkal fontosabb. Amint látod, csak egy kicsivel rosszabb hitel milyen sokba kerül. Mi az a plusz 0,8% kamat, meg hogy csak öt éves a kamatperiódus tíz helyett? Hát ennyi. Akár több millió forint plusz.

S arra is figyelj oda, kire hallgatsz. Amint látod, az még kevés, ha egy tanácsadót keresel, akiről semmit nem tudsz. Járhatsz úgy egy nem hozzáértő, vagy valamiért az egyik bankot preferáló hitel-tanácsadóval, mint a magukat pénzügyi tanácsadónak hívó biztosítási ügynökökkel.

Egy 10-20 éves hitelfelvétel, főleg ha nagy összegről van szó, az életed egyik legkomolyabb döntése. Kezeld is ennek megfelelően. Nem sajnáltad az időt, hogy megtaláld azt a lakást, amit meg akarsz venni? Jól tetted. De a rá felvett hitelt is ugyanilyen gondossággal válaszd ki.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

96 hozzászólás

 • Brexit
  És nagy kérdés, hogy mi lesz az ingatlan árakkal.

  Amerikában és Angliában már volt alapkamat emelés, megállt a növekedés, és csökkent a kereslet és az árak is. A múltban eddig nagyjából Mo-n is az történt, mint nyugaton, csak 1-2 éves késéssel. Azért nem tudni, mert 90 előtt nem piaci alapú gazdaság volt, ezért nem lehet viszonyítani..

  Tehát 2019-2020-ra kamatemelés várható az ingatlan árak stagnálásával/csökkenésével? Ha egy állampapír 4-5%-ot hoz, nem biztos, hogy mindenki lakást akar majd kiadni, főleg ha addigra belefut pár rosszabb bérlőbe..

  Ha nő az alapkamat, akkor a 10-15 évre fixált hitelek veszteségét ki fizeti meg? A nem fixált hitelesek mennyire lesznek elégedetlenek a megemelt törlesztővel?

 • Szabó Ágnes
  Off: kedves Mindenki! Nem a témával kapcsolatos, de egy nagyon kellemes tapasztalatot szeretnék megosztani – illetve megköszönni Kiszámolónak a segítséget – a honlappal kapcsolatban. Pár napja a régebbi, vállalkozásokkal kapcsolatos cikkeket olvastam át, a kommenteken találkoztam Tálas János nevével, aki önzetlenül felajánlotta azoknak a segítségét, akik vállalkozást akarnak elindítani. Felvettük a kapcsolatot, János türelmesen meghallgatta az ötletemet, rengeteg értékes tanáccsal ellátott, segített abban, hogy szerinte merre érdemes az ötlettel elindulni. Nagyon értékeltem a tanácsadásában azt, hogy egyáltalán nem elméleti, “jól hangzó, de semmit mondó” ötleteket adott, hanem tényleg valós, hasznosítható tanácsokat! Mindenkinek csak ajánlani tudom, akinek segítségre, tapasztalatra van szüksége!
 • Zsuzsa
  Miklós, lehet a JTM korlát is oka a hosszú futamidő választásnak, de lehet csak simán az, hogy így több LTP-t tudtak indítani. Az ügyfelek többsége pár hét után a felére sem emlékszik, amit hallott, vagy egész mást mást mond, mint amilyen tájékoztatást kapott.
 • Zsuzsa
  Medve, van pl 15 és 20 évre fixált hitel, ahol a futamidő is ennyi lehet, de van áthidaló hitele az OTP és az ERSTE lakástakaréknak, mindkettő a futamidő végéig fix kamatozású és ilyen hitelt ad a Funamenta is. Az viszont, hogy melyik milyen kamatokkal érhető el, sok mindentől függ, pl bank és hitelképesség függő is, illetve még ezen belül is választhatsz többféle típust. (Normál piaci, vagy Fogyasztóbarát konstrukció, lakástakarékkal kombinált, stb).
  Nem feltétlenül drága egy ilyen hitel annak, aki tudja teljesíteni a feltételeket. Megnéztem egy kalkulátort, 4,48% kamaton is van 15 évre fix hitel 15 éves futamidővel, de ehhez kell 400E Ft havi jóváírás (nem kell bér és akár hány tételből jöhet). Ez szerintem nagyon baráti kamat.
 • Kiszamolo
  Zsuzsa, nettó hétszáz ezret keresett csak a férfi. Nem a JTM volt az oka. Gond nélkül tudták volna fizetni a 4 LTP-t, meg mindent.
 • Kiszamolo
  Tash, egy banki hitelvizsgálat és árazás nagyon összetett dolog, ráadásul a bank senkinek nem árulja el a konkurencia miatt, hogyan áraz, mikor utasítja el, mikor adja csak nagyobb kamattal, mikor ad a listaárnál olcsóbb kamatot, stb. Sőt, még a fiókvezető is adhat egyedi kedvezményt, ha úgy ítéli meg.

  Ezek a kalkulátorok arra jók, hogy felkeltsék az érdeklődésedet, aztán vedd fel a kapcsolatot az ott megadott elérhetőségen. Persze van olyan is, amikor tényleg annyi a hitel, mint a listaára.

  Kiindulásnak jó, de túl komolyan azért nem kell venni a megadott végeredményt.

 • jami
  Az értékvesztéshez.
  Vagy időközben lesznek a házban beépített bútorok, gépek, riasztó, a házon napelem, redőny, mellette terasz, a kert nem pucér. Persze, ezt rá is kell költeni. Viszont a vevőnek már nem, ezektől javul az energetikai besorolás is.

  Majdnem megvettünk egy házat, csak idővel kideült, hogy simlis az eladó. Azóta is hirdeti, már 2 millával többért – mert azóta ennyire szaladtak meg az árak.
  Amit végül megvettünk, abból elég sokat lealkudtam. Az eredeti árnál is nem kevéssel többért tudnám már most is eladni, egyrészről nőttek az árak, másrészről több olyan változtatást kértem alaprajzban, felszereltségben, amitől eleve többet ér.

 • Zsuzsa
  A netes kalkulátorok többsége tényleg csak tájékoztató jellegű, de vannak sztenderd árazású termékek, bankok is, ott előfordulhat, hogy pontos lesz az eredmény. Pl Tash leírásából is könnyű ráismerni az ERSTE-re, rájuk nem jellemző az egyedi árazás, de nekem már sikerül nagyot alkudni pl a BB, MKB, UC, OTP piaci hiteleinek kamatából, mert megversenyeztettem a bankokat. Nyilván ez nem az 5M Ft hitelnél működik 150E nettóval, de van az a hitelösszeg, van az az ügyfélkör, ahol lehet egyedi árazást kérni. A netes kalkulátorok nem mutatják pl a KH kockázati árazását, nem lehet “finomhangolni” mint pl a banki kalkulátorokkal, ezért sem szabad ez alapján bankot választani.
 • Robi
  20%-os önerővel mely bankok jöhetnek szóbba az alábbi paraméterek mellett?
  6m önerő, 24m hitel. 5/10 év kamatperiódus, 20 év futamidő. Új építésű ingatlan, BP agglomerációjában. Nettó összjövedelem: 770 000Ft.
 • Sokfa
  Mi kell egy ilyen egyedi ar eleresehez? Nyilvan magas netto, minel kisebb hotel a zalogertekhez kepest. Van meg vmi?
 • Kiszamolo
  Robi, ilyen paraméterekkel szinte bármelyik. Ha mást nem ismersz, ott a Gábor reklámja a jobb oldali sávban.
 • Kiszamolo
  Sokfa, egy másik egyedi ajánlat a konkurens banktól. 🙂
 • tash
  Igen, erste volt és tényleg annyi mint a kalkulátor oldalakon vagy akár erste saját oldalán is kihozta. Nekünk speciális esetünk volt, KH nem hitelez a mi helyzetünkben, beszéltem velük. Többi bank ezeknél lényegesen drágább volt, úgyhogy jó így. 3,45% lett egyébként és 3 évig fix, de nekünk annyi elég is.
 • Zsuzsa
  Robi, azért az nem igaz, hogy mindenhol megy a 80%, mert kapásból tudok 3 bankot, ahol nem támogatják a magas finanszírozást, vagyis az egyikben csak egyedi engedéllyel, a másik kettőben meg úgy se nagyon. Nem mindegy, konkrétan melyik település, de mivel jó a jövedelmed, nagy valószínűséggel átmenne a hitel pl az UC-ben, CIB-ben, KH-ban, MKB-ban FHB-ban.
  KH, CIB, MKB is díjmentesen becsül akár előre is, az FHB viszont csak kiemelt partnereken keresztül, UC-nál díjas, de utólag kifizetik, ha megvalósul az ügylet.
 • Zsuzsa
  Sokfa, az alkuhoz magas jövedelem, magas hitelösszeg és egy olyan konkurens ajánlat kell, ahol jobb kamattal kapná az ügyfél a hitelt. Miklós jól mondja, egyes bankokban a fiókvezetőnek is van joga engedni az árból, illetve nekünk közvetítőknek is van néha egyedi lehetőségünk. Év végéig pl volt egy olyan akció, ahol az egyik nagy bankban – bár korlátozott számban -, de 0,75, 1, 1,25 és 1,5% kamatkedvezményt is adhattunk a honlapokon található kamatokhoz képest a piaci hitelekből és még a kezdeti költségeket is elengedhettük. Nagyon élveztem, hogy durván alámehettem a Hirdetmény szerinti kamatoknak és még alkudni se kellett. Sajnos ez az akció véget ért, de remélem jön majd új.
 • headset
  A társasházak felújítása hiteleihez hogy viszonyulnak a bankok?

  Alacsonyabb, vagy magasabb a kamat, mint a lakossági?

 • Petike
  @Robi: 24 millió hitel?! Ezt jól meggondoltad?
 • Tibor
  Meg azt se felejtsuk el, hogy a 100%os finanszirozas is a banki ertekbecslo altal adott ar 100%-a (hogy hitelbiztositeki ertekrol mar ne is beszeljek) az meg a 100%-bol is igen gyorsan csinalhat 70-et…
 • Kari
  @Egresteknos: Ha megszűnik a munkahelyed, vagy ha megváltozik bármelyik adatod, azt a bankoddal közölnöd kell x napon belül. Legalábbis a szerződésben ezt vállalnod kell. Ha még a szerződéskötés előtt állsz, akkor pedig annak aláírásával igazolod, hogy az általad addig közölt adatok valódiak és fennállnak.
  Munkahely és rendszeres állandó bevételek nélkül nyilván nehezen fogod tudni visszafizetni a kölcsönt. Amikor késedelembe esel és a bank számára is nyilvánvalóvá válik, hogy a fizetésedből nem tudja letiltani ami neki járna, akkor egyedül az ingatlan marad, amiből pénzhez juthat a bank. Nem érdemes ebbe az utcába bemenned. Szólj a banknak, hogy a hitel sztornó. Aztán, ha majd találsz új munkahelyet, akkor újra mehetsz hitelért.
 • vViktor
  Ismerősnél csak két helyen “tévedett” a bank a hitelfelvételkor. 56 helyett 65 ezres törlesztő és 20 helyett 25 év futamidő került a szerződésbe… észrevették.
 • Petike
  @kiszámoló: tudsz esetleg abban is segíteni, hogy jó pályázatírót ajánlasz? Szeretném megpályázni a GINOP-8.4.1/A-17 pályázatot, és ebben lenne jó segítség, mert nagyon kezdő vagyok a témában. Az én lelki szemeim előtt a pályázatíró bekéri tőlünk a szükséges adatokat, segít a pénz lehívásában (mikor mit), legális “kiskapukat” ajánl (pl. ide írjunk be még x ezer Ft projektmanagament költséget, ennyivel több pénzre pályázhatunk, stb.). Nagyon messze van egy pályázatíró feladata ezektől, amikre én gondolok?:) Milyen árban dolgoznak nagyságrendileg a pályázatírók? Előre is köszi!
 • Ani
  Sziasztok! Mi is hitelfelvétel előtt állunk, sokat olvasgattam a témában itt is, más fórumokon is. Nemrég ment el a fundamentas bankár, igy most megy a matekozas.
  Leirom amennyire tudom röviden, hogy mi a helyzet, remélve, hogy egy két okossággal tudtok segiteni a döntésben.
  Azon lépjünk túl, mekkora balf@.. Tud lenni az ember, hogy nem kezd el takarékoskodni időben, és ilyenkor döbben rá, milyen szívóág lesz az elkövetkező 18-20 év…
  Szóval vagyunk mi ketten, 2015 júniusa óta fizetett fundamentával, minimális 5 es10 ezer forinttal.
  Hitelt szeretnénk felvenni, errefelé egy olyan házat, amire egy tisztasági festés elég, kb 16-18 millió körül lehet kapni. A 20% önerőt a két gyermekes használt lakasos csokkal együtt tudjuk összekaparni.(még egynél járunk)
  Szóval adott egy kb 14 millió forintos hitel. A fundamentánál ez havi 104000 ft-os “kiadás” 8 évig, majd még 9 évig 112000.
 • Ani
  folytatás
  Itteni hitelkalkulátort végignéztem, 20 évig fix hitel az MKB-nál havi 95000 Ft.
  Eleve itt már nem értem, hogy van az, hogy a fundához havi szinten befizetnénk 34000 ft-ot plusz állami támogatás, az MKB-nál 5,4 % os kamatra meg kijön egy 95000 ft-os törlesztő.
  Több kérdés felvetődik, mivel a Fundánál sok az induló, több, mint egy banknál lenni, plusz a szerződésmódosítás.
  Én azon gondolkoztam, nem e lenne jobb olcsóbb törlesztős, 5-10 év fix kamatozású hitel mellé kötni fundát, és folyamatosan visszatörleszteni?
  Vagy hogy lehet azt kiszámolni, hogy ezzel jól vagy jobban járnánk-e? tehát mekkora alapkamat emelés mellett mekkorára nőne a törlesztő?
  vagy van e esetleg itt ilyen cikk, amit ha elolvasok, esetleg meg tudom ezt nagyvonalakban fejteni?
  A havi bevételünk nettó kb 310 000 ft és nincs más hitelünk.
  van még kb ezer kérdésem, de most mennem kell. Köszönöm előre is!
 • jami
  16 millió hitel egy útban/tervben lévő második gyerekkel (azaz várhatón lesz időszak, amikor a havi nettó kevesebb a mostaninál, de már több a kiadásotok) tényleg nagyon meredek. Főleg, ha használt házra készültök, ott bármikor kiderülhet valami költségvonzatos huncutság. Nem beszélve arról, hogy a nagyon pici önrész miatt rossz feltételekkel kaptok hitelt. Jobban járnátok, ha 1,5 év alatt befejeznétek a Fudát, plusz a szocpol és annyit gyűjteni, amennyit tudtok.
 • Ani
  Az lett volna a cél, csak igencsak költöznünk kell. gyűjtünk, amennyire csak tudunk. igyekszünk olyan házakat nézegetni, amik teljesen rendben vannak, de persze, még így is lehet valami gikszer.
 • jami
  Ani, a kamat nagyon függ az önrésztől is, és a belső (banki) kalkulálásnál a szocpol nem önerő a kamatmegállapításkor. Ha muszáj, muszáj, akkor keressetek minél alacsonyabb kamatot min. 3 éves fixre (akkor , a Fundás nem az.
 • Pít
  “Hitelt szeretnénk felvenni, errefelé egy olyan házat, amire egy tisztasági festés elég, kb 16-18 millió körül lehet kapni. A 20% önerőt a két gyermekes használt lakasos csokkal együtt tudjuk összekaparni.(még egynél járunk)
  Szóval adott egy kb 14 millió forintos hitel. A fundamentánál ez havi 104000 ft-os “kiadás” 8 évig, majd még 9 évig 112000.”

  Hajmeresztő ilyen kicsi önrésszel ingatlant vásárolni.

 • tash
  A kamat nem mindig függ az önrésztől, de persze biztos van ahol attól is függ. Nekünk pont annyi, amit neten bármelyik kalkulátor vagy a bank saját kalkulátora kidobott. Csak a fizetés és a hitel összeg számított. Több hitelre olcsóbb a kamat. Tisztára mint a piacon, többet veszek olcsóbb. 🙂
  De ez is látszott a kalkulátorokban.
 • Ani
  Valóban, az…
  Ha jol értem, a kamat kedvezőbb, ha nagyobb az önrész?

  A jelenlegi albérlet igen baráti, kompromisszumokkal, de baráti. Azonban költözni kell, ami azzal jar, hogy perpillanat olcsóbbnak tűnik, ha veszünk egy házat, vagy lakást, mintha egy albérletbe mennénk, aminek kb ugyanennyi a bérleti díja.

  Látom itt nem elég elismerni a hibáinkat, még egyet bele kell rúgni az emberbe…

 • jami
  tash, az ERSTE (mostí) nem nagyon ad kedvezményt ilyenért, de van bank, ahol igen.
  És Aniéknak a nettó-önrész-felveendő hitel összeg elég vad távolságra van , bármi dixer esetén sok mozgásterük sincs, főleg majd 200e/4 fő esetén.

  Nagy hitelt nagy jövedelemmel sem jó felvenni, nagy jövedelemből érdemes 1-2 évig gyűjteni 😉

 • jami
  Ani, ne vedd bántásnak, hogy még a szocpol beszámításával is max. 13%-nyi önrészes ingatlan vásárlásra nem azt kapod, hogy pénzügyi szempontból tök ésszerű ötlet.

  Nem az. Inkább vegyetek egy kisebb lakást, ha arrafelé 16 milláért már egészen jó házak vannak, akkor egy 60 nm-s lakás megáll 8-10 alatt. A semmiből rögtön egy családi ház, alig látható önrésszel, kicsi és várható még kisebb gyerekkel, nem magas jövedelemmel túl nagy ugrás.

 • Ani
  Ha lenne annyiért, vennénk lakást. De Debrecenben lakunk, 13ert egy felújítandót kapunk jelenleg. Nem jókedvünkből tesszük és nem ésszerű, de nem élünk nagylábon, nem vagyunk nagyravágyóak, csak sok a lehetőség, vagyis a mi helyzetünkben nem az.
 • dmry
  esetleg , érdemes lehetne kisebb léptékben/vagy távolabbra menni, persze, nem tudom mi a háttértörténet…
  illetve, érdemes minél több infót összegyűjteni a lehetőségekről, amik találkoznak a vágyakkal; gondolom az folyamatban van, hiszen Kiszámoló honlapján tájékozódsz:)
  kéretlenül, ám őszintén viszont azt mondom, hogy a szándék, bár nemes, első olvasatra eléggé vakrepülésnek tűnik…
  viszont, ha relatíve fiatalok vagytok, többnyire versenyképes és fejlesztett tudással, illetve a kérdéses ingatlannal való belső elkötelezettségetek szilárd, megint más a helyzet.

  érdemes lehet felkérni egy profi, és sajna a rideg tények alapján tanácsot adó tanácsadót, még akkor is, ha nem minden javaslata lesz elsőre szimpatikus, és egyik sem szentírás;)

 • Ani
  sok pofonon vagyunk már túl, köszönöm egyébként. jó tükör ez az embernek és megmutatja, milyenek n legyünk, ha a gyerekeinknek jobbat akarunk. köszi mindenkinek.
 • sokfa
  Sziasztok, probalom megerteni a szamokat, ahogy kiszamolo is irja, de nem vagyok benne biztos h a kezitcsokolom erti, ezert felteszem a nagy kerdest en is.

  Adott egy 10 eves, 5 eves kamatperiodusra fixalt lakashitel ajanlat egy banktol.

  van benne egy tablazat, a kovetkezo oszlopokkal:
  1. torlesztes utemezese (evek)
  2. egyes torlesztoreszletek utan fennmarado toke
  3. torlesztoreszletenkent visszafizetett toke
  4. torlesztorelszetenkent fizetendo kamat
  5. torlesztoreszlet osszege

  azt gondolom, hogy ertem is az egyes oszlopokat, es a bennuk levo adatokat.
  szepen leirjak h 10 ev alatt, minden evben hogyan fogy a hitel.

  ez eddig sima ugy.

  Az en kerdesem a kovetkezo:
  ha a 4-ev vegen vegtorleszteni szeretnek, mekkora osszeget kell kifizetnem (mely sorokat kell osszeadni? )
  megkonkretabban: nyilvanvaloan a hatralevo toket, de mi a helyzet a hatralevo kamatokkal?
  guruknak elore is koszonet

 • headset

  “megkonkretabban: nyilvanvaloan a hatralevo toket, de mi a helyzet a hatralevo kamatokkal?”

  Attól a pillanattól kezdve, hogy visszafizetted a tőkét, nincs további kamat.
  A korábbi kamatokat meg már kifizetted, mert mindíg a két törlesztés közötti kamatokat vonják le először a törlesztőrészletből.

  Összefoglalva: a fennmaradt tőketartozást kell kifizetned, ami a leírásod alapján a 2. oszlop. Plussz az előtörlesztés esetleges díja és kisebb hitelzárási költségek.

 • Garbo

  Nem teljesen értem a kérdést. Mi a helyzet a hátralévő kamatokkal, ha végtörlesztesz? Hát mi lenne? Semmi. Nincs tartozás, akkor nincs, ami kamatozzon.

  De lehet, hogy rosszul értettelek.

 • tip
  Olyasmi elképzelhető, hogy kamatperiódus vége előtt előtörlesztesz, miközben a piaci kamatok csökkentek. Ilyenkor a bank a váratlanul az ölébe hullott pénzt nem tudja olyan drágán kölcsönadni, mint amennyit te fizetnél érte, ezért esetleg igényt tart az elmaradt haszonra. Ha időközben emelkedtek a kamatok, akkor persze még örül is a bank, ha előtörlesztesz, mert akkor többért tudja kihelyezni a pénzt.
 • headset

  “Ilyenkor a bank a váratlanul az ölébe hullott pénzt nem tudja olyan drágán kölcsönadni, mint amennyit te fizetnél érte, ezért esetleg igényt tart az elmaradt haszonra.”

  Ezért nem (mindig) ingyenes az előtörlesztés. Az a díj kárpótolja a bankot az elmaradt kamatokért és az új kölcsönvevő felhajtásával járó költségekért.

  A bank nem hivatkozhat elmaradt haszonra, ha az ügyfél a szerződési feltételeket betartva adja vissza a hitelt..

 • Sokfa
  Koszonom a valaszokat! Akkor elmondom h mi van a fejemben:

  10m et kell felvennem, es nem tudom eldonteni, hogy 5 vagy 10 evre vegyem fel.
  Mindenkeppen 5eves kamatperiodust fogok valasztani.

  Ha 5 evre veszem fel, kb 1.2m a kamat.
  Ha 10 evre (5evre fix kamatok) akkor kb duplaja a kamat( felteve h a masodik periodus is hasonlot lesz).
  Jelenleg nincs ltp, de tudnek inditani 3-4et is akar.

  Szoval a dilemma, h 5 evre vegyek fel, ltp nelkul ( mire lejarna az ltp nem marad mibe betorleszteni)
  Vagy 10 evre es vegtorlesszek, amint lejar az ltp.
  Ezek alapjan a 10ev + ltp jobban megerheti.

 • nyman
  En ugy szoktam korultekinteni, hogy nem veszek fel. 🙂 Ha hitelre meg tudok venni vmit, akkor kicsit kesobb kp-re is.

  1x ugyan felvettem lakasra, de az ceges kamatmentes volt. Elotorlesztettem felar nelkul volt. 🙂 Akkor korbe lettem rohogve, hogy miert csak egy garazst vettem Bp belvarosaban a harmadik emeleten 2002-ben, es miert nem vettem fel hitelt, hiszen kaptam volna 2x, 3x akkorara is. Par eve, meg mikor en rohogtem azokon, akik meg felvettek, es megszivattak oket, en voltam a bunko.

  Azt az elvet vallom, hogy addig nyujtozkodom, amig a takaro er. Es ahogy a blogban elhangzott, inkabb a bevetelt noveljem, mint a kiadast.

  Nem volt tokeeros csaladi hatter, 2000-ben, egyetem utan felkoltoztem Bp-re. Ekkor az alberleti szobam kifizetese is nehezseget okozott. 2003-2004-ben mar jol kerestem es tudtam tovabblepni.

  (folyt)

 • nyman
  (folyt)

  Azota legalabb az egyik plusz ingatlanomat abbol a penzbol vettem, amit a banknak nem fizettem feleslegesen. Meg szerintem legalabb az egyik automat. Meg jo nehany nyaralast…

  Szoktam hitelkalkulatorokkal jatszani, ilyenkor mindig megnyugodok, hogy azzal, hogy nem veszek fel hitel, hany milliot megsporolok 🙂

 • sokfa
  koszonom mindenkinek!

  igen, “csak” annyi volt a kerdes, h ha a toket korabban visszafizettem, kell-e a jovoben keletkezo kamatokat is fizetnem. a valasz egyertelmu nem. csak az elotorlesztes “buntetesevel” kell szamolnom.

  akkor szamitasaim szerint 10 eves hitel, es amennyi LTP-t csak birok kotni, majd vegtorlesztes ha kiporognek.

 • cabala
  Ani: én a 310e Ft havi bevételre ~120e Ft-os hitelt nagyon durvának érzek. Mi párommal ketten vagyunk kertes házban kb. ugyanennyi bevétellel, gyerek és hitel nélkül, szinte semmire nem költünk és igyekszünk számolni hónapról-hónapra, de így is mindig van valami váratlan, amire elmegy 50-60e Ft. Kérlek ne vágjatok bele a hitelbe, vagy legalábbis ne vegyetek fel ennyit 🙁
  Tudom nagyon nehéz, meg nagyon sok az olyan hang, hogy jó lenne, ha a gyerek kertes házban nőne fel stb., de az anyagi biztonság sokkal fontosabb és egészségesebb gyomorgöcs nélkül az élet. Az anyagiak vadászása helyett inkább töltsetek sokkal-sokkal több időt a kicsivel 🙂
 • jami
  cabala, ani teljes okfejtése hibás. Debrecenben olyan 70-80 nm-e családi ház, ami olyan jó állapotú, hogy max. festen kell nincs 16-18 m-ért. Agglótelepülésen, pár erősen kertségben esetleg, onnan közlekedni min. 1 kocsi kell, a tömegközlekedés halálos.
  Az teljesen reális, hogy 10-11 m-ért erősen felújítandó vagy nem egyetemváros-közeli lakás van, viszont azok nagy lakótelepen, ahol ovi-suli-orvos-boltok a közelben és jó a tömegközlekedés, azaz kocsi nélkül is lehet lenni. Egy 10-11 m-s lakás pont 5-8 mval kevesebb. Ha 10-ért vesznek, 8 m a Rafinál 47e. Gyorsítva visszafizetik 10 év alatt; plusz nem jöhet ki nagy gebasz a tetővel/kazánnal, nem kell költeni a kertre és akkor mennek tovább, ha a kertes a céljuk.
 • jami
  Pl. ingatlan.com/debrecen-dobozi-lakotelep/elado+lakas/tegla-epitesu-lakas/hajdu-bihar+megye+debrecen/23407513