Miért fulladnak kudarcba az újévi fogadalmak?

Rengetegen tesznek újévi fogadalmat, ennek igen komoly hányada pénzügyi jellegű. Sokan szeretnének tudatosabban élni és változtatni az eddigi életükön és erre az új év beköszönte egy remek apropó, de sajnos az erről készült felmérések szerint február közepére ezeknek az elhatározásoknak 80%-a már csak múlt idő lesz.

Mi az oka a kudarcnak, miért végzik ennyire hamar a kukában az egyébként jó szándékú és hasznos elhatározások?

Az egyik, hogy a fogadalom túl általános. “Igyekszem jobban kezelni a pénzügyeimet.” “Többet fogok törődni a pénzzel.” “Kevesebbet költök.”

Minél jobban, minél többet, mennyivel kevesebbet? Ezek nem célok, hanem pusztán vágyak felületes meghatározásai, semmivel sem többek, mint az “Igyekszem jobb ember lenni 2018-ban” típusú kijelentések.

Mivel megfoghatatlan a cél, így eredményt sem lehet várni az ilyen kijelentésektől. Ha már fogadalommal akarod kezdeni az új évet, határozd meg pontosan, mit is szeretnél megváltoztatni, miért és milyen mértékben. Vagyis legyen konkrét a cél, amit el szeretnél érni, ne csak valami homályos elképzelésed legyen az irányról.

A másik probléma, hogy túl nagy fába vágod a fejszéd. Ahogy a “lefogyok áprilisra 30 kilót” vagy a “Tavasszal lefutom a maratonit” elhatározás is hamvába holt ötlet, nincs ez másként a pénzügyeiddel sem. Az “Idén megszabadulok minden hitelemtől”, “Év végére legalább kétszer ennyit fogok keresni” és hasonló hangzatos, de szinte biztosan teljesíthetetlen célokkal azt éred el, hogy nagy lelkesedéssel belevágsz, de gyorsan rájössz, hogy erődön felüli volt az elhatározás, ezért néhány héten belül szépen elhal a változtatásra való hajlandóságod.

Ha reálisabb célokat tűztél volna ki, akár még el is érhetted volna azokat. Inkább akarj 10 kilót leadni nyárig és heti háromszor öt kilométert lefutni tavaszig, mintsem túl nagy tervekkel semmit sem elérni idén (sem).

Ha nincs semmi megtakarításod, legyen az idei célod két hónapra elegendő vésztartalék megszerzése. Igen, ez szinte semmire nem elég, de pont kéthavi megélhetéssel több, mint ha ennyid sem lenne. Majd ráérsz aggódni a nyugdíj célú megtakarításaid miatt, amikor már a vésztartalék miatt nem kell aggódnod. Ne akarj mindent elérni egyszerre, mert biztos nem fog menni. Ha elhíztál 15 év alatt, ne akarj két hónap alatt lefogyni, pénzügyileg sem.

Ha tele vagy hitellel, legyen az a célod, hogy legalább a legdrágább hitelkártya tartozástól megszabadulsz és idén már nem veszel fel semmilyen új hitelt, azért se (illetve azért főleg nem), hogy a meglévő hiteleidet törleszd. Ha ezt eléred, már nem ásod magad alatt tovább a gödröt.

Harmadik gond, hogy a cél terv nélkül semmit sem ér. Nem olyan nagy művészet a célt meghatározni, az igazán komoly kihívást a célig vezető út megtervezése jelenti. Szép dolog, hogy le akarsz adni 10 kilót, de hogyan akarod megtenni? Hogyan akarsz többet keresni, mint eddig, vagy visszavágni 15%-kal a kiadásaidat?

Csinálj egy tervet arról, hogyan fog sikerülni elérni a célodat. Ha el akarsz jutni mondjuk a Hősök terére, először azt kell tisztáznod magadban, most hol is állsz éppen. Ezért kezdd azzal a tervezést, hogy nézd meg, hogyan állsz most a pénzügyeidben és miket kell megváltoztatni, hogy elérd a célod.

Ha kevesebbet akarsz költeni, kezdd azzal, hogy írni fogod, most mire és mennyit költesz és mi az, amiről a legegyszerűbb lemondanod. Ha ez az egy tétel kevés lenne, nézd meg, mi a második olyan dolog, amiről le tudsz mondani, majd a harmadik és így tovább.

Ha többet szeretnél keresni, nézd meg, másik munkahelyen, esetleg másik városban mennyit tudnál keresni. Most van az egyetemi beiratkozás ideje, ha tovább kell tanulnod, már most döntsd el, merre mész tovább.

A jó terv az, ami konkrét, az eredménye objektívan mérhető, külső szemlélő által is ellenőrizhető, reálisan elérhető, de nem könnyen teljesíthető, vagyis erőfeszítést igényel az elérése és időponthoz kötött a megvalósulása.

A negyedik dolog: a fogyókúránál vagy a reggeli kocogásnál is az határozza meg a hosszú távú sikert, hogy szenvedésnek, lemondásnak, gyötrődésnek éled meg az étrended megváltoztatását, vagy a hajnali felkelést és izzadást, vagy pedig éppen ellenkezőleg, megmenekülésnek az eddigi zabálástól, elhízástól vagy tunya életmódtól. Nincs ez másként a pénzügyekben sem, legyen bármilyen célod is. Ahogy a mondás tartja, fájdalom nélkül nincs eredmény. A kérdés csak az, hogy a fájdalmat látod csak magad előtt, vagy az eredményt?

A sikeres és hosszútávú változás nem kúraszerűen működik (ezért nem működik egyetlen fogyókúra sem), hanem a hozzáállásod és az értékrended megváltozása által érsz el tartós és sikeres eredményeket.

Az ötödik probléma szokott lenni, hogy a változtatással járó problémák, fájdalmak, lemondások azonnal jelentkeznek, míg a változás jótékony hatásai csak sokkal később és sokkal kevésbé látványosan. Ezért adják fel sokan már az elején. Nem várják meg, míg észreveszik, hogy milyen pozitív hatása van annak, hogy mondjuk letették a cigit, mert a leszokás nehézségei elveszik a kedvüket.

A pénzügyekben is a nadrágszíj meghúzásának hatása, vagy a továbbtanulás fáradságai már az első napon jelentkeznek, az pedig, hogy csökken a hiteled, vagy elkezd nőni a vésztartalékod, a mindennapokban nem sok hatással van az érzelmeidre. Évek eltelhetnek, mire rájössz, mennyire jól döntöttél, akkor, amikor elhatároztad, hogy nem hitelből, az egyik napról a másikra fogsz élni.

A hatodik gond, ha nincs külső kontroll. Az átlagember már a harmadik nap nem fog felkelni az ágyból, csak hogy kocogjon egyet hajnalban, kivéve, ha a barátja/barátnője ott várja az ajtóban, hogy együtt fussanak. A pénzügyekben is kereshetsz ilyen társat, akivel együtt spóroltok vagy tűztök ki célt, amit mindketten el akartok érni és egymást támogatjátok és biztatjátok.

Ha tettél bármilyen pénzügyi fogadalmat idénre, tarts ki mellette, ha nem tettél ilyet, pedig kellett volna, még nem késő pótolni azt. Ha van kedved elárulni, mi az a cél, írd le a hozzászólásokban, ha eddig kudarcot vallottál, vagy éppen sikeres voltál az ilyen célkitűzésekben, írd le azt is.

Sok sikert mindenkinek.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

62 hozzászólás

 • jurta
  “Miért fulladnak kudarcba az újévi fogadalmak?”

  Mert újéviek.

  Semmi jelentősége a január 1-jének (a téli napforduló közelségét kivéve). Kívülről erőltetett időpont lesz csak. Akkor hozom meg a változásról szóló döntéseimet (nem is nevezem őket fogadalmaknak), amikor letisztultan megláttam a helyzetet és megértek bennem. Ha november 17-én, akkor véletlenül sem várnék következő év elejéig.

 • Balint
  A negyedik dolog a legfontosabb. Kicsit ki is egészíteném, hogy életmód váltás, amit igazából le is írtál. Mert akármit is csinálsz másképp, az egész hozzáállásodat kell megváltoztatni, különben ugyanott leszel, mint egy 5 napig nem eszek semmit fogyókúránál, s következő év januárjában megint jöhetnek a fogadalmak.
  Nem elég karácsonykor ajándékozni, attól még szar ember maradsz, ha egész évben bunkó vagy másokkal.
 • Zabalint
  De egyáltalán minek újévi fogadalmat tenni? Aki változtatni akar valamin, akkor miért nem kezdi el akkor, mikor felmerül az igény a változtatásra? Miért kell ezt egy naptári dátumhoz kötni? Így persze, hogy előre kódolva van a kudarc.
 • Ildikó70
  Egy új hitel felvétele nem biztos, hogy rossz, feltéve, hogy nem több, mint most van és a kiváltással jól jársz. Ha van 2 hitelkártya tartozás meg egy személyi hitel akkor azokat visszafizetni egy alacsonyabb kamatozású hitelből jó ötlet lehet. Persze, ha utána nem száll el az ember és nem kezdi újra a drága hitelek felvételét.
 • tjunior
  Mert kényszer szülte. Január 1, úristen valami változatatnom kell. Hát ez így nem. Belső meggyőződés kell és akaraterő nem hirtelen felindulás. Valaminek bent át kell kattannia.
  Csak egy példa. Januárban mindig elmebaj van az uszodában, most is. Nem lehet elférni nem hogy úszni a sok fogadalomtevőtől. 1 hónap múlva ezeknek a 95% eltünik, és megint 2-3-4 ember fog tempózni egyidőben.
 • Kiszamolo
  Hát igen, egy tökéletes világban erre semmi szükség nem lenne. Ahogy karácsonyra meg október 23 rá sem. A szeretteinek bármikor megajándékozhatjuk, a hőseinkről bármelyik nap megemlékezhetünk.

  Egy új év remek alkalom egy új kezdésre. Ennyi az egész.

 • Miklós
  Szia,

  Szerintem van egy hetedik pont is. Sose felejtsd el mit fogadtal meg. Meg csak 8 nap telt el de mar ötször kellett az idei céljaimat ujra olvasnom, hogy tudjam pontosan mit akarok elérni. Fura, de hiába én írtam őket mégis elfelejtettem pontosan mit akarok. Mikor ujra olvasom örömmel tölt el hogy oda el fogok jutni es mar most tettem lépéseket. Ez az öröm engem nagyon motivál, persze mindenkit más.

 • Volfszkin
  Én nem hiszek az újévhez kötött fogadalomban. Szerintem aki fogyókúrázni, vagy pénzügyileg tudatosabban szeretne élni, az már októberben (vagy bármikor) elkezdhette volna, minek várni plusz hónapokat.
  Én a blogot olvasva kezdtem el októberben heti kétszer esetleg háromszor edzeni járni (eddig -8 kg) nem sürgős, de jobb érzés. Volt egy cikk pénzügyi és a sima fogyókúráról.
  Pénzügyekben pedig a 6 havi vésztartalék képzése lett az elsődleges cél, ezért megduplázom az eddig félretett havi megtakarítás mennyiségét.
  Tény, hogy azonnal érezni lehet a pénzügyekben való mértéktartást. Szívesen vettem volna karácsonyra tablet-et vagy laptopot, de rájöttem, hogy nem életbevágó, ezért tolom magam előtt ezeket a kiadásokat.
  Mindenkinek sok kitartást kívánok a céljai eléréséhez.
 • The Hero
  A hat havi vésztartalék összerakása fontosabb, vagy a hitelek előtörlesztése, amennyiben kedvező kamatozású (1% THM), illetve kamatmentes hitelről van szó?
 • jami
  A fogadalom akkor működik, ha aznaptól kezdjük. Szerintem az “idén majd” eleve túl tág, mert belefér a dec. 20-tól is 😀
  És mindig könnyebb az aktív célok megvalósítása, mint a negligálóké. Azaz: Ettől a héttől heti 2x futok – működhet. Ettől a héttől nem eszem cukrot, fehér lisztes cuccokat sokkal nehezebb.
 • Warrior
  Ezeknél fogadalmaknál szerintem fontos, hogy a lényeget ne veszítsd szem elől: itt magadon akarsz pozitív irányba változtatni. Nem kell görcsösen ragaszkodni a kitűzött (gyakran valóban teljesíthetetlen) célhoz, de igenis haladj felé. Ha nem jött össze X Ft megtakarítás, csak a fele, az ne keserítsen el. Menet közben is lehet – sőt kell is – alakítani a célokon, terveken, csak a pozitív irány maradjon meg.
  A másik, hogy magadnak ne hazudj az eredményekről, ne készíts kreatív statisztikát; ez nem egy státuszjelentés a vezetőnek, ahol akkor is minden célnál zöld pipa kell legyen, ha napnál is világosabb, hogy nem sikerült. Ha örökéltél 1 milliót, de a fogadalmaddal ellentétesen a jövedelmedből nem tettél félre egy fillért sem, akkor ne ámítsd magad azzal, hogy van +1 milliód.
  A harmadik: ha már sokadjára nem sikerült egy módon valami, változtass. Vagy a célon, vagy a terven.
 • Vodka
  Én azt mondom, hogy ha csak az újévi fogadalmak 1%-a kitart egész évre, akkor már megérte. Pont annyival több, mint amennyi van.
  Arra szolgálhat esetleg, hogy a régebb óta érlelődő döntést átbillentse a megvalósítás felé.

  Miképp anno az ivásra is mindig volt ürügy, ez is egy jó ürügy lehet. Nyilván, jó kezekben.

 • Maxim Tsigalko
  Azért is lehet a január 1. népszerű fogadalmi dátum, mert sok, 5/40 szerint dolgozónak az azt megelőző karácsonyi szünetben van pár napja átgondolni az elmúlt egy évét. Ilyenkor kicsit kilépünk a mókuskerékből, leáll az élet körülöttünk, a téli hidegebb időszakban hajlamosabbak vagyunk bezárkózni a külvilág elől. Így több idő is jut magunkra és a “hülye fogadalmak” megtételére 🙂
 • szocske
  Jelentem én 2016 végén eldöntöttem, hogy 2017 jan 1-től pontosan jegyzetelem a bevételeink és kiadásaink, nem buktam el, végigcsináltam.
  Igaz nem volt vele spórolási célom, egyszerűen pontosan látni akartam, hogy mire mennyit költünk.
  Nem is volt túlbonyolítva, csupán néhány fő kategóriába soroltam be a kiadásokat, pl. megélhetés, szórakozás, nyaralás, fejlesztés, és hasonlóan kategorizáltam a megtakarításokat is (pl. rövid, hosszú, nyugdíj).

  Úgy gondolom két dolog kellett ahhoz, hogy végig tudjam csinálni sikeresen:
  1. Az egyszerűségnek köszönhetően nem volt időigényes a rendszer vezetése. Ha bonyolultabb lett volna tuti feladom 2 hónap után.
  2. Nem volt tétje a dolognak. Ha az lett volna a cél, hogy meg kell takarítanom a kiadások x%-át, akkor azért buktam volna el, mert valahol mélyen nem szerettem volna leadni az igényekből.

  Most gondolkozom, vigyem-e tovább, mert a lényeg kiderült

 • kamatoskaresz
  Most épp érdemes új hitelt felvenni a régiek kiváltására.

  Sikerülni azért nem sikerül, mert az emberek kényelmesek, és nekik dolgok járnak. Plusz nagyon sok embernek nincs akarata, a környezete irányítja.

  Például fogyókúra: nagymama főz, mint a bolond. És nem lehet vele megértetni, hogy már 140 kiló mindenki, nem bírják. Ő főz, és meg kell enni, különben vérig sértődik.

 • Anna
  Egyik Karácsonykor elszállt a repjegy ára (nem vettem meg tavasszal). Öcsém még ovis volt akkor. Mondtam neki, hogy nem megyek haza Karácsonyra, inkább majd februárban utazom vagy márciusban. Értelmetlen lenne annyi pénzt kidobni és hazamenni, az összes spórolt pénzem rémenne. Nem ér annyit. Amit mondott: “Nem baj. Nekem mindig akkor van Karácsony, amikor hazajössz és találkozunk.” Nekünk nem a naptár diktálja mikor kell szeretni, emlékezni, ajándékozni, fogadalmat tenni…
 • Zabalint

  Ha mutatsz nekem Budapesten egy uszodát, amely jó közlekedésű helyen van, és munkaidő után, mondjuk este 7-től 8-ig januárt leszámítva csak 2-3-4 ember tempózik párhuzamosan, és nem pedig 30 -40ember az egyesületi úszóknak le nem zárt 1 vagy max. 2 sávon, mert akkor elkezdek rendszeresen úszni.
 • Zabalint
  Ha a fogadalmat tevő mondjuk már novemberben látta, hogy valamin változtatnia kell, de halasztgatta, hogy majd Újévkor “új életet kezd”, annak Újév után egy hónappal sem lesz meg az alkalom, hogy hivatkozhasson erre, mikor már kezd elfogyni a lelkesedése. Pontosan emiatt nem működnek az újévi fogadalmak az esetek 95%-ában. a maradék 5% meg véletlen egybeesés, hogy a változtatni valóban akaró ember épp Újévkor jött rá valamire.
 • Én is akarok kommentelni...
  Akkor kezdem én:
  Tavaly a párommal eldöntöttük(igen, közösen), hogy valamelyikőnk munkahelyet vált, vagy saját lábra áll és nem alkalmazott lesz. Ez mint arról poszt is volt fényes sikerrel zárult: a párom vállalkozóként (illetve közös cégünk keretein belül) csinálja ugyanazt, csak 4x akkora nettóért cserébe úgy, hogy mint pont ma kiderült a piaci ár alatt vállal munkát.

  Erre az évre szintén közösen(!) elhatároztuk, hogy én is otthagyom azt a munkahelyet, ahol eddig dolgoztam, és ahol a karácsonyi ajándék számomra egy fizetéscsökkentés bejelentése volt, miközben közölték velem, hogy igen elégedettek a munkámmal.

  Továbbá a házunk körüli teendők is meghatározásra kerültek: szigetelés, külső világítás, automata öntözőrendszer telepítése a kertbe, és elektromos garázskapu. Ezek másnak rég megvannak, de nekünk nagy lépés lenne, és úgy vagyunk vele, ha 2 nem sikerül is nagyot léptünk előre.

 • Dörnyei József
  Szerintem érdemes olyat megfogadni, amit tényleg akar a fogadalmat tevő. Nem szoktam újévi fogadalmat tenni, ennek ellenére az idéntől többet sportolok. Az én szerény lehetőségeimmel ez napi 20 percet jelent. Ez ma pl. kettő 10 emeletes le és felmászást jelentett. Erre van időm bent a cégnél. Ha nincsen időm, akkor otthon állok rá a futópadra 20 percre. Nem megy minden nap, de heti kb. 5-ször megy.

  Tudom, hogy ez egy szerény terv, de ezt tudom hozni. Remélem, rászokok és a napi rutin része lesz. Aztán majd meglátjuk, hogy jövőre mi fér bele.

 • Anna
  Btw, ez lehet a pénzügyi KAIZEN alapok cikksorozat bevezetője 🙂
 • Tibor
  @Ildiko70: igaz, ugy lenne pontos, hogy ne szaporitsd az adossagallomanyodat. Felvehetsz uj hitelt, ha abbol visszatorlesztesz ket masikat, es nem ot hiteled lesz, hanem csak negy, es osszessegeben nem nott az osszeg, esetleg sikerult lejjebb nyomnod a torlesztot.
  De altalaban az tortenik, hogy felvesznek egy otodiket hogy torlesszek a tobbit, aztan ugy gondoljak hogy nem torlesztik be az elso pl kettot, hanem inkabb fizetik tovabbra is a torlesztoket, mert hat most hogy van mibol, elhallgatott a veszcsengo, ellenben milyen regen nem voltunk mar tengerparton, az meg bele kell most ferjen…
 • myway
  Én apró lépésekben gondolkodok és ha abban már 1 hónapja kitartok, akkor lépek a következő fogadalom felé. Elkezdtem azzal, hogy 22.00-kor lefekszem minden nap és 06.00-kor kelek. Most még nem foglalkozok különösebben azzal, hogy sikerül -e 6-20-ig tökéletesen az értelmes dolgokat csinálni és 20-22 között a lazábbakat. Most csak arra koncentrálok, hogy meglegyenek a keretek (napirend, normális alvás, reggeli szabadidő), ahhoz, hogy továbbléphessek. Ha 1 hónapig ebben fegyelmezett maradok, akkor reggel már komolyan figyelek arra, hogy tényleg angol tanulással töltsem munkába indulás előtt az időmet. Ha jól megy a reggeli önfejlesztés ismét újabb egy hónapig, utána az estét is feszesebbre veszem, hogy mondjuk legyen benne egy kis sport is. Sok évnyi kudarcba fulladt próbálkozások után igyekszem türelmesebb lenni idén, magammal szemben is.
 • Andru
  Az, hogy január elseje, az miért baj? Sokan éppen ilyenkor gondolkodnak el igazán, hogy mi történt az előző évben és mi fog/mi történjen-ne történjen a következőben. Mert ez egy egyértelmű határvonal. Eddig 2017, innen 2018.
  Persze, ha nincs valódi elhatározás, akkor nem fog működni a változtatás, ez tiszta sor.
 • 'Unatkozó' háziasszony
  Eddig én sem értettem, hogy mi értelme az újévi fogadalomnak, miért kell ahhoz pont a január 1. Ám a karácsonyi szünetben végiggondoltam a 2017-es évet, végignéztem az idei képeket, és találtam olyan pontokat az életemben, amik nagyon nem jó irányt vettek, illetve egy ideje vágytam bizonyos célok elérésére. Így életemben először úgy gondoltam, megpróbálom megrázni magam és ahelyett, hogy csak sodródok és panaszkodok, teszek is valamit. Szóval lehet, hogy ciki, de én pontokba szedtem az újévi fogadalmam, és hónapokra lebontva részcélokat is ki fogok tűzni. Ezek közül van olyan cél, aminek a kitűzéséhez innen merítettem a bátorságot, ezt ezúton is köszönöm. Ezek után csak rajtam áll, hogy a 80% vagy a 20% táborát gyarapítom.
 • joe
  kampányszerűen élünk. kissé gépiesen.. esemény vezérelten.
  de a témánál maradva: tetszenek a párhuzamok a pénzügyi fogyókúra szemlélete és a teti fogyókúra szemlélete mellett. mérhető célok, nem túlvállalt gondolatok, hozzáállás és értékrend változás hozza meg a tartós sikert. Január 1 lehet egy jó impulzus, hogy az ember összenézze a dolgait, számot vessen. Erre jó felhívás a mostani poszt, remek ajánlásokkal hogy miként lehet pragmatikusan megvalósítani
 • bdpst
  lehet egy külső kontrollos embernek az jelent valamit, hogy szilveszterkor megfogad valamit és mondjuk épp a barátai előtt, akik aztán év közben emlékeztethetik…
 • Danka
  Itt egy teljesen temaba vago cikk a helyes celkituzesrol, erdemes elolvasni.

  otevotnyelv.com/smart-celkituzes/

 • Kiszamolo
  Zabalint, lovagolsz még három kört a dátumon, vagy lapozol inkább egyet?
 • Warrior
  @Kiszámoló

  Kellenek a biztos pontok az életben, a stabilitás fontos: https://kiszamolo.hu/uj-ev-uj-tervek/#comment-47167 🙂 🙂 🙂

 • Schmidt
  Jó írás, köszönöm ezt is!!

  Egy szokás kialakulásához állítólag 21 nap is elég. Ha kicserélnénk a haszontalan szokásainkat pozitívakra, év végén könnyebben megtehetjük, mert akár hetekre kizökkentünk a szabadságok miatt s így sokkal könnyebb!

  A másik megfigyelés, hogy azonnal el kell kezdeni a változtatást, nem majd január elsején, vagy a jövőhéten, plusz folyamatosan ellenőrizni kell magunkat, különben nem fog menni.

  A napi, heti tervszerűség is fontos, megtervezni nagyjából a napunkat, hetünket, és betartani. Különben halogatódik és csúszik minden.

  Meg nem sok pénz, de korábban indulás, nyugodt vezetés:10% üzemanyagmegtakarítás, decemberben ingyen tankolás. (Tempomat használata, és sebességtúllépés jelző beállítása nem nagy ügy)

  Ha tudatosan alakítunk ki pozitív szokásokat előnyünkre válnak.

 • Anima
  Jan 1 bejön, miért ne. Szabin vagy, ráérsz átgondolni a dolgaidat, megünnepled magad azért amit elértél az előző évben, elgondolkodsz azon mit szeretnél a következőben. Nyilván lehet ilyet április 2-án is, de az ünnepek, jeles napok, szülinapok jó mérföldkövek megállni és tudatosan hátra, előre nézni.
  Az elmúlt 3 évben félretettük a fizunk felét, hízlaltuk a bankszámlákat, de szofisztikáltabb portfóliót nem csináltunk: nem volt rá időnk. (vicces, ugye az időd nagy részét azzal töltöd h megkeresd) Mire elolvasod az összes rohadt apróbetűt, amire megtalálod lényeget, a rejtett kockázatot, költséget, feltételt, összehasonlítod 2-3 szolgáltatóra, jellemzően feladtuk. Az idei évi cél egy normális befektetési portfolólió kialakítása, meg hogy istenigazából kiműveljük magunkat a pénzpiaci termékekből. (Ezzel kéne a gyerekeknek szívni gimi utolsó évében, ugyanannyi energia, de használható tudás)
 • Endrebá
  Szerintem nem szabad fogadalom ként tekinteni az újévi célokra. Ilyenkor egyből elhagyja az ember ha egyszer nem sikerül. Inkább feladatok ként kell azokat kezelni. Ha nem sikerül egyszer újra megpróbálom, és megint és megint, amíg nem sikerül.
  Nekem most nincs új feladatom, folytatom a tavaly kitűzött célok elérését. Pénzügyekben egész jól állok, tanulásban is sikerek vannak, hátra van még a jobb környezetbe költözés, új munka, és a személyes kapcsolatok fejlesztése.
 • Szilvi
  Mi eldöntöttük, hogy megszabadulunk a házon lévő munkáltatói hiteltől. Már beadtuk a papírokat, egy-két hét, és utána miénk a ház teljes egészében, azaz hiteltelenek leszünk! Ráadásul egy részét még el is engedik, tuti jól járunk. Eldöntöttük mi is a 10 órás fekvést munkanapok előtt, ez többé-kevésbé megy, valamint van egy kondigépünk, amin meghatároztuk a napi adagot. Hát ezen még dolgoznom kell….Férjem szépen, napi rendszerességgel csinálja.
 • Ez vagyok
  Nem is értem, hogy annyi fogadalom nemteljesítést megért emberek miért nem veszik rá magukat arra, hogy egyszer már a büdös életben legalább részben teljesítsék, amit elterveztek. Nagyon ócska dolog, mikor egy éves cél kitűzése után az év végén szembesülnek azzal, hogy fikarcnyit sem teljesítettek belőle. Így telik el az élet, sorba-sorba az évek. Egyszercsak oda kéne csapni a lovak közé! 🙂
  Engem ez motivál, pontosabban a nemteljesítéstől félés a legjobban.
 • trogi
  – 2018-01-08 at 14:10

  Na jó, akkor elárulom a titkot: Palatinus. Persze a ‘jó közlekedésű hely’-en vitatkozhatunk.

  A nyári 50 méteres uszodámat viszont nem szívesen árulom el, mert a végén még ott is megjelennek tanulócsoportok, vagy profi versenyzők…

 • Körtefa
  Aki nem teljesíti a saját céljait az annyit is ér. Vagy ilyesmi. 😀
 • kamatoskaresz

  Te tanácsadáson is ilyen ideges leszel, ha valaki nem azt adja vissza, amit gondolsz?

  Fantasztikusak egyébként a hozzászólások, csak nézek sokszor mennyien járnak ide önigazolni :)))

  Kár, hogy ilyen hamar ideges leszel, mert a témák érdekesek.

 • Kiki
  Még sulis koromban volt jellemző, hogy tettem újévi fogadalmat, de az is csodaszámba ment, ha január közepéig sikerült húzni, nemhogy februárig 🙂
  Aztán 2015 decemberében elgondolkodtam, hogy min szeretnék változtatni (egy dolgon), és akkor úgy döntöttem, hogy újévi fogadalmat teszek, naponta fogok tenni az ügy érdekében, és hogy lássam a haladást, ezt dokumentálni is fogom naponta. A december végét akkor – többek közt a lelki – felkészüléssel töltöttem, majd január elsején belevágtam.
  Végigcsináltam, 2016. december 31-én olyan büszke voltam magamra, mint addig még soha.
  Kegyetlen kemény volt az év ebből a szempontból, de magamról rengeteget tanultam, például nem is sejtettem, hogy ilyen kitartó tudok lenni.
  Bár most nem fogom ennyire mereven a gyeplőt, de idén is vannak új célok, köztük van a pénz tudatos kezelése, a 6 havi megtakarítás elérése és egy új hivatás kitanulása is.
 • BB
  Idén törekszem még jobban megfogadni a tanácsaidat 🙂

  Decemberben megnyitottam a második ltpnket. A célom az egészségpénztári 20% minél jobb kihasználása. Igazából ezeket a célokat már régebben kitűztem, folyamatosan haladok velük, de új év, uj kezdetek, idén szeretném a 6 havi tartalékot összehozni és a szabad felhasználású hitelemet letudni. A lakáshitelt nem tervezem kifizetni, csak amikor lejár a 2 ltp, mert addig is arra ott van az önsegélyező pénztár.

  Nekünk a lakásfelújítás viszi/vitte el folyamatosan a pénzt.

 • untermensch4
  @_Dörnyei József, Szilvi, a napi/heti5szöri rendszeresség a lényeg, akár öt perc is naponta. Az pont napi 5 perccel több a korábbi nullánál. Én rendkívül lusta és akaratgyenge emberként egyszer kattantam úgy hogy “megfogadtam” némi mozgást. Ez tényleg napi 5 perc körül volt, 50 lábemelés lábanként lefekvés előtt, fekve, kb 15 cm magasra… kínosan nem tudtam volna megmagyarázni magamnak hogy nyomorult 15 centire nem vagyok képes megemelni a lábamat 🙂 és már néhány hónap után értékelhető eredménye volt, mint kiderült ezzel a módszerrel olyan jellegű combizmot lehet növeszteni amit a passzosnacis versenybringásoknál láthatunk.
 • Nyúl Béla
  Ami nekem bevált: felejtsd el az időt a célok meghatározásánál.

  Ez ugyanaz a téma, mint amikor az ember elkezd valóban pénzt keresni és azt a legnehezebb megtanulnia, hogy ne az eltöltött (vagy letöltendő) időt szorozza meg a pénzzel, mint egy munkahelyen.

  Vagy ha nem pénzről szólunk, akkor például a „napi egyszer olvasok” még oké, de a „napi 10 oldalt olvasok” vagy mondjuk a „10 könyvet el kell olvasnom” nálam már nem oké. Minél kevesebb számszerűsítés, mert abból csak kombinál az ember, trükközik a kényszer ellen. Ugyanez sportnál is: ne azt mondd, hogy napi 1 órát edzek, hanem napi egyszer gyakorlok. A tevékenység alakítsa a célt, ne az elvárt cél zárja keretbe a tevékenységet.

  (Aztán ki tudja, másnál talán bejön az erőltetett, vagy mondjuk precíz listázás. Nálam néhány nap alatt akut iskolaundort okoz. 🙂 )

 • Penge
  “A pénzügyekben is kereshetsz ilyen társat, akivel együtt spóroltok vagy tűztök ki célt, amit mindketten el akartok érni és egymást támogatjátok és biztatjátok.”

  Lehetne egy Kiszámoló Életmód Közösség, aminek lehetne az általános jelszava, hogy “minden téren jobbá válni”. Csak sajnos még fórum sincs. #sarcasm

  @jami: “És mindig könnyebb az aktív célok megvalósítása, mint a negligálóké.”

  Én pedig pont fordítva vagyok. Passzív célok mindig könnyen mentek, akár a ne dohányozzak, ne piáljak, akár a ne költsek pénzt, vagy rossz szokások elhagyása.

  Viszont aktívan sosem sikerült semmi hosszútávon, legyen az sport, önképzés, jobb munka… mindig hamar eltűnt a lelkesedés.

 • Penge
  @kamatoskaresz: A nagymama esetében az áll a háttérben, hogy nem akarod megbántani, DE! sok általános szituációnál a kiszolgáltatottság játszik szerepet. Én a saját bőrömön tapasztaltam. Ha számodra sok pénz párszáz forint, amiből ennivalót veszel, akkor
  1. Többet eszel, ha van, hogy ne romoljon meg, mert fáj kidobni.
  2. Rendszertelenül eszel, mert tudod, hogy Böbe néni úgysem tudna fizetni a Windows telepítésért, viszont annyi kaját töm beléd, hogy kipukkadsz, így inkább a reggelit is kihagyod aznap = a szervezeted raktározásra áll be.
  3. Ha sznobabb társaságban vagy, nem csomagolod el a megmaradt ételt, mert rossz néven vennék, inkább túleszed magad és másnap csak vizet iszol, így megspórolsz egy napi étkezést.

  Ha a kiszolgáltatottság megszűnne, hirtelen a saját életedet élhetnéd. Minél több a vagyonod, annál jobban ellentmondhatsz a birkacsordának.

 • Zabalint

  Egyáltalán nem a dátumon lovaglok, hanem azon, hogy a kampányszerű elhatározások miért fulladnak kudarcba.
 • Zabalint

  Köszi a tippet, sajnos nekünk nem játszik, mert szabadtéri és télen is lefedetlen, én még csak-csak elmennék oda, de a feleségem, akinek égetőbb lenne a rendszeres úszás, mert ő nem fut rendszeresen, nagyon nem lenne oké, ő eleve nagyon fázós, és hallani sem akar a téli szabadtéri úszómedencékről. Ez amúgy valami budapesti szokás lehet, mert vidéken ahol szabadtéri az úszómedence, eddig csak olyannal találkoztam, ahol télen lefedték vagy eleve télen zárva volt. Bár legtöbb esetben eleve fedett volt. Budapesten meg 3-ból 2 úszómedence szabadtéren van, és télen is fedetlenül üzemel. A Komjádinál meg 2 úszómedence van, és a pórnép csak a külsőbe mehet…

  Nyáron egy ideig jártunk pesterzsébetibe (ez fedett), ahol alig voltak, majd az első szeptemberi tanítasi napon ahogy beléptünk a medencetérbe, fordultunk is vissza, mert az 1 szabad sávon hihetetlen tömeg volt.

 • Kiszamolo
  Kamatos, ki ideges? Csak leállítottam a következő 20 felesleges hozzászólást, ami arról szólt volna, de miért pont január elején. Ha május 30-at írok, azon lovagoltak volna.

  Az ilyen hozzászólásokra semmi szükség,3-4 bőven elég belőlük.

 • Én is sokat köszönhetek az itteni tárasságnak!

  Az első, amikor 2015 év végén lejárt a családi autóhitel tartozásunk és a felszabaduló pénzt 2016 januárjától elkezdtük havonta elrakni nyugdíjra. Ez annyira bejött, hogy most 2018-ban már ennek a dupláját rakjuk el. Ezek minden évben mennek Állampapírba TBSZ-re.

  2017-ben az itt olvasott egyik cikk hozzászólásában jött az ihlet és elkezdtem fekvőtámaszozni. Először 5 db is nehezen ment. Ma már 25-30-as adagokban akár napi 100-150-et is megcsinálok. Ezt a hét minden munkanapján. Először próbáltam este majd reggel, de az nem vált be, most amikor a munkám engedi félrevonulok és nyomom.
  Sokkal jobban érzem magam és más testi munkától sem fáradok el, mint régen.

  2018-ban töröltem az FB profilom, mivel rájött, hogy rengeteg időm megy el értelmetlenül. Eddig nem hiányzik, szabályosan megkönnyebbültem. 🙂

 • Ugyan ilyen elhatározás volt hogy havonta elrakunk a kislányunknak egy kisebb összeget amit majd 18 éves korában megkap.
  Ha eladunk valami régi játékát vagy ruháját az a pénz is megy a számlára. Ez a két legyet egy csapásra dolog (nem foglal helyett és jól fog jönni a jövőben) 🙂

  Várom a jövőben jó ötleteket! 😉

 • trogi

  Szívesen.
  Szerintem nem nagy gond, hogy fedetlen, mert a vize melegebb, mint például a Dagályé volt.
  Én is fázós vagyok, de azt a 3/4 percet kibírom, amikor ténylegesen a hidegben futok az épületből a medencéhez + lerakom a szatyromat.

  Esetleg hétvégén bejöhet a Hajós és a BVSC is, de utóbbi a honlapjuk szerint többször foglalt, mint nem. (A 25-ös medencés uszodákat nem nagyon szoktam figyelni.)