Hiteltörlesztési támogatás adómentesen

2014-04-05
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Az év eleje óta van lehetőség arra, hogy a munkaadók adó és járulékmentesen öt évente 5 millióval elősegítsék a munkavállalók lakáshiteleinek törlesztését. (SZJA törvény 1. melléklet 2.7 pontja)

A lakáscél támogatására eddig is volt lehetőség, az újdonság az, hogy már lakáshitel törlesztésére is felhasználható ez a forrás. (Tehát szabad felhasználású ingatlanhitelre nem, csak lakásvásárlás, vagy felújítás/korszerűsítés céljára felvett hitelek törlesztésére.)

Azonban a törvényi szabályozás kidolgozatlan volt, valamint a jogosultság ellenőrzését teljes mértékben a munkaadó nyakába varrta, ezért a rendelkezés hatálya elég mérsékelt maradt.

Ezt a hibát hivatott orvosolni a most megjelent módosítás, ami itt olvasható a 2014. évi 50. szám 4763. oldaltól kezdve.

A támogatás mértéke nem haladhatja meg az elmúlt 5 évet is vizsgálva az 5 millió forintot, illetve az építési költség vagy vételár 30%-ánál nem lehet több.

Ezen felül meg kell felelnie az ingatlan szobaszámának a méltányolható lakásigény kritériumának is. Ez a lakók száma és a szobák száma alapján változik, elolvasható a lakásvásárlásokhoz tartozó állami támogatások feltételeinél (Lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001. (I. 31.) kormányrendelet). Nagyjából nem lehet több szoba, mint ahányan laknak az ingatlanban.

A fent belinkelt rendelet tartalmazza a szükséges igazolásokat és egyéb tudnivalókat.

Amennyiben sikerül rávenni a munkaadót a támogatás folyósítására, mindenki csak jól jár vele, hiszen évente akár egymilliót is ki lehet fizetni teljesen adó és járulékmentesen, ez pedig egyébként majdnem a duplájába kerül a munkaadónak, ha fizetésként akarja kifizetni.

Arra azonban vigyázni kell, hogy az alkalmazott bére nem csökkenhet, vagyis nem a fizetése helyett, hanem azon túl kaphatja csak ezt a munkáltatói támogatást. Ha esetleg a munkaadó csak más cafeteria terhére hajlandó támogatni a hiteltörlesztésedet, akkor is jobban jársz ezzel, mint egyéb mindenféle kártyával és utalvánnyal, amik nem is feltétlen 100%-ban adó, járulék és költségmentesek.  (Például egy egészségpénztári befizetésnél nem csak a munkáltató fizet SZJA-t és EHO-t, de a maradékból is levonnak 5-6%-ot a pénztár költségeire, vagyis ennyivel kevesebb pénzed lesz. Ráadásul kötött az elköltés módja is.)

Úgyhogy én a helyedben megpróbálkoznék a munkaadómnál, ha van lakáshiteled.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram