Indul a NOK, öveket bekötni

Egy év hallgatás után úgy tűnt, hogy mégsem lesz semmi a NOK-ból (Nemzeti Otthonteremtési Közösség), ami annyira magyar mutyiszagú lehúzás, hogy nehéz lenne ennél kifejezőbb dolgot találni a mai magyar korra. Törvény által egy cégre írt lehetőség, busás állami támogatással az adófizetők pénzéből, aminek ellenére az átlagügyfél mégsem fog sehogy jól járni és rengeteg áldozat lesz, ahogy volt a korábbi hasonló “közösség”-ekben is. (Például már itt is írtam róla.)

Hát, rossz hírem van, a dolog elindult. A portfolio írt egy jó cikket a témában, ajánlom elolvasni annak, akit érdekel a téma.

Share

181 hozzászólás

 • Kiszamolo

  graphite, hagyd abba. Jönnek a szokásos sületlenségek. “A bank lefedezte a devizakockázatot” és a többi agymenés. A bank mi a túróért fedezett volna bármit is, amikor a devizakockázatot a hitelfelvevő futotta, ezt kapta az olcsóbb kamatért cserébe.

  Nem kell válaszolni, de ne kezd légyszíves megint a sérelmeidet.

 • Csavargó

  @Topfly
  Kiszámoltad, hogy ha esik a piac egy nagyot, akkor jobban jár a NOKos. De mi van, ha nem esik a piac?? Vagy ha nem akkorát? És mennyi a valószínűsége az egyik, vagy a másik lehetőségnek??
  Ha nyitsz öt lakáskasszát, több állami támogatást kapsz ugyanannyi befizetésre mint a NOKban. Ekkor viszont tudhatod, hogy mikor jár le és mikor vehetsz lakást, kapsz kamatot a pénzedre és ha akarsz, akár használt lakást is vehetsz a végén. Ezzel miért nem számoltál?
  Mi van, ha nem 8% a kamat, hanem csak 4? Mi van az inflációval?

  Természetesen van olyan lehetőség, amikor az ember a NOKkal jár legjobban, de jó kérdés, hogy a vállalt kockázatokkal arányban van-e a várható nyereség??

 • studkell

  Gyerekek, százalék. Százalékkal. 5%-kal. Nem olyan nehéz ez, általános iskola 4. osztály. Szóban sem úgy mondjátok, hogy 5 százalékal (pff, de csúnya).

  Ez a lakáslottó meg nagyon csúnya bukta lesz 10-15 év múlva, nem biztos, hogy itt akarok lenni, amikor bedől.

 • recrea

  @janos82

  Licitálás, előrefizetés (akárhogy hívom) esetén a szervezési díj felét elengedi a CNOK, magyarul azt nem kell megfizetni, a max befizetéssel 900.000 Ft spórolható.

  A másik, nem lehet 80%-ra feltölteni egy szerződést, nincs rá lehetőség.

 • Topfly

  Magyarázza el nekem valaki, miitől is fog bedőlni a és miért féltek ennyire? A legnagyobb kockázat a rendszerben, ha valaki 1-2% befizetésével kap egy lakást és utána nem fizet, az ingatlan meg nem lehet annyiért eladni, mint amennyiért megvette. Ezt a kockázatot hivatott kezelni, hogy aki előre nagy pénzt fizet az kap előbb lakást. Az idő előrehaladtával, ha közben nincs extrém áresés az ingatlanpiacon egyre nagyobb vagyon áll fedezetként, a fizetők követeléseivel szemben. Ha valaki kételkedik a rendszerben be tud menni a földhivatalba és megnézni, hogy be vannak e jegyezve a megfelelő terhek az ingatlanokra!
  2016-ig ekkora biztonság sem volt a brókercégeknél, mert senki sem tudta leellenőrizni az MNB-nél, hogy a brókercég valóban azt tartja e nyilván vagyonként az ügyfél javára, amit el is számol vele.

 • Topfly

  @Handalamandala, van valami konkrét érved is, amelyet meg tudsz védeni vagy csak okoskodsz és értelmetlenül támadsz! Én még nem fogok most belépni a NOK-ba, mert vannak még tisztázatlan kérdések, de ha néhány év múlva azt látom, hogy korrektül működik és nincsenek rejtet költségek egy lehetséges alternatívának fogom tartani.

  Kockázatok minden pénzügyi konstrukcióban van és aki abban a hitben ringatja magát, hogy nála nem üthet be a partner kockázat vagy az ő befizetett pénzére 100%-os garancia van, az hatalmasat téved. 10-15 éve a vásárlói klubok teljesen szabályozatlanul működtek, de ettől még nem biztos, hogy az egész rendszert el kell vetni! Ez olyan, mintha egy uzsorással való találkozás után elvetnéd az egész hitelezést és a bankrendszert!

 • Janos82

  Topfly:

  Ilyen kotottsegek mellett nagyon keves az 1.2%. Ennel lenyegesen lazabb es szabadabb felhasznalas mellett is elerheto ugyanez.
  Az, hogy mikor leszel kisorsolva, azon mulik, hogy mennyit tudsz elore fizetni. En most ugy tippelnem, hogyha a teljes osszeg 50%-at, akkor valahol 1-4 ev kozott alakulhat, de ha csak 10%ot tudsz elore befizetni, akkor 5 ev fole tippelnem.

  Ha mindig csak a minimumot fizeted, akkor egy 15 eves eseten szerintem 13. ev elott kb eselytelen leszel…

 • Janos82

  @recrea:

  A koltseges reszt hol lattad? A cnok.hu szerint nem engednek el belole semmit.

  80%: 60%al licitalhatsz, es 40%ot elore befizethetsz. Vagyis a vasarlas pillanataban meglehet a 100%is, ha ugy dontesz.

 • Tibor

  @Topfly: inkabb az a kockazat, hogy MOST kotsz egy szerzodest X millio forintra, amibol MOST kb meg tudnad venni azt a lakast amit szeretnel. Namost akit fel-egy even belul kisorsolnak az eselyes hogy igen, akit meg tiz ev mulva, az ugy szall be, hogy halvany goze sincs rola milyen inflacio lesz kozben, es a penze akkor eleg lesz-e egy lakasra vagy sem. A legveszelyesebb pedig, hogy gyakorlatilag nem tudsz belole kiszallni utkozben, ha azt latnad, hogy pl harom-negy ev mulva bankbetetben joval tobbet hozna a penzed.

  Hogy bebukna abban nem vagyok olyan biztos, lehet motivalni az embereket arra, hogy akik mar fizettek be azok ne akarjak abbahagyni, majd kitalalnak hozza valami visszavasarlasi tablat meg ugynoki jutalekot mint az UL-eknel.

 • Adam

  @ Topfly, igen, azt lehet mondani hogy matematikailag a futamidő közepén jutsz lakáshoz. De akkor inkább összegyűjtögetem az önerőre a pénzt és felveszek vmi államilag támogatott hitelt, mintsem egy ilyenbe belevágni. Ennél még a Kun-Mediátor Marcsika féle piramis is jobb, hiszen fedezted a belizei nyaralását 😀

 • Topfly

  @Csavargó, a NOK egy lehetőség, amely bizonyos forgatókönyveknél jobb eredményt hoz a többi alternatívánál és bizonyos kockázatokat jobban kezel, de ezzel együtt más kockázatok meg megnyit. Ingyen ebéd sajnos nincs és a NOK sem az!

  Nem szimpatikus, hogy csak egy szolgáltató indulhat, de más oldalról ez meg garancia, hogy nem fog egy csomó szerencsevadász belépni erre az új és még kevésbé ismert piacra. Az is további garancia a rendszerben, hogy a szervezőnek várhatóan mutyizás nélkül is nagyon nyereséges lesz a dolog. Minek lopjon és csaljon akkor?

  A NOK konkurenciát fog jelenteni a bankoknak és minél nagyobb a marzs a banki betétek és hitelek között, annál jobban fogja megérni a lakosságnak kikerülni a hagyományos pénzügyi közvetítő rendszert és igénybe venni ilyen lehetőségeket, mint a NOK.

 • tip

  @studkell “nem biztos, hogy itt akarok lenni, amikor bedől” – Én már legszívesebben akkor se lennék itt, amikor beszedik az adót erre a játékra, hogy aztán a kp-val eleve rendelkező felvásárlókat meg a haveri céget kitömjék vele. Mindegy, hogy a végén a temérdek állami támogatás ellenére bedől-e. Ez anélkül is kriminális.

 • PöLö

  @Topfly

  Lehet azon polemizálni, hogy pénzügyi szempontból mennyire kockázatos, megéri-e stb, de a lényeg szerintem nem ez. Hanem az, hogy a lakásproblémáját megoldani szándékozó átlag user szempontjából ez egy használhatatlan terméknek tűnik.

  Ki tudja úgy tervezni az életét, hogy 180 hónapon belül VALAMIKOR majd sorra kerül?

  Egy huszonéves pályakezdőnek éppen lehet annyi ideje, hogy kivárja míg sorra kerül, legrosszabb esetben utolsónak, csak jó eséllyel pénze nincs, hogy beszálljon. Aki meg tud csengetni, annak lehet, hogy ideje nincs: ha pl. nőnek a gyerekek és már látszik, hogy kicsi lesz a lakás, akkor nem valamikor akarsz nagyobba költözni, hanem mondjuk 1-3 év múlva.

 • Janos82

  Topfly:

  20% alatti befizetessel eleve senki se kaphat lakast.

  A valosagban szerintem ez inkabb 50% lesz, mert ahol van nehany licitalni es elorefizetni kepes ember, ott csak utanuk johet a tobbi… azmeg lehet, hogy eveket jelent. A bedolestol en nem felek, mert ahoz eleg jol keres a szervezo, es csak jelentos onresszel lehet lakast vasarolni. Ami gond az az, hogy ha valakinek nincs meg a 5-10 millio ftja mar indulasnal… Na, o csunyan megszivja.

 • Handalamandala

  @Topfly
  Ha ez tényleg olyan tuti lenne, akkor az elsők között szállnál be. Nem szállsz be, mert nem látod a garanciát rá, hogy nem lesz bukta az egész. Ennyiről szól a történet. 😉

 • Topfly

  @Janos82, a kötöttségek számomra is a legnagyobb kérdés, de egyelőre nem tudom megítélni reálisan mekkorák lesznek a NOK valódi kötöttségei!

  Ha van egy 7-8 éves gyereked és azt szeretnéd, hogy egyetemista korára legyen egy lakása, arra például nem rossz a NOK. Legrosszabb esetben 18 éves korára meglesz a pénz, de ha hamarabb kapod meg addig is ki tudod adni bérbe ezzel is növelve az 1,2%-os hozamodat. Az átlag NOK-os az idő felénél fogja megkapni a lakást. Persze az is kérdés milyen lakások között lehet választani, meddig várhatsz a vásárlással és stb.

 • Geza

  A Nok ra is igaz a pókeren mondás, hogyha 15 perc után nem tudod, ki a balek az asztalnál, akkor te vagy az.

  Azt el tudom képzelni, hogy papíron le lehet vezetni, hogy tuti nem bukik a kisember, de amilyen figurák surgolodtek a törvény megszületése körül, nem tudom elképzelni, hogy a végén ne ők járjanak jól. “Nem jó az urakkal egy tálból cseresznyezni, mert a végén lövöldözni kezdenek a magokkal”

  Elméletileg a Svájcból behozott kevés kilométeres premiumauto, ami a nyugdíjas közjegyző templomba járó autója volt, is tok jó üzletnek látszik, valahogy mégis mindenki ra faragott, aki ilyet vett.

  A nok közeli figuráktol ki merne használtautót venni?

 • Topfly

  Átnéztem az infókat és azt látom, hogy az ingatlan vásárlására 1 év van, de nem világos mi lesz, ha nem tartod be ezt a határidőt? Az is érthető, hogy a szervező cégnek el kell fogadni az értékbecslést, de kérdés mennyire rugalmas ez a rendszer? Új építésű lakást kell vásárolni, de nem látom a lehetőséget, hogy építés alatt lévő projektbe is beszálljon az ember!
  Budapesten volt olyan időszak, amikor csak 100-150 elkészült új építésű lakás között lehetett választani, egyes vidéki városokban meg elképzelhető, hogy egy sem lesz, ha ismét befagy a piac. Ez némi kockázatot jelent, ha kényszer van a pénz elköltésére. Persze hasonló kényszer van az LTP-nél is.

 • Gyula

  @janos82
  Nekem ez akkor sem vonzo…
  Ha valaki felre tudja tenni a havi 200k-t, akkor 10M megvan kicsivel tobb, mint 4 ev alatt LTP nelkul is.
  A 20M meg 8 ev alatt.
  Tehat 8 ev mulva a 20MHUF-javal vesz egy lakast/hazat 40M-ert.
  A maradek 20M+kamatokat siman kifizeti ujabb 8 ev alatt.
  Tehat 16 ev alatt ki is fizette a lakast/hazat, amiben mar 8 eve benne el.
  Ha meg mondjuk az elso 8 evben 150k-ert alberletben elt, es a vasarlas utan felszabadulo penzt is havi torlesztesre forditja, akkor talan 6 ev alatt letudja az egeszet…
  Zero idegeskedessel.
  En is hajlok amugy arra a velemenyre, hogy az elso 2 evben nem a “szerencse” fogja eldonteni, hogy ki nyer negyedevente, hanem a haverok.
  Aztan, maikor mar mindegyik haver hazhoz jutott, akkor szepen be lehet donteni az egesz miskulanciat, es majd jol “Megmentenek” mindenkit.

 • Topfly

  A CNOK-nál a havi szervezési díj most 10 000 forint, egy banknál a havi számlavezetés összes költsége is átlagosan ennek ötöde, tizede és közben egy bank működési költsége és tőkeigénye nagyságrendileg több. Az állami támogatás azonban bőven fedezi ezeket a költségeket, sőt még az ügyfélnek is jut. 100 000 taggal a rendszer évi 12 milliárd forint árbevételt generálna. Ekkora pénznyerő gépet működtetni és nem bedönteni érdemes 🙂

  Ha lenne konkurencia valószínűleg 1000-1500 forint havi szervezési díjért is megérné bőven tisztességesen működtetni egy ilyen rendszert.

 • Géza

  jól értem, hogy van előre fizetés is, meg licit is? Az előre fizetést berakom, a nélkül, hogy konkrét ígéretem lenne, hogy idő előtt kapom a pénzt, a licittel meg csak vállalom, hogy ha nyernék, akkor előre fogok egy adott részt fizetni?

  Az állami támogatást mikor kapom meg az előre fizetett rész után? Ha az első évben mindent kifizetek, és megkapom a pénzt, akkor az állami támogatást is megkapom az egészre, csak utána nem indíthatok új szerződést a következő 10, vagy 15 évben?

 • Kiszamolo

  topfly, semmi ilyen kényszer nincs az ltp-nél. Ha akarod, továbbfizeted, ha akarod, csak úgy ülsz rajta, átadod a rokonodnak, használt lakásra fordítod, vagy ha minden kötél szakad, lemondasz az állami támogatásról.

  Ez (is) egy irgalmatlanul hatalmas hátránya ennek a vacaknak.

 • ügyvéd

  @Topfly
  Ingyen tolod, vagy érdekelt vagy? 😀

 • Janos82

  @Topfly:

  Ha van 6-10 milliod, es nem okoz gondot havi 100k, akkor lehet, hogy jo otlet, de ha nincs, akkor inkabb allampapir/bankszamla, es ha osszejott, akkor lehet rajta gondolkozni. Sot, lehet hogy meg a 10 milla se eleg, mert a19.5 millat ki kellhet egesziteni, es ez a 6-10 milla ahoz kell, hogy realis idon belul kisorsoljanak. Ne a hitelhez hasonlitsd, hanem barmihez, ami 1.2% felett hoz… mind 100* rugalmasabb.

  Az LTP nagysagrendekkel rugalmasabb, mert:
  -rovidebb a futamido,
  -felujitasra is koltheted
  -hasznaltat is vehetsz belole

 • Topfly

  @kiszamolo, az LTP-is ha jól tudom max 10 évig tudod fizetni, de a 4. év után egyre kevésbé éri meg a dolog és mivel kicsi az összeg problémát okoz jól elkölteni. NOK törvényt nem ismerem, de 10 év után ha lemondasz az állami támogatásról gondolom ott is visszakapod a pénzt.

 • Janos82

  @Geza:

  A licit azert van, hogy elobb sorsoljanak ki. Az elorefizetes is elvileg ezt a celt szolgalja, illetve azt, hogy az elso 2-3 evben is ki lehessen sorsolni valakit, hiszen csak olyan nyerhet, aki mar 20%ot befizetett. Persze ezek limitalva vannak, de szerintem kb mindegy is, mert ha mindenki a hatralevo 60%aval licital(es be is tudja tenni) akkor kb 4-5 even belul ki lenne sorsolva az utolso tag is. Persze ez a 60% laza 6-10 millio forintot jelent modozattol fuggoen + a 20% ami ujabb 3-4 milla.

  Amugy ha en beszallok ebbe, akkor a kovetkezokeppen fogom csinalni:
  15 eves, 15 millios modozat.
  elso honapban betennek 3.6 millat, ami a 20%, hogy kisorsolhassanak.
  Majd minden alkalommal licitalnek 7-10 millio ft-al. Ha mas is ennyikkel licital, akkor kb 2-3 embert sorsolnanak ki havonta, igy hamar elfogynanak a nalam gazdagabbak:)

 • recrea

  @Géza

  1. Van feltöltés, a futamidő hónapjainak 20%-ának befizetésével (180 hónaposnál 36 hónap)

  Ezzel jogosulttá válsz a kiválasztásra, akik közül sorsolni fognak.

  2. Van licit, ami a fennmaradó hónapok 60%-áig finanszírozható (+86 hónap).

  Minél magasabb a licited, annál nagyobb az esély, h kisorsolnak.

  3. Maradt 58 hónap, ennek a költséget kapod meg a közösségtől, amit aztán tovább fizetsz. Ez tartalmazza az állami támogatást is.

  4. Ezt évi egyszer max 40%-ig előtörlesztheted.

  Akinek van pénze és akar új építésű lakást vásárolni, és nem sürgős neki a költözés, a mostani árak 80-90%-án tud ingatlant venni. Ha ezt hasznosítani is tudja, az még jobb. Aki ingatlanportfólióban gondolkodik, annak jó.

  Befektetési termék, nem szociális termék, vagyis aki igazán rászorul a lakhatásra, annak nem jó, tehát az jár jól, akinek pénze van, ahogy egyébként is a való világban.

 • Endre

  Topfy, a rendszeren az is a nagy (talán a legnagyobb) kockázata, hogy belépsz, fizetsz rendesen mondjuk 7 évig, aztán beüt a krach: elüt a villamos és megrokkansz, vagy elválsz, vagy kirúgnak a munkahelyedről. Élethelyzeted megváltozik.
  És kellene az eredetileg lakáscélra megtakarított pénzed (vagy egy része). Amihez viszont nem férsz hozzá. Miközben lakásod sincs, Fizetheted az albérletet.Ha tudod. És fizetheted tovább a pénzt a NOK-ba is. Ha tudod.

 • recrea

  @Endre

  A szerződés átruházható bárkire, aki alapvetően megfelel a kritériumoknak.

  Ez lesz a NOK feketepiaca 😉

 • janos82

  Endre:

  Akit 7 ev alatt nem sorsolnak ki, az nagyon rosszul jart, es nagyvaloszinuseggel nem kellet volna belepnie a NOK-ba, mert nincs eleg penze licitalni.

 • Topfly

  @Endre és mi van azzal a devizahitelessel akinek a tartozása dupla annyi, mint a lakása és közben elütötte a villamos és elvesztette a munkahelyét? A NOK befizetés elméletileg komoly érték, amely eladható, faktorálható és stb. Egész komoly iparág van amely azzal foglalkozik, hogy jövőbeni követeléseket vásároljon fel. Bizonyos hozamra én is vennék NOK tagságot.

 • ügyvéd

  Az egész arról szól, hogy a letelepedési kötvényből befolyt első 10 milliárd jatt után tóni megszerezze a második 10 milliárdját is…
  Olcsóbb lenne egyszerűen odaadni neki.

 • Indexkövető

  A NOK egy zéró összegű játék, nem érdemes belemenni, óriási bukás lehet belőle.

 • Szocske

  @realestate “Nekem ne az mondja meg mikor vegyek lakást amikor lejár a lakáskassza,” mondjuk az lap 4.-10. Év között bármikor felveheted és akkor van 6 hónapod elkölteni, szóval itt azért nem annyira mondjak meg, hogy mikor vásárolj. Ha meg van több kiadott lakásod, előbb utóbb lesz felújítás is, azt sem lehetetlen utemezni. Aki ingatlanban gondolkodik annak sztem hülyeség lemondani az ltp tamogatasarol, ahhoz túl jó a hozam.

 • Szocske

  @indexkoveto, sztem szervezési díj nélkül lenne 0 az összeg, így mínuszos. Hogy a mínuszt az adófizetők összedobják, az egy másik történet.

 • Szocske

  @recrea, és mi van, ha a csoportodban mindenki okos befektető, és maxol minden befizetést?

 • recrea

  @szocske

  Egyrészt akkor tényleg a szerencse dönt, másrészt a matek szerint egy 180 fős csoportban kb. 115 fő az első évben lakáshoz jut, akik közül 1 fő tényleges sorsolással jut hozzá, függetlenül attól, h feltöltötte-e a számláját vagy sem, mert az első lakást valóban sorsolással döntik el, szóval 1/180-hoz van esélye annak is lakáshoz jutni, akinek nincs plusz pénze. Ez még több is lehet, csak vannak olyanok a közösségben, akik összevonnak 2-3 szerződést.

  Azért ilyen sokan, mert folyamat nullázzák a közösség bankszámláját, valamint a CNOK előre(!) megkapja az adott közösségnek szánt állami támogatást, amit elvileg EU-s országok állampapírjaiba fektethet be.

  Hogy a maradék tagok mikor jutnak lakáshoz, az attól függ, h mennyi előtörlesztés van, legrosszabb esetben 5. év végére, de ha tippelnem kéne, a 3. év végére lezárul az adott közösség az előtörlesztések miatt.

 • Isti

  @Szocske
  Arról majd gondoskodik az ügynökhálózat, hogy ne csak héjják legyenek, hanem verebek is… A díjak egy jelentős része az ügynöknél fog kikötni, aki megígéri, hogy olyan csoportba teszi Bélát, ahol nincsenek licitálók. Rádumálás nélkül nem fog menni…

 • Janos82

  @Szocske:

  Ha mindenki maxol minden befizetest, akkor a 15 eves szerzodes is kifut par ev alatt… Ha a 180 honap 40%at egybol befizeted(72 honapot) majd a maradek 108 honap 60%aval licitalsz(64 honappal) akkor 44 honapot elolegezik meg neked a csoport. Ilyen esetben viszont nagyon gyorsan fogynanak az emberek. Az utolso 108 honap utan lenne kisorsolva.

  A valosag nyilvan bonyolultabb lenne, mert idovel csokkenne a maximalis licit is, es a kisorsolas utan hatralevo ido is, de a lenyegen erdemben nem valtoztat, ugyanis mindig addig sorsolnak, amig el nem fogy a penz.

 • AAA

  Ismerve a hazai viszonyokat, nekem azért nehéz szabadulni a gondolattól, hogy valami fura véletlen folytán majd nem a csókosok kerülnek előre a sorsolásoknál… Nagyon messzire kerülném ezt a mutyit (is).

 • Endre

  @topfly: akadj már le a devizahitelről, hol tudsz ma deviza alapú hitelt versenyképes kondiciókkal felvenni? A NOK-kal kapcsolatban ma kell dönteni, ezért a mai piaci helyzetet kell figyelembe venni, nem a 10 évvel ezelőttit.
  ” a NOK befizetés elméletileg komoly érték, ami eladható, faktorálható” Na és gyakorlatilag? Ki tudja ezt ma megmondani?
  Magas kockázat, nagyfokú rugalmatlanság, alacsony hozam. Ezt tudja jelenleg a NOK kínálni az érdeklődőknek. Fusd át csak az MNB összehasonlító táblázatát:
  mnb.hu/fogyasztovedelem/befektetes-megtakaritas/egyeb-megtakaritastipusok/nemzeti-otthonteremtesi-kozossegek/ltp-es-nok-osszehasonlito-tabla

 • recrea

  @janos82

  Nem jól ismered a matekot, totál félrevezetőek a hozzászólásaid, nem lehet 40%-ot egyből befizetni, de leírtam már.
  20% feltöltés
  60% licit
  58 hónap marad, amit vagy havonta törlesztesz vagy évi egyszer előtörleszted a fennmaradó hónapok 40%-át.

  Az utolsó sem 108 hónap után lenne “kisorsolva”, hanem sokkal hamarabb, legrosszabb esetben 5. év végére.

 • Csavargó

  @recrea írta:
  “Befektetési termék, nem szociális termék, vagyis aki igazán rászorul a lakhatásra, annak nem jó, tehát az jár jól, akinek pénze van”
  Én csak azt nem értem, hogy akkor miért hívják OTTHONTEREMTÉSInek?? Az eddigi adatok alapján úgy érzem, ezt nagyon nem a fiatal, kispénzű, sokgyerekes családoknak találták ki. Akkor pedig mire fel a hatalmas állami támogatás?
  Számomra elég idegesítő, hogy az állam a közpénzt arra használja, hogy egyes emberek vagyonát gyarapítsa. Akkor már miért nem támogatják, ha otp részvényt veszek? Vagy legyen egy automata, ahová beírhatom a személyi számom és ha szerencsém van kiad pár milliót…
  Ebből a pénzből, meg a csokra elbköltöttből esetleg lehetne önkormányzati bérlakásrendszert csinálni. A pénz az állam kezében maradna, az emberek biztos lakhatáshoz juthatnának és még az építőipar is kapna munkát. Ez miért nem opció??

 • recrea

  Aki pedig azt írja, h csalás lesz a sorsoláson, h a haverok jussanak lakáshoz, az totál vakon van és fogalma nincs h működik ez a koncepció, pedig kiszamolo is világosan leírta. Remélem senki nem gondolja komolyan, h a sleppnek az a biznisz ebben, h majd egy 40 milliós lakáshoz jutnak 😀 Ez aprópénz, ez megy a pórnépnek, nekünk (vagy aki akarja magának).

  A CNOK sem tud az ügyfél pénzével lelépni, mivel nem rendelkezik az összeg felett, egy-egy közösségnek saját, a KH banknál vezetett számlája lesz, ami 3 havonta le lesz nullázva, kivéve a tartalékapot. Ezért értelmezhetetlen az OBA, BEVA garancia is, alkalmatlan rá a termék.

 • Kiszamolo

  Csavargó, köszi, pont ezt akartam két napja kérdezni, csak nem volt hozzá energiám.

 • recrea

  @csavargó

  Ez sajnos/nem sajnos így van, ahogy én és ahogy Te leírtad…elsősorban azok fognak ingatlanhoz jutni, akiknek amúgy van, sok esetben nem is egy.

  Pl hiába lehet rátolni erre a szerződésre a CSOK-ot, nem túl sűrű az a háromgyermekes család, ahol a családfő egy évre visszamenőleg le tud igazolni nettó 200 ezer körüli bevételt, pláne nincs neki havi 100 ezre erre félretenni.

  Az állam elég régóta arra használja a közpénzt, h egyes emberek vagyonát gyarapítsa, gondolom ezen nem lepődtél meg, megmondta a vezér a választások előtt, h szeretne Magyaroszágon létrehozni egy tőkés réteget, csak azt nem tette hozzá, h ez 15-20 család lesz 😀

  Itt az adófizetők pénzén kiosztják az állami támogatást, a szerződés költségeként meg beszedik majdnem ugyanazt az állami támogatást 🙂 ismerve a lelkesedést meg a szerződés költségeit, ezek súlyos tízmilliárdok.

 • Janos82

  @recrea:

  A 20% ahoz kell, hogy egyaltalan kisorsolhassanak.
  cnok.hu/gyik.html
  33as pont:
  “Igen. Előtakarékosságról akkor beszélünk, amikor Ön még nem vásárolt ingatlant. Rendkívüli előtakarékosság esetén, arányosan, külön szerződésmódosítás nélkül csökken a hátralévő futamidő, de a havi részlet összege változatlan marad. A rendkívüli előtakarékosság esetén azzal egy időben az előtakarékosság összegéhez igazodó szervezési díjat is meg kell fizetnie, de ebben az esetben nem kell kifizetnie a hitelfedezeti életbiztosítás havidíját. További szabály még, hogy a rendkívüli előtakarékosság összege évente nem haladhatja meg a befizetést teljesítő Tag hátralévő fizetési kötelezettsége mértékének 40%-át.”
  tehat megegyszer: Az elso honapban 40%ot lehet befizetni.

 • Janos82

  @recrea:

  A sorsolason ugy is lehet csalni, hogy nehanyan tobb informacioval rendelkeznek. Pl ha tudom, hogy a tobbiek mit licitalnak, akkor el tudom donteni, hogy mi az idealis licitosszeg a szamomra. Illetve a szervezo leoszthatja ugy a csoportokat, hogy egybe teszi a nem haver gazdagokat, es a haverokat meg szetszorhatja a szegenyek koze, igy ok alacsony onresszel juthatnak ingyenhitelhez.

  Masik: Ha lesz a csoportban 4-5 olyan, akik mindig a maximumot licitaljak, de sohase teszik be a penzt, akkor az a csoport lassan fog haladni, illetve sokaig csak olyannak lesz eselye, aki ugyszinten azt az osszeget licitalja… Bar ez nem vilagos, mert a GYIK szerint csak akkor valaszthatnak ki, ha korabban nem voltal kivalasztva, utana meg azt irja, hogy semmifele hatranyod nem szarmazik abbol, ha nem tudod befizetni a licitosszeget…

 • recrea

  @janos82

  Akkor még egyszer: nem, nem lehet befizetni az első hónapban 40%-ot, első hónapban a feltöltest lehet befizetni, ami 20%, a rendkívüli előtakarékosság az más. A rendkívüli előtakarékosságot a licit után lehet befizetni, ha megnyerted azt, így lehet max 60%-ra (kb 11,4 M) feltölteni a 19,5 milliós szerződést. Félreértelmezed.

  Azt is elárulom, h látni fogod a licitösszegeket az online felületen, magyarul nem vakon kell licitálni. Kódszámot fog mindneki kapni, licit során az látszik majd.

  Nem teheti meg azt sem a szervező, mert sorszám alapján fog szerveződni a közösség. Más a buli neki, leírtam.

  Ha valaki nem fizeti be a licitosszeget, akkor az száll a következőre, egészen addig, be nem fizeti az adott összeget a nyertes. Nem lesz hátrányod, a kiválasztás mar korábban megtörténik, megelőzi a sorsolást és a licitálást, magyarul csak kiválasztott licitálhat és sorsolhatják ki.

 • szocske

  Egyébként itt a NOK párti kommentelők egy erősen speciális esetet vesznek figyelembe:
  – a vételár jelentős része a zsebemben van
  – fizetőképes, hitelképes vagyok, nyilván jól keresek
  – infláció, banki kamatok elszabadulnak, ingatlan árak a mai felére esnek.
  És ebben az esetben még jól is járhatok, a ti számaitok szerint spórolhatok mondjuk 900ezret egy 40 milliós ingatlanon.

  Namost, ha zsebemben a 40M-ból 30 és jó fizetésem van, akkor a bankok kapkodnak értem és a publikus ajánlatoktól is jobb lakáshitelt kaphatok.
  Tehát ilyen helyzetben hülye lennék NOK-olni, inkább megveszem 15 évre fix 3%THM-el, ingyenes előtörlesztési opcióval a lakást 10M banki hitellel, így már 1-2 évvel korábbi időponttól kapom a bérleti díjat (ha kiadni vettem a lakást), mellé nyitok minél több 4 éves LTP-t, ami 13% kamatot hoz, tehát a hitel mellett van 10% hasznom ezen is.
  Bőven jobb, mint a 900ezres kedvezmén