Ingatlanvásárlás negyedik rész: a helyi rendelkezések ellenőrzése

Elkezdtünk egy sorozatot, hogyan vegyél vagy adjál el ingatlant témában.

Az eddigi részek:

1, Hogyan találd meg az ingatlant

2, Hogyan kérdezd le az ingatlan adatait még az első megnézés előtt.

3, Hogyan értelmezd a tulajdoni lapot és a térképmásolatot még mielőtt ajánlatot adnál az ingatlanra.

Ha eddig minden stimmelt az ingatlannal, jön a következő lépés: mit lehet és mit nem építeni, átalakítani stb. egy ingatlannal kapcsolatban az adott önkormányzat területén. Ugyanis lehetnek helyi meglepetések, amire nem is gondoltál: változtatási tilalom, beépítési tilalom, helyi előírások és a többi.

Az önkormányzat honlapján keresd ki a helyi építési szabályzatot. A példa kedvéért ez a budaörsi szabályozás. Sok mindenről szó van benne, ami téged egyáltalán nem érdekel és érint, de azt is itt találod, ami viszont igen. (Szintén érdemes áttanulmányozni a településarculati leírást is.)

Érdemes felhívni is az önkormányzatot, ha nem tudod kimatekolni a szabályzatból a neked fontos részeket. Van olyan önkormányzat, ahol városképi jelleggel szabályozva van például a tető színe, ami miatt a mediterrán tarka cserép például nem jó. Hogy miért, ne kérdezd, de ez a helyi előírás és kész.

Van, hogy egy adott területre változtatási tilalmat írnak ki és ez csak innen fog kiderülni. Vásárlás előtt mindenképp érdemes megkérdezni a helyi önkormányzat építési osztályát, van-e valami tudnivaló az adott utcával esetleg telekkel kapcsolatban. Esetleg a környéken akarnak hamarosan fejleszteni, amitől például az addig csendes utca nagy átmenő forgalmat kap. Egy diszkontlánc megvette a tiéd mögötti összes telket, hamarosan egy áruház mögött fogsz lakni, ahol vasárnap reggel hétkor dobálják le a sörösrekeszeket a kamionokról. (Látod azt a hatalmas üres telket középen a sok építési telek és családi ház között? Az a Lidl telke Budaörsön, amit fű alatt, titokban néhány éve összevásárolt parcelláról parcellára. Szeretnél mellette venni egy házat, reménykedve abban, hogy nem lesz semmi oda építve soha? Most is van eladó telek mellette. 🙂 ) Ezekről a dolgokról a legtöbb esetben kaphatsz információt az önkormányzattól.

Ezután keresd ki, hogy a kinézett telek a helyi szabályozásban milyen besorolásba esik. Megint csak a budaörsi példa. Ez egy térkép, ahol minden egyes telekhez oda van írva, milyen az úgynevezett övezeti besorolása. (Ha már úgyis itt vagyunk, nézzük meg, az önkormányzat térképén ugyanúgy néz-e ki a kinézett ház térképe, mint a földhivatalnál.)

Itt kikeresve a kinézett telket vagy házat a cím alapján, rájövünk, hogy ez a példa kedvéért az “LKE-4/SZ” besorolásba esik. Már csak azt kell megtudni, ez mit jelent.

Ide kattintva azt is megtudjuk.

A telek nem lehet kisebb 700 nm-nél, legalább 16 méter szélesnek kell lennie, 20%-nál nem lehet jobban beépíteni, minimum 50% a zöldterület aránya, a homlokzatmagasság nem lehet több 6,5 méternél, az épület nem lehet nagyobb bruttó 200 nm-nél, szintterületi mutató 0,7, vagyis az építmény bruttó területe nem lehet nagyobb, mint a telek területének 70%-a, emeletek számától függetlenül és a többi.

(Egy kis segítség, hogyan kell értelmezni ezeket a kódokat, mint Lke és társai.)

Ez két ok miatt fontos. Egyrészt, hogy te mit építhetsz másrészt, hogy a szomszéd mit építhet. Mert felrántanak melléd egy 200 fős idősotthont és csak nézel okosan, miközben a telekbesorolás miatt ez teljesen szabályos volt. (Ez is egy másik konkrét példa a környékünkről.) De ha az “örök panoráma”, amiért egy vagyont fizettél lesz elvéve tőled egy háromemeletes, többlakásos társasházzal, annak se fogsz örülni.

Ezért mindenképp tudd meg, hogy a te és a melletted lévő telkekre mekkora házakat lehet felhúzni. Ha kész házat veszel, nézd meg, hogy az teljesíti-e ezeket a feltételeket. (Ha a használatbavételi engedélyt megkapta és a térkép alapján ez az építmény kapta meg, nem az, amit engedély nélkül leromboltak és aminek a helyére építették ezt (lásd előző rész), akkor jó eséllyel igen.)

S ha már csak egy dolgot kell kikeresned az önkormányzat oldaláról: tudd meg az ingatlanok adóztatását is. A legtöbb önkormányzat vet ki a lakóingatlanokra is adót, jellemzően minél nagyobb az ingatlan, annál többet. Ha már eddig is Budaörs volt a példa, az adó éves mértéke 700 Ft/nm, de az első 150 nm után nem kell fizetni. Vagyis ha veszel egy 300 nm-es hodályt, annak az éves önkormányzati adója 105 ezer Ft/év.

Ez még nem is olyan rengeteg, a kérdés, meddig marad ennyi, főleg, mert rengeteg önkormányzattól rengeteg pénzt elvettek. Érdemes ezzel is számolnod, ha ingatlant keresel.

Ha idáig eljutottál, akkor elvileg közvetetten már nagy meglepetés nem érhet a kiszemelt ingatlannal kapcsolatban. (Persze hátra van még, hogy egy építész vagy hasonló szakember megnézze az ingatlant vásárlás előtt, de az már egy másik történet.)

A következő részek tartalmából: Mekkora ingatlant vegyél és hogyan lődd be a lehetőségeidet, illetve az igényeidet? Ügyvéd vagy közjegyző írja a szerződést? Illetve ezek után beszélünk majd arról, hogyan add el az ingatlant.

Share

88 hozzászólás

 • Zsolt
  “S van még sok ilyen sztorim.”

  Most már muszály elmesélned, az élet írja a legjobb sztorikat! 🙂

 • emberes
  A bbb kommentjébe írt példáid pont azt támasztják alá, hogy az önkormányzat kivágta volna a fákat, csak magánemberek miatt meghiúsult/elhúzódott. Nem látom be, hogy ez hogy lenne érv az önkormányzatok által hozott szabályok ellen.

  Azt sem értem, hogy milyen logika alapján fogadod el azt, hogy “minden” építés, bővítés bejelentés-, illetve engedélyköteles, de a fakivágás nem. Ennyi erővel azt is mondhatnánk, hogy miért szól bele az önkormányzat, hogy a saját házamat a saját kertemben a saját pénzemből hogyan építem…

  Miután főleg önkormányzatoknak dolgoztunk, nyilván ilyen sztorikat tudok. De agyhalál, hogy az emberek milyen sötétek voltak a mencsükmekafákat hülyeségeikkel. Mint valami szekta. Az se baj, ha életveszélyes, de fát tilos kivágni.

  S mindig megkérdeztük, hogy csókolom, ha már ilyen nagy favédőnek tetszik lenni, ültetni hány fát tetszett eddig? Ültetni? Ő? Egyet sem. De mencsükmekafákat.

  A logikád alapján azt is elő lehetne írnia, ki milyen tuját ültessen a saját pénzéből és mennyit. Miért is ne? Ha azt megmondhatják, hogy a saját túlkoros fámmal a saját kertemben mit csinálok.

 • Éva
  Off
  Segítséget kérnék, amit szegedi halászlével köszönnék meg (avagy tippet, hogy adóügyi jogászt vagy könyvelőt kérdezzek-e, konkrét elérhetőségnek is örülnék, pocsék könyvelőket ismerek)
  Egy londoni cég felajanlott számomra egy freelancer pozíciót évi 28000 fontért&jutalékért. Reálisan és legálisan mennyi lehetne a legtöbb nyereségem ebből, ha pl összesen 30000 Fonttal számolunk 1. évre. Nyissak Kft-t, Bt-t, katázzak? Milyen kiadásaim lennének? Jobban megérné pl nettó 550 kezdőért egy magyar céget választanom, ahol normálisan bejelentenek?
 • Gábor8
  Huuuu de ismerősek a sztorik. En is kivagyok a famegmentoktol. Múltkor a szomszéd még a rendőröket is ki akarta hívni. Mondtam neki meg 1-2 órát itt lesznek a favagok es 112 a telefonszám mehet intezkedni, egyébként húzzon a pics@ba. A kötekedes az megy, de a rendőrök csak nem jöttek.

  Ehhez szoktam még hozzá csapni a kutyas / macskás azenhaziallatomodamegyahova akar és a gyerekek is be szarnak a kutya miert ne + a kutyaban nagyobb a szeretet es hasonló egetrengeto marhaságok.

 • BlaZember
  @megbántamazltp-t Mi is pont most futottuk le ezt a kört velük. Telefonon elmondták, hogy minden rendben, már aláírásra vár, most már pár nap és utalják. De nem jött. Felhívtuk megint. Kell még ilyen-olyan papír. Direkt felhívtam őket kitöltés előtt, pont azt küldtem, amit kértek. Akkor jött, hogy későn jöttek be a papírok, meg ennyit, meg annyit kell várni. Egy kicsit kiakadtam, kértem felettest, megfenyegettem a felügyelettel, mondtam, hogy következő nap hívjon fel valaki, hogy mikor hogy rendezik stb. Másnap jött levél, hogy elnézést, 2 napon belül utaltak is, a “szabályok ellenére”. Kicsit sem lennék meglepve, ha komoly likviditási problémáik lennének, és azért csinálnák.
 • Luddita
  Nem igazán látom, hogy a favédő mamókák hogy jönnek ide. Egyrészt senki sem kötelez arra, hogy 30 csemetét ültess egy kiszáradt fa helyére. Tudom, mert én – feltételezem veled ellentétben – vágtam ki önkormányzati engedéllyel kiszáradt fát. Másrészt nem is azért van rendelet, hogy én vagy bárki más a szomszéd fáit nézegesse, hanem többek között azért is, hogy ne legyen fa nélküli újgazdag gettó egy egykor virágzó környék helyén. A rendelet bevezetése előtt rengeteg telken tarvágást végeztek, ahol egykor fák, bokrok álltak, és ki lehet találni mi lett a helyükön: térkő, parkoló, néhány csenevész tuja vagy leylandi meg kis fű. És ez nem azért baj, mert az én szememet bántja, hanem a biodiverzitás miatt. Gondolom nem kell ecsetelni, hogy változik meg az élővilág is ilyen beavatkozások után.
 • Luddita
  Egyébként elő van írva, hogy ki mit ültethet, ha fapótlásra kötelezik, és a tuja meg divatos társaik nincsennek az engedélyezett listán, szóval igen, előírhatják és elő is írják.
 • gdfgbdfgb
  Barátom, te menjél gyorsan el orvoshoz, meg se állj a pszichiátriáig, mert nem simán beteg, amiket összeirkálsz.

  Sajnállak is, de gusztustalan is, amit megengedsz magadnak csak azért, mert kezelésre szorulsz.

 • Ordas

  “Az összes ingatlanomat perc után vettem meg..nyilván minimum 25-30% al olcsóbban, mint amit ért….ha valami nem tetszik eladom, max keresek rajta egy rakat pénzt…”

  Ordas nagy kamu… 🙂

 • TT
  Milyen biodiverzitásról beszélünk egy olyan országban, ahol falun is orrba-szájba glialkáznak az emberek? A nagyüzemi mezőgazdaság mérgezéseiről nem is beszélve.
  Nem lehet mindent szabályokkal kierőszakolni, mert azzal csak a bürokrácia nő és aki akar úgyis talál kiskaput, miközben másokat meg ok nélkül szívatunk.
  Az egyetlen eszköz a megfelelő tájékoztatás/ismeretterjesztés lenne és akkor és akkor is csak reménykedhetünk, hogy idővel sikerül elérni valami szemléletváltozást. Mondjuk előbb jó lenne azt elérni, hogy ne szemeteljék tele az út menti árkokat, ami ráadásul bűncselekmény mégsem tesznek ellene.
  Amúgy nekem egy hektáros telkem van, amin saját kezűleg ültettem gyümölcsfákat és bokrokat és csak biológia gazdálkodásban engedélyezett szerekkel permetezek, és raktam ki odút, meg darázsgarázst is. Ezt bárki megcsinálhatná, de nekik kell akarniuk, nem lehet kikényszeríteni.
 • Iron1
  Kicsit értelmezni kellene. Írtam, hogy nem rezisztens fákról van szó. Gyümölcsfákról beszélünk, amik vagy nem teremnek, vagy olyan fajtájúak, hogy a világ minden vegyszere mellett is lerohad a gyümölcs róla. Ami nem ilyen, az maradt. Te megtartanád a sharka vírusos szilvát is, hadd fertőzzön? Kicsit gondolkodni kellene fröcsögés előtt.
 • Minek
  En is egyetertek azokkal, akik azt mondjak, hogy elfogadhato, hogy meg van tiltva az, hogy kivagd a fat a telkeden csak azert, mert meguntad. Most sem csinalhatsz akarmit a sajat teruleteden, peldaul nem lovoldozheted le a madarakat, nem taposhatod el a vedett rovarokat, nem verheted le a fecskefeszket, nem onthetsz savat a talajba, es meg sorolhatnam. Teljesen jogos, hogy az allam megtitja, hogy pusztitsd a termeszetet/elovilagot a sajat telkeden is. Ez az a helyzet, amikor jol mukodik az allam. Eppen valami pusztitasra keszulsz, a fa nem tudja magat megvedeni, de az allam viszont betolti a funkciojat. Nehez azzal is ervelni, hogy tul nagy lett a fa. Nyilvan lehetett latni az ulteteskor, hogy az a fa meg fog noni. Azzal termeszetesen nem ertek egyet, hogy a veszelyesse valt fákat nem vagathatod ki. De ha gazolajat ontesz a fara, hogy az elpusztuljon, az mondjuk mar necces, lehet, hogy ez mar nem is a szabalysertesi kategoria.

  Tehát ha eszem van, egy fát sem ültetek, mert MINDEN FA NAGY ÉS/VAGY ÖREG LESZ EGYSZER. Csak ennyit kellene felfogni: minden fának, ahogy az embernek is, van életideje. Ha annak vége, akkor onnantól a fa egy időzített bomba.

  De még mindig nem értem: ott a köztér, akár dzsungelt is lehet oda ültetni. Aki fát akar látni, az ne a szomszéd kertjébe akarja nézegetni, hanem az utcán és a SAJÁT KERTJÉBEN. Tegye tönkre a te kertedet, autódat és házadat egy 40 méter magas, túlkoros nyárfa és majd azért harcolj, hogy azt ne vágják ki soha. A szomszéd hadd döntse már el, neki útban van-e egy ekkora fa. S miután százezrekért kénytelen volt kivágatni, ne büntessük már még azzal is, hogy további százezrekért új fákat ültessen MÁSNAK.

  S nem értik ezek után, hogy aki erről tud és teheti, minél hamarabb szabadulni akar a fáktól. Még mielőtt túl nagy lesz és a fenti módon szivatni fogja vele az önkormányzat és belebeszél, hogy márpedig nem vághatja ki a fát. Pont az ilyenek miatt tűnnek el idő előtt a fák.

  De hát miért, miért, miért? Olyan szép volt a szomszéd kertjében és lesza¤om, mennyit szívott vele a szomszéd és hány köbméter levelet kellett évente fizetősen elszállítatnia.

  Már elnézést, de egyetlen szomszéd se ugasson már abba bele, ha én kivágok egy fát, mert túlságosan árnyékolta a nappalimat vagy éppen ültetek egyet, hogy árnyékolja a teraszomat. Ha el akarja dönteni a szomszéd (de akár az önkormányzat), hogy mi van az én kertemben, akkor legközelebb majd vegye meg ő azt a kertet a saját pénzéből és majd akkor pampogjon, hogy mi van ott vagy mi nincs ott. Amíg én adtam érte 100 milliót, addig én mondom meg, hogy ott mi történik. (a tolerálható önkormányzati előírásokon kívül természetesen.)

  Szerintem a legtöbben még nem is láttak közelről egy 35 éves nyárfát és fogalmuk nincs, milyen pusztításra képes az. Ezért védik annyira.

 • csgary
  A valóság az hogy mindenki úgy irtja a zöldet a “kertvárosokban” ahogy csak tudja. A csonkolásos “jajj, kiszáradt” fagyilkolási módszer a legtipikusabb, de motorolaj, gyomirtó, minden játszik. Nézzetek körül mondjuk a 18. kerületben, nincs zöldterület csak minden udvarban beton beálló, többszörösen toldott ház, 8 melléképület, kutyaház kutyával amit sosem sétáltatnak, cserébe remekül visszhangzik mikor ugat a nyomorult naponta vagy 6 órán keresztül… Ja és persze az építmények fele-harmada nem szerepel a térképen. Ez a vadnyugat.
 • Nyelvtannáci
  /Off
  “Most már muszály elmesélned”

  A muszáj a “muss sein” német magyarosítása, így nem ly, hanem j (csak a magyar eredetű szavak végén lesz ly, a magyarosítottak végén j)

 • Michaelknight23

  Mindenhol ez van. Leköltözik a büdöspesti Gárdonyba, kivágja az összes fát..mert neki jó a térkő…börtönt adnék érte…tudom én, hogy az övé, meg azt csinál amit akar, de könyörgöm…
 • megbántamazltp-t
  köszi, hát egyelőre én még csak panaszt tudtam benyújtani, de azon is 30 napot akarnak ülni… De akkor én is el kezdek fenyegetőzni, hátha arra jobban reagálnak.. Csak igazán dühítő, hogy ennyire lesz.rják az embert, és nem egy ikea bútorrol van szó, hanem millió forintról, ami ráadásul az én megtakarításom, nem az Ő pénzük…
 • masol
  és mások:

  Szerintem mindenki érti hogy az önkori “előírhatja” hogy mit és mennyit ültessünk, a kérdés az, hogy ez így jó-e?
  Senki nem arról beszél, hogy lebetonozzuk az udvart, de hadd döntsem már el én hogy a telkemen milyen növényeket akarok. Én 8 éve vettem házat éppen Budaörsön, az előző tulaj egy igazi Mekk mester volt, növényeket is olyanokat ültetett hogy zokog aki látja (bambuszerdő minden védelem nélkül, már a ház alól is nő ki, 5 méteres előkertbe két 20 méteres fenyő, kert közepébe ültetett tuják, stb). Én átrendezném a kertet, most minden nyavalyás fához külön kérjek engedélyt? Nem lenne pedig kevesebb növény, csak más/máshol. Ízlésesebben és, mivel profival csináltatnám, a fajok is sokkal jobban válogatottak.
  Hozzáteszem, kértem is már pár fához kivágási engedélyt és az önkori szó nélkül megadta.

 • Joy
  Két dologról nem olvastam, pedig az ingatlan beépíthetőségével, arculatával kapcsolatban igen fontos lehet. (Családi ház esetén, és vélhetően inkább város méret felett.)
  Tehát, az övezeti besorolásoknál helyenként felbukkan egy K betű, ami azt jelzi, hogy a kialakult állapot szerint építhető be az ingatlan. Ilyen esetben az ingatlanon (meg)lévő épület magassága, a meglévő beépítettség és a jelenlegi beépítési mód a mérvadó. Előfordulhat, hogy a mostani beépítettség mértéke jóval nagyobb (ami maradhat), de lehet, hogy aki bővíteni szeretné fölfelé, az nem teheti meg, – hibába mondjuk az övezeti 6,5m-es homlokzatmagasság -, a jelenlegi 4 méternél nem lehet magasabb a ház. Ugyanígy a beépítési módot is tartani kell, nem kerülhet máshová az épület.
  Másik gyöngyszem a városképi védettségű épületek listája. Ott is hasonló, vagy talán még nagyobb kötöttségekre lehet lelni.
 • ez az
  Miklós, senki sem azt mondja, hogy ha egy fa leélte az életét ne vágd ki. Hanem, ha te olyan fát ültetsz direkt ami hamar „meghal” akkor igen is vállald azt, hogy ha meghal utána ültetsz egy másikat, és akkor remélhetőleg más fajtát ültetsz, vagy ha ugyan olyat akkor nem panaszkodsz, hogy foglalkozni kell vele. A fa lehullajtja a levelét. Hát igen, ez meglepő, erre nem számít az ember. Durva, hogy a kertesházzal munka van nem? Lehet panelba is költözni. Ott nem kell levelet gereblyézni. Meg miért kellene pénzért elszállítani? Lehet komposztálni is. Ha pedig kertesházazni akarsz de nem akarsz vele foglalkozni fogadj fel kertészt. jaa, hogy az is pénzbe kerül? Durva.
  Nézz szét Bp. agglomerációjában ami az elmúlt években népesült be. Házsivatagok. Gyerek kimegy focizni, elesik és jöhet a mentő mert betöri a fejét a térkövön. Madarat sem fog látni, de legalább kertesház, nem belváros. XD

  NA ÉS? MEgvette, neki így tetszik. Pont olyan vagy, mint a szomszéd, aki megvétózta a házépítésünket, mert ha a házat felépítik, az rontja az ő kilátását. Az önkormányzat elzavarta a francba, azt mondta, hogy Kovács úr, tetszett volna megvenni azt a telket is, ha ennyire ragaszkodik a kilátáshoz.

  Vedd meg a szomszéd kertjét, ha te akarod megmondani, neki hogy tetszen a saját kertje.

  Madárfüttyöt akarsz? Ne a szomszédnak mondd, hogy mit ültessen, ültess te rengeteg fát.

  Ő tuját akar és gyepet. Mi közöd van hozzá?! Azt nem akarod megmondani, hogy kiülhet-e a kertjébe és ha igen mikor?

 • tré
  Tesómék rendezték a kertet/fákat. A kivágott ostorfa helyére ültetett új csemeték törzsátmérőben régi+30%-ot kellett kitegyenek. És mi lesz, ha azok is megnőnek?? Gyümölcsfát ültettek, mert azt ki lehet vágni később büntetlenül. Sokan beültetnek valami “szemetet” és az ellenőrzés után kiszedik egyből.
  A szomszéd ostorfája évente 2-300 magoncot termel, amiből évi 10 meg is marad(na). Egy juharfát is “hozott a szél”.
  Veranda elbontásával visszaállították az eredeti homlokzatot és kocsibeállót/kaput csináltak. Az ehhez az utcán útban levő fát kivágták és 1 méterrel odébb újat ültettek (lehet, hogy az utcában még egyet – szigorúan hársfát – kellett pótolniuk).
  Szomszéd kivágott minden fát a kertben + az utcán is még egyet, hogy a második kocsival is meg tudjon állni a járdája előtt.
  Hogy ne csak a fákról beszéljünk: A manzárd beépítés és a nyílászárócsere is erősen szabályozott a területen.
 • Luddita
  Éppen ilyen hozzáállás miatt van az, amit a másik hozzászóló is leírt, a térkőves példa. Undorító gettók nőnek ki a földből, ahol 100-200 milliós házak, és se közel se távol se fa, se árnyék semmi, csak térkő meg beton.
  Aztán majd lehet nyavalyogni, hogy se méh, se fecske semmi, sok a szúnyog stb.
  Figyelj, ezzel az erővel ha én egy kondát akarok tartani a kertemben, három kakast és négy tehenet, senkinek semmi köze hozzá. Ja, szagos, hangos? Az én kertem, azt csinálok amit akarok. Mi jogon szól bele bárki? Csak azért ne tartsak, mert finnyás a szomszéd orra?

  Még jó, hogy világosan leírtam, hogy az ÖNKORMÁNYZATI ELŐÍRÁSOKON TÚL.

  50% kötelező zöldterület. Állattartás tilos, kivéve tyúk 10 darabig. Ipari tevékenységet folytatni tilos, kivéve ezt meg azt és a többi.

  De ezen túl ne te mondd már meg, hogy a szomszéd mit csinál a kertjével.

  Egyébként TE eddig hány 30 méteresre nővő fát ültettél a saját kertedbe?

 • Ez az
  Milyen válasz az hogy Na és?
  Ezt akkor az összes szabályra rá lehet tenni. Nekem úgy tetszik, hogy nem viszem el az olajat, hanem beleöntöm a csatornába. Nekem úgy tetszik, hogy szemetet felhalmozok a kertemben. Zavarja a szomszédot. NA ÉSSS?? Ez ugye te sem gondolod komolyan. Most te ferdítesz. Azzal kezdted, hogy egy te általad ültetett 30 éves fát ami leélte az életét nem vághatsz ki. De kivághatsz. Csak ültess is a helyére. Nem azt mondtad, hogy azért nem akarod mert önkori ne szóljon bele, hanem mert nem akarsz levelet seperni. És akkor visszatértünk az elejére, én gyűjtögető leszek a kertben, bűz fog áradni feléd. NA ÉSSSSSSSSSSS? Megvettem nekem így tetszik. 🙂 Hőszivattyú feléd fog nézni, direkt nem veszek halkat, mert én pénzem. NA ÉSSS mi közöd hozzá? És még sorolhatnám. Durva ez az egymás teljes leszarása.

  Ültetek helyette három három méteresre nővő fát. De nem 40-et.

  Te eddig hány 30 méteresre nővő fát ültettél a saját kertedbe? Mert ez a lényeg, nem az, hogy szerinted MÁSNAK mit kellene csinálni.

  A mi kertünk tele van fával, de nem nézegetem a szomszédét, hogy SZERINTEM ő eleget ültetett-e. Az az ő dolga, neki hogy tetszik.

  A hőszivattyúd elé meg teszek egy fémlapot, ami egyrészt az összes zajt visszaveri hozzád másrészt még fel is erősíti. Ha pedig a bűzről kiderül, hogy az elfogadható mértéket túlhaladja, az önkormányzatot kérem meg, hogy intézkedjen, mert erre is van szabály. Arra nincs, hogy te mondod meg a szomszédnak, mi legyen a kertjében.

 • mindegy
  Miklós, érdekes, hogy a Michaelknight23 féle idióták kommentjeit beengeded, de amit belinkeltem hogy a 70-es évek óta hogyan csökken a napelemek ára, ami információt ad, azt törölted…

  Nem töröltem ilyet, legalábbis nem emlékszem ilyenre

 • Grza
  Látom ez a fa nagyon fáj,de akkor is felháborító,hogy az értékes zöldterületekből házsivatagok készültek.
  Aztán nesze nektek globális felmelegedés meg légszennyezés.
  Én kötelezően előírnék fa és bokor telepítést (mondjuk 20% cserje, 20% lombterületű fa a zöldterületen belül) mert a – ráadásul nyírt – gyep az minden, csak nem valódi zöldterület. Aki nem akar növényeket látni, menjen szépen panelba.

  Fát minden kertbe!

  (Ezzel együtt igen,a veszélyes,túlnőtt,stb. fát ki KELL vágni,nem hisztizni rajta,de a helyére igenis tessék ültetni újat!)

  A tuja meg egy borzalmas gyomnövény,nemcsak betiltanám az újat,de ki is vágatnám az összeset.
  Egyrészt ha nincs karbantartva,borzalmasan ronda,másrészt kiválóan terjeszti a növénybetegségeket,harmadszor irdatlanul vonzza a hangyákat,negyedszer,szép nagy zöld,de valójában oxigént azt kb. nem termel.

  Aki meg nem tarja az 50% zöldet, azt meg sittre!!!

  Grza, a házépítés már csak olyan, hogy ahol eddig szántó volt meg susnya, ott betonból meg téglából készült házak lesznek, meg aszfaltutak. Igen, a susnyában több a zöld, de házban általában kényelmesebben lehet élni, mint az árokparton.

  Oxigéntermelést meg nem az a három díszfa fogja megoldani a kertben, hanem az erdők.

  S normális ember egyébként is ültet fát a kertbe, mert jól néz ki, mert árnyékot ad és a többi. Csak ne más bocs, de ugasson bele, hogy milyet és mennyit. Főleg akkor ne, ha ő maga legalább 15, 30 méteres fát még nem ültetett a saját kertjébe. Lehet, hogy életében még egyet sem ültetett.

 • Luddita
  Az, hogy ne házsivatag legyen, közösségi érdek. Az emberek legnagyobb része meg semmilyen fát nem ültet, csak kivág. Épp elég újonnan felparcellázott gettót láttam, ahol a tuján, autókon meg térkövön túl semmi sincs, évek óta.
  Neked ez a nyárfa nagyon beakadt, ami helyett hol 30, hol 40 fát kell pótolni. Aki vágott már ki fát engedéllyel, az tudja hogy levegőbe vagdalkozol, konkrétumok nélkül. Nem tudom, hol mérik a magasságot, amire hivatkozol, mert törzsátmérőt néznek a legtöbb helyen. És igen, én legalább 20(most nem számolom össze, lehet hogy 30) fát ültettem magamtól (dísz és gyümölcs) az utóbbi 3 évben a meglévőek mellé. Kivágni is vágtam engedéllyel, másfél méter törzsátmérőjűt. Budapesten.
  Azt meg végképp nem értem, hogy ha a fába nem szólhat bele az önkormányzat, az állattartásba miért. A szomszéd csak ne nézegesse az én kondámat, törődjön a maga dolgával.

  Luddita, még egyszer: mi vágtuk ezeket a fákat. Másfél méter magas barackfa meg 4 méter magas díszfa az nem fa. Normális fát hányat ültettél, 20-25 métertől felfelé? Mert most ezen megy az észosztás, hogy azt nehogy kivághassa már a tulaj.

 • hopkinsz
  Én megértem azokat, akik szeretnek a kertekben fákat látni (én is), és nem jónak tartják a teljesen lekövezett udvarokat, betondzsungelek (én sem). De Miklóst is megértem, hogy az önkormányzat/szomszéd ne szóljon bele mindenbe. A kettő között én azt találom rosszabbnak, ha az önkormányzatnak túl nagy hatalma van, és beleszól mindenben. Ha valaki nem akar fát a kertjébe, akkor csak oktatással lehet rávenni, hogy legyen mégis. Ha kényszerítik, akkor max csak kiszáradt, haldokló fák lesznek.
  Mi társasházban lakunk, de azért így is jópár fa meg bokor van a kertben. Ne szóljon bele az önkormányzat, ha kivágunk egy öreg fát és nem ültetünk helyette másikat (mert pl nálunk van elég így is a kertben).
  Van olyan telek is a környéken ahol alig van fa, vagy nincs is. Ott szőlőt, vagy más növényt termesztenek, esetleg CSAK fű nő. Örülök hogy azoknak a tulajoknak van joguk a saját kertrendezéshez.
 • Zedh
  Keki
  2021-02-10 at 18:21

  Keki én a ló túloldalán vagyok, egyelőre nem szóltam, de lassan nálunk is esedékes az ügy, mert felettébb zavaróvá vált.
  Mégis nem nonszensz szerinted, hogy a kerítés tövébe ültetett, mára 4-5 méteresre nőtt tujasor totálisan leárnyékolja a kertünket a nap nagy részében és a potyogó tűlevelek miatt semmit nem tudok ültetni a kertem jelentős részében?
  Ez ostoba, önző, ráadásul szabálytalan is.
  Ha nagyon vágyódsz egy kert végi tujasorra (még ha nem is te ültetted), telepítsd azt a telekhatártól olyan távolságra, hogy azzal hátrányosan ne érintsd a szomszédodat, nem is értem másnak ez hogy nem alap eleve.

 • Zabalint
  Erről a kivághatom-e a fát kérdésről eszembe jutott, hogy apám őrségi szülőfalujában mesélték, hogy a nemzeti park előírja, hogy milyen fakerítést építhetsz a házad köré, csak olyat, amit ők hagyományosnak tekintenek… Pedig a valóságban régen is többfélét építettek, soha nem létezett az az agyonidealizált világ, amikor egy tájegységben minden teljesen letisztultan ugyanolyan volt, mint ahogy ma elképzelik.
 • terpesz
  Olvasom a kommenteket es teljes mertekben el vagyok kepedve ezen a hazmester-mentalitason oszinten szolva. Mindenki ennyire mocskosul raer a jarvany miatt, hogy a szomszed kertjebe kell atpislogni es beleszolni, mi legyen es mi ne legyen ott? Ha ennyire raernek ezek a faimado emberek, huzzanak szepen erdositeni, faiskolaban onkenteskedni, vagy megvedeni a brazil esoerdoket.

  (nem vagyok faellenes, van is egy palmafa a kertunkben mert poen es nincs is vele sok melo, de el nem tudom kepzelni, honnan veszik egyesek a pofat ugy alapvetoen, hogy beleszoljanak, mi van vagy mi nincs mas maganteruleten. Az ablakon nem akarnak esetleg bepislogni es belepofazni, mennyi szobanovenye van a szomszednak, eleg zold-e minden szoba?)

  Kozelitsuk meg mashonnan: KERTvarossal peldaloznak a faimadok. Nem ERDOvaros, KERTvaros, gy.k. 🙂

 • Szabolcs
  Kiszámoló!
  Ezek szerint a szomszédjogról is érdemes lesz egy kicsit vitázni, ha már ez az ingatlan thread ennyire megy 🙂
  Én szeretem a fákat, kicsi kertünk van, és mégis ültettem bele aránylag nagyra növőt is.
  A csak tuja/gyep engem taszít (a tuja magában is:)), de nem mondom, hogy más máshogy kell csinálja. HA A SZABÁLYOKBA BELEFÉR. Ha a szabály tiltja hogy kivágd, akkor tiltja. Ha hülyeségnek gondolod, ha nem. Tegyél javaslatot a képviselőnek, hogy töröltesse, ha tudja (a szabályt).
  Ezért igyekszem régi, beállt területen vásárolni a következő házat is (majd, mert kéne a nagyobb kert 🙂 ), mert régen az öregek még ültettek fákat és bokrokat is.
 • Michaelknight23

  Miért lenne kamu? Mert szerinted elképzelhetetlen? 😀 Jól van…ha 30% al olcsóbb egy ingatlan a piaci áránál, miért gondolkodnék rajta? Árverésen meg sem nézheted, csak kivülről, mégis licitálsz rá…no de legyen kamu, ha ettől jobban alszol…
 • Kertész
  Na, a fák igazán kedvenc témám.
  Én az egyik véglet vagyok a kb. 1500 m2-en legalább 100 fámmal, és itt csak a nagyra növőket számoltam (nyárfa nincs :)). Kommerszek és különlegességek egyaránt, egyfajta mini arborétum, ez a hobbim. Kutyák, macskák, madarak, sünök laknak nálunk.
  Másik véglet a szembeszomszédom, ahol kétszintes hodály ház, 3 lemezgarázs+fedett beálló és térkő mindenhol, de szó szerint. Talán 2 nyamvadt tuja van, árnyék sehol.
  Ugyanakkor egyetértek azokkal is, akik szerint ha veszélyezteti őket/ingatlanukat egy fa, akkor ki lehessen vágni saját döntés alapján.
  Úgy általában tekintve pedig valamilyen formában tényleg lehetne szabályozni, hogy legalább minimális növényzet legyen, mert ahogy már írta is valaki, a fű nem zöldterület, semmi haszna, de legalább el lehet pazarolni rá egy csomó vizet.
 • sokadik hozzászóló
  Uraim, a komment szekciónak ezúttal sajnos nem sikerült felnőnie a bejegyzés nívójához. De legalább van egy kis kocsmahangulat, és ezt jó!
 • Attila
  Miklós! Szerintem pont részedről az egy bites hozzáállás a kocsibejáró miatt útban lévő fa miatt. Nem azt írtad, hogy beteg a fa, hanem, hogy útban van. A kezdetektől olvasom a blogodat, a korábbi szinvonal megtartásához azt javaslom, hogy a cipész maradjon a kaptafánál! A fák végül is csak a levegőt adják, fontosabb, hogy a kocsi beálló hol legyen és locsoljunk egy kis gázolajat is rá? Nagyon gáz!

  Attila, 30 éve, amikor még kis aranyos fácska volt, nem volt útban.

  Most, hogy már nem tudod átölelni a törzsét, akkora PLUSZ TÚLKOROS ÉS VESZÉLYES, már útban van.

  Erre mondtam az egybitest: a legtöbb ember SEMMMMMMMMMIT nem ért a fákhoz. De mencsükmekafákat. Akkor is, ha a fa már félig halott. Akkor is, ha veszélyes.

  Főleg akkor, ha más kertjében van és nem az enyémben, én csak beleugathatok, hogy a másik mit csináljon és mit nem, mennyit szívjon vele. Én csak nézegetni akarom. Ő majd takarítja a több köbméter levelet évente és fizet az elszállításáért meg minden viharban retteg, hogy mikor esik egy másfél tonnás ág a házra a TÚLKOROS, FÉLIG MÁR HALOTT fáról.

  Ezt az ostoba vitát már rengetegszer végigcsináltam akkor, amikor ezzel foglalkoztunk.

  Nem akarom most is folytatni.

  Aki kádárkorszakbeli házmester szindrómában szenved és ő akarja megmondani, hogy a másik mit csináljon a sajátjával, azt nem akarom kigyógyítani.

  Aki egyáltalán egy fikarcnyit sem ért a fákhoz, csak mencsükmekafákat, azokkal sem akarok tovább vitatkozni.

  A téma lezárva, innentől törlöm.

 • masol

  Hogy az állattartás miért más? Laktál már olyan helyen ahol disznót tartottak a szomszédban (ha már a kondánál tartunk)? Nem kell átnézni a szomszédba, hogy tudd milyen állatot tartanak, érződik és hallatszik magától is.
  Ez egyébként a másik, a fához hasonló dolog: nálunk a szomszédban (mondom, Budaörs, abszolúte lakott területen) a szomszédok tartanak tyúkot, kecskét. De nem ám azért mert őstermelők. Nem, nem, többedik generációs értelmiségiek, de kitalálták hogy ők most aztán zöldek lesznek. Mi csak úgy hívjuk őket hogy műparasztok. Megvan a romantikája annak amikor kakasszóra ébredsz MINDEN reggel – falun. Persze levágni nem tudják, a feleségemnek kell átemennie vágni, kopasztani. De a legszebb, hogy kakasuk is van. Ebben az a vicc, hogy kakast még falun is ritkán tartottak, mert csak a baj van vele folyt.

 • masol
  (kergeti a tyúkokat, megtámadja a gyerekeket, de még a felnőtteket is). Tudom, mert nagyszüleim echte parasztok voltak, abból a fajtából ahol a víz nem volt bevezetve a házba, kútról húzták iváshoz, főzéshez. De bezzeg a műparaszt azt is tart, mert a mesekönyvben amit olvasott a tyúkanyó meg a csibéi mellett az is volt. Fogadok hogy még kis szemétdombot is épít neki. Egyébként felőlem csinálhatja, csak akkor költözzön falura.
  Sorry az ömlengésért, de azért írtam, mert relevánsnak érzem: itt is az van mint a témabeli fáknál: sokan a más micsodájával (Miklós, ezt most helyetted is cenzuráztam) kaszálják a csalánt. Tapasztalatom szerint “közérdek” alatt Magyarországon azt értik, ami neki érdeke, de másnak költség.
 • Michaelknight23
  Szerintem érdemes lenne egy posztot írni a szomszédokkal való problémákról és az emiatt elköltöző emberekről, anyagi károkról stb…kasszasiker lenne! 10 millió szakértő országa vagyunk és mindenki belepofázik mindenki dolgába…plusz mindenki utál mindenkit IS… 😀 Ez az ország pusztulásra van ítélve…
 • home ofisz
  “Megvan a romantikája annak amikor kakasszóra ébredsz MINDEN reggel – falun.”

  Megvan a romantikája annak amikor kutyaugatásra ébredsz MINDEN reggel – Bp egyik kertvárosi részén. Hidd el, annál nem rosszabb a kakasszó.