126 hozzászólás

 • Jocika
  A pár hónapja vett 5 éves PMÁP-ra jövő februári kamatfizetéskor levonják majd a kamatadót vagy nem? És ha igen akkor minden hátralevő évben levonnák? Mert akkor az csak 3,825%-ot kamatozna.
 • mgpx

  Ha nem TBSZ-re vetted, akkor igen, le fogják vonni az adót az összes hátralevő kamatfizetésből is.
  A kamatadó-mentesség csak a 2019. június 1-től újonnan kibocsátott lakossági állampapírokra vonatkozik, a többire nem.
 • dmry
  dili a köbön:)

  portfolio.hu/befektetes/allampapir/nyugtat-a-kincstar-nem-fogy-el-az-uj-szuperallampapir.3.326685.html?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

  évi 3-4%-os (mag)infla mellett “áldott” egy lehetőség…:(

 • Dani
  Érdekes, hogy már ennyi fogyott, bár szerintem ez egy kezdeti fellendülés, hosszabb távon ilyen nagy volumen nem várható.
  Begerjesztették a népet és a startpisztoly eldurranásakor mindenki vásárolt aki akart. Minden gazdasági portálról az ömlött,h ez most a csodafegyver, ráadásul még a TV is ezt nyomta.
  Én is vártam, de én inkább PMÁP-ot veszek, az az infla szerintem el fog szaladni ( ha nem is túlzó mértékben ).
 • Szabolcs
  L70
  2019-06-04 at 17:55

  “@Moltiszanti
  Be kell látnod, hogy ez a termék neked túl kockázatos, nem érdemes venned.”

  a nap kommentje 🙂 Mindenesetre igen, mindennek van kockázata, a levegő is mára szennyezettebb, mint az őskorban volt, tehát csak óvatosan szuszogjon mindenki 🙂

 • Szabolcs
  Dani
  2019-06-05 at 10:27

  szerintem a többség eddig várt a kamatadómentesség miatt. én is kb. 85/15 arányban vettem PMÁK/MÁP+-t. szerintem is magasabb lesz az infláció, még ha a ktsgvetés terve szerint 2020-at 2,8%-on letudjuk… aha…

 • Újonc28
  A június 1. után kibocsátott állampapírokra eltörölt kamatadó mentesség miatt jól gondolom, hogy korábbi PMÁP állampapírokat érdemes lehet visszaváltani (hiszen a futamidő végéig kifizetett kamatra illetve a visszaváltáskor keletkező árfolyamnyereségre is ugyanaz a 15%-os adókulcs vonatkozik), és az új kibocsátású PMÁP és MÁP+ -ba fektetni, inflációs várakozástól függően?
 • Herr Riporter

  Én is gondoltam erre. Úgy számoltam, bő 1 év alatt megtérülhet a visszaváltási költség, tehát ha sokáig szeretnéd megtartani, akkor megéri.

 • Erdeklodo
  Jól gondolom, hogy az egyszerre jegyzett államkötvények részben is felbonthatóak és csak a felbontott részre veszik el a kamat? Vagyis nem úgy működik mint az egyszerre lekötött betét.
 • PN
  Lehet valahogy a MÁK-nál az értékpapír számlára webkincstáron kártyás befizetéssel HUF-ot feltölteni? Nem értékpapír vásárlással, hanem csak feltöltéssel?
  Előre is köszi!
 • Attila
  Teljesen új volt számomra az alábbi (régebbi) cikkben található infó. Gondoltam megosztom:
  index.hu/gazdasag/2018/08/21/allam_kontra_bankok_trukkos_penzgyar_a_lakossagi_allampapirokkal/
 • headset

  “Jól gondolom, hogy az egyszerre jegyzett államkötvények részben is felbonthatóak és csak a felbontott részre veszik el a kamat? Vagyis nem úgy működik mint az egyszerre lekötött betét.”

  Az államkötvényekből darabra vásáról vagy ad el az ember. A névérték néhány kötvénynél 1 forint, némelyiknél 10 ezer forint, esetleg 1000 forint. Ennél kisebb részre bontani nem lehet, de akárhány darabot el lehet adni.

  Ahogy itt többször szóbakerült, a kincstár általában olcsóbban veszi vissza a kötvényt, mint ahogy eladta. A különbség 1%, 0,25%, 0% vagy más. A kötvénytől és a naponta közzétett árfolyamtól függően.

  A kamat az eladott kötvényekre is jár. Az utolsó kamatfizetés óta eltelt idővel arányosan.

  A nem eladott kötvények természetesen tovább kamatoznak.

 • Erdeklodo

  Köszönöm szépen!

 • Szilveszter
  : úgy is működhet a dolog, hogy bankkártyával veszel a webkincstáron keresztül a leghamarabb lejáró DKJ-ből, és így pár nap múlva már HUF lesz a számládon. Remélem még kapható DKJ, nálam tavaly még működött így.
 • Herr Riporter
  Mitől van az, hogy a webkincstár bizonylatában a nettó kamat nem a bruttó kamat 85%-a, hanem több?
  Tudja valaki?

  Köszi szépen.

 • Dani
  Sziasztok!

  Jól sejtem, hogy az új PMÁP-nál a most szeptemberi esedékesség azt jelenti, hogy a kamatot kiutalják saját-vagy pénzszámlára és a kiutalt kamatból újra kell vennem papírt (ha akarok?).
  Tehát itt nem fektetik be automatikusan újra, mint a MÁP+-nál.

  Köszi

 • nyman
  529 milliárdot jegyeztek az elsőből.

  portfolio.hu/befektetes/allampapir/brutalis-roham-az-uj-szuperallampapirert-megvan-mennyi-fogyott-el.327435.html

  Gondolom az elmúlt pár hónapban sokan erre tartalékoltak. Illetve már rövid távon is versenyképes “megtakarítási számlákkal”, így elképzelhető, hogy sokan egyszerűen áttették azt a pénzt is, ami pár hétig nem kell.

 • örök körök

  Jól gondolod, de (ha jól rémlik) kamatforduló előtt 30 nappal beállíthatod webkincstáron, mi legyen a kamattal. Akár újbóli lekötést is tudsz így kérni az aktuálisan elérhető PMÁP-ba, nincs “üresjárat” amíg te be nem lépsz és le nem kötöd.
 • Dani
  @örök körök

  Köszi, akkor ez nekem mégis úgy hangzik, hogy ha így rendelkezem ahogy mondod, akkor tul.képp automatikusan vásárolva lesz a kamatból, ergo olyan mint a MÁP+.

 • rundmc
  Sziasztok!
  Államkincstári számlát csak személyesen tudok nyitni, online nem lehet?
  Mintha azt hallottam volna a rádióban, hogy Ügyfélkapu regisztrációval lehet, de semmilyen információt nem találtam erről a weben.
 • Kiszamolo
  rundmc, mivel még egy nyomorult TBSZ számla hosszabbításért is személyesen be kell menni és csak decemberben lehet, csodálkoznék rajta. De legyen igazad.
 • Norbi

  A szuf.magyarorszag.hu oldalon lehet számlát nyitni. Egy hete csináltam egyet a családban, azóta a postást várjuk a kincstár levelével (szerződés, webkincstár jelszó…), mert ezt a részt már nem sikerült becsatornázniuk az ügyfélkapu alá.
 • kezdo
  Sziasztok,

  Most nyitottam én is értékpapírszámlát a MÁK-nál az új állampapír miatt. Ha már van, megpróbáltam EUR kötvényt is venni próbaképpen, ami sikerült is. Ehhez kapcsolódna a kérdésem:

  A MÁK értékpapír számlára fel tudok tölteni EUR-t kártyával és vissza is tudom utalni díjmentesen devizaszámlára (kis összeggel kipróbáltam, működik). Viszont használható-e ez a számla arra, hogy 1-2 ezer eurót tartsak rajta annélkül, hogy befektetném (díjmentes devizaszámlaként), vagy erre ez így nem alkalmas? Az ügyintézőnek volt egy megjegyzése, hogy a MÁK-os számla csak befektetésre használható, nem lehet rögtön visszautalni róla pénzt befektetés nélkül (ennek ellentmond, hogy kipróbáltam és működött).
  Máshol is olvastam már róla, hogy a MÁK-nál lehet devizaszámlát nyitni. Ez egy másik típusú számlát jelent, vagy arról van szó amiről itt írtam (bef. számlára EUR egyenleg feltöltése)?

  Köszönöm

 • István
  Kedves Miklós!
  Érdeklődnék, hogy most fordul 2022/j 2 éve vásárolt papírom ami ugye infláció +2% – kamatadó.
  Ha nem tévedek ez jelenleg 2,4% + 2% * 0,85 = 3,74% ami napokon belül 4,8*0,85=4,08% lesz.
  Azt nézem, hogy jelenleg van kamatadómentesen 2024J ami viszont 4,5%-ot hoz.
  Ha jól tudom korai visszaváltásnál buknék egy egyszeri 1%-ot. Ahogy nézem ezzel együtt megérné visszaváltani, de biztos vagyok benne hogy vannak még olyan dolgok amiket nem veszek figyelmbe. Esetleg fordulónap környékén valami könnyebbítés vagy árfolyam, stb.
  írnál pár sort hogy érdemes e váltani?? Per pillanat kb mindegynek tűnik, de minden információ hiányában nem vagyok benne biztos.
  Köszi
  István
 • Moltiszanti
  alapblog.hu/ezermilliard-forint-map-plusz/

  A MAP plusz szokites résznél ez nem teljesen világos:

  (MÁP Plusz fedezetű hitelből MÁP Plusz vásárlás akár többször egymás után)

  Milyen az a MAP Plusz fedezetü hitel?

 • V
  lombard hitelre gondol a szerzo