Jogász kerestetik

Már régóta írni kellene néhány fontos témáról, amihez kellene jogász segítsége.

Ezek az örökösödés, a végrendelet és a házassági szerződés.

A magyar jog szerint jelenleg az egyik fél halála esetén a gyerekek örökölnek és a házastársnak lesz haszonélvezete. (Ez sok mindenben változni fog januártól)

Ez akkor igazán szívás, ha az örökösök kiskorúak, mert ilyenkor a gyámhivatal ül rá a pénzre, úgymond a gyerekek védelme érdekében. A gyámügyi számla kamata combos 1-2% és minden egyes fillérért könyörögni kell, hogy a házastárs pénzhez jusson. A kiadásait pedig számlával kell igazolni, hogy tényleg a gyerekekre költötte a pénzt.

Ez csak részben kivédhető elhalálozási rendelkezéssel (bankbetét) és kedvezményezett állításával (biztosítás), de például ilyet értékpapíroknál (államkötvények is ezek) nem lehet megadni, ahogy ingatlannál sem.

Végrendelet írásával egy kicsit csökkenthető a probléma, de a köteles rész miatt ez is csak részmegoldás.

Nos, kedves jogértő olvasóm: ha van kedved hozzá, ezt a kérdést kellene körüljárni, hogyan lehet csökkenteni a gyámügy befolyását, illetve ettől részben függetlenül mikor érdemes végrendeletet írni és mi legyen benne.

A másik sokakat érdeklő kérdés a házassági szerződés haszna, célja, tartalma.

(Alapnak jó ez:  http://drkovacsnorbert.blog.hu/2010/10/28/hazassagi_vagyonjogi_szerzodes), ezt kellene egy kicsit színessé és érthetővé tenni. Mikor igen, mikor nem, mi ellen véd, mi ellen nem, stb.)

Amennyiben veszed a fáradságot és megírod ezt a cikket nekünk, laikusoknak, közérthető nyelven, hálánk jeléül jól beleírunk, mint szerzőt és feltüntetjük a honlapodat is.

Ha van kedved a cikkíráshoz, egyeztessünk e-mailben: kiszamolo kukac indamail pont hu.

Köszönjük a tudásszomjas olvasóközönség nevében.

Share

31 hozzászólás

 • pdw
  Hazassagi szerzodes jo tema. Az emberek fele az ordogtol valonak tartja, a masiknak meg az elso dolga a hazassagkotes elott.
 • Lasszo
  Az a házasság már jól indul, ahol a felek házassági szerződést akarnak írni. 🙁
 • mzsombor
  Én kifejezetten kíváncsi lennék rá, hogy személyesen mit gondolsz a házassági szerződésről, Kiszamolo!
 • abcdedcba
  Ez alapvető dolog, hogy házasság előtt szerződést írunk.
  Kötelezővé kéne tenni és akkor megúszható lenne a rengeteg, felesleges válóper egy része.
 • Catinator
  Szerintem nem ördögtől való. Ha elmúlik a rózsaszin köd, sok minden megváltozik.

  Kicsit olyan, mint a kockázati biztositások – jó ha van, de soha ne kelljen élni vele. Egyfajta biztositék.

  És bizonyos esetekben lehet visszataró ereje.

 • Con_Sole
  Az az élet is jól mehet amire biztosítást kötsz… 😉
 • cabala
  Lasszo: hihetetlen módon pont a házassági szerződés az, ami a bizalmat erősíti – és esetleges válásnál nem a jogászok/ügyvédek fognak mindenképpen a páron meggazdagodni. Én kötelezővé tenném – a házassági papír részeként.
  Másrészt kíváncsi vagyok az együttélési jogszabályokra is – hiszen az is már majdnem olyan, mint a házasság.
 • Igen, ezen én is tűnődtem már, hogyha holnap kinyiffannék egy figyelmetlen furgon vagy egy váratlan embólia miatt, akkor lehet, éhenhalnának a kölykeim a jelentős megtakarítás ellenére? Örökölnének ugyanis egy ilyen konstrukcióban fenntarthatatlan (és gyámhivatali engedély nélkül eladhatatlan) ingatlant, egy befagyasztott bankszámlát, mondjuk mi a helyzet azzal a bankszámlával, ami felett közösen rendelkezünk? Gondolom azt a kölykök másik szülője folyamatosan használhatja és b…tatja miatta a gyámhivatal, lévén azon az ő megtakarításának egy része is van meg az enyém is. Jó kérdés.
 • már hogy NEM b…tathatja emiatt a gyámhivatal, mivel még sajnálatos elhunytom előtt évekkel közössé tettük a számlát, úgy értve.
 • Sanyi
  mikor érdemes házassági szerződést írni?
 • charlie
  Lasszo, Te tartozol a pdw által írtak első felébe.
  Nekem eszembe sem jutott házasságkötés előtt. Válás után meg már késő volt…
 • kristu
  remélem nem kezdődik el itt egy kisebb flame ennek a morális oldaláról, mert az nem a blog témája. itt is azt kéne megérteni, hogy kiszámoló nem azt mondja, hogy kell ilyen szerződést írni, csak bemutatja/bemutatná a lehetőségeket, tudnivalókat.

  szerintem nagyon hasznos lenne.

 • regimodi
  Miert, szerinted az korrekt, ha teged a szuleid el tudtak inditani az eletben egy kisebb lakassal, majd annak az arabol, plusz a kozosen gyujtogetett penzobol nagyobbat tudtatok venni, de a valasnal az asszony viszi a felet mindennek ? Szerintem igenis kell a hazassagi szerzodes.
 • Kiszamolo
  Csakhogy a bank a felét zárolni fogja, ha meg illegálisan felveszed, bűncselekmény.

  A halál idejét nem véletlenül percre pontosan adják meg.

 • Honnan tudják, hogy a fele volt az enyém? És ha nem vagyunk házasok, csak élettársak, akkor is?
 • pdw
  Majd jusson ez eszedbe amikor a valopernel arrol vitaztok hogy kie legyen a Gyurukura DVD.
 • pdw
  Roviden: mindig.
  Hosszabban: ha egyikotoknek sincs semmije, akkor kevesebb ertelme van, ellenben a vagyonkozosseget megszunteteset (illetve inkabb letre nem hozasat) en akkor is leirnam.

  Ezen lehet vitazni es most ne menjunk bele, de sztem egy marhasag a vagyonkozosseg fogalma.

 • Vegyszer
  Üdvözletem!

  Régóta olvasom a bolgját
  Ha már jogi kérdés merül fel…
  Nekünk is van egy érdekes ügyünk, ami még nem robbant bomba módjára, de bármikor megtörténhet. A felállás a következő:

  Adott két testvér, az Alfát az anyja mindég kihúzta a csávából, mert segítségre szorult, a Béta támogatta az anyukáját. Egyszer készült is egy dokumetum, ügyvéggel hitelesítve, hogy a halál esetén Alfa lemond az örökségről Béta javára. Viszont az iratot Béta egy jóakarója eltüntette, miután az azt hitelesítő ügyvéd elhalálozott. Béta jogosan azt érzi, hogy összeálltak ellene, és még a mama is most 15 évvel a dolog után kezdi meggondolni magát, jelenlegi eszével inkább az unokák részére hagyná az egyszem ingatlanját, mert ott is lennének vagy öten.

  Ha valaki tudna ebben csak annyit segíteni, hogy a mama ezt megteheti-e egyáltalán. Elhalt ügyvédtől való dokumentumot hogyan lehet kikérni, stb

  Köszönöm!

 • Naiva
  Pont ezért kellenek az ilyen posztok, hogy másnak még időben eszébe jusson a házassági szerződés, de legalábbis elgondolkodjon róla..

  Erre még nincs megérve fejben kis társadalmunk zöme..

 • Sanyi
  nem tudhatom, h pontosan hogy volt, de én így csináltam volna: egy hiteles példány magamnál, egy az ügyvédnél, egy pedig a másik félnek.
  (tudom, utólag könnyű okosnak lenni)
 • Sanyi
  amúgy szerintem ez már jogi kérdés, kiszámoló pénzügyi tanácsot szokott adni.

  amúgy tudod bizonyítani, h támogattad anyukádat? pl. számlakivonatok, stb.?

 • DocRob
  Elhalálozott ügyvéd esetén az illetékes Ügyvédi Kamara (megyénként, illetve a fővárosban is van egy) MINDIG kijelöl egy kollégát, aki átveszi a teljes iratanyagot és kezelni is köteles. A Kamaránál érdeklődni kell, hogy ki kapta meg a kijelölést. (Bár felettébb furcsállom, hogy csak az elhalálozott ügyvédnél volt példány a szükséges iratokból, általában számos eredeti példányt kapnak az érintettek.)
  Mama a jelen szabályozás szerint megteheti azt, amennyiben erről érvényes végrendeletet ír, ehhez mindenképp ajánlom neki ügyvéd vagy közjegyző felkeresését, mert a végrendeletnek szigorú alaki kellékei vannak, amit a laikusok nem ismernek és akár egy apró kellék hiánya is a teljes végrendelet érvénytelenségéhez vezethet. Ez pénzbe kerül, de erre nem szabad sajnálni.
  Mama viszont ekkor is kötelesrészt köteles juttatni mindkét gyermekének, kivéve, ha joggal kitagadhatná őket (ez nehéz).
 • GabenHUN
  Nem a jól induló, hanem a rosszul végződő házasságok miatt kötnek az emberek.
  😀
 • Malac Eugén
  Ha nem előznek meg a jövő hétig, én rászánom magam. Viszont: 2014.03.15-én hatályba lép az új Ptk. Egyes öröklési rendelkezések megváltoznak, mások kevésbé, azonban egyelőre ez elég ismeretlen terep a jogászoknak is, hiszen munka mellett kell az új törvényt tanulgatni és ugyebár lusták vagyunk.

  Ezt azért írom, mert szerintem már az új Ptk. rendszerében kéne ezeket a dolgokat tisztázni, úgy lenne értelme. Hihetetlen meglepetés nyilván nem lesz az eddigiekhez képest, de utána kell nézni.

  Jövő márciusig ne akarjon elhunyni senki!

 • Géza
  az alapszabály az, hogy minden különvagyon, amit a felek vittek a házasságba, valamint amit a házasság alatt örököltek, vagy ajándékba kaptak. Közös vagyon pedig mindaz, amit a házasság alatt szereztek (és nem örökség, ajándék). Házassági szerződés alapvetően akkor kell, ha ettől el akartok térni. Pl. dönthettek úgy, hogy a házasság alatt a munka-jövedelem közös vagyon, de az osztalék jövedelem az külön.

  A fenti példában tehát nem viszi a másik fél a lakás felét. Meg kell vizsgálni, hogy a nagyobb lakás vételárának milyen része volt az eladott (különvagyoni) ingatlan, és mennyit tettek bele a közösből. Persze a részletek adhatnak okot vitára, de ezen nem segít, hogy ha a házasságkötéskor kötöttek házassági szerződést. Itt a vitának sokkal inkább elejét veheti, ha a nagyobb ingatlan megvásárlásakor tisztázzák a felek, hogy kié mennyi, és nem 50-50%-on jegyzik be a tulajdonjogot.

 • Noémi
  Én is éppen most futottam bele abba, hogy postai takarékbetéthez sem lehet megjelölni haláleseti kedvezményezettet … legalábbis a postás kisasszony tájékoztatása szerint. 80 éves nagyanyám a postán őrizgetett pénzét, rám, az unokájára szeretné hagyni. Sajnos nem tudom mi lehetne a megoldás. Kíváncsian várom a születendő cikk felvetéseit.
  Szerintem célszerű lenne az új Ptk. megjelenése előtt is összefoglalni az ismereteket. Utána meg legfeljebb aktualizálni a cikkben leírtakat.
 • Zabalint
  Pont az a lényeg, hogy a házassági szerződésnek csak egy esetben van értelme, ha az egyik fél szülei kérik és nem maga a férj vagy a feleség. Mert ha maga a férj vagy a feleség akarja, akkor az a házasság eleve halva született, még akkor is, ha tudjuk, hogy a házasságok jelentős része válással kezdődik, egy olyan házasságba nem érdemes belemenni, ahol már eleve az egyik vagy mindkét fél biztosítja magát válás esetére. A szülők viszont más téma, mert ők racionálisabb oldalról közelíthetik meg a témát és nem ők azok, akik elkötelezik magukat a házastárs felé.
 • jurta
  Én nem akarok.
 • Andras
  A szerződés amúgy nem feltétlenül csak a válásra szólhat, hanem az együtt élés pénzügyeiről is. Én például eléggé stresszelve érzem magam, ha arra gondolok, hogy házasság után a (most még) menyasszonyommal egyeztetni kell minden nagyobb befektetést.
 • Readonly reader
  Oszt mennyibe kerül egy ilyen házassági szerződés a szerződőknek? (ügyvédi díj és egyebek) Erről soha sehol nem olvastam még.