Jövőre újra betétdíjasok lesznek a palackok

2023-10-12
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Egy uniós rendeletnek hála jövőre 50 forint letétet kell fizetni a 0,1-3 liter közötti palackokért, amit visszaadnak, ha az ember visszaviszi a palackot. (Az uniós előírás a betét mértékét nem rögzíti, azt a helyi kormányzat állapíthatja meg, nálunk 50 forint lett az összeg.)

Ne lepődj meg, ha január elsejétől minden kis és nagyüveges üdítő és egyéb ital után külön felszámolnak majd 50 forintot a boltban. A mostani palackokat nem éri meg gyűjteni, mert csak azokat váltják vissza pénzért, amiken ott lesz az új jelölés. Viszont fontos, hogy ne nyomd össze majd a palackokat, mert ha a visszaváltó automata nem ismeri fel, akkor nem is fogja visszaadni a pénzt.

A legnagyobb hiba az volt, hogy az üdítőgyártók nyomására eltörölték a betétdíjat, remélvén, hogy az emberek majd akkor is visszaviszik az üres palackokat, ha nem fizettek érte. Elég csak a tengereken lebegő, egyenként több négyzetkilométeres petpalack-szigetekre gondolni, hogy lássuk, nem jött be az elgondolás.

Ha rajtam állna, nem 50 forint lenne a betétdíj, hanem több, sőt nem is fizetném teljesen vissza az összeget, mert az a legjobb pet palack, amit le sem gyártottak. Ha 150 forint lenne a betétdíj egy ásványvizen, amiből csak száz forintot adnak vissza, akkor talán nem hordanánk haza a csapvizet pet palackba csomagolva és nem innánk fejenként évi 139 liter csomagolt vizet. (A kép kattintásra nagyobb lesz.)

Ha sokallod az ásványviz fogyasztásunkat, akkor büszkén jelentem, hogy az egy főre eső üdítőfogyasztásban is ott vagyunk az élbolyban, nemcsak Európában, de világviszonylatban is. (Miközben az ország nagy részén jó vagy kiváló minőségű az ivóvíz. S csak emlékeztetőül: 365 nap van egy évben. Ehhez mérd, hogy mennyi üdítőt iszunk meg egy év alatt.)

(A fenti adat valószínűleg magában foglalja az ásványvizet is.)

De visszatérve a hírre: januártól betétdíjas lesz az összes palack, készülj fel rá. Ahogy azt is túléltük, hogy nem volt többé ingyen nejlonzacskó a Tescoban és most már megtanultunk bevásárlótáskát vinni magunkkal bevásárláshoz, remélem hozzászokunk majd ahhoz is, hogy ha megyünk valahová, akkor viszünk magunkkal folyadékot, de legalább egy összecsukható poharat és nem félliteres vizet veszünk majd aranyáron.

Végül egy videó a témáról:

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram