Vegyél nagyobbat, hiszen jobban megéri

2024-02-01
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Majdnem pont hat éve írtam arról, hogy gyakran minél nagyobb kiszerelést veszel valamiből, annál drágább lesz az egységára:

A nagyobb jobban megéri

Ma be kellett mennem a boltba, a feleségem három dolgot írt fel: mosószer, Piros Arany és egy keksz.

Azon már meg sem lepődtem, hogy a mosószernél továbbra is rosszabbul jössz ki, ha a nagyobb kiszerelést választod:

Na de hogy a Piros Aranyból is olcsóbb a kisebb?

A kekszből sajnos nem volt több csomagolás, így nem tudjuk meg, hogy abból is drágább lett volna-e a nagyobb. De egyénként nagyon megy főleg az egyik diszkontban az "XXL" csomagolás, most többet kap a pénzéért szlogennel. S ha megnézed, legtöbbször semmivel nem olcsóbb, mint a hagyományos kiszerelés, tényleg többet kapsz, több pénzért.

Ugyanannyiba jön ki egy tekercs vécépapír, 100 gramm akármi, mintha a normál kiszerelést vennéd. Ha véletlenül olcsóbb, az mindig ki van emelve: +200 gramm ingyen, -14%, stb. De az embereknek fel sem tűnik, hogy tíz XXL termékből, jó ha egyhez van odaírva, hogy ez most tényleg olcsóbb. Veszik mindet, hiszen akciós. (Pedig ravasz módon senki nem állított ilyet, csak azt, hogy nagyobb a kiszerelés, ami egyébként igaz. Ahogy a "szuper ár" sem jelent semmit, pont annyiba kerül, mint máskor.)

Vajon hány ember jön rá, hogy gyakran a legjobb esetben is nem olcsóbb a nagyobb kiszerelés, de van, hogy kifejezetten drágább, minél többet veszel?

Arról is írtam már, hogy furcsa módon, ha akciós lesz valamelyik zöldség vagy gyümölcs, hirtelen sokkal rosszabb minőségű is lesz:

Az akcióknak tűnő nem akciók

Ha már ott voltam, beugrottam a Lidlbe, akciós lett a vajretek. Az a vajretek, amiből ideális esetben egy sem fér el a markodba, nemhogy három.

Nos, az ára kisebb lett, a retek meg miniatűr:

Nem adja annyira vissza a kép, de nézd meg, mekkora a hüvelykujjam fele, most nézd meg a sajátodat, hogy mekkora is az és mérd hozzá a retket. Még a legnagyobb is túl kicsi, a többi egyenesen nevetséges. S nem, nem a legkisebbet vettem ki, mind ilyen volt.

S ha már szóba került a téma, azon is mérgelődtem egy sort, hogy a kirakott felvágottak két nap múlva lejárnak. Ugyanabból a felvágottból vettem másfél hete, ugyanilyen lejárattal. Mi lenne, ha nem rendelnének be egyszerre több hétre való adagot olyan dolgokból, amik gyorsan romló áruk, hogy ne nekem kelljen otthon kidobni, ha nem fogy el két nap alatt? De tartós tejből sem az igazi az, ami öt hónapig ott áll az áruházban és még egy hétig jó. Talán öt raklappal kevesebbet kellene rendelni egyszerre.

Persze már erről is írtam kilenc éve: Vedd ki hátulról

S hogy teljeskörű legyen a cikk, a drágább nem feltétlen jobb is: A drágább jobb is?

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram