Kiflit a fagyasztóból

Amíg a gyerekek másik óvodába jártak, könnyű dolgunk volt a napi friss pékáru beszerzésével, mert a régi óvoda mellett volt egy Lidl, így akár naponta kétszer is tudtunk venni helyben sütött friss kiflit, zsemlét, kenyeret. Mióta sikerült őket egy helyi óvodába átrakatni, már gondba kerültünk, mert sehol egy Aldi vagy Lidl a környéken.

A napi rutin hirtelen megoldandó súlyos logisztikai kérdéssé vált.

Ezért folyamodtunk először csak próbából a régi bölcsességhez, lefagyasztottunk pár kiflit a mélyhűtőben.

Annyira jól sikerült a próba, hogy azóta már csak így tároljuk a pékárut.

Ha útba esik egy Aldi vagy Lidl, bemegyek és csak akkor, ha valóban friss a zsemle vagy a kifli (lehetőség szerint még langyos), veszek gyorsan 5-6 napra való adagot. Ha már kicsit szikkadt, hozzá sem nyúlok, hiszen mindig van otthon pár napra elegendő tartalék.

Otthon lefagyasztjuk őket és csak akkor vesszük elő, ha valaki enni akar és csak annyit, ami azonnal el is fog fogyni.

Két lehetőség van: kiveszed 3-4 órával korábban, vagy mikróban a kiolvasztó funkció segítségével megmelegíted 3 perc alatt a kívánt mennyiséget. (Áramköltség: 1 forint 40 fillér)

Azóta csak friss pékárut veszünk, amit frissen, sőt melegen fogyasztunk. Nem dobtunk ki hónapok óta kiflit vagy kenyeret, mert csak akkor vesszük elő és csak annyit, ami el fog fogyni.

Előtte nem tudtuk eltalálni két gyerek mellett, hogy vajon mennyi kiflit kell venni. Ha éhesen jöttek haza, öt kifli is kevés volt, ha nem, akkor kettő sem fogyott el másnapig. A maradékot vagy kidobtuk, vagy napokig ettük a szikkadt kiflit, zsemlét, kenyeret.

Tudom, semmi új nincs a pékáru lefagyasztásában, de mi sem csináltuk évtizedeken át.

Ha még nem próbáltad, te is tegyél vele egy próbát, nekem nagyon bejött, csodálkozom, miért nem így csináltuk már évtizedek óta. Arra vigyázz, hogy jól záródó zacskóban tedd be a mélyhűtőbe a kifliket, hogy ne vegyen át más ízt. Persze ez nem csak a kiflire igaz.

(Igen, a legjobb, ha a konyhaablakban termelsz biobúzát, amit kézi malomban őrölsz hajnalban a fürdőszobában és abból sütsz otthon kovászos házi kenyeret, naponta háromszor, hogy mindig friss legyen. A cikk azoknak szólt, akik nem tudnak vagy nem akarnak naponta többször kenyérsütéssel foglalkozni. S ha nincs mélyhűtőd, vagy csurig van tömve valami mással, akkor sem fog beférni mellé még négy zsömle sem.)

Share

108 hozzászólás

 • Attila9

  Ezt a lefagyasztást (pékárú) már 5 éve csináljuk és rengeteg pénzt meg lehet vele spórolni.
  Szeletelt kenyér az egyik leggyakrabban használt verzió.
  Előtte másnaponta ment a kukába negyed, esetenként fél kiló kenyér a kukába. Érdemes lenne kiszámolni, hogy így évente hány ezer forint ment ki a kukába csak pékárúból.

 • Györgyi

  Nem lesz kiolvasztás után szottyadt? Pékáruval még nem próbálkoztam, de fagyasztott gyümölcs mindig van itthon, és az kiolvasztás után igencsak csoffadt állapotban van. Gyümölcsnél nem zavar, de a pékárunál szeretem, ha ropogós a héja. Csak simán beteszed a mikróba, vagy meg kell kicsit vizezni?

 • Kiszamolo

  Györgyi, olyan, mint a friss. Nem teszek mellé semmit, kiolvasztó fokozat és kész.

  A gyümölcs azért lesz szottyadt, mert a fagyás miatti kristályosodás szétroncsolja a gyümölcs vízzel teli sejtjeit. Ilyen nincs a kifliben.

 • Handalamandala

  Nálunk a fagyasztóban nagyobb érték/térfogat arányú holmik vannak, így ha hetente kétszer mellényúlunk a mennyiséggel és ki kell dobni 100 forintot a kukába, meg fogjuk tenni. A fagyasztóban levő holmikon sokszorosan megtérül. Persze aki szereti a fagyasztóból kivett pékárut melegítve, tegye. 🙂 Ízlések és ficamok.

 • Garbo

  Ez tényleg jó módszer, tipikusan homlokra csapós 🙂 Minden kelt dologgal, de a palacsintával is működik, ill. minden olyan süteménnyel is, amin nincs még vagy egyáltalán tejszín/tojáshab.
  Mi is lefagyasztjuk, mert nem dobok ki ételt, mert áldott emlékezetű nagyanyám nagyot csalódna bennem.

  Sokkal könnyebb így tervezni, lehet csak hetente pékségbe járni vagy kiflit sütni, kinek-kinek kedve, mániája, ideje szerint.

 • Garbo

  @gyorgyi
  Ha kiteszed a pultra lefekvéskor (kb. egy óra kell neki), akkor pont ugyanolyan állagúra olvad ki, mint amilyen állagban fagyasztottad. Ez minden kelt dologra igaz.

  Sütőben is lehet, pár perc alatt, akkor langyosan jó, mert picit szárítja. Mikrót nem használok, így arról nem tudok nyilatkozni.

 • Bimmbamm

  Nincsen mellékíze??? Nagymamám fagyasztotta anno a kenyeret,és kiolvasztás után olyan fura íze volt,ezért is nem próbálkoztam én soha a fagyasztással.De most lehet teszek egy próbát…

 • Garbo

  @bimmbamm
  A mellékíz akkor kerül bele, ha a mélyhűtő olyan, hogy is mondjam, mélyhűtőízű/szagú. Ha minden rendesen be van csomagolva benne, és nem “szaglok” maga az eszköz belülről, akkor nem lesz sem mellékíze, sem szaga, sem más állaga, sőt: élő ember meg nem mondja, hogy fagyasztva volt, amennyiben a pulton olvad ki, szobahőmérsékleten.
  Sem a pékséges áru, sem a saját készítésű kovászos cucc nem lesz más semmiben. Higgyétek el ezt egy gourmandnak (rossznyelvek szerint gasztrosznob)! 😀

 • walaki

  Szerintem az is kérdés, hogy ez mennyi helyet foglal a fagyasztóban és ennek mi az áramköltsége.
  Tapasztalat, hogy mindenkinek tele van a fagyasztója akármekkora is. Szóval, ez is szempont, megéri-e a nagy fagyasztó, amibe minden belefér, mennyire használjuk ki – és mennyire vannak benne több éves elfeledett dolgok… Nekem nincs külön fagyasztóm, 1 személyre 1 polc és elég.

 • Györgyi

  Bimmbamm, mellékíze attól is lehetett, ha nagymamád olyan helyre tette a fagyasztóba, ahol erősebb illatú dolgok is voltak, és nem volt légmentesen lezárva. Tavalyelőtt zacskóban fagyasztottuk a málnát, mert sokkal jobban elfért, mint dobozokban, és átvette az ugyanabban a fiókban lévő zöldfűszerek szagát, amitől lett egy furcsa bukéja ízre is. Azóta inkább dobozolunk.

 • Varázspálca

  Én is fagyasztom a pékárut. Nálunk négyesével vannak csomagolva, pont azért, mert kiszámíthatatlan még az is, hogy hány gyerek vacsorázik / reggelizik nálunk (tipikusan valahol 0 és 4 között). Ha 4 van egy zacsiban, akkor a sima hűtőbe téve 5-6 óra alatt, asztalon 2 óra alatt, fűtőtesten vagy nyáron napon 1 óra alatt enged ki, és valóban olyan, mint a friss, és nincs mellékíze. Ha sokat van elöl, ugyanúgy meg is szikkad, mint a friss. Sőt, ha előtte épp be volt kapcsolva a sütő valamiért, bele szoktam tenni, és kap egy ropogós kérget, de a belseje vajpuha lesz és meleg.

  Arra kell figyelni, hogy van olyan, amire rá van írva, hogy nem fagyasztható.

 • Csillag V

  Én a hűtőszekrényben tárolom a kenyeret és így sosem penészedik meg és nem is szárad meg.
  @kiszamolo
  a fagyasztott gyümölcsöt tedd bele egy nagy tálba , engedd tele hideg vízzel ,tedd a csap alá ,hogy csak egy picit csöpögjön rá a hideg víz így kb 20 perc alatt kiolvad ( meggy ,cseresznye.) nem lesz szottyadt. Olyan ,mint amikor lefagyasztottad. ISTENI! jóétvágyat

 • mtoma73

  Mi is fagyasztjuk már évek óta. Szüleim is nyáron lefagyasztották a meggyet, stb. télen meg lehetett enni. Meg se vártuk, hogy teljesen felolvadjon. Nagyon tuti. 🙂
  Kenyérre még egy ötlet, hogy felszeleteled, és úgy fagyasztod le. Vannak áruházak, ahol szeletelőgép is van a kenyereknél. Ekkor csak annyi szeletet kell kivenni amennyit megeszünk és hamarabb is kiolvad. Piritósnál meg sem kell várni, hogy teljesen szárazra felolvadjon.
  Mikróban olvasztással vigyázni kell, mert ha túlmikrózod, akkor gyorsan megszárad a külseje és akkor nem finom. Plusz nekünk a mikrónk nem is egyenletesen melegít.
  Egyébként mi konyhapultra kirakjuk és magától ahogy kiolvad pont olyan friss lesz, mint amikor elraktad.

 • Kifli

  10+ éve csináljuk így. A felmelegítést 20%-s mikróval másfél percig és ha van a mikróban grill/légkeverés akkor további másfél percig szoktam csinálni. Ha a mikró tud egyszerre mikrózni és grillezni akkor az elején egyszerre csinálom a kettőt, de a végén csak légkeverést használok.

 • Warrior

  Bevált módszer, többször használtam, még többször tapasztaltam pl. családon belül.
  Amilyen állapotában fagyasztod le, olyan lesz kiengedés után is. Ha friss volt, akkor friss. Ha kétnaposan fagyasztod, akkor a kétnapos állagnak megfelelő.
  A mellékíz leginkább a nem megfelelő lezárás miatt lehet.

 • Szalonna

  Két dolog, egy, a kézimalomban őrölt biobúzából is lehet egyszerre 4 vekni sütni, és lefagyasztani 🙂
  Második, ha nincs hely a fagyasztóban, a maradék kenyeret, kiflit stb. felkockázni, sütő maradékhőjében kicsit megpirítani, ledarálni, és kész a prézli. Két legyet egy csapásra, nem kell prézlit venni, és pazarolni sem.
  Egyébként nézzétek meg, mit tartalmaz a legtöbb prézli: csomósodásgátló anyagok, ilyen-olyan tartósító, kutyafüle. Nagyítóval kell keresni azt a prézlit, amiben szinte semmi sincs. Na erre is jó az otthoni prézli, főleg ha saját, vagy jó minőségű kenyérből van 🙂

 • Benőke

  A pékségek meredeken zuhanó minősége másnap ehetetlen pékárú nyilván ez irányba tereli az embereket. Aldi és Lidl is ebbe az irányba tart. Jó ötlet a fagyasztásos dolog, a mikró kevésbé, nem a költsége miatt. Kevés jó pékség van. Szerencsére útba esik jövet menet egy és másnap is ehető minden. Egyébként lehet leszoknánk a pékárúról vagy minimálisra csökkenve fagyasztósdiznánk. Egyébként mikró helyett javaslom a kevésbé gyors de nekünk bevált kis mini sütőket. A mikró ugyanis nem feltétlenül egészséges, de ugye ezen megoszlanak a vélemények, ami kézel fogható, hogy ha lehűl a pékárú, akkor aztán ágyúgolyónak is jó úgy kiszárad, mini sütőben ilyen jelenség nincs. Halkan megjegyzem sok pékség is így csinál friss pékárút, hogy az aprókat helyben sütik ki nyers fagyasztott tésztából. pl Lipóti pékségek. Mondjuk az még 3 nap múlva is kifli marad.

 • Csiszi

  Miklós! Az 1 forint 40 fillért biztosan jól számoltad?:-)))) Nem szeretnék hibás bázis alapján kalkulálni.:-)))

 • Kiszamolo

  Ha 44 forint 1000 watt, a mikró 100 watton olvaszt és három percig, akkor nagyságrendileg jó. Még felfelé is kerekítettem, mert világít benne a lámpa is. 🙂

 • NG

  A módszer jó, évek óta használjuk mi is. Este konyhapultra kirak, reggelre kiolvad és olyan mint a friss.
  Aldiban, Sparban, Lidlben viszont ne vegyetek pékárut, nem sokkal jobb minőség, mint a Fornetti 🙁 Helyben sütött annyit tesz ez esetben, hogy a mirelit, adalékanyagozott, rengeteg élesztőt tartalmazó cuccot betolják a helyi villanykemencébe és persze hogy forró és “friss”. Én nem egyszer vettem már oylat, ami kjvül friss, ropogós, forró volt – a közepe viszont fagyott, kőkemény…

 • Gyula

  Nekem a felkesz zsemle valt be. (Itt nem lehet kiflit kapni, csak zsemlet…)
  A Lidl-ben (meg meg tobb oltban, pla Real-ban is) aruljak. Itt letezik belole olyan is, amit nem kell a fagyasztoban tartani.
  Ennek ellenere az elmult majd egy evben meg egyet sem kellett kidobni.
  Nekem az egyik kisebb konyhaszekreny van kinevezve “kenyeres” polcnak, ott tartunk minden kenyer felet sotetben.
  6-osaval van csomagolva, es 200°C-ra elomelegitett sutoben 10 perc alatt megsul (plusz 10 perc az elomelegites is).
  13ct darabja, a kesz zsemle 30ct-jehez kepest.
  Az energiakoltseget nem szamoltam meg ki, de egeszen biztosan olcsobb, mint a 6x17ct, amit az aron sporolok. Itt 27ct egy kWh.
  Es nekem minden reggel valodi frissen sult zsemle keszul igy 🙂

 • Kiszamolo

  NG, minden áruházban ilyen a helyben sütött termék, talán a Tescoban és az Auchanban van rendes pékség, de ott meg vérgagyi az összes termék, de legalább aranyáron adják.

 • Gyula

  Mondjuk ezeknek a bolti peksegekenek (legalabbis a gepi verzioknak a bolotkban) elegge ketseges a kinalata.
  Pl. a 69 ct-es bagett az olyan konnyu, es hamar megszarad.
  De a boltok bejaratanal kaphato bagettekben “van anyag” es bizony azok akar 3 napig is ehetoek maradnak. Igaz azok 2,5 EUR-ba kerulnek.

 • szocske

  @kiszamolo “Még felfelé is kerekítettem” és nem csak a lámpa miatt, hanem azért is, mert 1kWh áram ára jelenleg 37,5 Ft nem 44 (rezsicsökkentés előtt volt 44 körül).

 • preocupada

  tetszett a cikk, de a végén a zárójeles megjegyzés volt a legjobb 😀 😀 😀

 • Gábor

  Mi szeletelt kenyeret és elősütött bagettet szoktunk venni. Az előbbi hetekig is eláll a sima hűtőben, az utóbbit meg akár a légkeveréses mikrónkban, akár a sütőben is meg tudjuk csinálni 15-20 perc alatt.
  Mondjuk nem tudom, hogy így a sütő/mikró energiafelhasználásával együtt mennyire jön ki a bagett. Gyanítom nem olcsó…
  Illetve azügyben is vannak kétségeim, hogy mennyi káros (de legalábbis fölösleges) adalék lehet egy olyan kenyérben, ami két hét alatt sem veszít a “minőségéből”…

 • Kiszamolo

  szöcske, na ugye! 🙂

 • Adam

  Mi sütjük a kenyeret, a boltitól a Jóisten mentsen meg!

 • Kustela

  Évvel óta így csináljuk 🙂 A magától felengedett pékáru állaga tökéletesen megegyezik a fagyasztás előtti állapotával: ha szikkadt volt, olyan marad; ha friss, ropogós, akkor meg olyan. És kenyeret szigorúan csak szelve! Kényelmes praktikus, logikus 🙂
  Viszont egy személyes észrevétel: a kombinált hűtőszekrény fagyasztó részében sokkal jobb, mint a mélyhűtő ládában vagy szekrényben. Talán a hőfok miatt, nem tudom, de ha a mélyhűtőbe teszem, akkor szoktam érezni “fagyasztós ízt”, míg a kombi hűtő fagyasztójában nem.

 • szocske

  @kiszamolo mondjuk, hogy a fagyasztás költsége is benne van 🙂

  egyébként ha vki nem mikroban, hanem sütőben melegíti, ott már jelentős lehet egy jellemzően 2kW-os árammal működő sütő felfűtési költsége, 10-15 perces melegítéssel 15-20 Ft körül adódhat egy adagra, és ezt alig befolyásolja, hogy 1 db vagy 10 db kifli melegszik éppen.

  Persze ez is csak nyáron kidobott pénz, mert télen ennyivel kevesebbet kell fűteni a lakást 🙂

 • Nagy Vonalakban

  Soha nem használunk mikrót, nem biztos, hogy nem ártalmas az egészségre…..

 • mzsombor

  @szocske

  Na jó, de a sütő is csak 1-es COP-val melegíti a lakást, ráadásul nappali villanyból, annál csak jobb alternatívák vannak… 😉

 • Zorkooo

  A mélyhűtőnkben egy fiók szinte mindig péksütivel van tele 🙂
  (Páromék pedig már 30 éve is így tolták.)

 • Handalamandala

  @benoke
  “A mikró ugyanis nem feltétlenül egészséges,”
  Jaja, még a víz DNS-ét is károsíccsa.

 • Piskóta

  Szerintem pedig, ha ennyire tudatosan gondolkodsz a pénzügyekben, akkor ezt a tudatosságot el kellene sajátítanod az étkezési szokásaidban is. Azaz, az egészséges táplálkozás és hogy ebben milyen vagy egyáltalán van e szerepe/létjogosultsága a kenyérnek. Ha ezt a témát körbejárja az ember utána át lehet vetíteni az egészséges kaja valóban drágább e kérdéskörre az eredményt.
  Szóval számomra ez a lefagyasztjuk a pékdolgokat ezáltal nincs (vagy legalábbis nem annyi) fölösleg az olyan, mintha azt magyaráznám neked, hogy a két unit linked biztosítás közül az egyik, az miért jobb.
  Ha a kiindulási alap már rossz, utána nincs jó vagy rossz. El kellene felejteni a pékdolgokat végre..

 • Tibor

  Mondjuk eddig se dobtunk ki soha pekarut, nekem meg azt tanitottak, hogy “aki kenyeret eldob, azt megveri az Isten”. Amig volt, addig azt ettuk, olyan mennyiseget sose vettunk ami biztos nem fogy el, inkabb valamivel kevesebbet, ha elfogy az kisebb baj mintha rankszarad.
  Meg ugy altalaban probaljuk kerulni az elelmiszer kidobasat, ha maradt egy kis teszta tegnaprol a hutoben, meg egy kis hus, akkor volt mar hogy azokbol foztem valamit.

  De tudom, mi soherek vagyunk. Viszont 5 fore amibol harom felnott, ket gyerek (egyik pelenkaskoru) a komplett bevasarlasi kiadasunk egy honapra kb 450 euro. Parizsban. Ugy, hogy ebben benne van a pelenka is, meg ugy altalaban minden bolti bevasarlas.

 • Benoe

  Mi az Aldis fehér kenyér lisztkeveréket vesszük (azt szeretik a gyerekek, a rozsos/magos/egyéb fajtákat nem annyira), azt sütjük meg otthon kenyérsütőben.
  El szokott fogyni, amíg tart, még friss is. Sőt, még kombinálni is lehet a fagyasztós módszerrel: sütés után felszeleteled, és úgy teszed be a mélyhűtőbe.
  Van szeletelőnk is, ami jól jön akkor is, amikor az akciós áron tömbben vett sajtot szeleteljük vele.

 • CsA

  Néhány kiegészítés (nem olvastam végig a kommenteket, hogy volt-e már valamelyik, bocs):

  1. Ennek a taktikának a kiadásoldalán az áll, hogy rendelkezned kell akkora szabad fagyasztó légköbméterrel, hogy legyen hova tenni. Pl panelban/garzonban ahol minden négyzetméterre szükséged van és nem tudsz megengedni a hűtőd mellé egy méretes fagyasztót, vagy a kétrészes hűtődet enélkül is mindig fullra pakolod, ez nem jön szóba. 🙁 Szóval alternatív/fix költsége akad ennek is.

  2. Jól becsomagolni: na a nagy fagyasztókkal nekem meg pont az a tapasztalatom, hogy tipikusan a kiló kenyeret lehetetlen olyan légmentesen becsomagolni, hogy hosszabb idő alatt ne vegye át a mellette levő fagyasztott borsó szagát. A nagy mélyhűtőnél meg úgyis lesz olyan, hogy bennefelejted negyed évre. Nekem a zöldségszagú kenyér ilyen gyerekkori trauma, nem tudok elvonatkoztatni…

  (folyt. köv.)

 • Józsika

  Vágom a szarkazmust a végén, de azt hozzátenném, hogy a jó kis kovászolt házi kenyeret egy hétig gond nélkül eheted.
  Amúgy az ötlet jó 🙂

 • CsA

  3. Amúgy meg a fagyasztás+felolvasztás bevett gyakorlat a boltok jelentős részében, nekem egyszer sikerült fagyott péksüteményt vennem, mert nyitáskor toppantam be, és a sütő mellé kikészített, melegítésre váró kupacból kaptam fel a napi adagomat.

 • Garbo

  @piskota
  Nem hitvita kérdése, hogy óvodás korú gyerekek nem fognak minden egyes reggel müzlit és zabkását meg magában rántottát enni. Az sem, hogy a tönkölybúzából, magvakkal, teljes kiőrlésben sütött pékárukkal a világon semmi baj sincsen, mondjuk reggelire, legfőképpen nem egy növésben lévő szervezetnek, akinek rengeteg szénhidrátra van szüksége a fejlődéshez. Igen, többre, mint egy felnőttnek. Nem cukorból és finomlisztből, hanem durum, tönköly és hasonlókból.

  Nem a pékárut kell elfelejteni egy életre, hanem meg kell tanulni differenciálni és elválasztani tudni az ocsút a búzától. Például felismerni, hogy a tönkölykifli normális húspástétommal és normális sajttal, valamint zöldséggel nem az, mint a májkrémes vizeszsömle cukrosteával.

  Arról nem is beszélve, hogy egy kisgyereknek a kettő közül reggel az elsőt kell ennie ahhoz, hogy minden tápanyagot megkapjon a működéshez.

 • József

  Nekem van még egy tippem, ötletem, amit én rendszeresen használok, bár nem egészen erről szól. Ez pedig a pékáruk “grillezése”. Akár másnapos, sőt, akár harmadnapos pékárú is frissé varázsolható. De akár egy bolti, zacskós, gyárilag fonnyadt apró pogácsa is olyan lesz, mint a frissen sült. Finom ropogós. Én ehhez tökegyszerűen hagyományos kenyérpirítót használok, aminek van zsemlemelegítő kiegészítője (tehát a tetejére lehet rakni kis rácsot, amolyan grill funkció). A rácsra rápakolom az apró pogácsát, nagy pogácsát, sajtosrudat, akármit, időnként megforgatom és olyan lesz, mint ha frissen sült volna ki, ismét ropogós lesz. Hangsúlyozom, eredetileg nem ropogós, lezacskózott péksütik is sokkal finomabbak, ropogósak lesznek. Próbáljátok ki, érdemes! Szerintem sokkal jobb lesz így az állaga, mint mikrózva. Nekem mikróval nem jön be, sokszor összeesik, fonnyadt lesz, az alja nedvesedik, stb.

 • PöLö

  Jó ötletnek tűnik, kipróbáljuk. Úgysincs soha tele a fagyasztó. A másnapos pékárut mi is kenyérpirítóval tunningoljuk inkább.

  Amúgy meg:
  “Találkoztam fitnesz tálibokkal. Azt mondták, a kifli ÖL!”
  Bödőcs Tibor

  🙂

 • okoska2

  Nekünk a vésztartalék pékáru van a fagyasztóban, logisztikailag nem gond a napi friss.
  A zárójeles ironikus megjegyzés a poszt végén zseniális! 🙂

 • mamma

  Kenyeret elvből nem dobunk ki. Ha megszárad és fehér kenyér, lesz belőle zsemlemorzsa. HA más, akkor beáztatva az éppen aktuális állatok kapják – mostmár nincs se tyúk, se nyúl, csak kutya, de ő is szereti.
  Amúgy már egy évtizede magam sütöm a kenyeret bár én már nem eszem belőle. Kivéve azt a búzacsírás Tonus kenyeret aminek az evésére én áttértem. Azt neten rendelem, fagyasztóban tárolom, és a nekem szükséges napi két szeletke fagyosan kerül a kenyérpirítóba. Az általam sütött kenyér napokig eláll. Persze nem friss, de finom 3-4 naposan is.

 • barna

  És mi lesz a jegesmedvékkel, ha mindenki áttér a fagyaztott holmikra és ezért több áramot fogyasztunk…stb.? 🙂

 • sporolos

  en sem fagyasztanek pekarut.

  tudjunk elegge tudatosak lenni a vasarlaskor, es rugalmasak a fogyasztaskor, hogy erre ne legyen szükseg. en gyakorlatilag sosem dobok ki elelmet, ugy vasarolok, hogy jusson is, maradjon is – igen (most 8 eves) gyerekkel is

  igy sporolunk a legtöbbet (aramszamlan, melyhüté igenybevetelen, a sok nyitogatas soran bejuto para miatti gyakoribb leolvasztasi igeny vagy a vastagabb jegreteg miatt rosszabb hütökepesseg kapcsan, ….)

  talan mazochista hajlamnak tünhet, de az a sporolas, az a “zöld viselkedes”, az az ajandek, az a valami, az a becsülendö, amihez kell egy kicsi …lemondas, önuralom, stb.

  a masik az tisztan racionalis dolog – persze avval sincs bajom, mindenki ahogy akarja, …csak 1 bolygot teszünk/nek tönkre.

 • Pompi

  Hahaha. Az utolsó bekezdés nagyon jó :-). Előre kivédtél egy pár támadást. Természetesen én is fagyasztok, igaz csak kenyeret. Valaki próbált pogácsát? Az jó felolvasztás után is?

 • Keki

  Évek óta ezt csináljuk, ugyanezen okokból (gyerekek változó igényei). Pont olyan állapotban lesz felengedés után, mint előtte. Ha kiflit veszel ki, egy óra alatt kienged, a vekni kenyérnek is elég 3 óra (vagy kiveszed előző este).
  Még két tipp: ha szeletelve fagyasztod le a kenyeret, mehet kiengedés nélkül a pirítóba. Ha meg megszikkadt, remek pirítós vagy bundáskenyér lesz belőle. Ha a srácoknak bedobom, hogy sajtos pirítóst ki kér (vajas pirítósra még rásütsz egy szelet sajtot a grillsütőben), akkor mást már nem is kell elővenni 🙂
  Próbáljátok egyszer ki a pirított kalácsot, vagy kuglófot is, vajjal, isteni.
  Egyébként szinte bármit el lehet fagyasztva tenni, érdemes kipróbálni.

 • Homeropata

  Én is fagyasztom már jóideje a kenyeret, nekem is nagyon bevált. Melegszendvicsnél már nem is vackolok a kiolvasztással. Fagyott kenyeret megpakolok, és utána közvetlen megy a sütőbe. 🙂