Kiflit a fagyasztóból

2016-03-08
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Amíg a gyerekek másik óvodába jártak, könnyű dolgunk volt a napi friss pékáru beszerzésével, mert a régi óvoda mellett volt egy Lidl, így akár naponta kétszer is tudtunk venni helyben sütött friss kiflit, zsemlét, kenyeret. Mióta sikerült őket egy helyi óvodába átrakatni, már gondba kerültünk, mert sehol egy Aldi vagy Lidl a környéken.

A napi rutin hirtelen megoldandó súlyos logisztikai kérdéssé vált.

Ezért folyamodtunk először csak próbából a régi bölcsességhez, lefagyasztottunk pár kiflit a mélyhűtőben.

Annyira jól sikerült a próba, hogy azóta már csak így tároljuk a pékárut.

Ha útba esik egy Aldi vagy Lidl, bemegyek és csak akkor, ha valóban friss a zsemle vagy a kifli (lehetőség szerint még langyos), veszek gyorsan 5-6 napra való adagot. Ha már kicsit szikkadt, hozzá sem nyúlok, hiszen mindig van otthon pár napra elegendő tartalék.

Otthon lefagyasztjuk őket és csak akkor vesszük elő, ha valaki enni akar és csak annyit, ami azonnal el is fog fogyni.

Két lehetőség van: kiveszed 3-4 órával korábban, vagy mikróban a kiolvasztó funkció segítségével megmelegíted 3 perc alatt a kívánt mennyiséget. (Áramköltség: 1 forint 40 fillér)

Azóta csak friss pékárut veszünk, amit frissen, sőt melegen fogyasztunk. Nem dobtunk ki hónapok óta kiflit vagy kenyeret, mert csak akkor vesszük elő és csak annyit, ami el fog fogyni.

Előtte nem tudtuk eltalálni két gyerek mellett, hogy vajon mennyi kiflit kell venni. Ha éhesen jöttek haza, öt kifli is kevés volt, ha nem, akkor kettő sem fogyott el másnapig. A maradékot vagy kidobtuk, vagy napokig ettük a szikkadt kiflit, zsemlét, kenyeret.

Tudom, semmi új nincs a pékáru lefagyasztásában, de mi sem csináltuk évtizedeken át.

Ha még nem próbáltad, te is tegyél vele egy próbát, nekem nagyon bejött, csodálkozom, miért nem így csináltuk már évtizedek óta. Arra vigyázz, hogy jól záródó zacskóban tedd be a mélyhűtőbe a kifliket, hogy ne vegyen át más ízt. Persze ez nem csak a kiflire igaz.

(Igen, a legjobb, ha a konyhaablakban termelsz biobúzát, amit kézi malomban őrölsz hajnalban a fürdőszobában és abból sütsz otthon kovászos házi kenyeret, naponta háromszor, hogy mindig friss legyen. A cikk azoknak szólt, akik nem tudnak vagy nem akarnak naponta többször kenyérsütéssel foglalkozni. S ha nincs mélyhűtőd, vagy csurig van tömve valami mással, akkor sem fog beférni mellé még négy zsömle sem.)

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram