Kis hírek a nagyvilágból

Az olaj típustól függően két-két és fél éves csúcsra drágult és további emelkedés várható a járvány lecsengésével, akár száz dollár közelébe is drágulhat, hacsak a palaolaj-kitermelők le nem nyomják az árát. (Ilyen árszinten már nekik is megéri kitermelni az olajat.)

Nem csak nálunk, de az Egyesült Államokban is mindenki házba akar költözni lakásból a járvány mellékhatásaként, áprilisban 13%-kal voltak magasabbak a házárak, mint egy évvel azelőtt. (Igaz, a normál infláció is 5% volt, nem volt ilyen magas 2008 óta.)

Egy kép az ingatlanok elmúlt húsz évnyi áremelkedéséről inflációval korrigáltan:

Újra forró téma az Egyesült Államokban, hogy a gazdagok gyakorlatilag nem fizetnek adót. A trükk egyszerű, mint a faék: adózni csak a realizált jövedelem után kell. Ezért a milliárdosok nem eladják az értékpapírjaikat, hogy aztán adózniuk kelljen, hanem helyette hitelt vesznek fel annak a terhére és a hitelből élnek szó szerint, amíg meg nem halnak. Az örökösök majd kifizetik a hitelt az örökségből (ennyivel is csökken az örökösödési adó alapja) és kész. Egy kellően gazdag embernek egész életében nem kell adóznia, ha nem akar.

Sok amerikai államban kifut az extra munkanélküli-támogatás, azonban a felmérések szerint nem nő a munkakeresők száma, sok helyen még csökken is az áprilisi adatokhoz képest. Ezt úgy értelmezik, hogy a heti 300 dolláros extra munkanélküli segély már nem tartja vissza az embereket a munkahely keresésétől.

Sokkolja az amerikai közvéleményt, hogy a nők termékenységi rátája, vagyis hogy hány gyereket szül egy nő élete során a 2018-as 1,73-ról 2020-ban 1,64-ra zuhant. Szeretnénk, ha nálunk bármikor is ennyi lehetne….

New York elvesztette az elsőbbségét a milliárdosok számával kapcsolatban, a legtöbb dollármilliárdos már Pekingben él, konkrétan száz fő, szemben New York szerény 99 személyével. (Egy év alatt 33 új dollármilliárdos lett Pekingben.) De a jó hír, hogy a new-yorki milliárdosok összvagyona még 80 milliárd dollárral nagyobb a pekingi milliárdosokhoz képest. Egyelőre.

Európának ennél nagyobb baja van, egyre kevesebb az európai cég a világ 100 legnagyobb cége között:

Miután Kína gyakorlatilag betiltotta a bitcoint (gyakorlatban megtiltotta a pénzintézeteknek, hogy olyanokkal üzleteljenek, akik a bitcoint árura vagy pénzre váltják), azért jutott jó hír is: El Salvador hivatalos pénznemmé akarja tenni a bitcoint.  Persze amíg Kínát mindenki tudja, merre van, El Salvadorról nem is hallott soha az emberek kilenctizede. Még saját pénzneme sincs, dollárral fizetnek, mivel úgyis az ország legnagyobb bevételi forrása az USA-ban dolgozók hazautalásai. A szegénység még közép-amerikai mércével is nagy, Honduras után itt a legalacsonyabb az egy főre jutó GDP, 4.187 dollár, ez a negyede a magyar adatnak.

Ügyesen kitalálta a 39 éves elnök, hogy majd lehet fizetni bitcoinnal is a boltban, de a kereskedők nem akarják elfogadni az extrém volatilitása miatt és könnyen a pénzmosás fellegvárává válhat a bitcoin miatt az ország, ami azonnali nemzetközi szankciókat vonhat maga után. Majd meglátjuk. (Mindeközben az ország kétségbeesetten próbál pénzt szerezni az IMF-től a súlyos gazdasági helyzete miatt, de a tárgyalások elakadtak. De hírnek azért jó volt a bejelentés.)

A magyar inflációs ráta továbbra is 5% feletti, ami rossz hír. A jó, hogy az MNB rájött, hogy az ő dolga az infláció megfékezése, ezért sok év után kamatemelést kezdett el emlegetni. Meg is lett a hatása, a két éve rohamosan gyengülő forint végre magára talált, 348 forint környékén van egy euró. (Két éve persze még 322 Ft volt egy euró, viszont sokkal jobb, mint az eddigi 360 forint környéki árfolyam.)

Mivel jönnek a választások, a miniszterelnök pénzesőt ígért a gyerekeket nevelőknek, 550-580 milliárd forint értékben. Véletlenül pont úgy jön ki a lépés, hogy a választás előtti hetekben folyósítják ezt a pénzt. Mivel szja-visszatérítésről van szó, szokás szerint pont azok kapják majd, akiknek nincs rá égető szükségük (állandó munkájuk van, keresnek, be vannak jelentve és így tovább) és pont akkor, amikor már vége a járvány miatti anyagi nehézségeknek. Miközben a járvány hatásait látványosan nem kompenzálta a kormány, most elengedték a költségvetési deficitet és úgy tűnik, olyan választási költekezés lesz, ami talán még soha nem volt.

Ha úgy érzed, hogy ingyen pénzt találtál az adóvisszatérítéssel, majd jusson eszedbe, hogy az állam csak azt tudja osztogatni az egyik kezével, amit a másikkal elvett. A te károdra, a te adóból vásárolnak szavazatokat. Ajánlott cikk a témában:

 

Mit csinálnak a pénzemmel?

Share

112 hozzászólás

 • Lumpenproletár
  Sajnos inkább te értetted félre a véleményem. Persze ez nem a te hibád, hiszen nem fejtettem ki bővebben. De nem is igazán akarom. Széthullott már ez az ország, sokan fognak itt még a dilettáns politikusok és a hívek miatt sírni. Az említett úriember ugyanúgy eladja a hazáját a maffiózóknak. Csak ő nem krumpliért, hanem egyéb támogatásért. De ahogy írtam, előbb utóbb mindenkinek be lesz nyújtva a számla, és ha nem is ő személyesen, de az utódai szépen ki fogják fizetni.
 • Családfő
  én is akarok kommentelni,

  “Év eleje óta ismét Devon Energy (DVN) részvényes vagyok, 8 dollár óta vásárolgatok”

  Idén még 16 dolcsi alatt sem volt a Devon részvény, nem kellenek a túlzások…

  Ettől még, ahogy írtam is, lehet potenciál az olajos papírokban.

 • Giorgio
  “Az ostobák nem értik meg, hogy csak saját tulajdonuk egy részét kapják vissza és hogy uralkodójuk mindazt nem adhatta volna nekik, ha előbb nem vette volna el tőlük.”
  (Étienne de La Boétie)
 • Szabolcs
  Proli!
  Én is masszívan a célcsoportja vagyok a jelenlegi és az elmúlt időszak kormányzati intézkedéseinek, még ha egy részét már nem is tudtam felhasználni. Sokkal szívesebben fizetnék akár progresszívan adót, ha cserébe csak egy kívánságom teljesülne… Tény, ott elvileg a végtelenségig szükségtelen lenne nekik a fűtés, ha igaz az egyház tanítása 🙂 Sajnos nem az.
 • Poli
  Lumpenproletár!
  Tönkretesszük???? Mit csináljak? Direkt ne ígényeljek gyed-et? Szándékosan 10%os kamatra vegyek fel lakáshitelt, hogy jót cselekedjek az országgal? Csak azért ne ígényeljem a havi 100.000 ft adójóváírást a 3 gyerekre, hogy majd 45 év múlva könnyebb legyen az unokáimnak!?!?! A cégnél is szólók miattatok, hogy nem kérem csak a fele fizum, mert túl vagyok fizetve!!! Sőt!! Csak miattad nem fogom ígénybe venni a 3.gyerekre a 4 M ft jelzáloghitel elengedést sem, hogy a költségvetést ne terheljem meg annyira!Egy senki vagyok, nem oszt nem szoroz mit csinálok, magammal kell foglalkoznom. Arról meg nem beszélve, hogy ez nem egy erkölcsi, hanem egy pénzügyi blog. És unalmas, hogy még itt is milyen sokan rinyálnak, miközben fürdünk a jólétben.
 • '10 ezüstért az anyját is eladná' - detektor

  1. Szépen utánanézel, mi is a játékelmélet!
  2. Értelmezed, és megpróbálod megtalálni az összefüggést a kivételezetteknek szóló osztogatások és az elmélet között
  3. Megpróbálod felfogni, hogy hosszútávon ez hova vezet
  4. Mielőtt elhessegetnéd az elméletet, hogy rád ez nem vonatkozik, megpróbálod megérteni, hogy ebből a játékból nem tudod kivonni magad
  5. Ha nem sikerült felfogni, miért káros az e fajta osztogatás, akkor visszatérsz az 1. ponthoz

  Jó szórakozást! És ne feledd, csak a pénz számít, semmi más!

 • Ordas
  Alfa
  “Én normálisnak tartom, hogy azt a lovat abrakolják, amelyik húz.”
  Aha.
  Csak közben az összeset éheztetik és szarrá adóztatják.
  Az az abrak is inkább üveggyöngy.
  Argentína 2.0″

  1. Kit adóztatnak szarrá?
  2. 12 éve várjuk az orbáni gazdaság összeomlását. Még meddig kell várnunk?

  Ordas, érdemes összehasonlítani az orbáni gazdaságot a környező országokkal. A marketing ellenére is maximum gyenge közepes alá, rengeteg megoldatlan problémával. Ott a link a cikkben…

  Kulcsszavak: régióban legmagasabb adóelvonás és Európa legmagasabb inflációja és leggyengébb devizája, korrupcióban hol első, hol második az ország, elmaradt szerkezeti átalakítások. Semmit nem javult a helyzet 10 év alatt, Csehországhoz és Szlovákiához képest nem zárkoztunk fel, viszont Románia és Bulgária közelebb került. Az államadósság magasabb, mint amikor átvették az országot szintén egy gazdasági válság után, a fizetések a második legkisebbek vásárlóerőn és így tovább.

 • BlaZember
  Vedd fel a támogatásokat, és a fizetésed is. Azok járnak. Aztán gondolkodj el, hogy az utóbbi évek társadalmi, jogi, gazdasági stb változásaival egyetértesz-e, vagy sem, és dönts belátásod szerint. Ha ez tetszik, akkor szavazz mellettük. De ne azért, mert szépen becsomagolva valamit visszaszivárogtatnak a pénzszivattyúból. A gyerekeid is itt élnek, nem csak te. Kiteheted a támogatásaidat az ablakba, ha esetleg nem találsz nekik normális iskolát (ehhez már nagy mák kell), egészségügyi ellátást stb. Ezekről fogsz valójában szavazni, nem az utánégetőre kapcsolt infláció melletti, részben azt generáló látszatadományokról (CSOK pl). A jólétben fürdéssel kapcsolatban meg érdemes átfutnod az ingatlanos bejegyzések hozzászólásait is, hogy csak az itteniek közül hányan érzik magukat kilátástalan helyzetben. Klassz, hogy te haszonélvezője vagy a jelenlegi rendszernek, de elég sokan nem azok.
 • jami
  ezen a jövő év elején kapott totál egyenetlen támogatás nem segít. Az online oktatás minden szülőt leterhelt, de nem mind lett munkanélküli/nem mindenki kap majd egyenlően vagy gyerekkel arányosan. Hogy populális legyek: 3 gyerekkel akkor is van családi ak, ha megy a rendes tanítás; viszont a nagyon szerencsés home office mellett azéer meg lehetett érzni, hogy nem 1 gyerekem ragadt itthon… Teljesen máshogy élte meg, akinek kis alsósa volt (vért pisiltek), mint akinek másodikos gimise. Akinek érettségizett gyereke, az pedig egy halom pénzt fizetett magánórákért…
  És ezen az egészen mit segít majd jövére, totál meglepi pénz? Laptopokat tavaly kellett venni és aki tud, most megy nyaralni, hogy kicsit pihenjen.
 • Névtelen
  Az lehet, hogy te fürdesz a jólétben. De hála a kormányodnak, nekem soha nem lesz lakásom. Illetve megfelelő nyugdíjam illetve megfelelő orvosi ellátásom.. Illetve… Mert nincs kétségem felőle, hogy te és még sokan mások életben tartjátok ezt a kormányt. Lök nektek valamit, és ti boldogok vagytok, hogy kaptatok alamizsnát.
 • QTT

  “Ha ez tetszik, akkor szavazz mellettük. De ne azért, mert szépen becsomagolva valamit visszaszivárogtatnak a pénzszivattyúból. A gyerekeid is itt élnek, nem csak te. ”

  Nagyon jó megfogalmazás! Ez a baj, hogy ezt a visszaszivárogtatásból részesülők 99%-a nem veszi észre. Ezt nem veszi észre Poli sem, hogy Lumpenproletár erre akart rávilágítani.

  Lehet örömködni, hogy kiszabadultak sokan 3 gyerekkel a 42 nm-ről, meg le tudták cserélni a széteső régi autót egy újra, de azok a gyerekek fel is fognak nőni.
  Ha az várja őket a jövőben, hogy egy szétrombolt oktatási rendszerben tanulva, versenyképtelen tudással kikerülve egy romos munkaerő piacra, ahol zsebbe kapod a fizetést, vagy épp a gyárak szalagjai várnak elsősorban, mert a főni összeszereldét csinált az országból, akkor az nem buli. Ha meg tönkremennek benne, majd ellátja őket a romba dőlt egészségügy.

 • Kobe
  Ne tegyunk mar ugy mintha a rongyrazas nonplus ultraja lenne, mai aron ez egy kertvarosi full standard alap keco amit par evvel ezelott meg 30-35ert dobtak utanad.
  Csak kozben azt is meg kellene nezned, hogy ez minek az aran sikerult. Eü kivereztetve, oktatas kivereztetve. Ha a csini hazadban funyiras kozben elkapja a penge a labad, finoman szolva is cseszheted a hazad, nezd meg mikorra er ki a mento, es milyen orvos lat majd el.
  Vagy amikor a kertvarosba gordulsz ki a csini hazhoz, szamold meg a katyukat es gondolkozz el rajta mennyivel lesz tobbe a kovetkezo futomuvezes.

  Es meg hosszan lehetne sorolni azokat a mindennapi szituaciokat, amikor valaki vakon elhiszi, hogy o jobb helyzetben van, mert csak azt veszi eszre amit egyik oldalon adtak, de hogy a masik oldalon lehuztak 20 fele modon. Ez ilyen szubjektiv kenyszeres onigazolas

 • Lumpenproletár
  Ki mondta, hogy ne vedd fel a támogatásokat? Senki sem. Itt nem arról van szó, hogy ne vegyük fel. Én is felvenném, ha tehetném. De én nem tehetem meg. Sőt, elárulom, hogy rajtam kívül még nagyon sokan nem tehetik meg. Az itt a baj, hogy még mindig nem érted a lényeget,de itt vered a melled, hogy minden nagyon szép, és minden nagyon jó. Lehet, hogy most jól jársz rövid távon.. De később, mikor már egy teljesen élhetetlen országot fognak kapni az utódaid, remélem nem fogsz háborogni, mivel már megkaptad a jussodat.
 • tip
  Az osztogatás nyerteseit győzköditek az osztogatás hátrányairól? Mifelénk az a mondás járja: aki a mocsarat akarja kiszárítani, ne a békákat kérdezze.
 • Nesírj
  @Névtelen Azért ne a kormányt hibáztassuk már, hogy “sose lesz lakásom és megfelelő nyugdíjam”.
  A blogon többnyire értelmiségiek vagyunk, mindenki próbál takarékoskodni, félrerakni, befektetni. Mi sem ingyen kaptuk a lakásokat, komolyan güriztünk érte mindannyian, tanultunk 30-40 évesen is, senki sem mondta hogy nem jár lemondással egy lakás.

  Attól hogy itt sirdogálsz és a kormányt szidod nem fog változni semmi, inkább ülj le és gondold át mit tudsz tenni hogy legyen rá esélyed.

  Kicsit súgok: senkinek sem érdeke hogy leessen a lakások ára. Kormánynak kevesebb adóbevétele lenne, az eladó pénzt akar keresni, a befektető meg így jól tudja kiadni, az átlagfizut nézve teljesen reális minden. (külföldhöz képest is Arányaiban, a házak árai elszálltak bizonyos részeken, ott majd biztos lesz kisebb korrekció pár év múlva)

 • Csillagszemű
  @Névtelen a facebook kommentszekciókat általában az “alacsony végzettségűek” és a “bohócok” árasztják el.

  Én nem jártam külföldre “önmegvalósítani” 20-as éveim elején, olcsó bicikli és “lábbusz” volt a közlekedési eszközöm 26 évig, estin jártam továbbképzésre munka mellett, hogy előreléphessek. Nem cigizek, nem vettünk sziget VIP bérletet 200-ér évente. Nyaralásra, pihenésre, ajándékokra mindig futotta.

  És képzeld lett lakás, átlagbérrel, CSOK nélkül, minimális törlesztővel. Következő 3-5 évben kifut a hitel, és veszünk egy ~10 éves autót kp-ra.

  Ha meg tovább akarunk lépni minden téren, felvesszük a babavárót és beköltözünk egy újabb/nagyobb lakásba, így a jövőképpel sincs semmi probléma.

  Ismerősöm hónapról hónapra él, megtakarítás nélkül, de van egy ~3 milliós BMW-je amire évente ~0.5 -1 milliót költ +benzin, és Soundon is mindig ott csápol. Természetesen ő is a kormányt szidja.

 • Névvel
  @Névtelen “De hála a kormányodnak, nekem soha nem lesz … megfelelő nyugdíjam”
  Egyrészt, ha a nyugdíjjal kapcsolatban csak a kormányra vársz, és az öngondoskodás fel sem merül, az már rég rossz.
  Másrészt egy országban akkor van esély kiegyensülyozott nyugdíjrendszerre, ha több gyermek születik, mint ahány ember nyugdíjba vonul. A kormány már-már pánikszerűen próbálja gyermekvállalásra ösztönözni a családokat, és szerinted ez rossz hatással van a nyugdíjrendszerre? Hol itt a logika?
 • Kevéssé álszent
  Amúgy már megbocsássatok, de pont itt, ahol mindenki agyondicsekedte magát, hogy hol, mikor szedte meg magát hitelkártya-összekapcsolásokból, járadékvadászatból, stb, most pellengérre állítanátok valakit, aki bevallottan örül annak, hogy ilyen-olyan jogcímen pénzt fog tudni felmarkolni? És kérlek ne gyertek azzal, hogy “na jó, de ez más, mert…”
  Pl a LTP és a Babakötvény állami támogatását/többlet kamatait nem az adófizetők állják?
  Amúgy igen, van probléma bőven a kormányzással, gazdaságpolitikával (IS).
  Viszont nem vagyok arról meggyőződve, hogy 1. Egy 2022-es kormányváltással a jelenlegi kb közepes osztályzat javulna 2. Személy szerint én, adózó, gyerekeket nevelő állampolgár jobban járnék. Szóval én kevésbé lelkesen és elszántan várom a jövő tavaszt, szerintem még rosszabbak a választási lehetőségek, mint az elmúlt években. Bocs.
 • Poli
  Egy pénzügyi blogon, az ember leírja, hogy hú de fasza minden, királyság, nekem így jó… erre teljesen degeneráltnak nézik. Hát igen. Milyen országban élünk?? Innen el kell menni!!! Ja, hoppá,ez már megvolt 10 évet éltünk kint, és épp a gyerek születése, az angol egészségügy, és oktatás botrányos színvonala miatt jöttünk haza. Tehát ez nem opció. Teljesen tanácstalan vagyok. Nincs más hátra be kell állnom a sorba, a kormány, a bankok, az imf, a külföldi spekuláns nagytőkések és mindenki hibás hogy szar az életem. Ja nem, ez sem jó, hiszen nem az…. Pedig már végre beláttam, hogy valamit rosszul csinálok
 • okosban megoldjuk
  Lassan de biztosan totál megmmérgezzük magunkat ezekkel a véleményekkel.
  Azt állítani , hogy pl a csok vagy a többi támogatás mindössze csak annyi, hogy az állam pénzszivattyújából visszacsorgatott lefizetése a népnek, hogy “vezérünknek” legyenek birka szavazói ugyanolyan megtévesztő, mint azt állítani, hogy mindenkinek sikerülhet a korai nyugdíj csak tenni kell érte. Nem, nem fog sikerülni sok tehetséges embernek. Ezzel szemben a gyerekek megszületése valóban szükséges lenne, mert hiába van helyes gazdaságpolitika ha nincs elég aktív korú ember az országban. Pl akkor ugyanúgy nem lesz elég orvos. A korai nyugdíj, meg nem kell gyerek, meg tanulok és sikeres leszek féle felfogás azt üzeni: “nincs szükségem senkire” de az idő rá fog cáfolni erre.
  Támogatásokkal sem születik elég gyerek, de az irigyelt jóléti országokban sem. A torz értékrendünk miatt.
 • Családfő
  Poli,

  Miért végletekben gondolkozol? Csak azért, mert úgy könnyebb?

  Azt írod: “…és mindenki hibás hogy szar az életem…” Rengeteg ember mozog ilyen leegyszerűsített síkon, de nem csak ők léteznek illetve nem muszáj beállni a sorba.

  Ugyanakkor az, hogy neked most jó, az nem jelenti azt, hogy később is jó lesz. Kérdés, mi az ára annak, hogy most jó.

  Sok ismerősünk és mi is jól megvagyunk, gyerekekkel mind élvezzük a támogatásokat vagy egy részüket. Alapvetően semmi okunk panaszra.

  Mindemellett viszont feltesszük a kérdést, hogy azon az áron, hogy bebetonozzunk egy fékek nélküli hatalmat, megéri-e hosszabb távon. Gondolva akár a társadalom egészére, akár a gyerekeinket. A fenntarthatóság egy nagyon fontos fogalom az élet minden területén. Ahogy a kritikus gondolkodás is.

 • Névtelen
  ’10 ezüstért az anyját is eladná’ – detektor

  Pénzügyigyi blog.
  Mi káros? Előre tudni évekre?
  A gyerekvállalás anyagilag kifizetődő?
  Osztogatás?
  Nem egy változós egyenlet
  Vannak más szempontok:
  A pénzért hazajön a munkás. ( Német tükörstatisztika és Angliában élő ismerős szerint évek óta pozitív az egyenleg Magyarország számára )
  Pörgeti a GDP-t.
  Esetleg környező országokból is érkezik melós.

  A kevés gyerekre több megoldás lehet.
  Nem fizetünk nyugdíjat ( Spóroljon mindenki magának. A mostaniaknak pedig a vagyonukért cserébe adunk valamit. )
  A Német megoldás ( bepumpálunk néhány millió embert és megnézzük mi történik )

 • BlaZember
  Nehéz mást ráhúzni, mert ezekkel a támogatásokkal problémákat nem lehet megoldani, csak gyártani. Amint támogatást adsz egy nagyobb csoportnak, a támogatás összege beépül az árakba. Belekergetik a családokat a 3 gyerekbe a 10+10M CSOK támogatásért. Csak azokat a gyerekeket normálisan felnevelni lesz 60-80M Ft jelenértéken. Akinek a CSOK-ra van szüksége az ingatlanhoz jutáshoz, azoknak hány százaléka lesz vajon képes ezt az összeget nem erőn felül kitermelni? Ráadásul egy keresővel, mert anyuka 3 gyerekkel 10+ évre kiesik a munkaerőpiacról. Az emberek durván le vannak rabolva a negatív reálkamaton keresztül, majd szépen becsomagolva visszakapnak valamit abból, amit elvettek tőlük. Ennek pedig lehet örülni, itt van az élő példa rá, hogy ez működik. Az emberek többsége bármikor beáldozza a hosszútávot a rövidtávért. Jellemzően nem is értik, hogy ezt teszik.
 • BlaZember
  Nem vagy degeneráltnak nézve. Ha jó neked, örülj neki. Minél többen élnek jól, annál jobb. Csak nem ez a trend. Ma már havi százezrekben mérhető tétel a gyerekeim iskoláztatása (az erősen megnyirbált szülői jogaimmal) és egyéb programjaik. Látom az egyetemek leépülését, nyúlhatok mélyen a zsebembe, ha a szüleimmel történik valami. Vagy ha csak normális ételt szeretnénk az asztalra tenni. Én ezt szerencsére meg tudom tenni, de ez még így se elhanyagolható anyagi teher, az átlagfizetés néhányszorosát keresve. Mi van azokkal, akik az átlag körül keresnek? Nekik egyre kisebb esélyük van a normális iskoláztatásra, egészségügyre és ételekre. És a fene megette a jólétemet, ha a többség ilyen tempóban csúszik le körülöttem. Nem izoláltan élünk, és a gyerekeink se úgy fognak. A jólétünket a környezettel és a jövővel együtt kell értékelni. Ha még csak az anyagi oldalát nézzük is.
 • Minek
  A top 100 cég közül egyre kevesebb az európai. Market cap alapján. Szóval lehet, hogy pont azért van ez, mert nagyon alulértékeltek a cégek. Ráadásul elég sokat invesztálunk a fenntarthatóságba, így talán ez pont azt jelenti, hogy nagy növekedés előtt állnak az európai részvények.
 • Lumpenproletár
  Igaz.. Még véletlenül sem kell hibáztatni a kormányt, hogy ellopják a nyugdíjmegtakarítást, hogy mesterségesen a csillagos égig nyomják fel a lakás árakat, hogy már naponta változnak az építőanyagok árai (és nem lefelé), hogy megszüntetik a lakáskasszát, hogy lassan hetvenévesen mehetsz nyugdíjba… Hogy hiába van esetleg pénzed, nem találsz szakembert… A sort folytatni lehetne a végtelenségig. Az egy dolog, hogy lassan már mindent az adófizetők finanszíroznak /azok, akik nem kapnak vissza milliókat /, és csak azt látják, hogy mindez nem arra megy, amire kellene… Ráadásul még hallgassanak is, mert mások erre azt válaszolják, hogy sírnak és panaszkodnak. Végül is, már mentettünk devizahiteleseket, majd mentsük a csokos társaságot is, idővel.
  Én nem sírok. Csak lassan kezd ökölbe szorulni a kezem a kormány ámokfutása miatt. Mert mindenkinek rossz lesz, még ha most nem is érzitek.
 • Ekvi
  – mutass egy európai alulértékelt céget, amelyik jobb sorsra lenne érdemesebb.
 • szólok

  Szeretném tájékoztatni ökölbe szoruló kezű Lumpenproletár urat, hogy az építőanyagok árait nem a kormány emeli, hanem Amerikától Németországig ettől hangos a világ, hogy a faanyagtól kezdve mi mindennek emelkedik napról napra az ára.
  Valamint lassan tényleg hetvenévesen mehet nyugdíjba … Németországban (a 68-at tervezik bevezetni a jelenlegi 67 helyett):
  tagesschau.de/wirtschaft/rente-mit-68-debatte-101.html
  Zárkózunk fel a Nyugathoz… az ehhez hasonló jelenségek nem állnak meg az országhatáron.
 • H.Péter
  de látod ez tökéletes az embereknek, ha 50 millióval több hitelt kell felvenni akkor felveszik, az m7 csütörtöktől lépésben halad, szállodák tele, új autóval nyomulnak az emberek, fogyasztás, hitelezés a csúcson..

  Nekünk lejjebb kellett adni az igényeinket..jóval, de legalább nem vagyunk kiszolgáltatva, igaz kertünk sincs..

  Viszont nagyon remélem ha dől a csok-os domino nem állítják meg, és nem az adófizetőket szivatják megint. A gyerekeket sajnálom, akik kretén család gyermekeként vilàgrajönnek, úgy hogy apunak még a kifli is deviza hitelre van, és csak “szükségből” születtek.. (közeli ismerősi példa..)

 • okosban megoldjuk

  “családokat belerángatják a 3 gyerekbe”
  Nem szabad, hogy a gyerekvállalás csupán pénzügyi kérdés legyen. És nem is az , mert a legtöbb ember nem ért a pénzügyekhez, viszont ezek közül nagyon soknak értékes egy gyerek. Akik meg pénzügyileg tájékozottnak vélik magukat, ők már kiszámolják, hogy mibe kerül egy gyerek. És úgy tűnik , náluk már inkább a pénzes ügyeik lesznek a fontosabbak.
  A kormány családpolitikája attól nem jó, hogy még így sem születik elég gyerek, vagyis kár érte. De ez is mit mutat meg? Azt, hogy ha alapvetően, támogatások nélkül is magas bevételeik lennének a családoknak, akkor sem születnének meg a gyerekek. Jelenleg így állunk. Kicsit olyan ez, mintha mindenkinek már csak 5 perce volna, hogy élvezze az életet és magára gondol. Ha mégis eljön a 6. perc, akkor azt majd okosban megoldjuk valahogy. Pl külföldi munkavállalókkal.
 • BlaZember
  Én nem azt mondtam, hogy ki kell számolni, hogy mennyibe fáj egy gyerek, és az alapján kell dönteni, hogy kell-e. És nem is gondolnám, hogy aki kiszámolja, hogy kb mekkora összeg lesz még felnevelni, az az anyagi oldalról közelíti meg. Én nagyjából tudom mire számítsak. De nem azért, mert verem a fogamhoz a garast, hanem hogy tudjam mennyit kell arra biztosítsak, hogy úgy nőhessenek fel, hogy megkapják a szerintem fontos, pénzbe kerülő dolgokat is. Oktatás, egészségügy, jó minőségű étel, javarészt.

  Amit mondtam, hogy előállt az a helyzet, hogy rengetegen azért vállalnak 3. gyereket, hogy jogosultak legyenek a nagy CSOK-ra. Ettől még nem szeretik őket kevésbé, csak pont ezek a családok fognak szenvedni a felnevelésükkel anyagilag. Ez egy átgondolatlan és káros családtámogatás. És igen, a magasabb életszínvonal egy jó népességszabályozás. Lehet ezt el kéne fogadni.

 • csizkek
  “10 évet éltünk kint, és épp a gyerek születése, az angol egészségügy, és oktatás botrányos színvonala miatt jöttünk haza.”

  Tegyuk hozza gyorsan hogy az angol ado es tarsadalombiztositasi rendszer mas! Lenyegesen kisebb adoelvonassal, cserebe nagyobb ongondoskodas. Ezt mindig elfelejtitek hozzatenni. Az angol allami rendszernek nem feladata a jo alapoktatas, csak egy alap. Ugyanez az eü. Es tegyuk hozza, hogy a vilag top egyetemei tovabbra is usa/uk vonalon talalhatoak.
  Ne hasonlitsuk a magyar rendszerhez. A magyar rendszerhez a nemet/osztrak rendszert kell hasonlitani. Miben merjuk a kulonbseget? Fenyevben?

 • Én is akarok kommentelni...

  Ehh, bocsi, jogos, nem fértem el a 900 karakterbe, elkezdtem törölgetni, és nem fogalmaztam azt a részt át.
  Helyesen: 2020.10.29 óta veszem 8,015-től, majd vettem 9,71-en, 14,96-on, idén év elején 2021.02.02-én vettem először 17,35-ön stb 🙂 Vezetem ezeket kis excel táblában, egyszerűbb, mint a bróker oldalon nézni, főleg hogy amikor 75 körül van az RSI pár napra/hétre mindig kiszállok amíg le nem nyugszanak a kedélyek és újra vissza nem ülök “longba”. Most 6 napja esik éppen, amióta elérte a 79-es RSIt, de nekem már a 75 sok volt.. sose találom el a tetejét, mikor adjak el, ráadásul most az ex dividend date miatt hamarabb visszavettem, de azóta többet esett, mint a dividend, szál most ez nem teljesen jött be.
 • csizkek
  Ok, hogy te jol jarsz, hajra. Csak ne feledd, hogy amit te kapsz azt mastol elveszik! Ez egy tudatos allami szavazatvasarlas, ahol a nemgondolkodo tudatlan csocselek kitermelese a cel. Penzugyileg elfogadod hajra es be is allhatsz a sorba, hogy tapsikolsz a rendszernek. Sokan megteszik, nem vagy egyedul. Latod andika is gazos simogato lett:) Aztan ne csodalkozz, hogy majd egyszer a szep hazadba bemegy az akinek mar “nem jutott” es kapsz 2 pofont. MAjd visznek minden mozdithatot. Ez a rendszer egy rendes feszultseghez vezet es nem is fenntarthato. Van az a pont ahol ez robban. Persze ez a feszltsegkeltes is tudatos, lehet majd mutogatni, hogy a kovetkezo kormany mit vesz el majd a ZEMBEREKTOL.
  De k irritalo, hogy az igazi ostoba csocselek reteg jut dontesi es iranyitasi pozicioba. Mikor volt ilyen utoljara. 50-es, 60-as evek.. A jolet meg relativ.
 • Én is akarok kommentelni...

  És külön az olajpapírok potenciáljáról. Igazából én pár olajos céget nézek csak, a DVN-be bújtam csak bele, és a csapdát keresem hónapok óta. 15-ös P/E-vel számolva ha a Q3-tól (amikor is kipörögnek végre az alacsony hedged barrel árak) rá tud állni az 1,2 dolláros negyedévenkénti eredményre, amitől én sokkal magasabbat számoltam, akkor is 72 dolláros árfolyam jön ki a mostani 30 dolláros árral szemben, mindezt kb. 15 hónap alatt. Ha beragad a WTI 70 dollár felé, akkor 1,5 dollár felett lesz az eredménye CSAK a kőolaj értékesítésből, és azért adogatnak el gázt is…
  Tehát én most annak drukkolok, hogy a következő mondjuk 1,5 évben, azaz 2022 év végéig bírja már ki a világgazdaság és az olaj, addig is az AMD és a DVN után elkezdhetek újabb gyöngyszemet keresni. Addig is minden hónapban elolvasom az elemzők versengését, amiben sorra emelik egyre feljebb a PT előrejelzéseiket.
 • Husz János Puszita

  Az építőanyag gyártók kb fele magyar cég, sokan exportra is dolgoznak. Az egész világon megy fel az alapanyagok és az ingatlanok ára, de Magyarországon extrém módon, az indokoltnál jobban. Megint túlfűtött piacot stimulál a kormány.

 • csizkek
  “A kormány családpolitikája ”
  Ne viccelodjunk. Ner-ben nincs csaladpolitika. EZ az egesz csak az epitoipar mint ner kifizetohely felporgetese es egy szavazoreteg kitermelese.
 • tip
  excel helyett beancount? Mindenre (is) jó.
 • csizkek
  “. Az egész világon megy fel az alapanyagok és az ingatlanok ára,”
  Occo a hitel:) Nemetorszagban keresgetunk. Arak horror.. De mar ugy mehetsz legtobbszor megnezni is a kecot ha mar van elozetes hitelbiralatod. A vasarlas koltseget itt terheli egy 9-12% egyeb koltseg. Ha mar ki tudod fizetni ezt a plusz koltseget, akkor adnak hitelt. Ergo egy haz itt a kornyeken, nagyvaros agglo. 600k, osszkoltseg 660k (plusz felujitas, de ezert nem rom-ot kapsz, nem kell nagyon megpiszkalni). Ergo van 60k indulod, viheted. 10-15-20 ev fix kamatra. 1-1,5%THM. Most neztunk egy hazat, ami azert kerult ujra a piacra, mert az elso vevo nem kapott hitelt vegul a fenti laza feltetelekkel sem.
  Ez a vasarloi reteg fut mar. Ebbol mi lessz??
 • Husz János Puszita

  Ismerősöm épp megszabadult otthon a devizahiteles házától, beleugrott egyből egy ház vásárlásba itt Au-ban ugyanígy. Az árak hasonlóak mint No-ban.

 • epressajt
  Ha már a végletekről beszélünk, áruljátok már mi ez a siránkozás az oktatáson? Rögtön top egyetemeket emleget mindenki, de minek? Nem kell top egyetemre menni egy normális életszínvonalhoz.
  Magyarországon teljesen jó a felsőoktatás, középiskoláig meg teljesen mindegy hova jársz verseket olvasni. Egyedül a nyelvoktatásnak lenne értelme, viszont az még sok embernél diplomakor is problémás, ellenben azt pont meg lehet tanulni iskolán kívül.
  Az tény, hogy nem kamu diplomákat kell csinálni, azon kívül viszont jó a képzés. Tudom sok embernek fáj, hogy nem akar szakmunkát tanulni, mert ő diplomás értelmiségi akar lenni, viszont egy normális diplomához meg kevés, és akkor jönnek a büfészakok.
 • Névvel
  “De k irritalo, hogy az igazi ostoba csocselek reteg”

  “Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel.”

  A tisztelet megadva, úgy látom…

 • drdragon
  V
  2021-06-15 at 12:05

  hát persze: mután a Szabó Zoltán megírta A tardi helyzet című művét a 30-as években a tardiak sem értették miért gondlja valaki hogy roszz az ő helyzetük

  te is tardi vagy?

 • csizkek
  Idezni csak pontosan, ha kerhetem. Es esetleg erto olvasassal kontextusban. ez nem a ner.. Szoval ezt irtam:
  “De k irritalo, hogy az igazi ostoba csocselek reteg jut dontesi es iranyitasi pozicioba.”
 • csizkek
  ” Rögtön top egyetemeket emleget mindenki,” Nem mindenki csak en. Azt is az angol “pocsek” oktatasra reagalva.

  “Magyarországon teljesen jó a felsőoktatás, középiskoláig meg teljesen mindegy hova jársz verseket olvasni.”
  Nincs osszehasonlitasi alapod ezert hiszed, hogy az mindegy. Mo lehet verseket kell olvasni, egy rendes alap es kozepfoku kepzesben meg nem ez megy. A magyar felsooktatas meg lofa., nem jegyzik sehol. Ettol meg elvetve akadnak ertelmes kepzesek igaz, kozepsuliban is 1-2 kivalasztottnak vagy nagyon okosnak. NAgy atlagban meg nem rugsz labdaba se nemzetkozi osszehasonlitasban. Hacsak nem huz el a gyerek kulfoldre legalabb MSc-t csinalni..

 • BlaZember
  Egy bejegyzés a témában: tanarvelemeny.blog.hu/2018/11/24/udvozlunk_a_blog_hu-n_90118 Az azért 2021-ben nem kéne újdonságként hasson, hogy folyamatosan egyre lefelé csúsznak a magyar diákok a képességfelmérő teszteken. Felsőoktatásban ugyanez egyébként, mivel a diploma az új érettségi. Lehet ugyanazt a felsőoktatási színvonalat tartani növekvő diplomás kimenet és romló bemenet mellett? Aligha hinném. Emellett a tanárok átlagéletkora folyamatosan nő. 50 év felett van, és sokkal kevesebben kerülnek ki a tanárszakokról, és maradnak a pályán, mint amire szükség lenne. Mert borzasztóan alul vannak fizetve, és nulla megbecsülést kapnak. Főleg a kevésbé “menő” tanári szakokat választják kevesen. Ha valaki nem foglalkozik iskolán kívül is a tanulással, akkor nehéz olyan úton végigmenni az oktatási rendszeren, aminek minőségi kimenet a vége.
 • csizkek
  “Ismerősöm épp megszabadult otthon a devizahiteles házától, beleugrott egyből egy ház vásárlásba itt Au-ban ugyanígy.”

  Es szerinted mi lesz ebbol? Amugy kozben a berleti arak meg stagnalnak vagy lefele mennek. Legalabbis ahol en lakom. (Tartoamanyi szekhely) Sot mar vannak olyan uj epitesu lakasok amiket nem adtak el, honapok alatt (jellemzoen a 600k feletti nagyobb lakasok), most mind kiadasra van hirdetve a beruhazo altal..

 • Én is akarok kommentelni...

  Öreg (42 éves) vagyok én már ahhoz, azt se tudom mi az.. De megnéztem youtube-on, de nem győzött meg. Tehát ez számomra egy Excel táblát kiváltó Excel lenne? A saját életemet illetően két dolgot követek összesen Excel táblázatokban: a tőzsdei ügyködésemet (van pár ismerősöm akikkel megosztom és így egyszerűbb, van van akinek megadtam az IB belépési adataimat és read only módban tudnak nézelődni nálam), és 10 éve havi bontásban az anyagi gyarapodásunkat.
  Nekem nincs Excel táblám az Excel tábláimról, így a jelenlegi életemet csak bonyolítaná +1 program, lévén a munkámhoz pedig amúgy is Excelt (is) kell használnom.
 • tip
  plaintext kettős könyvelés, afféle programozóktól, programozóknak. A kézikönyv elmagyarázza a könyvelést úgy, hogy mi is megértsük 🙂 Kicsi a világ, én pont ilyen öreg vagyok, de tavaly teljesen rákattantam. Szövegszerkesztőn kívül nem kell hozzá más, de van webes kattintgatós felülete, Emacs mode-ja is, és sokféle importer, például IB (Flex Query-n keresztül), a Degiro-t most barkácsolom. Másoknak is ajánlom.
 • lyukely
  en egy diplomatlan informatikus vagyok, lassan 20 eve a szakmaban, kenyelmesen. Szerintem eleg ijeszto, hogy a 8+4 evnyi kozoktatasbol a teljesen alapveto matematikai muveleteken kivul konkretan SEMMIT nem tudok felhasznalni, de legalabb erezhettem szarul magam anno, hogy csak harmas dolgozatot irtam kovalens kotesekbol meg egyeb, a mindennapokban es az emberek 99%-anak teljesen folosleges, bemagolando tananyagbol. Ez renteget magolassal es szamonkeressel elvesztegetett ido, ami alatt problemamegoldassal es vilagi dolgokkal lehetne foglalkozni – pl penzugyekkel, tervezessel, amire MINDENKINEK szuksege van. De nem, magoljuk az altalanos, online azonnal hozzaferheto tudast inkabb.