Külföldre utazás előtt: pénzváltás vagy kártyahasználat?

Most kezd igazán beindulni a nyaralási szezon. Külföldi út előtt gyakori kérdés, hogy kártyát vigyünk magunkkal, vagy vásároljunk valutát egy pénzváltónál.

Több szempontot is kell mérlegelnünk.

Az egyik a biztonság. A kártyánkkal nem vagyunk annyira kitéve a zsebtolvajlás veszélyeinek. (Bár észnél kell lenni, hogy hol használjuk a kártyát, az egyiptomi bazárban nem biztos, hogy bölcs gondolat kiadni a kártyát a kezünkből. Elrettentő videók a kártyás csalásokról itt találhatóak.)

Másrészt viszont a készpénzzel bárhol fizethetünk. Nem futunk bele olyan kínos szituációkba, hogy nem tudnak kártyát elfogadni, vagy tudnak, de pont a miénket nem fogadják el.

A másik ilyen mérlegelendő probléma a költség.

Vagy a valutavásárláson bukunk pénzt a pénzváltónál, vagy a bankunk számol fel pénzváltási költséget a külföldi használat (vagy internetes vásárlás) miatt.

Budapesten viszonylag olcsón váltunk pénzt. Érdemes ott váltani, ahol sok pénzváltó van egymás mellett, mint például a Móricz Zsigmond körtéren vagy a Blaha Lujza téren.

Ezeken a helyeken a vételi és eladási ár között ismertebb valutáknál másfél-két forint szokott lenni, vagyis 0,5% van a két árfolyam között. (Bár ez nem feltétlen így van, mondjuk azt, hogy 0,25% a középárfolyamtól az eltérés.)

Ehhez még adjuk hozzá a tranzakciós adót a pénzváltásra (0,3%) és azért is fizetnünk kell, ha a bankból készpénzt veszünk fel. Ez újabb 0,6% tranzakciós adót jelent, plusz a bank által felszámolt egyéb pénzfelvételi költség is minket terhel.

Attól függően, hogy a bankból vesszük-e ki a szóban forgó összeget, az utcai pénzváltás költsége az adók miatt is 0,6-1,2% között van, ha sikerül olcsó pénzváltót találnunk a közelünkben. (Vidéki városokban nyilván többe kerül a pénzváltás, ahol nincs annyi pénzváltó egy helyen.)

Azonban itt még nincsen vége a történetnek.

Hiszen nem biztos, hogy nekünk dollárra vagy euróra van szükségünk, ha Törökországba, Egyiptomba vagy mondjuk Izraelbe utazunk.

(Persze, a turistáktól mindenhol elfogadják a valutát, csak ne tudjuk meg inkább, milyen pocsék árfolyamon váltják be nekünk a boltban a dollárunkat, eurónkat. Gyakran 20%-kal a hivatalos árfolyam alatt számítják be nekünk a valutánkat.)

Azonban külföldön nem tudjuk, hol van olcsó pénzváltó és gyakran reptereken, vasútállomásokon kényszerülünk pénzt váltani, borzasztó pocsék árfolyamon.

Amikor hazajöttünk, vissza is kell váltani a felesleget, ami megint csak költség. (Már ha egyáltalán vissza lehet. Ha nem, akkor lesz rengeteg sékelünk, egyiptomi fontunk, török líránk, amit vagy felhasználunk még valaha, vagy nem. Az érméket pedig még az ismert valutákból sem szokták visszaváltani. Ezzel a veszteséggel is érdemes számolni.

(Ami viszont a valutaváltás mellett szól: tudjuk időzíteni a valutavásárlást, akár két hónappal utazás előtt is vehetünk eurót, dollárt, amikor éppen kicsit megerősödik a forint. Kis szerencsével ezen is nyerhetünk akár 1-1,5% körüli összeget is.)

A másik lehetőségünk a bankkártya külföldi használata vásárlásra és helyi valuta felvétele ATM automatákból. (Azonban ehhez is nézd meg a fent belinkelt videókat. Jobb körültekintőnek lenni, mint kifosztottnak.)

Mielőtt megnéznénk, hogy mennyibe kerül a külföldi kártyahasználat, néhány fontos információ, ha külföldön szeretnénk használni a bank- vagy hitelkártyánkat:

– Jelentsük be a bankunknak, ha külföldre megyünk és ott akarjuk használni a bankkártyánkat. A bankok a csalások kiszűrése céljából folyamatosan figyelik a kártyahasználatot. Ha hirtelen a Föld másik végén elkezdik nagy összegben használni a kártyánkat, jó eséllyel letiltják azt a további visszaélés elkerülése miatt. Akkor is, ha mi vagyunk azok, akik használják a kártyát. Ezért érdemes felhívni a bank központi számát és bejelenteni, hogy mi fogjuk a kártyánkat használni a következő két hétben Ázsiában.

– Ellenőrizzük a beállított napi limiteket. Gyakori probléma, hogy az emberek elfelejtik a napi limitet felemelni. Ami elég volt itthon a napi bevásárlásokra, nem lesz elég külföldön, hogy egy napon belül kifizessük a szállodát és az autóbérlést is.

– Ellenőrizzük a kártya érvényességét. A kártya első oldalán hónap/év jelöléssel láthatjuk, mikor jár le a kártyánk. Az adott hónap utolsó napjától a kártya használhatatlan lesz, akkor is, ha éppen tízezer kilométerre vagyunk az otthonunktól.

– Járjunk utána, mennyire fogadják el a kártyánkat az adott országban?

– Felszámolnak-e költséget a kártyahasználatra? Több országban a kereskedőnek joga van a kártyahasználat költségét továbbhárítani a vásárlóra, egy ausztrál taxiban ha hitelkártyával fizetsz, az bizony plusz 5% költség lesz.

– Ha készpénzt is akarsz külföldön felvenni, ne hitelkártyát vigyél magaddal, mert azzal nagyon-nagyon drága lesz a pénzfelvétel.

Akkor nézzük a bankkártya használatának a költségeit.

Nem meglepő módon, a bankok is számolnak fel pénzváltási költséget. Ennek két lehetősége adott: vagy a bank maga váltja át a devizát forintra, vagy a kártyatársaság (Mastercard, Visa) árfolyamát használja.

Sokan nem tudják, minden bankkártyának van egy elszámoló devizája, ami idehaza vagy dollár vagy euró. Minden nem forintos vásárlást erre a devizára vált először a kártyatársaság és erről konvertálják forintra a költést, általában már a bankok.

Ha például izraeli sékelben vásárolsz, azt először a Mastercard euróra váltja ezen az árfolyamon, majd a bank tovább váltja forintra az így kapott összeget.

Budapest Bank:

A kártyahasználatkor történő pénzváltás árfolyamát itt tudod ellenőrizni. (Válaszd a bankkártya árfolyamot.) Egy euró középárfolyama és eladási árfolyama között 4 forint különbség volt, ez durván 1,2% költség.

Magyar nem budapest bankos ATM-ből 1%, min. 590 Ft +0,6% a felvétel díja, külföldön 1.790 Ft +0,6%.

Citi Bank:

A bankkártyás vásárlás költségeit itt tudod ellenőrizni. Elég komoly levonással nézel szemben, ha bankkártyával vásárolsz külföldön. Euró esetén például 4,5% az eltérés a középárfolyamhoz képest, ennél bármelyik utcai pénzváltó jobb árat ad.

Pénzfelvétel díja külföldön 1,5%.

Erste Bank:

Itt találod az árfolyamokat (számlakonverziós árfolyam). Jelenleg eurónál 2% az eltérés a középárfolyamhoz képest.

Pénzfelvétel díja külföldön 1.123 Ft+2,29%

Gránit Bank:

 Az árfolyamokat itt találod, a deviza árfolyamot kell nézned. A külföldi pénzfelvétel költsége kártya és számlafüggő, de általában 1,3% + 500 Ft.

Amint látod, a banki átváltási árfolyamok komoly szórást mutatnak és nem feltétlen kedvezőek. Ha hozzáveszed még a külföldi pénzfelvétel díját is (ha szeretnél helyi készpénzt is), még komolyabb költségről beszélünk.

Indulás előtt érdemes felhívnod a bankod ügyfélszolgálatát és érdeklődni a külföldi kártyahasználat költségeiről, ne itthon szembesülj a nem várt költségekkel.

Amennyiben már tudod, mennyibe fog kerülni a pénzváltás, az egyéb tényezők figyelembe vételével (például biztonság versus elfogadóhelyek hiánya) már tudsz jó döntést hozni az utazásoddal kapcsolatban.

(A bankkártyák mellé kérhető utazási biztosításokról itt találsz egy friss cikket.)

Mindenkinek jó utat és gondtalan nyaralást kívánok. 🙂

Share

56 hozzászólás

 • rm
  Hamarosan kiderül, regisztráltam magyar címmel. Virtuális kártyát egyből adott, szóval neten már tudnék vele vásárolni, ha lenne rajta zsé. A fizikai kártyát holnap adják fel, és elvileg 2 hét múlva érkezik, ingyen.

  A fícsörök tetszenek, a kártya simán tiltható, ha nem használom, bármikor cserélhetek pin kódot ingyé. Úgy tűnik ez egy szimpla Mastercard prepaid funkciókkal. Kártyás vásárlás alap, paypasst is támogat, neten is vásárolhatok vele, ATM-en kp felvétel havi 650 EUR-ig ingyenes. Bármelyik fícsör kikapcsolható.
  Ja és rengeteg devizát támogat, azonnal vált középárfolyamon, amire épp szükség van. Instant utalhatok zsét ismerősök revolut számlájára. Ha ez tényleg így működik, akkor egész jópofa cucc.

  Egyébként ha valaki akar regisztrálni, találtam egy akciót is, ad egyszeri +5 fontot legalább 25 font feltöltés esetén: ficoplus.co.uk/revolut.php
  🙂

 • Pozsik feenc
  Én mostanában azt vettem észre, hogy külföldön a kártyás fizetésnél van választási lehetőség, hogy helyi valutában, vagy forintban vonja le az összeget a számláról. Erre vonatkozóan van valamilyen általános szabály, hogy melyik éri meg jobban?
 • Kiszamolo
  Soha ne engedd, hogy ők váltsák. Horror rossz lesz az árfolyam.
 • Benoe
  Unicreditet kérdeztem meg most telefonon a horvátországi bankkártya használat díjáról:

  Pénzfelvét díja Unicredit atm-ből: 1,6%+3EUR
  nem Unicredit atm-ből: 1,65+4,2EUR

  A vásárlásnak nincs külön költsége, a Mastercard nem nyilvános (ezt mondta, és hogy nem tudja megmondani, hogy ez mennyi) árfolyamán váltva hozzájuk euróban kerül az összeg, ezt deviza eladásin váltják forintra.

  A mastercard honlapja szerint így kalkuláltam bankkártyás vásárlás esetén:

  100 kuna*0,133321(Mastercard 07.25-i árfolyam)=133,321 EUR*321,45(Unicredit 07.26-i deviza eladási árfolyam)=4285,6Ft

  A correct change-nél 100 kuna most 4299Ft lenne+a kezelési költség

  Tehát, ha jól számoltam, bankkártyával olcsóbb vásárolni jelenleg, vagy nincs számottevő különbség.

 • Happy
  Èn mindig hitelkàrtyàval fizetek külföldön (Erste), mert hotelekben, èttermekben 4% visszatèrítèst kapok ami bõven fedezi a vàltàst költsègèt. Viszont FONTOS: a fizetèsnèl mondani kell a pincèrnek/recepciòsnak, hogy a POS terminàlon EUR-t vàlasszon ès ne HUF-ot, mert akkor dràgàbb. Pl. VISA jòker hitelkàrtyànàl 10 Ft különbsèg volt eurònkènt a kèt elszàmolàsi mòd között
 • Csipke Józsika
  Föld körüli útra milyen megoldást javasoltok?