Lakás árát Transferwisera?

Többször felmerült mostanában tanácsadáson, hogy valaki eladja a lakását és utalhatja-e Transferwise-ra a vételárat a vevő, hogy olcsó legyen a továbbutalás is (96 forint, ugye), illetve az átváltás euróra, dollárra, vagy akármilyen másik devizára, ha éppen azt szeretné.

(Aki kimaradt az infóból, a Transferwise néhány hónapja ad magyar számlaszámot is mindenkinek, így teljesen normális magyar számlának is tudod használni, akár magánemberként, akár cégként, nulla forint havi díj és 96 forint/utalás költség mellett, cikk erre.)

Nos, a válasz kettős: egyrészt semmi akadálya, másrészt viszont ha egy frissen nyitott számlára ennyi pénz érkezik, az mindenhol kiveri a biztosítékot, így a Transferwise-nál is.

Felhívtam őket, mit lehet vagy kell tenni ilyenkor. Azt mondták, ami várható volt: a pénzt meg fogják kapni, de azzal a lendülettel zárolni is fogják és megkérik, hogy töltsd fel az ügyvéd által aláírt, teljesen hivatalos adásvételi szerződést, utána két-három napon belül minden rendben lesz. Van magyar telefonos ügyfélszolgálat, ahol fel is veszik a telefont, nem úgy mint sok hasonló cégnél, a feltöltés sem egy agysebészet, szkennelés, fájl csatolása és kész.

Amit érdemes tudnod: sok magyar banknál is (bár tudtommal nem mindnél) van úgynevezett egyedi devizaváltási árfolyam. Kellően nagy összegnél már normál bankban sem azt a lehúzós mértékű devizaátváltást használják, hanem középárfolyamhoz képest 0,5-1 forinttal többet. Ez akár olcsóbb is lehet, mint a Transferwise váltási költsége. Van olyan bank is, ahol az összeg nagyságának megfelelően sávosan adnak kedvezményt a devizaváltásból. Így amíg kisebb összegnél egyértelműen nyerő a Transferwise árfolyama, ennyi pénznél ez már nem olyan biztos, hogy így van. Ja és ugye a Transferwise elkezdett negatív kamatot felszámítani a nagyösszegű eurós számlaegyenlegekre, ahogy azt szintén írtam néhány hónapja.

A másik, hogy az utalást idehaza a tranzakciós adó drágítja meg, annak viszont van felső határa, alkalmanként hatezer forint. Tehát ha egyébként az utalás esetleg ingyenes a számlacsomagoddal, vagyis a bank nem kér pénzt, csak az adót számítja fel neked, akkor hatezer forintnál megáll a számláló, ami azért 30-40 milliós eladásnál nem biztos, hogy kibírhatatlan összeg.

Mindegy, ettől még előfordulhat, hogy a Transferwise lesz a nyerő, mert például utalnád külföldre a pénzt és abban nem igazán van olcsóbb nála a magyar bankok között.

Tehát a lehetőség adott, működik, de ne lepődjél meg, ha fennakadsz a rostán, ha ennyi pénzt egy idegen beutal a számládra. Nem csak a Transferwise-nál, de sok másik banknál is.

Share

72 hozzászólás

 • Karcsika
  pont
  2021-02-13 at 13:24

  Igen, én is arra gondoltam, hogy “Marika” csak nem tudta, hogy létezik ilyen. Legalábbis a hozzászólások alapján ez a legvalószínűbb. Bár ez ugye öt éve volt, azóta változhattak is a dolgok, de azt nem tudom, már másik banknál vagyok.
  (Természetesen) Nem a treasuryt hívtam.

 • Gabi
  Viszont nem igazán mernék nagyobb összeget TW számlán hagyni,azért egy banknál van Oba garancia,vagy csak én vagyok lemaradva?Ti hogy vagytok vele?
 • BlaZember
  Jelenleg nincs rá betétbiztosítás, de elvileg idén bevezetik a befektetési szolgáltatásukat, amin keresztül tudsz venni befektetési alapokat, amik viszont már FSCS által biztosítottak 85k fontig. Az változtathat a képleten. Én pont azért nem őket használom a cégem devizaszámlájaként, mert nincs betétbiztosítás, a cég meg osztalékfizetésig nagyobb tőkét halmoz fel. Egy ilyen lehetőség ezt a helyzetet megoldhatja. Ha elérhető lesz EU-ban is stb persze… techcrunch.com/2020/06/30/dont-bank-on-it/
 • A80
  Random Capitalnál szoktam nagyobb.összegeket váltani, olcsóbb, mint a Transferwise, talán 0,3% de min. 10 EUR. Tőzsdén veszed közvetlenül, így be lehet állítani a limitárat, ha nem sürgős a tranzakció, napon belül is szokott lenni 1 forintnyi ingadozás. Sima magyar számlára beutalom, ott van azonnal, ha 10 millió alatti az összeg, aztán másnap már be is lehet fektetni.
 • gaborr
  ugye tudod, hogy a bankok is csak €100k-ig biztosítanak? tehát nagyobb összegnél ott is buksz. TW legalább nem hitelez, nincs hitelezési kockázat. kérdés csak, hogy valójában milyen kockázat van a TW-nál tárolt összegeknél?
  (illetve milyen hátrány azon kívül, hogy €70k felett 0.4% tárolási díjat fizetsz?)
 • terpesz
  En USD befektetesi szamlarol szoktam TW USD szamlara utalni, majd ott atvaltom fontra, es megy a UK bankszamlamra, es ebben a formaban semmilyen “koztes bankos” koltseggel nem talalkoztam.
 • Jozsiba
  Aki hazai bankhoz kért nagyobb összeget, annak kellett bizonyítani az eredetét?
 • Kiszamolo
  jozsiba, ha utalják, akkor általában nem. Sajnos, mert a magyar bankok nem túl pengék a pénzmosás ellen.

  De ne lepődj meg, ha nagy összegnél mégis rákérdeznek.

 • BlaZember
  Tudom igen, de nem értem mire akarsz kilyukadni a kérdéssel. OBA egyébként bizonyos esetekben véd a 100k felett is (azt hiszem +50%-ig), mint pl lakáseladás. Akit érint, le van írva a tájékoztatójában részletesen. Plusz egy strigula az ügyvéd nem csak template-et tölt ki érv mellett…

  A TW valóban nem hitelez, viszont azok a bankok (Barclays, JPM stb), ahol a TW tartja az ügyfelek pénzét, azok igen. Ha a TW megy csődbe, akkor nincs gond, mert az operatív számlájuktól elkülönülten kötelesek tárolni az ügyfelek pénzét. Ha a Barclays megy pl csődbe, akkor azon viszont lehet bukni, biztosítás nélkül. Nyilván erre elég sovány az esély, de azért nem nulla.

 • Jozsiba
  És mit kell bizonyítanom?
  Tpzsdéről jön mondjuk 100 millió, akkor..?

  Akkor van egy kimutatásod a brókercégtől, mikor mennyi pénzt tettél be és mennyi pénz lett, mennyi után adóztál.

  Bemondásra nem fogják elhinni, hogy a kredencben találtál százmilliót.

 • gaborr
  arra rekflektáltem, hogy miért félsz nagyobb összeget tartani a TW számlán, miért gondolod, hogy banknál biztonságosabb?
  Az előbb a céges devizaszámláról írtál, arra írtam, hogy €100k a biztosítás banknál, ott nem számít a lakáseladás. Nem tudom mekkora összeget tartasz osztaléknak félretéve, de feltételezem jóval többet. Tehát max 100k-t tudsz megmenteni ha csődbe menne a bank, a többi amúgy is megy a levesbe.
  Aztán mondod, hogy szerinted a TW mögötti bankok sem esélyes, hogy csődbe mennének, legalábbis nem látsz nagyobb kockázatot, mint monjduk az OTP, Rafi stb-nél, akkor miért a félelem a TW számlától, ezt nem értem. A TW menne csődbe? Nem látom mitől mehetne csődbe a TW, hiszen “csak” egy közvetítő. Itt tettem fel a kérdést, hogy vajon milyen valós kockázatai van a TW számlának (vs bank)?
 • BlaZember
  Ne keverjük a félelmet a biztosítással. Attól se félek, hogy holnap a fejemre esik egy zongora, de ettől még van életbiztosításom. Ugyanígy egy nem várt banki csődnél se szeretnék ott ácsorogni, hogy elúszott akár csak 1 havi munkám is.

  Hogy mennyivel kockázatosabb a TW, mint egy betétbiztosított banki számla? Pont annyival, hogy pl egy OTP csődje esetében 100k-ig visszakapsz mindent, TW mögötti bank csődje esetében meg semmit sem, vagy legalábbis ki tudja. Ha 100k felett kell biztosítani a pénzed, akkor megkeresed a módját.

  TW-tól nem várom, hogy csődbe menjen, ettől még simán megtörténhet. De ez a kevésbé problémás, mert akkor az ügyfélszámláról kifizetnek. Baj akkor van, ha a mögöttes számlavezető megy csődbe. És olyat azért láttunk már, amikor tutiban ülő emberek/cégek zuhantak a mélybe egy pillanat alatt. Lehman, EURCHF unpeg, Knightmare stb. Black swan ugye.

 • ZoltanP

  Én korábban a KHnál váltottam “piaci” alapon, már 3-5M HUF felett lehet per tranzakció, semmi extra nem kell hozzá, csak értékpapír számla. Piacon alapon vált, telefonon egyeztetsz a bankárral élőben, mondd egy árfolyamot, ha OK, tiéd. Közép közelében van + van valami tranzakciós díj. Ha csak váltani akarsz, nem éri meg a TW szerintem.

 • gaborr
  igen, ezeket értem, de szerintem az, hogy egy bankban tartod azt a pénzt az egy fals biztonságérzet. a cégek jelentős része bőven a betétbiztosíási limit feletti cashflow-val rendelkezik/kell rendelkeznie. ilyen szempontból lehet a TW még jobb is, mert több bankban van “szétszórva” a pénzed. lehet csak én látom így, de mindegy is 🙂
 • BlaZember
  Persze, de nem erről volt szó. Kicsit általánosítva a téma az olyan helyzet, ahol a vagyon igen jelentős része ugyanazt a kockázatot futja. Vagyis nem mindegy, hogy egy katasztrófa lenulláz, vagy bosszúságot okoz. Előbbi esetben kiemelten fontos a (betét)biztosítás. Ha a vagyon a biztosított értéken jelentősen túlnő, akkor más kockázatcsökkentést kell alkalmazni (pl diverzifikáció). Magánemberként és cégként is. Ebből a szempontból egyébként érdemes átnézni a lakásbiztosításokat, mert az éves indexálás messze nem követi az elmúlt évek ingatlan áremelkedését.

  TW-n nem tudom mennyire van szétszórva a TE pénzed. Úgy emlékszem lokáció-függő számlavezető bankban tartják a pénzt. Ez UK-ben a Barclays volt, egyébként a JPM. Amikor olvastam.

  Saját cégem esetében a 100k bőven jó, mert se céges, se saját számlán nem tartok ennél nagyobb összeget (ennyit se).

 • Bagett
  Raiffaisennél igényelhető dolgozói számlacsomagnál ingyenes az átutalás (meg kb. minden, kivéve a kártyadíj, olyan mint a régi díjnullázó amit megszüntettek). Az a jó benne, hogy elég sok cégnél alkalmazottként be lehet lépni és utána már nem kell igazolgatnod, hogy dolgozó vagy, ha munkahelyet váltasz is megmarad. Lehet, hogy limitálva van (napi 10 millió vagy 10 millió/alkalom) de semmi költsége nincs. Anno így utaltam el a lakás önrészét bármiféle költség nélkül. Elég sok pénzt spóroltam már meg ezzel az évek folyamán.

  Devizára átváltásról nem tudok nyilatkozni de a fenti számlacsomaggal saját automatából kisebb részletekben ingyenesen le is veheted akár az egész pénz kp-ban (ha naponta útba ejted). Anno 300k volt a napi limit, de valami egyszeri igényléssel valami alacsony összeggel ez a limit megemeltethető talán 2 millióra (pár 5-600Ft a limitmódosítás egyszeri díja).

 • Bindi

  Egy fioktelep nem szamit magyar cegnek? Itt a transferwise cegkivonata: ceginformacio.hu/cr9311239697_EN
 • V.A.Laki
  : Egy penzugyi szolgaltatonal mindig ott a kockazat, hogy lelepnek a penzeddel (vagy csinalnak egy gyanus mutatvanyt, amiben eltunik a penzed, ami tulajdonkeppen ugyanaz. Vagy csak nem vigyaznak ra elegge, ami szinten ugyanaz: az egyik kieges peremen tancolo alkalmazott kinyomtatja az ugyfel adatbazis felet es hazaviszi talicskan, amibol kesobb koreai uriemberek adatbanyaszkodnak). Azt termeszetesen en nem akarom megitelni senki helyett, hogy ez mekkora kockazat. Lehet ugy nezni, hogy a TW egy transzparens, faek egyszerusegu dolgot szolgaltato ceg, aminek alkalmazottjai jozanok, managementje szelid, mint a mezei nyul, ha beut a korsag, szepen egyszeruen hal meg es mindenkinek adnanak lehetoseget kulturaltan lezarni a szamlajat. Meg lehet nezni ugyis, hogy megiscsak egy fintech startup, ahol a katasztrofa mindig pontosan egy szoftverfrissitesnyire olalkodik.
 • gaborr
  szerintem nincs még egy bank a világon amelyet ennyi pénzügyi felügyelet ellenőrizne mint a Transferwise-t. transferwise.com/hu/help/articles/2932693/milyen-szabalyozasok-vonatkoznak-a-transferwise-ra-az-egyes-orszagokban

  illetve itt írják, hogy mi van ha a TW vagy a bank megy csődbe:
  transferwise.com/hu/help/articles/2949821/biztonsagban-van-e-a-penz-a-tobbpenznemu-szamlamon

  ok, akkor más problémával küzdünk 😉 nekem a nagyobb összeg az a biztosítási limitet jelentősen meghaladó összeg.

  persze kérdés, mondjuk egy MOL, Richter stb vajon hogy kezeli ezt a kockázatot. ott akkora pénzekről van szó, amit el sem tudunk képzelni. nem hinném, hogy több ezer bank közt szétszórják a pénzüket, hogy sehol se legyen több €100k-nál. valszeg sehogy, bíznak benne, hogy nem megy csődbe és nagy bankot választanak. (mint barclays, JP morgan, stb..)

 • BlaZember
  Ezek szerint igen. Nekem nincs havi sokmilliós kiadásom (se cég, se magán), ezért nincs értelme ekkora összeget számlán tartanom. Ahol sok alkalmazott, forgóeszköz stb van, ott nyilván más a helyzet.

  Arra én is kíváncsi vagyok, hogy az említett méretű cégek hogy oldják ezt meg. De tippre úgy, hogy egyrészt biztos van több számlájuk, hogy likviditási problémáik ne legyenek legrosszabb esetben se, másrészt a vagyonuknak csak töredéke van készpénzben számlán. Nekik egy banki csőd esetén esetlegesen elbukott összeg alighanem egy leírt követelés lesz a végén. De hátha van itt olyan, aki ebben benne van, és majd leírja. Meg gondolom ők felmérik a banki kockázatokat is, nem a “hol a legolcsóbb az utalás” mentén választanak bankot 🙂

 • GabenHUN
  Magyar cégtől HUF fizetést lehet Transferwise-ra kérni?
  Már úgy értem, a magyar jog szerint.
 • Kiszamolo
  Gaben, már miért ne lehetne? Teljesen átlagos, normális magyar bankszámlaszám.